login |

Prime Suspect: 5 rész után

2011. 11. 24. 20:31 - Írta: human

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Az, hogy szinte mindannyian említésre méltónak tartjuk a sorozatot, legalább a bepróbálásra rávehet pár embert. A minap én is megnéztem 5 részt belőle, és egy rövid posztot muszáj írnom róla, mert jó. Katasztrófa volt az őszi friss sorozatfelhozatal, de a Prime Suspect a kevés jobban sikerült sorozat közé tartozik.

Azt lehet mondani, hogy nyomozós sorozat. Mint tudjátok, a stílussal nem vagyok annyira kibékülve mostanában, de ez valahogy más. És nem úgy mint mondjuk egy Mentalista. Kezdjük ott, hogy itt egy külsős tanácsadó sincs. Az ügyeket nem agyoncsavarosított módon, hanem hagyományos krimisen oldják meg. Nem egy kihallgatás, vagy lábnyomban talált szúnyogból nyert vér dönt, hanem egyszerűen csak nyomoznak, és összeteszik amijük van. Néha az ösztönökre hallgatva, néha tévedve, már-már realista módon.

Az egyedüli baj az a sorozat alapfelállása volt. Egy férfiakkal teli nyomozócsapatba helyezik a főszereplő nőt. Nyilván nem fogadják be könnyen. Na, ez az ellentét volt gagyi kicsit, de kábé a harmadik részre eldobták, és szinte már a csapat részeként, jó nyomozóként van kezelve. Az alakítások ennek megfelelőek. Senkit nem jelölnék Emmy-re, Bellót főleg nem, de összeillenek, működik ezekkel a szereplőkkel az egész.

Ami a legmeglepőbb, hogy maga az őrs többnyire a The Job című remeket hozza. Ahogy ugratják egymást, főleg a férfiak, az simán idézte a klasszikust. Ez a humor kellően ellensúlyozza a részek nem túl vidám hangulatát.

7/10 simán adható eddig. Sajnos valószínűleg a 13. rész lesz az utolsó, kivéve ha az NBC nagyon befürdik a friss pilotokkal májusig, a sorozatberendelésekig. Szóval egy kábeles évadnyi az adag, de az ősz egyik legerősebbje.

10 hozzászólás Ne habozz!

DeadMan - 2011. 11. 24. 21:08

Oh, a The Job milyen jó is volt. Nagyon szerettem a Rescue Me-t is, de azért még mindig hiányzik az a régi “nyomozós” vígjáték. Sorry, hogy off voltam, de ahogy olvasom, itt úgyis lebeg már a kasza:)

kennedy - 2011. 11. 24. 22:08

Én nagyon sajnálom a kasza közeli állapotot, az őszi újoncok közül kedvencé nőtte ki magát. Szeretem az egyszerűségét, a szürke, komor atmoszférát, amit áraszt magából, hogy nincsenek szuperkütyük, túlspilázott akciójelenetek, speckó képességekkel rendelkező személyek, külső tanácsadók. Helyettük itt vannak nekünk a gyilkossági csoport nyomozói, akik nem szuperhősök, csak pusztán átlagemberek, akikkel a rossz fiúk ugyanúgy feltörlik az utcát, mint bármelyikünkkel, akikben megvan a hibázási lehetőség. Klasszikus nyomozóstílusban derítik fel az ügyeket, gondolkodnak, használják az intuícióikat, és ahogy valaki korábban már írta ha kell akkor tippelnek. Az ügyek olykor egyszerűek, de mégis érdekesek, odaszögezik a tekintetett a képernyőre. Legalábbis az enyémet biztosan, nálam ez a formula nagyon működik. :)

Neoprimitiv - 2011. 11. 24. 22:41

Volt egy cikk a sorozatról azt hiszem az LA Times-ban, amiben azt boncolgatták (és talán igazuk van), hogy komoly baki volt a Prime Suspect címet adni neki és a régi Helen Mirren-es sorozat remake-jeként beállítani.

Egyrészt a tempója más (egy ügy – egy rész), másrészt a “női zsaru a férfiak között” húsz éve még új volt, ma már nem az. Pont ezért a főnökkel kettyintés szál is fölösleges lett, Jane éppen eléggé tenyérbe mászó tud lenni e nélkül is. Ráadásul innen kezdve mindenki a megszépítő messzeségbe vesző Helen Mirren-hez hasonlította szegény Maria Bello-t. Összességében az elődhöz kötés inkább árt a sorozatnak, mint használ.

Egy szó mint száz, a cikknek is az volt a konklúziója, hogy az ősz egyik nézésre érdemes sorozata, amit talán a vakszerencse megment attól, hogy hamar véget érjen.

A legutóbbi rész szerintem talán az eddigi legjobb volt, bár nehéz választani.

symor - 2011. 11. 24. 23:26

Én is erre akartam kitérni, mivelhogy az eredeti Prime Suspect színvonalához semmi köze a sorozatnak.

A férfi-nő konfliktust, amit pedig abból igyekeztek kanyarítani az utóbbi részekben már a feledés homálya borítja. A kezdeti részekben is igencsak erőlködve próbálták belegyűrni ebbe a feldolgozásba, de igazság szerint Bello figurája meg sem közelíti Helen Mirren szenvedését és azt a feszültséget, amelyet a beilleszkedése és elfogadásáért vívott harca jelentett.

Az első két részben még történtek elég gyerekes beolvasások, főleg a gombostűfejű kolléga részéről és Bellónak volt egy rendes kifakadása is emiatt, mégis azt kell mondanom alapvetően elfogadják.

Egy szimpla nyomozós drámát kapunk, rettentően bagatell kihallgatásjelenetekkel. Pedig az ilyen sorozatokban már rég nem ott kellene tartani, hogy az ügyvédet hírből sem ismerő gyanúsítottat a nyomozó egymaga szorítja sarokba. Arról nem beszélve, hogy némelyik rendőrkolléga egy-egy összecsapás előtt inkább adja oda simán a menekülőnek szolgálati fegyverét, mert ebben a sorozatban az ellenfél azt úgyis elveszi és azzal fut tovább, tehát spóroljunk fáradságot…

Mirren beilleszkedésdrámáját teljesen lightosították, pedig mondjon akárki akármit nemi megkülönböztetés máig létezik minden egyen rendvédelmi testületen belül. Ez egyáltalán nem egy elavult csak egy más formában megnyilvánuló kirekesztési forma máig.

Abban tehát egyetértek, hogy a brit elődhöz az amerikai sorozatnak vajmi köze sincs. Mirren megpróbáltatásai nyomozásai, kollégái akadályoztatása és lenézése során mindig valami katartikus érzést kölcsönöztek játékának, amivel az erős, mindennek ellenálló nőt megformálta.

Itt Bello legfeljebb korrekt, szimpla karakter, akit kicsit ugyan gúnyoltak, de hamar elfogadottá vált. Teljesen felesleges egy ilyen súlyú színésznőt egy ennyire szimpla szerepre pazarolni.

Az, hogy ezzel együtt miért is számít az amerikai Prime Suspect mégis korrekt kis iparosmunkának abban áll, hogy a középszeren legalább tartja magát.

Ergo a sorozat csalódás, ha a brit megfelelő mélységét és realitásérzékét keressük benne, de elfogadható ha egy egyszerű kivitelű és viszonylag mértéktartó nyomozós sorozatot keresünk. Azon persze nem csodálkozom, hogy ez miért kevés a közönségnek, hisz ennél sikerülhetett volna 100x-ta jobban a sorozat.

CyClotroniC - 2011. 11. 25. 01:59

symor: A kihallgatásjelenetek érdekesek abból a szempontból, hogy sok helyen láttam pozitívumként felhozva, de szerintem is a sorozat gyenge pontjaiként említhetőek (azért nincs itt olyan, hogy Luther elrágcsál egy almát közben az őrületbe kergetve a gyanúsítottat az apró kis “ártatlan” kérdéseivel). Viszont nekem a dráma működik a civilek miatt, akik tényleg főszereplővé lépnek elő az egyes részekben, és ez annyira szokatlan, hogy ezért tetszik a formula, és nekem ettől egyedi :D

lostfanka - 2011. 11. 25. 06:24

En nem lattam a regi sorozatot, ugy velemenyt nem tudok rola mondani. De nekem tetszik ez a sorozat, igaz nincs benne a top 5 ben nalam. Nekem az ember kozelisege tetszik, az hogy a rendorok sem superman-ek, akik barkit levernek, lefutnak, sot… Amit en nem ertek hogy egy ilyen eros szineszi gardabol hogyan lehetett csak ennyit kihozni, egy jobb forgato konyvel ezek a szineszek egyutt egy hatalmas sorozatra lennenek kepesek. Nalam igy a szineszek miatt, a zene miatt, es az ember kozeliseg miatt egy 7.5, ami lehuzza az a karakterformalas es a tortenet, amit az iroknak kellene egy kicsit felhuzni.

Bagosz - 2011. 11. 25. 15:32

“Katasztrófa volt az őszi friss sorozatfelhozatal, ”
Cáfolom:Homeland,Revenge,Once upon a time,Hell on Wheels
Tudom,nem ez a post,winnie-t kértem is már,szavaztassa az újoncokat.Hátha kedvet kapunk még több újonchoz.
Köszi!

winnie - 2011. 11. 25. 17:59

bagosz: lesz, csak az elmúlt 10 napban napi 2 óra alvással üzemelek, de végeztem, úgyhogy lesz itt minden, ígérem. (országosra gondolt human. amolyan igen kiemelkedőre.)

human - 2011. 11. 25. 19:42

“Homeland,Revenge,Once upon a time,Hell on Wheels”

Ebből kettő nem is országoson van. És ha két jót tudsz kiemelni az indult 30 országosból, az nem katasztrófa? De még 5 is az lenne, hiszen egy 9-10 pontos nem indult országoson.

Bagosz - 2011. 11. 26. 09:40

jogos

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz