login |

Pilot-mustra: Wild Boys

2012. 01. 10. 18:45 - Írta: Desmond Wallace

10 hozzászólás | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika, pilot-mustra,

Hajlamosak vagyunk úgy tenni, mintha csak Amerika létezne, így szegény Ausztráliával is úgy vagyunk, mintha még mindig Terra Incognita lenne a legkisebb kontinens. Pedig a sorozatok terén is letettek már annyit az asztalra, hogy érdemes odafigyelni rájuk. Ezen írás apropója egy ausztrál western, a Wild Boys.

A western manapság, még a True Grit nagy sikere ellenére is eléggé hanyagolt műfaj a mozikban, a tévéről meg nem is beszélve. Az AMC-n ugye ott van most az erősen közepes Hell on Wheels, de ezen kívül nem tudunk felmutatni hasonló produkciót a közelmúltból. (Talán majd ősszel, legalább 6-8 új westersorozat terv van készülőben.)

A Wild Boys pont egy olyan western, ami a pilot alatt beszippantja a nézőt. Adott ugye a meseszép Ausztrália, pár útonálló, egy poros kisváros, valamint a törvény emberei, akik nem nagyon tudnak mit kezdeni a környék banditáival. A történet középpontjában Jack (Daniel McPherson) és Dan (Michael Dorman) áll, akik a rablásokból tartják fenn magukat. Egy új főfelügyelő, Fuller (Jeremy Sims) érkezésével azonban fenekestül felfordul addigi nyugodt életük.

A főszereplők tehát antihősök, de csak éppen annyira, hogy könnyen kedvelhetőek legyenek a nézők számára. A pilot végeztével pedig nem is lesz kérdéses, hogy a törvény melyik oldalának szurkolunk majd a folytatásban. A történet maga eléggé klisés, a szokásos sablonokból építkeznek, túl sok váratlan fordulatra nem kell számítani, de a készítőknek sikerült olyan profin keverni a lapokat, hogy az összkép nagyon pozitív lett.

A 40 perc alatt szépen lefektették az alapokat, megismerhettünk jó néhány karaktert. Persze egyelőre még csak felületes benyomásaink lehetnek róluk, de abban biztos vagyok, hogy mindenki megtalálja majd a személyes kis kedvencét. A hangulat nem olyan komor, mint a Hell on Wheels-ben. Úgy néz ki, hogy itt inkább a szórakozáson lesz a hangsúly, nem pedig az erőltetett mondanivalón. Az akció, a pisztolypárbajok mellett azért némi szerelmi szál is akad a sorozatban, ami egyelőre csak jelzésértékűen van jelen, egyáltalán nem viszik túlzásba a dolgot.

A pilot mindenképpen meggyőző volt, ráadásul egy olyan aprócska, de hatásos cliffel fejezték be az epizódot, hogy tegnap este már rögtön néztem volna a folytatást. 6,5/10-et egyáltalán nem sajnálok kiosztani erre a pilotra. Feszes, lendületes, némi humorral fűszerezve. Így az első rész után érzem, hogy ebben a történetben van annyi lehetőség, hogy egy izgalmas első évadot láthassunk. (A Wild Boys ősszel indult és a 13 részes első évad be is fejeződött már. Második évad sajnos nem lesz belőle.)

10 hozzászólás Ne habozz!

Dohi - 2012. 01. 10. 19:01

nocsak, ausztral kategoria? slide-ot es tayg-et (meg egyeb shaun micallef dolgokat) a nepnek, hadd muvelodjenek! :) meg persze rafterst, bar a multkori magyar premier senkit nem mozgatott meg a kommentek alapjan :)

Desmond Wallace - 2012. 01. 10. 19:06

Dohi: Nem ártana róla egy vendégkritika, mert szerintem közülünk senki se nézi. Én pár részt láttam belőle, de arra nem lehet alapozni.

Dohi - 2012. 01. 10. 19:11

a pilot-mustra kategoriaban 1-1 reszre alapoztok, a ‘par resz’ ennel csak atfogobb kepet nyujthat. esetleg megtamogatva 1-2 moment of beautyval, ugyis rafer egy kis valtozatossag (meg beauty).

(ja, es kihagytam paul fenech sorozatait, a kultikus pizzat, ami nekem ugyan nem jott be, de a swift & shift couriers es a housos annal inkabb.)

Skate - 2012. 01. 10. 19:18

Végre valami, ami csökkenti a napokban felütött western éhségem kicsit. :) Hell on Wheels-ből amúgy is elegem volt már.

human - 2012. 01. 10. 20:13

” western manapság, még a Ture Grit nagy sikere ellenére is eléggé hanyagolt műfaj a mozikban is, a tévéről meg nem is beszélve. ”

hát szerintem pont mostanában támadt fel a stílus, az utóbbi években jó pár rögtön klasszikus készült a témában. De a tévében is ott van még a Justified

Desmond Wallace - 2012. 01. 10. 20:27

Na jó, de a Justified nem klasszikus értelemben vett western.

pytta - 2012. 01. 10. 21:23

A pilot-ot én is láttam, de engem nem szippantott be, valami komolyabbra vágytam. Viszont a Hell on Wheels-nél szerintem jobb (!), és valóban ez a kicsit vicces vonal játszik, ami nem baj, csak nekem most nem volt hozzá kedvem. Ha pontozni kéne én is olyan 6 pontot adnék rá, szórakozásra kiváló darab (és legalább az elb*szott ausztrál akcentus miatt érdemes megnézni egy részt! :) )

ANOka - 2012. 01. 11. 14:58

Pilotot láttam.
Nekem a Hell on Wheels jobban bejött/-jön a “nagyobb” dráma miatt.

sanyika - 2012. 01. 11. 16:23

Nem rossz, nem rossz, de kicsit olyan volt a pilot, mint az angol Wallander első része: a jelentek valahogy nem állnak össze kerek egésszé, folyamatosan azt érzem, hogy hiányzik valami. A második epizód már szerencsére élvezhetőbb, de nálam nem éri el a HoW színvonalát.

szaki - 2012. 12. 07. 13:07

Szerintem jó kis sori.
Nekem nagyon a szívemhez nőtt. Az a jó benne, hogy változatos, ugyanakkor az átívelő szálról sem feledkeznek meg, méltó lesz a befejezése.
A karakterek nagyon jók benne, tényleg emberiek.
A “jófiúk” is esendőek, ugyanakkor a rosszak is megmutatják az emberi oldalukat.
Részemről teljesen hiteles, nem túl erőltetettek a jellemek, mint egynémelyik soriban.
A Hell on Wheels nekem kicsit nyomi. Nem dobják fel a poénok, és nem sok minden történik benne (legalább is az első 4 rész alapján).
Az útonállók sokkal változatosabb, magával ragadóbb.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz