login |

Homeland – 1×07: Trust me!

2011. 11. 15. 14:34 - Írta: Bruzsy

39 hozzászólás | kategória: kritika,

Ugye nem csak én röhögtem fel hangosan a fenti mondat elhangzásakor? Mindegy, természetes, hogy két ilyen készítővel a Homeland hemzseg a 24-es áthallásoktól, de ha egyszer ennek ellenére is olyan epizódot szállított az idény legjobb újonca, hogy a hajamat letettem tőle, mindent megbocsátok. 

Spoileres epizódkritika a tovább után, aki lemaradt volna a pilotról, most még felhozhatja magát, mert nemsokára nehéz lesz nem belefutni a spoilerekbe.

Megtörtént a nagy leleplezés. Vagy mégse? Mindenképp jó dolog, hogy nem húzták az évad végéig az “áruló vagy hős?” szálat, ugyanakkor a készítőket ismerve nem hiszem, hogy ennyi lett volna a dolog. Lesz még itt puskapor, az nem kérdéses.

Igazából egy profin felépített részt láttunk, minden nagyon a helyén volt. Két szál tette ki az egész epizódot, két párbeszéd, amiben az egyik a bizalom megépítéséről, a másik a bizalom elvesztéséről szólt. És olyan jól váltogattak közöttük, olyan hibátlanul találták meg a dramaturgiailag legfeszültebb pontokat, hogy azt kell mondjam, ha nem lenne Breaking Bad és Sons of Anarchy, a rész lazán pályázna nálam az évad legjobb része címre.

Már eddig is nagyon jól keverték a kártyákat, hiszen részről-részre én magam is mindig oldalt váltottam, egyik héten meg voltam róla győződve, hogy Brody valóban terrorista, utána pedig jött az ismerős “ez úgyis csak red herring” érzés. Aztán a következő héten kezdődött a hullámvasút elölről. És ugye az, hogy Walker lelepleződött, még nem jelenti azt, hogy Brody teljesen makulátlan lenne.

Igazából ez a “halott embert visszahozunk, legyen ő a főgonosz” dolog is elég erősnek tűnt elsőre, sokkal jobban el tudtam volna képzelni mást a szerepre (nem, nem Sault, az előző részes poligráf-bakiról ordított, hogy csak a mi szívatásunkra került bele). Ugyanakkor még semmit se láttunk a háttérről, Brody csak hihette azt, hogy Walker meghalt, hogy ez volt az al-Kaida célja az egésszel. Meg persze az is lehet, hogy az őrmester hazudik.

Bár szeretem nagyon Damian Lewist, az évad eddigi részeiben nekem Claire Danes emelkedett ki inkább. Ez a rész azonban megfordította a mérleg nyelvét, Lewis olyan játékot tett le az asztalra az utolsó közös jelenetben, hogy amellett a nő teljesen súlytalannak érződött. Nem tudom, hogy ez rendezői koncepció volt-e, ha igen, akkor szerintem nem volt jó ötlet.

És ha már előkerült az utolsó jelenet. A “néma csendben egymással szemben ülünk és beszélgetünk” filmek és sorozatok nagyon nagy kedvelője vagyok, hiszen egy párbeszéd sokszor sokkal többet nyújthat, mint akármilyen plotpoint. Itt azonban mégis meglepődtem,  hiszen egy Showtime sorozattól nem vártam ilyet. Attól a csatornától, ami az elmúlt 5 évben egyre mélyebbre került nálam az öncélúságával, a drámainak nem mondható hangulatkeltésével. Szóval ezért minden elismerésem, bár ez inkább a készítőknek szól.

És hogy mi lesz még itt? 5 rész van még hátra, ahogy említettem az írás elején, a puskapor biztos nem fogyott ki. Szerintem most egy kicsit hanyagolásra fog kerülni a thriller stílus, és el fog tolódni egy akciósorozat felé, ami akár jól is elsülhet. Mert hiába hasonlítgatja mindenki a 24-hez (én is) a sorozatot, azért van két nagy előnye a Homelandnek, amit nem szabad lebecsülni. Az egyik a reklámszünetek hiánya, tehát nem kell 10 percenként egy erőltetett minicliffhangert beleírni a sorozatba. A másik pedig az a plusz 15 perc, amit bőven el lehet tölteni karakterizációval, és amit eddig is kiválóan tettek meg.

Az biztos, hogy a Homeland szintet lépett, ha ezt a színvonalat tartják a maradék részek alatt is, én már tíz ujjamat fogom nyalni. Ha nem, az se baj, mert már így is eleget bizonyított a sorozat. Simán 8/10-es rész, aki pedig tudja, ajánlja mindenkinek a szériát, hiszen nem tudják, miből maradnak ki.

39 hozzászólás Ne habozz!

ZiziZuzu - 2011. 11. 15. 14:57

amen to that brother!

Nagyon állat rész volt!

Gaines - 2011. 11. 15. 15:06

Csatlakozom, zseniális. Néhány jelenettől, mondattól (“I’m no hero”) nehezen tudok szabadulni. Év legjobb újonca lesz? Merthogy az évadot eddig toronymagasan uralja, az biztos.

Dr. Atom - 2011. 11. 15. 15:07

“Fuck you Carrie!”

Lallapurna - 2011. 11. 15. 15:23

Nagyon bírom a sorozatot, és ezzel az epizódkritikával is mélyen egyetértek. Teljesen magába szippantott, pedig a Homeland nem a szokásos műfajom.

Neoprimitiv - 2011. 11. 15. 16:02

Lehet jönni a részek után a kibeszélőre is (itt jobbra)! Tényleg ez volt a legjobb rész eddig és ráadásul olyan módon, ami tökéletesen rácáfol a “csöccsel-vérrel könnyű a kábeleseknek” érvelésre. Még a szexjelenetek is elmentek volna szerintem egy országos adón is (jó, a fuck you nem biztos). Egyetértek Bruzsyval, le a kalappal a szerzők előtt, ezt hívják történetvezetésnek.

A kritikához talán csak annyit, hogy miközben DL egyértelműen eddigi legjobbját hozta (ebbe még a Life-ot is beleértem), szerintem Claire Danes nem volt gyenge abban a jelenetben. Pont azt éreztem rajta, hogy próbálja valahol megvetni a lábát, de Brody mindig kibillenti. Először lebuktatja, utána a várakozásával ellentétben nem tagad, hanem látszólag őszintén elébe megy a kérdéseknek, olyan sebezhetőséget mutat, amit Carrie még soha nem látott rajta.
Ebbe zavar bele az egyértelműen nem csak hivatásból lezavart szex – egyszerűen nem tudja felvenni a saját ritmusát. Ő a profi kihallgató, azt hiszi tudja az igazságot, csak a beismerés hiányzik hozzá. Ehhez képest Brody újabb és újabb bombákat dobál rá, amikre nincs felkészülve. Már a gyógyszere is hiányozhat, egyszerűen képtelen felvenni Brody ritmusát és profin értékelni az általa tudottnak hitt dolgokat az elmondottakkal.

Pocok - 2011. 11. 15. 16:05

Nekem egy dolog szúrta csak a szemem. Amikor a csaj azonosítani akarta, akivel találkozott, és miközben a rajzolóval csináltatja, az öreg nem tudom a nevét most, kért egy képet Brodyról.
Aztán meg kiderült, hogy akivel találkozott, az FEKETE VOLT. Na itt volt egy kis facepalm. :D

Datsyuk - 2011. 11. 15. 16:15

Az egyik legjobb újonc ebben az évben. ( Unce Upon és Revenge mellett). De nekem a Homeland tetszik a legjobban. Talán mert nagy 24-Fan voltam. Mindenki párhuzamot von a két sorozat között még akkor is ha nem ugyanaz az akció mennyiség van bennük. De az érzés……ugyanaz :D Már csak az hiányzik , hogy Jack betörje az egyik ajtót-Erre nincs időnk!!!-felkiáltással.
A heti adagunk, tényleg az évad egyik legjobb része volt. Nagyon jól rakták össze a párhuzamos idősávokat. Saul megpróbálja meggyőzni a szőke terroristánkat, közben pedig Carrie és Brody között is kezd kialakulni egy kapcsolat…és hogy ki játsza meg magát és ki nem…. Tényleg nehéz eldönteni. Carrie annyira zavaros személyiség, hogy nehéz eldönteni, mikor komolyak az érzései és mit csinál csak a hazáért.
Damian Lewis pedig zseniális már néhány rész óta. Abszolút jól hozza a szerepét. Ő is ugyanolyan kiszámíthatatlan mint Carrie. Az érzelmi kitörések kezdenek egyre többször előfordulni nála is, lásd elverem uncle Mike-ot a temetés után…..
Az “őszinte” beszélgetés a tópart mellett nagyon tetszett és a befelyező “Fuck you Carrie” :) nálam is egy Fuck! felkiáltást váltott ki.
Remélem tartják a színvonalat és egy értelmes befejezést fogunk kapni a szezon zárónak. Eddig 9/10-es.

kicsi off
Szerintem a második szezonban már Brody és Carrie fog együttdolgozni egy új terrorista támadás megoldásán. Kár lenne bármelyik karaktert is elveszíteni

jky - 2011. 11. 15. 16:39

A legjobb újonc, és évek óta az egyik legjobb sorozat!
24 rajongóknak kötelező, bár ebben nem az akción van a hangsúly, de a hangulat tényleg olyan :)

Claire Danes pedig nagyon jó!

Bővebben jobbra a kibeszélőben! ————>

Ropesszor - 2011. 11. 15. 16:39

Saul és Estes feje, mikor Saul elhatározásra jut (Send me the picture of Sgt Brody), az priceless.
Én nagyon bírtam a kis viszonyt Brody és Carrie közt, jót röhögnék, ha az évad végére hivatalosból személyessé válik :D

passatgt - 2011. 11. 15. 16:55

Spoiler
Csak én vettem észre, hogy még az előző részben Estees rakta oda a borotvapengét? Amikor elkezdenek verekedni, kiveszem valamit a zsebéből és az asztalon matat, mintha az asztal aljára ragasztaná valahogy.

Neoprimitiv - 2011. 11. 15. 17:18

passatgt: valóban odalép az asztalhoz, de a kamera végig mutatja azt a helyet. Az öngyilkosság után gondolom ötvenszer nézték végig a jelenetet többen is, azt a megoldást szerintem kiszúrták volna. Ha nem, és ez jön majd elő később, az rossz pont lesz nálam.

Lajoska67 - 2011. 11. 15. 17:39

Tényleg jó rész volt, de most már 3 rész óta tetszik is az egész.

Bush84 - 2011. 11. 15. 19:18

Évek óta a legjobb új sorozat, ezt időhiány ide vagy oda, hetiben kell nézni! DL és CD és kiemelkedőt nyújt, és ebben a részben már komoly WTF is volt.

Wynonna - 2011. 11. 15. 20:06

Iszonyat jó rész volt ez:) Damian Lewist én már régóta imádom, de itt még magát is felülmúlta, és a beszélgetős jelenetet a végén jópárszor újranéztem már. Amúgy én már az elejétől azt gondoltam, hogy nem Brody a terrorista, és furcsa mód pont most inogtam meg egy kicsit, mert hiába hittem el neki amit mond, valahogy úgy érzem, hogy kell lennie az évad végén egy csavarnak, amikor kiderül, hogy mégis benne van valahogy. Azt nem tudom, hogy ezután hogy fogják az ő sztoriját folytatni, de nagyon várom a folytatást:) Köszi az írást!

balage - 2011. 11. 15. 20:18

Nagyon jo sorozat, tenyleg. Hatalmas volt az uj resz. Talan a most altalam nezett sorozatok kozul ez a #1 nalam. Azert a 24-tol sokmindenben elter, ez szerintem sokkal realisztikusabb sorozat. A 24-gyel az volt a bajom, hogy tipikus akcio stilus volt. Jack Bauer mindent mindenkinel jobban tudott, es ennyi volt a lenyege. A Homeland arnyaltabb, es sokkal realisztikusabb szerintem.

Amugy en mar egy ideje ugy gondolom, hogy nem Brody a terrorista. Es most ugy nez ki ez talan lehet igaz, de en is valoszinunek tartom, hogy lesz meg itt csavar, nem lesz ez ilyen fekete-feher. :)

Platschu - 2011. 11. 15. 20:39

Én már áradoztam a kibeszélőben. Szuper sorozat és alig várom, hogy merre halad tovább a történet. ;)

Neoprimitiv - 2011. 11. 15. 22:22

Szépen lassan araszol fölfelé a nézettség, megint nőtt kb. 100 ezerrel a teljes és 0,1-del a demo.

Kowee - 2011. 11. 15. 23:32

Ránézek erre a képre, hirtelen mindig az elit alakulat ugrik be a csávóról.. Winters százados :) Sorozat egyébként tetszetős!

Kissur - 2011. 11. 15. 23:35

Csak egy szó: zseniális.
Könyörgöm az a jelenet az erkélyen kapjon valami díjat, mert az lehengerlő volt. Ritkán nézek vissza jelenetet, de ezt most többször is. Agy kikapcs, nézni tovább! ^^

VattaCukor - 2011. 11. 15. 23:36

Nekem tökre nem 24-es, de nagyon tetszik, mert nagyon izgi, és a két főszereplő miatt abszolút tuti befutó nálam. Kíváncsian várom a további folytatást, eddig minden rész nagyon ott volt. :)

kotterovány - 2011. 11. 15. 23:38

nem szoktam dobálózni ezzel a szóval, de a Homeland zseniális. Leginkább Claire Danes miatt, aki számomra a legnagyobb meglepetés.

kotterovány - 2011. 11. 15. 23:49

a 24-nek maximum az 1-3. évada ér fel ehhez, de az én ízlésemnek még azokban is túl sok volt az akció.
végre egy sorozat, amiben élet-halálról van szó, de mégsem lőnek, ütnek-vernek. csak simán van 2 zseniális színész és kész. oldskool:)

Bruti - 2011. 11. 16. 02:10

Nekem se a 24 jut róla az eszembe. Egészen más hangulata van. Nyomasztó, de nagyon okos. Ráadásul a cliffhangerek hiánya miatt tudom élvezni részenként is, nem kell bevárnom egy évadot és úgy darálni.
Eddig ez az idei kedvenc, meg a Fades.

lindello - 2011. 11. 16. 06:13

Nagyon tetszik a sorozat, külön köszönöm a gyors fordításokat! Elgondolkodtam a magyar Hacktion és ezen a sorozaton, mert ugye nem mondhatjuk, hogy a Homeland egy iszonyú pénzigényes sorozat lenne és a kis hazánk új terméke is gondolom ilyen. De miért van az hogy az egyik már-már nézhetetlen – de becsületből megteszem – a másik pedig zseniális! Nagyon várom a Homeland új részeit!

lostfanka - 2011. 11. 16. 07:14

Idei ev legjobbja, ez a resz meg az evad legjobbja volt. A resz vegen mar nem igazan tudtam eldonteni hogy ki melyik oldalon all, illetve ki is akar komoly kapcsolatot a masiktol es ki hasznalja ki a masikat. Na megyek a kibeszelobe:)

Arthuro_Adam - 2011. 11. 16. 10:23

Szerintem Brody megsértődése nem teljesen illik bele a képbe, mert vagy korábban kellett volna elmennie, vagy simán nem megsértődni.

Mikor belement a kérdezz-felelekbe, akkor már tudhatta, hogy Carrie gyanúsítja valamivel, ráadásul a válaszai csak alátámasztják a feltevését.

Úgy tűnik, igazam lesz, és nem Brody a gonosz :)

kotterovány - 2011. 11. 16. 12:37

Újra megnéztem az utolsó részt, és azt gondolom, hogy a két színész tökéletessége mellett az apró dolgok azok, amik miatt kimelekedik a Homeland. Az olyanok, mint a prom-nosegay vagy a lelkiismeret 88 vagy az expedíciós beszélgetés. Zseni!
És még egy dolog: én már évek óta nem vagyok hajlandó magyar feliratot rátenni a sorozatokra, mert katasztrófa, amit a feliratok.hu-n művelnek egyesek (előbb tanulni, utána fordítani, halóóó!). Most viszont kipróbáltam a Homeland fordításból egyet, és nem csak hogy minden helyesen lett lefordítva, de még kreatívan, átgondolva is. Itt vagy fordító? Küldenék neked egy virtual buksisimit!

Bruzsy - 2011. 11. 16. 13:27

Köszi. :)

kotterovány - 2011. 11. 16. 13:29

te vagy Bruzsy? király vagy!!

lostfanka - 2011. 11. 16. 13:40

A forditonak en is uzenem hogy szep munka, es a labjegyzetet en peldaul mindig elolvasom, kulon grat azert is!

Bagosz - 2011. 11. 16. 16:20

Sziasztok!
A Lewis és Clark az nem Loise és Clark akart lenni?
Bocs,ha tévedek.Tényleg királyak a fordítók!!!

Bruzsy - 2011. 11. 16. 16:29

Nem véletlenül van ott a lábjegyzet a felirat mellett. De zárjuk le, erre megvannak a megfelelő fórumok, itt a részről menjen a beszélgetés.

Neoprimitiv - 2011. 11. 16. 17:00

nekem a 24 (pár rész kivételével) kimaradt az életemből, így nem kell eldöntenem, hasonlít-e rá és ha igen, miért nem, de ahogy kotteroványnak, nekem is az az egyik fő pozitívuma, hogy párbeszédekkel és a színészi játékkal képesek folyamatosan olyan feszültséget kelteni, amihez más sorozatoknak két láda vaktöltényre van szükségük.

Ezek után viszont meg fogom nézni a magyar fordítást is.

Bagosz - 2011. 11. 16. 20:12

Elolvastam a lábjegyzetet,sorry vagyok.
A 24-et nem láttam,így nem tudom összehasonlítani,amúgy nagyon erős sorozat,részről-részre múlja felül önmagát.
9/10

montanosz - 2011. 11. 17. 12:31

kb mostanra ugrott be hogy a feleség a Fireflyból repült ide, szépségének mit sem ártott az elmúlt majd 10 év. ott is nagyon szexis volt))

ringsider - 2011. 11. 17. 12:46

az eredeti izraeli szériáról tud valaki vmit?
ott tudnak sorit csinálni, In Treatment meg ez, de biztos van még mási…:-)

montanosz - 2011. 11. 17. 18:30

hű most néztem meg a 7.-ik részt, tényleg padlófogós volt a párbeszéd

flimo - 2011. 11. 18. 23:41

Bruzsy – 2011. 11. 16. 16:29

Ha már a lábjegyzet, akkor ha kérhetném legközelebb ne legyen ékezet a nevében, mert a karakterkódolás miatt nem triviális kitömöríteni, ezét ki is szoktam hagyni.

evergreen976 - 2013. 01. 22. 17:17

Hosszú ideig kerülgettem , mint macska a forró kását , aztán egy nap fogtam magam és beszereztem az összes elérhető epizódját.
Nagyon ütős sorozat , köszönöm hogy megismerhettem általatok.
Nálam 9/10 az eddig látottak alapján (most tartok az 1/9-nél)
;)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz