login |

Sherlock: kezdett a 2. évad

2012. 01. 03. 15:47 - Írta: human

168 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Őszintén szólva nem értem, hogy miért várták meg a Sherlock Holmes: Game of Shadows premierjét. Vagy csak amolyan angol virtus, hogy “mi jobbat csinálunk”? Valójában inkább csak másmilyet, szóval megférnek egymás mellett, és marketing szempontból biztos jobb így, csak kicsit furcsa két külön korban is látni Sherlockot alig 1 hét eltéréssel.

Tudom, hogy nem a legszebb ez a kép, de tökéletesen ábrázolja, hogy mennyire modern korba lett helyezve Holmes története. 2011/12-ben bizony már a paparazzi is üldözi a zseniális nyomozót, nem úszhatja meg a nyilvánosságot. És Watson sem könyveket ír, hanem blogot (bár az is so 2006, bezárjuk a Junkie-t). Azért Facebook like nem volt. Huhh.

Hogy a premier milyen?

Kicseszettül jó volt. Úgy tűnik egyik első évados döntésüket megmásították: visszatértek a feliratok. Anno az első rész után eltüntették, lehet, páran nem tartották jó ötletnek, de ezek szerint a nézőknek hiányozhatott kicsit, ha ennyire erőteljesen hozták vissza. Két forintos Adobe After Effect trükk, de nagyon fel tudja dobni a jeleneteket. Na jó, kicsit visszaszorítom ezen rajongásom, és inkább a többi pozitívumra térek.

Rögtön ott kezdhetünk, hogy Irene Adler volt a részben Holmes játszótársa. Ellenfélnek nem mondanám, inkább csak a macska-macska táncot rótták, és nem Csizmás, a kandúr módra, ahol is ugye katasztrófa volt, szemben ezzel. A nő castingjával sem volt baj, két másodperc alatt illett a csapatba.

Ezen kívül az akcióra gyúrtak kicsit. Mondjuk itt nyomozás is akadt bőven, de kaptunk a “Sherlock ésszel harcol”-ból is. Előre kitalálja minden mozdulatát, aztán csak végrehajtja. Mondjuk itt mintha merítettek volna Guy Ritchie filmjéből, de ez egyáltalán nem baj. Hiába na, egy premiert pörgősebbre kell csinálni, így a nagyobb tétek mellé kellett a többi izgalom is.

Aki nem látta az első évadot, az is nekiugorhat nyugodtan. Az első másfél perc lehet nem lesz tiszta, de utána a fő téma nem az, hanem szokás szerint egy nagyobb ügy cirka 90 perces filmként. Persze ha tetszett, akkor érdemes visszatérni a régi részekhez, nincs sok belőlük, elfogynak vasárnapig úgyis.

Nem titkolom, ez simán 9/10. Egy furcsább ugrás volt csak a történetben, de azért így is könnyen összeállt a kép.

168 hozzászólás Ne habozz!

Gyadi - 2012. 01. 03. 15:51

Nagyon hiányzott már. Nekem is nagyon tetszett az évadnyitó.

psztrnk - 2012. 01. 03. 15:53

Simán jó volt. Jöhet a 2×02.

Sil - 2012. 01. 03. 15:54

A feliratoknál nem másítottak meg semmilyen döntést, szerintem az játszott bele, hogy az első évad epizódjait anno fordított sorrendben forgatták le, azaz az elsőt forgatták utoljára. (Azért a kontinuitásra odafigyeltek, pl a második epizód festékesdoboza feltűnik a korábban forgatott harmadik epizódban is.)

mirelitkacsa - 2012. 01. 03. 15:54

“Kicseszettül jó volt.” Ez tökéletesen fedi a véleményem, nem is ragozom a dolgoz, habár hozzátenném, hogy a rajongók jelentős részének most egy ideig a Stayin’ Alive lesz a csengőhangja. Ja, és Mrs. Hudson bizonyította, mekkora arc valójában.

Shannen - 2012. 01. 03. 15:55

Már az első évad is zseniális volt számomra, na de ez az évadkezdés… Hát le a kalappal! Még a filmes “merítések” sem zavartak. Egyszerűen minden klappolt.

Encsi - 2012. 01. 03. 16:00

Nekem ez most nem tetszett, pedig nagyon vártam. (És a mozifilmet sem néztem meg még.)

Sokszor öncélúnak éreztem a belassításokat meg a szürreális összemosásokat, és az egész elég vontatott lett tőle – holott az első évadban semmi bajom nem volt a tempóval (sem).

Ami pedig a leginkább nem tetszett, az Irene Adler karakterének “polgárpukkasztósítása” (aki látta, tudja, miről beszélek) – ezt sem értem, miért volt rá szükség, mikor a többi szereplőt minden ilyesmi húzás nélkül is jól sikerült beleilleszteni a modern környezetbe.

A képi világ továbbra is szép, a szövegek jók és szórakoztatók, de a fentiek miatt nekem csalódás volt most ez a premier. Azért várom a következő részt, hátha.

Gandalf - 2012. 01. 03. 16:08

Nekem sok minden zavaros és érthetetlen volt első megnézésre, még többször kellene megnéznem, hogy teljesen megértsek mindent.

Furcsa volt egy évadnyitótól, hogy rögtön ennyire komor, érzelmes, drámai hangulattal indítanak, rengeteg szimbolikus és elvont dologgal megspékelve. De a színészek továbbra is remekelnek, és az újak is jók voltak.

nano - 2012. 01. 03. 16:08

“Minden klappolt” – ííígy van. Nuff said.

wondorog - 2012. 01. 03. 16:09

Nekem talán a legjobb rész az összes közül, hihetetlen jó csavarokkal, főleg a végén a dupla csavar, a teljes modern korba átültetés (Irene Adler fényképe – mobiltelefon zseniális), jobban nem is kezdődhetett volna az idei sorozatos év.

nok - 2012. 01. 03. 16:11

én is alig vártam már, és nekem tetszett, úgy ahogy van.
+ 1 Mrs. Hudson :)
nem tudom kirakta-e már valaki? érdemes lecsekkolni!
http://www.sherlockology.com/

Khes - 2012. 01. 03. 16:12

Simán a legjobb rész az Buckingham palota jelenet az egyszerűen tökéletes volt, és gazdagodtunk pár hét idézete gyanús beszólással is.

Dorc - 2012. 01. 03. 16:21

Ezek az angolok naon tudnak vmit :D Ez a sorozat is az egyik legkiemelkedőbb.
Tetszett az évadnyitó, bár kicsit kapkodós volt az eleje, de az mindenképpen pozitívum, h a végére összeállt a kép. Mindennek meg volt a helye.
A szereposztás pedig baromi ütős, brilliáns csapatot hoztak össze. :)

owlman - 2012. 01. 03. 16:41

Tökéletes 10/10!

Az már csak hab a tortán, ahogy Moffat az eredeti Sherlock Holmes-történetetekkel és azok címével játszik. :)
A történetszálakat is ügyesen csavarja, szövi össze, külön öröm felismerni az eredeti novellabeli párbeszédeket.

A Study in Scarlet -> A Study in Pink
The Greek Interpreter -> The Geek Interpreter stb.
a rész címe:
A Scandal in Bohemia -> A Scandal In Belgravia

Egyik legjobb párbeszéd:

Irene Adler: Are you jealous?

Dr. Watson: We’re not a couple.

Irene Adler: Yes, you are. There, “I’m not dead.” “Let’s have dinner”.

Dr. Watson: Who the hell knows about Sherlock Holmes? But for the record, if anyone out there still cares, I’m not actually gay.

Irene Adler: Well, I am. Look at us both.

kitz - 2012. 01. 03. 16:43

Imádtam. Ez a sorozat tökéletes.

kem - 2012. 01. 03. 17:11

Nagyon tetszett, jobban, mint a korábbi epizódok. :) Benedict C. egyszerűen zseniális, tökéletes választás Sherlock szerepére.

Egyébként most olvastam, hogy az Irene-t alakító Lara Pulver (volt) férje Prince Charming – Joshua Dallas – a Once upon a time-ból (nemrég költöztek külön).

Benjy - 2012. 01. 03. 17:14

Nagyon magasra tették a mércét ezzel a résszel, brilliáns volt.Egyszerűen minden meg volt benne ami miatt egy nyomozós sorozatot élvezettel nézek.Utálom, hogy csak 3*90 perc egy évad… :/ Molly és Mrs. Hudson végre kicsit többet szerepelt, aminek nagyon örültem.Jöhet a folytatás!

LoGi - 2012. 01. 03. 17:35

Pontosan ahogy mondtad. Cseszettül jó volt!

LoGi - 2012. 01. 03. 17:39

Encsi: kellett az a “polgárpukkasztás”, amiatt tudta Sherlock a széf kódját.

Bert Maverick - 2012. 01. 03. 18:12

Szerintem is baromi jó volt, bár néha azért erősen túlzásba viszik ezt a “szempilláid páratlan számából logikusan kikövetkeztetem, hogy az alsó szomszédod lúdtalpas” dolgot. Persze ha ezen túlteszi magát az ember (én igen), akkor hibátlan a sorozat.

Nellas - 2012. 01. 03. 18:15

Örülök, hogy ennyire tetszett másoknak is, szerintem is zseniális volt, a 10-ből 20 pontot adnék, ha lehet… :D Mrs H. nagyon aranyos, de főleg Sherlock ragaszkodása az, amit majdnem meg is könnyeztem: Mrs Hudson leave Baker Street?! England would fall!

Bravó!

pobrediabla - 2012. 01. 03. 18:36

Imádtam, tökéletes folytatása egy zseniális első évadnak.

glinda - 2012. 01. 03. 18:36

@Bert Maverick
Ezekkel a túlzásokkal csak követik a Doyle által írtakat. Ott van ennél durvább is. Pl mikor Holmes Watson gondolataiban olvas :D

@owlman
A könyvbeli utalásokhoz még egy:
The Speckled Blonde -> The Speckled Band
Ráadásul a megoldás is (ld John blogját) utal a könyvbelire.

A film vs sorozat összevetéshez csak annyit tennék hozzá, hogy számomra a Sherlock Holmes egy szórakoztató akciófilm, aminek a főhősét véletlenségből éppen Sherlock Holmes-nak hívják, a Sherlock pedig pont az eredeti karakter lényegét adja vissza. Imádom az összes részt, ráadásul külön élmény, hogy ha kinyitom a könyvet, szinte mindig sikerül felfedeznem valamit, amire a sorozatban is utaltak. Nem egyszer komplett idézetet emelnek be. Meg is fogadtam, hogy a 2. évad után megint végigolvasom az összes történetet, és elkezdem kigyűjteni őket :)

Klárensz - 2012. 01. 03. 18:36

eszeveszett jó volt

Bert Maverick:
Egyáltalán nem viszik túlzásba, nem is vihetik túlzásba, hiszen SH-ról van szó. Ha pár századdal korábban születik, máglyán égetik meg. :)

LuPuS - 2012. 01. 03. 18:38

Nagyszerű volt ,de ezt írtam tegnap is…

….ami még lemaradt a hozzászólásokból amikor megfejtette a kódot akkor picit gyorsan beszélt, azért 3szor is meghallgattam mi is van

jövő hétfő még rendben ,de a 3.-ik rész időpontjával még trükköznek…

ungabunga - 2012. 01. 03. 19:11

@bert maverick: Sherlock erről szólt mindig is. Aki mást vár a részletekre odafigyelésen és következtetéseken kívül az menjen inkább a moziba Ironman4-et nézni.

Muszáj volt megnézni másodszor is, hogy biztosan nem azért tetszik _annyira_, mert már olyan régen volt az előző rész:)

“This is how I want you to remember me, the woman who beat you.”

“How’s the hip?
Oh, it’s atrocious, but thanks for asking.
I’ve seen much worse, but then I do post-mortems.
Oh, God, sorry.
Don’t make jokes, Molly.”

“Oh, dear Lord, we’re not going to have Christmas phone calls now, are we? Have they passed a new law?”

“You have to stay with him, John.
I’ve got plans.
No.”

“Please don’t feel obliged to tell me that was amazing, John’s expressed that in every possible variant available in English.
I would have you right here, on this desk, until you begged for mercy twice.
John, can you check those flight schedules, see if I’m right?
I’m on it, yeah.
I’ve never begged for mercy in my life.
Twice.”

stb

Vajon miért olyan ritka az ennyire parádés párbeszéd/kémia/casting?

Nagyon remélem valamivel egyenletesebb lesz a színvonal, mint tavaly, de ha ezt képesek tartani, akkor már év elején meglesz az év sorozata ;>

@Cyclotronic/Nina:
Hacks+jury/Great expectations 2011 ha még nem lettek volna meg nektek

mirelitkacsa - 2012. 01. 03. 19:16

+ 2 idézet:
“He will outlive god trying to have the last word.”
“It’s not the end of the world.It’s Mrs.Hudson.”

tumpara - 2012. 01. 03. 19:20

Zseniális rész volt, pont, mint az összes többi. Na jó, talán még jobb is! :)

ZiziZuzu - 2012. 01. 03. 19:21

100%! Atom jó volt! Kíválóan szórakoztam! Minden volt ebben a részben ami egy sorozatban kell hogy legyen: izgalom, vicc, ötlet, kíváló színészek által játszott nagyszerü karakterek…

nagyon beindultak az angolok (luther, sherlock stb.)

clegane - 2012. 01. 03. 19:24

hát, ellenvéleménynek csak beírom akkor már, hogy én nem szerettem már az első season első részét sem, de gondoltam beugrok, hátha most megtetszik… de ugyanolyan erőltetett, igazán szellemes helyett inkább csak okoskodó, irritáló cucc ez mint volt, és még szegény Holmes is egy tenyérbemászó figura (tudom hogy direkt, de “ennek ellenére” szerethető is lehetne, de nem az).
…sorry…

wondorog - 2012. 01. 03. 19:25

Rengeteg SH történetre volt már utalás, most néztem pár napja újra az 1. évadot, ami így eszembe jut:
1×03-ból a Bruce-Partington tervek, valamint Sherlock említette az “Öt narancsmag”-ot is, meg ugye az említett Pettyes pánt, kíváncsi leszek a többire is.

Sil - 2012. 01. 03. 19:37

Egyébként várni sem a mozifilm premierjét várták meg, csak ugye az első évad sikere miatt kissé elfoglaltak voltak a színészek (Benedict azóta gyakorlatilag megállás nélkül dolgozik, év elején pl egy Danny Boyle által rendezett színdarabban szerepelt pár hónapig, Martin meg Új-Zélandon forgat, amikor épp nincs a Sherlock), úgyhogy csak májusban tudták elkezdeni a forgatást. Augusztus közepén fejezték be, plusz az utómunkálatok, úgyhogy november végén lettek készen, és a BBC sem tud úgy beütemezni valamit, ha még meg se kapták.

Encsi: kellett az a “polgárpukkasztósítás”, pont a modernizálás miatt. Az eredetiben Irene Adler egy kifejezetten botrányos karakter, pl eleve operaénekesnő (ami ma már nem ugyanazokat a jelentéseket hordozza, mint anno), nő létére önálló döntéseket hoz, és igazi kalandornő (bár nem olyan Indiana Jones-os értelemben, mint Guy Ritchie-nél). Szerintem tökéletes választás volt, ahogy megcsinálták.

Gandalf: hát igen, Moffat mestere az ilyen bonyolult cselekményvezetésnek, ahol nem feltétlenül áll össze a kép elsőre. Lásd pl Doctor Who. ;) (Gatiss meg a horrort imádja, nem véletlenül választotta ő meg a Sátán kutyáját.)

Ducky face - 2012. 01. 03. 19:38

Hatalmas rész volt, hozta az előző évad színvonalát (ha túl nem szárnyalta), még ha sok részét nem is értettem, de ez csak az angoltudásom hiányának köszönhető, és hogy angol felirattal néztem a részt. Muszáj leszek majd magyarral is megnézni, mert az nem áll össze, hogy Moriarty miért szórakozott az uszodában Sherlockkal, ha aztán végül Mycrofttal áll kapcsolatban. Meg ha nem kapott sms-t Sherlock Irene-től, akkor honnan tudta, hogy meg kell mentenie a kivégzéstől. A halott repülőjárat sem volt tiszta, de remélem, hogy a magyar felirat majd helyretesz.

Sil - 2012. 01. 03. 19:44
ungabunga - 2012. 01. 03. 19:55

@Ducky face:

Szórakozott: első évad fináléja, kinyírlak.
Staying alive-> más/jobb dolgomvan (aminek része sh, ugye ő fejtette a “kódot”) ugye Irene lehetett a hívó az MoD infóval. (+ Irene: “I think it’s time, don’t you?”)

“kapcsolatban”: csak bejelentette/büszkélkedett smsben, hogy tud róla-> ment az info a tenoristáknak->akció lefújva.

“-She’s done this before.
-I was thorough this time. It would take Sherlock Holmes to fool me, and I don’t think he was on hand, do you?”

Követte vagy direkt így lett megjátszva, ez nem derült csak ki.

(tévedhetek is, majd kommentekben helyreraknak)

bikkbakk - 2012. 01. 03. 19:55

Szerintem meg 10/10. Na:)

Grafithuszar - 2012. 01. 03. 20:19

Ez valami eszméletlen jó volt 10/10 részemről.
Irene Adlert is nagyon eltalálták. Szerintem egyáltalán nem volt közönséges amikor ruha nélkül jelent meg, hanem kifejezetten szexi volt, és nem azért mert meztelen volt, hanem _amiért_ meztelen volt. Sherlock teljesen leblokkolt egy pillanatig, nem tudta elemezni, nem tudta hova rakni a nőt.
Teljesen bevettem, hogy Adler csaj játszott vele, de aztán a végén volt a legjobb jelenet:
MH: Niceley played.
SH: No.
IA: Sorry?
SH: I said no. Very very close but no.

IA:You don’t actually think I was interested in you? Why? Because you’re the great Sherlock Holmes?
SH: No. Because I took your pulse. Elevated. Your pupils dilated…
SH: I’ve always assumed that love is a dangerous disadvantage. Thank you for the final proof.

Amúgy anno az első szezon hatására elkezdtem olvasni a SH regényeket. Így sok dolog ismerős volt, kicsit tartottam is hogy így már nem lesz élvezetes, de szerencsére nagyot tévedtem :)

Deadly - 2012. 01. 03. 20:40

a legjobbat be se idéztétek:
SPOILER
No, it’s the burglar, he’s got himself rather badly injured. Oh, a few broken ribs, fractured skull, suspected punctured lung… He fell out of a window.

And exactly how many times did he fall out the window?
It’s all a bit of a blur, Detective Inspector. I lost count.
SPOILER

eszméletlenül zseniális rész volt. könnyedén felülmúlta a simán csak óriási első évadot is.

izé - 2012. 01. 03. 20:44

És EZ nem volt még?

“Yes. Punch me. In the face. Didn’t you hear me?

I always hear ‘punch me in the face’ when you’re speaking. But it’s usually subtext.”

LMAO

*totally Sherlocked*

Ducky face - 2012. 01. 03. 20:46

ungabunga:

Tehát Moriarty összes előző évados gyilkosságáról tudott Mycroft is, és elfogadta, mert az is a terv része? Mondjuk azt se értem, hogy Irene honnan tudta, hogy Watsont úgy lehet elcsábítani, hogy egy nőt egy drága autóba ültetnek folyamatosan telefonozva, ahogy Mycroft is csinálta. Tehát már az első évad első részében is követte Irene Watsont? :)

glinda - 2012. 01. 03. 20:58

@Ducky face
Szerintem Irene-nek szimplán jók a forrásai :) (ld tea a Buckingham palotában, bumerángos eset)

Grafithuszar - 2012. 01. 03. 21:01

@Ducky face:
Nem azokhoz semmi köze nem volt. Mycroftnak semi köze hozzá. Watsonhoz meg főleg nem. Irene csak a 2. évad elején lép be a képbe, amikor kimenekíti Sherlockot az uszodából, nem is tudja hogy kimenekíti. Sherlocknak szerencséje van, ugyanis Irene azért hívja Moriarty-t, mert birtokába jut az a bizonyos üzenet, és segítséget kér Morarty-tól. Moriarty pedig tudja hogy Sherlock képes lesz feltörni a kódot, ezért nem öli meg, és titokban segít Sherlockot csőbe húzni.
Mycroft mit sem tud az egészről (legalábbis történet ezen pontján). Neki főleg nem áll érdekében feltörni a kódot, hisz így kitudódik, hogy titokban ők lehallgatják a terroristákat, pontosan tudják melyik gépet akarják felrobbantani, így azt a gépet telepakolják hullákkal, és hagyják felrobbani, mert így a terroristák is jól járnak(ők azt hiszik sikeresek voltak) pedig valójában nem öltek meg senkit.

Grafithuszar - 2012. 01. 03. 21:03

@glinda: Pontosan, rendőröktől kezdve a politikusokon át a királyi családdal bezárólag, mindenhonnan vannak “ügyfelei”, így elég jól értesült. Ezt egyébként többször említi.

Grafithuszar - 2012. 01. 03. 21:06

@Deadly: Ja az is nagyon ütött. De még szintén a végéről:
IA: Everything I said it’s not real. I was just playing the game
SH: I know. And this is just losing.

ungabunga - 2012. 01. 03. 21:07

@ducky face:
Mycroft túl elfoglalt ahhoz, hogy olyan aprósággal foglalkozzon, mint Moriarty. Azt hiszem el is hangzik, hogy lassan kiharcolja, hogy foglalkozzon vele.

“Jim Moriarty sends his love.
Yes, he’s been in touch.
Seems desperate for my attention, which I’m sure can be arranged”

Irene honnan tudta? Ebből él, hogy tudja ki mit “szeret”. Nem mintha Watsont oly nehéz lenne elcsábítani:). Amúgy meg volt ideje a felkészülésre.

(repülőkhöz +:
“We ran a similar project with the Germans a while back, though I believe one of our passengers didn’t make the flight. But that’s the deceased for you…late, in every sense of the word.” )

glinda - 2012. 01. 03. 21:18

@ungabunga
Lehet, hogy rosszul értettem, de nekem az inkább “sends his laugh” volt.

Én ezt is szerettem:
“- Who was after the boring teacher…?
– Nobody.”

ungabunga - 2012. 01. 03. 21:31

@glinda lehet én értettem rosszul, furán ejti + felirat is hibázhat:) Amúyg meg mindkettő jó/passzol.

TorrenteXY - 2012. 01. 03. 21:34

Nekem valamit vesztett az első évad hangulatából. Lehet mert kicsit zavaros volt az egész, próbáltak minél több csavart belezsúfolni.

Persze még mindig fényévekkel jobb, mint az összes nyomozós, de magához képest ez volt az eddigi leggyengébb rész.

glinda - 2012. 01. 03. 21:35

“Sherlock always replies to everything. He is Mr Punchline. He will outlive God trying to have the last word.” :)

Zidane66 - 2012. 01. 03. 21:43

Jaj de örülök a pozitív kritikának már töltöm is lefele.:)

isolde - 2012. 01. 03. 21:45

Imádtam.

Benjy - 2012. 01. 03. 21:57

Ezt sem idéztétek még.

“If I was to look at naked woman I’d borrow John’s laptop.
You do borrow my laptop.
I confiscate it.”

“That’s not the end of the world, that’s Mrs. Hudson.”

LuPuS - 2012. 01. 03. 21:57

nem akartam idézeteket bevágni, mert rengeteget lehetne:

No, it’s the burglar, he’s got himself rather badly injured. Oh, a few broken ribs, fractured skull, suspected punctured lung… He fell out of a window.

And exactly how many times did he fall out the window?
It’s all a bit of a blur, Detective Inspector. I lost count.

és a másik
You want to remeber Sherlock, I was a soldier.I killed people
You were doctor!
I had bad days!

:D

Nielykki - 2012. 01. 03. 22:01

“I was a soldier. I killed people.
You were a doctor!
I had bad days.”

és a cetli az ajtón:
“Crime in progress. Please disturb.”

korum - 2012. 01. 03. 22:42

“We ran a similar project with the Germans a while back,” … a második világháborúbna volt egy brit akció, egy halottat dobtak ki egy repülőből hamis levelekkel, hogy a németek megtalálva őt azt higyjék hogy futár, aki a levelek szállítása közben halt meg. Nem erre célzott?

glinda - 2012. 01. 03. 22:53

@korum
A film elején a kocsi csomagtartójában talált hullára célzott. Azon a német gépen kellett volna lennie, amit ugyanígy hullákkal raktak tele, és hagyták, hogy a terroristák felrobbantsák. Ugyanezt akarták az angolok is megcsinálni később, de Moriarty/Irene Sherlock segítségével beleköpött a levesbe :)

korum - 2012. 01. 03. 23:04

aha, hmm… logikus :)

bvera - 2012. 01. 03. 23:49

annyira zseniális, tökéletes és brilliáns volt, hogy nincsenek rá szavak esküszöm…

Pörkölt - 2012. 01. 04. 01:29

Igen fasza volt, bár a vége inkább illett volna egy James Bond-filmbe, mint egy realista Sherlock Holmes-sorozatba. De legyen ez a legnagyobb problémám.

Feliratok tényleg nagyon működtek.

DorianGray - 2012. 01. 04. 01:52

Tökéletes sorozat, nagyjából annyira jó mint amennyire elmondhatalanul, borzalmasan, szánalmas a mozifilm, amire gyakorlatilag csak rosszat lehet mondani. (tudom-tudom az akciójelentek jók, de az egy S.H.E.R.L.O.C.K. történetben annyira fontos, mint egy autószimulátorban az alváz textúrája.)

bvera - 2012. 01. 04. 03:08

észrevettétek a kandalló felett “kiakasztott” Cluedo-t Sherlockéknál? :D ami meddig tarthat nála? 2 másodperc? :DD

paranoid android - 2012. 01. 04. 03:33

Ezt nevezem én tökéletes szórakoztatásnak. Remek volt. Eszméletlen dialógusok, amit jól bizonyít, hogy a fél filmet kiírtátok hét idézete gyanús-ként. Irene Adler meg lehengerlő volt, a karakter és a színésznő is elvarázsolt.

Emori - 2012. 01. 04. 07:26

SPOILER

Lehet, hogy rosszul emlékszem, de azt a bumerángos esetet miért hagyták lógva? Sherlock álmában, Irene segítségével megfejtette, hogy egy bumeráng okozta a túrázó halálát, aztán ennyi is volt? Vagy nem figyeltem oda, és volt olyan jelenet, amiben tájékoztatta a rendőrséget a megoldásról?

Nellas - 2012. 01. 04. 08:39

Emori: még az elején, amikor beszél a zsaruval a laptopon keresztül

– Go to the stream.
– What’s in the stream?
– Go and see.

Borisz - 2012. 01. 04. 09:08

Tényleg, amikor kinyitotta a széfet, mire utalt a Vatican cameo-val?

ungabunga - 2012. 01. 04. 09:23

“I believe it’s a reference to another Sherlock Holmes story, where he was hired to find stolen Cameos (which were priceless, but also politically charged items), and the case turned out to have murderous intent behind it. John and Sherlock were there for photographs, and the case turned deadly when the Americans broke in.”

Khes - 2012. 01. 04. 09:51

Emori: nem hagyták lógva, nekünk elmondták a megoldást, de már a Buckingham palotás jelenetben evidens volt, hoyg mindkét Holmes tudja a megoldást. Hogy a rendőrséget mikor tájékoztatják a dologról, az alapvetően lényegtelen, a megoldást megkaptuk.

Coimbra - 2012. 01. 04. 13:41

a sherlockology.com sokat ígérő címe miatt reméltem, hogy egy összsherlock oldalról van szó, ami az összes filmet leírja, de nem, amúgy szerintem érdemes lenne egy olyat csinálni, ami számba veszi mindegyik, a témában készült filmet az őskoriaktól a klasszikus sorozaton és Robert Downey Junioron át a mostani Sherlockig

Köszi a válaszokat, kezd összeállni a kép, bár a terroristák kik voltak és Moriartyval milyen kapcsolatban voltak, azt nem tudom, de most már talán mindenre választ kapok majd egy esetleges magyar feliratból.

Gandalf - 2012. 01. 04. 14:04

Nellas: Várj, akkor az időbeliséggel nem stimmelt valami. Össze-vissza ugráltak volna a z időben?

ungabunga - 2012. 01. 04. 14:19

@gandalf: nem ugráltak. sherlock és mycroft megfejtette ránézésre (a rendőrt pedig elküldte körülnézni a patakhoz), a megoldást pedig irene szájából hallottuk később, amikorra rájött ugye.

@coimbra: nincs kapcsolat. valami terroristák akik gépeket robbantgatnak kaptak Moriarty-tól infót, hogy tudnak az akcióikról/meg van fejtve a kód. Ezért kapott pénzt, vagy elég volt neki az, hogy kiszúrhatott a két Holmes-szal.

Gandalf - 2012. 01. 04. 14:53

És a fickó, aki az üggyel felkereste Holmes-t? először a Baker Streeten látjuk, majd a kocsiját próbálta újraindítani egy új jelenetben, a következő sitt pedig már Watson érkezése volt a helyszínelőkhöz.

glinda - 2012. 01. 04. 16:05

@Gandalf
A fickó a hulla felfedezése után megérkezik Baker Streetre. Aztán elmondja, hogy mi történt, ahogy a többi kliens is ezt tette a korábbi jelenetekben. (Egy különbség van: itt látjuk, nem pedig halljuk a történetet.) Majd valószínűleg Sherlock úgy dönt, hogy érdekes az eset, annyira, hogy foglalkozzon vele, de annyira nem, hogy kimozduljon érte, úgyhogy Watson megy ki a helyszínre.

trix - 2012. 01. 04. 16:10

Iszonyatosan vártam már,és sajnálom hogy megint csak három rész lesz.Kevés ilyen színvonalas sorozat van manapság.Imádom benne a humort a dialógusokat,a szereplők lehengerlő játékát.ÉS !!!Végre egy film ahol a NŐ,nem csak egy tűsarkokon tipegő divatbaba.

SPOILER:Mikor Sherlok kivágja a pasit az ablakon,hát kérem…. Még félóra múlva is azon röhögtem!Na és az SMS csengő hang!:))

UI:LuPuS,szerinted “kicsit” gyorsan beszél Holmes?Szerintem csoda, hogy nem füstölt a szája néha annyira hadar.:))

glinda - 2012. 01. 04. 16:18

@Gandalf
A fickó a hulla felfedezése után megérkezik Baker Streetre. Aztán elmondja, hogy mi történt, ahogy a többi kliens is ezt tette a korábbi jelenetekben. (Egy különbség van: itt látjuk, nem pedig halljuk a történetet.) Majd valószínűleg Sherlock úgy dönt, hogy érdekes az eset, annyira, hogy foglalkozzon vele, de annyira nem, hogy kimozduljon érte, úgyhogy Watson megy ki a helyszínre.

És még egy idézet, ami a legmorbidabb címre pályázik:
“So if you have that you say have, I will make you rich. If you don’t, I’ll make you into shoes.”

Nellas - 2012. 01. 04. 20:25

Gandalf: a fickó a baleset után ment a Baker Streetre segítséget kérni Sherlocktól, elmondta a sztorit (ekkor a visszaemlékezős jelenet), aztán John kiment a helyszínre. Ennyi.
Amúgy meg persze, hogy összevissza ugrálnak az időben, de ez általában így van a nyomozós sorozatokban (persze nem csak ott). Érdemes megnézni a részt kétszer, háromszor, minden ki fog tisztulni :)

Fawkes - 2012. 01. 04. 21:21

ha már nyomozás, és feliratok:
http://vimeo.com/12976628

ez persze nem von le az értékéből, talán pár felirat kicsit gagyi volt, de az epizód összességében kiváló. Sherlock utolsó nagy monológja pedig rettenetesen COOL.

Gandalf - 2012. 01. 05. 11:06

Köszi!

mitsesejt - 2012. 01. 05. 21:01

egyszerűen zseniális, lebilincselő.

“Brain is the new sexy.”

mimumi - 2012. 01. 06. 11:18

Nekem a Sherlock hálójának falán lévő periódusos rendszer is nagyon tetszett.

Amúgy meg brain is the old sexy, nekem legalábbis már régóta. :-)

glinda - 2012. 01. 06. 18:21

Mellesleg 1854-ben a mai napon született Sherlock Holmes :) (ld Wikipédia)
Boldog szülinapot!

Squazee - 2012. 01. 06. 22:38

Mára sikerült megnéznem az első évadot, illetve ma este már megvolt a 2×01 is. Hát… eszméletlen jó volt. A Moriarty-s jelenetet többször megnéztem egymás után, mielőtt továbbmentem volna a történetben, annyira király volt. Nekem tetszik ez a Moriarty. Tényleg egy pszichopata, kirázott tőle a hideg.
Először nagy WTF volt részemről ez a fajta Irene Adler, de mire a film végére értem, elfogadtam, hogy ő egy modernebb verzió. És a mobilos dolog a kódtól kezdve a végén a megtartásáig szuper volt.
Az a “hányszor esett ki az ablakon” rész pedig haláli. De minden, amit itt előttem kiidéztek.

Amúgy érdekes, olyan érzésem volt, mintha két-három filmet néztem volna meg egyhuzamban, nem pedig egyet, főleg nem másfél óra alatt. Nagyon tartalmas és szórakoztató volt. És, csak hogy ismételjem magam, zseniális. De Watson is elhasználta már az összes jelzőt rá. :)

Elli - 2012. 01. 07. 16:19

Szerintem is fantasztikus volt ez a rész (is)! Nekem az egyetlen bajom az Irene Adlert játszó színésznővel van. Mint karakter nagyon jól ki lett találva, és jól is játszotta, de szerintem nem egy kifejezetten szép nő. Pedig ahogy én elképzeltem IA egy olyan nő, akin mindenkinek megakad a tekintete. Jóval idősebbnek néz ki a koránál, és borzasztó rosszul sminkelték ki.

Kenny - 2012. 01. 07. 18:24

@Elli: ízlések és pofonok, azt hiszem :)

Singularity8 - 2012. 01. 08. 00:18

Arról lehet tudni vmit, hogy kiadják-e az 1. évadot DVD-n kis hazánkban?

winnie - 2012. 01. 08. 00:21

ha jelennek meg itthon bbc sorozatok, akkor van rá sansz

Llew - 2012. 01. 08. 00:45

Hát, ez valami zseniális volt. Simán ütötte az első évadot. Mindenről csak leg-legben lehet beszélni. A sztori, a színészek, a poénok. Állati.

Llew - 2012. 01. 08. 00:55

Simán nyeri a hát idézetét, max az a kérdés, hogy melyik szöveggel.

– I think my husband might be having an affair.
– Yes.

Na, meg az újság címlap: Hat-man and Robin

Ez volt már?
http://www.johnwatsonblog.co.uk/
(az elején újságban írják a címet)
és még mindig csak 1895 :D

Llew - 2012. 01. 08. 01:00

Bill Murray meg mint kommentelő? Beszarás.

Llew - 2012. 01. 08. 01:12

Közben megtaláltam, hogy már említettétek a blogot. Baromi jó. Holmes és Watson egymást oltja a kommentek között.

Steven Great - 2012. 01. 08. 02:28

Ilyen még nem volt, hogy 2x ugyanazt a részt végignézzem egymás után. 9/10

danzig - 2012. 01. 08. 18:01

basszus sejtettem hogy van jelentosege annak hogy miert az 1895on akadt meg a szamlalo….ezert: http://elementarysherlock.tumblr.com/post/15142748869/1895-reichenback
oke fanoknak lehet egyertelmu volt..nekem csak szimplan gyanus :)

Godot - 2012. 01. 08. 18:09

Félelmetesen briliáns volt, egyértelműen 10/10!
Rendkívül tömény gyönyör, egyetlen mp üresjárat nincs benne, beszippant és elszédítően felpörget!!!
Egy átlagos 22 részes sorozatban összesen nincs ennyi zseniális ötlet, bravúr, párbeszéd mint itt 90 percben!

danzig - 2012. 01. 08. 18:10

basszus sejtettem hogy van jelentosege annak hogy miert az 1895on akadt meg a szamlalo….ezert: http://elementarysherlock.tumblr.com/post/15142748869/1895-reichenback
oke fanoknak lehet egyertelmu volt..nekem csak szimplan gyanus :)

es a fentebb emlitett watson blog a kommentekkel amik utalnak a sorozatra….eszmeletlen :D

pl
By Royal Appointment – a Buckingham Palace beli latogatasrol szol
comment:
Is that where this ashtray came from?! – Marie Turner

:D :D

Godot - 2012. 01. 08. 18:12

Hát ez mekkora már!! :D
Ezt nézzétek, a dohányhamu elemzés törölve :D
http://www.thescienceofdeduction.co.uk/casefiles/

Basil - 2012. 01. 08. 21:41

Most néztem meg. Nem nagyon lehet erre mit mondani, zseniális volt.10/10, simán.
– És most azonnal megnézed még egyszer, meg utána még egyszer, addig amíg azt nem mondom, hogy elég volt! Világos?
– Yes, Miss Adler.

gromit - 2012. 01. 09. 00:19

elsőre betegen-kábán nem fogott az agyam eléggé, de azóta pótoltam és újranéztem. egyszerűen zseniális!
“The Geek Interpreter” :D
(az a keksz meg azért olyan speciális, mert az a kedvencem :) )

gromit - 2012. 01. 09. 00:21

Amúgy ez lesz a kibeszélő, vagy részenként lesz külön kritika? (nincs belőlük túl sok…)

winnie - 2012. 01. 09. 00:44

lesz kritika, elvileg ír cyclotonic. de ezt kiteszem oldalra.

bvera - 2012. 01. 09. 02:35

ááááá, mondtam a Cluedot :D tudtam, hogy csal benne :DDD

ungabunga - 2012. 01. 09. 06:15

2×2 nyami. Kicsit sok volt a “mind palace” rész ugyan, de a minőség még mindig nem evilági.

“Alonso” és a fülei :)

Tali'Zorah nar Rayya - 2012. 01. 09. 08:34
gromit - 2012. 01. 09. 12:53

mért kéne vele cicózni? lemegy adásba, fent van még utána 1 hétig iPlayeren, aztán jöhet a DVD :)

az 1. évad is hamar megjelent, bár lehet, h nem ennyire gyorsan, ki emlékszik már ennyire pontosan :)

Nellas - 2012. 01. 09. 15:26

Nekem mindig a kedvenc SH sztorim volt a Hound, és nagyon tetszett ez a nem éppen szöveghű, nagyon XXI. századi köntösbe bújtatott változat is :) Mindenesetre azt hiszem, úgy vannak a második szériával, mint anno az első évadban, hogy az első és harmadik részről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, a középső meg simán egy remek epizód, de azért nem estem hasra tőle. Szerintem jövő hétre valami nagyon nagyot tartogatnak nekünk… alig várom! :)

glinda - 2012. 01. 09. 16:31

The Telegraph: Sherlock: the 20 greatest Sherlock Holmes
http://www.telegraph.co.uk/culture/tvandradio/8998228/Sherlock-the-20-greatest-Sherlock-Holmes.html?image=19

Valaki, aki meg tudta nézni, elmesélné, hogy Moriarty milyen videót rakott fel John blogjába? (Mármint gondolom, ő volt.)

bvera - 2012. 01. 09. 16:55

egy nagyon sunyi videót :) úgy volt felvéve, mintha Moriarty betört volna a Baker streetre. végigkutatta Mr. Holmesék lakását és végigkommentálta a tárgyakat (pl. a pisztoly az asztalon- boring) :D ez komolyan, mekkora ötlet…

Nellas - 2012. 01. 09. 17:20

Itt fenn van a videó mindenki számára elérhetően: http://nowtheresaspoilerforyou.tumblr.com/post/15534021613/psychopathsgetbored-crazyandsexy-hello

Itt pedig van hozzá transcript, mert ugye Jim motyogása nem mindenütt érthető: http://jenanime4eva.livejournal.com/519.html#cutid1

bvera - 2012. 01. 09. 19:11

@Markgatiss
Thanks for all your kind comments on ‘Hounds’. See you next week for ‘The Reichenbach Fall’. There will be tears before bedtime!

nem is tudom mit mondjak :S

Khes - 2012. 01. 09. 19:56

Az milyen már, hoyg ez a rész “csak” 10/10 volt? :-)

glinda - 2012. 01. 09. 20:34

Köszi!!

glinda - 2012. 01. 09. 20:51

@bvera
Én majd akkor nem tudom, mit mondjak, amikor bejelentik, hogy nem lesz 3. évad :(

“I should maybe say that I’m ready to say goodbye to him, but I would miss him,” says Cumberbatch, choosing his words with Holmesian precision. “It’s much better to leave people wanting more.”
http://www.telegraph.co.uk/culture/tvandradio/8982500/Benedict-Cumberbatch-the-ideal-Holmes.html

Valahol máshol meg azt nyilatkozta, hogy nem tudja elképzelni, hogy a 3. rész után hogy lehet visszahozni Sherlockot. (Úgy voltam vele, hogy az előzőnél szemetebb módon nem lehet évadot befejezni, de lehet, hogy mégis.)

Ez meg egy nézettségi adat: “If anyone’s interested, the final BARB rating for Sherlock Episode 1 on New Year’s Day was 10.66 million (not including iPlayer).”

És egy tegnapi origós Sherlock Holmes toplista :)
http://www.origo.hu/filmklub/blog/osszeallitas/toplista/20120108-ki-a-legjobb-sherlock-holmes-jeremy-brett-benedict-cumberbatch.html

bvera - 2012. 01. 09. 22:39

:(((( jajj ne, ezek” csodálatos” hírek…az nem lehet, hogy nem folytatják. kitörne a III. világháború :D és nem hiszem el, hogy bárki a stábból jó szívvel ott tudná hagyni az egészet.

winnie - 2012. 01. 09. 23:13

a színészek folytatnák a nyilatkozataik szerint és természetesen a 2×03 is folytatható lesz, szerintem moffaték és a bbc szava fog dönteni. gondolom, sokan ismerik az eredeti conan doyle-sztorit, érdekes lesz.

zagloba - 2012. 01. 10. 00:59

Sajnos ünneprontó leszek.
Az áradozó kommentekkel ellentétben véleményem szerint egy végtelenül elhúzott, összecsapott történet, ahol a vontatottságot képi eszközökkel, és szálak túlbonyolításával igyekeztek pótolni.
A főszereplők közül Cumberbatch ugyanazt a fapofát hozza, de sokadszorra már unalmas, Freemanek alig jut levegő, pedig Watson karakterének kellene ellensúlyoznia Sherlock színtelenségét. Az ideges pattogás, fel-alá járkálás ugyanis nem színészi játék.
Pulver az első pillanattól tenyérbemászó, és idegesítő. Köze nincs a “végzet asszonya” karakterhez. És átlátszó, mint az üveglap.
A többiek meg…ott vannak.
Igen, van néhány szellemes beszólás, és jó jelenet, de összességében olyan unalmas, mint az 1. évad 2. része.

A hegyek vajúdtak, és egeret szültek.

SPOILER

Ami meg a befejező jelenetet illeti…inkább no comment.
Kb. egy ZS kategóriás filmhez illő.
Ha Lorenzo Lamas játszotta volna, mindenki halálra röhögné magát. Így viszont mindenki el van ájulva.

Félek, mert a Sátán kutyája a legjobb Sherlock-sztori.
Vajon mi lesz vele???

bvera - 2012. 01. 10. 03:07

@zagloba: a ‘Sherlock színtelensége’ szerkezetet nem tudom értelmezi :-O biztos, hogy egy sorozatot néztünk, az évezred legnagyszerűbb Holmes-szával a főszerepben? :)

yeeeyha - 2012. 01. 10. 08:53

AZ első rész annyira jó volt, hogy az a jó mértékegysége :)

Merlyn - 2012. 01. 10. 10:41

először is 10/10
@Coimbra
http://jeremybrett.eu/sherlock-szineszek.php
@bvera
“az évezred legnagyszerűbb Holmes-szával”
khm…khm…azt hittem az a Jeremy Brett ;)

“Kids:
-They wouldn’t let us see Granddad when he was dead.
Is that cos he’d gone to heaven?
Sherlock:
-People don’t really go to heaven when they die,
they’re taken to a special room and burned.
Watson:
-Sherlock…”

Nellas - 2012. 01. 10. 12:56

Azért, ha már a Telegraph szerint is Benedict a best, akkor az csak jelent valamit… :)
http://www.telegraph.co.uk/culture/tvandradio/8998228/Sherlock-the-20-greatest-Sherlock-Holmes.html?image=1

Szerintem meg nem kell aggódni, hogy lesz-e 3. évad. Egyrészt ugyebár az eredeti Reichenbach sztori után Doyle-nak is vissza kellett hoznia Sherlockot a közfelháborodás miatt, plusz ilyen nézettség mellett komolyan aggódik bárki is, hogy a BBC elégedetlen?

WestHammer - 2012. 01. 10. 18:53

@Merlyn: KHM… KHM.. 2000-es évek…

bvera - 2012. 01. 10. 18:57

@Merlyn @WestHammer teljesen igazad van, azok a 2000-es évek lennének :DD csak én vagyok béna, a ‘világtörténelem’ szót kellett volna használnom :D

Coimbra - 2012. 01. 10. 21:12

. nem gond, ha egy évad 3×1.5 óra, de jelentkezhetne gyakrabban, bár most is kb. kitöröltem a memóriámból, hogy lesz folytatás, tesóm figyelmeztetett, hogy hamarosan, meg most decemberben, hogy már csak pár hét.

Amúgy egy valamit még mindig nem értek (pedig már megnéztem magyar felirattal is): hogy került a német hullagépről egy londoni autó csomagtartójába a hulla? Mert bár nagyon sok mindenre fény derült (pl. Adler előadta a bumerángos sztorit), a keksszel, útlevéllel ellátott utasról nem derült ki, hogy hogyan is került le a gépéről. Ja, és nekem az sem világos, hogy a terroristáknak miért kellett üzenni ilyen hullagéppel, ez valami erőfitogtatás lett volna a kormány részéről?

winnie - 2012. 01. 10. 21:19

emberek, óvatosan a spoilerekkel. attól, hogy a kisebbség ismeri a sherlock holmes-sztorikat, a többség abszolút nem, még ne lőjünk el bizonyos dolgokat.

Coimbra - 2012. 01. 10. 23:33

Azt hittem, ez a Spoilerkarantén, tehát mindenki saját felelősségére jön ide… ha jól látom, törölve lett a kommentem?Ami nem gond, (vagyis de) viszont így nem kapom meg a válaszaim, amit a komment második felében írtam.Megnéztem megint az első részt, egy-két rész világosabb lett, bár még mindig nem az egész.

winnie - 2012. 01. 10. 23:53

visszateszem a komment vonatkozó részeit akkor.

“Azt hittem, ez a Spoilerkarantén, tehát mindenki saját felelősségére jön ide…”

az igaz, de sem előzetesből, sem pedig könyvekből nem érdemes spoilerezni, csak leadott részekből – a könyveknek sokszor saját posztot is kreálunk éppen ezért. nem láttad, de rögtön meg is kaptad az első negatív reakciót, ezért töröltem, s még van egy másik panasz az új topikban, igaz ott nem látom, hogy melyik komment a bűnös.

Khes - 2012. 01. 11. 10:13

Coimbra: nem az nem derül ki, hogy keveredett el a német gép “utasa” vélhetően valami technikai gixer volt.
Azt elmondják, többször (utalva a második világháborús Coventry történetre)mire kell a halottakkal teli gép. Arra, hoyg a terroristák ne jöjjenek rá, hogy tudnak róluk, az ügyeikről, magyarul, hogy szivárognak tőlük az infók. A hatóságok megtudták a robbantás helyét/idejét, telirakják egyébként is halottakkal a repülőt, automata irányítás, majd jól felrobban. A terrorista csoport szerint sikeres akció, nem is gyanítják, hogy árulójuk van, tehát az dolgozhat tovább. Viszont emberéletben meg nem esik kár.

bvera - 2012. 01. 15. 23:39

te jóságos ég, te jóságos ég, te jóságos ég….

johndoe - 2012. 01. 15. 23:43

bvera: Én sem találok szavakat. Ez valami hihetetlen volt!!!

bvera - 2012. 01. 15. 23:55

soha ezen a földön nem fognak brilliánsabb sorozatot írni, mint a Sherlock!!!!

nortai - 2012. 01. 15. 23:58

“Sherlock Series Three just CONFIRMED by Mark Gatiss!” :))

bvera - 2012. 01. 16. 00:00
Sil - 2012. 01. 16. 00:01

Hát ilyen nincs… Ez brutális volt…

bvera: Maximálisan egyetértek.

És Mark Gatiss és Steven Moffat most twittelték ki, hogy lesz 3. évad, a 2. évaddal együtt rendelte be a BBC…

ungabunga - 2012. 01. 16. 01:39

nyami. Nagyon.

Idén hamar meglett a 2012-es jaws szavazatom:)

jézusúristen milyen sokára lesz itt a 3. évad:(

Coimbra - 2012. 01. 16. 04:31

2012. január 15-e.A nap, amikor érdemes lett volna figyelni Sir Arthur Conan Doyle síremlékét, mert kétségtelen, hogy az évadzárót látva ő maga is kikelt a földből és fejet hajtott a 2×03 előtt.Már említettétek előttem a lényeget, egyszerűen hatalmas volt, leírhatatlan.Mást most nem is írok.

Nellas - 2012. 01. 16. 09:41

Ahogy egy barátnőm fogalmazott: ez a rész kifacsar érzelmileg. Készüljön fel mindenki, zsepi, csoki és egy kispárna ajánlott.

2013, de messze vagy még…

Tamas - 2012. 01. 16. 11:20

Spoiler:
Valahogy nem volt világos nekem, hogy miért szállt le róluk a rendőrség, miután megszöktek?
Illetve Molly mire is kellett Sherlocknak a rész végén? Mondjuk erre lehet választ kapunk majd a 3. évad elején.
Amúgy nagyon jó évadzáró volt!

Khes - 2012. 01. 16. 12:29

Ááá kellett nekem idézni, csak este tudom megnézni a részt, de akkor zsepi/csoki/kispárna kombót készítek.

Khes - 2012. 01. 16. 12:31

na jó, írni sem tudok, szóval kellett nekem ide nézni .. de soká lesz még este :-)

bedovera - 2012. 01. 16. 12:57

kedvenc jelenetek, kedves mindenki? nyilván a temetőit leszámítva…

wondorog - 2012. 01. 16. 14:37

Zseniális, szavak nincsenek rá. Nagyon úgy tűnik, hogy a 3×01 az “Empty House” lesz akkor. Kíváncsi leszek, majd a flashekre, hogy történt, de gondolom Molly is benne volt, meg a biciklis, aki elgázolta Watsont…
Most néztem meg a 2. filmet is, és abból pont ez hiányzott a karakterárnyalás, nekem ott Moriarty nem volt egy fajsúlyos karakter, itt viszont… 10/10

timi - 2012. 01. 16. 14:41

Sziasztok!
Még nem láttam a harmadik részt, megvárom a feliratot, de most olvastam, h 2 ember is kiírta, h lesz a 3. évad. Amúgy ez annyira szivatás, h mi itt izgultunk, erre meg vagy egy éve már berendelték… Ez ritka gonosz volt
Nem merem olvasni tovább az írásaitokat, nehogy spoilerbe ütközzek, de ismerem az eredeti novellát, és… asszem, nem lesz egy leányálom rész…

PuffCinq - 2012. 01. 16. 14:44

Most néztem meg az évadzárót, nem kapok levegőt…
És én is későn jöttem rá, hogy zsepi és csoki kéne, de nagyon.:)

Szerintem egyébként Mollynak egyszerűen meg akarta mondani, hogy számít neki, vagy csak egyedül akart maradni a laborban és így érte el.:D

Nellas - 2012. 01. 16. 15:30

SPOILER! SPOILER!

Molly szerintem nyakig benne van abban, hogy Sherlock megúszta. Tud szerezni hullát, Jim biztos nem hiszi, hogy fontos lenne, így esetleg tud szervezkedni kicsit a kórház körül, meg kapcsolatba léphet Sherlock homeless networkjével, stb. Olvasgatva a külföldi rajongók különböző teóriáit, Mycroft lehet a másik, aki intézkedett (akár együttműködve Mollyval), hiszen ő van annyira nagyhatalmú és ügyes, hogy elintézze ezt is. Kedvencem: “Not!Anthea, could you pop down to the basement and defrost one of my Sherlock-a-like popsicles, please? One of the head-trauma ones, not the overdose or gunshots. Have it shipped off to Barts asap. Ta muchly.”

wondorog - 2012. 01. 16. 16:04

Nellas ez nagyon jó, mint tényleg a sorozatból lenne idézve :D

CyClotroniC - 2012. 01. 16. 16:44

Na jó, mindjárt írok de még keresem az állam…

PuffCinq - 2012. 01. 16. 16:46

SPOILER!

Az előző hozzászólásomnál azt hiszem, még nem voltam teljesen magamnál…:) De egyetértek Nellas, szerintem is Molly volt benne és azt az utolsó beszélgetésüket még látni fogjuk! Valamint az is érdekes, hogy Watsont elütötte a biciklista. Bár lehet, hogy már mindenbe belelátok mindent…:)))

wondorog - 2012. 01. 16. 16:48

A biciklis tuti nem véletlen, nekem is szemet szúrt azonnal.

Coimbra - 2012. 01. 16. 18:35

Felocsúdva az éjszakai megnézésből (bár egész nap sajnos tanulás közben is a temetői jeleneten gondolkodtam, nagyon durva még mindig, egyszerűen kiáltanék hogy ugyan Sherlock szólj már szegény Watsonnak hogy élsz), megemlítenék két dolgot: az újságírónő az IT Crowd angol sitcom főszereplője, és a Sherlock-novellában is volt olyan jelenet, hogy Moriarty volt a taxisofőrjük, de akkor az állomásra vitte őket, szóval ez is egy visszatekintés Doyle-hoz.
Sok mindent írnék, kérdeznék, de áh… még napokig rágódni fogok a látottakon, nincsenek rá szavak.

És hogy egy idézetet ne hagyjak ki, nem is a tartalma, hanem inkább a mimikája miatt:

“There is no key, DOOFUS!”

barcalaci84 - 2012. 01. 16. 18:49

hihetetlenül jó volt ez a rész is…

idézet:
M: No rush
(ugye nem akármivel üldögél)

egyébként watson blogján nem indul el nekem a video, valahol máshol nem lehetne megnézni?

Sil - 2012. 01. 16. 19:05

Az új videó John blogjáról (vigyázat, SPOILER! ne nézd meg, ha nem láttad az utolsó epizódot):
http://lornasp.tumblr.com/post/15946937424

glinda - 2012. 01. 16. 19:06
glinda - 2012. 01. 16. 19:13

http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2087402/Sherlock-Holmes-WILL-return-series-year-BBC-confirms.html
“Show creator Steven Moffat had fuelled the uncertainty by posting cryptic messages ahead of broadcast.
He wrote: ‘What a melancholy day. A day for a great man to fall and a good man to cry. The end of an era begins at 9 o’clock tonight, BBC1.'”
Moffat szívatott mindenkit másfél éven át, tegnap pedig feltette rá a koronát :)
https://twitter.com/#!/steven_moffat

Zseniális évad volt, köszönet érte!

barcalaci84 - 2012. 01. 16. 19:25

Köszi!

M:Don’t be scared , falling is just like flying except there’s
a more permanent destination.

barcalaci84 - 2012. 01. 16. 19:27

SH:Never liked riddles

Khes - 2012. 01. 16. 20:05

glinda: csak azért nem mondom, hogy Moffat menjen ahova gondolom, mert egyrészt erős felindulásból mondanám, másrészt meg akkor nem tudna Sherlockot, meg Doctor Who?-t csinálni nekünk. De azért az milyen, hoyg másfél évig senkitől, de tényleg senkitől nem került ki, hogy már megvan a berendelés a harmadik évadra is? Pedig biztosan nem csak Moffat tudta, uyge. Szóval grrr.

A rész meg…, mindenkinek köszi a zsepis/csokis tippet.

glinda - 2012. 01. 16. 20:22

@Khes
De a színészei is odatették magukat, már ami a keverést illeti. Benedict Cumberbatch meg a hülye dumája arról, hogy készen áll elbúcsúzni a karaktertől… Reméljük, a BBC költségvetése elbírja még pár évig a két főszereplő növekvő gázsiját.

Ezt meg ezek szerint mégis be kellett volna linkelnem tegnap este :)
http://oi40.tinypic.com/2qlcoie.jpg

Khes - 2012. 01. 16. 20:33

glinda: igen mindenki odatette magát, amikor Benedict Cumberbatch nyilatkozatát olvastam, erőst ráncoltam a szemöldököm. És akkor tessék másfél éve tudják perfektül, hogy lesz harmadik évad.. nna. És igen, God Save The Queen and the BBC, hogy folytassák még jódarabig, alapanyag azért akad.

Ez meg tényleg jól jött volna még tegnap este, de így sem rossz :-)

Nereus - 2012. 01. 16. 21:00

Na így kell porba gyalázni amcsi sorozatokat. Basszus még fél óra után görcsben van a gyomrom, olyan hullámvasút volt ez a rész. Zseniális a sorozat! Fantasztikus! Elképesztő! Művészi!

Pörkölt - 2012. 01. 16. 21:05

I O U?

winnie - 2012. 01. 16. 21:06

“Na így kell porba gyalázni amcsi sorozatokat”

ha az amerikai sorozatok évadjai is 3 részesek lennének..:) persze ez valójában 6 rész. de inkább hozható párhuzamban a filmekkel.

Tod - 2012. 01. 16. 21:17

What the actual fuck?

Na, már csak egy év és itt a következő évad!

wondorog - 2012. 01. 16. 21:20

Igen az I O U mintha tényleg kérdés maradt volna, én valami olyasmire gondoltam, hogy “I owe you”

Nellas - 2012. 01. 16. 21:33

Az I O U nem kérdés, az az I owe you és kész.

Khes - 2012. 01. 16. 22:02

SH: -I never like riddle.
JM: – Learn to. Because I owe you a fall, Sherlock. I.. owe .. you.

És ezt harapta/karcolta az almába is.

Coimbra - 2012. 01. 20. 21:26

Elírtam, a novellában nem Moriarty volt a bérkocsi sofőrje, hanem Mycroft egy teljesen más szituációban, és akkor Watsont szállította, úgyhogy ez tárgytalan. Vasárnap óta háromszor láttam a részt, megunhatatlan, mindenféle felirat nélkül pedig nagyon jó, nem kell figyelni semmire, csak a mimikára. El is olvastam még néhány ezzel kapcsolatos novellát, hogy képben legyek, mi volt és lesz. Persze a lesz-re még sokat kell várni.

Neti - 2012. 03. 16. 13:11

Hello, csak szeretnék érdeklődni hogy mikorra várható a 2.évad magyar hanggal?

winnie - 2012. 03. 16. 13:26

ősz fele.

Coimbra - 2012. 03. 28. 00:51

Magyar hanggal f*s lesz :) I O U hogy lesz lefordítva nagyokos szinkronpártiak? :D + A londoni környezet, az akcentus, Andrew Scott hangja, “There is no key doofus”, ezek visszaadhatatlanok a magyarban (és minden más nyelvben), főleg a 3. részt, de magát az egész sorozatot nézni nem angolul bűn!

winnie - 2012. 03. 28. 01:53

“hogy lesz lefordítva nagyokos szinkronpártiak? ”

minden gond nélkül. lehet, hogy te nem tudod lefordítani, de akinek ez a dolga, megteszi. hidd el, lesz/van német, orosz és portugál verzió is, mindenki megoldja.

“de magát az egész sorozatot nézni nem angolul bűn!”

inkább ilyet komolyan gondolni az. én is természetes, hogy magyarul mutattam meg mindenkinek. sokkal, sokkal többen fogják magyarul nézni – és nem csak azért, mert az elmúlt év szinkronjai közül talán a sherlock-é kapta a legjobb véleményeket a kommentelőktől.

ilyen dolgok, hogy akcentus meg…, épp ez a lényege a szinkronnal, hogy nincs benne zavaró tényező. aki jól ismeri a nyelvet, annak élvezetet okoznak a nyelvjárások, másokat csak zavar, hogy nem ért valamit. főleg az akcentusok/dialektusok miatt jó, hogy vannak szinkronok. a true blood például nézhetetlen a déli akcentus miatt. szinkronnal teljesen elviselhető. a beszéd. a sorozat úgy sem:)

attól, hogy sok embernek az eredeti nyelv okoz természetesen szellemi kielégülést, még botorság azt hinni, hogy mindenki így van vele.

Coimbra - 2012. 07. 14. 23:27

winnie: az első rész szinkronja tökéletesen mutatja a készítők hozzá nem értését.Amikor a case – ügy suitcase – bőrönd páros case-case párhuzamát nem tudták visszaadni a lépcsőházi jelenetben, már sejteni lehetett, hogy lesznek itt gondok a nehezen átültethető nyelvi elemekkel. Ezért vagyok elfogult a sorozat 2. évadával kapcsolatban, meg úgy az egész sorozattal, illetve magával az angol nyelvvel is.
Ha valaki nem érti az akcentust, akkor ott a magyar felirat, én is azzal nézem, nem szégyen. Itt inkább azzal van a bajom, hogy a hangsáv teljes átírása (merthogy ez a szinkron) egy hatalmas élményt vesz el egy alkotásból, ráadásul az eredetisége is visszaszorul. Ugyanez van egy regény lefordításával is, bár az más problémakör.

winnie - 2012. 07. 15. 10:20

“z első rész szinkronja tökéletesen mutatja a készítők hozzá nem értését”

a hozzáértés nem ott kezdődik, hogy valaki egy vagy két dolgot nem úgy vagy másképp fordít. a szójátékot nem kötelező éefordítani. ha valaki jó, akkor lehet, hogy kitalál valamit. de ha valaki nem talál ki semmit, akkor attól nem lesz rossz vagy hozzánemértő – lehet, hogy annál is jobb, mint aki lefordít egy szójátékot.

“egy hatalmas élményt vesz el egy alkotásból,”

helyesbítek. neked vesz el hatalmas élményt. de mivel nem nézed így, így nem vesz el semmit. a túlnyomó többségnek teljesen mindegy, sőt, eredetiben nézni lenne hatalmas “élménycsökkenés”, ezt elhiheted.

ez nem úgy működik, hogy valakire ráerőszakolja az ember az eredetit. sok embernek semmi élményt nem jelentene az eredeti hang. a true blood szinkron nélkül szerintem nézhetetlen a sok déli akcentussal, a szinkronban hálistennek normálisan beszélnek. tudom, hogy sokaknak ez az íz sokat jelent, de remélhetőleg ők is tudják, hogy nem mindenkinek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz