login |

Pilot: Smash

2012. 01. 19. 18:20 - Írta: CyClotroniC

22 hozzászólás | kategória: 2011/12, kritika, pilot-mustra,

Sometimes dreams are hard.

Február 6-tól érkezik az NBC hétfőjére a The Voice mögé a Smash, ami remek lehetőség lehet a csatorna számára, hogy legalább egy napon elfogadhatóan teljesítsen, már ami a nézettséget illeti. Erre pedig nem csak az énekes reality tavalyi sikere miatt lehet jó esélye, ugyanis az NBC által a netre felpakolt Smash pilotja több, mint bizalomgerjesztő volt.

Szögezzük le az elején, hogy igen kevés köze van a Glee-hez, hiszen nem egy tinisorozatról van szó, egyáltalán nem harsány, nem csapongó, sokkalta letisztultabb és egyszerűbb színházi történet bontakozik ki a képernyőn, amely egy Marilyn Monroe életével foglalkozó Broadway musical születését fogja bemutatni, de bátran ajánlható azoknak is, akik főleg a saját álmukat kergető szereplők miatt néznének bele.

Az első 40 percet követően azt hiszem, hogy minden színházrajongó dörzsölheti majd a tenyerét, hiszen egyetlen apró ötlettől indulunk el vélhetően a premierig, így az egész színdarab születését nyomon követhetjük majd. Fontos viszont megemlíteni, hogy maga a sorozat nem értelmezhető klasszikus musicalként, hiszen dalbetéteket főleg csak meghallgatásokon, próbákon vagy az írás során fogunk látni, így főleg a musical születésén, a készítők magánéletén és a címszerepre áhítozó két színésznő történetén lesz a hangsúly.

A Marilyn szerzőpárosának egyik tagja (Debra Messing) a családja és a munkája között őrlődik egy adoptálás küszöbén, míg a másik (Christian Borle) képtelen együtt dolgozni az amúgy zseni, de kétségtelenül egoista rendezővel (Jack Davenport), ráadásul mindketten más-más Marilyn jelöltben látják a fantáziát. Hozzájuk érkezik még Anjelica Huston válófélben lévő, tapasztalt producerként, és természetesen a két színésznő is, akiknek a címszerepért folytatott harca vélhetően a történet középpontját fogja képezni.

Kicsit Fekete hattyús felállást kell elképzelni, persze a balett és az őrület nélkül, hiszen egyfelől itt van nekünk Ivy Lynn (Megan Hilty), aki ugyan még nem befutott sztár, de tekintélyes Broadway-rutinnal rendelkezik, ráadásul igencsak hasonlít Marilynre, míg a rendező kegyeltje, Karen Cartwright (Katharine McPhee) jelenleg csak pincérnősködik, és gyakorlatilag nulla tapasztalatának köszönhetően eddig mindenhonnan elhajtották.

Az rögtön érződik az elejétől fogva, hogy a szomszédlányosabb, természetesebb és ártatlanabb Karen lesz majd történetünk főhőse, aki remek hangja mellett pontosan azzal veteti magát észre a meghallgatáson, hogy ő az egyetlen, aki nem Marilyn-klónként érkezik.

A Smash-nek fontos elemét képezik az eredeti számok, hiszen mégiscsak egy musical születéséről szól a történet, melyet a Marc Shaiman / Scott Wittman szerzőpáros szállít majd, akik közel sem amatőrök a szakmában, hiszen ők jegyzik a 8 Tony-díjas Hajlakkot is, így nem meglepő, hogy a pilot finálé-montázsa alatt hallható „Let Me Be Your Star” dal olyan feelgoodsággal zárja a nyitórészt, hogy az addig bizonytalankodó nézőket is simán behúzhatja még egy körre.

A Smash pilotja egy remekül összeszedett, nem unalmas, nem kapkodó 40 percet hozott, amiért kijár neki a 7/10, ugyanakkor kérdéses még, hogy a The Voice-hoz igazított 15 epizódos első évadot mivel fogják tudni kitölteni, és ki tudják-e kerülni a címszerep-párbaj kliséit. A dalbetétek helyenként nagyszerűek, néhol csak szimplán korrektek voltak, illetve pár magánéleti szálon is érződik némi sablonosság, viszont a karakterek érdekesek és Katharine McPhee természetességét nem lehet nem szeretni, így nagyon sokat kéne zuhannia, hogy ne maradjak az évad végéig.

22 hozzászólás Ne habozz!

cyborgwings - 2012. 01. 19. 18:32

az utolsó bekezdésedben olvasható értékeléssel maximálisan egyetértek, a pontszám nálam viszont inkább 6/10, és az is csak legfeljebb. valahogy nem ragadott magával egyelőre úgy, ahogy azt annak idején, amikor megláttam, hogy lesz egy ilyen, vártam. ám fantáziát abszolút látok benne, úgyhogy egyértelműen maradok.

ldavid - 2012. 01. 19. 19:03

ugyan utálom a musicaleket, de ez tényleg egész jó volt.
ha a random dalrafakadások száma nem lesz sokkal több, mint a pilotban, akkor pár részt még megnézek, mert a történet érdekelne.

Kardigán - 2012. 01. 19. 19:07

dede, nagyonis lehet nem szeretni :)

bazira nem hiteles nekem sajnos, hogy a részben körülbelül háromszor nyafog azon, hogy jaj szexinek kell lenni és ez milyen elképesztő tragédiája az ő életének és azt hogy és jaj neki olyan rossz – aztán hat másodperc alatt rábeszéli magát a fürdőszobában, hogy bugyiban parádézzon egy vadidegen pasas előtt. eleve elég bosszantó, hogy egy ennyire szép csaj azon vinnyog, hogy nem tud szexi lenni, de ezzel együtt nopláne

nekem túl kétdimenziós, a szőke csaj sokkal érdekesebb.

Kardigán - 2012. 01. 19. 19:08

bocs, ez a kommentedről jutott eszembe:)
a bemutatókkal nekem az a kicsi bajom, hogy úgy, hogy láttam őket, elég unalmas volt a rész, a néhány debra messinges jelenet volt izgi, a többit már láttuk a trailerekben…

CyClotroniC - 2012. 01. 19. 19:13

Na igen, a trailer után hathatott talán egy kicsit lomhának, esetleg még unalmasnak is. Igazából nekem a zárószám és a következő részekből összevágott montzás volt, ami meggyőzött, és talán ezek is húztákfel 7-esre a 6-osról.

Katharine McPhee engem a természetességével fogott meg, és míg a szőke lányban csak a féltékenységet látom egyelőre kibontható szálként, addig benne inkább azt, hogy tud-e majd áldozatokat hozni a karrierjéért, és gondolom a túlságosan ideális párkapcsolatát is ki fogja majd ez szépen kezdeni idővel. Kicsit erre is utaltam, hogy félek a párharc-kliséktől, de hát lepjenek meg ;)

napocskin - 2012. 01. 19. 19:19

Kliséhegyek, de azért viszonylag szórakoztató kliséhegyek. Mondjuk őszintén szólva, bármilyen bájos is a barna hajú csaj, én nem látom, hol láthat benne bárki is Marilynt, főleg a szőkével összehasonlítva… viszont ameddig Jack Davenport jó sokat beszél, maradok, csak hogy hallhassam a hangját. :-P

Mammut - 2012. 01. 19. 19:50

számomra idegesítőek és unszimpatikusak voltak a karakterek, ráadásul tényleges musicalt vártam, szóval végig sem néztem

Kardigán - 2012. 01. 19. 20:56

CyClotroniC: iiiigen, de nekem pont ez a bajom, hogy a szőke csajról el tudod képzelni, hogy féltékeny lesz, a barnáról meg nem. dehát miért nem, ha egyszer ez egy teljesen logikus és teljesen emberi reakció, de ez úgy van beállítva, mintha a szőke gonosz lenne azért, mert baromira vágyik erre a szerepre.

CyClotroniC - 2012. 01. 19. 21:25

Én azért nem érzem ezt a fekete-fehér párharcot egyelőre, bár kétségtelenül a vidéki lány van főhősnek beállítva, de azért Ivy esetében is ott volt a telefonos jelenet kapcsán, hogy a szülők az ő karrierjére is igen magasról tojnak…

Remélem, hogy idővel árnyalni fogják még őt, és kedvesebbé varázsolni, mert pl a Hart of Dixie jó példa arra, hogy Lemon annak ellenére, hogy nemezisként indult, a 10. rész végére már majdhogynem szerethetőbbé vált, mint Zoe, legalábbis a számomra, de ez tuti szubjektív. Az viszont biztos, hogy ott is nagyon jót tett az, hogy rengeteg árnyaltak ezek a kétpólusú ellentéten, és itt is valami hasonlót várnék.

Junkieka - 2012. 01. 19. 23:00

Nekem tetszett nagyon :)
Hiányzott már valami ilyesmi, mivel a Glee-re nagyon ráuntam, főleg Lea Michelle-re..
Itt nagyon jó a cast, pörög rendesen szerintem az egész. (Jó nekem, hogy nem láttam semmilyen előzetest, így elvárások nélkül élvezhettem :) LE A PROMÓKKAL!!!! Csak csalódásokat okoznak. :P)

Kardigán - 2012. 01. 20. 00:55

igazából tökre egyetértek, csak asszem nekem kicsit erősebb volt a főszereplősítés (bár a nevéről fogalmam sem volt :))
de ugyanabban reménykedünk :)

cyberfuker85 - 2012. 01. 20. 10:58

kritikát nem olvastam csak képeket láttam. nagyon bejött a csaj meg 7/10 jó cím .bepróbáltam. érdekes volt. de szerintem nem fogom nézni ez a színházi maszlag nagyon szarul jött le. még a kurva taxiba is énekelt a szőke. :S

Thomas - 2012. 01. 20. 12:08

Tök jó a kritika, a szöveg alapján minimum egy 8-ast vártam:) Majd meglátjuk nálam mennyi lesz, én még egyelőre nem nézem meg, de már nagyon várom, hogy lemenjen rendesen:) Az alapján, amit írtál, nekem be fog jönni:) Ez itt a kulcs: “egyáltalán nem harsány, nem csapongó”:) Szóval nekem találták ki! És talán végre egy újabb volt Idolos futhat be egy kicsit jobban a segítségével:)

Wynonna - 2012. 01. 20. 17:19

Megnéztem végre, és nekem nagyon bejött, szeretni fogom:)

papsapka - 2012. 01. 24. 18:54

Hajrá Ivy! A barna hajú csaj untatott engem, semmi extra nincs benne, kissé lagymatag. Biztos végignézem az évadot, mit hoznak ki belőle, de annyira nem nyűgözött le a pilot. 6/10.

yeeeyha - 2012. 01. 24. 21:33

Alapjában véve nem vagyok oda a musicalekért, viszont nyitott vagyok mindenre. Lehet, hogy rossz időben is néztem meg a pilotot e téren, mert tegnap hol próbáltam kialudni a megfázásomat, hol valami őrült ötlet folytán Misfitset daráltam, ami minden, csak nem kedves, énekelgetős sorozat, ráadásul letöltöttem az OST-jét is, szóval teljes az ilyen elektronikus-dance-zene (bocs, nem tom mi a helyes neve) élmény.
Úgyhogy a dalok annyira nem tetszettek, meg az egész musicales stílus, a csiricsáré itt-ott, kivéve a happy birthdayt, ami tényleg remek rész volt, úgy teljesen. Az egyetlen név nálam Jack Davenport, imádom a pasast, a snow patrol klipben is olyan meglepetés volt, hogy csak na; és itt sem okozott csalódást, néha kicsit borostásan, new yorkosan, öntelten levett a lábamról. Tetszik a sok szereplő is, mindenkiben látok fantáziát, meglátjuk ők hogy alakulnak. Két dolog győzött meg végül, hogy maradok: 1: a két lány közül egyik sem tipikusan jó, a másik meg tipikusan rossz, mindkettő megérdemelné valamilyen szinten Marilyn szerepét, még ha karen felé is billen a mérce és 2: ahogy vége lett a pilotnak nagyon-nagyon sajnáltam, hogy nincs még csak öt perc… Messze van a következő rész.

Raoul - 2012. 01. 30. 10:26

Én is eljutottam végre oda, hogy megnézzem a pilotot és nekem bejött. Mondjuk én eleve nagy musical rajongó vagyok, így biztos dobott az élményen az is, hogy megemlítettek egy Kristin Chenoweth-et (aki számomra akkor is musical-színésznő marad), vagy említettek egy Wickedet, amit nagyon szeretek, plusz szerintem lehet érezni, hogy a Hairpsray zeneszerzői feküdtek rá a zenére, mert olyan jó is.
Mondjuk én nem csak azt várom, hogy a szőkén árnyaljanak, de a barnán se ártana. Annyira sablon a csaj a maga bájos, ártatlan valójában, ami egyébként tényleg passzol hozzá, tényleg magával ragadott, de akkor még jobban imádnám, ha nem lenne ilyen bájos.
A rendező pedig igazi szemétláda, éljen! Tetszik. Mondjuk az íróhölgyemény magánéletét annyira nem éreztem érdekesnek, de maga a karakter ezzel szemben érdekes.

Amúgy láttam, hogy van akinek nem jönnek be a spontán dalra fakadások. (Itt csak a végén emlékszem, hogy lett volna.) Az a musical lényege, hogy a szereplők a mondanivalójukat dalban mondják el és megértem, hogy ezt valaki nem szereti, de nem lehet érv egy olyan sorozattal szemben, ami nem titkoltan musicalekkel foglalkozik! Ha nem szeretem a lövöldözést, akkor nem nézek akciófilmet, nem pedig kritizálom miatta. Ez csak úgy bántotta a szemem, senkit nem szeretnék támadni ezzel, csak gondoltam megosztom a véleményem ezzel kapcsolatban.

mmonitor - 2012. 01. 30. 20:13

Nekem nagyon bejött, minden karakter érdekel kivéve a szőkét, kövér és csúnya persze, hogy féltékeny lesz.

novi - 2012. 01. 30. 22:19

mammut leírta a tutit. +1

béna dalok, semmilyen szereplők. a végéig el se jutottam, h a dicsért montázs berántson.

dacecc - 2012. 02. 08. 22:00

Nagyon berántott az egész hangulata a pilotnak. Nem valami súlyos történet, és remélem nem is lesznek túl mély drámázások benne. Az egyik dal alatt meg szabályosan beleborzongtam, elég jó hangja van a főszereplő lánynak.

Thomas - 2012. 02. 09. 19:08

Most néztem meg:) Nagyon tetszett, nagyon aranyos az egész, szinte minden percét élveztem, különösen Katharine jeleneteit:) Pont azt kaptam, amire számítottam, így teljesen meg vagyok vele elégedve:) Az egyetlen negatívum, amit felhozhatok, hogy itt is agyon stúdiózzák a dalokat (főleg a Beautifulnál zavart), mint a Glee-ben, pedig mennyivel szebben és természetesebben szólnának, ha csak simán felénekelnék, és nem csinálnának vele semmit! Mindketten vannak annyira képzett, és tehetséges énekesek, hogy pár felvételből összejönne a tökéletes anyag szerintem…

winnie - 2012. 02. 11. 00:36

“kivéve a szőkét, kövér és csúnya ”

ejha. csúnya? azért ennyire csak nem programozott át mindenkit hollywood. de oké, ez szubjektív, van, akinek az szép, ami a mások szerint csúnya. és kövér? azért ennyire csak nem programozott át…, ööö, ezt már írtam. azért a gépezet működik:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz