login |

Társas játék: eddig 6 rész

2011. 12. 02. 15:00 - Írta: human

30 hozzászólás | kategória: kritika,

Kicsit bajban vagyok, mert “a nemzetközi szinten is könnyedén helytáll” kijelentéseken azért felhúzom a szemöldököm, de közben pedig tényleg egy nézhető magyar sorozatról van szó. Szemben a katasztrófa Hacktionnel például.


A csocsó is társasjáték! A kép az HBO jóvoltából satöbbi.

Miről is van itt szó? Nem a Faktorlaborról, az biztos, hanem egy emberi kapcsolatokkal foglalkozó sorozatról. És ez nem csak szerelmeket jelent, bár azok dominálnak azért. Van itt megcsalás, leszbikus kapcsolat (tabutéma feszegetés a sajtóközlemény szerint), rendes szerelem útjába kerülő terhes volt barátnő, anya-lánya kapcsolat. Ami miatt a Társas játék korrekt, hogy ezt nem a szokásos, teljesen művi módon sikerül előadni.

Mondjuk összeszedték a normális populáris filmeket gyártók nagyját hozzá, hiszen Herendi Gábor (Valami Amerika) rendezte elvileg az első 7 részt, az utolsó hatot pedig Fonyó Gergely (Tibor vagyok, de hódítani akarok), a forgatókönyvét pedig Divinyi Réka (Valami Amerika 2., Kaméleon) írta. Jó kis kollaborációt hoztak össze az nem vitás. A színészek? Előfordul, hogy kitörnek a hazai filmekre jellemző színpadias előadásból, és életszerűen viselkednek a hétköznapi helyzetekben. Ez főleg a megcsaló férjre, és a fő szerelmespárt alakító két fiatalra jellemző azért. De a leszbikus szálat építőkkel sincs akkora nagy baj.

A negatívumok közé azért besorolható lenne a fejét néhol felütő modorosság, nem lehet túlpontozni, meg az, hogy a vágóképek kicsit unalmasak. Lehet azért, mert Budapest mindennapjait látjuk rajta, de ott még lenne mit csiszolni, több dinamikát becsempészni. Ahogy a zenébe is.

Az biztos, hogy korrekt a Társas játék sorozat. A magyar íze miatt nézem szívesen, ha mondjuk a kinti HBO-n menne Los Angelesben játszódva, akkor szerintem kimaradna, de hát nem ott készült és megy. Összességében 6/10 a rendes skálán, de a hazai sorozatos mezőnyhöz viszonyítva sokkal több. Ami szomorú, hogy ha ez elég nagy siker, akkor a második évad csak 2013-ban foroghat? Gondolom új szereplőkkel, és a mostaniak történetét lezárják a 13. rész végére.

A másik rossz dolog, hogy az HBO Go oldalon regisztrálni kell az ingyenes megtekintéshez, de az első 5 rész bevizsgálható mindenféle magyarországi nagybácsi nélkül, csak a regisztrálásnál válasszátok ki, hogy “társasjáték ingyen” a legördülő menüből, mert bonyolítani kell az ilyesmit ám.

30 hozzászólás Ne habozz!

jky - 2011. 12. 02. 15:18

Ahogy azt már a kibeszélőnél írtam, a Hacktion-ből láttam kb. 2 percet, de akkora gagyi, tipikus “felolvasós” játék volt látható, hogy ahhoz képest a Társas Játék Emmy-díjas alkotás.

Egyébként szerintem teljesen korrekt kis sorozat ez, pedig én aztán nem szeretem a magyar sorozatokat/filmeket, pont a gagyiságuk miatt.

Persze ebben is vannak sablonos, klisés dolgok, közel sem tökéletes, de látszik, hogy próbáltak túllépni az eddigi “tipikus magyar” vonalon.

A karakterek egész jók, és jót tett az egésznek, hogy nem elcsépelt, mindenben látható tucatszínészek alakítják őket.

Thuróczy Szabolcs karakterét (Iván) kiemelném, ha megszólal, már röhögök, akkora dumája van :)

wannabe - 2011. 12. 02. 15:21

Engem eléggé beszippantott, karakterek, forgatókönyv… annyira szerethető az egész..
Viszont ez az “új szereplőgárda” meg 2013-as forgatás kicsit WTF?:/

Dohi - 2011. 12. 02. 15:22

beleneztem volna, ha nem kell regisztralni hozza. szemetek!

Shana - 2011. 12. 02. 15:36

Dohi: dettó -.-

Lui - 2011. 12. 02. 15:40

Az első nézhető magyar sorozat – számomra.
És nem csak nézhető. Élvezhető is.
A leginkább ez lepett meg benne :)
Volna mit csiszolni rajta még persze, de ha ez a színvonal megmaradna, amikor magyar sorozatokról beszélünk, akkor már elégedett lennék.

tussilagofarfara - 2011. 12. 02. 15:49

Külhoni sorozatként nem nézném, de a magyar íze miatt különleges, és részről részre jobb amúgyis.

elliot - 2011. 12. 02. 16:01

Nem értem, mi baj a Hacktionnel. Nekem nagyon lájk:) Ebbe is bele fogok nézni, bár Simon Kornél barátunk eléggé nem a szívem csücske a ripacs bölcsész stílusával, de hátha itt másmilyen.

kiskiraly - 2011. 12. 02. 16:08

Hosszú évek óta az első nézhető magyar sorozat. Bár nagyrészt kliséket lő el, de legalább ezek jól vannak megírva.
Pozitívum:
– Megvalósítás (bár a 7. rész végén a Básti Juli dalánál kilógott a lóláb)
– Életszerűnek tűnő dialógok
– Thuróczy Szabolcs

Viszont ami nálam negatívum egyrészt, hogy a félórás sorozat dramedy helyett inkább dráma. Másrészt pedig elment (vagy eredetileg is ilyen volt?) nőcis sorozatba, ahol a főszereplő férfiak többnyire negatív szereplők: az egyik pasi csapong/döntésképtelen stb. két nő között, a másik pedig egy hűtlen fazon. Amúgy semmi bajom sincs a női sorikkal, bármikor leülnék és megnéznék egy Szülfelt, vagy egy Szex és New York-ot.

A leszbikus szálat pedig furcsán vezették fel: a masszőrcsaj egy pillanat alatt beleszeret a csajba és emiatt nem tudja folytatni a masszírozást?
WTF?

Amúgy a pontozással abszolút egyetértek 6/10. Külön magyar szinten nem is érdemes pontozni a sorozatot, mert magasan veri az elmúlt két évtized magyar sorozattermését.

lynx - 2011. 12. 02. 16:28

teljesen korrekt a dolog.
Bár én nem szeretem ezt a stílust, büszke vagyok arra, hogy ez egy jó magyar sorozat, és különösebben bele sem tudok kötni.

Remélem is, hogy 13 rész alatt lezárnak mindent, és nem nyomulnak tovább az események.

CJ - 2011. 12. 02. 16:39

Ha rosszabb sorozatokhoz hasonlítjuk (lásd még: Hacktion), akkor nyilván elismerés illeti- az más kérdés, hogy ettől még nem lesz jó. Adtam neki még egy esélyt, de fájdalmasan amatőr, noha az elmúlt évek egyik legjobb próbálkozása itthon.

Nabu - 2011. 12. 02. 16:41

Csak az első részt láttam, de nekem az teljesen bejött. Nincs vele semmi gond, nem unalmas, karakterek szerethetőek, egyébként meg teljesen profi, szóval csak így tovább.

Skate - 2011. 12. 02. 17:49

Jövő ősszel érkező Mácsai Pál főszereplésével debütáló Terápia is remélhetőleg hozza az HBO színvonalat.

Dregnarr1 - 2011. 12. 02. 18:23

Apám, aki előítéletekkel tarkítva egyetlen sorozatot sem képes megnézni (akármilyen érvelésű győzködés ellenére sem) szépen leült Társas Játék elé és megszerette. Nem ajánlotta neki senki, csak ott ragadt elötte a képernyőn, és nézni kezdte. Nem tudom hogy sikerült ezt elérniük, de ha mást nem is, legalább ez a pozitívum a készítők számlájára írható.

rezipower - 2011. 12. 02. 18:30

Mindenképpen bepróbálom én is.
Viszont lenne jelenleg egy másik magyar sorozat is, ami szerintem szintén megérdemli, hogy középpontban legyen.
Ez pedig az Átok! Már a második évad is képernyőn hétfő esténként az M1-en. Nagyon megfogott az egész sorozat, dráma hegyek minimális humorral.
Lesz róla írás?

J/// - 2011. 12. 02. 18:56

Sziasztok! Biztos fogok kapni pár leszúrást, hogy nézzem már meg rendesen azt a szerencsétlen weboldalt, mert ott van az orrom előtt, de ennek ellenére nem találom a regisztrációt az HBO go-n. :D Úgy olvastam a GYIK-ban, hogy a Bejelentkezésre kell klikkelni, de ott nem ajánlotta fel a regisztrációt, és máshol sem találtam. Meg tudná valaki mondani, hol kell? Köszi!

Hitterz - 2011. 12. 02. 19:10

Fent a Belépésre kell menni, s ott az egyik opció a regisztráció.

J/// - 2011. 12. 02. 19:20

Nálam ez nem látszik, komolyan. Csak szolgáltatót, emailt és jelszót kér, regisztrációnak se híre, se hamva. Nem baj, előbb-utóbb rájövök. :P

human - 2011. 12. 02. 19:24

itt válaszd ki szolgáltatónak az ingyen társasjátékot, nem nehéz. Tényleg túlbonyolították, de nem ennyire.

flynn - 2011. 12. 02. 19:36

ez nem hbo színvonal. olyan, mint egy alternatív barátok közt, amire több idő és pénz volt. nem eredeti sem a történet, sem a megvalósítás. nem ismétlem magam, de tényleg nem értem minek lehet ezen a sorozaton annyira örülni, azon kívül, hogy magyar. az egész csapnivaló.

winnie - 2011. 12. 02. 21:29

“tényleg nem értem minek lehet ezen a sorozaton annyira örülni,”

több tucat komment foglalkozik azzal, hogy miért jó. de ennek ellenére valamiért te is nézed, legalábbis láttad a 4-5. részt. ha pedig nem láttad, akkor meg gondolom az első rész tetszési fokát nem érted, nem a sorozatét.

ebiku - 2011. 12. 02. 22:01

Kicsit furcsának tartom, hogy sem a cikk írója, sem az előttem hozzászólók közül senki sem említi meg, hogy ez egy izraeli sorozat remake-je. Ettől függetlenül nagyon bejön a sorozat, minden részét nézzük.

kiskiraly - 2011. 12. 02. 22:44

ebiku: meg volt említve. többször is. még összehasonlító videó is volt kirakva (magyar vs. az eredeti)

Igelkott - 2011. 12. 02. 23:56

Nekem is nagyon tetszett, annak ellenére, hogy inkább csajos sorozat.
Szerintem hasonló jóra lehetne csinálni egy remake-et a svéd Solsidan sorozatból is, az ABC is megvette licencet, bár ott ha jól tudom csak pilot scriptig jutott, pedig nagyon sok potenciál van benne.

Nabu - 2011. 12. 03. 00:15

Mondjuk a leszbikus kapcsolatot tabutémának nevezni vicces, azon remélhetőleg már túl vagyunk.

promar95 - 2011. 12. 03. 01:12

külföldről nem nagyon tudom nézni a Társas játék részeket, de a Hacktiont igen, és én szeretem

flynn - 2011. 12. 03. 13:39

winnie: való igaz, az első két részt láttam, plusz pár jelenetet a következőkből. a valamiért mégis nézed kezdetű hurrogásokkal pedig azért nem tudok egyetérteni, mert egy sorozat minőségének (mint te is tudod) nem a nézettség a mércéje. rengeteg okból lehet nézni egy sorozatot; én a szóban forgó társasjátékba például azért kukkantok bele a tragikus nyitóepizódok után, mert kíváncsi vagyok, hogy változott-e a színvonal, vagy mert csak egyszerűen jól esik néha tátani a számat a csapnivaló dialógok hallatán.

ebiku - 2011. 12. 03. 23:00

kiskiraly!

Igen, tudom, olvastam azokat az írásokat is, mindegyikben meg is található a külföldi eredet ténye.
Ellenben ez a cikk azzal kezd, hogy mennyire magyar a sorozat,felsorolja az egész magyar rendezői/írói stábot, vastagon szedi a sorozat “magyar ízét” stb…

Mindezek mellett csak egyetlen szót vagy utalást hiányoltam, ez pedig a “remake” lenne…

human - 2011. 12. 04. 17:41

remake.

Szilvi - 2011. 12. 19. 17:37

Nekem nem működik a regisztráció. Amikor az Ingyen Társasjátékot választom ki mint szolgáltatót, a Tovább gomb egyszerűen eltűnik az ablakról és nem lehet beregisztrálni. Van erre valamilyen megoldás? Köszi

fm! - 2012. 01. 02. 19:43

Nagyon meglepődtem én is, de ez tényleg egy nézhető magyar sorozat! 7/10 simán.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz