login |

Revenge: elértünk addig a bizonyos 15. részig

2012. 02. 22. 22:40 - Írta: winnie

29 hozzászólás | kategória: kritika,

My feelings are irrelevant.

A készítők eredetileg a 13. részre akartak eljutni a jelenig (aki nem ismeri a sorozatot: a pilot első pár percében történik egy gyilkosság és utána jön a “pár hónappal ezelőtt” kiírás – bővebben itt), de a berendelés után a 15. részre ígérték, hogy meglesz az eljegyzési parti és megtudjuk, hogy ki halt meg. Megtörtént. Megtudtuk. És szerintem eddigre a sorozatról is sokat megtudtunk. Eleinte, főleg amikor úgy tűnt, hogy bosszú-of-the-week lesz a formátuma, még dicsértem, s bár most sem bántom, de egyértelművé vált, hogy a Revenge egy nagyon erős szappanoperás beütéssel rendelkező, átívelő rejtély(ek)re épülő sorozat, ami guilty pleasure-ként még mindig jól funkcionál. De… csakis akként.

Persze nem akarom leírni a Revenge-et (már, ha a szappanozás leírásnak számít – sokak szemében annak, de ez nem pejoratív jelző ezúttal), főleg, hogy az 1×16-1×22 mostani a gyilkosságra és a tárgyalásra fog koncentrálni, több új szereplővel, új helyszínekkel – és talán a régi arcok háttérbe szorulásával? Utóbbit nem hiszem. Mindenesetre az új felállásra kíváncsi vagyok, hogy mennyit változtat a sorozaton, vagy minden ugyanolyan marad és csak mellékszál lesz a bűntény?

Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy nagyon esélyes a 2. évad, ami újabb bosszú-szál behozásával kecsegtet, így közel sem biztos, hogy a Revenge a továbbiakban is a mostani minőségét fogja hozni (6/10), a kérdés, hogy pozitív vagy negatív irányba fogunk-e elmozdulni. Lássuk azokat a spoilereket a tovább mögött.

Tyler meghalt, Amanda gyanússá vált, Takeda és Nolan összebiccentett, Daniel-t letartóztatták, Jack majdnem elment, Charlotte féltestvér (SHOCKER! NOT.), Declan meg miért van? Mondom, a legklasszikusabb szappan elemek. Ezeket nem is nagyon elemzem.

Azt viszont muszáj, hogy az 1×12-re mekkora öröm volt, hogy végre feltűnt valaki, akit meg lehetett bosszulni. Nem mondom, hogy örültem volna, ha minden rész minibosszúkra épül, de valahol csalódás volt, hogy az első epizódok után az írók eltértek az eredeti terveiktől. És most, hogy visszakanyarodtak az 1×12 erejéig, mivel álltak elő? A ravasz, körmönfont, trükkös Emily felgyújt egy házat. WTF.(Magyarázhatják felőlem a szükséggel, illetve azzal, hogy erre épült a terve, de ez akkor is gumicsizmás megoldás volt, csak néztem.)

Írtam már többször a sorozatról (1×01, 1×06, 1×07, 1×10) és az mindent elmond, hogy a legtöbb megállapításomat csak ismételni tudom, a kvázi szociopata főhőstől kezdve, akiről ugyan hámlik a felszíni réteg, de szomorú látni, hogy mivé lett Grayson-éknak köszönhetően az aranyos kislány – és tuti, hogy azt akarják, hogy őt szeressük, neki szurkoljunk, és valahol biztos a hepiend vár rá Jack ölelő karjaiban, aki mindent meg fog bocsátani neki. S talán a néző is. Szerintem azért jobban is fel lehetett volna építeni Emily karakterét – vagy másképpen.

De ugyanúgy csak ismételni tudom magam a többi szereplővel kapcsolatban (Nolan piros-fehérben laza volt), és a Tyler – Amanda duót továbbra sem tudom, hova tenni: olykor “szeretem utálni őket”, olykor csak simán irritálóak (igen, az az akcentus még mindig kiakasztó számomra, nem értem a castingot), vagy a ziccerként folyton kihagyott gyenge narrációval kapcsolatban (semmi plusz nem ad), vagy pár karakter hülye viselkedésével kapcsolatban.

Vagy azzal kapcsolatban, hogy az egész Revenge egy miniközösségben játszódik, mintha nem lenne külvilág. Az első 2-3 részben ott voltak a nagy partik, a nyilvános beégetések, Charlotte sleppje, most viszont minden részben ugyanaz a pár szereplő forog egy-két vendéggel, és semmi, de semmi nem jut nekünk a tágabb világból, a hampton-i elit életéből, képmutatásaiból. Remélem, hogy a gyilkosság szállal ez a zárt világ egy cseppet majd kinyílik.

A lényeg: nem Daniel halt meg, nem mondom, hogy akkora meglepetés, még el is hiszem, hogy direkt akartak félrevezetni minket a pilotban, mint ahogy az is simán hihető lenne, hogy nem merték megölni őt, inkább egy mellékalakot tettek el láb alól. Egy azonban biztos, s én ezt tartottam volna szem előtt az írók helyében: ha Daniel hal meg, akkor az sokkal érdekesebb helyzetet szült volna – így meg kapunk 7 részt és egy megoldást. (Legalább nem 5 perc alatt oldódik meg a konfliktus, mint az 1×10 és 1×11 között Nolan és Emily “purparléja”.)

Nem fogok találgatni, hogy ki a gyilkos, ilyesmiben sosem voltam jó, erre vannak a kommentek, de az azért elég ócska megoldás volt Daniel parton tartására, hogy előáll a párizsi terveire, amiket Emily kvázi meg sem hallgatott, holott az lett volna as minimum, ha érez valamit, hogy bólogat, hogy majd megbeszélik, hogy rákérdez a részletekre, a motivációra – az ilyen, csak a konfliktus generálására való fantáziátlan jelenetek mondom, hogy a Revenge mostanság csak guilty pleasure.

Ha el akarnak valamit érni az írók, akkor azt szépen ki lehet bontani, nem csak fél perces, a “cél szentesíti az eszközt” dialógokkal megoldani, amiket túl sokszor lőnek el: ha azt akarják, hogy Amanda berágjon Emily-re, akkor írnak oda egy fél perces jellemváltást, vagy ha azt akarják, hogy elszaladjon Jack-től, akkor is, ha… – ez így kicsit ad hoc.

29 hozzászólás Ne habozz!

Pupi - 2012. 02. 22. 22:54

“…és valahol biztos a hepiend vár rá Jack ölelő karjaiban…”
Én inkább Team Daniel vagyok, és remélem, hogy a végén vele jön össze. Jack valamiért nem szimpatikus számomra.
Tyler meg végre kikerült a képből, irritáló egy pasas volt.

khaos - 2012. 02. 22. 23:14

az h kivel lesz boldog a végén még nem nagyon izgat
jobban tetszett az elején nekem is a heti bosszú,ahol 1-2 szereplőt (volt vmi üzletember az elején,az volt a legjobb bosszú sztem) lenulláznak teljesen
aztán mintha elfogytak volna a problémás emberek és maradt egyedül a fő család
kíváncsi vagyok most hova indul a sorozat ténylegesen
tyler kinyírása külön öröm volt,már piszkosul idegesítő volt,jobb lett volna ha ténylegesen elintézik 2-3 rész alatt őt,így sok volt a szenvedés vele
ahogy amandával is már csak a szenvedés volt most az utóbbi részekben,mintha senki se tudná se íróknál se szereplőknél h most jó ha ott van vagy se

am a legjobb mindig nolan,h ő most takeda-val milyen üzletet kötött izgat legjobban,meg h mi lesz mikor emily újra rájön h kihagyják a buliból (gondolom megint felhúzott orral próbál csúnyán nézni majd)

Meszi - 2012. 02. 22. 23:16

Az erdekes az, hogy az epizod elejen egyertelmuen latszik, hogy Danielt lovik le. A kamera egyertelmuen mutatja az arcat, es meg egy kepet is kivesznek a kezebol. Szerintem itt ket gyilkossag van… Nem teljesen ertem mi tortent.

winnie - 2012. 02. 22. 23:22

a készítők azt mondják double-lel lett felvéve, akit több emberként is lehetett látni, direkt olyat választottak. de passzolom, sötát volt a kép, a felbontás sem penge, biztos nézi valaki 720p-n

anno linkeltem az interjút, vannak benne érdekességek: http://www.sorozatjunkie.hu/2012/02/17/hirpentek-193/

ALDO - 2012. 02. 22. 23:43

“Az erdekes az, hogy az epizod elejen egyertelmuen latszik, hogy Danielt lovik le. A kamera egyertelmuen mutatja az arcat, es meg egy kepet is kivesznek a kezebol. Szerintem itt ket gyilkossag van… Nem teljesen ertem mi tortent”

A rész eleje elég érdekes volt a számomra. A kamera a sötét tengerre fókuszál, hallatszik a lövés, majd Daniel összeesik. Csakhogy sehogy senki nincs mellette, pedig elvileg hátulról lőtték le.
Az is lehet, hogy ketten voltak. Az egyik őt ütötte le, míg a másik Tylert nyírta ki. Nem tudom, nem találgatok, ha van jelentősége majd úgyis ki fog derülni.

strongbad - 2012. 02. 23. 00:08

Van még itt olyan aki még csak hallomásból sem ismeri a sorozatot, de az első képen látható eyecandy miatt lelkesen kattintott a továbbra?

Meszi - 2012. 02. 23. 00:34

winnie: koszi a linket.

Itt egy masik link es elemzes is arrol, hogy tenyleg Danielt lottel le a resz elejen:

http://www.tv.com/news/revenge-a-denouement-deferred-27852/

Alulrol a harmadik kepen egyertelmuen o van.

Skate - 2012. 02. 23. 02:12

Amandával csak a baj lesz, már akkor láttam, mikor képbe került. Fog még fejtőrést okozni Emilynek. Míg ki nem derült, hogy Tyler fekszik ott a parton, reménykedtem, hogy nem ennyire egyértelmű a dolog, de sajnos ismerve az országos csatornastruktúrát, meg se lepett, hogy nem merték meglépni Daniel halálát. Milyen fordulóponttal jönnek ki ebből az írók a fináléban, az eldönti, hogy érdekelni fog-e még a 2. évad vagy nem. Nekem is egyre kevésbé tetszik, hogy ennyire hanyagolják a jól működő bosszúszálakat, ami a sorozat elején voltak. Csak nehogy rétestészta legyen ebből az egészből a végén. Kételkedem, hogy lesz-e egyáltalán valaki olyan áldozat, akivel történne valami, rendesen felkavarva az állóvizet. Egyelőre kivárom, hogy mi lesz ebből a tárgyalásból az évad végére.

Titt - 2012. 02. 23. 07:29

Találgatni se tudok, hogy ki a gyilkos, de tényleg lehetnek többen, mert Danieltől egy fekete zakós kar vesz el a képet. Olyan meg nem voltigen volt a partin.
Amúgy az a fordulat tetszik, hogy Danielt leütötték és ezért láttuk a homokba ájulni.

fran - 2012. 02. 23. 09:47

A gyilkos vagy Daniel apja vagy a partiszervező kiscsaj. S mindketten Danielt akarták megölni csak fordítva sült el. Egyik a vagyonért, a másik szerelmi csalódásból.
Én remélem Emily egy harmadik férfivel jön össze, hogy valóban új lapot nyithasson.
A sorozat jó. Én se bánnám, ha több kis bosszú lenne. Akadna még ember rá a fényképet látva. Hátha a második évadot ezzel képzelik el kitölteni.

Bandita - 2012. 02. 23. 10:22

Én nagyon vártam ezt a részt, hogy biztos nagy WTF lesz, az is lett, csak nem a jó értelemben. Sokkal jobb lett volna, ha bocitekintetű Danielt lövik le, Tyler visszahozása nekem erőltettnek tűnt. Egyszer már elvitték és bezárták, most visszajött és lelőtték, legközelebb a szelleme fog visszatérni?!
Emily már az első résztől nem volt szerethető karakter, ettől függetlenül én mindig is drukkoltam neki. Kíváncsi vagyok, hogy Nolan meg Takeda mit kavarnak, jó lenne, ha az idegesítő Amanda megölésére szervezkednének, de nincs ilyen szerencsém. Azért kíváncsi vagyok, mi lesz még, de már korántsam várom annyira az új részeket, mint az elején.

Cathy07 - 2012. 02. 23. 11:08

Azon gondolkodtam, hogy van ebben a sorozatban szerethető karakter? Számomra egy és az Nolan.
Emily egyrészt csúnyán bánik Nolannal, másrészt valóban vannak szociopata vonásai. Jack is csúnyán bánt Nolannel, plusz olyan semmilyen, öcsikéje dettó, egyedül a hangja tetszik, amúgy egy kis hólyag. Daniel együgyű, az apja irritáló, Viktoriát se lehet bírni.

nok - 2012. 02. 23. 11:24

A bosszú project nekem is jobban tetszett, kár h hanyagolják, pedig kezdetben kifejezetten jól felépítettnek tűnt. Mostanra mintha elfogyott volna a lendület. Tyler halálakor felbontottam egy üveg pezsgőt, vmi rettenetesen irritáló alak!
Amanda meg egyre jobban idegesít, szóval tényleg nehéz találni szerethető karaktert. No de majd meglássuk :)

cyborgwings - 2012. 02. 23. 12:19

sajnos nem bírták tartani a fékezett habzást. azért az évadot valószínűleg már végignézem, de ez a sok szappan már nem igazán tud meghatni.

bela43nj - 2012. 02. 23. 15:31

nagyon jó kis sorinak indult.12.résztől katasztrófa.sajnálom,hogy nem fejezték be az eredetiek szerint.

winnie - 2012. 02. 23. 15:58

“hogy nem fejezték be az eredetiek szerint.”

nem befejezni akarták (azt majd sok-sok évad után), mindössze annyi történt, hogy két résszel később értek el ide. nem hiszem, hogy ha kevésbé kifejtve történik meg mindez, az sokkal jobb lenne.

yeeeyha - 2012. 02. 23. 16:05

Én a 10. részig láttam, ha most megnézem a 15-öt, mennyi jelentős dologról maradok le?

wannabe - 2012. 02. 23. 16:08

Sajnos tényleg elég latyak rész volt, illetve egy közepesebb résznek elment volna, de mivel előre megmutatták a jelenetet és mindenki erre várt, így csalódás volt. Úgy durrant ki a lufi hogy senki sem hallotta. Mondom ezt úgy, hogy Revenge fan vagyok… de szvsz még nincs veszve semmi. A kérdés az, hogy az írók minek szánták ezt a részt? Végülis csak megmutattak az elején pár percet hogy hova jutunk, itt vagyunk, bumm. Move on, most kezdődik az igazi kalamajka. Vagy ha azt hitték ettől esik le az állunk akkor gáz van. De én még mindig bizakodom, most hoppon maradtunk, de összességében azért kellemes évad. Remélem a fináléra tartogatnak valami szépet :P

winnie - 2012. 02. 23. 16:08

szappan, így sok történésről és jelentős dolgokról, de szappan, így minden azonnal tiszta lesz. ráadásul van “előző részek tartalmából” is az elején:)

yeeeyha - 2012. 02. 23. 17:59

Na, megnéztem 15. részt, tényleg nem maradtam le semmiről (a kritikában voltak számomra ismeretlen dolgok, haha).
Tyler meghalt, juhé, szerintem nem is akarták Danielt, sőt ez a csavar és a végigvezetése nekem tetszett. Én először a japán pasasra tippeltem, megölte tylert (vagy hagyta hogy daniel tegye), leütötte danielt és elvitte a képet és a pisztolyokat. DE: ő is fehér ruhában volt a partin, én pedig egész rész alatt az étteremben viselt fekete öltönyére gondoltam, és a sötét kocsiban is kivehető, hogy fehér a ruhája. Aztán gondolkodtam a piroson, hogy az mennyire látszódhat feketének a sötétben, de nolan egész végig ott volt a partin. Azért kíváncsi leszek, hogy a felvételeiből mi minden derülhet ki, jack és amanda újra egymásra találását is végignézheti.
A legnagyobb gáz declan és charlotte (még mindig), irritál mindkettő, butácska az ő száluk, charlotte bekapkodja a fájdalomcsillapítokat, hát ennél klisésebb dolgot is :p de ez a nagypapa se az az ölelgetős típus úgy látom.
amin viszont kiakadtam, hogy a japán pasas szerezte meg emilynek a dobozt. Az hagyján, hogy sokszor kapott segítséget, nolan párszor kihúzta a bajból, de ez a megoldás nem tetszett.

winnie - 2012. 02. 23. 19:59

“charlotte bekapkodja a fájdalomcsillapítokat, hát ennél klisésebb dolgot is”

ááá, nagyon szappan, el is felejtettem. ezzel kábé meg is van a karakteríve a 2. évad végéig, ahol majd züllötten túladagolja.

andlor81 - 2012. 02. 24. 09:48

Én kaszáltam az 5. rész után és úgy érzem a kommenteket olvasva nem bántam meg.

Thomas - 2012. 02. 24. 15:14

Ki az a csaj az első 2 képen? Elég jó eyecandy-nek tűnik:) Vagy nem ugyanaz?:))

winnie - 2012. 02. 24. 15:21

:)) hát, nem ugyanaz. christa b. allen és Margarita Levieva.

Thomas - 2012. 02. 24. 15:24

Köszi:))) Volt egy ilyen sejtelmem, de eléggé hasonlítanak:) Akkor még jobb a helyzet, hisz ott van Emily is, az már 3 eyecandy:)

nyac - 2012. 02. 25. 10:36

szerintem a sötét kéz az elején nagypapi keze, aki berágott Daniel-re, hogy nem intézi a family bizniszt…pedig ő egy Ewing…ja nem Grayson bocs :), hiszen őt a partin se láttuk szóval simán lehetett sötét öltönyben…, de nem látta h kit puffant le (az egyforma öltönyök miatt…ohh mekkora klisééééé)és így lett belőle Tayler.

bug jr - 2012. 03. 13. 18:03

heh, most végeztem a 16. résszel, bekapcsolom a tévét és ott is emily az everwoodban.
egyébkénr szappan nem szappan én nagyon szeretem, az eyecandy faktor egészen magas, ha másért nem már azért érdemes nézni.

naughtyL - 2012. 03. 19. 16:23

úgy kezdtem neki a darának, hogy annyit tudtam, hogy mi a címe. még az x hónappal korábbant sem.

Nagyon jó volt az eleje. úgy az első 4-5rész. utána csak ritkán volt igazán jó.

valahogy nem keverték jól a szappant.. Plusz az sem igazán segít, hogy Senkiért nem lehet szorítani. Oké Nolan jó, de ahhoz képest, hogy mennyi mindent ért el, túl szolgalelkű az én ízlésemnek.
És az is nagyon gáz, hogy mennyire töketlen az íösszes hímnemű karakter..
És ez a hőssszerelmes vagyok sem megy egyik jelöltnek sem.

Declan-ék szerelmi sztorija túlságosan fáj, hogy beszéljek róla.. a srác már Gossip Girl-ben is annyira idegesített, hogy nem bírtam nézni.

utálom a direktbe feleslegesen idegesítő karaktereket, és itt rögtön kettőt is kaptunk Tyler meg Amanda személyében..

Érdekes, hogy egyetlen gazdag feka vagy latin amerikai család sincs a környéken:)

a nagy partik, meg a külvilág nekem is hiányzik, mert érzékelhető a hiánya.

Biztos csekkolom a folytatást, de inkább majd a végén, darálva.

btw, annyira semmilyenek ezek a fiatal pasik. Semmi kisugárzásuk nincs az ég világon.. tényleg nem ezért nézem a sorozatokat, de, hogy egy jó pasi ne legyen..:(

Réta - 2020. 04. 12. 13:12

Én sajnálom, hogy nem a vőlegényt lőtték le, sokkal jobb lett volna úgy a sztori. Egyébként teljesen egyetértek az előttem szólóval, nincs egy valamire való pasi ebben a sorozatban. Nolan a legjobb arc, de ő sajnos egyelőre a meleg legjobb barát szerepét alakítja, habár célzott rá, hogy biszex, szóval még tartogathat pár meglepetést.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz