login |

Hell on Wheels: vége az 1. évadnak

2012. 01. 30. 14:44 - Írta: Desmond Wallace

21 hozzászólás | kategória: kritika,

Véget ért az AMC-s Hell on Wheels 10 részes első évadja, de egyáltalán nem dobtam hanyatt magam a látottaktól. Eleve nem indult túl acélosan a történet, és a végeredmény is eléggé közepes lett, pedig a lehetőség ott volt a sorozatban, csak éppen nem tudtak élni vele. Az utóbbi évek első valódi tévés western próbálkozása lett a Hell on Wheels (ha az ausztrál Wild Boys-t nem számítjuk), de az első évad alatt inkább csak untattak minket az írók, ráadásul az egyes húzásaik még bosszantóak is voltak. A vadnyugat civilizálása egyelőre nem sikerült.

A főbb karakterek közül néhányat sikerült eltalálniuk az íróknak, de csak annyira futotta az energiájukból, hogy vázlatosan bemutassák őket, mert normális történetet már nem tudtak köréjük alkotni. Anson Mount jó választás volt főszereplőnek, de valamiért épp a bosszúsztoriját jegelték le jó néhány részre, ami miatt az egész történet vesztett érdekességéből. Mintha az írók se tudták volna igazán, hogy milyen irányba terelgessék ezt a westernt. Pedig volt itt minden, ami egy jó westernhez kell, csak éppen az arányok nem stimmelnek.

Az évad második felében már reménykedhettünk abban, hogy felpörögnek az események, de végül csalódnunk kellett. Pont az utolsó részekre tartogatták az írók a legbénább húzásaikat. Céltalan és fölösleges mellékszereplőkkel, valamint logikátlan megoldásokkal sikerült az elérniük, hogy ne érdekeljen a folytatás.

Ha legalább lett volna egy-két kiemelkedő epizód az évadban, akkor talán elgondolkodtam volna a már berendelt 2. évadon, de egyszerűen a Hell on Wheels nem tudott produkálni egy részt se, ami jobb lett volna 6/10-nél, az egész szezon pedig alulról súrolja az 5/10-et, ami nem túl fényes eredmény. Sajnos a történet pont olyan maradt, mint a pilotban: semmilyen. Sok kisebb szálba belekaptak, de egyiket sem sikerült jól kibontani. Sem a vasút, sem az indiánok, sem a felszabadított rabszolgák nem adtak hozzá annyit a sztorihoz, hogy pozitív legyen a mérleg. A Hell on Wheels megmaradt az ígéret szintjén, amit nem sikerült beváltani.

21 hozzászólás Ne habozz!

Reoan - 2012. 01. 30. 14:49

A Deadwood-ot is nagyon szerettem, de valamiért ez jobban leköt… itt a vége felé, már alig vártam az új részt, míg a Deadwood szimplán rohadt jó volt. HoW nálam valamiért felfelé kanyarodik.

M76 - 2012. 01. 30. 15:29

Egyetértek a kritikával, de azért én maradok a 2. évadra, igaz, hogy nem volt kiemelkedően jó rész, de kiemelkedően rossz se, a konstans 6/10 azért nem olyan rossz, legalább egy biztos pont a sorozat.

jocman - 2012. 01. 30. 15:46

Jogos a kritika, de azért jöhet a 2. évad. Sajnos western sorozatok tekintetében nem nagyon válogathatunk.

winnie - 2012. 01. 30. 15:57

“Sajnos western sorozatok tekintetében nem nagyon válogathatunk”

most még nem, de vagy 8 van készülőben:)

Coimbra - 2012. 01. 30. 16:02

Nekem tetszett, jobban, mint a Deadwood.Bohannon bosszúja pedig pont beváltódott az utolsó részben (hiszen megtehette volna, hogy megnézi az iratait, és nem öli meg az őrmestert), igaz, végül mégsem őt kellett volna megölnie.Még ha nem is operáltak jól a szálakkal, nekem eredetibbnek tűnik (ártatlan és ártalmas indiánok, hitetlenné vált pap, jószívű, de mégis csalóka vasútépítő főnök, rabszolgából lett pisztolyos néger, agyafúrt írek stb.), mint a Deadwood-féle jöttment sheriff és a hülye korcsmáros.

Desmond Wallace - 2012. 01. 30. 16:04

“igaz, végül mégsem őt kellett volna megölnie”

Például ez sem tetszett nekem a részben. Messziről látszott, hogy ez lesz a vége, a karakter értéke pedig így csökkent a szememben.

sarkanyolo2 - 2012. 01. 30. 17:08

A 7. rész volt a legjobb, onnatól off :(. Remélem a 2. évadra belehúznak!

Maniac84 - 2012. 01. 30. 17:18

Nekem bejött a sori. A karaktereknek kb. a fele jól el lett találva, viszont a sztori lehetett volna egy picit erősebb is. Nem Deadwood szint, de ezerszer inkább ez mint a bugyuta Wild Boys. Nálam simán ér egy 7/10-et.

Skate - 2012. 01. 30. 17:21

Két rész után hagytam a csudába. Szerencse, hogy nem törtem magam vele feleslegesen, mert sejthető volt nem fog javulni.

DavidFox - 2012. 01. 30. 18:10

Nekem nagyon bejött, bár nem egészen erre a hangulatra vártam, azért megfogott. Az utolsó három rész pedig ütött szerintem. Az 1×9-Timshel eleje az meg nagyon ott volt a zene nagyon jól illet oda( szerintem), többször is visszanéztem:)
Várom a 2. évadot:)

Bertollnok - 2012. 01. 30. 19:35

Számomra az évad hetedik és nyolcadik része volt a tetőpont, azokat érdemes volt megnézni egyszer. Az eleje olyan “semmilyen”, a szezon vége pedig csak szimplán unalmas és kiszámítható volt. Összességében 5/10 néhány jobb színészi alakítás miatt, de mégis visszatérek a második évadra. Hátha összekapja magát a sorozat, mert a western műfaj hiánycikk jelenleg (bár ahogy látom, lesz utánpótlás).

jiliac - 2012. 01. 30. 20:12

Egyetértek a kritika majd minden mondatával. Bár az évad második fele jobb volt, de az összképen akkor sem változtatott. A Deadwood-ot 10X végignéztem már, azóta a saját top 10 állandó tagja, ám ennek a Shift+Del lett a sorsa. Én sem ezt vártam, jó is lehetett volna, nem lett az. Nem azt mondom, hogy sajnálom azt a 10 résznyi képernyő előtt töltött időt, de bővel alulmúlta az elvárásaimat.

Alice - 2012. 01. 30. 20:19

Köszi a kritikát. Érdekelne, hogy az általános véleményen túl (tetszett, nem tetszett) kinek mi a véleménye a történetszálakról és egyebekről.

Ha pontozni kell, nekem is legyen 7/10, azzal a kiegészítéssel, hogy alig vártam a hétfőket, hogy láthassam az aktuális új részt. A forgatókönyvre magában messze nem adnék ennyit :)

Rég láttam már ilyen felemás sorozatot, de nekem bejött, sok mindent a fogam alá valónak találtam. Ahogy fentebb Maniac is írta, kb. a szereplők fele el lett találva, valami ilyesmit akartam írni is. A szereplők egy része számomra eléggé érdektelen volt, de a többiekkel kilóra megvettek, és kíváncsivá tettek. Unalmasnak azért nem mondanám, de megértem, ha vki néhol bele akart tekerni.
Az arányok furcsák, és a szereplőkkel való bánásmód is (pl. hogy kire mennyi játékidő jutott, mire jutott idő egy-egy részben), számomra a folytonosságban is volt pár döccenő. Kicsit olybá tűnt, mintha eredetileg nem 10 részesre tervezték volna, hanem hosszabbra.

Volt pár merész húzásuk is, és néhány megcsavart klisével is megleptek, néha kellemesen, néha kevésbé. A zeneválasztáson néhol egyenesen meghökkentem, lásd indiánok első belovaglása, de azt még díjaztam is, sőt. Nem kis merészség volt ennyire keverni a műfajokat, de számomra működött.

Humort keveset talált az ember (bár a kakukkos órát soha nem feledem :), de a hangulat számomra kellően megkapó volt, nyers, sokszor reménytelen, depressziós, némi balladai homállyal fűszerezve. Bohannan kicsit olyan elátkozott, félig már pokolra szállt figura.

Továbbra is Lily kedvéért várom az új évadot elsősorban, meg persze Bohannan sorsa is érdekel. Szegény Colm Meaney nem fogott meg, igaz, sosem voltam a rajongója.

Tipp: a Television Without Pity oldalon remek részleírások olvashatók, érdekes látni, a szerző hogyan vélekedett egy-egy jelenetről és arról, ami mögötte volt.

khirill - 2012. 01. 31. 09:48

régen a vasárnap délelőtti másnaposságot – a szokásos kúrán kívül – mindig egy jó kis western-el éltem túl… talán ezért – talán nem, de valahogy megszerettem a műfajt…

szerintem egy wesco filmet/sorozatot – a történet szempontjából – nem kell túl vizionálni… minden meg van benne amit szeretek a vadnyugatban… lassú folyású, nem sokat pofázó, mocskos, indiános, lövöldözős… nekem bejött… 8/10 (lehet szar az ízlésem?) vannak ilyen-olyan hibái, de remélem a második évadra kikupálják…

apropó nagyon jó kis zenék vannak benne… 9. epizód utolsó 4-5 percét eszméletlen hangulatosra lőtték azzal a kis bendzsó pengetéssel…

emlékszem a brotherhood c. sorozatra anno… imádtam, de valamiért nem nagyon jött be senkinek… ízlések és pofonok…

David R. Blake - 2012. 02. 01. 19:55

Háát, én nem tudom még csak az évad felén vagyok túl, de nekem eddig tetszik.
Kicsit talán vontatott, de ez azt hiszem az AMC sajátossága.
Bohannon szerepére nagyon el lett találva Anson Mount, mintha a Red Dead Redemption című játék főhősét látnám és maga a karakter is mutat közös vonásokat John Marstonnal, bár ez talán a western-sztereotípia miatt van.
A zenék nekem is bejöttek, néha igen érdekes hangulatot teremtettek a “modernnek” ható darabok, pl. a 4. részben amikor Elam bemegy a bordélyba.
Asszem még befejezem és aztán meglátjuk mi lesz a sorsa, de tény, hogy westernből manapság kevés van….

lostfanka - 2012. 08. 23. 13:09

Hmm, latom rajtam kivul nem sokan nezik a 2. evadot, pedig kezd beindulni. Visszatertunk az elso evad alapfelallasahoz igy a masodik resz vegere.

winnie - 2012. 08. 23. 13:17

ha írsz három mondatot ide kommentbe erről a visszatérésről (nem véleményt, hanem inkább tényt nagyvonalakban), írnék egy random posztot, hogy ki lehessen beszélni. hogy értendő ez a visszatérés spoilermentesen, illetve mi lett a cliffhangerrel, van-e új szereplő?

Ted - 2012. 08. 27. 14:24

Jó eddig nagyon az új évad, különösen a legutóbbi rész tetszett, hátha nézettség is jobb lesz.

lostfanka - 2012. 08. 30. 13:23

Winnie:

Hell on Wheels, 2. évad 3 rész után.

Az első évad végén lévő cliffhanger már ha lehetett annak nevezni, számomra inkább közelített egy kicsit beárnyalt happy endhez, ennek ellenére elég sok kérdést hagyott nyitva a második évadra, melyeket az írok elég gyorsan lezárnak és vissza rendezik a sorokat oda ahol és ahogyan az egész zajlott. A szereplők nem változtak, inkább azok társadalmi besorolásai, a két szerelmi (vagy majdnem az) szál tovább folytatodik. A részek kicsit kibontva, spoiler mentesen:

Az első részben megtudhattuk hogy az előző évad vége után hova is jutottak, elég sok minden változott volt aki lentebb volt aki fentebb mászott a ranglétrán, már ha lehet annak nevezni egy vasúti építkezést, illetve volt aki átkerült a másik oldalra is.
A második rész végénel megkaptuk majdnem azt a fel állást ami már az első évadban is jól működött, persze itt-ott történtek változások, illetve a megtörtént az esemény amelyre szerintem felfogják építeni ezt az évadot.
A harmadik részben pedig már láthatunk igazi vérfűrdöt is, több félét is.

A minőség egyre jobban emelkedik mondhatjuk hogy az átlag 7.5/10 sorozat egy kezdeti 6.5-ről a 3. rész végére számomra feltornázta magát egy erős 8-asra. Aki eddig nézte a sorozatot mindenképpen ajánlom hogy folytassa, nekem a második évad sokkal jobban tetszik eddig mint az első.
Aki eddig nem nézte, annak is tudnám ajánlani, főleg ha szereti a western sorozatokat. A sorozat drámai része azért annyira nem erős, nem sorolnám a top sorozatok közé de kellemes szórakozást nyújt.

lostfan

Légyszíves egy helyesírást ellenörzést futtas át rajta, nincsenek magyar szoftvereim, remélem elég lesz.

winnie - 2012. 08. 30. 13:26

köszi!

deku82 - 2015. 08. 09. 13:45

“Bohannon szerepére nagyon el lett találva Anson Mount, mintha a Red Dead Redemption című játék főhősét látnám és maga a karakter is mutat közös vonásokat John Marstonnal” +1
Ugyanezt éreztem az egész sorival kapcsolatban. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz