login |

Sherlock: vége a 2. évadnak

2012. 01. 16. 21:28 - Írta: CyClotroniC

223 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

CSI: Baker Street

Vegyes érzésekkel vártam a finálét, hiszen a cím igen sokat sejtető az eredeti Sherlock Holmes-sztorik ismerőinek, ugyanakkor tudtam, hogy az a Steve Thompson jegyzi az epizódot íróként, akinek az 1×02-t is köszönhettük, ami talán az eddig 6 Sherlock-rész legszürkébbike volt.

Dicsértem ugyan a múlt heti epizódot is, de ez az évadzáró valami olyan élményt hozott, ami könnyedén az előző 5 rész fölé emelte ezt a másfél órát, és gondolkodás nélkül megemelném előtte a fülvédős vadászsapkámat, ha lenne. A The Reichenbach Fall egy remekül átgondolt, hangulatosan és okosan felépített, pörgős macska-egér játék Sherlock és Moriarty között, nagyon hatásos nyitással és lezárással, melynek talán egyetlen hibája, hogy 5 másodperccel korábban kellett volna befejezni.

Benedict Cumberbatch már kapott elég dicséretet, de szót kell ejtenünk Andrew Scott Moriarty-jéről is, aki ezúttal szabályszerűen ellopta a showt főhösünk elől, s bár hosszú még az év, de feltehetőleg ezzel az alakításával kibérelt nálam egy helyet a decemberi JAws-os jelöltjeim között, olyan szuggesztív átéléssel hozta Sherlock őrült-zseni nemezisét.

Kaptunk a szokásos nyomozásból, humorból, feliratozásból is, de ez a finálé tényleg nem erről szólt, hanem Sherlock és Moriarty beteg kis játékáról, és hála az alakításoknak és a frappáns, velős dialógusoknak, egyáltalán nem is hiányzott több a klasszikus alkotóelemekből.

Köszönhetően annak, hogy a készítők egyre jobban el mernek rugaszkodni az eredeti Conan Doyle-történetektől, és kifejezetten kreatívan élnek ezzel a szabadságukkal, sikerült túlszárnyalniuk az első, amúgy szintén remek évadjukat. Tényleg fantasztikus munkát végzett mindenki, aki a sorozaton dolgozott, mert az írás, a rendezés, az operatőri munka, az alakítások és a zene is nagyon-nagyon egyben van, az egyetlen gond csak az, hogy megint várhatunk majd minimum egy évet a folytatásra, merthogy lesz 3. szezon, de az ilyen részekért azt hiszem, hogy megéri türelmesnek lenni…

223 hozzászólás Ne habozz!

lilly - 2012. 01. 16. 21:35

Az eddigi legjobb Sherlock rész volt szerintem.
Martin Freeman az utolsó 10 percért pedig minden díjat megérdemel.

glinda - 2012. 01. 16. 21:40

Pont akartam írni, hogy Martin Freemant se hagyjuk ki a sorból :) Benedict Cumberbatch nélkül meg hiába is lenne jó bárki más a sorozatban.
Kíváncsi leszek, lesz-e a folytatásban “főgonosz” Moriarty helyett. Mert “every fairytale needs a good old-fashioned villain”.
Fantasztikus évad volt, megérte másfél évet várni.

zs... - 2012. 01. 16. 21:43

Köpni nyelni nem tudtam mikor véget ért a rész. Eszméletlen volt ami itt történt, mind a szereplők mind az írók, rendezők jóvoltából. 10/10-es rész volt számomra. Mondjuk nagyon sajnáltam *spoiler* Moriarty halálát, hatalmas karakter volt, hiányozni is fog. *spoiler* Nagyon kíváncsi leszek a 3. évadra, hogy milyen ötletekkel és ‘ellenfelekkel’ fognak még előrukkolni.

tremonti - 2012. 01. 16. 21:54

Hatalmas volt tényleg, az utolsó öt másodperc szerintem nem volt hiba, hiszen legalább ezer utalást láttunk rá a rész során, egyáltalán nem volt váratlan.

simi1029 - 2012. 01. 16. 21:58

Andrew Scott alakítása már az első évadban sem volt gyenge, de ez valami nagy állatság volt :-). 10/10es rész. Eddig ennek volt a legjobb hangulata és eléggé elmebeteg rész is volt, persze a jó értelemben. :-D

dacecc - 2012. 01. 16. 21:59

Szerintem értelmetlen az utolsó 5 másodpercen agyalni, hisz valljuk be, mindenki tudta, hogy ez lesz. Az 1. évad is nagy kedvenc, de ez az évad már bátrabb volt, és meglepően sok fordulat és ötlet volt benne.

jjncaa - 2012. 01. 16. 22:01

“az egyetlen gond csak az, hogy megint várhatunk majd minimum egy évet a folytatásra”

jogos, de ha belegondol az ember, hogy a részenkénti másfél órával tulajdonképpen évi három Sherlock filmet kap az ember, mindjárt más a leányzó fekvése :) én egyszerűen nem is tudom már felfogni, hogyan képesek egy sorozat készítői egy év alatt ennyit letenni az asztalra, és akkor a Boardwalk Empire vagy Game of Thrones-féle eszméletlen valósághű CGI-s megvalósításról nem is beszéltem…

CyClotroniC - 2012. 01. 16. 22:01

tremonti: Nem azért mondom, hogy váratlan volt, de én még nem mutattam volna meg Sherlockot ennek a résznek a végén, mert a 3. évad miatt úgyis egyértelmű lett volna, hogy túléli, és szerintem ez egy nagyon kicsit olcsó volt a sorozat zsenialitásához, főleg, hogy ha nem beszél senkinek se arról, hogy túlélte, akkor nem mászkálok el a saját síromhoz. De mondom ez már csak szőrszálhasogatás… Egy nagyon jó szezonon belül tudtak letenni kiemelkedő részt, még a szubjektív fanboyfaktorral a 10-esen is elgondolkoztam volna.

napocskin - 2012. 01. 16. 22:02

10/10

vargatom - 2012. 01. 16. 22:03

Megmondom, miért kellett az utolsó 5 másodperc.

Sok millió ember fog egy évig azon agyalni, hogy na ezt hogy a fenébe csinálta.

:D

CyClotroniC - 2012. 01. 16. 22:06

vargatom: De ha tudod, hogy lesz 3. szezon úgy még “misztikusabb” a dolog, mert Sherlockot meg sem mutatták neked, de tudod, hogy “vissza fog térni”, mert ő a címszereplő. ;)

glinda - 2012. 01. 16. 22:13

Engem jobban zavart az 1. rész utolsó pár másodperce. Ennek a vége tetszett.
Az meg a “hogyan csinálta” problémánál szerintem érdekesebb, hogy mivel magyarázzák majd, hogy – miután a bérgyilkosok látták leugrani és összecsomagoltak -, miért maradt továbbra is halott. Lehet, hogy a könyv alapján magyarázzák meg, lehet, hogy nem. Érdekel. A másik meg, hogy hogy fogják “tisztára mosni” a nevét. Mert az fontos. Nekem mindenképp :)

ldavid - 2012. 01. 16. 22:18

“talán egyetlen hibája, hogy 5 másodperccel korábban kellett volna befejezni.”

igen, és talán nézettségre is nagy hatással lett volna a következő premiernél (bár gondolom így is fog nőni)

kíváncsi vagyok, hogyan lesz megmagyarázva a dolog

LoGi - 2012. 01. 16. 22:22

CSI: Baker Streeten szakadtam :D És még csak nem is Sherlocktól jött :D

Makra - 2012. 01. 16. 22:23

Az azért érdekes, hogy Mollyt nem sorolta Moriarty a barátok közé, de feltételezem ez kellett a történethez, mert utána láttuk a másik három barátot, akikre épp fegyvert szegeznek. Mollyt pedig ekkor nem akarták megmutatni nekünk az írók, mert biztos épp Sherlocknak segített valahogy. Azért itt egy picit (icipicit) feláldozták az írók a hitelességet a történet kedvéért. Persze ez csak szőrszálhasogatás, zseniális rész volt.

Squazee - 2012. 01. 16. 22:24

Nagyon tetszett ez a rész is, meg hát az egész évad. Egy apró problémám van, bár az az igazság, hogy ez az én személyes defektem, én nem szeretem, amikor a főhőst igazságtalanul “elítéli” mindenki, s “senki” nem hisz neki, “mindenki” ellene van, ezért azt nem bírtam végignézni. Egyik sorozatnál se tudom, szeretem ezt. Na de, ez egyéni szocprobléma.

Szerintem nem fogják tisztára mosni a nevét, hanem újrakezdi a nyomozást. Ezért is kell halottnak tettetnie magát, hogy elfelejtsék, békén hagyják, utána ha visszatér a kutyát sem fogja érdekelni, hogy él-e vagy se, mert már elmúlt a 15 perc hírnév. No persze ez a mai modern világban azért kicsit neccesebben megvalósítható, éljen a bulvársajtó, de nem lehetetlen. Vissza fognak térni az ügyfelek és a rendőrség is, ha egy kellően lehetetlen ügybe keverednek. :)

Ingorion - 2012. 01. 16. 22:25

Én most fejezem az első évadot és már ülök is a másodiknak. Fantasztikus, lebiincselő, hangulatos. Azt hiszem több angol sorozatot is bepróbálok :)

Frenkyboy - 2012. 01. 16. 22:34

Nekem a fejemben összeállt a kép a megmeneküléséről, és talán nem is rugaszkodott el annyira a valóságtól:

glinda: itt is szemet szúrt, hogy a bérgyilkos látta-e, de a válaszra tesóm jött rá: nem látta, nem láthatta, mert ő végig Watsont figyelte, és mikor Sherlock leugrott, akkor Watson még az épületnek ezen az oldalán volt (van egy kis épület a kórház nagy épülete és a kinti utca között ahol John állt), és azt nem látta, hogy Sherlock “földet ér”, csak mikor Watsont követte a távcsövessel, akkor láthatta ő is a földön fekvő… valamit.Vajon miért nem akarta Sherlock, hogy Watson közelebb menjen hozzá, átmenve a kis épület mellett?Mert akkor meglátta volna a kis trükköt: Holmes leugrik, de szerintem földet nem ért, vagy ha igen, akkor volt ott egy trambulin (vagy egy első-második emelet magassági trambulin, amit még szintén takar a kis épület), Molly segítségével odatették Holmes mását, Holmes elfutott, és a legtöbb ott dolgozó kórházos mentő nyilván be volt avatva, elvégre Molly segítségét kérte, mikor egyedül ment el a nőhöz.Mire Watson odaért (akinek meg kellett kerülnie a kis épületet, mert nem látta a testet, azért futott, hogy lássa, hogy néz ki a járdán), Sherlock már eltűnt.Szerintem ez egy érthető magyarázat, gondolom nem azzal fognak előállni, hogy a műtősök összepakolták a maradványait a betonról, megmentették, és csak a halotti bizonyítványt hamisította meg Molly, ez már a sorozat készítőitől is kicsit merész lenne, ezért valószínűbb talán a trambulinos (vagy akármi volt ott) megoldás.
Vagyis jól hangzik nekem.Ehhez képest viszont azt nem tudom megmagyarázni, hogy miután Moriarty megölte magát, miért esett kétségbe, hiszen akkor már rég készen volt a terve.
Apropó, mikor Moriarty meglátogatta a lakásán, már akkor célozgatott a nagy esésről Holmesnak, és mutatta a fejével a zuhanást, gondolom ezért jött az ötlet, hogy a kórház tetejére hívja Moriarty-t.Watson elterelése a Hudsonról szóló hazugsággal pedig alap, ehhez hasonló volt az eredeti novellában is.
Meg még azt se értem, hogy Moriarty csak azért ölte meg magát, mert azt gondolta, ezzel megnehezíti Holmes helyzetét, mert megölik a bérgyilkosok a “szeretteit”?És még ha nem is láthatja már, mert hulla, attól függetlenül még ki tudom nézni belőle, hogy a halálán túl is szeretné, hogy Holmes szenvedjen.

ungabunga - 2012. 01. 16. 22:37

@Ingorion : http://www.sorozatjunkie.hu/category/kritikak/uk/
Én mondjuk a jekyll-lel kezdeném. Szintén Moffat “fércmunka”.

horathius - 2012. 01. 16. 22:41

Eddigi legjobb rész, hihetetlen másfél óra volt. Martin Freemant az utolsó 10 percért én is megemlíteném. Három ilyen jó színész egy sorozatban…

SPOILER

Érdekes hogy a mozifilmben és itt is Sherlock halálával játszottak.

Khes - 2012. 01. 16. 22:48

horathius: ez azért annyira nem meglepő, lévén Doyle is elsikálta a karaktert, és csak a közönség nyomásának engedve hozta vissza a “The Adventures of an Empty House”-ban. Nem csak angolszász nyelvterületen közismert tény.

dorc - 2012. 01. 16. 22:48

atyaúristen, ilyen okosan, frappánsan megírt jeleneteket nem is emlékszem mikor láttam utoljára, voltak részek, amiknél meg kellett állítanom a filmet és végiggondolni mégegyszer, hogy ohmygosh, ez közel tökéletes volt.
abszolút 10/10 és kedvenc sorozattá nőtte ki magát.
ACD-t meg azt hiszem elkezdek olvasni, hosszú az az egy év..

glinda - 2012. 01. 16. 22:51

@Frenkyboy
Ezekre mondom, hogy szerintem nem érdekes. (Vagy csak nekem nem.) Volt rá ideje bőven, hogy kigondolja, hogy ússza meg, és még helyszínt is ő választhatott. Nyilván fontos, hogy Watsont pont oda állította, ahonnan a “landolást” nem látja, meg aztán “véletlen” pont akkor jött az a biciklis is. A Scandal in Bohemiában (könyv) is elrendezte, hogy az Irene Adler háza előtt mászkáló emberek a saját beépített emberei legyenek, akár itt is lehet valami hasonló megoldás.
Moriarty azért ölte meg magát, hogy megnyerje a játszmát, és rákényszerítse Sherlockot, hogy leugorjon.

CyClotroniC - 2012. 01. 16. 23:06

Hát azt nem szabad elfelejteni, hogy az eredeti történetekben van a “Baker Street Irregulars” utcagyerekek csoportja, akik rendszeresen segítik Sherlockot, és ők a szeme meg a füle. Erre már itt is volt utalás hajléktalanok formájában, szóval lazán összeszedhet egy komplett 20 fős színházat is, nem állna távol a mitológiától.

PuffCinq - 2012. 01. 16. 23:06

Makra: a Molly dolgon én is gondolkodtam, és arra jutottam, hogy Moriartynak egyáltalán nem számít Molly. Így aztán el se tudja képzelni, hogy Sherlocknak jelentene bármit is. Ezért nem sorolja a barátok közé. És itt hibázik.:)

Persze tényleg nem lett volna jó, ha látjuk, hogy Molly mit csinál, most mire várnánk egy évig?:D

Nekem kellett az utolsó 5 másodperc különben meghalok.:D Pedig olvastam a novellákat.

Zseniális rész volt, minden eleme az volt.

glinda - 2012. 01. 16. 23:12

@CyClotroniC
Szerintem már a 2×1-ben utaltak rájuk (Baker Street Irregulars), bár nem vagyok benne biztos. Amikor John előállt a zseniális ötlettel, hogy hogyan hozzák el Irene telefonját a bankból: “one of the boys downstairs could bring up the bag”.

winnie - 2012. 01. 16. 23:15

“Én mondjuk a jekyll-lel kezdeném. Szintén Moffat “fércmunka”.”

én nem azzal:) oly sok sokkal jobb van.

Khes - 2012. 01. 16. 23:22

CyClotroniC: és azt se felejtsük el, hogy ott volt Molly insidernek, így aztán azt szervez meg nagyjából amit akar.

Viszont, amikor leesik és Watson igyekszik arrafelé látszik egy picit egy vélhetően kórházi szennyest szállító autó, szépen kibélelve különböző színű nagy kupac szennyessel, ami akkor húz el, amikor fentről látjuk a testet és gyűlnek köré a népek.

CyClotroniC - 2012. 01. 16. 23:23

Ha már úgyis most nyert Idris Elba érte Golden Globe-ot, akkor a Luther-t mindenképpen, 2011-ből meg a The Shadow Line és a Top Boy emelhető még ki.

ungabunga - 2012. 01. 16. 23:27

@winnie: természetesen. De az könnyen fogyasztható, jók a szövegei és többé-kevésbé ide passzol (szintén moffat, szintén mai világba helyezett sikeres regény), és nesbitt is jól játszik benne.

A többire pedig ott a link:)

Remélhetőleg lesz majd Miranda, Whites, cafe, eternal law, trollied, mount pleasant, great expectations 2011, public enemies, hacks kritikátok is, ahogy ccc-nek/Ninának jut ideje-kedve rájuk.

Maala - 2012. 01. 16. 23:38

Hát igen, elég jó rész volt. Én mondjuk reméltem, hogy a könyvvel ellentétben itt nem hal meg Moriarty, de hát ez van. :)

TorrenteXY - 2012. 01. 16. 23:38

Tényleg a legjobb eddigi rész lett.

Akkora mindfuck-ok vannak benne hogy elképzelhetetlen. :D

A sok óriási fordulat meg csavaros logika közt mondja Moriarty, hogy nem valami kódot kell keresni(ami képtelenség hogy pár soros legyen), hanem mindenre van egy sokkal egyszerűbb megoldás: beépített emberek.

Végig nagyon élvezetes, humoros, tökéletes.

10/10.

CyClotroniC - 2012. 01. 16. 23:51

ungabunga: A Public Enemiest elkezdtem, de nem hozzá hangulatom, így eltettem máskorra. A Without You egyszerűen lassú volt, és nem nekem való, azt hagytam egy rész után. A Great Expectations volt még meg félig, de ahhoz is hangulat kéne, hogy folytassam, viszont az mindenképpen érdekes vele kapcsolatban, hogy Gillian Anderson egész durván játszik benne, pedig őt sose tartottam sokra. A Hacks meg szimplán csalódás volt. A briteknél amúgy azért van ilyen sok pozitív írás, mert ami nem tetszik (ami persze szubjektív dolog), arról nem írok, mert azzal úgyse csinálnék kedvet senkinek, szóval nincs sok értelme. :-/

Ellenben azon gondolkoztam, hogy amiket nem próbáltam be, vagy nem tetszettek, azokat összeszedem havonta és egy-egy bekezdésben leírom, hogy van ilyen és ilyen és miről szól, hátha valaki érdeklődne irántuk, és bepróbálná az egyiket.

Frenkyboy - 2012. 01. 17. 00:05

Khes: nálad a pont, megnéztem megint, tényleg pont akkor megy el az autó, mikor fekszik egy test az úton, így már világos hogy a kocsi platójára ugrott, a másik testet pedig akár percekkel korábban is odatehették, ha abból indulunk ki, hogy az összes odacsődülő ember Sherlock beépített hajléktalan hálózatából lehetett :)

(azért nem néztem ki a szerzőkből, hogy ilyen egyszerű lesz megfejteni)

ungabunga - 2012. 01. 17. 00:09

@CyClotroniC : Szerintem jól hangzik, említés szinten is érdemes, hátha egy másik írónak kedve támad miatta, illetve a tag alatt felsorolásra kerülnek. Természetesen csak, ha van kedved/időd rá és winnie-ék is támogatják az ötletet.

Magdalena - 2012. 01. 17. 00:11

Nekem egyetlen dolog nem tetszik a sorozatban: Benedicten mindig legalább egy számmal kisebb ing van :D

bvera - 2012. 01. 17. 01:59

@Magdalena: nekem pont az tetszik :DDD

Bruzsy - 2012. 01. 17. 02:13

Komolyan, Breaking Bad 2. Látom, hogy mennyivel jobb lehetne, ha figyelnének, ha nem nyugodnának bele dolgokba, ha jobban bánnának pár aprósággal, ezért nem tudok pozitív szájízzel felállni utána. És bár így is jobb, mint sok más, de nincs objektív skála, minden sorozat csakis önmagával versenyez.

Szóval csak jó, semmi zseniális. És most még az se volt meg, hogy jól nyúltak az eredeti alaphoz, mert ennek nem volt alapja, egyedül a klimaxnál használták fel, mert adta magát. Viccelődtek egy kicsit a Reichenbach-hal, Mrs. Hudson sérülése is át lett véve, mint Watson butaságának megnyilvánulása (na jó, ezt elismerem, jó ötlet volt Hudsont behozni egy random nő helyett, mert ennek a Watsonnak nem lehetett volna beadni az eredeti angol beteget), a zuhanás meg ott volt a megrendezett halálhoz, de ennyi.

Ez így kevés. Másfél év alatt 1 kiemelkedő, egy rémgyenge és egy egész jó rész, erre én nem vagyok büszke. De hát brit sorozat, csak jó lehet.

Szkifi - 2012. 01. 17. 05:59

Nekem van egy olyan érzésem, hogy az földön fekvő hulla és a sírban levő test Moriartyé vagy ilyesmi. Ha jól emlékszem, valami ilyesmit mondott a végén: “You’re me.”
Illetve amikor már földet ért a test, kb 90°-al el van forgatva, pedig eléggé úgy látszott, hogy hasra fog esni.
A cangás kölyök pedig valószínűleg elterelés.

CyClotroniC - 2012. 01. 17. 07:53

Bruzsy: Ejnye már ez a “brit sorozatozás”, szerintem nem amiatt áradoznak róla az emberek, hanem mert veszettül jó. humannél is megvolt 9 pont az első epizód (szerintem kifejezetten az volt a legkapkodósabb idén), ráadásul tényleg rávert az első évadra, szó sincs megszokásból vagy származásból ajnározásra.

Én amúgyis úgy vagyok ezzel, hogy pl technikailag és objektíven a Top Boy vagy a The Shadow Line jóval minőségibb és komolyabb cucc mint a Sherlock, mégis ez szórakoztat jobban, amellett, hogy ez sem bóvli, mert tényleg nincs olyan eleme, amibe bele lehetne kötni, hogy csapnivaló gagyi lenne. Mindenkinél nyilván más a mérce, máshogy pontoz, máshogy szelektál, de nem hiszem, hogy a brit származás pluszpontokat érne bárkinél is.

Arra meg, hogy miért vannak magasabban a brit írások pontátlagai, arra részben fent válaszoltam. Egyszerűen egy rossznak vélt peremsorozatról nem éri meg írni, mert az nem csinál kedvet senkinek.

Ez a rész meg simán beférne nálam az elmúlt év 10 legjobb epizódjai közé, de talán az 5-be is. És nem, nem azért mert brit, hanem azért mert kurva jó lett :)

Emori - 2012. 01. 17. 08:56

SPOILER

Elég sokat gondolkodtam a dolgon, és szerintem a szennyeseket szállító teherautó túl egyértelmű lenne megoldásnak. Ráadásul Sherlock csak előrelép, amikor leesik, az az autó meg azért méterekkel arrébb áll. Nem is beszélve arról, hogy olyan magasságból esik, hogy hiába van ott párna és lepedő, szerintem kijárna neki “pár” törés.

CyClotroniC - 2012. 01. 17. 09:13

Én úgy vagyok a zuhanással, hogy sok mindennel ki lehet dumálni, de a legegyértelműbb talán a ruhaszállítóban való landolás, az emberek nyilván be vannak építve, Molly biztos, hogy segített neki (a valszeg meg fogok halni beszólás is már a kész tervére utalt), illetve a földön fekvő hulla a pulzus-check miatt valszeg egy másik test (pl az időközben háttérben lecipelt Moriarty) Sherlock maszkban. Utóbbi lehet, hogy longshot, de ahogy a kislány korábban rásikított, az simán utalhatott arra is, hogy Moriarty egy Sherlock-maszkban sokkolta a kölyköket, és ott volt egy “I am you.” beszólás is tőle.

trix - 2012. 01. 17. 09:28

Jézus!Nem nagyon tudom pontosan leírni mit is éreztem miközben a harmadik részt néztem.Iszonyatos feszültség keveredett a csodálattal bennem .Az előbbi a történet az utóbbi a szereplők fenomenális játéka miatt. Mindenki el van ájulva Amerika csillogó sztárocskái előtt,de könyörgöm hol vannak azok, ezekhez a SZÍNÉSZEKHEZ képest!(Tisztelet a kivételnek)
Boldoggá tett hogy folytatják,a sorozatot, vétek lenne itt abba hagyni.
Piszok nehéz lesz ezt a színvonalt tartaniuk a harmadik szériában, de nem féltem őket,profikkal állunk szemben.

Wini - 2012. 01. 17. 09:52

Zseniális. :) Ez az a sorozat, amit minden ismerősre tukmálok. :)

SPOILERES GONDOLATMENET:
Én az eredeti történetet nem olvastam, de szerintem Moriarty egyáltalán nem halott. Simán eljátszhatta a halálát, hogy kikényszerítse Sherlockét. :) Egy vaktöltény, egy kis vérpatron… :) Én már akkor azt vártam, mikor a távcsövön keresztül néztük a tetőt, hogy felül. :)

CyClotroniC - 2012. 01. 17. 09:55

Wini: Sherlock aki egy kósza pillantásból megkülönböztet 3 kutyaszőrt egy nadrág száron szerintem egy fokkal érzékenyebb azért a close-up magic trükkökre… Meg hát a vaktöltény nem hagy egy tekintélyes kimeneti nyílást a tarkón. ;D

Wini - 2012. 01. 17. 09:57

Én nem emlékszem kimeneti nyílásra. De majd ma megnézem újra. :) Nem először hibázna Sherlock sem. Felfokozott idegállapotban bármi megtörténhet vele is. :)

Khes - 2012. 01. 17. 10:29

@Frenkyboy pont ezért nem hiszek benne, hoyg teljesen így történt, ráadásul nekifutás nélkül elég nehéz lenne annak a teherautónak a platójára ugrani, ha az nem közvetlenül alatta áll. És az elrugaszkodás előtti lenézésnél látható, hoyg senki nincs a környéken sem, holott az egy buszmegálló, és az előző lenézésekkor ott voltak buszok, emberek jöttek-mentek. A leugrás előtt és közvetlenül utána senki nincs a környéken. Ha csak simán leesik, ahoyg Sherlock tette, akkor oda kell hoyg pottyanjon, ahol végül is földet ért a test. És magát a zuhanást látta Watson addig, amíg a kisebb épület el nem takarta előle a végeredményt. Nyilván jelentősége van annak, hogy Watsont pont azon a helyen állította meg, na meg a biciklistának is, de nem hiszem, hogy csak simán a platóra ugrott, túl egyszerű :-)

Khes - 2012. 01. 17. 10:38

CyClotroniC: Sherlock akkor jön rá, hogy az ő halála az utolsó lépés Moriarty tervében, amikor kijönnek az újságíró csajtól, akkor megy el egyedül Mollyhoz. És Mollyt utána egyáltalán nem látjuk, utalás is csak Sherlocktól van rá egy fél mondat. Nekem mondjuk meggyőződésem, hogy a roppant bűnbánó Mycroft is belement volna bármibe, hogy segítsen, az eredetiben Mycroft ad neki szállást miután visszatér Angliába, de ebben a sorozatban picit átírták a testvérek egymáshoz való viszonyát. Nekem speciel Mycroft is nagy kedvencem itt :-)
A maszkos ötleted remek, kösz erre nem is gondoltam.

LuPuS - 2012. 01. 17. 10:59

Reggel ( értsd hajnalban ) gondoltam megírom az életemet, de itt már ki lett dolgozva a Molly , kerékpár, járókelők összetett szövetsége.

“A lakatlan ház” nyitnak majd, kevés magyarázattal…
ennyi

owlman - 2012. 01. 17. 11:20

Bár utaltak rá, hogy nem (Molly-tól segítséget kér)
én tényleg elhittem, hogy meghalt, annyira magával rántott a színészek játéka.

10/10

danNN - 2012. 01. 17. 11:32

SPOJLER:

Gondolom Molly csinált 1 Sherlock hullát amit odakészítettek. Sherlock a teherautó platójára ugrott ami elhajtott. Johnnak rendezték meg a színjátékot, hogy a világ többi részének is hiteles legyen.

A rész pedig 10/10

Lajoska67 - 2012. 01. 17. 11:54

Én nem ismerem ezt a sorozatot, de a 2. képe alapján lehet, hogy nem is fogom…

galamb - 2012. 01. 17. 11:58

Hidd el, nem is baj, ha képek alapján döntöd el, hogy mit nézel – és nem az alapján, hogy mi nagyon jó. (Mondjuk az mindent elmond rólad, hogy nem is ismered, nem láttad.)

Khes - 2012. 01. 17. 12:02

A Sherlock is olyan, hoyg akinek bejön annak nagyon, akinek nem az meg fanyalog, nem vagyunk egyformák, bár azért aki pár kép alapján ítél meg is érdemli.
Btw. a második képhez azért hozzátartozik Andrew Scott “No rush” megjegyzése, hoyg teljes legyen :-)

rol001 - 2012. 01. 17. 12:16

Én az első évad első részét nagyon szerettem, aztán a többi annyira már valamiért nem fogott meg. Nem mondom hogy nem volt jó végig nézni, de úgy voltam vele hogy a másodikat már nem nézem meg, annyira nem érdekel. Hát a sok dicséret miatt lehet mégis nekikezdek majd.

holly - 2012. 01. 17. 14:02

E-L-K-É-P-E-S-Z-T-Ő volt! a színészek, a dialógusok, a rendezés, a zene… pff. egyáltalán nem túlzok, ha azt mondom, hogy TÖKÉLETES volt a rész!

pityke őrmesternő - 2012. 01. 17. 14:05

a csi baker street a hét dumája!

glinda - 2012. 01. 17. 17:26

Hátha valakit érdekel.
Még Sherlock teáskészlete is sztár lett vasárnap éjszaka :)
http://www.guardian.co.uk/tv-and-radio/tvandradioblog/2012/jan/17/sherlock-teapot-sales-ali-miller?CMP=twt_gu

Coimbra - 2012. 01. 17. 21:57

No rush na jó jó, de mi van a No charge-dzsal? :D

WestHammer - 2012. 01. 17. 23:28

Szerintem meg Watson is direkt volt a biciklis által elcsapva, hogy kómásan ne tudja rendesen beazonosítani Sherlockot: tisztára beleillik a homeless-hálózatba

DanettDuett - 2012. 01. 18. 03:22

Nagyon keveslem ezeket a három részes évadokat -vagy csak én lennék telhetetlen?-.

Thresher - 2012. 01. 18. 04:48

SPOLIER!!!!

Már amennyiben ez spoiler: Szerintem nem volt hiba megmutatni hogy Sherlock mégis él, hiszen gyakorlatilag mindenki tudja a Moriarty párbaj után “feltámad”.

Sőt, megmutatva hogy neki semilyen sérülése nincs (legalábbis az arcán) még fel is csigázza a nézőt, hogy akkor ezt most hogy…

winnie - 2012. 01. 18. 09:05

“Nagyon keveslem ezeket a három részes évadokat -vagy csak én lennék telhetetlen?-.”

ez valójában 6 rész, és a 6 rész megszokott angliában, de tény, hogy kevés, de sokszor ez a minőség fenntartásának követelménye.

glinda - 2012. 01. 18. 15:48

Moffat interjú:
http://www.radiotimes.com/news/2012-01-18/video-sherlock%27s-steven-moffat-intends-to-keep-us-in-the-dark#.TxbXsH-aTlY.twitter
“Surely you must have learned by now not to try and predict us. We deliberately lie, we deliberately confuse in order to keep you in the dark about our intentions.” :)

glinda - 2012. 01. 18. 17:22

Még mindig Moffat:
http://www.radiotimes.com/news/2012-01-18/steven-moffat-nobodys-spotted-crucial-sherlock-clue
“According to Moffat, all the fans’ talk of switched corpses and mystery cyclists has been lacking a crucial detail.”

worxland - 2012. 01. 18. 17:41

@Wini: “Egy vaktöltény, egy kis vérpatron… ” – vaktölténnyel szájbalőni magad eléggé Darwin-díjas.

Khes - 2012. 01. 18. 17:46

glinda: majd kiderül, de azt írtam már korábban is, hoyg túl egyszerűnek tűnik a képekből kisakkozható magyarázat. Nem baj, majd jól meglepődünk a magyarázaton, csak sajnos az még picit odébb van.

CyClotroniC - 2012. 01. 18. 18:32

A Moffat interjúnál egy valamire tudok csak gondolni, amit Sherlock tette, és out-of-character volt. Könnyezett. :P

PuffCinq - 2012. 01. 18. 20:38

De most akkor ne higgyünk egy szavának se, vagy pedig valami fontosat nem vettünk észre?:D

Sziszi - 2012. 01. 18. 21:26

Tetszett, hogy labdát dobált amikor gondolkodott, akárcsak House:)

scarlet - 2012. 01. 18. 21:45

A Moffatos interjú kommentjei között olvastam egy érdekességet: amikor John Mrs Hudson-tól rohan vissza a kórházba, a taxi mögött egy épületre fel van graffitizve, hogy “IOU”, és szárnyak vannak fölé festve. Nem tudom, mekkora jelentősége van, mindenesetre érdekes.

AX3 - 2012. 01. 18. 23:36

Érdekes, hogy sokaknak tetszett Moriarty, szerintem pont ő húzta le az egészet gyenge játékával. Szerintem túl agyafúrt akart lenni az évadzáró, ehelyett meg bugyuta “csavar”-okkal volt tele.

Coimbra - 2012. 01. 19. 14:38

Amúgy nektek kiderült, hogy végül is ki kamerázta be Sherlock lakását?

PuffCinq - 2012. 01. 19. 17:16

Szerintem Moriarty, akkor, amikor azt a videót készítette, amit fölrakott John blogjára.:)

Nikki - 2012. 01. 20. 01:29

Nekem csak most sikerült megnéznem idő hiányában és hát…szavak nélkül tátott szájjal…kb ennyi értelmeset tudok kinyögni. Nagyon kellett már valami ennyire lenyűgöző és zseniális.

JamesGood - 2012. 01. 20. 13:17

Egyetlen dolog nem tetszett nekem ebben a részben az Moriarty halála. Egy ilyen zseniális szociopata, mint Moriarty nem lát más megoldást Sherlock legyőzésére, minthogy fejbe lője magát. Nem hiszem, hogy nem lett volna egy b terve Sherlock öngyilkosságára pl. Ha a bérgyilkosok nem látják leugrani 5 percen belül akkor a barátai meghalnak. Ezt nagyon amatőr megoldásnak éreztem az írók részéről, ezt sokkal jobban is megírhatták volna.
A kicserélt hullához pedig szerintem Moriarty nem lehetett, mert eléggé feltűnt volna mindenkinek még a sokkos állapotban lévő John-nak is egy akkora kimeneti nyílás a tarkóján, amit az a fegyver hagyott.
Ha Moriarty-s dolog nem lett volna akkor simán 10/10 így ez a rész nekem csak 8/10 volt

Coimbra - 2012. 01. 20. 23:08

JamesGood: ha Moriarty-t szimplán őrültnek nevezzük, akkor szerintem egy őrültből ki lehet nézni, hogy öngyilkos lesz. Ezen kívül persze nagyon sok mindenbe bele lehetne kötni (Watson és Sherlock, Sherlock és Mycroft kapcsolata), de talán érdemesebb belenyugodni a modernizálás változtatásaiba, és annyira nem lovagolni a részleteken.

Coimbra - 2012. 01. 20. 23:12

Ja, és a záróban harmadszori megnézésre vettem észre, hogy pl. a “túszos” jelenetnél, mikor Sherlock és Watson az utcasarkon állnak megbilincselve, a Baker utcára merőleges utca túloldalán szintén van egy IOU graffiti, furcsa bajusszal ellátott háttérrel, amit még mindig nem sikerült értelmeznem. :)

Sil - 2012. 01. 21. 04:34

Coimbra: az nem bajusz, hanem szárnyak. Egyébként már egy korábbi jelenetben is látszik. ;)

napocskin - 2012. 01. 21. 12:46

Nem feltétlenül cserélte ki a hullát (persze a platóra szüksége volt a zuhanáshoz). Watson, amikor végül odajut a “holttesthez” (a biciklis malőr után, ami teljesen nyilvánvalóan időhúzás céljából történt), az lehet tényleg Sherlock. Ugyan megfogja a pulzusát, de azt is meg lehet oldani, mint már láttuk is egy másik részben, és ebben is segíthetett neki Molly.

Ami nekem piszkálja kicsit a csőröm, az az, hogy Moriarty Molly által lépett be ebbe a történetbe. Persze kell a folytatáshoz meg a csavarokhoz az, hogy mindenki elhiggye Sherlockról, hogy ő tervelte ki az egészet, de alaposabb utánajárással (és ki járna utána, ha nem Lestrade, meg pláne Watson) legalábbis gyanút kelthetne Moriarty/Richard Brooks kiléte, és az, hogy nem lehet Sherlock-bérenc. Igaz, mindenképpen meg kell várni a folytatást, mert lehet, hogy ezekre a dolgokra lesz magyarázat, meg olyan dolgokra is, amikre nem is számítunk. :-)

A Sherlock out of character lehetett a sírás, de szerintem az is elég ooc volt, ahogy Mollyval beszélt, még akkor is, ha szüksége volt a segítségére (amit tudnia kellett, hogy úgyis feltétlenül megkap).

PuffCinq - 2012. 01. 21. 14:31

Szerintem pont jól beleillik a “Sherlock-bérenc” dologba, hogy Molly által ismerjük meg. Sherlock fölkérte, hogy játssza el azt az első találkozást, mint Molly barátja, aki igazából Sherlockért van oda.:) Közben pedig Sherlock megint megmutathatja, hogy ő mennyire, de mennyire zseni.:) Persze igazából fölösleges ilyeneken gondolkodni, hiszen tudjuk, hogy Moriarty nem volt “Sherock-bérenc”.

Én még arra leszek kíváncsi, hogy a kislabdának mi lesz a jelentősége (vannak ötleteim), azonkívül, hogy nagyon jól állt Sherlocknak, amikor játszott vele, ugyanúgy, ahogy House-nak, amikor labdázik.:D

Sil - 2012. 01. 21. 15:53

PuffCinq:
SPOILER
A labda egy bűvésztrükk része, a pulzusmegállításhoz kell. ;)
Egy régi videó erről, ahogy elnézem, épp winnie-től:
http://www.freevlog.hu/play?v=u4809d3874908c&ch=13

LoGi - 2012. 01. 21. 21:46
Altair - 2012. 01. 21. 22:04

Nekem az volt OOC Sherlock részéről, hogsy nem nézi meg, hogy Moriarty tényleg halott-e.

PuffCinq - 2012. 01. 21. 22:21

Sil: köszi, én is éppen erre gondoltam.:)

kem - 2012. 01. 22. 10:27

Sherlock Unlocked – The cast members on memorable scenes

Part1:

http://youtu.be/L1aGr8OBLnk

Part2:

http://youtu.be/zzcp-5MMrFs

Coimbra - 2012. 01. 22. 14:01

Még azt nem értem, hogy amikor beszéltek a kórház tetején, és Moriarty elmondja, hogy a bináris kód teljesen értelmetlen, Holmes meg hülledezik, és utána Holmes mondja, hogy “But the rhythm… Partita no 1!”, amire válaszul Moriarty:
“Thank you, Johann Sebastian Bach.” — na ezt a részt nem értem. Mert utána arról beszélnek, hogy hogy tört be a Towerbe, börtönbe, bankba. A kód hamisságának bevallása és a betörtés közé valahogy nem illik a partitúrás rész, annak mi köze volt az átverések sorozatához?!

Az utolsó részben mikor mennek a tárgyalásra, ekkor ez szól, hatalmas:
http://www.youtube.com/watch?v=Bn5tiuZU4JI

glinda - 2012. 01. 22. 15:27

Azt, hogy “Partita no 1” Moriarty mondja. Utána meg csak megmondta a szerzőt, szerintem ennyi.

CyClotroniC - 2012. 01. 22. 18:31

A Sinnerman nagyon sok filmben és sorozatban volt már szerintem, de itt se volt rossz, bár a Person of Interest egyik epizódjának a végén még a Sherlocktól is hangulatosabban használták fel. Hálás szám nagyon.

Coimbra - 2012. 01. 23. 01:34

Igen, elírtam, Sherlock mondja, hogy but the rythm, a többit Moriarty, de hogy hogyan illett a beszélgetésbe, az még most sem világos.

És még egy: Mycroft elmondta Sherlock életét Moriartynak a kínzáskor, azért, mert csak így tudott Moriartyval beszélni. De az nem derült ki, hogy miért kellett vele beszélni, mit tudott meg Mycroft Moriartytól? Mert így most olyan, mintha bement volna, elmondta volna Sherlock életét, aztán kijött. Moriarty meg nem mondott semmit.

mary - 2012. 01. 23. 10:46

Megnéztem a 3. részt, tudom, jó soká sikerült, de megvártam a magyar feliratot, és…váúú, le vagyok nyűgözve! Tuti, h megnézem hamarosan mégegyszer. Moriarty alakítása, Andrew Scott, valami hihetetlen volt! Ahhoz képest, h kicsit aggódtam, h a nekem nem annyira tetsző 1×02 után mit hoznak össze, most döbbenetes, mennyire elégedett vagyok. Azok a csavarok benne! Csak pislogtam!

mary - 2012. 01. 23. 10:51

Mondjuk most azon gondolkodtam el, h ilyen magas labda után ugye nem fog zuhanni a minőség? Vagy bízzak az írókban, h van ott ötlet szépen?

nsepp - 2012. 01. 23. 19:51

sztem is a legjobb epizód volt a sorozatban.
A zuhanás-teória hihető, molly, a kislabda, a biciklis, watson megállítása egy helyen, a mesterlövész félrevezetése mind értelmet kap.
A kislány sikoltozása is Moriarty Sherlock-maszkját valószínűsíti.
Sherlockra sem a sírás, sem az, hogy elmulasztja Moriarty halálának hitelességét ellenőrizni, nem jellemző.

Sherlock sírása szerettei iránti sajnálatból megmagyarázható. csak elrejti érzelmeit olykor, de vannak neki. Irene történetének a végén is elmosolyodik.
Watsont barátjának nevezte egyszer. Most azért ejt könnyet, mert tudja, mennyire meg fog viselni mindenkit a halálhíre, és azért állítja be magát hamisítványnak, hogy így talán könnyebben engedjék el, egy csalóként, gyarló emberként, nem egy nélkülözhetetlen géniuszként.

Biztos, hogy Moriarty kamuhalott.

Magyarázat:

1. az ugrás előtt nem ellenőrzi Moriarty pulzusát.

2. Sherlock felkészült az ugrásra, tehát tudja, h Moriarty vár tőle egy ilyen lépést, és ez barátai élet ben maradásának a feltétele

3. Tudjuk, hogy meg tud különböztetni egy igazi öngyilkot egy akár Moriarty-zsenialitású hamis öngyiloktól

4. Tehát tudta, hogy Moriarty tetszhalott, és éppen az lett volna a hiba, hogy megvizsgálja a hullát, mert az egyébként éber Moriarty nem hitte volna el, hogy sherlock ezek után is igazán leugrik, és ezért a barátai újra veszélybe kerülnek.

Sherlocknak el kellett hitetnie Moriartyval, hogy a barátai érdekében *igazi* öngyilkosságot követ el.

Tehát sherlock tudja, h moriarty él, de ha megvizsgláta volna, akkor moriarty tudja, h csak színészkedik, watsonnak, lestrade-nak, mrs. hudsonnak annyi.

mindennek, és a másfél éves rejtőzködésnek az az értelme, hogy Moriarty rejtőzködik, de él, és veszélyt jelent a barátokra, Holmes egészen addig nem bukkanhat fel, amíg el nem csípi és nem számol le vele. Addig fenn kell tartania a látszatot, hogy Sherlockot lenulláztuk. Moriarty pedig más alakban fog visszatérni.

Ez az én verzióm, valószínűnek látszik. minden lényegesre választ ad, úgy tűnik. remélem, nem felejtettem ki semmit

nsepp - 2012. 01. 23. 21:19

tévedtem, a másfél év sztornó, csak a rejtőzködés.

middr3ks - 2012. 01. 23. 22:49

Szerintem Moriarty nem is Moriarty. Elképzelhető, hogy az igazi Jim tökre végig nem volt ott a két evadban, hanem távolról irányította azt a hikomatot, aki sztem. valami elmegyógyból szabadult. Sherlock is rájött erre és ezért nem vizsgálta meg a hullát tudta h Moriarty él. Igazából a lényeg: véleményem szerint Jim Moriarty majd szerepel még a season 3ban.

barricadebreaker - 2012. 01. 24. 18:35

Zseniális sorozat, zseniális évadzáró. Egy dolog viszont kicsit furcsa volt számomra:

Sherlock, miután letartóztatás (őrizetbe vétel?) közben megszökik, szökésben lévő bűnözővé (vagy legalábbis gyanúsítottá) válik. London köztudottan tele van arcfelismerő CCTV-kel, mégsem kapják el, sem az utcán, sem az újságírócsaj lakásán, sem a kórházban. Kérdés, hogy mit csinált a rendőrség Sherlock szökésétől a rész végéig?

glinda - 2012. 01. 24. 18:59

@middr3ks
Szerintem Moriarty halott. (És nagyon-nagyon sajnálom, hogy Andrew Scott számára ennyi volt a Sherlock.) Nekem tetszett a teljesen kiszámíthatatlan és kontrollálhatatlan szociopata Moriarty. SPOILER (?) A folytatásban gondolom, úgyis jön az “utóda”, Sebastian Moran, aki majd valószínűleg egy másfajta rosszfiú-karaktert kap.
Csak azt nem értem, hogy ha előre tudták, hogy lesz 3. évad, akkor miért kellett már ebben az évadban meggyilkolni Moriarty-t. Igazán várhattak volna vele még egy évet.

@barricadebreaker
Ezen én is gondolkodtam. De Sherlock biztos tudta, hogy csinálja, hogy ne bukjon le :)

Valezius - 2012. 01. 25. 00:47

Nálam is 10/10-es az utolsó rész
Ki akartam bontani egy sört, de nem tudtam fölállni a képernyő elől :)

A rész elején nevettem egy jót, nem gondolhatták komolyan, hogy ezt a hülyeséget bárki beveszi. De a rész vége felé haladva elég sötét árnyékként lebegett az epizód fölött ez a kezdés.

Nagyon bejött, hogy Sherlock ennyire át lett verve:
“Igazából nincs is semmiféle kód, de tudtam, hogy te el fogod hinni, hogy van.”

Itt látszik az, hogy Sherlock nem akkora zseni, mint aminek hiszi magát. Innentől simán elhiszem, hogy az 1×01-ben is meg lett verve, az “én tudom, hogy te tudod, hogy én tudom játékban”.

Aztán ott volt a 2×01, ahol inkább szimplán hülye volt:
“Figyelj lefényképeztem valamit, ami megváltoztatja a világot. Egy senki vagyok, de nyűgözz le, és mondd már meg nekem, hogy mi ez. Persze semmi közöm hozzá, és te se lehetsz olyan hülye, hogy egy fontos titkot szó nélkül a kezembe adsz, de légyszi :) )”

Bevallom, nekem egyáltalán nem jön be a nyomozási stílusa, amit csinál az sokszor puszta spekuláció, és örülök, hogy végre valaki kihasználta ezt.

Az első részben legalább halljuk tőle, hogy “Teli találat, ilyen eredményre nem is számítottam.” Később nekem hiányzik, hogy túl kevés az elhibázott következtetés.

Szóval Moriarty minden tekintetben legyőzte Holmest az epizódban, kicsit szomorú lennék, ha a végső győzelem mégis Holmesé lenne majd :)

Abban a pillanatban nekem teljesen hihető volt, hogy Moriarty öngyilkos lett, igazi őrült figura. Most így utólag belegondolva már azt hiszem túl nagy zseni ahhoz, hogy egy lépéssel fejezze be. Meglátjuk.

barricadebreaker – 2012. 01. 24. 18:35

Hehe, engem meg az zavart, hogy körözik őket, erre nyugodtan használja mindkettő a saját mobilját. Nehogy már egy bekapcsolt mobilt ne lehessen lekövetni :)

yeeeyha - 2012. 01. 25. 13:19

Annyi mindent írnék, de arra nincs elég sor…
Sherlockot imádom, úgy ahogy van, Benedict C. egy isten, Watson olyan, amilyennek mindig is elképzeltem magamban, Moriartytól kifejezetten rettegtem, és Molly nagy monológja is bekerült nálam az eddigi két évad nagy jelenetei közé.
Előttem is írta valaki, hogy Moriarty ráadásul Mollyn is hibázott. Ő is csak felhasználta a lányt, tisztában lehetett vele, milyen a kapcsolata Sherlockkal; végülis nekünk is mit számított Molly? Egy kis részlet volt, megmosolyogtatott, talán szántuk is néha, vagy idegesített. És végül Sherlock az ő segítségével menekül meg.
Az utolsó öt másodperc igenis kellett, akkor nem kellett volna, ha mondjuk előugrik a fa mögül, hogy “Hahó, Watson! itt vagyok!”; de így tökéletes volt. Elolvastam az eddigi hozzászólásokat, akad bőven elmélet arról, mi és hogy történt. Hogy maradt Sherlock életben? Moriartyról nem tudom eldöneni, hogy meghalt-e, elvégre asszem nem láttuk a lyukat a fején, csak azt, hogy ott fekszik egy vértócsában, és mered a semmibe – el tudom képzelni, hogy él, nagyon is.
Hogy csak annyi lenne, hogy odatettek egy másik hullát Molly segítségével, Sherlock meg beleugrott a szennyes szállítóba, az túl nyilvánvaló, valami csavarnak lennie kell. Watsont direkt ütötte el a biciklis, az biztos, de a többi dolgot úgy is csak a 3. évadban tudjuk meg. Egy a baj: rohadt messze van az még… :)

Sil - 2012. 01. 25. 15:00

yeeeyha: ez a BBC, közszolgálati adó, itt senki fején nem fognak lyukat mutogatni meg kiloccsant agyvelőt. ;) (Az alkotók is valami hasonlót válaszoltak Twitteren erre a kérdésre.)

vargatom - 2012. 01. 25. 23:40

Valezius

Az egész végjáték során a néző is kívülállóként szemléli Sherlockot, mint Watson, annak érdekében hogy az utolsó jelenetben a feltámadás kellően váratlan és megrázó legyen. Ezért nincs biztos információnk arról, hogy pontosan mit is tud és miben sikerült megtévesztenie Moriarty-nak.
Azt meg az eddigi részekben láthattuk, hogy Sherlock szociopata létére nagyon jól tud színlelni (pl. amikor új lakónak tetteti magát a kapucsengőn, illetve papnak Irene-nél), így képtelenség megmondani, hogy mennyire őszinték a reakciói, amikor végül találkozik Moriarty-val a kórház tetején. Lehet hogy tényleg átverte a gyerek és még a számítógépes program-kulcs létezését is elhitte – de ugyanígy lehet hogy mindennel tisztában volt és Moriarty-ból csináltak hülyét a háztetőn.

Nincs igazán kapaszkodó, nagyjából az a vízválasztó amikor Watsonnal elválnak a riporter lakása előtt. Lehet hogy Sherlock teljesen átlátott Moriarty-n, és csak a kukkoló mesterlövészek miatt színészkedett; de az is lehet hogy sok minden készületlenül érte és rögtönöznie kellett.

Az sem kizárt, hogy sok mindenre a harmadik évad első része sem ad választ. Igazság szerint nekem a 2×01 sem teljesen tiszta: honnan jön rá Sherlock a telefon jelszavára? Irene tényleg beleszeretett a detektívbe, vagy egyszerűen csak túlságosan beleélte magát a játékba és az buktatta le? Mennyire volt Sherlock zavarban a nőiességétől, és mennyire akart csak intellektuálisan bizonyítani? Persze ezek miatt is jön be nagyon a sorozat :)

clark - 2012. 01. 26. 12:34

nagyon jó volt az évad,le a kalappal az írok előtt és a színészek előtt is!tudni lehetett,hogy nem fog meghalni Sherlock,hanem kicserélte magát,úh ezen nincs semmi csodálkozni való,meg gondolkodni való.
Gummerbach nagyszerűen alakítja a karakterét,szinte tökéletes,Martin Freeman-t nagyon kedvelem ,már a Galalxis útikalaúzból Arthur Dentként megkedveletem és azóta játszot pár remek filmben,itt is hozza atúl megszokott remek játékát és hát a főgonosz meg egyszerűen zsenilis,nem sok ilyen jut most eszembe,talán csak a Luther első évadában a nő.simán 10/10.

A 2.rész tényleg kicsit gyengébb volt ,de nálam feldtette a farkasember színész a being humanból ,jó volt máshol is látni.

az évad 9.5/10 rem a 3.évad több részből fog állni és kiadhatok rá egy 10/10et.

mindenkinek csak ajánlani tudom!

Valezius - 2012. 01. 26. 13:36

@vargatom

Oké elfogadom, hogy mindenen lehet csavarni még egyet.
A lényeg, hogy Sherlock elég irritáló figura, ezért én nagy megelégedéssel látom, amikor sikerül átverni :) Bocs, nekem az okoz örömet a sorozatban :)
Mekkora bunkóság volt már a 2×01-ben, hogy “már tudom, hova megyek, de azért se vagyok hajlandó fölöltözni.”

Szintén a 2×01 szerintem megmutatta, hogy átverhető, hiszen az ő hülyesége miatt nem tudták átverni a terroristákat.
Úgyhogy a “megjátszom, hogy át lettem verve, közben meg tudtam mindent…” jellegű dolog már annyira bonyolult, hogy remélem nem játsszák el az írók.

De azért ezt a két évadot, még meg fogom nézni legalább egyszer :)

vargatom - 2012. 01. 26. 18:32

Nemtom, ha ő az akit kirángatnak az otthonából, akkor már eleve szívességet tesz, királyi család ide vagy oda. De igen, egyébként a rész nyilván arról szólt hogy Sherlocknak is van gyenge oldala.

A Reichenbach Fallban viszont elég erősen jelezték az írók hogy Sherlock valamennyire képben van és ő is valamilyen tervvel készül a leszámolásra. Nagyjából ott, amikor közölte Mollyval hogy valószínűleg meg fog halni. Szóval nem hiszem hogy túlbonyolítás lenne, ha kiderülne hogy pár dologban átlátott Moriarty-n és megjátszotta magát. Ami azt illeti, pont ez volt Moriarty gyenge pontja is, a saját felsőbbrendűsége és az erre fel érzett hiúsága.

Coimbra - 2012. 01. 26. 20:13

Szerintem Moriary halott.Sherlock “halála” a mesterlövészek elterelésére kellett, azért ha sok mindenben nem is, de talán ebben az “alapsztoriban” igazodnak a novellákhoz a készítők.Moriarty segédje lehet a következő ellenség.Tetszett nsepp véleménye Moriarty továbbéléséről, de valahogy nem látom előttem, hogy ekkora csavar is lesz a sztoriban.

Ötször láttam a harmadik részt, de még mindig számos kétely van nálam is.Pl. oké, Mycroft kiadta Sherlock adatait Moriarty-nak cserébe, hogy a consulting criminal is beszéljen dolgokról, de az nem derült ki, hogy miket mondott, vagy hogy volt-e értelme végül kiadni Sherlock adatait, pl. dobott-e fel Moriarty egyéb bűnözőket, vagy bármi.De nem csak erről.Az első részből is, stb.

Igazából a 2. évad aránytalanul több kérdést hagy nyitva, mint az 1., ami csak abban az esetben megbocsátandó, ha ezúttal nem 1.5 évet kell várni a válaszokra, hanem kevesebbet. :)

Külföldi fórumokon nagyon megy a spekuláció.Valaki pl. lelassította a biciklis jelenetet, és szerinte maga Sherlock ütötte el Watsont, és a földön fekvő holttest csak olyan bábu, ami pl. fel volt lógatva a szobájukban a rész elején, stb… ja, és benne van az az idegrendszerre ható anyag, ami a Robert Downey-féle Sherlock-film első részében van, mikor Blackwoodnak leáll a vérkeringése tőle.Ugyanaz a latin neve van, akkor, mikor megtalálta a hajléktalan hálózat a házakat a Jancsi és Juliska nyomozásnál.Mutatja Sherlock Watsonnak azt a lila virágos képet, és mondja, hogy egyezik.Bár az nem derült ki, hogy hol használta Moriary a szert, mert az ismeretlen 6. molekula csokoládéhoz való szer volt.
Sok mindent írnék még, de nehéz.

Gwen - 2012. 01. 27. 08:52

Ááááá, nem tudom megunni! :-))

@Valezius: érdekes, amit írsz, hogy téged irritál a figura… maga a karakter 120 éves, azóta tudjuk, hogy Sherlock Holmes ilyen, egy különc zseni, magának való, kissé tán felfuvalkodott is vagy inkább el van szállva magától, ennek ellenére töretlen sikernek örvend. Te valóban azért nézed, hogy lásd, amint sikerül átverni? Ha teljesen emberivé tennék, pont a lényege veszne el, maradna egy szimpla nyomozós sorozat az igaz SH-fíling nélkül.
SPOILER
Moriarty szerintem is meghalt, Sherlock ott áll előtte, még a kezét is fogja, nem létezik, hogy ne vette volna észre élből, ha csak trükközik. És amúgy szintén nagy változtatás lenne az eredeti történethez képest.
Ami nekem fura volt, hogy 4 bérgyilkos költözött a szomszédba, abból kettőt kinyírtak, egy befogta Watsont, a másik pedig Mrs Hudson körül segített. És akkor mi van Lestrade-dal? Már elsőre feltűnt, mikor a rendőrökkel akarták kerestetni a bezárt csokigyárat, és Sherlock mondta, az ő hajléktalanjai sokkal jobbak, és könnyebb is lefizetni őket, mint a zsarukat, hogy Anderson felkapta a fejét. És ő szöszmötölt az irodában, mikor láttuk, hogy Lestrade leteszi a telefont. Nem nagyon tetszett, hogy ez a két zsaru teljesen ellene fordult, egyből bevették, hogy biztosan ő áll az egész mögött, de végülis, az irígység teljesen emberi vonás. Szerintem elő fog ez még kerülni a 3. évadban.
Aztán azon is filóztam, Sherlock mióta tudja, hogy “meg kell halnia”. Mikor Molly először beszélt hozzá, elmondta, hogy az apjára emlékezteti, aki tudta, hogy meg fog halni, ezért erőltetten vidám volt, csak akkor volt szomorú, mikor azt hitte, nem látják. Szerintem, benne már akkor kezdtek körvonalazódni a dologk, csak még nem volt meg a kivitelezés mikéntje.
Viszont az, amit Martin Freeman játszott a legvégén, hát, le a kalappal! Jó volt na! :-)

Coimbra - 2012. 01. 27. 12:13

Gwen:

megvan a jelent, pontosabban csak egy bevágás.Mikor Moriarty öngyilkos lesz, Sherlock néz meglepődött fejjel, utána jönnek a bevágások: ahogy megy fel Watson mesterlövésze a lépcsőházban, Hudsonnál ott van a szerelő mesterlövész, aztán egy pillanatra visszamegy Watson gyilkosára, ahogy felteszi a távcsövet a puskára, és utána van egy pár másodperces bevágás, ahogy a rendőrségen egy ember nézi Lestrade-ot egy iroda ablaka mögül, de kb. csak a szeme látszik, aztán leteszi Lestrade a telefont.De aki nézi, az nem Anderson!Valaki más.Ezt szerintem elsőre ki lehetett szúrni.Egyike a bérgyilkosoknak, de nem tudjuk a nevét.Anderson csak szimplán ideges, hogy Sherlock okosabb, mint a rendőrök, irigy rá, és zavarja, hogy a hajléktalanjai jobb munkát végeznek, mint a rendőrség emberei.

Valezius - 2012. 01. 27. 13:16

@Gwen

Az általad felsorolt jelzők jól illenek Holmesre. De emellé kapott egy nagyfokú bunkóságot is.
Amíg House egy bunkó amerikai, addig Sherlocknak egy brit gentlemannek kéne lennie.
Egy dolog lenézni az embereket, de dacból a brit nemzet jelképét semmibe venni abban semmi elegáns nincs.

Tegnap elolvastam az első Sherlock történetemet, a Botrány Csehországban címűt. Szembeszökő a különbség. “A rá jellemző tapintat” helyét vette át a bunkóság. Lássuk be ettől senki nem lesz szeretetreméltóbb :)
(Kis gondom van, szívesen elolvasnám a többit is, de azzal lehet, hogy a saját filmélményemet rontanám később :-/ )

Elkerülhetetlen az összehasonlítás Dr. House-zal, míg ott a többséget nem igazán érdekli, hogy a betegnek mi a baja, ezért jobban rá lehet fókuszálni az emberekkel való viszonyára, addig Sherlocknál meg engem általában hidegen hagy, annak taglalása, hogy rosszul bánik az emberekkel, nincsenek barátai stb.

Míg a novellában elhiszem, hogy Sherlock egy átváltozóművész, addig a filmben ez a képessége mintha csak úgy oda lenne dobva, és nem is passzol annyira a jelleméhez.

Mindenesetre, így, hogy egyszer láttam csak a részeket valószínű, hogy néhány részlet elsikkadt, ami más megvilágításba helyezné hősünket.

Konklúzió: Szerintem kell még 2-3 évad mire megszerettetik velem a figurát :)

Gwen - 2012. 01. 27. 14:15

Én nem érzem bunkónak. Bár House-t sem látom benne.
Egy érzéketlen és érzelemmentes ember, akinek nagyon nem mennek az emberi kapcsolatok, közben pedig mégis látod, hogy ez változik. Szegény Molly-t sajnáltam, már a legelején, illetve a karácsonyi jelenetnél is, de már ott is rájött, mit tett, bocsánatot is kért, amire még John is felfigyelt. És egyre inkább belátni a burok mögé, nem csak a végén vállalt “feláldozom magam a barátaimért”-tett-tel. Ami zavaró, hogy néha úgy felpörög, hogy alig lehet követni, gondolom, az angol miatt is. De amúgy viszont egy sebzett, kedvelhető figura. :-)

Coimbra - 2012. 01. 27. 16:00

Még egy nagy talány: Sherlock megrendezte az állítólagos halálát, de ehhez az az előfeltevés is kellett, hogy senki ne lássa a tetőről, hogy leugorva nem hal meg.Honnan tudta tehát, hogy Moriarty nem lesz ott, mikor le kell ugrania, vagy épp hulla lesz?Azt csak nem gondolta, hogy leugrik, Moriarty nézi, és látja, hogy kimászik a kukásautóból.Tehát az a kérdésem, hogy hogy tervezte átverni Moriarty-t is, hogy az is elhiggye, hogy meghalt.Vagy akkor lehetett volna, mikor azt az egy perc magányt kérte a tetőn?Leugrik, és mire Moriarty visszafut a tető széléhez, hogy lenézzen, már Sherlock kimászott a szennyes közül, és lefeküdt a földre?

vargatom - 2012. 01. 27. 22:54

Pár elképzelés a rejtélyekre, nem mind saját ötlet…

Pulzus: Sherlock a hóna alá szorította azt a gumilabdát, amivel korábban játszott, így a csuklóján nem volt pulzusa. A (valószínűleg beépített ember) mentős meg gondosan lefogta a nyakát, hogy Watson ahhoz ne férjen hozzá.
Azt kizártnak tartom, hogy John ilyen közelről megtéveszthető lenne egy akármilyen bábuval, amiből egy igazán élethűt egyébként is komplett csapatok több hetes munkájával lehetne csak előállítani, arra meg nem volt idő.

A bérgyilkosos kérdésben Moriarty nyilván végig hazudozott.
Egyfelől volt az a három ember, akinek Holmes barátait kellett volna megölnie.
Másfelől pedig voltak páran, akiknek Holmes-ra kellett vigyáznia, hogy mindenképpen megérje a leszámolást Moriarty-val, és csalónak beállítva kelljen öngyilkosként meghalnia. Ezeket nyilván azért lőtték le, hogy erről ne tudjanak beszélni Sherlocknak. Valószínűleg a fenti három bérgyilkos egyike, vagy akár az összes, lehetett erre a feladatra is beosztva. Maguk a “testőrök” meg fogyóeszközök voltak.

Moriarty sztem meghalt, kamu öngyilkossághoz előre készülnie kellett volna művérrel, vaktölténnyel és így tovább. Na de az egész konfrontáció arról szólt a számára, hogy teljes fölényben érezte magát Sherlockkal szemben, fel sem merült benne eleinte hogy Holmes ki tudná cselezni. Öntelt, hiú, és csalódott volt, és az őrültségébe simán belefér az öngyilkosság is, főleg hogy egyébként meg van győződve arról hogy legyőzte a nagy riválisát, és az szégyenben fog meghalni.

Sherlock meg valószínűleg jó sokáig megjátssza magát, arra érdemes figyelni, hogy mikortól nincsenek feliratok és illusztrációk, tehát mikor nem lát már a néző a fejébe.

Arra egyébként kiváncsi vagyok, hogy ezt az évadot hogyan sikerül majd leszinkronizálni, tele van szójátékkal (I am Sher-locked) és kifejezetten angol kulturális utalásokkal (I’ll be mother egy teázással kapcsolatos babona). Elég jó angolosnak tartom magam lassan 25 év tanulás után, de itt első nézésre végig kellett az (angol) felirat és sokszor a google…

Khes - 2012. 01. 29. 14:15
khirill - 2012. 01. 31. 11:27

tegnap sikerült csak befejeznem… teljesen kész vagyok tőle… nagyon jó…

megint egy év… :'(

mary - 2012. 01. 31. 14:22

vargatom: ahogy olvastam a hozzászólásodat, eszembe jutott, hogy azt a teázásos részt nem értettem, nem tudtam, mire kéne azt érteni. El tudnád magyarázni, légyszíves?
Am abban én is biztos vagyok, h Moriarty tényleg meghalt, mert hogy a kamuzást SH ilyen közelről ne vegye észre… ugyan!
Mondjuk, h Sherlock hogy élet túl…Arra kíváncsi leszek. Vajon mit találtak ki? Önkéntelenül arra gondolok, h vagy túl egyszerű vagy túl bonyolult lesz a megoldás :) Nincs más hátra, kiböjtöljük

Coimbra - 2012. 02. 01. 12:33

Dögöljek meg, de a 2. évadra a Molly-t alakító színésznő úgy rendbe szedte magát, hogy egész bejön. :)

bvera - 2012. 02. 02. 10:15

kezd hiányom lenni….:(((

Gwen - 2012. 02. 02. 11:40

De még mennyire! :-))
Nincs más hátra, mint nézni újra és újra…

yeeeyha - 2012. 02. 02. 13:39

@Khes: Ó, IGEN, IMÁDOM :) Nem tudom kik találták ki, de valami fantasztikus, és egyre többen csinálják.
Nekem talán ez a legnagyobb kedvencem: http://reapersun.tumblr.com/post/16166398566/i-got-some-requests-for-a-higher-res-of-these

yeeeyha - 2012. 02. 02. 13:54
Krisztián - 2012. 02. 02. 16:27

Én, most néztem meg az évadzárót. Egészen elképesztően húdejó volt. :DD

“SPOILER:

Először nem vágtam, hogyan élhette túl, de aztán kezdtek körvonalazódni a dolgok. A járókelők minden bizonnyal beépített emberek (a hajléktalanokra gondolok) Sherlock a konténerbe ugrott, ami ki volt bélelve valamivel, így túlélte. :D És nem hiába mondta Watsonnak, hogy hova álljon… onnan nem láthatta a távcsöves, hogy Sherlock hova zuhan, értelemszerűen így Watson sem látta, hiszen miközben futott a hullához a sarkon be kellett fordulnia. Már az is fura volt, hogy Molly, miért nincs megemlítve a barátok között és, hogy egy szó sem esik róla a végén. :D Nyilván ő segített neki a hullával. Watsont meg direkt nem engedték oda, hogy megnézze Sherlock pulzusát. :)
SPOILER VÉGE”

A Moriartyt játszó színész, akkorát játszott, hogy csak úgy pislogtam. Már az 1×03 végén is csak néztem, hogy na igen… ez a színészet. :O :DD

Krisztián - 2012. 02. 02. 16:39

Spiler:
Nem is volt ott konténer. xD Valamit behallucináltam. :DD
Spiler vége

Fura, na. Kíváncsi vagyok mi lesz, de addig még befigyel egy világvége is…

Gwen - 2012. 02. 03. 00:19

Megvan! A kórházi szennyest szállító autó: az úton állt, távol a faltól, ahhoz, hogy ráugorjon, el kellett volna rugaszkodnia, messzire ugrani, de nem, ő egyenesen előre ugrott, sőt, nem is lábbal lelépett, hanem hassal zuhant végig. Na, de mi van azon a szennyeskocsin? Hát lepedő, mégpedig jó sok. A jó, öreg cirkuszi trükk: az emberei kifeszítették a lepedőt, arra esett rá, lehemperedett, míg John a földre került a biciklis miatt, egyenesen bele a Molly által kikészített vértócsába, a lepedőket feldobták a kocsira, ami el is húzta a csíkot, az emberek pedig ügyesen addig futkostak ott, míg el nem vitték a “hulláját” John elől.

Neela - 2012. 02. 03. 17:20

Itt sokkal többről van szó, mint hogy Sherlock hogy élte túl a zuhanást, persze, kórházi autó, Molly, biciklista, ezt már tudjuk… De.
Vajon tényleg nincs komputerkód és beépitett emberekkel dolgozott Moriarty? Vagy ez is csak “a valótlannak tűnő igazság leplezése egy valósnak tűnő hazugsággal”?

A tárgyaláson egymás melletti cellába helyezték Sherlockot és Moriartyt. Ott nem beszélhettek meg valamit? Nem lehet, hogy együtt rendezték meg az öngyilkosságaikat?

Illetve valami, amin nem tudok kiigazodni és fontos lehet.
A rész során figyeljétek az idővonalat:
A legelején Watson a pszichiáterénél mondja, hogy Sherlock meghalt. Majd a főcím után a kiírás “3 months earlier”, amikor Holmes visszaszerzi a festményt.

Oké. Moriarty hármas betörése nem tudjuk pontosan mennyire van ettől, valszeg pár hét (kell idő előkeríteni a bankigazgatót meg elkapni az Interpol körözöttet)

De azt tudjuk, Watson említi, hogy a hármas betörés után 6 héttel van a tárgyalás.
Tárgyalás lemegy (min 2 nap), Moriarty meglátogatja Holmes-t.
Következő felirat: Watson pénzt akar kivenni, Mycrofthoz viszi az autó: 2 months later (mmint a tárgyaláshoz képest). Feltételezhetjük, hogy aznap történik minden, gyerekrablás-előkerítés, letartóztatás, Barts kórház teteje (bár ez ugye már másnap reggel van)

DE akkor is! X hét + 6 hét + 2 hónap az már régen túllóg a pszichiátriai ülésen…

vargatom - 2012. 02. 04. 21:56

Mary

Ez a kifejezés lényegében azt jelenti, hogy az illető vállalja hogy ő fog teát tölteni mindenkinek. Sherlock riposztját, gondolom, nem kell magyarázni :)
Érdekesek ezek a nagyon angolos célzások meg poénok. Nekem például a felirat nélkül nem tűnt volna fel, hogy Sherlock a “God save the queen”-t kezdi játszani a 2×01-ben, és google nélkül az sem esett le, hogy Irene Adler királyi ügyfele Kate Middleton volt. Kiváncsi vagyok, ezeket hogyan tudják kezelni a magyar szinkronosok, egyáltalán van-e annyi idő meg elkötelezettség, hogy utánajárjanak az ilyen finomságoknak…

Gyöngyvér - 2012. 02. 04. 22:37

Megnéztem.
Hihetetlen volt.
Nem szégyellem, bevallom megkönnyeztem. Úgy az egész részt, persze kivéve, ahol drukkoltam hőseinknek. Pontosan azt éreztem át, mikor először olvastam a regényt. Jó, tudom, másik kor, más helyzet, de azért remélem értitek, hogy mit is akarok mondani. Odavágott, de keményen.
A “Hogyan úszta meg?” kérdéskört csontig rágtátok, felületesen olvastam át. engem is fenemód érdekel, de leszek oly mazohista, hogy csak azért se olvasom el a fejtegetéseket:)
Moriarty pedig zseniálisat alakított. Nem tudom a színész nevét aki alakította, de oda a Nobel-díjat. meg persze úgy általában mindenkinek aki részt vett ennek a megszületésében.
Szívesen irnék még valamit, de annak az egyik fele áradozás lenne a színészekről úgy alle zusamenn, a másik fele pedig áradozás a sztoriról. :) Úgyhogy alig várom a következő évadot. Személy szerint engem az is izgat, hogy vajon hogyan fog reagálni Watson, hogy Holmes él. Molly nyilván tudja, mert szerintem az ő segítségét kérte a trükkhöz. És hogyan fogja visszaállítani a hirnevét? Na ez most spoiler volt.
Amúgy a Világvége érdeklődés hiányában elmarad. Mindenki ennek a sorozatnak a következő évadát várja :)

luca - 2012. 02. 05. 23:46

Fantasztikus! Végig bámultam tátott szájjal. A Moriartys betöréses jelenet az év jelenete! No rush :D Nekem rengeteg dolog nem tűnt fel a film közben, de így utólag visszanézve nagyon sok mindenben igazatok van.
“főleg, hogy ha nem beszél senkinek se arról, hogy túlélte, akkor nem mászkálok el a saját síromhoz.”
szerintem az az utolsó 5 másodperc azért volt fontos, hogy sherlock is megtudja mit érez Watson, mert fordítva is meg volt a nagy vallomás a 2x02ben.
Kicsit hiányolom, hogy nem tudtuk meg, miket kérdezett/ tudott-e meg egyáltalán valamit Mycroft Moriartytól? De legalább választ kaptunk a 2×02 hatásvadász utolsó pár másodpercére.
moriarty tuti hogy nem halt meg, ebből a sorozatból azt nem nézném ki. nem írhatják csak így ki.
Érdekes, hogy legelső résznek én az 1×02-t láttam még anno, és el voltam ájulva tőle. aztán az első évad többi része mellett elhalványult. most meg már nem értem, hogy rajonghattam azért, mikor ilyenek is vannak mint ez az epizód! <3

Gwen - 2012. 02. 06. 08:59
mary - 2012. 02. 06. 14:48

Vargatom: Köszönöm szépen a választ, így már teljesen értem! :)
Lehet, hogy én vagyok pesszimista a magyar szinkronnal kapcsolatban, de nem hiszem, h olyan alaposak lesznek. Nem hiszem, h lenne idejük rá, na meg affinitásuk. Például nézzük a Stargate-et. Magázódnak sok évadban, pedig az évek alatt közeli barátok lettek. A különböző tárgyak és fajok kiejtése változik, stb.

violinka - 2012. 02. 06. 23:05

Én nagyon remélem, hogy – ha lehet hinni a pletykáknak… – tényleg lesz olyan lehetőség, hogy bizonyos idősávban, bizonyos csatornán (talán az RTL Klubra mondták) lehet eredetiben, felirattal nézni a műsort. Ezt másképp nem is lehetne szerintem, részben az utalások, tájszólások (azokat még csak-csak meg lehet oldani), de főképp Benedict hangja <3 miatt. :D

Én most tudtam csak megnézni az évadzárót, illetve tulképp az egész sorozatot, daráltam, most értem a végére. De hogy mit műveltek itt a 2×03-ban a színészek…! Elképesztő. Amúgy tényleg nagy szükség lett volna angol feliratra, nagyon kellet koncentrálni, hogy mindent elkapjak, nyilván ebből több újranézés lesz. Akit kiemelnék, az (a 3 srác mellet, akik zseniálisak, obviously) Molly karaktere, stabil és egyre szimpatikusabb. Egyáltalán nem gondoltam volna a pilot lipstick-beszólása után, hogy ennyire kitart Sherlock mellett.

Várom a folytatást, de nem kicsit… És most tényleg jövő januárig kell várni?! :S

Coimbra - 2012. 02. 07. 10:22

violinka: Jövő január még egy egész barátságos időpont, tekintve, hogy akkor csak egy évet kell várni, míg nekünk, akik az első évadot rögtön leadáskor néztük (2010 nyara) másfél évet kellett erre a másodikra várni, tehát mindenképp kedvezőbb. Egyébként akkor is sokan csak egy évet terveztek, hogy várnak (én is azt hittem, hogy tavaly nyáron jönni fog), lehet itt is lesz csúszás.

Igen, másfél évet vártam, hogy megszólaljon Moriarty zsebében a Stayin’ Alive. :)

Coimbra - 2012. 02. 07. 10:23

Mycroft gyűrűs ujján több epizódban is látszik a karikagyűrű, házas emberként mégis egyedül ül a kandalló előtt karácsonykor, mikor Sherlock felhívja.Remélem erre is lesz valami magyarázat a későbbiekben, és hogy a karikagyűrű hogy fér össze Mycroft “az érzelem nem előny, egyszer mindenki meghal, minden szív összetör” mondásával.

Elli - 2012. 02. 07. 13:50

Coimbra: Lehet, hogy elhagyta a felesége, és ezért ilyen pesszimista az érzelmekkel kapcsolatban. És lehet, hogy pont ezért is hagyta el. Mycroft még mindig hordja a gyűrűt, – mert ahogy Sherlock is mondta -, az ember szentimentális lény, tehát valószínűleg még mindig szereti a feleségét, bár tagadja, hogy lennének érzései, ahogyan az öccse is. Ez az én elméletem.
Nem tudom, észrevettétek-e, hogy ahogy a sorozat haladt előre egyre jobban előtérbe kerültek Sherlock érzelmei, a barátai, a Mycrofttal való kapcsolata… Egy pszihológus jól elrágódhatna rajta, hogy milyen trauma érhette, ami miatt így bezárkózott :D

violinka - 2012. 02. 07. 19:07

Ááá, a Stayin’ Alive… nem is Moriarty lett volna. Azt a részt vissza kellett tekernem egy párszor, a röhögéstől nem nagyon fogtam fel, hogy mi a helyzet… :D Azért remélem, hogy MINÉL HAMARABB, vagyis szóval hát hogy na, nem másfél év múlva lenne a harmadik évad. Addig is… ‘Stayin’ Alive’… :)

Sil - 2012. 02. 07. 19:24

Coimbra: ezt a gyűrűs dolgot megkérdezték már Mark Gatisstől, és ő azt mondta, hogy nem az, mert az a bal kezén lenne:
http://twitter.com/#!/Markgatiss/statuses/152482254474588160

Zee - 2012. 02. 07. 20:32

Én most fejeztem be a 2×3-at és wowwwww!!
Már nem is emlékszem mikor élveztem ennyire egy sorozatot!
Lebilincselt az elsőtől az utolsó percéig!
Briliáns!!

10/10

Casey Novak - 2012. 02. 09. 15:02

Ezt ma találtam jártamban-keltemben:

http://1.bp.blogspot.com/-piw7beIR31Q/TzPRm5UuJcI/AAAAAAAAAE4/2h7EZ0w3pJM/s1600/ibelieve2.jpg

10 percig álltam előtte és mosolyogtam :D

violinka - 2012. 02. 09. 16:27

Ez de jó!! :D Hol találtad? Budapesten? :)

Casey Novak - 2012. 02. 09. 18:00

Nem, Egerben :) Téptem is le fület, kiragasztottam a falamra :D

Valezius - 2012. 02. 10. 01:21

Egy kis vicc:

Sherlock meghal és felkerül a mennybe, ahol találkozik Szent Péterrel.
-Ha valóban te vagy Sherlock Holmes, bizonyítsd be, menj és keresd meg Ádámot!
Néhány perc múlva Sherlock visszatér oldalán Ádámmal.
-Ne ezt meg hogy csináltad?
-Egyszerű, mindenkit elküldtem az anyjában, ez meg csak nézett rám ostobán.

Casey Novak - 2012. 02. 10. 08:53

Háh! XD Ez jó!

Nem akarok vicc-oldalt csinálni a kibeszélőből, de most eszembe jutott a kedvenc Holmesos sztorim: (már nem új,de hátha valaki még nem ismeri)

Sherlock Holmes és dr. Watson túrázni mennek, felállítják a sátrukat, és elalszanak. Néhány óra múlva Holmes felébreszti hűséges társát:
– Watson, nézzen fel az égre és mondja meg, mit lát!
– Millió csillagot látok.
– És mit mond ez önnek?
Watson eltöpreng egy darabig.
– Asztronómiai szempontból ez azt jelenti, hogy milliónyi galaxis létezik, és potenciálisan milliárdnyi bolygó. Asztrológiailag ez azt jelenti, hogy a Szaturnusz az Oroszlánban áll. Az idő tekintetében ez azt jelenti, hogy körülbelül negyed négy van. Teológiai szempontból ez a bizonyiték arra, hogy az Úr mindenható és hogy mi kicsinyek és jelentéktelenek vagyunk. Meteorológiai nézőpontból ez arra enged következtetni, hogy holnap gyönyörű napunk lesz. És Önnek mit mond ez?
– Watson! Valaki ellopta a sátrunkat!

Még az eredeti témára visszatérve, kimondottan örülök, hogy egyre távolodnak az ACD sztoriktól, mert a maga nemében zseniális ez a sorozat, de valahogy nem bírom megszokni a modern környezetet Holmes körül, így legalább nem akarom folyton összehasonlítani. Meghát valahogy a főszereplők… Nem tehetek róla, de Sherlock Holmesról Jeremy Brett jut eszembe.
De azért szeretem ezt is, várom a harmadik évadot!

Pdjames - 2012. 02. 10. 19:26

Coimbra – 2012. 01. 19. 14:38
A rendőrség kamerázta be a lakást,mert elkezdtek gyanakodni Holmes-ra (zseniális volt Moriarty meséje a taxiban Artúr királyról és Lancelot-ról), Donovan és Anderson voltak a felbujtók, Lestrade végül nem hitte el, hogy Holmes csaló, ő telefonált Watsonnak,hogy mennek letartóztatni Holmest.

Coimbra - 2012. 02. 12. 01:49

Pdjames: tudom, hogy Lestrade telefonált, hiszen végig hitt Sherlock ártatlanságában, ez el is hangzott az évadzáróban.A rejtett kamerában annyira nem győztél meg, plusz szerintem Donovanék teljesen kívül állnak Sherlock lebuktatásában, ők csak azért akarják bemocskolni, mert zavarja őket, hogy egy “arrogáns amatőr detektív” rendőri végzettség nélkül old meg bűntényeket, amikre ők sose lennének képesek (CSI Baker Street, ahogy L. mondta).Donovan és Anderson szimplán irigyek Holmes tevékenységére, na.

Megnéztem az első évad záró részét, és érdekes párhuzamot találtam Watson beszédeiben.Az 1×3-ban amikor felrobban a Baker utca 221b-vel szembeni lakás, és Watson odaér a helyszínre (mellesleg nem sokkal a távozása után robbant az épület, ezért furcsa, hogy csak másnap reggel hallott róla Sarah lakásán – Sarahról végig azt hittem, hogy felesége lesz Watsonnak, de az új évad elején hirtelen már külön vannak, ami egyáltalán nincs megmagyarázva, pedig ha a Blind Banker-es rész után még együtt maradtak, akkor mi más miatt szakíthattak volna, érdekes -, és a tömegen keresztül be akar jutni a 221B-be (de nem a lakásba, hanem Sherlockhoz), hogy Holmes állapotát megnézze – aki teljesen jól van.És mikor megy át a tömegen, mondja, hogy itt lakik, engedjék át – ugyanezt az “engedjenek át”-ot használja a 2×3-ban is, igaz, akkor annyira nincs magánál, lévén látta Sherlockot leugrani.Tehát az első évad végén aggódik SH miatt, átvágja magát a tömegen – Sherlocknak semmi baja.A 2. évad végén szintén aggódik miatta, elütötte egy biciklis, önkívületében átvágja magát a tömegen – Sherlocknak szintén semmi baja, de a kis színházi, megrendezett jelenetben megtéveszti Sherlock Watsont, és a doktor azt hiszi, Sherlock halott, pedig semmi baja, csakúgy, mint az első évad végén.

+

Amikor megy nyomozni Andrew West menyasszonyához, betoppan a testvér: megkérdezi Watsontól, hogy a rendőrségtől jött-e, Watson mondja, hogy olyasmi (- Police? – Sort of.).Ugyanez megvan még a rész végén, amikor a vasúti sínekhez megy, és a vasutas kérdezi, hogy rendőr-e, mire Watson mondja, hogy olyasmi.Aztán ugyanezt mondja a 2×3 végén, amikor rájön, hogy Mrs. Hudson mégis jól van, és rohan vissza a kórházba, miközben a leintett taxiba más ülne be, ő benyomja a szöveget: “Police, sort of.” – most az egész mondat az ő szájából hangzott el, nem párbeszéd lett belőle.
Két érdekes szál, ami szintén az angolok zsenialitását mutatja be – ilyenekre az amerikai sorozatokban nincs példa.

+ az első évadzáró cseh levélpapírja és bérgyilkosa a következő évadnyitó cseh botrányához kapcsolódik, bár ott csak Belgravia van, nem Scandal in Bohemia, de a lényeg, hogy a készítők nagyon tudatosan kötik össze az apróbb szálakat, amiket a néző csak többszöri megtekintés után tudja magának összeállítani.

ui.: az egri két plakát nagyon jó, kéne ilyen Bp-re is, már csak azon gondolkodom, hogy honnan szerezték a kinyomtatott képeket, mert kurvajó :D

Coimbra - 2012. 02. 12. 02:30
PuffCinq - 2012. 02. 12. 17:32

Coimbra: John a blogjában leírja, hogy szakítottak Sharával.

http://www.johnwatsonblog.co.uk/blog/01may

violinka - 2012. 02. 14. 19:40

Óó, én ma az egyetemi faliújságon láttam kirakva, hogy ‘Moriarty was real’… :D Jó napom lett :)

bvera - 2012. 02. 15. 00:28
winnie - 2012. 02. 15. 02:26

szánalmas? szánalmasabb, mint szánalmasnak tartani?:) jöjjön sherlock holmes ezerrel, ráadásul jó színésszel, minél több, annál jobb. nem vesz el senki semmit.

bedovera - 2012. 02. 15. 05:29

csak az volt az első gondolatom, mikor elolvastam, hogy vannak olyan szorosan összekapcsolódó dolgok, amiket nem jó megbolygatni. nem is tudom, mit hozzak példának…pl. nem építesz Budapesten Eiffel-tornyot, mert az Párizsban milyen népszerű. vagy ez most konzervatívnak hangzott? :D
A Holmes-storyk tele vannak brit jellegzetességekkel, az egész egy brit életérzés, most ez New York-ban? persze, JLM jó színész, jó lesz kitöltőnek 2 Benedictes rész között, nem is ezen csúszott el nálam a story, hanem, hogy milyen leplezetlenül sóvárognak az amerikaiak a BBC sikerére. ha ezt a modern verziót önmaguk kitalálják, csak úgy a semmiből, miattam vihették volna New York-ba és még meg is emelem a kalapomat előttük, hogy áh, milyen eredeti ötlet, de így olyan egyértelmű, hogy csak meg akarják lovagolni az angolok sikerét. szóval, hogy hol van a saját, eredeti ötlet védelme? ráadásul Moffaték se ráznak velük kezet elismerésükben, ahogy olvastam…Holmes=London, nekem legalábbis. de kiváncsi vagyok a többiek véleményére :)

Timi - 2012. 02. 15. 20:46

Én tegnap néztem meg az utolsó részt és hát nem aludtam éjjel, nem tudtam odafigyelni a munkámra nappal, csak azt kérdeztem mindenkitől, hogyan csinálta.. nem von le az izgatottság értékéből, h sokan azt sem tudták miröl beszélek. :) na de, vannak logikus magyarázatok arra, h mégis hogyan csinálta, de!! nem gondolom, h erre rá tudunk jönni.:) Azt hiszem adnak némi támpontot a megoldások létrejöttére, de szerintem ez csak félrevezetés.:) Nagyon várom a brilliáns gondolatmenetet a hogyan?-ra. Moriarty-ból simán kinézem, h fejbelövi magát, csak, h neki legyen igaza, egy igazi őrült volt. Ez persze nem biztos, de benne van a pakliban. Bennem is felmerült, h ha nem létezett a többsoros kód, akkor mégis mit kapott Sherlock fivére cserébe az öccse életéért? Watson pedig olyan egy emberi figura, annyira szerette Sherlockot a maga natúr jellemével és nyersségével, a csillagokat lehozta volna neki és annyira megható a végén, amikor az utolsó csodát kéri tőle. Már előre látom a szitut, Watson mittudoménmit csinál, Sherlock meg csak benyög valahonnan valami hasonlót, h “Nyilvánvaló, h élek, már régen rá kellett volna jönnie!”. :D KÉREM A HARMADIK ÉVADOT!!! MOST!!!! :D:D

Coimbra - 2012. 02. 16. 23:48

Hogy én miket találtam ma :)

Nézem a What’s your number? című tavalyi amerikai filmet, erre az egyik jelenetben jön ki egy alak a házból, és messziről nem látszott az arca, de egy az egyben Martin Freeman mozgása volt.A következő jelenetben meg ül az asztalnál és beszél – szinkronos a film, de a grimasza és a mimikája akkora volt, hogy röhögnöm kellett, tényleg ő van benne :D aztán megnéztem, hogy milyen filmekben volt még, és most tessék hasra esni, HIHETETLEN!!! :D

http://www.youtube.com/watch?v=eRv6ieZK1WU Évekkel ezelőtt láttam ezt, szó nincs rá, hogy így most összeállt a kép. :D

violinka: melyik egyetem ez?Ha bp-i, meg kell néznem :D de már gondolkodok rajta, hogy keresek valami jó nyomtatható képet, és akkor ragasztok én is valamit hozzánk, hátha valaki tudja, mi ez, meg nálunk van anglisztika szak is.

Az Elementary tényleg érdekes (de ugye az amerikaiak megcsinálták a Skinst, mi pedig a magyar Al Bundy-t), főleg a Dexteres csávó miatt, aki elég unszimpatikus volt a Dexterben, de most már csak azért is megnézem, hogy itt mit hoznak ki belőle.

Timi: én se tudtam a rész megnézése után túl sok mindenre figyelni, egyszerűen nem voltam olyan lelkiállapotban, de nemcsak a vége miatt, hanem az egész rész feszültsége és Moriarty zsenialitása miatt.Ez volt hétfőn, szerdán meg a legfontosabb vizsgám következett, de szerencsére sikerült :)
Ja, és rengeteg elméletet összeírtunk már itt, szerintem böngészd át magad a 150 kommenten, és biztos te is kialakítod a saját véleményed, hogy mi történt a végén.

Elli - 2012. 02. 17. 19:39

Készítettem egy jelvényt a facebook-on, ajánlom figyelmetekbe! :)
http://www.picbadges.com/i-believe-in-sherlock-holmes/2494825/

Divexa - 2012. 02. 21. 14:30

Én ma hallottam/olvastam hírét, hogy az amcsik újfent híján vannak ötletnek, fantáziának, és megint 1 európai, per.pill. angol sorozatot terveznek elkészíteni. Sherlock Amerikában? Vicc. Valóban a legjobb szó: SZÁNALMAS.
Gondolom a mozi film sikerén buzdultak fel, hogy lám, tudnak ők! De a BBC valami olyan hihetetlen gárdát bírt kiállítani, hogy elérte nálam a “top Scherlock kategóriát” ami eddig Jeremy Brett-el kezdődött és végződött.
Biztos belekukkantok majd. Lehet, ha Zs-kategóriásnak gondolom már most, felverekszi magát B-ig. :D

winnie - 2012. 02. 21. 15:21

éves szinte több mint ezer amerikai sorozatötlet van, nincsenek híján – viszont az angol sherlockról beszélünk. azt is fantáziátlannak tartod? még a történetek sem eredetiek, hiszen conan doyle jórészt mindent megírt. és mégis. sokadjára lep meg, hogy épp a sherlocknál merül fel a fantáziátlanság vádja, holott éppen ahhoz kell a legtöbb fantázia, hogy valami ismert alapanyagot dolgozzanak fel. (mondjuk ez nem remake lesz, így nem annyira idetartozik, de a tavalyi új amerikai és magyar sorozatok közül is a feldolgozások voltak a legjobbak, a homelandtől a killingen és a shamelessen át a társas játékig.)

Tabak - 2012. 02. 21. 23:58

Nem szeretnék senki lelkébe beletiporni, de a napokban volt újra szerencsém a Jeremy Brett-féle Sherlockhoz, és annyira nem estem hanyatt tőle… Brettnek vámpírfeje van, az “akciójelenetek” nagyon gyengék, egyáltalán nem látszik az a doyle-i alap sem, hogy Holmes ökölvívásban jártas, mert csak szorongatták egymás ruháit a Reichenbachnál Moriarty-val… meg amúgy is, látszik az egészen, hogy régimódi.Eddig azért nem zavart, mert régen láttam, amikor még nem figyeltem fel a részletekre, de most már azért észrevettem egy s mást.

A New Yorkban játszódó Sherlocknak Elementary lesz a címe, és a Dexter egyik főgonosza lesz Sherlock.A fényképét elnézve nagyon jó választás, a Dexterben nem nézett ki ilyen karakánul. :)

Egyébként az angolok is “lőttek már mellé” Sherlock-kal a 88-as Without a Clue-val: Michael Caine volt Sherlock, és az egésznek az volt a lényege, hogy Sherlock csak egy balfék, és valójában Watson oldja az ügyeket, Sherlock egy felbérelt színész, de Watson egy idő után már nem tud szabadulni tőle, mert a sajtó őt akarja látni, és ebből az alaphelyzetből hozták ki a komikus jeleneteket.Ez ellen bezzeg senki sem lázadt :)

Ja, holnap nyomtatok végre Sherlock is real és Moriarty was real plakátokat, aztán Bp-n lesz kiragasztva 1-2 helyre :D

Coimbra - 2012. 02. 23. 15:41

Mekkora kép :)

Moriarty a sorozatból + Watson felesége a Guy Ritchie-féle Sherlockból :D

Coimbra - 2012. 02. 23. 15:44
bvera - 2012. 02. 23. 17:44

:D

ella - 2012. 02. 28. 12:56

Pár hete én is elkezdtem nézni a Sherlockot a junkie-s kritikák hatására, és azt kell, hogy mondjam, ez a legjobb sorozat, amit eddig láttam, pedig.. Egyedül azt bánom, hogy nem halasztottam el decemberre, mert akkor nem kellene nekem is egy évet várnom a következő részre. :)

Végigolvastam a kommenteket, meg a készítők nyilatkozatait is, szerintem az out of character-dolog nem az, hogy Sherlock sírt, végül is vannak érzései, a legjobb barátjával kellett elhitetnie, hogy csaló és emiatt öngyilkos lesz, pedig az élteti, hogy bebizonyíthatja másoknak, milyen okos. Ráadásul gondolhatta, mennyire fog fájni Watsonnak látni őt lezuhanni a tetőről. Nekem inkább az volt gyanús, hogy a Moriarty-val való beszélgetése elején folyamatosan kérdezgette, mintha nem állt volna össze neki a kép, de szerintem rájöhetett, hogy nincs semmilyen kód. (Amikor behozták ezt a szálat, kicsit csalódott is voltam, hogy hülyének néznek a készítők, mert pár sornyi kóddal én max. egy kör területét tudom kiszámoltatni a programmal a sugár alapján. :D)
A másik lehetőség a Molly-tól való segítségkérés. Nyilván volt ideje mindent előre megtervezni, még a helyszínt is ő választotta ki, ahol találkoztak. Elképzelhető, hogy a telefonjára felvette az egész beszélgetését Moriarty-val, a kérdezősködése hatására mindent elmondott neki, a leugrás előtt ezért dobhatta el a telefont, hogy nehogy megsemmisüljön a bizonyíték, ha esés közben kicsúszna a zsebéből.
Viszont ugrania muszáj volt, mert megölték volna a barátait, ha nem teszi meg. Ezt is megtervezhette, Molly (és esetleg a hajléktalan-hálózata) segített neki. Valószínűleg már előre tudta, hogy hova ugrik majd, hova kell John-nak állnia, a biciklis is biztos be volt szervezve. A kislabda is gyanús, azzal szoríthatta el a pulzust a kezében. A videóban, ami Watson blogján van, nem említik egyébként, hogy Moriarty meghalt, lehet, hogy Mycroft eltussolta?

Amúgy nekem a kedvenc részem a Scandal in Belgravia volt, tudom, hogy kb. nulla az esélye, de remélem, visszahozzák még Irene Adlert. Amúgy abban a részben feltűnt nekem is egy párhuzam: mikor az 1×01-ben először találkozunk Sherlockkal, lovaglópálcával ütlegel egy hullát, a 2×01-ben pedig Irene fegyelmezi Sherlockot egy lovaglópálcával. :D

Remélem, jön majd időben a harmadik évad, mert már most sem tudom, hogy fogom kibírni addig. Amúgy érdemes meghallgatni az audiokommentárokat, meg megnézni az unaired pilotot is. Nekem az jobban tetszett, mint amit végül leadtak, mondjuk Mycroft hiányzott belőle, meg Moriarty-t nem is említették, viszont Sherlockot is megváltoztatták.
Tumblr-en amúgy rengeteg Sherlock-os blog van, jól el lehet rajtuk szórakozni. :)

bvera - 2012. 02. 28. 15:34

“fejlődünk tovább”…Lucy Liu, Joan Watson, az ám….

winnie - 2012. 02. 28. 16:01

de ez így nem fair, mert ha van sapka, ha nincs. ha másolnak, az a baj, ha saját ötletük van, akkor az:)

ella - 2012. 02. 28. 17:23

Mikor láttam, hogy megcsinálják az Elementary-t, rögtön arra gondoltam, hogy érdekes lenne, ha az amerikaiak megváltoztatnák az egyik szereplő nemét. Mondjuk ennyi erővel Sherlock is lehetett volna a nő, az ütősebb lenne, bár a Sherlockot nehezebb nőiesíteni, de lehetne pl. Sheila. :D

Gondolom 20+ részes évadokra kell számítani (ha siker lesz), és 40 perces részekre, viszont ekkora epizódszámban szerintem nem tudnak majd olyan minőséget hozni, mint a BBC a 3 részben évente. Ráadásul azzal, hogy az egyik szereplőből nőt csináltak, valószínűleg elmennek majd olyan irányba, mint a Bones, meg a Castle, és a will they-won’t they is meghatározó eleme lesz a sorozatnak. Már látom magam előtt a Hotson-shippereket. :)

A szereposztás is érdekes, mert a főszereplő Jonny Lee Miller lesz, aki Benedict Cumberbatch mellett játszott Danny Boyle Frankensteinjében (felváltva alakították a szörny és Frankenstein szerepét), ami nagy siker volt, a színház mellett több országban mozik is bemutatták (itthon sajnos egyik sem). Kíváncsi vagyok, ez a barátságukat hogy érinti.

bvera - 2012. 02. 28. 17:54

@winnie: igazad van :)a hiba a túlzott BBC-elfogultság(om)ban lehet

yeeeyha - 2012. 02. 28. 19:25

@ ella: de minek egy újabb krimi tucatsorozatot csinálni?
persze maga az alap jól hangzik, Sherlock Holmes neve csak fogalom, de ne “silányozzák” már el.
De a legnagyobb gondom akkor is Lucy Liu, láttam filmekben, sorozatokban, és szerintem semmi tehetsége, csak épp nem ronda. Jonny Lee Miller-t szeretem, de Benedict mellett esélye sincs.
Ja, és én már Tumblros blog függőségben szenvedek, többek között jókat mosolygok a Watson és Sherlock csókolózik rajzokon.

kem - 2012. 02. 28. 21:00

“Ja, és én már Tumblros blog függőségben szenvedek, többek között jókat mosolygok a Watson és Sherlock csókolózik rajzokon.”

dettó :DD

ella - 2012. 02. 28. 21:05

@yeeeyha: Lehet, hogy érdekesebb lesz, mint a többi krimi, az NCIS-CSI párosnál csak jobb lehet (bocs a rajongóktól),majd meglátjuk.. Nem akarom előre leírni, még valami jó is kisülhet belőle, szóval az első részeket mindenképp megnézem. Bár a casting nekem sem túl szimpatikus egyelőre, de bizakodom. :)
Én is tumblr-függő lettem egyébként, nagyon kreatívak a cumberbitchek, bár nem értem mi ez a nagy Watson-Sherlock shipping. :D

ella - 2012. 02. 28. 21:57

Elveszett az előző kommentem, nem szeret a rendszer.

@yeeeyha: Még jó sorozat is lehet belőle, kár előre leírni, az első részeket mindenképpen megnézem. A casting nekem sem szimpatikus, de a CSI-NCIS kombónál biztos jobb lesz (bocs a rajongóknak).
Én is tumblr-függő lettem, a cumberbitchek mondjuk néha túllőnek a célon, nem tudom, miért gondolják sokan, hogy Holmes és Watson melegek. A sorozatban is csak poén szintjén foglalkoznak vele az írók.

Gyöngy - 2012. 02. 29. 00:39

Szívmelengető látni mások is teljesen rázakkantak a sorozatra és a körülötte zajló hajcihőre…:)Engem is totál beszipantott, szerencsére igen sokszor újranézhető.:)

yeeeyha - 2012. 02. 29. 11:27

@ella: sokaknak nagyon élénk a fantáziájuk, szerintem se akartak némi remek poénon kívül mást az írók, de hogy micsoda lavinát indítottak el ezzel!
Egyébként a legtöbb egész aranyos, nem ártanak senkinek, és még tovább színesítik a tumblros palettát :)

Coimbra - 2012. 02. 29. 13:00

Engem meg tesóm totál hülyének néz, mert már annyiszor megnéztem a záró részt.Amúgy egyáltalán nem akartam okostelefont, de azért jó lenne olyat venni, mint amilyen Moriarty-nak van, mi a márkája? :D Bár nem hiszem, hogy fogok.
Az Irene Adleres részből főleg a királyi palotás részt szoktam visszanézni.Régóta tervezem, hogy a Baskerville-it is megnézem újra, csak rá kéne már szánnom magam.

Gyöngy - 2012. 02. 29. 22:08

Hát én valamiért nem tudom megunni, pedig jó lenne.:)
Nagyon magas a mérce azt hiszem ennyi tömören…

ella - 2012. 02. 29. 23:50

@yeeeyha: Hát ja, elég viccesek. Viszont a legbetegebb, amit eddig láttam, az a dirty sherlock secrets, nagyon beteg emberek vannak. :D

@Coimbra: Moriarty telefonja elvileg egy HTC Incredible S, nem olcsó mulatság, de neki Westwood öltönyre is telik. :)
Amúgy nekem meg ugyanolyan Samsung laptopom van, mint Watsonnak, mióta megláttam nála a pilotban, még jobban tetszik, ráadásul Sherlock is mindig elcsórja tőle. :D

Coimbra - 2012. 03. 01. 13:19

ella: köszi :) és esetleg Moriarty cipőjében is tudnál segíteni?Mert a sherlockology.com-on az öltözékeknél csak a Westwoodjáról van szó, a cipőjét még csak nem is mutatják :( amúgy Watson surranója se rossz

ella - 2012. 03. 01. 13:38

@Coimbra: Itt érdemes szétnézni: http://wearsherlock.tumblr.com/tags. Mondjuk én már a sherlockology 2. évados frissítésére várok, lehet, hogy ott lesz az is, amit keresel. :)

kem - 2012. 03. 01. 13:47

http://wearsherlock.tumblr.com/

ezen az oldalon sok hasznos infót találsz :)

Gyöngy - 2012. 03. 01. 16:09

Ezek nagyon jók, köszi:)
Sherlock’s wardrobe:ott figyel a piros takaró:)

Coimbra - 2012. 03. 02. 18:23

Moriarty tuti meghalt, a készítők nyilatkoztak, hogy nem lesz benne a harmadik évadban. Ezért is voltak viccesek azok a kommentek, miszerint Moriarty nem halt meg :)

Amúgy már csak azért is lenne jó, ha az új rész neve Empty House lenne, mert akkor 3×01 lenne, és a Jeremy Brett-es szériában is a harmadik évad nyitórésze volt az Empty House, Sherlock visszatérése.

yeeeyha - 2012. 03. 08. 17:27

Jó gonosz volt ez a moriarty, én sajnálom.

Coimbra - 2012. 03. 13. 09:42

Nálam Andrew Scott Moriartyja = Heath Ledger Jokerével.Mind színészileg, mind gonoszságilag, bár persze Moriarty a tuti top nyerő nálam.

kem - 2012. 03. 13. 18:07

Beryl Vertue elmondta, hogy 2013 elején kezdik forgatni a 3. évadot, szóval várhatunk újabb másfél évet mire képernyőre kerül. :(

Coimbra - 2012. 03. 13. 23:24

Na, fasza.Nem baj, kibírom.Bár ahányszor megnéztem az elmúlt 2 hónapban a záró részt… hát nehéz lesz.De amúgy érdekes, hogy az első évadba pl. 2011-ben bele se néztem egyszer se, nyáron lenyomtam kiadás után 1-3x, és annyi.De akkor hátha jön az Elementary.

http://28.media.tumblr.com/tumblr_lxbhcjGLWJ1r92c8lo1_500.jpg hatalmas kép :D

yeeeyha - 2012. 03. 14. 21:27

Áááá, Mollynak Lestrade-el kéne összejönnie (az előttem levő link képéről ez jutott eszembe).

timo - 2012. 03. 15. 15:47

Én, bevallom őszintén, itt hallottam erről a sorozatról először, jártamban-keltemben.
Az első rész megnézése után nem volt visszaút, és daráltam ezt a “csekély” 6 részt! (Ez az egyetlen hibája! :D)
Annyi volt az előnyöm, hogy én most néztem meg mindkét évadot, így nem kellett várnom 1,5 évet a kettő között. Bezzeg most…. :(
A sorozat kitűnő, a színészek zseniálisak, a vágás, zene teljesen rendben van.
Nagyon rég fordult elő velem, hogy így beszippantson egy sorozat, és hogy ennyiszer megnézzem az egyes részeit! És nem tudom megunni, mindig találok bennük valami újabb finomságot, főleg a színészi játékra értem. Nagyon élvezem! :D
Megnéztem szinkronosan is, és szerintem, nagyon jól sikerültek a magyar hangok! Simon Kornél Sherlock-nak kimondottan jó választás. Úgy láttam azért próbáltak törekedni arra, hogy az eredeti hangokhoz hasonlóakat válasszanak.
Az utolsó részben nekem még kicsit homályos miért is gondolta meg magát Moriarty és lett öngyilkos. Azt hiszem, meg kell még néznem párszor… ;-) Valami felett elsiklathattam.

A fenti kép pedig nagyon jó. Nekem inkább Watson jut eszembe Mollynak, mint Lestrade. Mert Sherlock nem hiszem… :(

Mindkét évad 10/10 és nagyon várom a következő részeket (hátha több lesz mint 3)

Coimbra - 2012. 03. 15. 20:15

timo: ja, én is találok még érdekességeket.Pl. az utolsó részt megnéztem már vagy 10x, de kb. 8-9. megnézésre vettem észre, hogy amikor a kommandósok rohannak be Moriartyért, akkor ott egy másodpercre mutatják, ahogy ők átmennek a vasfelismerő berendezésen, ami simán bejelez nekik természetesen a sok fegyver miatt, de ők csak futnak tovább persze. :D Aztán megnéztem megint, és mégegyszer már nem tűnt fel, furcsa.A másik “nagy” felfedezésem, hogy Moriarty balkezes.Az uszodában bal kézzel nyomja a telefont, bal kézzel hámozza az I O U almát, és Sherlock a teához a kiskanalat direkt bal felé forgatva készíti elő, lám ő is figyel a részletekre, persze ez nála alap. :D És arra lennék kíváncsi, hogy a színész is balkezes-e, vagy ha nem, akkor csak azért lett a szerep miatt balkezes, hogy ez is mutassa, mennyire ellentétes Sherlockkal.

Szerintem Moriarty egyrészt azért ölte meg magát, mert őrült volt, és tudta, hogy Sherlock is megöli magát, tehát a világ egy mesterbűnöző és egy mesterdetektív nélkül marad, de mivel a jó mindig győz, Moriarty arra nem számított, hogy Sherlock a halálát is meg tudja rendezni, pontosabban átveri nemcsak Moriarty-t, de a még élő mesterlövészt is, plusz egész Londont.Tehát Moriarty ügyesen okoskodott, hogy majd Sherlock is megöli magát, csak épp sikerült túljárnia az eszén.És ettől a kismilliomodik fordulattól és apró részlettől is lesz zseniális sorozat a Sherlock.

PuffCinq - 2012. 03. 17. 10:24

Coimbra: szerintem tuti, hogy Andrew Scott maga is balkezes, ezt mint balkezes mondom.:D
Egyébként nem csak a telefonkezelésből, kiskanálból, IOU-ból lehet tudni, hanem abból is, hogy Get Sherlockot bal kézzel írja fől, elég természetesen.:D

kem - 2012. 03. 21. 10:05

Képek az Elementary forgatásáról:

http://tinyurl.com/86x6cmk

Elli - 2012. 03. 21. 12:16

Egy sálat annyiféleképpen meg lehet kötni, mért pont így… már csak a felhajtott gallér hiányzik :) De nem mondok semmi rosszat, még akár jó is kisülhet belőle. Valahogy akkor is van bennem egy negatív érzés.

Coimbra - 2012. 03. 22. 19:13

PuffCinq: tényleg, a GET SHERLOCK-nál valahogy nem vettem észre, de köszi :) (amúgy én is balkezes vagyok, eredetileg, csak át lettem kb. nevelve)

Az Elementary-s Sherlockból egyelőre Sherlock cipője nem tetszik, tök stílustalan.Amúgy nem tudom miért nem zavar, hogy nő Watson… elvileg zavarni kéne, de majd meglátjuk.Mondjuk Lucy Lee-t bírom nagyon.

Coimbra - 2012. 03. 28. 00:42

“No defence and Moriarty walks free” ehehe mekkora :)))

kem - 2012. 03. 28. 12:57

Az AXN péntektől újra leadja az első évadot :)

Coimbra - 2012. 03. 30. 01:02

És azt hol lehet fogni?Meg hánytól?Milyen nyelven?Felirattal?Na mindjárt ránézek porton, hogy mi a helyzet.

Coimbra - 2012. 03. 30. 01:04

Ja, az első évadot, szinkronosan?Inkább kihagynám :)

Elli - 2012. 04. 07. 15:38
Gyöngy - 2012. 04. 07. 21:18

A fanok minden téren nagyon ott vannak ez a legós is marhajó:)

Coimbra - 2012. 04. 16. 19:19

Nekem annyira nem tetszett a legós, ki is nyomtam.Meg ha jól láttam az ugrós résznél a helyszín megvalósítása pont abban hibádzik, hogy nincs John és Sherlock között a takaró, alacsony épület, amitől nem látja Watson földet érni Holmest.

Viszont jó lenne 200 komment felé menni itt a kibeszélőben :)

wildart - 2012. 05. 04. 17:02

Tegnap (pontosabban ma hajnalban) daráltam le a második évadot!

A 2×01 nagyon tetszett,néhány apróságtól eltekintve remek,szórakoztató rész volt,kábé a felétől csak vigyorogtam,és hagytam magam vezetni…8,5/10!

Sajnos csakúgy mint az első évadnál,itt is a második rész tetszett a legkevésbé,nem hiszem hogy valaha is újra fogom nézni,Benedict C. és Martin F. ide vagy oda!A Being Human-os srác nagyon irritált,és a többi szereplő is kifejezetten ellenszenves volt,a környezetről nem is beszélve… 5/10!

A 2×03 viszont minden hibája ellenére eszméletlen!Az általatok fentebb említett Jokeres párhuzam telitalálat,Moriarty annyira nagystílű,beteg,perverz,szenvtelen (és a jellemébe bőven belefér az öngyilkosság),akihez csak Batman ősellensége mérhető!Óriási ötlet például,hogy a hármas betöréssel csak kérkedik,hagyja hogy elkapják,de csak azért áll a bíróság elé,hogy így reklámot csináljon saját magának…én ilyet még életemben nem láttam!Ezzel tényleg csak a The Dark Knight bankrablós jelenete van egy szinten!De szinte minden harmadik percből kiemelhetnék valami átlagostól eltérően ötletes,meglepő,felkavaró,humoros,vagy akár esendő (Mycroft vallomása,Molly) dolgot…mindenkinek kötelező,10/10 rész!

Az összes eddigi Sherlock-hozzászólást elolvastam (fél napom ráment,de megérte),mindenkinek órási respect és köszönet a háttérinfókért,érdekességekért,találgatásokért,poénokért,véleményekért…én most fogom magam,ledőlök az ágyra,kézbe veszem a kis kabala labdámat,és kezdődhet az első évad…sokadszorra! ;-)

” I O U is the new Why So Serious!”

Coimbra - 2012. 05. 12. 16:10

“A 2×03 viszont minden hibája ellenére eszméletlen!”

Ezt kifejtenéd? Mármint hogy mik a hibái?

Coimbra - 2012. 06. 01. 15:41

Néha belebotlok a wikiquote honlapjába, és csak most vettem észre, hogy egy-egy sorozat legjobb párbeszédeit, mondásait is fel lehet tölteni.Úgyhogy jún. végén hozzákezdek, megnézem mind a 6 részt, és a legjobbakat feltöltöm, ha kész vagyok, kiteszem ide a linket.

IOU

topofthemorning - 2012. 06. 02. 12:23

Alig várom! Kellemes meló lesz :)

Milyen lett különben végül a szinkron?
Mintha egy részt megnéztem volna szinkronosan is, és nem úgy emlékszem, mintha borzasztóan rossz lett volna.
Most jutott csak eszembe, hogy azért érdemes lenne megnézni, hogy sikerült átültetni a komolyabb részeket.

Coimbra - 2012. 06. 08. 22:15
Gyöngy - 2012. 06. 19. 22:12

Na jó ezt sajnos kicsit sem volt jó elolvasni.:(
Ennél a sorozatnál szerintem egyébként is az a véleményem hogy a szinkron eleve elvetélt ötlet, de így meg főleg…

winnie - 2012. 06. 19. 22:24

pedig érdemes elolvasni. ott a megannyi klasszikus hangokból álló szinkron, mint a vészhelyzet, az elnöük emberei, a jóbarátok vagy a rém rendes család – és mind, mind elképesztően gyengén fordított szöveggel bírnak. a fordítás egyébként is olyan, hogy rengeteg mindebe lehet belekötni, éehet, hogy aki magyar felirattal nézi, még több bakit olvas.

“a szinkron eleve elvetélt ötlet, de így meg főleg…”

ugyan már. van olyan sorozat, ami valamiért fölötte áll a többinek. ilyen alapon mindenhol elvetélt, és mégis rengeteg jó filmes és sorozatos szinkron van nehezebbnél nehezebb sorozatokból.

http://www.sorozatjunkie.hu/2011/10/13/ilyen-a-sherlock-szinkronja/

ilyen a szinkron. tavaly az egyik legjobban fogadott volt idehaza.

Gyöngy - 2012. 06. 20. 14:59

Teljesed igazad van abban hogy a felirat sem lehet tökéletes. Sőt nagyon sokszor nehéz visszaadni az eredeti poénokat és szófordulatokat.(vagy akár lehetetlen) És abban is hogy vannak jó szinkronok, és valóban én sem élvezhettem volna egy csomó sorozatot enélkül régebben. Tehát meghajlok az érveid előtt.:)
Talán csak jobban jön nekem át a színészi játék eredeti nyelven legyen az bármilyen, valahogy “élőbbnek” érzem az egészet.

timo - 2012. 06. 25. 20:32

M1-en a Sherlock 1. évada! Vetítési időpontok 2012.07.14.,21. és 22.

izellajos - 2012. 07. 22. 13:30

azért vannak bakik ebben a filmben is. Lezuhanós jelenet
01:21:32 Watson a keresztutcán keresztül rohan. Látszik Holmes teste a járdán, mellette közvetlenül egy álló, szennyeseket szállító autó. Watson mögött feltűnik a biciklis.
01:21:33 Megtörténik az ütközés. A biciklis felborítja Watsont, közben a háttérben látszik, hogy Holmest körül veszik a járókelők. A szennyes szállítónak nyoma sincs.
01:21:38 a kamera áttért a tetőre. Látszik, hogy az autó arrébb gurul a test mellől…

winnie - 2012. 07. 22. 13:34

ilyen “baki” (a baki az más, ezek kontinuitási hibák) minden filmben van, amit több kamerával, nem egy vágással forgatnak. ha máskor felvett snitteket, más napon rögzített képeket tesznek össze, nem tudnak mindent centire reprodukálni, de szerencsére nem is elvárás.

izellajos - 2012. 07. 22. 13:57

viszont jelentősége lesz, ha bebizonyosodik, hogy az autónak szerepe van a túlélésben. és akkor már bakiról beszélünk

Gigi - 2012. 07. 31. 17:05

Na, a második évad sugárzása előtti szünet hatására családostul megnéztük a 2. évadot.
Először is ezer hálám, hogy ennyi ömlengést írtatok a sorozatról, különben még elkerülte volna a figyelmemet, de így már csak azért is kíváncsi lettem.
Tegnap láttam a 2×03-at, és már közvetlenül utána elhatároztam, hogy elolvasom az összes kommentet a kibeszélőn, mert egészen egyszerűen képtelen vagyok kivárni januárig, hogy megtudjam a millió forintos kérdést, hogy hogyan csinálhatta.
Egészen addig, amíg meg nem fordították, biztos voltam benne, hogy Moriartyt dobta le maga helyett, vagy valami hasonló, de nem, az az ő arca volt. Tehát ilyen alapon ez kissé necces, mivel láthattuk a földet érését, és azt, hogy ő áll odafenn, és ő ugrik. Illetve, az biztos, hogy Watson úgy látja. Én arra tudok gondolni, hogy az egész kulcsa abban rejlik, hogy ezt a jelenetet, hogy Sherlock leveti magát, Watson meséli a pszichológusának, ezért az ő szemével látjuk, és nem úgy, ahogy valójában megtörtént. Ő pedig valószínűleg nem látta, ahogy Sherlock lezuhan, és földet ér, hanem csak kiszínezte egy kicsit.
Az egyetlen reális magyarázat az lenne, hogy Molly segített neki, hagyjuk az írókra azt, hogy miképpen. És ezzel kapcsolatban egy valami zavar: akkor miért kérte meg Watsont a “búcsúlevelében” arra, hogy mondja meg Mollynak is, hogy ő csak egy csaló, amikor kifejezetten az ő segítségét kérte, ahhoz, hogy eltűnhessen? Tehát minimum megelőlegez egy beszélgetést Watson és Molly között. És ha Watson megtudja, hogy nem halott, akkor nem tudta volna eléggé hitelesen alakítani a rászabott szerepét, hiszen pontosan ezért nem avatta őt is be. – Tényleg ennyire bízott benne, ahogy azt mondta? (amúgy nagyon örültem, hogy végre ő is megmondta Sherlocknak a frankőt, már éppen ideje volt. – milyen kár, hogy nem hozzák össze Sherlockkal, mindig tudok drukkolni az ilyen “reménytelen szerelmes”-karaktereknek)
Vagy az is lehet, hogy Molly szerepe kisebb, mint azt a legtöbben gondolják. Kicsit furcsa volt, hogy nem emlegette a barátai között, de ezt itt már feljebb kimagyarázták: Moriarty (maga Molly, és egészen eddig a részig szinte minden néző) úgy gondolta, hogy semmit sem jelent neki, akkor ebben egyezzünk ki.
Mármint, valószínűleg benne volt, de akkor nem értem, hogy miért akarta, hogy higgye el ő is, hogy csak egy csaló volt?
Reális magyarázat (avagy magyarázat no.1.): Megteszi, amit kér, pl.: hamisít neki egy halotti bizonyítványt, majd, hogy ne merje bevallani, hogy mit tett (hiszen ez törvénybeütköző), megkéri Watsont, hogy mondja meg neki, hogy csak átejtették, szégyenében úgyse merné megmondani soha senkinek. – ez esetben az feltételezhető, hogy tényleg valami törvénybeütközőt kért tőle. Így ugye Sherlock bebiztosítja, hogy se neki, se Molynak ne eshessen bántódása emiatt.
Vagy (magyarázat no. 2.): Sherlock tényleg ember, és előre tudja, hogy meg fog halni, úgy érzi, nem tud változtatni a helyzetén. a 2×01-ben Irene Adler kapcsán már kifejtették, hogy nemigen volt nővel, tehát, ha per pillanat tényleg úgy érzi, hogy az utolsókat rúgja, valljuk be, sokan nem műhullát, és kamu halotti bizonyítványt kérnének a belészerelmesedett kolléganőtől… Majd, hogy ne keresse, elhiteti vele, hogy tényleg csaló. – Ezt persze kötve hiszem, de még (vajon miért?) senki nem írta, mint lehetséges opciót :D
Érdekes, hogy ezt az egy mondatot még nem olvastam, hogy furcsállták volna, pedig nekem ez volt igazán furcsa. És végre tudtak valami színt vinni ebbe a karakterbe is, jipí!
A vége meg – még ha tudtam is, hogy úgyse igaz -, amikor Watson azt az utolsó csodát kéri… Hát azt minden idők legmeghatóbb sorozatos jelenetének kéne választani.
“Moriarty” is marha jól hozta a szerepet, először, amikor megláttam a színészt, mint főgonosz – valljuk be – kicsit furcsálltam a döntést, főleg, mivel elsőként Molly “meleg” pasijaként tűnt fel, akkor az első pillanatokban inkább volt komikus, mint meglepő, de idővel egyreinkább rám cáfolt (Hál’ Istennek!), és végül már ijesztően jól hozta a pszichopatát, a hideg kirázott.

Coimbra - 2012. 08. 26. 22:12

izellajos: nem hiszem el, hogy nem esett le neked, hogy az nem baki, hanem pont hogy volt szerepe az autónak, és azért gurult arrébb, hogy ne legyen feltűnő, hogy az autónak köze volt az ugráshoz (legvalószínűbb, hogy arra ugrott rá valami puhára).ez nem baki, hanem nagyon is tudatos, hogy ült valaki az autóban, és arrébb gurult vele.

Baki inkább az, mikor Moriarty-t akarják elkapni az újságírónő lakásán, és az egyik vágás előtt már nincsenek Watson kezében a lapok, a vágás után, mikor elkezdenek futni a menekülő Moriarty és az ablak felé, már hirtelen a kezében papírokkal rohan, mintha csak felkapta volna őket… ez baki.De amit te írtál, még véletlenül sem az!

Gigi: örülök, hogy idetévedtél végre, a How I metes hosszú kommentjeid után végre ide is írtál egy hosszút, nagyon jó :) csak az a baj, hogy a fejemet fogom, ahogy írod, hogy az nem valóság, amit látunk, hanem Watson meséli a pszichológusának… nos, ez biztos nem így lesz.Ott az a szitu, hogy Watsont nemcsak hogy el kell ütni, hanem egy kisebb épület is van ott, tehát látja leugrani Sherlockot, de földet érni nem látja, mert a járdát takarja az épület, ezért azt meg kell kerülnie – Sherlock valószínű nem a járdára ugrik, hanem a szennyestartó autóba, és onnan teljesen egészségesen egy kis művérrel lebucskázik a járdára, ahol a már beavatott járókelők körbeveszik.Ilyen egyszerű.Az pedig, hogy Molly-t is említi neki, hogy neki is mondja el, hogy csaló, csak arra szolgál, hogy Watsonnak teljesen beadja a hazugságot, mert ha kihagyta volna Molly-t, akkor az lett volna gyanús, hogy na ugyan Molly miért ne tudhatna róla.így Molly bekerül a Lestrade-Mrs. Hudson féle baráti körbe, őt is sajnálni kell majd, ezért Watson se fog arra gondolni, hogy talán Molly titkol valamit.Szerintem ennyi.

Coimbra - 2012. 09. 01. 21:12

Évadzáró az m1-en.Nagyon kíváncsi vagyok a szinkronra.

Brain Storming - 2012. 09. 04. 00:47

Ennek a sorozatnak talán az a legfőbb erénye, h végre Moriarty is méltó helyet kapott benne, sőt – mint ahogy a cikk írója is megemlítette, a végén elvitte a showt. Magam is úgy gondolom, h Doyle nem bontotta ki eléggé Moriarty figuráját, és egyik eddigi filmfeldolgozásban sem sikerült ezt megtenni, még a gigamozikban sem.

Nekem különösen tetszett az első évad utolsó része, ahol végre Moriarty úgy lép elő, mint Holmes tökéletes ellentéte. A többi feldolgozásban egy örült bűnözőzseniként írják le, de a pontot az ‘i’-re a “bűnözési tanácsadó” megfogalmazás tette fel.

Szóval röviden: ennek a sorozatnak a sztori modern környezetbe való briliáns átültetése mellett vitathatatlanul Moriarty kidolgozott figurája (volt).

Mondjuk az is tetszett, hogy Holmes itt leplezetlenül és pimasz módon szociopata – a Jeremy Brett által játszott figura korántsem tükrözte ezt: a Brett-féle Holmes inkább egy intellektusával parádézó kacér balerina, aki pukedlizik, miközben elegánsan beszól. Persze a Brett-féle előadásmód is zseniális volt – a Cumberbatch-féle Holmes kevésbé színpadias, inkább szenvedélyes, mármint az az intellektusa miatti szorító aktivitásigénye miatt indulatos. A fiatalabb karakterbe mondjuk ez bőven belepasszol.

Amellett, h a sherlocki intellektus képe összességében torz képet mutat a valódi elemző gondolkodás valódi természetéről (azt sugallja, hogy biztosan meg lehet mondani és azonosítani lehet egy-egy apró jel ok-okozati előzményeit, és ezekből messzemenő következtetéseket és csakis azokat lehet levonni), alapjában véve jól mutatja be a sorozat az ilyen elemző típust. … Talán az Irene-incidenseket kivéve: itt ez a sorozat is elkövette azt az alapvető hibát, amit sok klasszikus – a hősnő tkp fut a főhős után; és míg Irene figurájába simán belefér a szabad szexuális felfogás az agyafúrtság mellé, addig Holmes “a füle botját sem mozdítja” amikor a nő leplezetlenül megkörnyékezi… Közben meg azt látjuk, h a kötődni kívánó Wattson meg szerencsétlenkedik a nőkkel, és arra van kárhoztatva, h zsémbes feleség-szerepben fegyelmezze Holmes társasági viselkedését.

Rory - 2012. 09. 06. 13:31

Nos, én csak reménykedem, hogy ahogy Sherlockot “fel tudták támasztani” Moriartyt is fel fogják. Ő a fő gonosz, nélküle nem mehet a sorozat! mellesleg egy ilyen brutál király rész után nehogy meghaljon nekem! De van egy évem hogy bízzam Moffat kreativitásában és fantáziájában. Szerintem nem lehet úgy lezárni úgy lezárni Moriarty szerepét, hogy fejbe lövi magát. Ez túl egyszerű. Én személy szerint, halvány lila fogalmam sincs, hogy fogom kibírni a következő évadig. De persze ezért megéri várni

Rory - 2012. 09. 06. 13:53

Amikor Moriarty szájbalőtte magát, én már azt vártam, mikor mosolyodik el :)

Gigi - 2012. 09. 09. 13:12

“az nem valóság, amit látunk, hanem Watson meséli a pszichológusának… nos, ez biztos nem így lesz”
Oké, oké, feltételezésképp írtam. Amúgy nem akarok belebonyolódni az “itt meg ott volt a ház”-típusú fejtegetésekbe, bár biztosan ott lesz a kulcs, valami frappáns, rövid megoldást kell választani, nyilván nem arról fog szólni a rész, hogy Sherlock magyaráz, márpedig ilyen nyolc percekben szokták kifejteni a Youtube-videókon, ami tönkretenné a 3.1. (leírni is jó!) dinamikáját. És már volt, hogy úgy magyarázott, hogy “Watson, csak te láttad így”, tehát még lehetséges. És mentségemre szóljon, itt azért nehezebb az elméletezés, mint a How i met-nél :D De nem baj, élvezem. Csak megpróbáltam pszichológiai magyarázatot keresni…
“Amikor Moriarty szájbalőtte magát, én már azt vártam, mikor mosolyodik el :)”
Én is! Lehet, hogy kaphat egy másik király ellenfelet, de banyek, Andrew Scott überelhetetlen!

Gigi - 2012. 09. 11. 18:45
PatrickBurnsRed - 2012. 09. 24. 23:42

Vannak itt egész okos és bőven kivitelezhető dolgok amiket leírtatok erről a “hogyan élhette túl Sherlock” dologról, de mindenki csak ismételgeti az előzőeket és mindenki azt írja, hogy tuti a szennyest szállító kocsiba ugrott de aztán egyből írjátok h igazából nem is ugrott, még csak nem is lépett, szimplán csak előre dőlt.. kár találgatni, majd úgy is kiderül. Mindenesetre bivalyerős ez a sorozat, nálam 10/10.

--- - 2012. 09. 27. 11:18

Nézzétek meg kb. az 5. percnél a felakasztott bábút! Szerintem az a kulcs ;)

Gigi - 2012. 10. 22. 12:46

Nem tudom, mennyire SPOILER, semmi poént nem lövök el: Steven Moffat azt nyilatkozta, hogy nem olvasott még olyan elméletet, ami megfelelne a ‘valóságnak’, tehát szerintem a szennyeseset hanyagolni lehet, mert az az egyik legnépszerűbb ötlet.
Btw.: Egészen pontosan mikor jelenik meg a 3. évad?

winnie - 2012. 10. 22. 12:57

még nincs időpontja, de tavasszal. vagy ősszel.

Coimbra - 2012. 10. 22. 17:29

Gigi: attól függ, miket olvasott el. :) Olvastam én már a galambokat is, akik egyszer, mikor a kamera fentről mutatja Sherlockot a földön feküdni, valamelyik ablakpárkányról repülnek el.De ilyen erővel minden gyanús jelre lehetne mondani, hogy köze lehet hozzá.Moffat pedig azt se vallaná be, ha valaki eltalálná az elméletet.

Infi - 2013. 02. 25. 13:46

Hatása alatt vagyok még mindig,pedig két napja néztem végig,erre csak azt tudom mondani zseniális!
http://youtu.be/Hx_bax2r8eQ

topofthemorning - 2014. 01. 01. 09:05

Végre!! :D

Coimbra - 2014. 01. 02. 12:46

Na, ugye, hogy gumira ugrott.Igaz, azt nem gondoltam volna, hogy így fognak mászkálni egy nagy kék cuccal, meg hogy lesznek olyan pofátlanok, hogy 10 másodpercre kidobnak egy hullát, majd felszedik, vissza is nézem újra, mert nem értem, az ugrás után miért nem Sherlock feküdt rögtön oda, persze a gumilabda a hónaljba stimmelt.

CyClotroniC - 2014. 01. 02. 13:17

Igazából nem volt itt nagy rejtély, kb mindenki ezeket mondta rögtön, meg ahogy Moffaték nyilatkoztak, az sem biztos, hogy valóban így történt, lehet Sherlock is csak mondott valamit, nem tudhatjuk. Ami ugye baromi kényelmes, mert ha tetszik a magyarázat, akkor úgy volt, ha nem, akkor az igazi titok marad. Mondjuk az tetszett, hogy a sok ultrafant kicsit beoltották :D Mondom, mint alkotói húzás nagyon bejött a cliffhanger nekik, meg hypeja volt, bár igazán nem tudom így utólag, hogy miért :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz