login |

Life’s Too Short: vége az 1. évadnak

2011. 12. 23. 15:15 - Írta: CyClotroniC

24 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Leköszönt a héten az évad legjobb és legminőségibb újonc szitkomja (pilotkritika), a Ricky Gervais és Stephen Merchant által készített Life’s Too Short, melyben áldokumentum stílusban követhetjük végig Warwick Davis törpeszínész életét, vagyis annak alternatív változatát.

A csupán 7 epizódos évad elejét egyértelműen a sztárvendégek (Liam Neeson, Johnny Depp) húzták fel, de idővel, ahogy egyre jobban megismertük és megkedveltük Warwicket, együgyű titkárnőjét Cherylt, no és minden idők egyik legtapintatlanabb és legtahóbb könyvelőjét, Ericet, már hárman is lazán elvitték a sorozatot a hátukon.

A humor alapvetően kínos, néhol provokatív, de mégis sokoldalú, mert ugyan akadnak Warwick méretével való viccelődések is (a tovább mögött, képekben), de a történet 90%-ban simán működne bármilyen színésszel, akinek kisiklott az élete, és napról napra emlékezteti arra a világ, hogy munkásságára gyakorlatilag senki sem emlékszik, ő pedig kínosabbnál kínosabb szituációkba keveri magát, mert görcsösen próbálja bizonyítani ennek az ellenkezőjét az őt követő kameráknak, miközben aprópénzért vagy egy cseppnyi elismertségért képes megalázkodni.

A poénok amúgy meglepően sokrétűek, mert jócskán érződik a Ricky szkeptikusságára épített standup rutinok hangulata is, amikor a kereszténységnek, a szcientológiának, éhező és rákos gyerekeknek, jótékonysági vacsoráknak és egyéb kényes témáknak állítanak maróan őszinte görbe tükröt, olyanoknak, amiket a legtöbben az ezzel-sose-vicceljél tiltólistájuk élére tennének.

Aki egy kicsit is értékeli a társadalmi szatírát, az igazi kincsre lelhet a Life’s Too Short-ban, mely gond nélkül felér a The Office vagy az Extras szintjéig, aki azonban ódzkodik az olyan komédiától, ami egy öntelt, ugyanakkor mégis sajnálatra méltó és szerethető főszereplő köré épül, az csak értetlenül fog feszengeni alatta.

Erre a 200 percre meg kell adnom a 9/10-et, mert hatalmas érdeme, hogy egyszerre érződik rajta Gervais és Merchant sajátos humora, ugyanakkor egy percig sem érezhető korábbi két sorozatuk (az említett The Office és Extras) fantáziátlan, önismétlő majmolásának. Sőt valamilyen szinten talán ez lett a kedvencem tőlük Warwicknek köszönhetően, akinek a boldogságáért egyszerűen tényleg szurkol a néző minden jellemhibája ellenére, ilyen fajta mélységgel pedig igen kevés sitcom büszkélkedhet csak.

24 hozzászólás Ne habozz!

koe12 - 2011. 12. 23. 15:41

a nőügyek királya Warwick:)

az ősz egyik legjobbja nálam, remek szórakozás volt végig, topjelenet nálam talán mikor Johnny Depp elkezdett sipákolni vmi hangszeren, ő neki meg ugrálnia kellett egyre gyorsabban:)

danger - 2011. 12. 23. 16:11

“Push the door please!” 2011 jelenete.

bikkbakk - 2011. 12. 23. 16:19

nálam nagyon hit and miss volt a cucc. 3-as és 9-es rész közt mind volt. és sokszor teljesen feleslegesek voltak a cameok meg sok volt gervaisékből. Több Warwickot.

bikkbakk - 2011. 12. 23. 16:26

egyébként érdekes, Angliában nem tartják jónak ezt a sorozatot és épp azt mondják, hogy olyan, mintha Brentet beraknák az Extrasba.

CyClotroniC - 2011. 12. 23. 16:33

Nekem azért már volt hangulatra, Brent nem volt szerethető főhős azért. Ha meg kedvenc epizódot kéne választanom, akkor az 1×06-os Cat Deeley-s epizód volt a kedvenc, de én imádtam az összeset kivétel nélkül, és valahogy tényleg úgy fejeztem be, hogy ha az Office/Extras/LTS trióból egyet kéne újranéznem, akkor ez lenne az, pedig ezt láttam a legkésőbb.

Herczi - 2011. 12. 23. 16:53

Tényleg rohadt jó sorozat, Warwick pedig egy rohadt jó színész, azok a kis apró kamerába nézések, mozdulatok, nálem még gyakran viccesebbek mint maga a jelenet, pedig az is rohadt jók. Rohadt jó! :D

pytta - 2011. 12. 23. 17:29

Nekem nem volt szerethető Warwick, mindvégig egy utolsó genyó kis p*cs volt, azon drukkoltam, hogy kerüljön szarabbnál szarabb szituációkba. Na ez nagyrészt teljesült is :) A kínos jelenetek igen jól kidolgozottak voltak, akinek bejön ez a fajta humor, az fetrengett rajtuk biztos, viszont sok volt benne az üresjárat (pl a törpegyűléses részek engem iszonyúan untattak), meg túl hosszú felvezetések egy-egy poénhoz… A cameo-k sem voltak mindig betalálva (pl. Helena Bonham Carter kicsit erőltetett volt, Steve Carell-es rész is vérszegény…), és talán valóban nem hiányoztak a második feléből, ezzel együtt viszont azt kell mondjam, hogy kevésbé tetszett a sorozat a negyedik résztől (az utolsót még nem láttam, úgyhogy arról nem tudok nyilatkozni).
Nálam rezgett a léc ennél a sorozatnál, hogy jó-e vagy nem, nálam kb 6/10, Gervais leggyengébb sitcom-ja szerintem (az Idiot Abroad más kategória), de még mindig sokkal viccesebb, mint a most futó sitcomok legtöbbje!!
Ott leszek a 2. évadnál is :)

zolivoros - 2011. 12. 23. 17:55

hatalmas volt, várom a folytatást!

HeroZs - 2011. 12. 23. 19:05

Mennyire hasonlít a stílusa a The Comeback-re (mert story alapján nagyon, pláne hogy az is áldoksi volt)?
a comeback olyan volt nekem mint az office eleje(amit azóta imádok), hogy értem én hogy mi a poén, igazából vicces is, de nevetés helyett csak rosszul érzem magam.

Réku - 2011. 12. 23. 19:28

Szerettem, főleg Liam Neeson, Johnny Depp cameo-k voltak isteniek, meg persze Warwick által megformált alternatív én – játék. Az a rohadt ügyvéd nagyon idegesített, a könyvelője viszont zseniális :) A végefelé néha elszomorodtam és nem tudtam kuncogni a kínjain, drukkolok neki a következő évadban egy kis helyzetjavuláshoz, bár meg kell hagyni, a fiókban alvás nagyon édes :D

BigSam - 2011. 12. 23. 21:04

Óriási csalódás, sehol nincs a korábbiakhoz képest.

manji - 2011. 12. 23. 21:56

Vannak benne említésre méltó jelenetek (Liam Neesonnál dőlni lehetett) de tényleg teljesen olyan, mintha Brent+Extras turmixot kapnánk (kicsi? közepes? nagy? mini.) de a lényegen ez nem változtat. Engem idegesített hogy mind reakciókban, mind gesztusokban, hanghordozásban egy az egyben a Brent karaktert adja Warwick. Ez nekem így kicsit kevés, az alapötlet nem rossz, de sokszor nem értem, hogy miért tartja Gervais ezt az egészet annyira viccesnek. Azért persze nem adom fel. Bízzunk benne, hogy még csiszolódni fog. Isten áldja Ricky-t!

bounty - 2011. 12. 24. 08:49

Nekem végül nagyon bejött a sorozat, vártam mindig az új epizódokat és azonnal lecsaptam rájuk. Továbbra is Ricky az ász :)

anaqer - 2011. 12. 24. 10:04

szerintem office/extras utan nagyon semmilyen volt, mintha kezdenenek kiegni a fiuk.

(azt meg hogy ebbol a Derekbol mi lesz, elkepzelni is rossz)

Melkor - 2011. 12. 24. 11:09

Eszeveszett zseniális, az év újonca.

clark - 2011. 12. 24. 12:42

nagyon ott van,újranézős és jobb mint az office/extras,pedig azokat már többször is megnéztem.

Warwick szerintem szerethető karakter.
Rengeteg jó poén volt a 7rész alatt pl mikor lakarta szedni a sapkáját a legmagasabb polcról:D

a többi szereplő is nagyon sokat hozzátett a félkegyelmű titkár nő,a gyökér könyvelő/ügyvéd:D

a vendégszínészek is főlg Liam Neeson a listás és egyéb poénaival,meg Johnny Deep,táncoltatta Warwickot mint Flantey:D,meg bele állította a wcbe.És mit csinálnál ha belédcsap egy villám?

:D:D:D

9.5/10

pytta - 2011. 12. 24. 12:49

@clark: milyen sapkát? Az egy díj volt…
A titkátnő tényleg geg, kedvenc karakterem ő volt (pl mikor brainstormingolnak, hogy mit dolgozzon, meg a lakásnézős jelenet…), Neeson meg Depp tényleg ütött, legjobb részek voltak!!

CyClotroniC - 2011. 12. 24. 12:54

Cheryl nálam is vezetett sokáig, de a végére nagyon előzte őt a könyvelő srác… Amikor annyit tett hozzá a válóperes egyezkezdéshez, hogy Warwick-et szivatta, és jóízűeket röhögött rajta, az valami hihetetlenül tapló volt ;D

Anti bá - 2011. 12. 24. 23:28

A mosógépes jelenet…..

kezike - 2011. 12. 26. 17:39

nekem is a mosógépes volt a csúcs:)))
nem brent+extras, hanem Valerie(comeback)+extras.

és zseniális a kis törpeszuper.

Godot - 2011. 12. 28. 23:37

Nálam is Cheryl volt a nyerő, annyira nyomi feje van, h az csúcs, a mosógépes jelenetük hatalmas!
Amúgy nekem nagyon tetszett az egész sorozat, csak az zavart, h rengeteg jelenet valóban olyan volt, mintha Brent lenne áthelyezve egy az egyben. Emiatt csak 8/10-et adok rá.

Widget - 2012. 01. 05. 02:32

Őszintén meglepődtem, hogy szerintetek ez volt a legminőségibb szitkom a múlt évben.

Nagyon bírom Gervais munkásságát, de nekem ez a sorozat hatalmas csalódás volt. Ál-dokumentumba távolról se illő karakterek, a Futottak mégben illetve az Officeban ezerszer előtt, sokszor olcsó poénok, funkció nélküli szerepek (Gervais és Merchant – utóbbi talán meg se szólalt, csak ült Gervais mellett). Néha olyan volt, mintha nem is lett volna forgatókönyv.
Szerintem sokkal, de sokkal több lett volna ebben, mint amit kihoztak belőle.

Kicsit olyan volt, mintha Gervais-ék egy Little Britain remake-et csináltak volna, ál-dokumentum stílusban.

Kíváncsi lennék a második évadra, de ha jól tudom, az csak 2013-ban jön, addig meg húszszor elfelejtük az egészet. Talán jobb is.

zombika - 2012. 01. 06. 14:01

Miért is kapta meg Liam Neeson a Schindler listája főszerepét? Sírtam a röhögéstől!!! :-D

Quarius - 2012. 10. 09. 16:28

Nagyon nagy sorozat.
Nekem a kedvenc jelenet az volt, amikor brainstormingolt a titkárnővel, hogy mivel bővítsék a szolgáltatások palettáját. Kezdve a bújjon be olyan kis helyekre ahova más nem fér be, majd vadásszon pedofilokra gyerek ruhában a játszóterek környékén.
Ott lefordultam a székről.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz