login |

Revenge – 1×10: Szusszanás

2011. 12. 13. 17:59 - Írta: winnie

23 hozzászólás | kategória: kritika,

I’ve separated myself from my emotions.

Az ünnepek idejére lepihen a Revenge, mely az utóbbi nálam jó sorozatból erős guilty pleasure-ré változott, és itt az “erős”-ön van a hangsúly. Ez szerintem nálam annak is köszönhető, hogy jóval kevesebb az előre eltervezett gonosz zsenialitás a főszereplő részéről és sokkal több a szappan. Persze egyelőre nincs gond, a szappan jól áll a sorozatnak, kérdés, hogy kihúzzák-e vele a 15. részig, amikor elérünk a jelenhez és kiderül, hogy ki a gyilkos, hadd kezdődjön el a tárgyalása, ami a sorozat dinamikájában is változást hozhat.

És persze az is kiderül, hogy ki az áldozat, hiszen nem egyértelmű a dolog, ahogy az szokás, ilyenkor meggondolják magukat a készítők, s már egyáltalán nem biztos, hogy az hal meg, akit eredetileg megölni akartak. (Csaltam, újranéztem az 1×01 elejét, érdekes volt, abszolút nem emlékeztem rá.) És, hogy miért váltott a Revenge nálam “csak” guilty pleasure-re? Nyilván nem minden lesz mindenkinek negatívum, de nekem például hiányzik az első 4 részben alkalmazott “heti bosszús” tagolás.

Nem azt mondom, hogy minden részben szükség van rá, de olykor lehetne. Oké, most kinéz egy új “leszámolás”, meg egyébként is kavar ezerrel Emily, de egyszerűen ég és föld a különbség aközött, amikor valakit hideg eleganciával elintéz, és a mostani között, amikor teljesen ad hoc módra oldja meg, kvázi csak sodródik az árral. (Adódik egy probléma, ő meg gyorsan kitalál valamit.) Az jellemző ugyanis a mostani részekre, hogy nem a több éve forralt bosszú alanyai okoznak gondot, hanem a véletlenszerűen megjelenő karakterek, mint Tyler vagy a sztriptíztáncos. (Ehh, az az akcentus vagy beszédhiba, nem kéne…, de legalább nőtt a pofán vágásra váró karakterek száma. Remélem, nem szeretik meg túlságosan az írók.)

Nem nagyon bejövős az sem, hogy a készítők húznak valami nagyot, hogy aztán a következő rész elején egy tollvonással semmissé tegyék, minimalizálva a húzás által kelthető hullámokat, a konfliktust – ld. amikor Ashley rányitott az egyre sikamlósabb Tyler-re, vagy tippre a Nolan – Emily kapcsolatot is azonnal rendezni fogják köv. rész elején. És, ha már említettem a szappant, s hogy lassan mindenki párra talál, hogy el lehessen kezdeni a párok robbantgatását: a Charlotte – Decklan szál van, akinek a kedvence? Egyelőre annyira a partvonalon mozog ez a kapcsolat, hogy szörnyű. Nyilván fontos lesz valamiért valamelyik szereplő, de most nagyon érdektelenek, amit az írók hibájának tudok be.

Kíváncsi vagyok, hogy a többiek számára Emily mennyire szerethető, de nálam amellett, hogy abszolút kimeríti az antihős fogalmát, nem nagyon érzek semmit iránta, s ha mások is így gondolják, akkor valamit elrontanak az írók. Hiába veszi elő olykor a bociszemeit, ha folyton előbújik belőle valami szociopata állat, az érzelemmentes terminátor. Sokadjára írom le, hogy az, ahogy Nolan-nel bánik számomra teljesen érthetetlen, a legutóbbi tettét is lehetne igazolni, de inkább a bunkóság kategóriájába tartozik.

És még egy dolog, most legalább nem hackelnek annyit, ha probléma adódik (dehogynem!), de helyette a webkamerák meg a fájlok lettek  főszereplők. A múltkori reakciókból látszott, hogy ez inkább csak az én hülyeségem, de egy ennyire karakter- és érzelemvezérelt sorozatban hiba, hogy ennyi hangsúlyt fektetnek a “gépekre” – nekem ez amolyan mesterséges konfliktusgenerálásnak tűnik, hiszen itt nem kell felvezetni, gondolkodni, géppel mindent meg lehet oldani. Gondolom, nem párhuzam akar lenni, hogy Emily is gép.

A fentiek ellenére persze jó kis néznivaló a Revenge, 6-7/10-es részeket hoz, mindenképpen érdekel, mi van az írók és Emily tarsolyában (ez  fontos, nem?), de ha már lehetőségem nyílott rá, elmondtam, mi nyomja a szívem. Mondanám, hogy folytatódhatnak a leszámolások és jöhetnek az új karakterek is, de már csak 5 rész, utána elvileg nagyot fordul a történet.

23 hozzászólás Ne habozz!

Junkieka - 2011. 12. 13. 18:15

Ezzel a kritikával nagyon egyetértek. Szinte szóról szóra azonos érzésekkel birkózom, és várom az újabb és újabb részeket. :)

yeeeyha - 2011. 12. 13. 18:17

Engem is érdekel a folytatás, bár nem azért, emiért elkezdtem nézni. Charlotte-Declan párost utálom, idegesít mindkettő, bár a pénzes húzásuk bejött.
Jack-Emily-Daniel háromszög kapcsán, szerintem mindhárman életben maradnak, számomra az a kérdés, hogy Emily végülis hogy érez, mert a színésznő olyan semmilyenen játszik, nem sok minden jön le a játékából. Jacknek is rá kell majd ébrednie valamikor ki az igazi Amanda.
Emilyt azért sem tudom annyira szeretni, mert Nolan a kedvenc, vele pedig tényleg taplón bánik, pedig ő aztán kihúzza a kakiból, és még ki is fogja párszor szerintem.
Ami pedig tényleg érdekel: Tyler és Ashley. Tylertől konkréten hányok, a hajában levő hullámoktól már kiráz az undor. És az a gáz, hogy meg van a magához való esze, a fene egye meg, őt nem lehet majd könnnyen lerázni.
Ami legjobban meglepett az évad kezdete óta, az Ashley. Kedvesnek tartottam, de a lényeg a múlt idő, mert mostanra tökéletes társa lett Tylernek, és még csak most fog beindulni. Amit egyáltalán nem értettem: mi baja azzal, hogy Victoria rendezvényszervezője, neki ugrál? Ez a munkája az istenért. Ezért kapja a fizetését, erre mindig azon puffog, hogy ő is ilyen életet akar, meg féltékeny Emilyre, meg hogy nem igazság. A kertész sem duzzog, ha nem hívják meg a kerti partira, mint sztárvendéget. Kiborít a csaj, egy hülye liba, de a fene egye meg, Tyler neki is ad észt.

energy - 2011. 12. 13. 18:27

Én is egyetértek a kritikával. Az az érzelemmentes álszent mosoly plusz a mindig kimért beszéd… csak egyszer látnám igazán kiborulni és sírni és néha tényleg jól jönne egy-két bosszú, ha már ez a sorozat címe. Mást is idegesít, hogy minden rész elején halljuk a kis Amandát sikítani?

krigin - 2011. 12. 13. 18:32

energy: jaj az a síkítás, lecserélhetnék már :D idegesítő de nagyon :(

symor - 2011. 12. 13. 18:41

Belenéztem, majd rövid úton kaszáltam.

Eredetileg csak Madeleine Stowe miatt kezdtem bele, aki 53 évesen (nem csalás, nem ámítás!) és túl feltűnő felvarrások nélkül néz ki eszméletlenül. Stowe szemei még mindig rendkívül beszédesek, még egy ilyen szappanhárpia szerepére kárhoztatva is. Azt hiszem ez az a tendencia mikor a karakter nem képes kitölteni az azt játszó színésznő kvalitásait.

Emily VanCamp esetében kicsit más a helyzet. Tetszik alapvetően a visszafogottsága, amivel alapvetően kézben tartja “Amanda” ellenszenvességét. Mellyel hozzáteszem semmi baj sem lenne, de VanCamp láthatóan csak kiüríteni képes az arcát, ennyiből viszont csak szoborszerűséget és nem hideg, intelligens számítást kölcsönöz a főszereplőnek. Ami emellett még meglepőbb a “romantikus”, vagy álromantikus jelenetek sem fekszenek itt igazán Emily-nek, pedig ezekben korábbi szerepeiben megfelelően működött.

Meglepődni persze ezen sem lehet túlságosan, próbáljon valaki megfelelő hőfokra kapcsolni, ha olyan fatökűek bájolognak körülötte, mint Joshua Bowman (Daniel – bárgyún nézek örömömben, bánatomban típusa)és Nick Wechsler (Jack – férfi vagyok, mert lapos a pillantásom, járok gyúrni és nézz má a kis szakállam; erőlködése).

Gabriel Mann karizmája Nolanként az írók szerint akkor működik a legjobban, ha Emily-val konfrontáltatják. Pedig az egész inkább akkor válna érdekessé az örök ellentétükben, ha kiderülne, hogy egy korábbi kapcsolatuk miatt van ekkora művi ellenszenv közöttük. Ez Nolan szexuális potenciáit nézve nem is lenne bátortalan lépés a sztorira tekintettel.

Ashton Holmes Tyler-ként nagyon jól adja a “patkányembert”, de sok értelmét nem látom a jelenlétének. A figurájának megjelenése jelentette azt hiszem a sorozat valódi szappanná silányulását.

És a silányulást itt vegyétek komolyan. Egy érdekes bosszúsorozatból, némi lightos drámázással a Revenge szépen, tocsogósan belesüppedt a legrosszabbik fajta szirupba. Emily pedig egyáltalán nem oly karakán, hogy azt nézzük vele kapcsolatban, hogy ássa ki magát a szerepből. Ehhez nem teremtett elég együttérzést a főszereplővel és mint írtam a szédelgése a múltjával a pasikkal kapcsolatban egyre inkább amatőrré teszi a helyzetkezelését. Nem jó bonyodalom, az a bonyodalom, ami a szereplők színvonalát rontja mind lejjebb.

A sorozat ráadásul immár három ölni való figurával rendelkezik:
Connor Paolo egy tacskó a fiatalabb Porter tesó szerepében. Legszívesebben a valagára kötném a vasmacskáját a vitorlásnak, ami körül állndóan ögyeleg és megúsztatnám a nyílt tengeren.
Ashley Madekwe “Ashley”-ként tökéletesen ostoba mellékalak, beeshetne egy nyitott liftaknába.
A sztipper “Amanda” pedig úgy rossz, ahogy van.

A sorozat pedig így ebben az új leosztásban kinek szól, azoknak akik szerint már a Gossip Girl-t is egy vagány, sokrétegű sorozatnak tartják. Sokan vannak ilyenek, szerencsére nem mindenki.

Arthuro_Adam - 2011. 12. 13. 19:17

Hasonlóan érzek én is. Emily-t próbálom szeretni, de a karaktere nem igazán szerethető.

Nolan dolgot annyira nem értettem, de azért Nolant sem kell félteni, ő is ment néha Emily háta mögé.

Az első rész elejét mindjárt én is újranézem :)

Számomra továbbra is nézős, de jöhetnének a leszámolások :)
Az igazi Emily nagyon idegesítő.

napocskin - 2011. 12. 13. 19:25

Huh, elképesztő, hogy mennyi mindent említettél, ami nekem is a fejemben jár a sorozattal kapcsolatban. Nálam is guilty pleasure egyébként, és Madeleine Stowe miatt kezdtem el nézni, de kaszának még csak közelében sem volt, ráadásul Nolan a kedvenc teljesen váratlanul (bár az utóbbi egy-két részben kicsit over the top volt a színészi játék, de ez sem riasztott vissza).

VanCamp láthatóan csak kiüríteni képes az arcát, ennyiből viszont csak szoborszerűséget és nem hideg, intelligens számítást kölcsönöz a főszereplőnek

Ez így abszolút telitalálat. Nem tudom eldönteni, hogy tetszik vagy nem, így inkább csak elviselem (muszáj, ő a főszereplő). Az egész történetnek nem ártana egy koncept egyébként, mert ami az elején jól megtervezett történetnek tűnt, most egyre inkább tele van esetleges, ötletszerű dolgokkal (Ashley “pálfordulása” a legfurcsább).

Aldo - 2011. 12. 13. 19:27

Szerintem semmi komolyabb baj nincs vele. Azon kevés újoncok közé tartozik, amelyeknek várom a folytatását és nem csak unaloműzőként, vagy kikapcsolódásként nézem, mert egy kicsit megfogott benne valami.
Arra viszont kíváncsi leszek, hogyan fogják az alapsztorit elhúzni az évad végéig, vagy ha lesz folytatás, akkor a 2. évadban.

winnie - 2011. 12. 13. 19:57

aldo: írtam fent, hogy az alapsztori a 15. részig megy. hírekben van több mikey kelley-interjú, sok mndent megtudni belőlük

Bandita - 2011. 12. 13. 20:08

Én is hasonlóan érzek, az főleg nem tetszik, hogy Emily leállt a bosszúállással és mostanában csak az árral sodródik. VanCamp szerintem csapnivaló színésznő és nem a szereppel van baj. A Declant játszó kiscsávót én már a Gossip Girlben utáltam, most is hasonlóan érzek iránta. Az ál-Amanda is nagyon irritál, a tapló stílusával én nem is értem, hogy Jack hogyan tudja elhinni róla, hogy ő Amanda. Tylertől remélhetőleg végre megszabadulunk a következő részben (1×11 promó?) és azon se lennék meglepve, ha már a következő részben Daniel megkérné Emily kezét. Már várom, hogy elérjünk az első rész elejéhez, mert mostanában inkább csak a kínlódás megy.

Llew - 2011. 12. 13. 20:14

Tényleg erősödött a szappan és nagyon régen volt bosszú, ami a jelek szerint már csak a Greysonéknak jut majd ki, mert pl. most az érintett ügyvéd is inkább felhasználásra került.
Sajnos tényleg oda lett a kiszámított terv és megy a kapkodás. A biztonsági ember szaglászása miatt javító intézeti nénitől való szívesség kérés benne lehetett a pakliban, de most a japcsi előrángatása tényleg egy végső mentsvárnak tűnt.
Tyler karatere marhára nem hiányzott, csak arra jó, hogy húzzák vele az időt.
Én bírom Emilyt, de most elég genyó volt Nolannal, aki a sorozat legjobb arca.
Mindezek ellenére továbbra is nézős.

energy - 2011. 12. 13. 20:29

Most néztem meg a 1×11 előzetesét és ahhoz képest, hogy egy szót sem szólnak benne nagyon hatásos volt vagy talán pont ezért. Ha szerencsénk van 2 szereplőtől is búcsúzhatunk.

paranoid android - 2011. 12. 13. 21:56

Én már az elején guilty pleasure-ként tekintettem rá, és így csak az újdonság hatásának elmúlásával magyaráztam a lankadó érdeklődésemet, de most, hogy olvasom a kritikát, egyetértek, hogy a rendszeres bosszúk és a megtervezettség érzésének hiányával esett kicsit a színvonal.
Ami nagyon érdekes számomra a Revenge-ben, ez az antihős. Egyszerűen nem ismerjük a mostani énjét a főhősnek, képtelenség vele azonosulni. A szimpátiánkat érdektelen flashbackekkel próbálják fenntartani, de szerintem kudarccal, hisz az a kislány már nem a felnőtt főhősnőnk, aki viszont csak mint maszk jelenik meg előttünk állandóan. Nem is csoda, hogy a nézők nagy többsége Nolannal szimpatizál (bár ez csak tipp, lehet nem így van).

meroving13 - 2011. 12. 13. 22:19

Winnie,

Az hogy irrital a hackeles, illetve az IT szerepe a sorozatban, sztem egyaltalan nem a te hulyeseged, vagy ha megis, akkor nem csak a tied.. sokkal faszabb lett volna hogyha az eddig hackelos megoldasokat megnagyobb szarkavarasokkal, nehezebb de kreativabb modon intezik

Nekem bejon, hogy nincs minden reszben egy konkret karakter akit lenullaz Emily, ehhez a sorozathoz nem nagyon illik sztem h a tortenet akar csak egy kis resze is lezarodjon minden reszben.

Ami viszont nagyon nagy hiba volt, az a japan pasi behozatala.. a legutobbi reszben amikor edzettek kb a kill bill-re emlekeztetett, annyi kulonbseggel h az egy meg nagyobb mese, ill meg inkabb agyament, tehat ott ez 1000x jobban vette ki magat.

De mindezzel egyutt meg mindig ez a legjobb ujonc sorozat magasan, legalabbis szereny velemenyem szerint. Na jo ez igy nyilvan nem igaz, de engem ez szippantott be messze a legjobban az ideiek kozul.

Nikki - 2011. 12. 13. 22:20

Teljesen egyetértek a kritikával – s látom a hibáit is – ennek ellenére szeretem és várom az újabb és újabb részeket. A legnagyobb gond, szerintem is Emily, a karakter, no meg a színészi játék sem segít rajta :/ Az Everwood-ban jobb volt.

Nikki - 2011. 12. 13. 22:25

*látom a sorozat hibáit én is

A japán pasasról annyit, hogy nem kéne magára hagynia Emily-t, főleg most, hogy szerinte az érzelmek is közrejátszanak, ami súlyos hiba. Most kéne igazán segítenie, nem?

meroving13 - 2011. 12. 13. 22:32

Meg annyi hozzafuznivalo (a kommenteket olvasva), hogy en orultem tyler karakterenek meg a kavarasainak, legszivesebben felakasztanam a sracot, de jol megirtak h ekkora g*ci legyen, es a szinesz is (nem tom a nevet) jol hozza a szerepet.

Nolan engem baromira irrital az elejetol kezdve, amellett h gyulolom az ilyen karaktereket a szinesz is tuljatssza a szerepet, es rohadtul orultem h vegre benezte a dolgot, meg akkor is ha igazsagtalanul szivatta meg Ems.

Amugy nem baj, hogy nem halad minden a terv szerint, es h nem egy tevedhetetlen, mindent tudo fohost kaptunk, akinek a sors is a kezere jatszik nonstop, ettol h bakizik, meg neha beintenek neki, csak hitelesebb az egesz.

Osszefoglalva szoges ellentete a velemenyen a sorozatrol a kommentelek nagyreszehez kepest, de hat unalmas lenne ha mindenki egyetertene mindenben =]

sorozat/gyilkos - 2011. 12. 13. 22:42

Az előző revenge kritika, őszinte döbbenetemre, még kifejezetten pozitív volt, még nagyobb elképedésemre rajongói kommentekkel. A 6-7 pontot itt sem értem, a pleasure meg nekem egyenesen értelmezhetetlen ennél a sorozatnál. De hát egy ostoba latin közhely szerint, az ízlés…

Reménysugár hogy nem csak szerintem hajhagymagyilkos tehetségű színész a főszereplőnő.

Az egyetlen pleasure az lenne, ha Emilyt visszazárnák az elmeosztályra. Ha megtörténik, kérem a junkiet, értesítsenek róla!

Savanah - 2011. 12. 14. 18:45

Egyetértek a kritikával…
Emily nem szimpatikus (vagyis inkább a szinésznő), nem értem miért bánik bunkón Nolannal.
Azt sem értem ennek mi a lényege, h az új csajszi játsza Amandát. Meg hogy lehet már h Jack nem ismeri fel… Valós életben ez nem igaz… Plusz majd a végén kiderül, h ő mindig is tudta…
A most Amandát játszó csaj beszédhibája engem is nagyon idegesiiiit. NEm tudok rájönni, h hiba e vagy csak rájátszik… Ez olyan mint van egy riporter a hirekben, akit nem birok hallgatni a brutális sejpitésével. Beszédhibásoknak nem a szájukból kéne élniük …

wannabe - 2011. 12. 15. 03:14

“Kíváncsi vagyok, hogy a többiek számára Emily mennyire szerethető”

Egy kis elmélkedés Emilyről, a szerepről, meg a szerethetőségről… :)

Ezt a részt még nem láttam (wait for sub..), de az eddigi 9 rész alapján… azt kell mondjam, én imádom Emilyt :D
A színésznőt, a szerepet, és a kettőt együtt is.. ez egy ilyen szerep. A történetet ismerjük, valakik valakivel rosszat tettek, s az illető évekkel később – a többiek számára ismeretlen külsővel – visszatér bosszút állni. Klasszikus Monte Cristo grófja, de csak hogy frissebbet is említsek, az RTLen néhány hónapja véget ért török sorozat az Ezel első évada is erre épült. Ezek a jellemvonások amik kifogásolhatóak lehetnek egy főhősnél – érzelemmentes, hideg, számító – hozzá tartoznak ehhez a szerephez.

Ezekben a bosszú lényege nem csak az hogy a “rossz elnyerje méltó büntetését”, hanem hogy a bosszúálló teljes mértékben “kiélvezze” ezt a beteljesülést, része legyen annak – ez pedig ebben a helyzetben egy módon lehetséges: álcával, színjátékkal, és igen, az érzelmek elnyomásával, hiszen nap mint nap rá kell mosolyognia azokra az emberekre, akiket gyűlöl. Lényeg mi lényeg hogy ez a szerep, és szerintem Emily VanCamp nagyon jó választás volt erre, pont ez a hidegség kell ide, amibe sok más bájos színésznőnek beletörne a bicskája hosszútávon, hitelesség tekintetében.

Persze elismerem, hogy a szerethetőség komplexebb kérdés, és mivel alapvetően a bosszú – főleg ebben az “élvezkedős” formában – morálisan megkérdőjelezhető, és a szükséges személyiség jegyek sem feltétlen szimpatikusak, valóban nem kapna becsület érdemrendet. De a sorozat mentségére szóljon néhány érv:

1. meg lehet próbálni azonosulni a fájdalmával, megérteni hogy miért lett ilyen -> egy baltás gyilkosról is lehet olyan filmet csinálni, hogy a végén megsajnálod. Itt azért nehezebb, mert Emily magabiztosnak, ezáltal számítónak tűnik, de ez csak nézőpont kérdése, nevezhetjük elszántnak, céltudatosnak is. Ennek magas foka jelen esetben pont az elszenvedett veszteség/fájdalom mértékét hivatott tükrözni.

2. Nem minden fekete és a fehér, amennyire Emily kétséges karakter, úgy a többiek is, pl Victoria és Lydia is árnyaltabbak annál, minthogy “szimplán gonoszak”. Én szeretem ha egy sorozat megkérdőjelezi hogy a jó és a rossz fogalmát, sejteti az ember esendőségét. Sokkal valóságosabb. Határozottan vannak Emilynél pozitívabb szereplők a sorozatban – pl Jack – és mivel a gonoszak se mind olyan gonoszak, az összkép egész szvsz egész balanceos.

3. Ez egy sorozat, ami ugye még közel sincs lezárva, még kibonthatják bármilyen irányba..oké ennek a mondatnak nem nagyon volt információ tartalma :) Amire gondolok: pont azért mert Emily olyan amilyen, ütősebb lesz majd látni a “töréseket” ezen az elszántságon, érzelmi hullámokat felfedezni ott ahol eddig látszólag szélcsend volt – mert az biztos, hogy előbb utóbb komoly dilemmákkal kell majd szembenéznie, mondjuk a gyerekkori szerelmével..stb

4. Nem muszáj konkrétan szeretni Emilyt.. Ez a bosszúhistória egy viszonylag speciális felépítés, mármint önmagában a helyzet, hogy XY tud valamit amit a többiek nem, s ez által bizonyos módon “fölöttük áll”, majd részről részre egy “nagy titokzatos terv alapján” módszeresen leszámol – az amúgy megindokolt, tehát a néző számára is ellenséggé váló – karakterekkel..van ebben valami kielégítő, amivel nem feltétlen kell úgy azonosulni, mint egy tipikus hőstörténettel. Vehetjük úgy, hogy Emily csak a megvalósítás eszköze :) Ilyen szempontból pláne nem zavaró a “gépiessége”.

Hirtelen ennyi :) Amúgy mostanában ez a kedvenc sorozatom.

wannabe - 2011. 12. 15. 03:21

Más:
itt irta valaki fentebb, meg már a múltkori topicban is, hogy milyen durva hogy Madeleine Stowe 53 éves… ezen anno én is meglepődtem (plasztika és botox ide vagy oda, akkor is), de legalább akkora meglepetés volt számomra, hogy a Nolant alakító Gabriel Mann májusban lesz 40 éves..what?!:D

sorozatfan - 2011. 12. 16. 00:33

Nekem Emily a kedvencem a sorozatban, az idei év egyik legjobb újonca, alig várom a részeket.

Viki - 2012. 09. 23. 20:44

Én most néztem meg a 12. részt és hát ja szappanopera, de nagyon durván, mondjuk izgi is még mindig csak furcsa.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz