login |

American Horror Story: 7 rész után (spoilermentes)

2011. 11. 23. 20:19 - Írta: CyClotroniC

57 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

Az FX-re ősszel megérkező American Horror Story mindenképpen az évad egyik legizgalmasabb, legátgondoltabb sorozata, mégha a pilot igencsak megosztó kommenteket is hozott korábban. Ryan Murphy és Brad Falchuk (Nip/Tuck) agymenését akkor sokan azért dobták a sarokba sikítva, mert túlságosan véletlenszerűnek, öncélúnak, olcsónak és elcsépeltnek találták, és bár nem fog mindenkit meggyőzni a folytatás, de merem állítani, hogy jó részük rosszul tette, amikor legyintve megvált tőle egyetlen epizód után.

Jó hír a fanyalgóknak, kételkedőknek és bizonytalanoknak, hogy egy kicsivel túl a sorozat felén nyugodtan kijelenthetjük, hogy a fenti vádak egy része már megdőlt, a többi pedig továbbra is egyéni szubjektív ízlés kérdése. Az American Horror Story ugyanis már a 2-3. epizódra levetkőzte magáról a sűrű, ijesztgetős hangeffekteket, hatásvadász kamerabeállításokat és vágásokat, és egy izgalmas, rejtélyekkel teli, feszes psycho-thriller lett belőle, szembemenve egy kicsit saját címével.

Hazugság lenne azt állítani, hogy nincsenek olyan elemei, amit korábban ne láttunk volna már (eleve az alaptörténet is klasszikus a Házzal), ennek ellenére a pilot során felvázolt 5 perces szálak mindegyike mégis egyedi ízt kap idővel, és mindez egy nagyon sajátos, érdekfeszítő high concept történetté szövődik össze. Ezt talán jelzi az is, hogy az eleinte meglepően alacsony nézettség a 3. rész óta fokozatosan nő.

Pozitívum, hogy minden egyes epizód több választ hoz, mint amennyi kérdést feltesz, így az évadnyitó furcsaságainak nagy részére már az eddigi 7 epizód során fény derült, de nem kell izgulni, mert további rejtélyekkel és meglepetésekkel is ellátnak minket hétről hétre, amik tovább finomítják és árnyalják a Ház körüli eseményeket egy jól eltalált feszes tempóban, így a történet egy percig sem unalmas, de nem is rohan ész nélkül előre, ezzel egy nagyon stabil FX-minőséget (Sons of Anarchy, Justified, Rescue Me) szállítva.

A szereplőgárda is kifogástalan, ráadásul mindenki úgy nyújt emlékezetes alakítást, és kelti fel az érdeklődést a saját karaktere iránt, hogy igazán egyik szereplő se szerethető klasszikus értelemben véve, mert mindannyian sérültek a maguk módján. Jessica Lange érzékeny, hideg és olykor tébolyult játéka Emmy-kategória, valamint feltűnik mellékszereplőként Zachary Quinto (Heroes), Eric Stonestreet (Modern Family), Sarah Paulson (Studio 60), Kate Mara (24, Entourage) és Morris Chestnut (V) is.

Az írócsapatból érdemes megemlíteni a kissé peches karriert befutó Tim Minear (Firefly, Wonderfalls, The Inside, Terriers) 1×05-ös epizódját, a Halloweenes dupla rész második felét, de mindenki kiváló munkát végzett, mert nem tudnék egyetlen gyenge részt se kiemelni, még a kissé keszekusza pilotot sem, mert a későbbi események igazolták annak minden egyes percét.

A pilot történetszálainak tehát kivétel nélkül jelentőségük van, amiket egy komplex és átgondoltnak tűnő történetté szőttek össze az írók, és nekik köszönhetően folyamatos tippelgetések és teóriagyártások alatt tartják a kibeszélőt, ami fokozottan spoilerveszélyes-zóna ennél a sorozatnál. A szezon egyelőre 7-8 pont között ingázik, és nyilván a karácsony előtti másfél epizódos finálétól is függ majd, hogy merre mozdul el, de eddig mindenkinek csak ajánlani tudom az American Horror Story-t, ami nem csak heti 40 percig foglalkoztatja a nézőt, de a zseniális flashbackes cold openjei, és a történettel kapcsolatos találgatások jelenleg a hét egyik legérdekesebb és legjobban várt sorozatélményévé emelik nálam.

57 hozzászólás Ne habozz!

novi - 2011. 11. 23. 20:37

az idei újoncok közül az egyetlen ami hosszú távra is maradt. hála az ajánlóért! az alkotók inkább hagyják a fenébe a gleet, az is már csak rutinfeladat a nézési listán. öröm volt látni, h a kés/alattos agymenések gazdái nem változtak meg nagyon.
ugyanakkor rémes, h annyi sótlan pilot volt az idén

Tod - 2011. 11. 23. 20:45

Aham. Szóval ezt nézni kellene…

Merennis - 2011. 11. 23. 20:46

Amen!

psztrnk - 2011. 11. 23. 20:51

Minden szoval egyetertek, nalam iden ez a sorozat mindent visz.

bikkbakk - 2011. 11. 23. 20:58

Négy részen át próbálkoztam vele, hátha, de továbbra is értékelhetetlennek tartom.

Réku - 2011. 11. 23. 21:01

Nálam is nagy kedvenc lett, imádom, ahogy borzongat és muszáj sötétben néznem egyedül :D ráadásul az is ötletes, hogy nincs főhősünk, senki sem fekete vagy fehér, a karaktereket pedig finoman mutatják be. Alig várom a folytatást és hogy hogyan csavarják a sztorit :)

khaos - 2011. 11. 23. 21:02

én nem mondom h egyetlen idei sorozat ami tetszik(revenge,hart of dixie,suburgatory,secret circle is heti nézős lett,meg terra nova is bár azt inkább hagyjuk)
de mindenképp ott van a listán és várom hétről hétre
jó h nem maradnak sokáig titokban a rejtélyek és 1-2 részen belül akár fel is oldják (persze ott a gyerektéma is átívelő szálnak)
aki pilot után kaszálta az tényleg nézzen pár részt még,mert teljesen megváltozott azóta a részek szerkezete
a cold openek külön felüdülést adnak ahogy vissza vissza tekintünk mindig

jiliac - 2011. 11. 23. 21:11

Ezt a sorozatot várom hétről hétre legjobban, nekem ez az őszi szezonban mindent visz eddig. Az első kissé talán gyengécske rész után részről részre javult. Csak így tovább, és persze Jessica Lange zseniális egyszerűen minden alkalommal tarol ha képernyőn van.

PAT - 2011. 11. 23. 21:11

Húú köszi, a címe alapján azt hittem valami más/rossz. Szedem:)

buffyboy90210 - 2011. 11. 23. 21:13

Tetszett ez a kis összefoglaló, remélem, hogy ez tényleg egy jó sorozat. Még nem láttam belőle egy részt sem, de remélem hamarosan már végre időt szakítok rá, hogy elkezdjem.

Bagosz - 2011. 11. 23. 21:15

bepróbálom

superpityu - 2011. 11. 23. 21:30

na kb 5 perc múlva el is kezdem, hátha bejön.

winnie - 2011. 11. 23. 21:39

kíváncsi vagyok a véleményekre. az biztos, hogy meg fogja osztani a népet továbbra is – az első rész. kérdés, hogy akinek nem tetszik és folytatja utána, revideálja magát, vagy mint más, végképp feladja.

szerintem - 2011. 11. 23. 21:42

az van, hogy en nagyon vartam es megneztem a pilotot, de annyira paraztam, hogy ugy dontottem, nem nekem valo. annyira nem birom az ijesztgetest, sajnos, a leggagyibb horrortol is szabalyosan rosszul vagyok, hiaba erdekelne mondjuk a sztori. az utolso ilyen, amit vegigneztem, a Harper’s island volt, akkor fogadtam meg, hogy nekem erre nincs szuksegem, fizikailag nem esik jol. szoval aki azt latta, tudhatja, milyen gyenge az idegrendszerem:) azota olvasom a kibeszelot, mert nagyon erdekelne, mi tortenik benne, es talan egyszer, talan, meg is nezem, mert olvasom, hogy ez jo.

pajzi - 2011. 11. 23. 21:42

Az idei ujoncok kozul sokan elvereztek, de o es a Homeland maradtak (Prime Suspect es Once Upon a Time meg versenyben a maradasert).

Erdekes, nekem talan az elso resz tetszett a legjobban :) de tenyleg sima 7-8 kozotti eddig az evad

CyClotroniC - 2011. 11. 23. 21:48

Annyit azért érdemes hozzátenni, hogy van két checkpoint a történetben, az egyik az 1×03 vége, amire megtalálja az arcát és közelebb húzza egymáshoz a szálakat, a másik pedig az azt követő dupla Halloween rész, mely elég pörgős a korábbiakhoz képest, és talán a legtöbb korábbi sejtés ezek során egyértelműsödik. Akinek 3 (vagy kitartóbbaknak 5) rész után se tetszik, annak biztosan nem való, mert nem egy egyszerű darab, de aki csak a random mindfuck váddal dobta a pilot után, az tényleg tehet egy második próbát, mert tényleg minden jelenetnek jelentősége van, és a hangeffektes random paráztatással is leálltak (hozzátenném, hogy így sokkal nagyobb is a feszültség a sorozatban, pl az 1×02 és az 1×06 cold openje nagyon berántja az embert az adott részre).

DanettDuett - 2011. 11. 23. 22:11

Szerintem a nyitás is zseniális volt a maga kusza módján. A későbbi részek meg szintén tökéletesek. Számomra mindenképpen az év sorozata. :)

kisby - 2011. 11. 23. 22:32

hehe, pont tegnap néztem meg az első részt, mintha megéreztem volna hogy jönni fog az ajánló cikk :D
Nekem már eddig is bejövős a dolog, ha ezt tényleg tovább tudták még fokozni akkor év újonca.

minase - 2011. 11. 23. 22:36

A hét legvárósabb darabja

superpityu - 2011. 11. 23. 22:36

basszus nem akartam h tetszen mert nem bírom a parázást, de valami van benne ami miatt maradok. érdekesnek tűnik. majd holnap folytatom, főleg ha ennél jobb részek lesznek.

Daneee - 2011. 11. 23. 22:49

Egyetértek. Nálam jelenleg TOPsorozat lett :)

Hooligan - 2011. 11. 23. 22:49

Én azért titokban tovább néztem, de csak azért, mert már tényleg minden jó horrort láttam és durván unatkozom. Az Amityville filmek meg egész jók voltak még az elején…

Továbbra is tartom a véleményem (boooring, stb.) és reménykedem a család gyors— izé, lassú kipusztulásában. :)

Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem volt 1-2 kellemes momentum a soriban (főleg a vendégszereplők hozták), de úgy kábé ennyi a pozitívum. Egynek elmegy, de ha nem lenne, akkor nem hiányozna. Remélhetőleg egy-két horrorszüzet beránt a sorozat, aztán nekiáll értelmes horrorokat is nézni a témában. :D (Amityville filmek, Ju-On, Poltergeist, House by the Cemetery, Shining…)

“izgalmas, rejtélyekkel teli, feszes psycho-thriller lett belőle”

Mit szívsz és adsz-e belőle? :D

punyapaps - 2011. 11. 23. 23:05

Tökéletesen egyetértek minden szóval :)
Bár számomra még a legjobb újonc címért versenyben van a homeland és a once upon a time

CyClotroniC - 2011. 11. 23. 23:10

Hooligan: Hát szerintem a horrorhoz semmi köze nincs… és igazából a felsoroltjaid nagy részét én végiguntam faarccal, egyedül a Shining jó ezekből nálam, de azért, mert az se horror, és nekem a thrilleres feszültség fontosabb (Rosemary’s Baby, Repulsion, The Others, Carrie, The Haunting (eredeti) Hitchcock filmek (pl Rebecca) vagy akár a Shutter Island vagy a Black Swan).

Persze ettől függetlenül nyilván lesznek olyanok, akiknek nem jön be (és mint látod jó sokan vannak, akiknek ilyen), de van valami olyan mélység a legtöbb karakterben és olyan hömpölygése a történetnek, ami sokkal feszültebb, mint teszem azt egy Evil Dead, bár én tényleg immunis vagyok a horrorra, mert nehezemre esik komolyan venni a műfajt.

“izgalmas, rejtélyekkel teli, feszes psycho-thriller lett belőle”

Rejtélyek vannak benne, a tempó feszes, a műfaja psycho-thriller… max azon vitatkozhatnánk, hogy számodra nem izgalmas ;D

pytta - 2011. 11. 23. 23:19

Hm… hát, ha az 1×05 checkpoint, akkor ez nem nekem való tényleg, úgy látszik, mert én pont ott kaszáltam. De mindegy is, igazság szerint tényleg nem érdekel egyáltalán, pedig tényleg nagyon vadászom egy jó sorozatra…!

Irodai Patkany - 2011. 11. 23. 23:20

“a 2-3. epizódra levetkőzte magáról a sűrű, ijesztgetős hangeffekteket, hatásvadász kamerabeállításokat és vágásokat”

Ez teljesen így van, én ezért maradtam. Vásári, olcsó paráztatás helyett átment érdekes, izgulós műfajba. Nem akarok szpojlerezni, de pl a mai részben is volt egy jelenet a bébivel amit nem láttunk, és szerintem jobb is így.

Irodai Patkany - 2011. 11. 23. 23:28

mai = eheti részben, ofkorsz.

Attika - 2011. 11. 23. 23:32

Az év legjobb sorozata, komolyan minden részt már tűkön ülve várok és találgatjuk a haverokkal, hogy mi lehet a “megoldás”. A legnagyobb eredményemnek pedig azt tartom, hogy az egyébként a sorozatokat nem igazán kedvelő haveromat igazi junkie-vá tettem. :D

i'm_rick_james - 2011. 11. 23. 23:55

Az 5-6. epizód volt az, amikor úgy éreztem, hogy “ez f*sza, basszus!”

DICKtator - 2011. 11. 23. 23:59

Remek poszt, remek sorozat. Tessék nézni! ;)

zoey - 2011. 11. 24. 01:17

Fenntartással kezdtem, rohadtul megijedtem (ami nálam nagy szó), összezavarodtam, fanyalogtam, esélyt adtam, megszerettem, nézem.
Viszont ahogy kezdődik… azt még mindig nem tudom megnézni. Félek a régi fotóktól, ugyanis. A pilotnál befigyelt a sikítófrász rendesen. Azóta tekerek.
És igen, inkább thriller, mint horror, de nagyon bejövős.

Helix - 2011. 11. 24. 01:32

Én is egyetértek minden szóval. Nálam is az idei felhozatal kedvence, ha jobban belegondolok tényleg ezt várom mindig a legjobban. Csak azért nem nézem meg rögtön, mert megadom a módját, és éjszaka nézem, sötétben, egyedül :D Remélem nem esik majd a színvonal a második évadban, mert ezt el bírnám viselni még jódarabig :)

Hiffert - 2011. 11. 24. 02:15

Továbbra is nagyon gyenge, végleges cancel.

Shawn - 2011. 11. 24. 06:32

Klassz összefoglaló az eddigiekről, nálam a heti legvárósabb sorozat lett az idén.

delfingo - 2011. 11. 24. 08:54

Abszolút a legjobb újonc idén.Nálam 10/9.

Hunnenkoenig - 2011. 11. 24. 09:10

Jo cikk. 100% agree.

Legvarosabb minden heten.

Az intro viszont tul hosszu es szar. Azt mindig eltekerem. De ez az egyetlen kritikai pont.

mrfaktor - 2011. 11. 24. 09:54

Remek sorozat, érdekes történettel.
A szereplőgárda tényleg zseniális. Amikor Constance és Moira együtt vannak….. Finoman szavakkal kinyírják egymást. :)
Örök kedvenc.

DVM - 2011. 11. 24. 10:59

Én a harmadik rész végén rájöttem, senki sorsa nem érdekel, se a karaktereké, se a házé. Nem hiányzik, az írás ellenére sem…

fogi - 2011. 11. 24. 11:20

Érdekes, hogy sokan fanyalognak a főcim miatt, sztem telitalálat, el se tudnám már képzelni nélküle a sorozatot. A sorozat meg nálam 10/9, jelenleg a legjobban várt 40 perc feletti sorozat hétről hétre. Remek hír, hogy lesz második évad!

winnie - 2011. 11. 24. 11:27

a főcím szerintem is remek, csak annyira disturbing, hogy nem biztos, hogy végig akarom nézni mindig

kukulkan - 2011. 11. 24. 12:11

Szerintem is baromi jó a főcím, hangulatában kicsit hasonló, mint a The Fades-é vagy a The Walking Dead-é.

Egyébként az örök kedvenc Dexter után nálam is ez a sorozat, ami legjobban teszik az idei felhozatalból.

[SPOILER?]

Hooligan: “Továbbra is tartom a véleményem (boooring, stb.) és reménykedem a család gyors— izé, lassú kipusztulásában. :)”

Hát, ha kinyírják őket, akkor legalább máris van egy ok, amiért nem mennek (mehetnek) majd el a házból a következő évadban sem. :D

kova - 2011. 11. 24. 12:14

Nem szeretem az ijesztgetős, körmöm lerágom dolgokat, de ez nagyon bejött! Jól fenntartják az érdeklődést az infók adagolásával és a színészi játékokkal. Jessica Lange és Frances Conroy megmutatják mit nevezünk színészetnek.

fm! - 2011. 11. 24. 12:39

Bakker, most kezdhetek bele még egy sorozatba… :)

Irodai Patkany - 2011. 11. 24. 13:06

Főcím szvsz zseniális, az egész sorozatnak van egy kurvajó 50-es évekre hajazó stílusa, amit a főcím alapoz meg.
Meg ha már hosszú és idegesítő főcím akkor Homeland, másfél perc, egyszer nem néztem még végig.

wickee - 2011. 11. 24. 13:21

Hosszú éveken keresztül faltam a horrorokat és a thrillereket, aztán nemrég megnéztem a Paranormal Activity első részét, és az olyan szinten betette nálam a kaput valami rejtélyes okból kifolyólag, hogy azóta egyáltalán nem nézek olyat, amin csak egy icipicit is lehet félni vagy akár csak borzongani, de az AHS-t egyszerűen nem tudom nem nézni. Lebilincselő minden egyes másodperce, a színészi játék pedig csúcs. Frances Conroyt egyáltalán nem szerettem, de itt olyan durván jól játszik, hogy “kénytelen vagyok” elismerni a tehetségét. :D

Ja és a főcímet mindig végignézem, a cold openek után nagyon jól tetézi az alaphangulatot.

ringsider - 2011. 11. 24. 14:20

@Irodai Patkany: a két kedvencem idénről, de mindkét főcímet áttekerem mindig…:-)

tiktak - 2011. 11. 24. 14:56

mennyire félős? bocsánat de ez egy fontos kérdés számomra :D
annyit mondanék, hogy egy x aktákat sem mertem nagyon egyedül nézni…

winnie - 2011. 11. 24. 15:08

tiktak: embere válogatja. meg a hangulata. nézd meg a címkére kattintva az első 5 percet. annyira nem. de annyi legyen a baj, ha mással nézed:)

CyClotroniC - 2011. 11. 24. 15:55

Félősség:

Szerintem nem paráztatatós egyáltalán, maximum a pilot egy kicsit, de én tényleg kissé immunis vagyok erre a hatásvadászatra, szóval nem vagyok mérvadó, ellenben később idővel, főleg a cold openek, de néha a párbeszédek is nagyon nyomasztóak, mint pl az Inglourious Basterds első fejezete esetében is volt egy karfamarkolászós atmoszféra. Nyilván nem ahhoz mérem, de inkább feszültségkeltő, mintsem ijesztegető, de ez nem jelenti azt, hogy utóbbi elemmel nem játszanak el néha, de nem jellemző rá.

tiktak - 2011. 11. 24. 19:54

ok,köszi.
bepróbálom hétvégén fényes nappal, nem egyedül. sztem minden óvintézkedést megtettem :)

vicvega - 2011. 11. 24. 19:58

Ezt mindenképpen le fogom darálni, legkésőbb nyáron, de lehet, hogy a téli szünetben.

paranoid android - 2011. 11. 24. 20:47

Hatalmas kedvencem lett nekem is; imádom a hangulatát. Talán számomra a legjobb alkotóeleme a sorozatnak a karakterek. Egytől-egyig érdekesek, összetettek, emberiek. A feszültséggel teli izgalmas történettel együtt pedig ez így verhetetlen kombó.

superpityu - 2011. 11. 24. 21:36

az első rész parás egy kicsit aztán már a másik kettő amit eddig megnéztem abszolút nem volt az, inkább volt feszült a hangulata az egésznek. egyébként baromira tetszik, és érdekesek a rejtélyek amik miatt kénytelen vagyok tovább nézni. a főcímet meg áttekerem, elég volt egyszer végignézni, pedig megadja a hangulatot az egészhez, de inkább kihagyom.

Wini - 2011. 11. 25. 14:42

@kisby
Én is tegnap néztem meg az első részt. :)

Tetszett, de bevallom nagyon kevés időm volt rá (30 perc kb.). Az ijesztgetős részek nagyon nem jöttek be, azokat pörgettem, akár a párbeszédek beáldozásával is. Ugyanakkor a karakterek tetszenek, a rejtélyek elég izgalmasnak tűnnek. A párbeszédek elég jók. Ha lesz egy kis időm megnézem még a 2. 3. részt. Köszi a kedvcsinálót.

Klajdi - 2011. 11. 25. 20:44

én az első rész után elkaszáltam, de most amint megláttam Zachary Quinto-t, indítottam a letöltést :D

P009 - 2011. 11. 26. 11:16

Maximálisan egyetértek a fentiekkel, korrekt kritika. Szerintem az idei felhozatal legjobbja.

Dorothea - 2011. 11. 26. 17:07

köszi, köszi az ajánlóért, vártam, hogy melyik újoncot kezdjem el nézni, s abszolut kedvet kaptam hozzá, amit nem bántam meg.
péntek este egyedül megnéztem a pilotot, s bevallom, utána muszáj volt megnéznem egy sitcomot, s úgy döntöttem, csak világosban folytatom.
ma megnéztem a 2-8. részt, s huhhh… teljesen megvett. arra azért kiváncsi leszek, hogy egy-egy rész mennyire tud a hangulatába keríteni…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz