login |

Star Trek Online-t mindenkinek?

2012. 01. 20. 14:47 - Írta: winnie

31 hozzászólás | kategória: játék, video,

A lényeg: a Star Trek Online csapata mindenkinek ingyenesen elérhetővé tette a játékot, s ennek örömére kiadtak egy új előzetest is, amit a tovább mögött megnézhet mindenki, hogy eldöntse akar-e masszívan ST-zni. Aki igen, annak irány a honlap, tölthető a kliens, nincs havi díj. (Pénzért feloldható tartalom azért maradt, gondolom.) És itt egy gyorstalpaló is elolvasható.

Gondolom, akad köztetek olyan fanatikus, aki már játszott a Star Trek Online-nal, páran meg most fogják bepróbálni, így a véleményekre kíváncsiak vagyunk, hogy mennyire érdemes időt szánni a játékra. Mert az az igazság, hogy bármennyire is jól hangzik, hogy ingyenes lett a játék, nyilván ennek az az oka, hogy nem volt túl sikeres, ez pedig vagy az üzleti modell, vagy a marketing, vagy pedig a játék gyengeségét jelzi. Hátha nem az utóbbi.

31 hozzászólás Ne habozz!

w - 2012. 01. 20. 15:03

A F2P váltás nem feltétlen ebből adódott, egyszerűen csak ahogy keleten is, mostanra nyugaton is becsődölt az előfizetéses modell, a WoW-on kívül más már nem tud nagyon elkérni havi 15 dollárt, főleg nem a mostani gazdasági viszonyok között. Mára már szinte minden MMO F2P, gyk csak a decemberben kiadott Star Wars Old Republic az utolsó, ami még sikeres lehet így, de előbb-utóbb nekik is váltaniuk kell.

Az STO amúgy mindenképp érdemes, folyamatosan jön hozzá a kontent, epizódokra bontva, mindegyik általában más Star Trek sorozatra épül, a következő például DS9-es lesz.

A gépigénye alacsony, két játszható faj van, a játékosok által kreált missziók pedig néha jobbak, mint a hivatalosak, ott pedig tényleg nagy a változatosság és szinte végtelen a tartalom. Igen, ingyen, a prémium előfizetés elsősorban a sok grindelést váltja ki, az általa adott extrák csak huzamosabb játékidő után szükségesek igazán, így az ingyenes fázis jól be tud húzni. A gépigénye is alacsony – mindenképp ajánlott.

Pocok - 2012. 01. 20. 15:05

Megnézem.
És igen. WOWon kívül (bár ott lesz igazi pénzes AH, mondjuk már úgy is halott a játék…) előbb utóbb minden F2P lesz. SWTOR is.
Már töltöm is.

Wolverine - 2012. 01. 20. 15:08

Szerintem a játék vállalhatóan jó lett – mostanára. Sajnos a megjelenésekor korántsem volt kiforrott, ami miatt nem volt elég előfizető – nem véletlen, hogy a fejlesztő Cryptic Studiost eladta (az amúgy is anyagi nehézségekkel küzdő) tulajdonos, az Atari; és az új tulaj, a Perfect World ingyenes – pontosabban freemium – modellben utazik.
A korlátozások egyébként meglepően szűkek, viszont sok olyan dolog is van, amit a C-Store-ból lehet megvenni és máshol alapnak számít. Az összehasonlítás az ingyenes és előfizető játékosokkal itt olvasható: http://startrekonline.com/f2p_features

Wolverine - 2012. 01. 20. 15:14

Még valami: nem tudom, honnan származik a fenti kép, de az interface egyáltalán nem így néz ki :)

JackPackage - 2012. 01. 20. 15:14

Én most vizsgáltam be amikor free lett, eddig (durván 5-6 óra játék alatt) egész korrekt, nem dobtam el az agyam tőle, de megérte az eddig rászánt időt, és még azért jócskán az elején járok, van még mit tanulni.

Scoo - 2012. 01. 20. 15:18

Kipróbáltam én is. Egyelőre tetszik, bár egy jó magyar leírást a fejlődésről szívesen vennék. Tetszik, hogy van benne űr és földicsata is. Aránylag mindkettő egész jól sikerült.

w – nem két játszható faj van, hanem rengeteg. Sajátot is kreálhatunk.

Pocok - 2012. 01. 20. 15:19

Wolverine – 2012. 01. 20. 15:08

WOW, tényleg nincs akkora megkötés. Én már sok F2PMMO-t próbáltam ki…
És hogy lehet saját contentet csinálni? Kiváncsi vagyok rá.

w - 2012. 01. 20. 15:36

@Scoo: Átfogalmazom: a Klingonok és a Föderáció érhető el alapból a frakciókat tekintve, nevesített kampánnyal más nem rendelkezik. A karaktered faja értelemszerűen kötetlen :)

Pesza - 2012. 01. 20. 17:24

Na ezt biztos kipróbálom, eddig sajnáltam rá a pénzt.

@Pocok wowban nem lesz valódi pénzes AH. Az a diabloIII-ban lesz.

Pocok - 2012. 01. 20. 17:31

Csak idő kérdése. Oda is átrakják. Meglátod.

Pocok - 2012. 01. 20. 17:40

Pont nem mennek a szerverek.

inferno88 - 2012. 01. 20. 17:42

Ma és tegnap is 16h-tól van karbantartás,kicsit kellemetlen.
Általánosságban véve nem lett rossz.A földi irányítás elmegy,a hajós irányítást viszont egy az egyben a bridge commanderből kellett volna átvenni.Az nagyon epic volt.

Leginkább a kamerakezelés az,ami nem tetszett,mert alapból free mód,de az options-ban be lehet állítani,hogy kövesse az ellent.

hallak65 - 2012. 01. 20. 17:56

Megnéztem egy-két tesztet belőle. Hát…
A fő bajom a játékkal, hogy kb egy egyszerű lövöldözős játék star trek környezetben. A borg dolgozókat úgy lövöldözik lefele, mint a vadkacsákat.
A másik, hogy a star trek-ben igen nagy a hierarchia. Jobb esetben meg kell járni a raglétrát, hogy kapitány lehessen az ember. Egyébként a SWTOR-ban se az elején kapsz hajót, hanem vagy 25ös szint környékén, miután megcsináltál egy class küldetést.
És hol van az akadémia? Simán ellőhették volna tutorialnak, Kobajasi Maru-val és egyebekkel, ha már a föderációval kell kezdeni kötelezően. 25. szintől lehet klingon oldalon játszani. Ami erősen megkérdőjelezhető…
A faj szinten is bukik kicsit a játék, mert csak annyi jelentősége van, mint egy normál mmo-ban. Pedig az star trek-ben sok múlik azon milyen fajhoz tartozik. Abból ered a motiváció, hogy adott helyzetben, hogy cselekszik, mit válaszol. Gondoljunk csak a vulkániak logikus gondolkodására vagy a klingonok erőszakosságára és még sorolni lehetne. És simán elfértek volna a romulánok harmadik félnek…
Lehet nekem vannak nagy elvárásaim, de a SWOTOR bétájában már visszaköszönt az az igazi star wars feeling, ezt valahogy nem érzem trekesnek.

Reg5 - 2012. 01. 20. 18:06

Első MMO-m :) Eddig olyan 2-3 órát öltem bele, magyarul sehol nem tartok, de jónak tűnik.

Wolverine - 2012. 01. 20. 18:26

hallak65: a tutorial egy vélhetően hibás borg hajó elleni harc; a komoly borg end-game tartalomnak számít, és nem vadkacsavadászat…
Az akadémia szerepel a játékban, de egyelőre nincs komolyabb szerepe. A ranglétra itt is megvan, az elején hadnagyként egy kisebb és gyengébb hajót kapsz, majd szép lassan a jobbakat – pl. kapitánynak kell lenned egy Galaxy vagy Intrepid osztályú hajóhoz. A játszható romulánok tervben vannak 3. frkcióként, de a jövő zenéje, mikor jelennek meg.

m76 - 2012. 01. 20. 19:39

Én próbáltam anno a játék demóját, egy fertelem volt.

Én magamat HC Star Trek fannak gondolom, imádom az TNG univerzumot, mégsem voltam képes ezzel a gyötrelemmel 2-3 óránál többet eltölteni.

Idézem az akkor írt rövid értékelésem:

Kipróbáltam a demo-t, hát azt a 8 gigát amit le kellett hozzá tölteni és 3 napig tartott, sem érte meg. Grafika ezredfordulós szintű. Menü áttekinthetetlen és átgondolatlan, olyan mint amikor elkezdek programozni és csak rádobálom a form-ra a szükséges komponenseket minden elrendezés nélkül.

A játéktér 2d-s, nem tudsz tetszőleges irányba repülni, mert felfelé is max 45 fokig meg lefelé is max 45 fokig tudsz emelkedni vagy süllyedni a hajóval. Olyan, hogy fejre állás, vagy átfordulás 360 fokban eszedbe ne jusson.

Így az úrcsatában gyakorlatilag semmi taktikázási lehetőség nincs, az nyer akinek több és erősebb fegyvere van és/vagy erősebb a pajzsa. És ez sajnos igaz a gyalogos harcra is, amikor rohangászni kell away team-el, gyakorlatilag ugyanaz a szisztéma mint az űrcsatánál, nincs fedezékrendszer, az nyer akinek később fogy el a hp-ja, csak azon múlik ki az erősebb, semmi taktika, semmi ügyesség. Még célozni se kell, mert auto aim van, neked csak ki kell választani az ellenfelet és magától rácéloz a játék.

Gyakorlatilag egy nagy nulla az egész, még az st világ hangulatát se tudja visszaadni, egyedül űrcsaták közben van valami minimális derengés. Ennek volt köszönhető, hogy egyáltalán végigvittem a demot.

Ami még nekem vesszőparipám ilyen játékoknál, hogy a szövegek 90%-a itt is csak írott formában jelenik meg, vagyis olvasni kéne. Hát kösz de nem kösz, ha olvasni akarok előveszek egy könyvet, az a minimum 2010-ben amit elvárok, hogy egy játékban ne kelljen olvasni az npc-k szövegét, hanem rendes beszéd legyen.

A baj az, hogy még így is biztosan fizetni fognak érte sokan, pedig megérdemelnék, hogy egy büdös garast ne kapjanak ezért, mert ez gyalázat, nem más, figyelembe véve azt, hogy mennyi idejük és lehetőségük volt fejleszteni.

Nem azt mondom láttam már ennél gyengébb játékot is, de ennyire rosszul kiaknázott lehetősget még nem. Mert az, hogy egy eleve szar ötletből egy rossz játék készül, az ok. Nade egy star trek mmo-ból ilyet összetákolni, ha részem lett volna benne nem tudnám hogy bújjak a föld alá szégyenemben. “

inferno88 - 2012. 01. 20. 20:01

Attól én is kiakadtam,hogy olvasni kell.Főleg csata közben bejön a b*zi 10 oldalas szöveg,stb..először a sound beállítások közt keresgéltem,hogy mit rontottam el.
A grafika azért is “gagyi”,mert nagy a célközönség.Nem ezzel akarják VérPistikét új vga vásárlására ösztönözni.Például WOW.

Azon én is meglepődtem,hogy nem lehet körbefordulni,illetve tengely körül forgatni a hajót.Bridge Commanderben ezzel nagyon jól lehet játszani,főleg ha fenn van a kobayashi maru kiegészítő,ami sokkal valóságosabbá tett minden hajót.

Pl Intrepid (Voyager)osztállyal Galaxy class(Enterprise-D) ellen.Intrepid hasán nagyon sok a phaser,de mondjuk legyen sérült az alsó pajzs.Az ellenség előtt repülsz,hátsó torpedók kitáraz+phaser,majd tengelykörüli forgatás közben felfele dugóhúzó és megsorozom a 6 alsó ágyúval a taktikai pontokat,mint híd,felső phaserek….belemerültem :D

Én nagyon hiányolom az alrendszerek támadhatóságát.Pl. hajtűvekre vagy adott torpedóvetőkre koncentrálni.

Mangusztai - 2012. 01. 20. 22:52

Mééé nincs magyarítás:DDDD! Mivel elég kezdetleges az angol tudásom, nekem sajnos így élvezhetetlen volt ez a játék:DD

Trefayne - 2012. 01. 21. 00:57

Még nem próbáltam ki, de már letöltöttem a telepítőt.
Lehet, hogy sokat várok el az STO-tól, a viszonylag rövid életű ST Conquest Online és a gyenge ST Legacy után. Nem mondom, a C.O. elég jónak tűnt, de nem volt annyira látványos, többnyire csak ST rajongók ismerkedő közösségi játéka volt (ahogy nekem is). Az ST Legacy bár nem online játék volt, de volt benne potenciál. Csak épp gyenge játékmenete miatt is a minőség kifogásolható volt.
Ettől függetlenül azért remélem, hogy gazdagítja új (de pozitív) élményekkel valamilyen szinten a Star Trek iránti rajongásomat.

Fehencke - 2012. 01. 21. 02:17

hát én leszedtem, egy játéknál grafika nem anyira lényeg nekem de ez valami förtelem, hát konrétan nincsennek benne élek olyan mintha a felbontás 640×480 as lenne azt teljes képernőbe kiraknák és még el is blurolnák, én eleinte azthittem felbontást nem álítotam be de mindeen maxra volt huzva, nem is lenne ezzel még nagyon para de az hogy még az élek,konturok is hiányoznak összevan mostva az egész
Hát én aztmondom senki ne pazarolja rá az időt mert egy mmo-t nem 10órán keresztül fogja bámulni.
meg amitt m76 az valami borzasztó ezek után tuti kuka lessz pedig akartam még adni egy eélyt.

Itsuki - 2012. 01. 21. 08:43

Hát nem tudom miért baj az hogy az nyer akinek több jobb fegyvere van na meg erősebb pajzsa… hát erről szól az mmo,az erősebb nyer:D Nem akartok szöveget olvasni? Hát játszottam pár mmoval de mindbe olvasni kellett :D Mosott az egész játék? Nekem érdekes módon nem… meg gondolom azért a játékosok nagyrészének se… :) nem tökéletes,messze nem tökéletes. Nyilván hajót kell kapni a kezed közé elejétől mert hát kinek lenne kedve napokat eltölteni a játékba hogy nem vezethet hajót se.. Van akinek tetszeni fog van akinek nem,de ha az F2P mmokat nézzük,messze van ennél sokkal rosszabbak ,sokkal jobb viszont nem.

Scoo - 2012. 01. 21. 11:45

Egyedül a Star Wars mmo-ban nem kell olvasni. Minden másban igen. Gondolom az eszméletlen sok szöveg miatt. A menürendszer mondjuk nekem se tetszik. Fizetni biztos nem fizetnék érte, de így, hogy ingyenes mindenképp futok vele pár kört.

Wolverine - 2012. 01. 21. 15:44

A jelek szerint egyesek nem értenek meg valamit: egy MMO-nál olyan grafika, mint amilyen egy single játékban manapság elvárt, garantált bukást jelent, mert tömegben játszhatatlanná válik az egész.
Olvasni kell? Igen, mert ez egy MMORPG, és nem egy “menj és lőj” agyatlan fps.

DivatDiktator - 2012. 01. 22. 07:03

Reggelnék én, ha lehetne! Ugyanis nem lehet !:D Állandóan visszadobja az összes adatot, hiába csűröm-csavarom, sehogy se jó, úgy veszi mintha semmit nem írtam volna be.

Gondolom offline a szeró…de ugyan kérem vasárnap reggel 7kor egy MMO-nál ami most váltott free-re?!

Kicsit utánatúrtam és 2010-ből találtam kritikát a játékról, kíváncsi vagyok rá, még ha olvasni is kell és még ha nem is lehet dugóhúzót tolni a szekérrel.

Azonban azt nagy hátránynak tartom, hogy az akadémiának nem fordítottak nagyobb figyelmet, én úgy képzeltem hogy végig kell járni a szamárlétrát kadéttól-kapitányig (pl-lvl-1-lvl-80 vagy valami). Ha ez normálisan meglenne csinálva akkor akár hosszabb is lehetne a játékmenet és a karakter fejlődés és igen is ha valaki hajót akar vezetni az előtte tanuljon meg játszani (WOW-os példa: lvl-20tól van mount).

De nem okoskodok még nem játszottam:)

inferno88 - 2012. 01. 22. 14:57

Erősebb hajóval nem feltétlen kéne győzni.
Ezért mondtam,hogy hiányzik az alrendszerek célzása.Akár deltakomppal is szét lehet kapni Galor vagy Bird of Prey osztályú hajókat,mert nagyon gyorsan lehet vele manőverezni,gyorsítani,fékezni,de ez itt nincs megvalósítva sajnos.A Legacy egy rakat kaki volt,azért halálbüntetés járna.

Paladin - 2012. 01. 23. 16:27

Amikor kijött, játszottam vele, meg a béta utolsó hetében.

Sajnos biztosra mentek, nem csináltak semmi meredeket. A kommersz mmo elemeket vették és raktak rá egy star trek bőrt, tudván, hogy az úgyis eladja nekik akkor is, ha a játék harmatos.

Oli - 2012. 01. 24. 10:16

Nem értem az értetlenkedőket…

Nincs taktikázási lehetőség?
Ne nevettess. Ezt akkor a BF3-ra is el lehet mondani vagy WOW-ra, Aionra és ezek alapján még a Age of Empire-re se lehetne mondani hogy nincs benne taktikázási lehetőség.

Szar a grafika?
Felbontási és egyéb finomhangolási (on/off) problémákat a video menüben találod. Ez nem egy BF3, nem is egy kidolgozott Aion mmo de meg fogsz lepődni.

Na meg egy demo-t összehasonlítani az eredeti játékkal…eleve baromság, pláne 1-2 óra játék után. Sok esetben ég és föld a különbség.

Az űrbéli “repülés” nekem se tetszik de megszokható.Ebből is látszik hogy nem csak a Hardcore ST fanoknak lett hegesztve. Valami valamiért.Van ezernyi dolog ami kárpótol bizonyos hibákért. Olyan játék sose lesz ami mindenben tökéletes és mindenkinek tetszik. Nem a negatív véleménnyel van bajom hanem a túlzott lehúzással. Azt tartogassátok a tényleg játszhatatlan “gémekre”. Az ilyen kommentek alapján történik az hogy kis se próbálják a játékot mert hát azt írta xy -Ez a játék egy fos.

“Mert ami neked szart se ér
lehet hogy nekem az a jó,
há-há
ez a nagy STO”
:)

Lordy - 2012. 01. 28. 09:03

Ééés ennyi!

A szerverek 01.26.-án leálltak, azóta a következő felirat fogadja a Startrekonline-ra látogatókat:

“We’ll be right back!

The Star Trek Online™ website is currently offline for maintenance and will be back soon.

Thank you for your patience and for visiting the Star Trek Online website!”

Az meg már csak a hab a tortára, hogy az oldal címe automatikusan a http://sitedown.startrekonline.com/ URL-re irányít…

Bender - 2012. 02. 03. 09:47

Nem csak hogy nem szűnt meg a játék, hanem folyamatosan üzemel! Néha azért van egy kis szerver karbantartás, olyankor tényleg az a képernyő fogadhatja a látogatókat. Itt van a legújabb epizód trailere: http://www.youtube.com/watch?v=B5znfFotn0A

Andreas - 2012. 03. 24. 16:26

él a játék és élni is fog. Én is a F2P után regeltem be, mert sóher voltam fizetni (=nem volt rá pénzem) és eddig nem bántam meg. Igazából ami nekem kell az megvan benne, viszonylag hosszú kampány, tűrhető de már laptopon is szépen futó grafika, multikulti, csapat!alapú küldetések. (konkrétan van olyan STF küldetés ami be sem tölt amíg nem vagy csapatban) no meg persze Star Trek. Új frakciókat hiányolom csak (Romulán, Kardassziai, Domínium).
Játszottam más F2P gamemel is, név szerint a LotrO-val, persze annál még voltam olyan hülye, hogy régebben fizettem érte 1-2 hónapot és annál a játéknál az STO sokkal jobb és élvezhető. Inkább a LotrO-nál vagyok kiakadva, hogy igazából semmit nem alakult az a játék, sima gépzabáló WoW klón maradt.

Szóval c’mon mindenki, kipróbálni megéri a STO-t.

Myky25 - 2012. 04. 19. 00:08

SZerintem Nagyon Komoly Jó kis Játék!!Kb 100-orát toltam És Bejött!Még most is játszom vele sok küldetés,jo grafika!!Végtelen tér!Tuti hajokkal!!!

Értékelés:9-grafika
10-játékélmény
10-történet
9-Kezelhetőség
9-Gépigény

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz