login |

Pilot-mustra: The Firm – 1×01-1×02

2012. 01. 11. 18:03 - Írta: winnie

25 hozzászólás | kategória: 2011/12, kritika, pilot-mustra,

Abby, it’s happening again!

Anno, még 2008-ban azt írtam a Damages-ről (mi történt, hogy a JAws-on ennyire hanyagolunk egy alapsorozatot?), hogy olyan akár egy John Grisham-sorozat, meg, hogy aki szereti a jogi krimiket, a Josh Grisham-regényeket, a szerializált sorozatokat és a flashbackes elbeszélési módot, az nyugodtan kezdjen bele. Nos, a John Grisham-féle könyv és film, A Cég nyomán készített sorozat olyan, mint a Damages. Meg persze, mint egy John Grisham-sorozat. Mert ez egy John Grisham-sorozat. Na, jó, térjünk a lényegre.

THE FIRM – 1×01-1×02 – 5/10


Nem tudtam kihagyni a Damages-t, mert első blikkre tök ugyanaz a szerkezet, kapunk azonnal az arcunkba egy akciójelenetet, menekülést, halálugrást, majd zuuuuttty, “Hat héttel korábban” (elvileg a 6-7. részre fogunk elérni ide), hogy később visszanézzünk a Jelenbe, és elugorjunk a Régmúltba is, 10 évvel ezelőttre, a Tom Cruise-féle mozifilm idejére. Hőseink Mitch és Abby, az ügyvéd és neje, akik tíz évet töltöttek a Nagy Leleplezést követően a tanúvédelmi programban, de mostanra, hogy “tiszta lett a levegő” (megvárjuk a szűnni nem akarok harsány röhögést), előbújnak. Egy kislánnyal kiegészülve.

Mitch magánnyomozó tesójával (Callum Keith Rennie megint jófiú!), s annak lotyós, titkárnő csajával (Juliette Lewis Holly Hunter egykori nyomdokaiban) saját praxist indított, csurrannak-cseppennek az ügyfelek is, azonban pénz nem nagyon jön, így elgondolkodik egy barátja javaslatán, miszerint egy jókora jogi cég bevenné Mitch-et partnernek azzal a jelszóval, hogy büntetőügyekkel is elkezdenek foglalkozni. Méghogy nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni!

Elég a leírásból, a lényeg: a The Firm azokat fogja érdekelni akik az első bekezdésre ráizgultak (ami az eddigi 3 The Firm-poszt 3*0 kommentje alapján szörnyen kevés embert) – meg engem. Mondom ezt annak ellenére is, hogy nem láttunk jó pilotot. Oké, a tempós kezdés és a jelen helyzet megalapozása még érdekes volt, de egy óra elteltével rettentő módon leült minden. Persze mindezt fel lehet fogni felvezetésnek és bízni abban, hogy mostantól minden pörögni fog, ebben nem vagyok biztos.

Főleg azért nem, mert nem egyszerű a The Firm szerkezete: adott egy múltbéli szál, miszerint valaki Mitch-éket akarja régről, plusz adottak a főhős praxisába érkezett ügyek, köztük egy hatalmas kártérítési per, egy furcsa gyilkossági ügy, magának a Cégnek az ügye, mert nyilván forralnak valamit, valamint nekem úgy tűnik, hogy minden részben lesz még saját eset is, legalábbis a pilotban volt egy, amit tippre nem fognak tovább boncolgatni, legalábbis nem kéne, mert rém erőltetett volt.

Talán ez a pilotbéli ügy, egy tinigyilkosság volt az, ami leginkább lehúzta az értékelésemet (amely még így is elfogult, szóval), mert a többinek köszönhetően azt mondom, hogy mindenképp kap második, harmadik meg negyedik esélyt is a The Firm (nesze neked szerializált sorozat, nem?!) – naná, hisz John Grisham-fanboy vagyok, szeretem a műfajt (Murder One, valaki?), ráadásul a nem kicsit túlhúzott, nagggyonkemény kezdés láttán sem röhögtem el magam. Plusz Josh Lucas jó a főszerepbe, a karakterének feleségével (Molly Parker) való viszonya pedig annak ellenére érdekes, hogy semmi különöset nem tartalmaz.

Ha valaki belekezd a dupla pilotba, mindenképp érdemes végignézni, hiszen csak a 80. perc után érkezik meg a cliffhanger és akkor rajzolódik ki előttünk a fő konfliktus, ami mindenképp érdekesnek tűnik. Ennek kifejtésétől függhet a sorozat sikere is a szememben, remélem, hogy a heti ügyek nem az átívelő szál kárára kerülnek bele a sztoriba. A Damages megmutatta, hogy tárgyalóterem nélkül is lehet izgalmas és jó jogi drámát készíteni.

(Arra azért kíváncsi leszek, hogy ebben a formátumban lehet-e meglepetést okozni történet szempontjából. Valahogy lekottázhatónak tűnik nagyvonalakban a történet.)

25 hozzászólás Ne habozz!

Thomas - 2012. 01. 11. 18:35

Azért 3*0 komment, mert azt nem számoltad bele, ahol az Odaátról beszélgettek a promóknál?:D Azért az upfronts-os adatlapnál vannak kommentek:)
Engem sem nagyon izgatott fel jelen írás tárgya, de azért a kritikát elolvastam:)

ada - 2012. 01. 11. 18:36

Nekem tetszett.

Azért az vicces volt, hogy hányféleképpen volt a nyakkendője az egyik jelenetben. :)

laciszabi - 2012. 01. 11. 18:49

Én is adok neki egy esélyt mint Grisham kedvelő.
Köszi a kritikát.

serendipity - 2012. 01. 11. 19:12

Szerintem jó lesz, Josh Lucas meg egyébként is favorit. Várom a folytatást! :)

A. - 2012. 01. 11. 19:49

“(Callum Keith Rennie megint jófiú!)”
breaking, de tényleg!:))

kezike - 2012. 01. 11. 20:53

hát én lelőttem a p…ba, amikor kiderült, hogy ügyeket fogunk megoldani. nem bírom az ilyeneket, amikor az átívelő szálat kitöltik heti ügyekkel.

winnie - 2012. 01. 11. 21:12

szálAT? szálaKAt. legalább 5 szál ível át:) az öregasszonyt megölő lány, akit nem szabad felmenteni, a fickóé, aki kiugrik az ablakon, a per a multi ellen, a múltból leselkedő maffiózó és a cég-mitch gigacsörte. ezek mellett nem az a gáz, hogy heti ügy lesz, hanem, hogy arra kábé 10-20 perc fog jutni, ergó jelképes lesz

bibe - 2012. 01. 11. 22:03

Én Six miatt fogom nézni. :)
Még ha előreláthatólag keveset is lesz a képernyőn…

pod - 2012. 01. 11. 22:06

Tudtam, hogy ügyvédes lesz, de nem hogy ennyire.

Gyanítom a damages-ben 4évad alatt nem volt ennyi tárgyalóterem, mint itt ~80percben.

Ez már nekem sok, vagyis ilyenből a good wife több, mint elég.

szerintem - 2012. 01. 11. 22:07

nekem felkeltette az erdeklodesemet valamennyire az iras, a murder one nagy kedvenc, szoval ha ahhoz valamelyest hasonlit, akkor adok neki egy eselyt.

“Callum Keith Rennie megint jófiú!”

hiszem, ha latom:) talan a pilotban igen, de kesobb biztosan kiderul a turpissag….en tovabbra is tartom, hogy 2011 szerintem legjobb ujoncaban o lesz az elkoveto (remelem, ez nem spoiler, hogy en mit gondolok)

egyedul Juliette Lewis aggaszt kisse, nem tudom elviselni sem a hangjat, sem a latvanyat. azert adok neki egy eselyt, na.

Gaines - 2012. 01. 11. 22:19

A Murder One baromi jó volt. :-)

mrdoubleb - 2012. 01. 12. 00:17

Hát én hasonló osztályzatot adnék neki mint Winnie. Sajnos, csak 5/10, pedig a színészek, meg az előzmény (a film) nem rosszak.

Csakhogy ilyen sok szálat és idősíkokat csak akkor szabad keverni, ha nagyon profik csinálják. Ez a nyitány viszont egy kicsit szétesett néha, nem volt mindig egyszerű követni, pedig edzett vagyok…

A pilot nézettsége alapján azonban, teljesen biztos a kasza – jó ha a legyártott pár részt végigadják. Még NBC-hez mérten is pocsék lett a nézettség. A tvbythenumbers.com szerint ez a csatorna történetének legalacsonyabb nézettségű mid-season premierje. Alig több mint 6 millióan nézték és 1.4-es ratinget ért el 18-49-ben. Összehasonlításképp: vele egy időben a Good Wife ennek a dupláját hozta, és így lett második.

Ale - 2012. 01. 12. 02:15

Lenonál azt mondta Lucas, hogy a 8. részre fog elérni a sorozat addig ami a pilotban látható.

winnie - 2012. 01. 12. 02:37

“A pilot nézettsége alapján azonban, teljesen biztos a kasza – jó ha a legyártott pár részt végigadják. Még NBC-hez mérten is pocsék lett a nézettség”

az nbc lehet, hogy nem adja le, de a sorozat sorsa kanada, illetve a 110 axn-csatorna nézettségétől fog függni., az nbc csak pilot és szereposztás nélkül bevásárolta a piacról a fix 22 részes tervet, ha csaütörtökön nem lesz jobb, akkor szerintem is kasza lehet, bár nincs helyettes, viszont kanadában a premier verte a DHW-t, ott elég jó volt, szóval nem ér temetni.

castro - 2012. 01. 12. 12:20

A Murder One volt a legjobb szerializált ügyvédes sorozat (elsősorban az első évad a zseniális Daniel Benzalival), a Damages mögötte csak a második lehet.

norc - 2012. 02. 22. 01:49

Én elkeseredtem, milyen rossz volt az első rész, pedig nagyon vártam. Megnézem a másodikat, hátha csak rossz passzban voltam…

clark - 2012. 02. 28. 13:12

eddig kimaradt ,de anniyra nem volt rossz eddig 3részt láttam és még egy párra maradok.

caeiro - 2012. 02. 29. 21:08

Teljesen véletlenül futottam bele az AXN-en, és akkor jutott eszembe, hogy jé, valami film volt ebből anno! Az ügyvédes sorozatokat alapból szeretem, Petrocelli-n nőttem fel! :DDD
A Murder One-t én is szerettem, azóta is szívfájdalmam, hogy nem vetíti egyik ker.adó sem. Az időben való ugrálás engem nem zavar, sőt szeretem, ha az agyamat használnom is kell :)
A főhősünk talán egy kicsit túl jóképű -ez elvonhatja a figyelmet a cselekményről, a többi karakter 2 rész után még kidolgozatlannak tűnik -nekem legalábbis. Szóval jó kis sorozat lesz, ha nem nyújtják feleslegesen rétestésztává!

Flanker - 2012. 03. 02. 23:17

Nekem hat rész után tetszik, jobban mint a pilot után, amit winnie teljesen korrektül értékelt. Több szerepet kap a család, meg minden. Mindne részben egy hetet ugrunk, így tényleg a 8. részre érjük el a jelent.

Papp Janó - 2012. 05. 11. 22:36

Hű de nem pörög ez a kibeszélő. Senki sem nézi?

Cancer - 2012. 07. 03. 09:12

Visszavonom, amit a múltkor a mondtam. Szeretném, ha folytatódna. Nem világklasszis, de akkor is. Valamiért jó nézni.

Myra - 2012. 07. 05. 16:58

Nekem ez az első két rész eléggé össze-vissza volt, bár lehet az időbeli ugrálás miatt. Alapvetően szeretem a visszatekintéseket, de nekem ez túlságosan is zavaros volt – vagy az is lehet, hogy csak még nem éreztem át a sorozatot :) Mindenesetre nézem tovább, hátha a közeljövőben tisztább lesz a kép… bár ha csak a 8. rész körülre érünk oda, akkor lehet nem tartok ki addig :)

hakapecimaki - 2012. 08. 12. 08:08

elkaszálták végül?

winnie - 2012. 08. 12. 08:12

nem lesz folytatás.

hakapecimaki - 2012. 08. 12. 08:14

ez gyors volt :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz