login |

Prime Suspect: 8 rész után

2011. 11. 19. 20:30 - Írta: CyClotroniC

15 hozzászólás | kategória: kritika,

Ha valaki egy jó nyomozós sorozatot keres, de se a CSI hightech-orientáltságát, se a könnyedebb vonalon mozgó The Mentalist/Castle/Bones triót nem érzi igazán sajátjának, az nyugodtan tehet egy próbát a Prime Suspect-tel, ami néha inkább érződik zsarudrámának, mint klasszikus nyomozós sorozatnak. Az NBC idei újonca furcsa szerzet, mert hiába minőségi, mégsem nézik túl sokan, így könnyen lehet, hogy mindössze 13 epizódnyi fog jutni nekünk a jóból, ami többnyire kábeles minőséget és jobb pillanataiban brit realizmust áraszt magából helyenként.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a promó vagy akár a pilot is jócskán félrevezető lehet, mert teljesen másképpen próbálják meg eladni Jane Timoney (Maria Bello) heti eseteit, mint amilyenné 2-3 rész után vált a sorozat. Kezdetben ugyanis nagyon rámentek a kiutált, szarkasztikus nyomozónő hímsoviniszta közegben-vonalra, amit szerencsére igen hamar levetkőztek.

Bár főszereplőnőnk megkapja a maga kis magánéleti szálát, ez mégsem hangsúlyos eleme a történetnek, sokkal inkább csak felszínesen kapargatják és amolyan karakterizáció funkciót tölt be. A Prime Suspect tehát nem igen foglalkozik átívelő szállal, de egyáltalán nem is szorul rá, így is odaszögezi a nézőt a képernyő elé. A már említett realizmusán kívül, leginkább az az elismerésre méltó benne, ahogy gyakorlatilag főszereplőt csinálnak az aktuális rész civil vendégszereplőjéből, legyen ő gyászoló családtag, gyanúsított vagy akár szemtanú, és ez rendre egyszerű, de könnyen átérezhető drámát szállít.

A nyomozási folyamat is szokatlan abból a szempontból, hogy nem tudnak mindent magabiztosan, inkább csak elméleteket állítanak fel és tesztelnek le, sokszor a megérzéseik után mennek, vagy ha úgy tetszik, egyszerűen csak tippelnek, és nem mindig van igazuk.

Ha lehet azt mondani, a Prime Suspect-nek talán a 6/10 pont körüli pilot a leggyengébb része, de igazából inkább 7-8 pont környékén ingáznak az epizódok, főleg ha a többi kereskedelmi tévés nyomozóshoz mérjük a pontszámot. Ha valaki egy drámaibb részre kíváncsi és nem ismeri a sorozatot, az 1×02-be nézzen bele, ha a sejtjük, hogy ki a gyilkos, de hogyan buktassuk le-epizód érdekli, akkor az 1×03 ajánlott, míg a mostani 1×08 hozta talán a legtöbb izgalmat és akciót, de nyilván a legcélszerűbb, ha szép sorjában végignézitek a Prime Suspect összes arcát, mert megéri.

15 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2011. 11. 19. 20:38

a pilotnál éreztem, hogy ezt jónak kellene kihozni, de nem volt szívem ellentmondani az érzéseimnek. szerencsére a folytatás már jobban bejött, szóval nálam ez a sorozat még állja a sarat.

Drake - 2011. 11. 19. 21:30

Egy ideje már tervezem,hogy bepróbálom,ezzel a kritikával most meg is győztél.Csak eddig a többi újoncot részesítettem előnyben,vagyis azok egy részét,de most pótolni fogom.

winnie - 2011. 11. 19. 21:33

ja, és még főcímet is kapott az 5-6. rész körül:)

Endeavour - 2011. 11. 19. 21:34

“Húú de mobil. Bekeccölöm..”

human - 2011. 11. 19. 22:20

lol, pont mostnaában akartam írni mert végre megnéztem én is.

winnie - 2011. 11. 19. 22:22

én fogok írni, de te alapból nem írtál, úgyhogy mindenképp jöhet.

Datsyuk - 2011. 11. 19. 22:30

Én már az első rész óta nézem. Tényleg jó atmoszférát sikerült kreálniuk a készítőknek. Különösen a képi világ tetszik benne. Talán a “nyers” lenne a legjobb szó rá. Azt hiszem már valaki írta a sorozattal kapcsolatban, hogy valóság érzete van….és tényleg. Egyszer se csillogó csoda kütyü vagy zseni rejtvényfejtő oldja meg az ügyeket. Itt bizony kemény rendőrmunkával kell elkapni/kideríteni ki is bűnös. Maria Bello pedig különösen jól áll az a kalap :D
Meg persze jól is hozza a karakterét.

És ha végre valaki meg tudná mondani, ki az előadója a főcím alatti zenének. Illetve, hogy mi a szám címe….tényleg nagyon hálás lennék!!! Sehol se találtam rá választ.

ungabunga - 2011. 11. 20. 02:05

Nagy pozitívum, hogy majd az összes nyomozó teljesen emberi, lógással hülyeséggel, és nem a megszokott műanyag munkahőse droidokat kapjuk. Életszerű na. Főhősnőnk se nem rambo, se nem kungfunagymester.

Smat - 2011. 11. 20. 09:02

Datsyuk: Ha minden igaz, ez lesz az. :) http://www.youtube.com/watch?v=b1NimUPiROI

lostfanka - 2011. 11. 20. 11:14

Nalam a pilot ota erosen nezos. A zenet senki nem emelte ki, pedig az is nagyszeru.

Datsyuk - 2011. 11. 20. 11:34

Köszi Smat, hasonlít de nem teljesen az. Még a “Voice of Germany” egyik reklámjában hallottam a számot. És ott teljesen ugyanazt használták fel.

Egyébként egy kis off- http://www.tunefind.com/ talán a többieknek hasznos lehet a jövőben.

anikros - 2011. 11. 20. 13:37

Köszi Datsyuk.

Már hetek óta gugliztam egy szám után siker nélkül az ajánlott linkent fél perc alatt megtaláltam.

Neoprimitiv - 2011. 11. 20. 19:46

Most próbálom behozni a lemaradást és hirtelen beugrott, hogy minek a hangulatára emlékeztet a sorozat. Az Ed McBain könyvek 87. körzetére. Ott is voltak szimpatikus és kevésbé szimpatikus zsaruk, akik időnként egymást is utálták, a gyilkos üldözése munka volt és nem keresztes hadjárat vagy önfeledt rejtvényfejtés.

A képi világ nekem nem “tetszik” olyan értelemben, hogy egyáltalán nem kellemes, inkább nyomott (ez lehet a kudarc egyik oka is), viszont tökéletesen passzol a sorozat stílusához. Nagyon fogom sajnálni, ha elkaszálják, sokkal értékesebb, mint akármelyik CSI gagyi.

Datsyuk - 2011. 11. 21. 10:06

Megtaláltam! ;)
Extreme Music az előadó és Glorious a szám címe.
http://soundcloud.com/extrememusic/glorious-from-xcd214-epic-rock

Még nem jelent meg az album ezért volt olyan nehéz.

JRC - 2011. 11. 21. 12:35

Engem a Homicide-ra emlékeztet. Nagyon jó lett a rendőrségi légkör és hangulat nyomozókkal. Az ügyek és azok feoldásai is rendben vannak. Semmi forradalmi, de valóban üde színfolt a nyomozós sorozatok világában.

Pont a fentiek miatt nagyon furcsa, hogy miért volt szükség a “prime suspect” koncepcióra. Persze, kellett valami csavar és egy arc, amivel el lehet adni a sorozatot. Az utóbbi pár epizódban már Bello is egyre jobban elviselhető, de a magánéleti szállal annyira kár próbálkozni, mert erőltetett, unalmas, lényegtelen.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz