login |

Boardwalk Empire: vége a 2. évadnak – írta jky

2011. 12. 17. 20:29 - Írta: vendegblogger

62 hozzászólás | kategória: kritika,

Úgy érzem, hogy a Lost 3. évadzárója és a We have to go back! óta nem volt rám hatással úgy egy sorozat fináléja, mint most a Boardwalk Empire 2. évadé. Terence Winter és Tim Van Patten már a The Sopranos-ban is bebizonyították, hogy ha gengsztersorozatról van szó, akkor ők nem hibáznak, legyen szó akár írásról, akár rendezésről. Ezt szerencsére az HBO-nál is így gondolták, így aztán Winter megkapta a lehetőséget, hogy a Boardwalk már az ő atyáskodása alatt készülhessen. Az első évad az HBO sorozatokhoz híven szépen felvezette a történetet, bemutatta a karaktereket, és elindította a különböző szálakat, hogy azokat a második évad során szépen elkezdhessék megrángatni.

Nem célom az egész második évaddal foglalkozni, mert egyszerűen lehetetlen lenne mind a 12 epizódot összefoglalni egy ilyen írásban, de annyit elmondhatok, hogy a második évad minden tekintetben javult az elsőhöz képest. Nem egy rohanós sorozat, de ha belegondolunk, hogy milyen grandiózus feladatra vállalkoztak a készítők, akkor megérthetjük, hogy miért kellett 2 évad ahhoz, hogy igazán beinduljanak az események.

A már eddig sem csekély számú karakter mellé még behoztak egy párat, és elkezdték a különböző “családok” történeteit szépen kibontatni. Az második évad első fele még mindig ezzel ment el, de a szezon közepe és főleg a vége felé elkezdtek felpörögni az események. Láthattunk összeesküvést, gyilkosságot, zsarolást, és családi drámát is. Azt hiszem, hogy ez utóbbi kellően nagy hangsúlyt kapott az évadban, szinte minden főbb karakternél, és ez kellett is ahhoz, hogy egy kicsit mélyebben megismerhessük a szereplőket.

A kidolgozásra továbbra sincs panasz. A díszletek, a ruhák, a belső terek, minden csillagos ötös. Ezzel a sorozattal ilyen szempontból talán csak a Trónok Harca vetekedhet, elképesztően részletes munkát végzett az HBO. És akkor még ott van az, hogy nagyon sok szereplő valójában is létezett (Al Capone, Lucky Luciano, Arnold Rothstein), és ebben az évadban még több “valós” szereplőre fektettek hangsúlyt, hogy olyan szépen mossák össze a történetüket a fiktív karakterekével, hogy észre sem venni a különbséget, teljesen hihetővé válik, hogy anno létezhetett egy Nucky Thompson is. Térjünk is rá  a fináléra, mert valami elképesztő, hogy milyet mertek meghúzni a készítők. Innentől akkor spoilerzóna!

Ha eme sorok írása közben lenne nálam egy pohár ital, akkor most a padlóra öntenék egy kortynyit egy “To the lost!” kíséretében. Elképesztő, hogy mennyire nem számított senki arra, hogy Jimmy meghalhat. Pedig ha visszagondolunk kicsit az epizódokra, akkor sejthettük volna, hogy azok után, hogy James a gyors felemelkedést követően gyorsan el is bukott, már nem alakulhatott jól a sorsa a továbbiakban. Az írók zseniálisan kezdték el leépíteni a karaktert, illetve annak sorsát. Beletört a bicskája a Nucky elleni összeesküvésbe az egész társaságáéval együtt. Rajtuk maradt egy (?) raktárnyi illegális ital, amit nem tudtak eladni, ezért gyorsan megoldást kellett találni a problémára: utazzanak kicsit messzebb és ott próbáljanak üzletet kötni.

Jimmy neki is vágott az útnak, de közben a zsidó hentes jobb híján levadászta a feleségét. Még ez sem volt elég, teljesen széthullva a feleségét gyászolva még az apja is rátámadt, melynek az lett következménye, hogy ő ugyan egy vállba szúrással megúszta, a saját apját meg kellett ölnie, még akkor is, ha önvédelem volt. Ez volt az a pont, amikor már érezte, hogy végleg vége mindennek. Mivel van egy fia (akiről gondoskodnia kellene), és van egy nem teljesen épeszű anyja (aki nem biztos, hogy megfelelő a gyereknevelésre, ha Jimmy életéből indulunk ki), ezért egy utolsó lépést tett még a megmenekülés reményében: megpróbált békét kötni Nucky-val.

Let me make things right.  Or as right as they can be. Just tell me how to help you.

Azt gondolom, hogy Jimmy ezt már teljesen őszintén mondta, de az az igazság, hogy egy ellenünk irányuló gyilkossági kísérletet nehéz (lehetetlen) megbocsátani, még akkor is, ha valójában nem Jimmy javasolta Nucky megöletését, hanem Eli. Persze Nucky ezt nem tudhatja biztosan, de ez nem is számít. Jimmy befolyásolható volt, és egyet is értett a merénylettel. És annyira győzködni sem kellett, hiszen forrófejű  volt és hatalomvágyó, meg akarta mutatni, hogy neki is sikerülhet…


Ami számomra megdöbbentő  volt az epizód végi csavar mellett, hogy mennyire felcserélte a nézeteket a karakterekkel kapcsolatban. Gondoljunk csak bele: mondhatni, hogy Nucky volt eddig a jófiú és Jimmy az ellenszegülő, aki a saját  “nevelőapját” és egykori párfogóját meg akarta öletni, pusztán hatalomvágyból. Ugyanakkor az utolsó kettő, de legfőképp az utolsó epizódban Jimmy nagyon sajnálható karakterré válik: elbukott, sérült, biceg, minden összeomlott körülötte.

A történtek után a néző is azt várná, hogy Nucky bocsásson meg neki, majd amikor az epizód végén Nucky lepuffantja, akkor úgy látjuk, és úgy gondoljuk, hogy Jimmy egy jófiú volt és nem érdemelte meg a halált. Ebben a pillanatban válik Nucky rosszfiúvá. Nucky rosszfiúvá  válása egyébként szándékos volt az írók részéről.  Idézzük csak fel a pilot epizódot (1×01), melyben az alábbiakat hallhattuk:

– You’d be very foolish to underestimate me, James. I could have you killed.
– Yeah, but you won’t. Look, you can’t be half a gangster, Nucky. Not anymore. Let me help you.

Tehát Nucky elmondja Jimmy-nek, hogy ne becsülje le őt, mert akár meg is ölethetné. Erre válaszolja Jimmy, hogy igen, de úgysem tenné meg, majd, hogy nem lehet többé csak félig gengszter. Ennek fényében még brutálisabbat üt a 2. évad vége, hiszen Nucky bebizonyítja, hogy de igen, megtenné, és meg is teszi, méghozzá saját kezűleg. Ezek után pedig már nem csak félig gengszter.

Az utolsó idézetre is érdemes egy pillantást vetni: Jimmy megkéri Nucky-t (1×01-ben), hogy engedje, hogy segíthessen. Ugyanígy a 2×12-ben, mikor megpróbálja rendbe hozni a dolgait és békét kötni, akkor is azt mondja Nucky-nak, hogy csak mondja meg, hogyan segíthetne. Nyilván itt már a dolgok rendbehozataláról van szó, de attól még érdekes a pilottal való összecsengése. Szóval Jimmy már tudta, hogy számára véget ért a történet, mi nézők pedig továbbra sem sejtettünk semmit, pedig Jimmy már a kisfiától is búcsúzkodott a pónilovas jelenetnél, csak ezt olyan szépen csomagolták nekünk a készítők, hogy eszünkbe sem jutott ilyesmire gondolni. Pedig…

Cowboy or solider?

Aztán az epizód vége fele jön a telefon, hogy találkozzanak a háborús emlékműnél, mert ott lesz Mr. Horvitz is. Mi még akkor sem gondoltunk semmi rosszra, mikor Jimmy elköszönt barátjától és bajtársától, Richard Harrow-tól, mert ezt mondta: „ami most következik, azt egyedül kell véghezvinnem”. Persze hogy arra gondoltunk, hogy a feleségéért áll majd bosszút. Olyan szépen vezettek minket az orrunknál fogva a készítők, hogy arra öröm visszagondolni. De nem az történt, amire számítottunk. Jimmy jól tudta, hogy csapdába csalják, ezért is ment Harrow nélkül, fegyvertelenül a találkozóra.

This is the only way we could have ended, isn’t it?

Az utolsó előtti flashback epizódban már láthattuk, hogy milyen volt Jimmy élete azelőtt. Milyen volt fiatalon, miért házasodott össze Angela-val, milyen volt a viszonya az anyjával, és hogy miért is jelentkezett katonának. A helyzet az, hogy Jimmy sohasem gondolta, hogy élve hazatér a háborúból, azonban mégis így lett. A háborúban viszont annyi szörnyűséget látott – a sok elesett bajtársát -, ami egy élőhalottá  tette, és miután hazatért, sohasem volt már igazi ember. Kereste a helyét a világban, de igazán soha nem találta.

Mikor kiöntötte az italt a Nucky-val való beszélgetés közben (To the lost!), akkor az elesett bajtársaira mondott tósztot, meg talán a nemrég megölt felesége emlékére is. És felfoghatjuk úgy is, hogy a saját életére is, hiszen tudta, hogy hamarosan itt a vég számára. A háborús emlékműnél jobb helyszínt nem is találhattak volna Jimmy halálához. Mint veterán katona, ha átvitt értelemben is, de így a bajtársai (emlékei) mellett hallhatott meg, ami azt hiszem, számára már méltó megnyugvást jelenthet.

I am not seeking forgiveness

Amit még fontos kiemelni a fináléból, az az esküvős jelenet kereszt-vágással a tárgyalásra készülődő Esther Randolph-ról és a Neary gyilkosságról. Bevallottan a Keresztapa ihlette az ötletet, Terence Winternek nagy kedvence Coppola mestermunkája. Ha még nem lett volna elég hatásos az epizód, a készítők bedobtak még egy csavart a végére, mégpedig azt, hogy Margaret a templom nevére írta át a földterületet. Miért gondolom azt, hogy Nucky ennek nem fog túlzottan örülni? Sebaj, a vádak alóli felmentését legalább megünnepli.

Akkor most mi lesz? Én nagyon remélem, hogy a következő évadban Richard Harrow valami iszonyat badass karakterbe megy majd át, hiszen a barátja halálát nem hagyhatja annyiban. Talán még a pótapja is lehet a kis Darmody-nak, aki egyszer még nagy ember lesz, akárcsak az apja, ahogy azt Gillian mondta a kölyöknek. Annyit mindenesetre lehet tudni, hogy jön majd egy új fiatal karakter, és hogy az Al Capone és Lucky Luciano-féle társulat felemelkedésének kezdetét láthatjuk majd jövő ősztől, amikor is 1923 elejére ugrunk, nagyjából 16 hónapnyit. És az sem véletlen, hogy a menekülő Van Alden ott kötött ki, ahol.

Most pedig emelem poharam, nyugodj békében James Darmody!

“To the lost.”

62 hozzászólás Ne habozz!

Kelta67 - 2011. 12. 17. 20:37

Zseniális egy sorozat, meg kell hagyni.nagyon tetszett hogy a 2. évadban belassítottak egy kicsit..felépítették a karaktereket..tetszik a korrekt korrajz, és hitelesen felépített környezet..
már már Sopranos szinten a sorozat..:)
Nálam első 3-ban benne van :)

2. évad

9/10

petio - 2011. 12. 17. 20:39

Ahogy egy igazi drámának kell, bevitte a gyomrost és kész.

jky - 2011. 12. 17. 20:47

Ajánlott videók:

Interjú a készítőkkel a fináléról (nagyon minőségi munka ez a videó is, akárcsak a sorozat):

http://www.youtube.com/watch?v=F-sZFOC2sfk

Egy nagyon szép rajongói videó, Tribute to James Darmody:

http://www.youtube.com/watch?v=FR4s-HbmykM

kamehame - 2011. 12. 17. 20:48

“teljesen hihetővé válik, hogy anno létezhetett egy Nucky Thompson is”

*spoileres lehet*
http://en.wikipedia.org/wiki/Enoch_L._Johnson ;)

Bagosz - 2011. 12. 17. 20:52

Nagyon jó összefoglaló.

“…olyan szépen mossák össze a történetüket a fiktív karakterekével, hogy észre sem venni a különbséget, teljesen hihetővé válik, hogy anno létezhetett egy Nucky Thompson is.”

Nucky Thompson személye valós,lásd HVG-cikk a 46.heti számban.

jky - 2011. 12. 17. 20:54

@kamehame:

Igen, ezt már sajnos csak az írás elkészülte után tudtam meg, szégyellem is magam, de azelőtt nem tudtam, hogy róla mintázták. Viszont annyiból igaz a dolog, hogy ő csak ihlette a karaktert, de valójában Nucky Thompson nem volt, míg Al Capone például igen :)

Gattaca - 2011. 12. 17. 20:55

Már 2 évad óta azt vártam, hogy mikor kapunk végre valami véres, sokkoló Nagy háborús flashbacket. Ahogy Jimmy a haláltusája közben, az ismeretlen katona szobrára néz a zuhogó esőben, majd ahogy a lővészárokból kitántorog a fény felé… Ez a jelenet beleég az ember agyába, mint Brad Pitt skalpolós jelenete a Szenvedélyek viharából. Csinálhatnának már egy első világháborús akció-dráma sorozatot, én biztos vevő lennék rá.

Pookie63 - 2011. 12. 17. 20:56
Bagosz - 2011. 12. 17. 21:01

Enoch L. Johnson

Bagosz - 2011. 12. 17. 21:04

Érdekes,hogy mindegyikük bőven túlélte a huszas éveket,kivéve Arnold Rothstein

Hegeman - 2011. 12. 17. 21:28

Valóban nagyszerű finálé volt. Nekem már az első évad is nagyon tetszett, és lehet hogy meglepő, de én azt is éreztem ilyen jónak, mint ezt, még ha igazából csak egy felvezetés volt is. A hangulat továbbra is beszippant. Idén a Sons mellett a másik kedvencem volt. Várom a folytatást.

ben - 2011. 12. 17. 21:51

Nagyon jó volt ez az évad, biztosan maradok a következőre is. Kiváló minőség, érdekes karakterek, jó színészek, érdekes sztori. Lassú, de szinte mindegyik rész vége súlyos volt.
Néha vannak benne azért túlzó jelenetek, ami az első évadban furcsán hatott, de ahogy több minden kiderült a szereplőkről már nem meglepő annyira.
Ez egy olyan sorozat ami nem való mindenkinek, kell hozzá egy kis türelem és elvonatkoztatás a “modern” világtól hogy élvezze az ember.

vidor - 2011. 12. 17. 22:50

Én már a pilot kritika alatt kifejtettem a véleményemet az évadzáróról, tényleg állati jó volt, kb. félórával a rész után se voltam képes felfogni, h. kiírták Jimmyt.
Amúgy a lassúságról – nekem abszolút nem tűnik annak, bár megértem, h. miért írtátok többen is. Engem minden egyes rész beszippant a ’20as évekbe, mintha egy időutazáson vennék részt – arra az 1 órára tényleg megszűnik a külvilág :)

clegane - 2011. 12. 17. 22:57

én még most se fogtam fel hogy meghalt Jimmy!!
amúgy ez tényleg egy párját ritkító húzás, hogy ennyire megmutassa egy gengszteres alkotás, hogy oké hogy itt szimpatizálgat a néző ezekkel az arcokkal, de mégiscsak gátlástalan bűnözők, akik képesek jófej arcokat is megölni.
Egy kicsit morcosabban fogok tekinteni ezek után Nuckyra, de az biztos, hogy érdekes karakter, és kíváncsi leszek rá, mi a további sorsa neki meg a többieknek.

clegane - 2011. 12. 17. 23:02

(lol a facebook like az origo tévé logót teszi be ikonnak?)

winnie - 2011. 12. 17. 23:45

én sem tudom miért, de olykor igen, nem mindig.

szendroib - 2011. 12. 18. 00:22

Nagyon erős volt a második évad, én tegnap előtt daráltam le reggeltől, mivel év közben nem volt időm. 9/10et megérdemel, talán egy olyan epizód volt csak ahol oldalra nézegettem:).

dean23 - 2011. 12. 18. 09:39

Szerintem nagyon odavertek ezzel az évaddal! Néha már azon gondolkoztam, hogy én miért is nem iszok minden nap whisky-t?! :D Szegény Nucky nagy nehezen összehozta az üzletet és az egészet kukába dobja a vallásos asszony! Ez engem sokkal jobban felzaklatott, mint Jimmy halála! :D

Réku - 2011. 12. 18. 10:01

Tényleg az egyik legigényesebb, legösszetettebb sorozat, amit ismerek/nézek. Egyébként is imádom ezt az érát, a díszletek, a ruhák, a karakterek már esztétikum számba mennek :)

Nagyon sajnálom Jimmy-t… hányszor a fejéhez vágták, hogy otthagyta az egyetemet, minek állt be katonának, ott a felesége, a gyereke stb stb és amikor megtudtam, hogy mindez köszönhető a drága anyucinak (aki mindig is ez áskálódó, irritáló karakter volt – ugyanakkor ő is sérült).. eleve rosszul kezdődött szerencsétlen pályafutása.
Persze a végsőkig reménykedtem, hogy összeborulnak Nucky-val és újra együtt irányítják a szálakat, de az nem lett volna hű a sorozathoz. Szépen odarakták magukat a készítők, tökösen. 10/10 nálam.

Mondjuk kicsit félve várom a 3. évadot, Al Capone sorozatbeli karaktere eddig még nem fogott meg igazán, nem nőtt a szívemhez.

RexpecT - 2011. 12. 18. 10:12

Nekem dara lesz, az ünnepek alatt neki is kezdek(vagy talán még ma)… :)

szerintem - 2011. 12. 18. 10:17

az utolsó két-három epizód elhozta végre nekem, amiért el kezdtem nézni annak idején a sorozatot. az első évaddal még nagyjából ki voltam békülve, de a második több szempontból hozott csalódást. nem azért, mert lassú volt, hanem mert a lassúsága üres volt nagyon sokszor és úgy éreztem, néhány szereplő egy helyben topog, pedig lenne benne potenciál. talán a következő évadokban ők is nagyobb hangsúlyt kapnak.
Jimmy halála valóban meglepő, de a tragédia szerintem nem volt az. nagy nyomás alá került hirtelen, az árulás ás kvázi hatalomátvétel után rengeteg szövetségese lett, akik mind azt akarták, hogy erős legyen, de ugyanakkor úgy táncoljon, ahogy ők fütyülnek. családi vonalon is éppen elég nagy terhet cipelt, szerintem azt a vonalat is lehetett sejteni. barátja nem maradt, csak Richard. emellett forrófejű volt, indulatos, agresszív, és szerintem hiába járt a princetonra, mindig úgy éreztem, hogy buta is. az igazi meglepetés így nekem nem az ő halála, hanem Angela halála volt. onnan már nem volt visszaút, én azt gondoltam, hogy heroinfüggő lesz és teljesen beszámíthatatlanná válik. majdnem ugyanaz.
Nucky nagy figura. történjen bármi, talpra áll, a legkülönbözőbb és legbonyolultabb helyzetekből is. nagyon tetszik a dinamizmus, ami a Margarettel való kapcsolatában működik, ott még lehetnek durvulások.
nekem nagyon hiányzott az évadból van Alden ügynök, hiába volt jelen, elég hangsúlytalan volt, és talán nem is láthatjuk többet. érdekes lett volna többet megtudni az ír fiúról, aki Nuckyt kísérgeti mindenhova, és az Arthur Rothstein vonal is nagyjából kimerült néhány telefonhívásban. mondjuk ha ennyire lassan építkeznek, akkor ebben simán benne van 5-6 évad is.
hiába volt sokszor kevés időm megnézni egy epizódot vagy fáradtan ültem le elé eleve, mindig úgy gondoltam, hogy áttekerem a főcímet, de végül sosem csináltam. minden alkalommal nagyon tetszett.

jky - 2011. 12. 18. 10:56

@szerintem

Van Alden még szerepelni fog, emiatt ne aggódj ;)

Owen Slater nekem is nagyon szimpatikus újonc volt, elég valószínű, hogy a következő évadban nagyobb szerepet fog kapni ő is.

De hogy Richard mihez fog kezdeni egyedül? Mert Nucky-é a hatalom, nem hiszem, hogy ezek után bárki ellene akarna majd szegülni. Richard-nak pedig bosszút kellene állnia, de elég nehéz lesz így.

Pikolo Machiavelli - 2011. 12. 18. 12:27

Francba, írtam egy hosszú kommentet és véletlenül bezártam, de nincs az az isten, hogy még egyszer neki ugorjak..

Ha nehezen bírnátok a következő évadig, akkor egy kis csemege 1991-ből, ha nem ismernétek, amelyben Luciano, Lansky, Siegel, Costello felemelkedését mutatják be, nagyon parádés szereposztással ( http://www.imdb.com/title/tt0102460/ )

http://www.youtube.com/watch?v=iRHXWttyTL4

(nagyjából történelmileg hű, de vannak dolgok, amiket átírtak benne)

Blackfire - 2011. 12. 18. 12:27

szerintem nagyon gyenge volt ez az évad, nálam biztosan kasza az egész sorozat :(

bazs1 - 2011. 12. 18. 12:51

Sopranos, Boardwalk Empire, Breaking Bad.

Három 9,9/10-es sorozat.

És mindegyikben ugyanaz zavar csak. A női főszereplő még mindig lélegzik…

Pikolo Machiavelli - 2011. 12. 18. 13:02

Ciceroban egyébként megvan a potenciál, csak nem tudom, hogy akarják Van Aldennel összekapcsolni. Mármint, a törvény oldaláról kizártnak tartom..

vidor - 2011. 12. 18. 13:41

Amúgy a női szereplők tényleg elég érdekesek, egy normálisabb sincs köztük. Engem mindegyik idegesít – illetve Margaretnek vannak olyan dolgai, amitől egyszer szimpi lesz, de aztán megint tesz valami olyat, amitől megint kiakadok.

jky - 2011. 12. 18. 14:12

@Pikolo Machiavelli

Hát Van Alden már nem lehet többé a törvény “képviselője”, szóval valószínűleg valamilyen módon a maffiával lesz kapcsolatban. Bár elég brutális karakterváltozás lenne, ha gengszterkedne, de a vallásos útról már láttuk letérni, és valamiből fel kell nevelnie majd a gyermekét, szóval a pénz nagy úr lesz. Mindenesetre nem irigylem most az írókat, elég nehéz dolguk lesz :)

A női szereplőkkel kapcsolatban nekem is felemás érzéseim voltak, de anélkül azért nagyon furcsa lenne, hiszen a családi élet mindegyik szereplőhöz hozzátartozik, plusz elég szép konfliktusforrás is. Margaret egyszer ilyen, egyszer olyan. Akit nagyon nem bírtam, az Lucy (már a színésznőt sem), ő már nem is valószínű, hogy visszatér…

vidor - 2011. 12. 18. 14:25

jky: Igen, igazad van, kellenek a női karakterek persze, csak annyi, h. lehetne egy olyan is, aki elég okos, van sütnivalója és mondjuk nem egy beteg r****c – szóval, akivel tudok egy kicsit szimpatizálni :D

Hú, na Lucy az, aki mikor feltűnt, meg tudtam volna fojtani… Ahogy beszélt, gesztikulált, a karakter, a színésznő… brrrr. Hozzá képest még Jimmy anyja is elviselhetőbb. Remélem tényleg nem tér vissza.

Pikolo Machiavelli - 2011. 12. 18. 14:37

A női karakterek nekem megölik a gengszterfilmeket. A Casinot csak úgy nézem meg, hogy Sharon Stone jeleneteit átpörgetem :D

@jky- no igen, ismerve Cicero történelmét.. Viszont akkor is fura az ő karakterváltozása, még ha ennek motivációit ki is dolgozták.

MAX Tyler - 2011. 12. 18. 14:39

Sajnos kb. két hónapja írtátok, hogy Jimmy ki lesz írva a sorozatból az évad végén (mert nem tud viselkedni a forgatások közben) ami számomra kicsit megölte a csavart a végén. De ennek ellenére is 9/10 a rész. Az évad 8/10.

tcs - 2011. 12. 18. 14:49

Én rendesen meglepődtem azon, hogy Jimmy-t takarítják el, főleg úgy, hogy a “seriff” is ott van. Azt hittem Eli végleg elvágta már magát Nucky-nál. Nem is igazán értettem ezt így. Egyszerűen arról lenne szó, hogy Nucky rossz döntést hozott, mert azt hitte Jimmy nagyobb geci volt, mint Eli?

winnie - 2011. 12. 18. 15:15

“Sajnos kb. két hónapja írtátok, hogy Jimmy ki lesz írva a sorozatból az évad végén ”

csak annyi volt, hogy az ügynöksége rúgta ki a viselkedése miatt. persze volt, aki kombinált. az írók persze azt mondják, hogy nincs köze a 2 dolognak.

jky - 2011. 12. 18. 16:09

@tcs

“Blood is thicker than water”

Arról van szó, hogy Eli akármekkora szemétláda is, mégis a saját vére, szemben Jimmy-vel, aki még csak nem is rokona.

Plusz James volt “vezér”, mikor összeesküdtek ellene, hiába Eli javasolta a Nucky megöletését, Jimmy hagyta jóvá, ő bérelte fel a gyilkost.

Lajoska67 - 2011. 12. 18. 17:04

Jó volt, persze, hogy jó volt, már az első évad is nagyon tetszett, ez meg nem volt hozzá képest csalódás. Igaz, az első évadban kicsit több volt a kulturális szál, ami nekem nagyon tetszett (elnökválasztás, hírességek, amerikai írek közélete, stb.), de azért itt is akadt, csak most már a főszereplők története volt hangsúlyos. Egyedül az adóügynök története tűnt erősen feleslegesnek, de a fene tudja, mit akarnak kihozni belőle még.

Abban viszont nem értek egyet, hogy mekkora meglepetés volt a rész vége. Az első évad első részétől látszódott, hogy Jimmy teljesen bolond, főleg a háború, de azért a családi körülményei miatt is. Nagyon jól játszotta a színész, elismerésre meg díjakra méltó módon jól. Már akkor lehetett tudni, hogy ez semmi jóra nem vezet majd, nem egy leendő vezető azokkal a nagy, hosszú, őrült nézéseivel. Na meg a hirtelen haragjával és erőszakosságával. Persze ok, nem tudtam, hogy nem lesz bosszúállás, vagy hogy pont most ennek az évadnak a legvégén nyírják ki, de az évad történetében teljesen benne volt. A jelenet jó volt, és nagyon tetszett, hogy “én már rég meghaltam a lövészárkokban”, olyan realista volt valahogy. Viszont ezzel kicsit túl kerek lett az évad, nem tudom, most mivel folytatják majd.

Torisaru - 2011. 12. 18. 17:14

Klassz lett az összefoglaló amit írtál, grat(Nucky L.Johnson még megbocsátható:).
Rest In Peace Jimmy “the kid” Darmody.
Hullócsillagod fényesen világít tovább emlékeinkben.
Azért nekem tetszett Margaret története az emigrált családjával, hogy Owen még mindig hű a függetlenségi harchoz-hoz, a kis kitérő a mezei nigger Chulkyval, a prosti szállítás államok közt stb:)
Remélem még többet kapunk a 3.évadban, addig nézzétek újra az összes részt, játszátok újra a Mafia I-t,II-t.

koka - 2011. 12. 18. 17:44

Én is egyet értek a kritikával az első évad egy szép felvezetés volt, hogy aztán a második évadban elinduljon a buli. Alden ügynök szerintem érdekes karakter kíváncsi vagyok mit fognak kihozni belőle. “I bought lemons” meg ehhez hasonló beszólásain mindig röhögök.
Eli viszont tényleg elég szemét lett így a 2. évadra Jimmy halála is az ő számlájára írható végeredményben.
Ami tényleg megfog a sorozatban az a díszlett. Remekül visszaadja a 20 évek hangulatát. Jimmyék tengerparti háza kifejezetten tetszik.
Van egy olyan érzésem, hogy a következő évadban Owen és Harrow karakterei előtérbe kerülnek.

jky - 2011. 12. 18. 18:13

@Torisaru: köszi :)

@koka: jaja, Van Alden nagyon nagy figura, én már akkor mosolygok, ha meglátom a fejét. :) Az őt alakító színésznek nem láttam más filmjeit, szóval nem tudom, hogy egyébként milyen, és hogyan játszik, de ez a “savanyú” fej mindent visz :)

szerintem - 2011. 12. 18. 18:19

@Max Tyler: valoban volt ilyen hir, de csak az ugynoksege rugta ki, en akkor meg meg is jegyeztem, hogy nem bannam, ha kiirnak a szineszt, mert nekem nem volt szimpatikus. DE szerintem ez a vonal fel volt epitve rendesen, ahogy korabban masok is irtak, Jimmy sorsa meg volt pecsetelve mar az elso epizodban. mindenkinel erosebbnek, tokosebbnek, es okosabbnak kepzelte magat, mert o hazajott a frontrol es latott, tett dolgokat, amiket masok nem lattak es tettek. de nem ertett a politikahoz, nem tudott banni az emberekkel, es a tarsadalomba visszahelyezkedve az is egyre nyilvanvalobba valt, hogy a hetkoznapi elettel nem tud mit kezdeni, Angelaval sem talalta meg a hangot, hiaba szerette volna, az apja utan is hiaba vagyott, az anyjat pedig talan jobban szerette volna elfelejteni. damaged goods, tomoren.

mas. a Lucyt jatszo “szinesznot” lattam valami masban is vendegszerepelni, az a no igy beszel, orulet, mint aki folyamatosan be van nyugtatozva, hogy meg a legenyhebbet mondjam.

tcs - 2011. 12. 18. 18:33

@jky

De például a télikertes jelenetben, mikor Nucky megalázta Eli-t és összeverekedtek, na az alapján sem azt mondtam volna, hogy a végén még “visszafogadja”. Mert mondom, az hogy kiiktatja Jimmy-t oké, mivel meg akarta öletni, de hogy -az ugyanúgy ellene konspiráló- Eli irányába miért viselkedett elnézően az nekem akkor is furcsa.

jky - 2011. 12. 18. 19:17

@tcs

Igen, kicsit furcsa, de Eli is elég megvezethető ember, csapódott ide-oda, akkor ott beszélt is róla Nucky-nak.

Egyébként tényleg furcsa a helyzet, de nem tudhatjuk, hogy valójában Nucky mit gondol, mi járhat a fejében. Nem biztos, hogy ennyi volt a dolog a testvérével, talán csak időt nyer magának (amíg újra felépíti a “hatalmát”), felhasználja még Eli-t, ha szüksége lesz rá, aztán ki tudja.. Nem hiszem, hogy elfelejti majd, ki fordult ellene.

jiliac - 2011. 12. 18. 19:55

Gratulálok jky nagyon jó írás, minden sorával egyetértek. A finálé után nem kicsi űrt éreztem magamban, és arra a napomra is rányomta a bélyegét teljesen. Csak annyit tudtam mondani csak úgy magamnak utána, hogy: To the losts! És ittam volna egy én is egy felest erre, de sajnos dolgozni kellett mennem.

Várjuk szeretettel a 3. évadot!

gamster - 2011. 12. 18. 20:08

Én is nagyon szeretem a sorozatot, mert fantasztikus szereplő, író, és háttérgárdát gyűjtött össze az HBO. Az egyik legjobb sorozat jelenleg.
Viszont nálam Jimmy halála egyértelmű volt, ahogy az is, hogy a telkek bizony az egyházra fognak szállni. Ami meglepett, hogy Eli nem került Jimmy sorsára, illetve, hogy Nucky megmutattta, hogy ő is egy igazi gengszter.
Én nagyon bírtam Jimmy karakterét. Nagyon jól hozta a minden mindegy, és igazából nem tudok kezdeni magammal semmi életérzést. Hiányozni fog. Kíváncsi vagyok mit kezdenek nélküle Harrow-val.
Egy gondom van, Al Capone karatkere, ő és Nucky – szerencsére azóta eltűnt – kiinduló csaja szerintem elhibázott választás volt.

Harmadik szériában én szívesen vennék egy Rothstein vs. Nucky párharcot, ahol hullanak a fejek. Az sem lenne gond, ha elszakadnának a tényektől (pl. Capone must die!!! :)))

jky - 2011. 12. 18. 20:59

@jiliac

Köszi.

Amúgy nálam is ugyanez, aznap nem is néztem már más sorozatot, egyszerűen padlóra küldött. És az a helyzet, hogy ennek már lassan 1 hete, de még mindig kész vagyok a finálétól, egyszerűen fantasztikus volt az egész. A linkelt insider videót is már egy csomószor megnéztem, annyira hangulatos és profi munka az is :)

@gamster

Capone és a bandája még csak most fog megerősödni :)

quileutegirl - 2011. 12. 20. 16:29

hát arra a napra engem is kinyírt Nucky Jimmy-vel együtt.
jól bepaliztak azzal, hogy manny-t fogják kinyírni. ennél nagyobb húzással nem válhatott volna visszafordíthatatlanul gengszterré nucky.
persze retrospektíve jól fel volt építve, motherfucker fatherkillers must die. ilyen ödipuszi drámákat csak a görögök tudtak.

Vödör - 2011. 12. 22. 10:20

@jky ” És akkor még ott van az, hogy nagyon sok szereplő valójában is létezett (Al Capone, Lucky Luciano, Arnold Rothstein)”

Sőt, mint korábban írták Nucky mellett ilyen arcok is valósak voltak a sorozatban:

Meyer Lansky
http://en.wikipedia.org/wiki/Meyer_Lansky

Bugsy Siegel (a hülyegyerek Lunskynál)
http://en.wikipedia.org/wiki/Bugsy_Siegel

Giuseppe Masseria
http://en.wikipedia.org/wiki/Joe_Masseria

Érdemes olvasgatni az életrajzukat (persze, ha nem zavarnak a spoilerek), nagyon brutális történetek. Ez alapján megnéznék egy prequelt a Morello/Genovese család indulásáról is.

jky - 2011. 12. 22. 11:51

@Vödör

Nem akartam mindenkit felsorolni :) Egyébként ja, voltak egy páran. Reméljük, hogy a sorozat képernyőn lesz elég ideig, hogy mindent láthassunk :)

Én nagyon szívesen látnék szerencsejáték/kaszinó szálat is a sorozatban, és persze egyre jobban kiéleződő hatalmi/területi harcot.

jky - 2011. 12. 22. 14:28

winnie!

Ha elfér még a Boardwalk a kibeszélők között az oldalsávon, akkor szerintem be lehetne oda rakni egy linket, hátha vannak, akik még csak most fogják befejezni/ledarálni :)

(Csak mert látom a többi kibeszélőnél is ki lett cserélve a link az évadzáró írásra.)

winnie - 2011. 12. 22. 14:46

a boardwalkot a kibeszélők fölé emeltem ki:)

jky - 2011. 12. 22. 16:41

Winnie

Oké, sorry, már megvan, nálam volt a gebasz :)

Itt van még egy Jimmy-s videó, az erőszakosabb jelenteit gyűjtötték össze. Nem volt ő olyan jófiú :)

http://www.youtube.com/watch?v=-wiV0lrYP8M

Ezért is durva a vége, hogy mennyire megváltozott a karakter. :)

cloud81 - 2011. 12. 27. 00:30
Binky - 2011. 12. 29. 01:21

Sztem nagyon szépen előkészítették Jimmy halálát, a 11. rész olyan szépen bemutatta a múltját, hogy jutott el oda, ahol most van. Viszont meglepődtem, hogy Nucky Elinak hitt. Gyanítottam, hogy kinyírja Jimmyt, de azt hittem az lesz a csavar még, hogy utána nem engedi le a fegyvert, hanem szépen ráhúz egyet Elira is, hogy árulóknk ez asorsa. De gondolom a vér nem válik vízzé, szóval megbocsájtott neki. Majd a köv évadban.

Margareth-tel meg mi lesz? ezzel a lépéssel nagyon kihúzza a gyufát, bár nem karakteridegen cselekedet tőle, hiszen az 1. évadban is rájuk hívta a rendőrséget. De kiismerte már Nuckyt annyira, h láta, h hazudik, és egyértelmű volt, hogy Jimmyt olyan útra engedte, amiről nem jön soha vissza, és ezt olyan könnyedséggel tette, semmi megbánás, várható volt, h a csajtól jön a rovó. az egész sorozat alatt ez volt a menetrend, csak most nagyobb lépés lett a bünti. Nagyon várom a folytatást.

tiktak - 2012. 01. 02. 00:24

Amikor ott álltak az esőben, gondoltam,hogy Jimmyt fogják megölni,de végig reménykedtem, hogy talán Nucky mégsem teszi meg. persze képtelenség lett volna, hogy miután leszervezi a dolgokat, mégis futni hagyja a fiút.
Szerintem Nucky egyébként hitt Jimmynek,hogy Eli volt a merénylet kiötlője, csak hát a vér tényleg nem válik vízzé. Szerintem az is jól be volt mutatva, hogy jimmy megölte a saját apját és elbukott,míg Nucky és a testvére mindezek után összefognak és ha úgy nézzük “győznek”. Gengszeréknél a család a legfontosabb, nem? :)
Így viszont Margarethnek nincs életbiztosítása, főleg hogy Nuckyt teljesen kegyetlen karakterré tették és megmondta,hogy nem utazik a bűnbocsánatra, mintha semmi jó nem lenne benne. A kisfelesége adományozós dolga után és még ha kiderül az owen-es ügy, amiről ugye Katy tud,akkor nem csodálkoznék ha Margareth is ki lenne iktatva.Ráadásul Nucky sztem őj szeretőt is fog kapni. talán egyedül az vétheti meg, hogy feleség lett, vagyis ő is a családhoz tartozik, bár nem tudom ez egy Nuckynak mennyit számít. Személy szerint örülnék a nő eltűnésének. Szörnyűek a női karakterek,egyedül a államügyésznőben volt reményem.

carlos - 2012. 01. 04. 12:37

Most vegeztem a daraval.Harom napra szepen elmerultem ebben a vilagban. Nem tudom milyen volt akkor,de szinte mindent atjott,amit szerettek volna aadni a keszitok.Egyetertek az elso evados alapozassal es a masodik altali kibontassal is,valamint h a sorozat sikere a reszletessegben rejlik,mint oly sok nagynal.
SPOILER Egyedul Jimmy halala nem volt meglepetes,tul sok maffias alkotast neztem.Termeszetesen meg igy is sokkolo Nucky miatt,de kotelezo huzas.A vegen pedig szinten muszaj volt elinditani az igazi gengszterfeleseges szalat. ;) SPOILER OFF

ooo - 2012. 01. 05. 01:03

Én is 3 nap alatt ledaráltam így vizsgaidőszak közepén. Eszméletlen, mit alkottak a 2. évadban. Az utolsó három rész bőven 10/10-es volt, az évadra mehet egy 9-es. Zseniális, fordulatos, kiszámíthatatlan események, színes karakterek.
Igazából sejteni lehetett, hogy a 3 Nuckyhoz közel álló karakterből egy meghal (Jimmy, Eli, Margaret), a 10. rész környékén egyértelműen Margaretet mondtam, aztán Eli, majd mikor mondta, hogy menjen börtönbe 1 évre, akkor gondoltam, hogy Jimmy lesz az.
Megmondom őszintén, úgy ültem le a 2×01 elé, hogy kevés dologra emlékeztem már az első évadból. Ez főleg annak tudható be, hogy nagyon sok karakter van, pl. még most se nagyon tudom, hogy ki az a Mickey Doyle, vagy az a Misseria. 3. évad szerintem még ennél is brutálisabb lesz.
Egyébként az évad alatt volt nem kevés megdöbbentő jelenet:
– mikor lelőtték az ír csávót, akkor majdnem hogy kiköptem a kaját a számból, annyira durva volt.
– Margaretről nem gondoltam volna, hogy ekkora ribanc.
– Jimmy kefélt az anyjával?? Ez még most hihetetlen.

jky - 2012. 01. 06. 22:31

“Jimmy kefélt az anyjával?? Ez még most hihetetlen.”

Elég beteg volt, és akármennyire is sejthető volt a dolog, azért elég kemény volt vele szembesülni. Ödipusz-komplexusról is lehet szó talán, de ebben az esetben inkább az anyja volt aki vonzódott a fia felé, és nem fordítva. De nyilván Jimmy sem volt már teljesen komplett, sajnos elég elb@szott gyerekkora volt ilyen anyával. Eleve mennyi idős is volt az anyja, mikor Jimmy született? 13, ha jól emlékszem.. Brrr..

Bertollnok - 2012. 01. 10. 12:45

Három nap alatt termeltem be az évadot. Az ítélet: felemás.

Az első tizenkét részt is darálva néztem tavaly, és bár valóban jóval lassabb volt, mint ez, nekem mégis sokkal jobban tetszett a bevezető évad. Az okosan, higgadtan felépített karakterekre rengeteg időt szánhattak, és mindenkinél tisztában volt a motivációjuk alapjával, tetteik miértjével.

Az idei szezon sem hozott rohanást, ez tény, de számos homályos pont maradt benne, egyes szereplők cselekedeteinek okairól. Ráadásul Jimmy kivégzése sem ütött, már a tizedik epizód után éreztem, hogy neki vége. Sajnos. Az egyik legjobb karaktert vesztette el a Boardwalk.

Ettől függetlenül a díszlet, a színészi játék és a ZENE továbbra is csillagos ötös. Így összességében masszív 7/10-et megért ez a fejezet is.

Várom a folytatást.

s3r3s - 2012. 02. 05. 14:49

Januárban 2-3hét alatt fogyasztottam el a sorozatot kikapcsolódásképpen a vizsgaidőszak és meló mellett.
Engem nagyon megfogott az egész, már a könyv is itt pihen a polcon.. :)
Kár, hogy odébb még a 3.évad, de addig egy újranézés esélyes.
Könyvet is olvasnám már, csak nem tudom mennyire zavar be, tapasztalatok?!

clark - 2012. 04. 03. 12:49

nekem nem ttszettez a második évad,kivéve az utsó 2-3 részt.az első évad egy fokkal jobb volt,nem hiszem hogy maradok a 3.évadra!Jimmy halála várható volt ,nem lepett meg,bár sajnálom,mert nekem szimpi karakter volt.Steve buscemi továbbra se szimpi ,nekem vhogy nem jön át az ő játéka mint alvilági figura,inkább néz ki pedofilnak, v soroaztgyilkosnak v szimplán elmebetegnek.a kort hűen ábárzolják a díszlet ott van meg a zenék is.túl sok család idolog volt az évadban,ami ismétleten visszavett az élvezhetőségből,pl a sopranosban ez sokkal jobban volt megodva az továbbra is top 3 nálam.sőt még az underbelly is jobb mint a boradwalk empire ,szerintem.
az évadra dobok egy6/10et.figyelemmel követem majd a kibeszélőt hátha pozítiv irányba fog változni,mivel a téma érdekelne.

koka - 2012. 09. 22. 23:10

jky lesz 3. évadra is kibeszélő? :)

winnie - 2012. 09. 22. 23:29

ő írta, hogy nem ír, viszont kaptunk kritikát, elvileg holnap kimegy.

koka - 2012. 09. 23. 14:21

köszi

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz