login |

Pilot: The River

2012. 02. 08. 20:19 - Írta: human

97 hozzászólás | kategória: 2011/12, kritika, pilot-mustra,

Igazából rögtön 2 részt adtak le a The River 8 részes első szezonjából, tehát másfél óra ment le, de egyértelmű hol szakítható félbe, 40 perc környékén van egy lezárás hangulata a sztorinak. A kötelező információn túl is léptünk, lássuk, milyen lett az ABC horror sorozata.

Just so we are clear: a little girl who talks to ghosts says ‘don’t go’, and we are going. Yeah.

A történet szerint egy érdekes természetfilm-sorozatot gyártó, ebbe családját beleszövő doktor eltűnik az Amazonas vidékén. A szerettei 6 hónap után feladják a reményt, és temetést rendeznek. Még aznap éjjel aktiválódik a nyomjelzője. A pénzt az újabb keresésre az eddigi sorozatot támogató csatornától kapják, de csak ha készíthetnek a mentésről videót. Aztán úgy alakulnak az események, hogy ennél jóval több bonyodalommal kell szembenézniük.

Sajnos a történetből nyilvánvaló lehet, hogy az egész amolyan NatGeo “embereket kísérgetünk digitális kamerával” stílusban készült. Főleg, ha ehhez hozzá vesszük, hogy a sorozat egyik készítője Oren Peli, akinek a Paranormal Activity-t köszönhetjük. A helyszín miatt nyilván a Cannibal Holocaust ugrott be, hogy az egyik igazi gyökerét is említhessük a műfajnak, de nyilván annál hígabb az egész. Maradunk az ijesztgetésnél. Ja igen, azért mondtam, hogy sajnos, mert az akció közben rángatott kamera nem zavar, de basszus, még a bekamerázott kutatóhajón elhelyezett készülékek képét is elrontják nekünk egy nagyon béna interlace effekttel.

A lényeg, hogy a technikai dolgokon túllépve talán legerősebb pilotot kaptuk idén. Mármint, ha az országos tévéket nézzük. Főleg, ha hozzávesszük, hogy horrorszerűségről van szó. Konkrétabban szólva az őserdőben életre kelnek a legendák. A vízbe fulladó lányé, a gonosz szellemeké, és még sok más majd az évad során. Ebben rejlik az egész ereje, a varázslatot kereste az eltűnt doktor, az utána kutatók is abba botlanak önkéntelenül. Nem veszélytelen világ.

Természetesen kell még valami, így az eltűnt hajóján találnak videófelvételeket annak a kutatásáról, hiszen készült az új évadja annak a sorozatnak ami már huszonvalahány éve futott a főszereplésével. Ez behozza a mesterséges flashback-eket, hiszen mind a szereplők múltja (anya, gyerek) feltűnhet ezeken a videókon, mind pedig az eltűnés körülményei. Elég sok szalag van, hogy időbe tartson az apróságok megtalálása.

Az első rész végén még nem volt cliffhanger, de a 80. percre már abból is befutott valami. Bár láthatóan minden részben lesz valami kisebb rejtély, de a nagy szálra felfűzve. Igazából könnyen szembe állítható az Alcatrazzal, a másik mostanában indult high concept sorozattal. Itt nem érződik az erővel belenyomott formula, hiába van a részenkénti “ügy” is. A kutatás és a misztikum pedig egyelőre izgalmasnak bizonyult.

Elkerülhetetlen a Lost szóba hozása, egyelőre kellemes utódnak tűnik. Még a szereplők kinézete is stimmel, hiszen izzadnak az őserdő közepén, ahol az Amazonas eddig felderítetlen ágai vannak. Részemről 8/10, még, még, még! Na jó, most pár nap szünet lehet, de a jövő héten egyértelműen ott leszek, szerintem akik megtudnak békélni a DV-kamerás kinézettel azok szintén. Akit érdekel hogy teljesített a sorozat nézettségileg, az repüljön rá erre a linkre.

97 hozzászólás Ne habozz!

emeric - 2012. 02. 08. 20:29

Nem volt rossz, a második fele kifejezetten ijesztő volt… Kicsit tényleg híg, de sorozathoz képest elég erős hangulatot hoztak össze.

Mammut - 2012. 02. 08. 20:33

iszonyat durva a kézikamerás rángatás és zoomolgatás, sajnos nekem onnantól kezdve 1 percig tartott, nem bírom, pedig qvára vártam ezt a sorozatot :/
remélem, lesz hasonló sorozat még normális kamerával

winnie - 2012. 02. 08. 20:41

hehe, nekem itt sem nagyon tűnt fel, bár tudtam, hogy kézikamerás. mondjuk én direkt ezért is vártam, nagy kedvenceim a hasonló filmek és sorozatok is, bár lehet, hogy csak azért, mert ha észre is veszem, akkor egy cseppet sem zavar a ryan közlegény óta, így legalább nem annyira steril. sőt. (viszont volt egy film, a bourne 2, ahol eszméletlenül zavart. és nem tudom, hogy miért. az más volt? vagy csak azért, mert ott nincs funkciója a megoldásnak?)

a pilotról meg majd írok kritikát, de ki lehet találni a véleményem.

Dohi - 2012. 02. 08. 20:51

horror?! maris nem nulla az erdeklodesem, bar a kezikameras rangatas abbol is levon.

A. - 2012. 02. 08. 20:59

valaki, aki látta az Amazonas-az őserdő foglyait, meg tudná mondani, hogy hasonlít-e rá ez a sorozat, vagy teljesen más vonalon mozog?

schray - 2012. 02. 08. 21:01

Szerintem az átlag kézikamerás-rángatós dolgokhoz képest elviselhető lett, a webcam effektért tényleg kár, mert a látványvilág amúgy nagyon jó. Beleférne néhány “natgeos” állványról lőtt HD felvétel is, nem lógna ki a dolog nagyon.

Én kifejezetten élveztem, nem volt túl sok olcsó ijesztgetés, simán félelmetes volt a hangulat meg a történet is. Volt egy-két pont, ahol a szereplők irracionálisan viselkedtek, de amúgy nem volt vészes. Más pontokon viszont pont jó volt a viselkedésük, főleg sok filmmel, sorozattal összehasonlítva. Például tetszett az, hogy hamar elfogadták a természetfeletti dolgokat, mindegyikük látta, mindegyikük átélte, elfogadták és a döntéseket ez alapján hozták -nagyjából- ezután. Nem volt drámázás, hogy “nem hiszek benne, biztos csak egy állat volt”, ez máshol gyakran előfordul és nagyon idegesítő.

Ami kicsit zavar, hogy kevés a szereplő. A LOST alapszituja megengedte, hogy bármikor kiemelhessenek egy főkaraktert a tömegből, de itt elég fix a gárda. Biztos lehet hozzáírni még szereplőket később, de így, hogy ennyire kevesen vannak lehet számolni azzal, hogy a többség túléli. Pedig sokat hozzáadna, hogy lenne egy tucat szereplő, csak azért, hogy minden részben elkaphasson a dzsungel valakit. :D

DVM - 2012. 02. 08. 21:03

Konkrétan semennyire nem érdekelt ez a sorozat, de nagyon jó kritikákat olvasok róla, többek között itt is, úgy hogy be is indítottam az “on demand”-ot.:)

pod - 2012. 02. 08. 21:06

Nem rossz tényleg, csak zombianyu menjen.
Még egy viharban fényképrázós szellemidézést nem élnék túl, és amúgy is irritál.

A kamera csak akkor zavart, amikor ott is volt, ahol nem kéne lennie. Pl a végén megy beszélni a fiú a latin csaj szobájába, és folyton váltják a nézetet, mintha legalább 3lenne a szobában. minek?
És mikor beleszáll a szellem, és néha a szellemet veszi a kamera a lány helyett, miközben beszél, az is wtf.
Viszont mikor az operatőrt elkapta a szellem, és pörgette, az éppen ezzel a technikával szerintem zseniális volt.

leila - 2012. 02. 08. 21:46

Szerintem nagyon jó volt.

Kérdés, hogy innen hova mennek tovább. Vajon hosszú részeken keresztül keresik aput, vagy lesznek heti rémségek, mint a második részben.

Külön tetszett, ahogy megoldották a negyedik fal lebontását és a kézikamerás jelenetek sem voltak számomra olyan zavarók.

Volt benne egy kis füstszörny, és végülis kiderült, hogy ufók, Lost-féle csodák és minden más helyett itt varázslat lesz. Lehet okosan is csinálni, ezt, eddig ezt láttuk.

leila - 2012. 02. 08. 21:52

@pod

Nekem is feltűnt, hogy egy ember kamerázik, vagy kettő, és vágnak ide-oda. Nagyjából maradtak a nézőpontok, és ennyit elvisel az egész amellett, hogy nincs “semleges küldő szemlélő”, hanem mi is benne vagyunk, úgymond.

Szerintem is félelmetesre sikerült, ahogy azt az ember felkapta a füstszörny.

Amikor a baba odatekerte a fejét, az durva volt. Most jut eszembe, amikor a fekete operatőr vette a másik babát, hogy nyissa ki a szemét, s közben egy másik becsukta, akkor honnan néztünk mögé?

dacecc - 2012. 02. 08. 21:56

Nem vagyok nagyon oda a szellemes-misztikus sorozatokért, de adtam neki egy esélyt. A rángatózó kamera amúgy is a gyengém, az nagyon tetszett, de a korábban említett okok miatt nem folytatom. De elég korrekt kis pilot volt ezt leszámítva.

Balivet - 2012. 02. 08. 21:56

Végigolvasva a kritikát és a hozzászólásokat csodálkozom. Eddig szerintem nagyon gyenge ez a sorozat. Én csalódtam benne. A karakterek viselkedése sok helyen nem realisztikus,a színészek játéka nem meggyőző, gyenge innen-onnan lopott klisékkel rémisztget, sztori halovány… nézed és egyszerűen nem tudod beleérezni magadat :( szerintem gyors kasza lesz…

leila - 2012. 02. 08. 21:58

“semleges külső szemlélő”

winnie - 2012. 02. 08. 22:00

balivet: nyilván nem mindenkinek jön be, de:

“Eddig szerintem nagyon gyenge ez a sorozat.” vs. “szerintem gyors kasza lesz…”

a kettő között szerintem nincs nagy összefüggés, már ha a gyengeségből következtetsz a gyors kaszára, hiszen gondolom, nincs sokaknak olyan ízlésük, ami a tömegével egyenlő. sőt, ha a kedvenc sorozataid vergődnek nézettségileg és ez nem jön be, akkor azt is jósolhatod, hogy nem lesz kasza:) (főleg, hogy látod mások véleménye egyelőre pozitív irányba húz, de persze lesz ez még így sem.)

hallak65 - 2012. 02. 08. 22:14

Nekem nagy kedvenc lesz az biztos, kb mint a supnat az elején. Ami negatívumnak hozható fel, az a részek eseteinek megoldása.

SPOILER

Pl az elsőben anyuci sikítva követeli a szellemtől, hogy mondja meg él e még a férje. Az egy olyan wtf jelenet volt, a negatívabb fajtától.
A második részben meg nem teljesen esett le hogy jutottak, arra hogy ki kell ásni a szellem anyját :S

fm! - 2012. 02. 08. 22:26

kézikamerás? jobb egérgomb, törlés…

human - 2012. 02. 08. 22:26

SPOILER:

hát a maci nem kellett neki és az anyját támadta csak meg sokadszorra

macilaci - 2012. 02. 08. 22:40

Csak 8 részes lesz az évad? Ehhez már nem is rendelhetnek be plusz részeket csak ha megkapja a 2. évadot?

leila - 2012. 02. 08. 22:41

A Lost is kevés szereplövel kezdett, majd jöttek a többiek a farokrészböl, others, stb.

Az viszont furcsa, hogy összevarták a szöke lányt, de utána nyakig állt a vízben.

FullLotus - 2012. 02. 08. 22:58

Az elmúlt fél év sok-sok csalódása után végre valami, ami képernyő elé ragasztott másfél órára.
Utoljára talán a Lostnál volt hasonló érzetem, hogy milyen rövid is volt ez.
Pilotnak remek, a 2. rész nagyon bejött, főleg a baba-erdővel. Ez utóbbi rettentő hangulatosan lett kivitelezve. (pláne a fejelfordítós jelenet -igaz kicsit Chucky-baba klisés)

Én is azt gondolom, lehetne több karakter, és mélyebb karakter-kifejtés, de ezek még simán jöhetnek. Többször elég béna volt a színészi játék (bár ez nagyon szubjektív, és most nem nézem újra, hogy listázzam mely jelenetekben)

Eddig a szezon sorozata!
Nem tökéletes, de kiemelkedik a mezőnyből, és ez elég hogy maradásra bírjon.
De még mindent nagyon korai determinálni.

És tényleg már csak 6 rész van hátra? Ez miért van így? 8 részes season? 2 év múlva 3 részes sorozatból fog állni egy évad, vagy mi? Remélem ez nem általános tv-s tendencia. Visszakönnyezem a jó kis 23-25 epizódos évadokat, ott aztán lehetett mit kifejteni.

Vindon - 2012. 02. 08. 23:13

Szerintem teljesen korrekt volt, plusz pont hogy nem egy darab kameraval szaladgalnak. Oszinten szolva attol tartottam, hogy olyan gagyi lesz mint a Paranormal Activity (amin olykor sirva nevettem, annyira nem tudott berantani).
Tetszik, hogy legandak kore epitik. Iden jo par “mese”sorozat indult, ahogy elneztem, kellett mar egy kicsit ijesztgetosebb is. En varom a kovetkezo adagot.

Lehet elneztem vagy lemaradtam valamirol, de az elejen volt egy olyan jelenet, amikor egyikojuk telefonalt miutan egy kivetellel letakarta az osszeset (sajnos neveket meg nem jegyeztem meg) es a masik nezte a felvetelt es vissza is tekerte.. Nem ertem, hogy az nem is teszi/tette szova a hallottakat?

paranoid android - 2012. 02. 08. 23:20

Nekem ez hatalmas csalódás volt.
A fényképezéssel nincs gondom, bármiféle kameratechnikához tudok alkalmazkodni, de amit magával hoz a dokumentarista stílus, az már nem igen jó. Ha szemet hunyunk a technikai részére, hogy szituációkban annyiféle beállításra van vágás, amennyit a kamerák száma nem engedne meg, akkor is ott van még a dramaturgiai probléma, hogy a karaktereket képtelenség lesz rendesen kibontani. A másfél órában kaptunk néhány végletekig lecsupaszított klisé karaktert kettős “szűrőn” keresztül, mivel nemhogy a kézikamera nem tud a legintimebb pillanatok közelébe férkőzni, de amikor ott van, a karakterek (elvileg) akkor sem önmaguk, hanem a kamera miatt felvett maszkjuk. Elméleti szinten érdekes dolog ez, de mint befogadó baromira megöli az élményt. Egyetlen karaktert nem találtam a legkisebb mértékben sem érdekesnek vagy egyáltalán meggondoltan összerakottnak, nemhogy azonosulni tudtam volna bármelyikükkel, így viszont nem is érdekelt a sorsuk. Az meg, hogy fél perc alatt átléptek azon a tényen, hogy az egész addigi világképük fenekestül felfordult tökéletesen jellemzi az írás összecsapottságát. Az biztos, hogy ez a formátum nehéz feladat elé állítja az írókat, és véleményem szerint eddig nagyon nem sikerült ezt jól teljesíteniük.

sipy - 2012. 02. 08. 23:36

Azt esetleg leírhatná valaki, hogy aki a horrorokat amúgy nem szereti, neki “merjen” e állni? Mert a kommentek, kritika alapján szimpatikus, csak általában a műfajjal vannak gondjaim… szóval mennyire ijesztős?

Vödör - 2012. 02. 08. 23:36

Én a Lostot szerettem, de a horrort utálom. Azt hiszem ezt most kihagyom. Az Alcatrazt érdemes kipróbálni?

winnie - 2012. 02. 08. 23:41

“szóval mennyire ijesztős?”

aki nem szereti a horrorokat annak ijesztő lehet, de szerintem minden annak a feltétele, hogy mennyire tud megragadni a hangulat és a stílus. ha “benne vagy”, akkor hatásos. ha nem kap el, akkor nem lesz az.

winnie - 2012. 02. 08. 23:43

“A Lost is kevés szereplövel kezdett, ”

:) pedig szerintem a világon nem volt még olyan sorozat ahol ennyi kezdeti állandó szereplő lett volna. egyébként nem tudom, de 16 kezdő figura, az rengeteg.

winnie - 2012. 02. 08. 23:43

“Csak 8 részes lesz az évad? Ehhez már nem is rendelhetnek be plusz részeket csak ha megkapja a 2. évadot?”

igen. de a 8 rész valamennyire kereket fog alkotni.

Irodai Patkany - 2012. 02. 08. 23:45

“Az meg, hogy fél perc alatt átléptek azon a tényen, hogy az egész addigi világképük fenekestül felfordult tökéletesen jellemzi az írás összecsapottságát”

Ezen én is gondolkoztam, de szerintem, ahogy schray is írja feljebb írja, ez nem feltétlenül baj vagy irreális. Hiszen van egy csomó vallásos ember, egy csomó aki hisz a horoszkópban, felhívja a telejósdát, stb. És persze ott a rengeteg ufó-hívő, akik láttak valami elmosódott pacát 3 másodpercig az égen és szentül hisznek a földönkívüli mivoltában. A hit a természetfelettiben az emberi természet gyökeres része. Sztem az sokkal irreálisabb viselkedés volt, mikor a csaj a frissen összevarrt sebével belecsobbant a redvás folyóba hajócsavart tisztogatni. Valójában a második résznek ezek után arról kellett volna szólnia, ahogyan vérmérgezésben meghal.

Zsu - 2012. 02. 08. 23:50

Tényleg jön az AXN-re?

mmonitor - 2012. 02. 08. 23:56

Szerintem ez horror persze vér nem fröcsög de nincs is kit megölni hacsak nem rejtőzik még néhány vágó meg aszisztens a hajó aljában. Akkor csalódtam először amikor megláttam a másik operatőrt aki addig fel se tűnt gondoltam magamban – itt az első halott – hát nem meghalt két perc múlva.. nekem ez zs kategóriás gagyihorror amit már ellőttek párszor különféle filmekben, semmi eredeti nem volt benne – vártam mikor mozdul meg a baba feje vagy a másik szeme a feka mögött stb.. kurvára kiszámítható így nem is ijesztő. A kamerázás meg szörnyű.

Scrittore - 2012. 02. 09. 00:08

Én még nem láttam, de a kritikát, illetve a hsz-okat olvasva lehet, hogy adok neki esélyt. A második képen első ránézésre azt hittem, Josh Holloway van ott.

mmonitor - 2012. 02. 09. 00:12

Felmerült bennem, hogy az őserdő egy olyan részén ami még elméletileg felderítetlen, honnan kerül oda több száz baba? Ebből pont az jön le, hogy a környék egy túristaparadicsom ahova gyerekes családok járnak többnyire. A hajó meg annyit rozsdásodik hat hónap alatt mint az elmúlt húsz évben összesen se. Megannyi kérdés.. Olyan érzésem volt mint ha egy kamerával felvett mozifilmet néztem volna.

winnie - 2012. 02. 09. 00:32

“Tényleg jön az AXN-re?”

válasz itt: http://www.sorozatjunkie.hu/2012/02/08/hirszerda-192/

schray - 2012. 02. 09. 01:00

A kamera előtt természetes viselkedéshez: szerintem nincs gond ezzel, nem átlagembereket filmeznek, a srác meg az anyja 22 éven át kamerák előtt élt, a stáb pedig folyton ezt csinálja, nekik ez meló, káromkodnak, meg természetesen viselkednek, mert a végső vágásba úgysem kerül be – az ő szemszögükből. Szóval szerintem simán meg tud mutatni olyan dolgokat, amiket máshol csak a negyedik fal mögül.

A másik dolog, hogy szerintem nem érdemes számolgatni a kamereaállásokat, meg hogy ki vesz kit. Az egész kézikamerás dolog szemmel láthatóan nincs véresen komolyan véve, egy hangulati/történeti elem, nem dogmafilm, sok sok hibát lehetne benne találni és ahhoz képest egészen jó szögekből láttunk rá a legtöbb jelenetre, ami más hasonló filmekre nem mindig igaz, a készítők gyakran csapdába csalják magukat a kamerás koncepcióval. Ráadásul itt igyekeztek jól kezelni (a babás tábornál megjegyezték mikor letáboroztak, hogy letesznek több kamerát a fákra magasabban meg körbe a bokrokba) Engem csak az zavar, hogy a mai világban már mindenhol HD kamerákkal vagy még jobb felszereléssel filmeznek. Annak is van egy képvilága, meg lehetne oldani, hogy átjöjjön a kézikamera feeling, de ne legyen szemcsés, gyenge minőségű a kép.

Azt tényleg remélem, hogy nem fognak még további karaktereket előhúzni a hajófenékből, nagyon gagyi lenne. Ugyanakkor azért akad lehetőség bevinni másokat, pl felvesznek egy, a fater csapatából megmaradt túlélőt. De ha több szereplővel kezdtek volna, akkor el lehetne nézni, hogy talán a srác kivételével faék mindenki, meg akkor lehetne aprítani őket. Nekem a srác viselkedése teljesen hiteles, látszik , hogy nem csak arról van szó, hogy az apját keresi, hanem felkeltette az érdeklődését az egész misztikum ügy és ez teljesen illik a történetbe. A többiek laposak, az tény, de pörögtek az események, lehet később még elmélyítik őket, ha nem akkor meg csak elvisz egyet-egyet néha egy vérmajom vagy valami más rém. :D

elwindly - 2012. 02. 09. 08:43

én nagyon vártam, de mint az Arrested developmentnél itt is rosszul lettem a kamerakezeléstől:(

leila - 2012. 02. 09. 09:37

Szerintem lesz idő mélyíteni a karaktereket, szépen elő van készítve, ott a sok kazetta. A Lost pilotjában sem volt mindenki tengermély azonnal, csak rohangáltak ide-oda, később derült ki, hogy mondjuk Locke miért bámulja úgy a tolókocsit.

nfsu17 - 2012. 02. 09. 12:18

Vártam, el is kezdtem nézni és beleszédültem. Szó szerint. Ez az állandó idegrángás valami borzasztó. Nem fogom megtudni, hogy milyen lett volna, pedig vártam már egy Lost utódot (dzsungel).
SHIFT+DEL

sorozat/gyilkos - 2012. 02. 09. 12:27

Hát engem a fadobozos szellem is hamarabb kap el, mint ez a sorozat :)

A minőségi nyomasztás-ijesztgetés, bár klisés (mondjuk a Losthoz képest), de egyik legjobb alapötlete.

Ha nem baszták volna el a forgatókönyvvel és a castinggal.
Szarul és alig vázolták fel a karaktereket, és minimális köztük az együttműködés (kémiáról ne is..). 30 perc alatt : apu, cs-dráma, tvshow, amazonas, hopp már üvölt is a szellem; KAPKODÁS, ZSÚFOLTSÁG.

L Hope döbbenetesen tartja magát, de a 30-as, – pocsékszínész -, kisfia így pláne hihetetlen.

Pro: csak addig szenvedtem, ameddig az első operatőr.

bikkbakk - 2012. 02. 09. 12:28

Voltak hibái, de nagyságrendekkel jobbnak tűnik, mint az AHS.

SyRew - 2012. 02. 09. 12:34

Bár rengeteg helyen lehet belekötni,Alcatraznál sokkal érdekesebb és nincs miből válogatni.
Azért a már említett dolgokon túl az esőerdővel jobban megerőltethették volna magukat,kényelmesen járkálnak fél méter széles ‘ösvényeken’ egy-két 3 centis indát félrelökdösve..

AS - 2012. 02. 09. 15:15

Húú hát nekem tetszett. Tulajdonképpen attól függ, hogy mennyire tudod beleélni magad és úgy tekinteni a sorozatot, mintha tényleg megtörténhetne ilyen. Többször elfogott a “ez mekkora hülyeség” érzés néhány jelenetnél, de aztán hagytam magam sodorni az árral, és végül tetszett.

hallak65: Az nálam is WTF fejet eredményezett. Meg amikor próbálta meggyőzni a szellemet, hogy ő igazából XY (nem emlékszek a névre). De a helyén kezelem ezeket. :)

marcilu - 2012. 02. 09. 20:32

Tetszett. A kamerakezelés, a kameraeffektek nekem bejönnek, nagyon sokat segítenek, hogy bevonodódjak a történetbe. Engem beszippantott az egész. Szereplőből egyelőre pont a 3 főbb a gyengébb, a mellékszereplők a kiscsajtól az operatőrig mind nagyon jók. A főszereplők meg úgyis többet lesznek még karakterizálva, remélem, jó irányba… A legjobb mondjuk mégiscsak Emmett, nem tudom, hogy ez koncepció-e, de nekem különösen bejön.

Hangulat nagyon megvolt, a dzsungeljáráskor vártam, mikor szólal meg a lánccsörgéses nyomtatóhang, amúgy Lostosan.

A babákat meg gyűlölöm, és csak egyre jobban. :)

Zolee - 2012. 02. 10. 10:23

Nekem bejött, pedig voltak kételyeim. A második részen szabályosan borzongtam itt-ott.

Alcatrazt már abbahagytam, nem is tudom az első két rész után miért kínoztam még magam.

Ez se lesz az új Lost, de jó szórakozás lesz heti 40 percben.

A Lostot meg nyáron le kéne darálni csak úgy ismétlésképpen.:)

ooo - 2012. 02. 11. 01:13

Ezt a sorozatot valószínűleg fényes nappal fogom megnézni. :D

Egyébként érdekes volt, tetszik a történet, bár kicsit idegesítő, hogy 4-5 percenként valakit elrabolnak vagy történik valami ijesztő.

Emellett volt elég sok WTF-jelenet, pl. a csaj elég durván megsérült, aztán egyszer csak már fut ide-oda, úszik, stb.

Savanah - 2012. 02. 11. 14:58

Egész jó volt, habár én beszari vagyok, úh a második részt muszáj voltam este abbahagyni, h világosban folytassam. Aztán nem hiányzott a kabátom leesése a fogasról a szekrényben… :)

Na szóval a kamárás cucc nem a legjobb megoldás, de amiatt nem fogom abbahagyni a sorozatot…Viszont valóban volt benne olyan rész, ahol nem kameráztak, mert mondta h tedd le a kamerát, valahol az ersőben, és akkor is úgy vágták bele..

Aztán amikor a szőke csaj elmondja az első sztorit, amikor megérkeznek a babákhoz, h jaj olvastam róla, vannak ilyen helyek ahol ajándékokat hagynak, aztán meg már tudja a teljes történetet, amit Emett papa mesélt valamikor… Azelőtt mért nem mondta??

Ja, és a babák tényleg nagyon Chucky feelingesek voltak… Alapból valahogy nem szeretem a babákat. Félelmetesek…

fan8 - 2012. 02. 11. 15:13

Ez egy jó kis sorozat lesz. Nekem nagyon bejött a Pilot-ja.

wice - 2012. 02. 11. 19:31

Nekem is ez az egyetlen pilot idén, ami azonnal meggyőzött. Az egyetlen fájdalmam a dokumentarista koncepció, nem mintha bármi elvi bajom lenne vele, de hiába akarok tudatosan elvonatkoztatni attól, hogy a kamerák benne vannak a történetben, az a hülye agyam tudat alatt állandóan analizálni próbálja, hogy ez vagy az a jelenet mennyire reális. Nem baj, majd megszokom.

Ami meglepő, hogy az IMDB-n egyelőre szinte kizárólag negatív kritikák és fórumkommentek vannak róla, többen egyenesen _követelik_, hogy kaszálják. Valami konkurrens tévétársaság fizeti ezeket, vagy mi a fene van? Még ha érthető is, hogy nem mindenkinek jön be ez a stílus, de ez az összpályás letámadás teljesen megmagyarázhatatlan.

Amy - 2012. 02. 11. 20:16

egy itthonülős hétvégén jó elfoglaltság lesz egyben megnézni, de semmi több. Tetszett a kamerakezelés, a képi világ, tetszett, hogy egy nagyon picit visszakerülhettem a LOST világába – el is kezdem mindjárt újra az elejétől. De mindezt elrontja a szerintem gagyi casting (könyörgöm, haljon meg anyuci), a szereplők közötti nulla kapcsolat, sok benne az irreális esemény, kapkodás, és nem gondolom, hogy a mindennap új szellem téma nem sokáig vihető. Kaszát nem kap nálam, de azért pihen amíg nem megy le a többi rész.

igor - 2012. 02. 11. 21:17

A káromkodások kisípolása még elmegy, ilyet már láttam, de a száj kikockázása?? Nyilván lehet tudni előre, hogy egy csatornánál mi fér bele, akkor miért tesznek bele ilyen szavakat?

Sherlock20 - 2012. 02. 11. 22:02

Tetszik. Csak így röviden és tömören.

punyapapa - 2012. 02. 11. 23:16

Engem megvett totál. AHS pótlásnak jó lesz! Szerintem az közelebb áll hozzá mint a Lost.

speedle - 2012. 02. 11. 23:30

nem ertem mit kell rinyalni a kezikameras dolgon…. rosszul lettem, meg elszedultem, uristen, nem mar… most tenyleg? vagy az en videki gyomrom birja tul jol?

losthoz lehet hasonlitgatni, csak teljesen felesleges.

karakterek pedig szamomra erdekesek, mondjuk a mutter az idegesit. egy gondom van, az pedig az, h nem tudok aggodni ertuk. kevesen vannak.

amugy egyetertek a kritika irojaval. a legerosebb pilot orszagoson ebben az idenyben.

amugy annyira horror, h itthon 12es karikaval siman menne.

terdelyi - 2012. 02. 12. 01:38

Hol is kezdjem?

1. A Paranormal Activity bár megvalósításában remek ötlet volt, háttértörténetileg borzasztó gyenge. A The River egy ugyanilyen bugyuta, erőltetett alapsztorival áll fel, amit az első közel 2 percben műmontázs-szerűen elhadarnak, aztán ráépítenek egy-egy sorozatepizódot, afféle misztikus rejtélyeket, amelyek az Amazonas folyó körül keringenek. Persze hosszú folyó, de erre egy teljes sorozatot alapozni?! Tényleg ennyire Bermuda háromszög lenne az a terület? Hahó, földrajz szakosok, tényleg?!

2. A kézikamera vs. felszerelet kamera vágások és az abból kihozott álreality-ben semmiképpen ne keressünk valósághoz való hűséget, kamu az egész – ki vágta össze, hogy vágta össze, “persze, ott pont van egy kamera”, és még sorolhatnám, de ugyebár ez a PA-ban is megvolt. Egy ideig idegesítő, aztán meg lehet szokni. Viszont nagyon negatív pont, hogy a “meghibásodás” effektek digitálisak, és ahol majd meg kell ijedni a háttérben megmozduló akármitől már előre látszik, hogy eltér a CGI-vel manipulált objektum. Ha már tv-sorozat és spórolni kell, miért nem alkalmaznak old szkúl trükköket? Miért kell állandóan digitálisan manipulálni mindent? Nem hiszem el, hogy 2 méter damil meg egy apró motorikus báb, ami bármelyik játékszaküzletben megvásárolható nem olcsóbb, mint 4-5 napnyi CGI két-három grafikus operátorral egy szobában.

3. Sajnos azt kell mondjam a zene BAROMIRA bontja az élményt az ilyen áldokumentumfilmeknél, s bár ugyan nem folyamatos, de főleg drámai jeleneteknél gyakran előjön a vonósokkal kísért tam-tam dob, aztán teljesen elfelejtem, hogy elvileg egy “valóságtartalmú” dokumentumfilmet nézek…

Mindez amatőrfilmes megoldásokkal akár komoly kritikai siker is lehetett volna egy kábelcsatornán, de így, ebben a formában azt hiszem kihagyjuk és szerintem a második évad sem lesz meg neki. Ez a formátum moziban sikeres lehet, de a tv-be túl erőltetett.

winnie - 2012. 02. 12. 07:03

“nem ertem mit kell rinyalni a kezikameras dolgon…”

hogyhogy miért? tökéletesen érthető, ha valakinek nem jön be a stíl, ha valakit érdekelne a sorozat, de emiatt nem tudja nézni.

buffyboy90210 - 2012. 02. 12. 12:21

Hú, hát nekem abszolút bejött. Jobb lett, mint amire számítottam. Remélem lesz 2.évad.

betti - 2012. 02. 12. 16:18

nem ebben játszott az a (féligmeddig) magyar színésznő? Valamilyen Lili azt hiszem, mintha azt olvastam volna, hogy benne lesz, bár gondolom csak kisebb szerepben.

winnie - 2012. 02. 12. 21:19

vendég lesz majd egy következő részben, vagy kettőben.

Robert - 2012. 02. 12. 21:45

Ezt a sorozatot nézni fogom.Ez már 2 rész után tovább tud ragadni,nem úgy,mint Alcatraz.Erről van szó különben hölgyeim és uraim.A pilot lényege,vagy az azt követő 2-3 rész-ben meg kell legyen az a plusz,ami miatt nézni is fogod még nagyon sokáig.Az alcatraz-ban az a baj,hogy sem a pilot-ban,sem pedig az azt követő részekben nincs plusz,nincs meg az,amiért hajlandó lennék heti 40 percet elpazarolni rá.Viszont A The river már most beszippantott.Sokszor hallom vissza más sorozatok kapcsán,hogy manapság már annyi sorozat van a piacon,hogy ne várjunk 1-1 új sorozattol egetverő akármit.Ez nem mentség egy elbaltázott sorozatnál és pont ez a sorozat bizonyítja,lehet még új a nap alatt.Hajrá The River

Andrea - 2012. 02. 12. 22:58

Megnéztem a pilotot, és egy rövid sorozatnak elmegy. Engem még a kamerarángatás sem zavar. Csak lehetne durvább a hangulata. Más bajom nincs is vele.

tomriggins - 2012. 02. 13. 16:10

remek sorozat :) Az Alcatraz és a Terra Nova után azthittem , hogy ez sem lesz valami acélos. De szerencsére ez már bejött :)

AS - 2012. 02. 15. 22:17

Nekem ez a 3. rész tetszett eddig a legjobban. Nekem túl egyszerűek a megoldások (pl. itt az, hogy “feláldozza magát”, és így megmenekülnek”) és lehetne egy-egy legenda több részen körülívelő, nem csak epizodikus.

Tetszik, hogy a legtöbb legenda valóban létezik, csak kicsit felturbózva és Hollywood-osítva (pl. a Morcegos törzs éjjel vadászott emberekre, volt szemük is és sötétbőrűek voltak; nem erkölcsi kérdésekkel foglalkozó, vak, árnyékként suhanó szívkimetszők. Habár a második leírás sokkal szaftosabb :D)

karit - 2012. 02. 15. 22:43

“ne keressünk valósághoz való hűséget, kamu az egész – ki vágta össze, hogy vágta össze, “persze, ott pont van egy kamera””

Bocs a tudálékosságért, de a PA, a REC vagy a Cloverfield nézhető akár “itt és most” kamerás sztoriként is, meg úgy is, mintha a televett kazettát utólag játszanánk le.

A Folyót én az utóbbiként nézem, azaz, mivel mindent dokumentálnak, a sorozatbéli tévécsatorna később megvágta a kézi és telepített kamerák (megtalált?) anyagait, és mi az ezekből szerkesztett “The Undiscovered Country” című “spektrumtévés” heti dokureality-t látjuk kvázi flashbackként. (Mert ugye, Bear Grylls sem “akkor” merül nyakig a piócás mocsárba, amikor a tévé mutatja…) ;)

Így már alig zavaró, hogy “pont ott van egy kamera”.

pod - 2012. 02. 16. 23:30

Én is néha úgy érzem, doku-realityt nézek.
Az ezerlábús résznél is, de aztán mikor mászott az ember a fa alatt, szinte vártam, mikor ugrik elő a susnyából Joe Rogan egy korsó szamárhúggyal.

clark - 2012. 02. 17. 12:37

nem volt rossz,még párrészt megnézek.
a történet jó a táj is szép,de a színészekkel vhogy nem tudok azonosulni ,olyan semmilyenek,unszimpik stb.

Pingvinúr - 2012. 02. 18. 07:45

Bruce Greenwood miatt felkeltette az érdeklődésemet a sorozat, szerintem ő egy iszonyat jó színész csak sajnos nem tartozik a legfelkapottabbak közé.
Volt egy sorozat anno ami “Nowhere Man” (Neve senki) néven futott abban Greenwood olyat alakított, hogy majdnem eldobtam tőle az agyam.

NikoXXX - 2012. 02. 20. 01:14

Ilyen finnyasak egyesek hogy rangatjak a kamerat meg … kerem szepen akkor ne nezz filmet menj konyvet olvasni.

A sorozat maga nagyon jo,nekem tetszik,engem magaval rant igaz engem konnyu elvarazsolni es sokszinu az izlesem a kedvenceim kozt van:Falling Skies,Terra Nova,Stargate Universem,Alcatraz,River,Supnat,a Lost meg az elejen meg …

Az ilyenfajta kezikameras dologtol lesz elethu,hiteles egy film,mert engem irrital ha egy szereplonek mar a kepebe log a kamera es az felse tunik neki itt latjuk a kamerat,latunk mindent sajna tul keso van a masodik reszhez es mindjart elalszok igy marad holnapra a masodik resz,cso 10/10 eddig az alcatraz meg 9/10 nallam,sok hiba van mindenbe,de ha szorakozni akarsz elviseled ha nem akkor meg menj setalni … by

jah es majdnem elfelejtettem,ha valaki rosszul van egy filmtol az meg nem ult hullamvasuton vagy nem ult az anyosulesen amikor en vezetek … milyen elkenyeztett,finnyas emberek vannak,megha horror volna megertem de a kameramozgatastol … hehh ilyet

winnie - 2012. 02. 20. 08:35

ebben semmi elkényeztetettség nincs. valakit zavar és nem tudja élvezni, ennyi.

NikoXXX - 2012. 02. 20. 11:41

A masodik reszt is megneztem,kezd egyre jobban tetszetni,a Touch pilotjat meg sem kozeliti de olyan Lost,El Barco keverek a sorozat minden reszben egy Supernatural uggyel,de tetszik es kisz szunet mulva nezem a 3-ik reszt is csak jojjon le.

Dark Energy - 2012. 02. 23. 22:42

Én egyszerre gyűlölöm és szeretem a kamerarángatást. Ennél a sorozatnál kimondottan jó és elengedhetetlen. Egyébként meg megfájdul tőle a fejem és egyébként is baromira zavart mindig is. Szóval mazochista módon nézem, mert egyelőre jó annyira a sorozat, hogy elviseljem a shaky kamerát. :-)

ooo - 2012. 02. 26. 19:38

Na ez a 4. rész baromi jó volt. Írtam már korábban is, hogy nagyon sok logikai hiba van, de végig a képernyő elé szegez, érdekel mi történik.
Remélem ez a srác megmarad állandó szereplőnek, mert nem árt cserélgetni a karaktereket. Bár az is igaz, hogy pl. most Emilio talán, ha 2 jelenetben szerepelt.

Johnny - 2012. 02. 28. 06:55

Nekem a mostani 4. rész jobban tetszett, mint a 3. és nem tudom miért fanyalognak ennyien. Nagyon szeretem az ilyen réteg sorozatokat, és ha a 2. évadot nem is fogja megélni, legalább a 8. rész végére megtudjuk, mi is az a forrás valójában. Már ezért megéri végignézni, érdekes egy sztori alakult ki.

RexpecT - 2012. 02. 29. 14:57

Ez megint csak egy közepes rész volt, lassan ki kell szállni úgy érzem…

des - 2012. 03. 07. 19:25

Én fogalmam sincs miért nézem még. (6 rész után) Az első rész se volt szimpatikus, de adtam neki esélyt.

Bármikor abba tudnám hagyni. Kb mint az alcatraz-t. Azzal is így vagyok. Lehet inkább nyárra jobbak ezek a sorozatok.

ZiziZuzu - 2012. 03. 07. 23:03

áááááá ez a 1×06 nagyon állat volt!
talán ez volt a legjobb rész eddig, végigizgultam!
csak így tovább

tutikus1234 - 2012. 03. 08. 00:40

A rész sztem az utolsó perc kivételével zseniális volt, de egy bennszülött törzs, aki külvilágtól gyakorlatilag elzárva él, sztem fogalmuk sincs arról hogy kell egy kamerát kezelni, de ők még azért végig videózták azt, hogy a Doktort “lepasszolják” a katonai erődítménynek (?)…persze, valószínű !!!

ZiziZuzu - 2012. 03. 08. 01:35

dehogy vették fel, a kamera csak ment tovább magától!

leila - 2012. 03. 08. 09:57

Szerintem is zseniális volt. Igen, filmeztek a bennszülöttek, de ezen szerintem ne akadjunk ki. Sokkal inkább az a kérdés, hogy került a videó a vízeséshez, amit Bruce el akart érni.

Én külön örülök ennek a résznek, mert ez gyakorlatilag az ő magánszáma volt. A többi szereplő végig a képernyő előtt hüledezett.

DICKtator - 2012. 03. 10. 10:48

Ez a rész tényleg a csúcspontja volt a sorozatnak eddig, végig iszonyatosan feszült és vészjósló. (és nagyon erősen Blair Witch-es :) )
A cliffhanger is nagyon bejött – vajon mi lett az emberekkel? Már várom a hátborzongató felfedezéseket ezzel kapcsolatban.

Na igen, a bennszülöttek kamerázása tényleg vicces volt, a készítők azért nem gondolták át teljesen ezt a kézikamerás dolgot, bár nem bánom, mert legalább mindent megmutatnak – még ha olykor kissé illúzióromboló módon is. A legjobb próbálni nem agyalni rajta, hogy hogyan került oda egy kamera vagy ki filmez éppen…

NikoXXX - 2012. 03. 10. 15:42

nagyon jo resz volt,nem volt benne monster of the week,vagyis nem az volt a kozeppontba,erdekes lesz :D mar varom a folytatast sokkal jobb mint a Lost volt 6 resz utan

clark - 2012. 03. 11. 12:16

ez a 6ik rész nagyon ott volt,eddig ez volt a legjobb rész,rem a maradék kettő még ezt is lepipálja:D

Isteee - 2012. 03. 11. 22:32

Ez a rész sztem is az eddigi legjobb volt.
Hogy hogyan került a kazetta vízeséshez, az majd kiderül, biztosan eljutott oda Emmett.
Bár nekem az fura volt, hogy azt a kamerát, amelyiket elvittek a benszülöttek, azzal szaladtak volna el a végén. De ez már csak olyan szőrszálhasogatás :)

des - 2012. 03. 14. 17:55

na. ez a 7. volt szerintem a legjobb eddig

Shawn - 2012. 03. 14. 18:59

uh, ezt a 7. epizódot végig feszültségben töltöttem, nagyon erős volt, feszített, tényleg folyamatosan nagyokat vert a szívem, lekötött, para volt
teszett az érzés, hogy tényleg nem tudni hogy mi lesz a következő mozdulata teszem azt Kurt-nek, teljesen pszichopata az a hapsi..
ami viszont nem tetszett !!SPOILER!! ahogy megtalálták Emmet-et..

mkfad - 2012. 03. 14. 19:17

Én örülök hogy megtalálták Emmet-et. Nem számítottam rá hogy ilyen hamar meglesz. Érezni hogy nem akarják feleslegesen húzni az időt, és van elképzelésük hogy merre tart a sorozat. Már ha nem kaszálják el :(
Ja és Bordán Lili \o/ \o/ \o/

mkfad - 2012. 03. 14. 19:19

Ja persze hogy megtalálták hisz mindjárt vége az évadnak. Most tudatosult csak bennem :)

Horny Reaper - 2012. 03. 15. 11:57

Én most kerültem oda, hogy ledaráljam a sorozat eddigi részeit, és nagyon bejött. A kézi kamerás megvalósítás, a hangulat mind-mind nagyon eltalált, viszont van egy óriási, gigantikus hibája a sorozatnak: Leslie Hope. Ennyire unszimpatikus színésznőt még nem láttam, a 24 óta nem bírom, annyira ellenszenves, de ez magánvélemény. A kommenteket olvasva nekem az az érzésem, hogy egyesek mintha igazi dokumentumfilmet vártak volna, és most panaszkodnak, hogy ez mégiscsak egy tv sorozat. Nekem bejött, várom a finálét.

emer - 2012. 03. 15. 21:10

én annyira nem értem Emmet utolsó mondatát…. Biztos hogy csak én vagyok ezzel így… de mi az? …. van benne az hogy “my funeral”??? … kérlek aki érti mondja el… köszi… bocs az offért.

Horny Reaper - 2012. 03. 15. 22:29

Azt kérdezi, hogy milyen volt a temetése. Valószínűleg poénnak szánták, én mosolyogtam :-)

DICKtator - 2012. 03. 16. 00:56

Kíváncsi vagyok a fináléra, a felvezetés nagyszerű volt – bár ez a bebábozódás nekem sem jött be… Amikor ezek a “varázslatos” dolgok vannak, akkor mindig kezdem húzni a szám egy picit, mert kissé kizökkentenek a horror-hangulatból… A gonosz szellemekkel viszont épp ezért semmi problémám :)

Gyanítom a lezárás ezután a Kurt-Emmett vonalra fog rámenni, remélem előbbi motivációjáról, barátairól azért kapunk majd egy teljesebb képet.(Remélem nem valami titkos náci összeesküvés lesz a háttérben)

Anyuci már nálam is kiverte amúgy a biztosítékot, szörnyen idegesítő… Jó példa a 24, mert abban is hasonló volt (igaz ott még ronda is azzal a frizurával…) Az pedig komolyan meglepett, hogy a törzsgárda lényegében simán életben maradt eddig.

Szomorú, hogy ilyen rövid a sorozat, de legalább nagyjából végig feszes volt a tempó.

Johnny - 2012. 03. 16. 18:27

Pont azt bírom a sorozatban, hogy mindig megtud lepni valami váratlannal. Örülök neki, hogy csak 8 részes lett az évad, mert ahogy azt fentebb is írtátok, így sokkal grandiózusabb és gyorsabb lett a cselekmény. Az meg, hogy Emmettet nem az utolsó részben találták (találják) meg, nálam plusz pont. Várom már a finálét nagyon, azért is mert nagyon úgy érzem, hogy csak 1 évadot fog megélni a sorozat.

AlrightSir - 2012. 03. 16. 19:17

Az 6&7 részt ma néztem meg és meg kell, hogy mondjam nagyon nagyon jók voltak. Néha komolyan előjött egy kicsi para. Tetszett a “visszafütyülős” szellem-vonal, de a többi varázsdolog kicsit meredekek még nekem. Várom a finálét!

ooo - 2012. 03. 17. 15:31

POI mellett a River lett az a sorozat, amit egyből megnézek, amint lejön.
Ez a 8 rész 1. évadnak tökéletes, lényegre törő. Ha berendelnének jövőre egy 22 részes évadot, akkor ki kell találni valami más sztorit, és lehetne egy fasza Lost-utódot csinálni a Riverből.
Egyébként lehet, hogy kiszámítható lett volna, ha Emmetet a fináléban találják meg, de mégis valahol törvényszerű.

Tetszik pl., hogy sok szereplő van. Ha lenne 4-5 karakter, akkor nem lehetne mindig valami új dolgot kitalálni, mert a nézők megunnák, viszont így mindig más kerülhet középpontba.
Cliffhanger tippre a szöszivel lesz valami, vagy elnyeli a folyó, az esőerdő, zombivá változik, stb. :D

szendroib - 2012. 03. 21. 10:14

SPOILER
Na túl vagyunk a finálén is, sajnos eddig ez volt talán a legrosszabb rész a 8 közül, hiszen csak egy egyszerű ördögűzőt kaptunk, és nem derült ki egyetlen titok sem amire kíváncsi voltam (csaj anyajegye, kinek dolgozik a német pasas, mi a source). Ennek ellenére, ha ezzel a résszel vége is a sorozatnak , én így is elégedett vagyok, egyrészt maga a lezárás tetszett, másrészt az ilyen talált kamerás történetek eleve nem a teljes lezárásról szoktak szólni, ez alighanem a műfaj sajátja. Minden esetre nekem nagyon tetszett az egész évad.

des - 2012. 03. 21. 14:05

Tényleg a legbénább rész volt. Bár nekem igazán csak 1 rész tetszett. És azért is maradtam végig, mert csak 8 részes. Máskülönben nem néztem volna eddig se szerintem.

NikoXXX - 2012. 03. 21. 23:44

A resz maga rosz volt de a cliffhanger tetszett,ennek lesz masodik evada ha a nezettseg engedi.
Ha a 7 resz vegen lett volna az hogy jonnek ki a boiunabol jo es hiteles lett volna,szerintem tulhuztak a sztoryt,innen mar Lost lesz csak Lost egy folyon nem a szigeten :D

svéd - 2012. 03. 23. 15:55

hát nem hagyott itt álló fa**szal az tuti… más sorozatokkal ellentétben egyáltalán nem érzem azt, hogy úúúristen mikor lesz már a következő évad? ennél ügyesebben, okosabban és felhúzósabban is lezárhatták volna, meg úgy egyébként is kicsit olcsó és butácska az egész, gumi, na. pedig lehetett volna ebből valami jobb is, de személy szerint egy rossz lost-klónnak érzem. persze a pénz beszél, a többiek ugatnak…

damnturck - 2012. 04. 02. 17:12

\spoiler alert/
Szerintem Lena is ilyen natív erőkkel bír a tetkó alapján ő is tagja lehet technikailag a törzsnek, ami durva sejtregenerációval bír (k.rva öregek, stb) a hegy tetején és ez magyarázhatja az első részben miért ugrik be a vízbe egyből miután kicsit megtépte a lábát a szellem (és ezért nem fertőződött el a seb sem).

Én azért bízok egy folytatásban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz