login |

White Collar: vége a 3. évadnak

2012. 02. 29. 15:18 - Írta: winnie

14 hozzászólás | kategória: kritika,

Azt hiszem, nálam megérett a kaszára a White Collar. Nem, nem azért, amiért a Leverage, mert átment rém gyengébe, a White Collar továbbra is tud érdekes és szerethető lenni. Egész egyszerűen túlságosan langyos vízzé változott – és önismétlővé. Nincs különösebb tét, a heti ügyekben nulla fantázia van 3 perces megoldásokkal, ami maradt változatlan az a feelgood karakterinterakciók, csipkelődések. Ezek eddig elvitték nálam a részeket, de úgy érzem, hogy ha kimaradnának az életemből, akkor most már nem érne nagy kár, hiszen 3 évadot lehúztam a sorozattal, megismertem Kool Neal-t & Gang-et. Ha nem ismertem volna meg őket, akkor valóban veszítettem volna valamit, de így nem. Maximum majd szóltok, hogy érdemes visszatérni.

A hülye 10+6-os részleosztás miatt a készítők a szezon végére is belőttek valami átívelést Neal meghallgatásáról, ami sajnos már a kezdetektől fogva érdektelen volt – hiszen, mint fent is írtam, nem volt tétje. Tudtuk, hogy Peter és Neal együtt maradnak a folytatásra, innentől kezdve why bother?. Nyilván nem így kell sorozatot nézni, hogy tudni véljük, hogy a kamukonfliktusok megoldódnak, de ettől még tudat alatt működik a dolog. Ilyen felállás mellett, ha az íróknak nem jut eszébe értelmesebb átívelés, akkor inkább ne is akarjanak átívelni. (Ahogy Neal is mondta “Whatever” meg “It doesn’t matter”. Persze ekkor lehetett sejteni, hogy történik valami.)

A 3×16 esetében azért kíváncsi voltam, hogy sikerül-e olyan cliffhanger-re kifuttatni a sztorit, ami meglepő és várakozásra késztet, de nem ment – igazából talán csak Kate feltűnése okozott volna sokkot, minden más előre sejthetően kamucliffhanger, némi hatással a 4. évadra, ahol minden menni fog tovább, ahogy eddig is. Egész egyszerűen a White Collar-be ilyen felállás mellett nem fér bele érdekesebb átívelés. Maga a rész szokás szerint hozott 5-10 perc eksönt, a többi beszélő fej volt és helyben futás – a vég pedig talán belefért a karakterekbe, de még ebben sem vagyok biztos. (Szokás szerint az ügyet hipergyorsan egy ügyes, de snassz megoldással rendezték le.)

A részek közül érdemes kiemelni a Keller-átívelés lezárást hozó téli premier 3×11-et, ami hihetetlen gyenge volt (2/10), egy Neal-féle közelharci mélyponttal. A folytatás, a 3×12 mutatta meg a sorozat erősségét: teljesen egyszerű rész, tipikus poénok, jó hangulat, köszönhetően annak, hogy Peter és Neal álruhában együtt dolgoztak. Tinglitangli, de ettől függetlenül remek szórakozás. A 3×13 is marhaság volt a születésnappal, de mégis vicces marhaság. Ezután tért vissza Sara és kaptunk még egy baseballos részt, amelyek White Collar-színvonalon közepesek voltak.

Lehet, hogy az a baj, hogy az ősprofi Peter – Neal duót folyton jelentéktelen rosszfiúk próbálják kicselezni? Az, hogy egy trükkel, pár perc alatt lerendezik őket, ezt bizonyítja, pedig örültem volna annak, ha kicsit megizzadnak és nem csak rövidke pácba kerülnek, amit azonnal le tudna birkózni némi segítséggel. Az már csak hab a tortán, hogy mivel jelentéktelenek, Neal nélkül is lerendezhetnék őket, ha akarnák.

A 4. évad startját persze még megnézem, de nem azért, hogy döntsek a folytatásról, hanem mert képben akarok lenni. A 3. évad második fele hullámzó volt, átlagban 5-6/10-re kijön, ami nem rossz, korrekt, még azt sem mondhatom, hogy esett volna a minőség (csak az átívelésre tett próbálkozásokat felednék!), inkább csak nálam futotta ki magát, szép volt, jó volt, köszönöm, ennyi. Sajnos nem tudták annyira felkelteni a figyelmemet, hogy az elég legyen a maradásomhoz a folytatásra, amiben nyilván Neal múltja komoly szerephez fog jutni, nem véletlenül vezették fel.

14 hozzászólás Ne habozz!

napocskin - 2012. 02. 29. 17:46

Kb. az évad felénél határoztam el, hogy kasza lesz az évad végén, akármi történik. Egyszerűen meguntam.

muhaddib - 2012. 02. 29. 18:02

Sajnos az én véleményem is hasonló. Mindig nyernek, 1 epizód alatt elkapnak mindenkit, soha nincs tétje. Még egy mellékszereplő se halt meg, vagy korrupt, netán kettős életet él, mindenki pedáns. Még a bűnözők is.

Az évad végi cliffhanger meg természetesen max 2-3 részig fog tartani, Neal majd valami nagy kinccsel fog visszatérni, mondván, hogy muszály volt elmennie, különben eltűnik. Vagy elkapja akit – kivételesen – nem tudtak az előző részben.

m76 - 2012. 02. 29. 22:21

Ha szembe állítom az egyetlen hasonló sorozattal, ami a leverage akkor az jön ki, hogy a Leverage bár sokkal magasabb színvonalról indult mint a WC, de azóta a mélygarázsba esett vissza. Míg WC, csak minimálisan csúszik lefelé.

Leverage a kezdeti 9/10 és 8/10-es részekről már konstans 4 alatti szintre süllyedt. Míg Wc bár 6,7-ről indult csak, mai napig nem süllyedt tartósan 5-ös szint alá.

Szóval ha választani kell, mindenképpen a leverage érett meg kaszára, és nem a wc. A cliffhangerrel szembeni kifogásokat viszont rohadtul nem értem, szerintem teljesen korrekt, egyáltalán nem tűnik kamunak. Vagy ha úgy nézzük, hogy úgyis feloldják 1-2 rész alatt a következő évadban, akkor még soha egyetlen sorozatban sem volt igazi cliffhanger.

Casey Novak - 2012. 02. 29. 22:25

Hűűű de marhára el kell rontaniuk ahhoz, hogy én ezt valaha is kaszáljam!
Simán benne van a top 5-ben. És oda általában hangulat miatt kerülnek be nálam sorozatok, ennek pedig fantasztikus hangulata van, így nem is nagyon tűnnek fel a bosszantó apróságok.

winnie - 2012. 02. 29. 23:08

m76: rengeteg sorozatban vannak égrengető cliffek, még krimikben is. ezt a “szétszéled a csapat” dolgot pl. a house-ban valóban meghúzták, máshol meg nem. valahogy nem érzem, hogy az írókban lenne több annál, hogy a “lelövik mozzie-t”, “elrabolják elizabeth-et”, “peter berág” dolognál tovább lássanak.

de a cliff végülis itt lényegtelen, mármint az értékelésbe biztos nem számít bele. (a leverage – wc viszony nálam is hasonló)

nubesss - 2012. 03. 01. 11:07

Valami miatt nekem ez a 3 évad nagyon bejött. Lehetséges,hogy a sorozat érdekesebb lenne ha több vissza emlékezést kapnánk, gondolok itt elsősorban Mozzie, és Neal korábbi életére, de akár Peterére is. Valóban az ügyek egyre érdektelenebbek( lehet,hogy kezdenek kifogyni az ötletekből?)de az átívelő szálak nekem bejönnek.

Lajoska67 - 2012. 03. 01. 14:50

Nekem is tetszett, a vége jól sikerült teljesen. Úriemberes volt, mint mindig, semmi túlzott akció, furmányos logika, stb.

energy - 2012. 03. 02. 00:53

Én is unom, még az évadzáróról is megfeledkeztem. A Leverage nekem valahogy jobban bejön.

Panda - 2012. 03. 02. 21:33

Nekem még mindig bejön, tartja magát egy 6-7es szinten. A hangulata, a poénok megtartanak, ez az éved olyan szempontból is tetszett, hogy pl. ez-az kiderült Mozzie-ról is. A Keller-es szál kicsit gyenge volt és idegesített, ebben közrejátszott a karakter megformálása is, de amúgy nálam még mindig okés. Heti egyszer belefér. :)

gyoreb - 2012. 03. 04. 17:07

Én nem értek egyet, ez a sorozat olyan, amilyen, de így szerettük meg az első évadtól. Akinek akció kell, annak rohadt sok más sorozat kínálkozik hétről hétre. Ennek megmaradt a hangulata. Szóval nekem még mindig ez az első a sok közül, amit várok, vártam.

jackieboy - 2012. 03. 04. 17:46

Engem az zavar, hogy amikor pl a rossz fiu akit el akarnak kapni, tudják hogy neal kicsoda mert nem egy alias-el mutatkozik be, akkor nem igaz hogy nekik nincs informátoruk hogy neal az FBI-al dolgozik.
Szeretem a sorozatot és várom a folytatást!

clark - 2012. 03. 09. 13:48

én szeretem a sorit,jó kikapcsolódás.még 2résszel le voltam maradva ,tegnap pótoltam.semmi meglepő nem történt az évadzáróban,szinte lehetett tudni hogy ez lesz.
jó volt az évad kivéve a Kellerese részeket,az kb 3rész volt.nálam egyértelműen az volt a mélypont.azt aki kellert játszotta nem nevezném színésznek,teljesen felsleges volt arra lepocsékolni a részeket.kicsit lehetnének merészebbek és kreatívabbak a készítők/írók,mert kb hasonló részek voltak az előző évadban is.anniy plussz extra hogy képbe jött Peter mentora.Abból is kihozhattak volna többet.És talán kicsit túl sok hangsúly volt a mellékszereplőkön(El,Jones,Diana).Mozzie karaktere szerintem jó örültem hogy több szerepe volt,így tovább!

Meg még az évad elején volt vmi új főcím,de gyorsan vissza is tértek a régihez,ami szerintem jó,mert az a képes elég gáz volt:D!

Én adok az évadra egy 7/10-et Neal és Mozzie miatt:D

És maradok a 4.évad ra is!

bettygirl - 2012. 03. 12. 23:25

Nos, az eyecandy szavazás eredményének hatására elkezdtem darálni a White Collart, és most fejeztem be. Eszméletlen hangulatos ez a sorozat, a karaktereket pedig imádom. Főleg Mozzie-t! Az ő jelenetein szoktam hangosan felnevetni. Szerintem a sorozat hozza a tőle elvárt szintet, de azt hiszem még egy évadot nem tudnék ledarálni, mert megcsömörlik tőle az ember. Viszont így a 4. évadra mindenképpen visszatérek. Negatívumként említeném, hogy kár, hogy Sara lett végül az állandó női szereplő, szerintem Alex karakteréből sokkal többet kihozhattak volna, és sokkal jobban is illene Caffrey-hez. Kate-et is túl hamar megölték, ahelyett, hogy kicsit szerepelt volna, ne csak a visszaemlékezésekben.
Összegezve, én remekül szórakoztam: 7,5/10.

jazzz - 2012. 07. 30. 00:34

ZSENIÁLIS sorozat! Egyértelmű 10/10!
Most daráltam le az egészet és egyszerűen nem lehet megunni. Persze vannak apróbb hibák, gyengébb, elnagyolt részletek – NÉHA, de 99%-ban figyelnek a részletekre, a karakterek szuperek…mi kell még?
Nekem abszolút No1. (a Dexter után)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz