login |

Pilot: Awake

2012. 03. 08. 15:47 - Írta: human

27 hozzászólás | kategória: kritika,

(Előzmény: Bruzsy kritikája.) Ez tipikus példája annak, hogy miért rossz a rengeteg nyomozós sorozat. Kinyírták az érdekes nyomozós filmeket. Az Awake témája remek lett volna 90 percre, még részletesebben kibontva, s ehelyett remek volt 40 percben is, viszont a folyatás…?!

– So tell me how this works.
– I don’t know, I close my eyes, I open them.
– Let’s just start at the beginning.

A sorozat alapja az, hogy a főszereplő a családjával autóbalesetet szenved. A csavar, hogy innentől mintha ketté szakadna a világ számára. Az egyik “részen” a felesége élte túl a balesetet vele, a másikon pedig a fia. Amikor lefekszik aludni, akkor vált ezen kettő között. Melyiket álmodja? Nem tudni, talán kómában van és mindkettőt, bár ez elég klisés lenne, de utalgatnak rá.

Innentől jönnek a rosszabb dolgok, hiszen alapvetően egy nyomozós sorozatot fűszereztek meg ezzel a felállással, sőt, a “két világ”-ban érdekes összecsengések vannak a kapott ügyei között. Ennek ellenére akkor is csak 20 perc van rájuk fejenként, mármint az íróknak ennyi áll rendelkezésére kibontani az eseteket. Ez viszont eléggé felszínessé teszi a nyomozásokat.

Nem tagadom, a pilot veszett jó volt. Már maga a rendezés is, sütött belőle a sötét hangulat, tele volt baromi jó beállítással. Például a legfelső kép: nem is tudom mikor láttam sorozatban ilyen szépen megoldott esős jelenetet. Erre jött a “mi az álom?” fejtegetés, a “két világ”-ban ugye gyászol az életben maradt családtag, ami jó mélyre meríti a főszereplőt a továbblépés kérdésében. Látni ki hogyan birkózik meg a családtag elvesztésével, ehhez kell neki viszonyítania azt, hogy előfordulhat: ő tulajdonképpen lehet teremtett magának egy világot, amiben a másik szerette maradt életben. Ami azért nem semmi egy ház újradekorálásához képest. És akkor még mindig ott van, hogy az ügyek is összecsengenek.

Mondom, erős pilot, érdekes alaphelyzet, de hogyan tovább? A főszereplő ép eszét nem lehet minden részben bontogatni, mert az nem elég 22 epizódra, tehát a főbb szálat akkor nem lehet annyit bolygatni. Marad az alaphelyzet, a családi kapcsolatok, plusz a 20 perces nyomozások. Meglátjuk, a pilot mindenképp 8/10 magasság. Kicsit a Life on Marsra emlékeztet, csak sötét tónussal és a jelenben.

27 hozzászólás Ne habozz!

betonfelhő - 2012. 03. 08. 15:54

A Kyle Killennel és a producerrel készült interjú alapján, nem hagyják sem az érdekelen lamentálás mocsarába fúlni, sem az unalmas procedurálok tömegébe veszni a sorozatot. Erős lesz a nyomozós szál (ígéretük szerint). És Killen azt is mondta, hogy nem akarják azzal (sem) elcseszni, hogy a végén valami rossz cliffhanger legyen.
Én inkább várom a folytatást, mert (túl)sokat remélek tőle. (És nem, nem kómában fekszik.)

winnie - 2012. 03. 08. 16:00

“Ez tipikus példája annak, hogy miért rossz a rengeteg nyomozós sorozat. Kinyírták az érdekes nyomozós filmeket.”

annyira, de nagyon igaz. rip.

a 90-es években voltak krimik a mozikban. az elmúlt 3-4 évben, talán kettő, ha akadt. idén talán a raven és az i, alex cross ilyen lesz, de ez is kevés.

winnie - 2012. 03. 08. 16:04

amúgy tényleg nagyon jó volt, a nyomozás abszolút bejött – viszont, aki azért kezdi el nézni, mert tudni akarja, hogy mi a fene van, az ne nagyon várjon megoldásra, nem az lesz a lényeg.

viszont mindenképp csekkolja a második részt, mert nagy dolgok derülnek ki.

ThomassLord - 2012. 03. 08. 16:09

Nagyon tetszett nekem is, de félek tovább nézni a jövője miatt. Tipikusan olyan a téma, hogy ha készülnek a kaszára, akkor akár le is zárható, de ha nem, akkor nagyon nagy cliffhangerrel lehet vége. Nem vagyok képben melyik nap ment ez odakint, van már nézettségi adat?

Ja, és egy apróság: az “ép ész” ebben a jelentésben egy p betűvel írandó, ott a kritika végén

ALDO - 2012. 03. 08. 16:10

“Kicsit a Life on Marsra emlékeztet, csak sötét tónussal és a jelenben.”

Nekem is egyből ez ugrott be. Talán még a fináléja is ugyanaz lesz, bár nem hiszem.

P009 - 2012. 03. 08. 16:52

Egy nyomozós sorozat, ami brutálisan jó. Kiváló pilot, 9/10.

TibChee - 2012. 03. 08. 16:57

Szerintem a mozis krimik “hanyatlásának” az is az egyik oka, hogy ma már inkább a látványért megy a moziba az ember. Lebilincselő történetek és nagyszerű színészek a TV-ben is vannak, de hiába a 3D-s LED TV meg a Dolby Surround (már aki megengedhet magának ilyet), egy kemény akció igazán csak a nagyvásznon üt nagyot.

Rota - 2012. 03. 08. 16:58

Sajnálom, hogy ezt kell írnom, de az Awake siralmas. Egyetlen személyiséget sem dolgoztak ki (a filmben sem), a pszichológusok Z kategóriás színészek (lehet Timbuktuban elmenne). Jó sokat váltogatnak az álom és valóság között, mivel már a forgatókönyv írói sem tudják, hol jártak. A krimi része mosoly-mosoly.

A “mű” készítőinek fogalmuk sincs, hova fog ez az egész kilyukadni, mintha a forgatás közben ütögetnék egymás hasát. Jöhetnek ufók, cia ügynökök, félresikerült agyműtétek, transformerek, Neo a Mátrixból, nem lepne meg.

danger - 2012. 03. 08. 17:09

Pedig pont h mindegyik szinesz nagyon jol csinalja.

winnie - 2012. 03. 08. 17:12

mondjuk bd wongnak ne nehéz, meglepő, hogy 10-12 évnyi law & order: svu pszichiáterkedés után ebben a szerepben folytatja:) de cherry jones is remek volt, a két pszichtriágológus (melyik?) csatája kvázi egymással zseniális, remélem maradni fog ez a további részekre is.

Royale Bluff - 2012. 03. 08. 17:25

Nyilván nem a pilotban felvetett lehetőségek közt lesz a végső válasz, de ha tényleg magának hozta volna létre a nem-igazi világot, akkor nem lenne logikus, hogy egy olyan valóságot alkot, ahol mindenki túlélte a balesetet?

egy sitcom még belefér - 2012. 03. 08. 18:14

nekem nagyon bejött a pilot és a nyomozásból is a legtöbbet hozták ki ennyi idő alatt

Ale - 2012. 03. 08. 19:02

Normális nyomozós sorozatoknak esélye sincs, csak a CSI, NCIS meg L&O franchise megy orrba-szájba… (RIP Prime Suspect)

Bandita - 2012. 03. 08. 19:28

Engem a nyomozós része majdnem hogy hidegen hagy, abból is inkább az az érdekes, ahogy a két világ összefügg.
Jason Isaacs brutálisan jó színész, kevés hozzá hasonlót látni sorozatban. A pilot utolsó pár percén pedig annyit bőgten, mint még talán semmin ez előtt. Aki nem vesztette el még közeli családtagot, az biztos csak fanyalog, de engem nagyon szíven ütött minden mondat. Nagyon várom a következő részt, meg az összes többit.

fm! - 2012. 03. 08. 19:43

Szintén zenész, nyomozós sorozatot már egyet sem nézek (az összes ugyanaz), ha ez is átfordul abba, akkor ignore show. Nagyon remélem, hogy nem így lesz…

zagloba - 2012. 03. 08. 19:52

Rota: Egyetértek, erőltetett, tömény unalom, és szánalom.
Próbál megfelelni a “hű de eredeti, és drámai” kritériumoknak /színészi játék, fényképezés, történetvezetés/, de valójában az egész annyira lett eredeti, mint egy porcelán “Búsuló juhász-szobor.”
Van ebben minden sorozatból valami. Egy nagy összelopott remix /LoM, Luther, The Shadow Line, Wallander, The Killing, The Fades stb./
Pedig nagyon vártam…

A pszichológusok nekem tetszettek, de mondandód többi részét támogatom.

Lehet, hogy a készítők ki tudnak keveredni ebből a borzasztó katyvaszból, de majd kiderül. Ez eddig egy nagy nulla.

human - 2012. 03. 08. 20:47

mer taz említettek nem a múltra építkeznek?

.tnm - 2012. 03. 08. 21:17

Teljes őszinteséggel állíthatom, hogy elképzelni sem tudom, hogy milyen párhuzamosság volt az Awake pilot-ban a Luther-hez, vagy a The Shadow Line-hoz. (A többit nem láttam.)
A pilot-ban szinte nem is volt nyomozás, ami volt az is inkább csak alapanyagként szolgált a pszichomókusok csatájához. A Luther még csak nem is volt sötét, inkább csak komótos. A The Shadow Line már sötétebb volt, de abban meg semmi high concept. Az Awake talán a Dollhouse óta az első igazán eredeti high concept alapötlettel rendelkezik, nagyon remélem hogy erre az irányra fognak koncentrálni inkább és ezzel a vonallal próbálnak majd hétről-hétre a képernyő elé ültetni. (És remélem, hogy lesz annyira jó, hogy sikerül is nekik.)

Aurél - 2012. 03. 08. 21:55

“A főszereplő ép eszét nem lehet minden részben bontogatni”
Nem pont az ép ész miatt említem de pl. a Dexterben (SPOILER) az egész sorozat ő köré épült, a célja általában pedig, hogy megtudja ki is ő, miért olyan amilyen és lehet-e jövője a kapcsolatainak. Nem az ép ész, de 6 évadon keresztül őt bontogatták.

winnie - 2012. 03. 08. 23:01

“ha ez is átfordul abba, akkor ignore show.”

wtf. ez eleve egy nyomozós sorozat, egy nyomozóról szól…, mi más lenne? nem fordul át, ez eleve az.

winnie - 2012. 03. 08. 23:07

“Normális nyomozós sorozatoknak esélye sincs, csak a CSI, NCIS meg L&O franchise megy orrba-szájba”

a LO franchise? egy év alatt 3 LO szűnt meg. mi az a normális nyomozós? a csi (3 sorozat), ncis (2) és LO (1) mellett nem normális a castle, bones, hawaii five-0, alcatraz, criminal minds, in plain sight, white collar, breakout kings, the glades, finder, sherlock, grimm, person of interest, unforgettable, blue bloods, house, fringe, justified, psych, the good wife, king + vagy 30 angol sorozat – prosperáló sorozatok ezerrel. mi a normális nyomozós?:)

a világon nincs annyira színes kategória, mint a nyomozósoké. nem véletlenül ilyen népszerű és meglep, hogy vannak, akik nem szeretik, ha valaminek 40 perc alatt van eleje és vége, ha egy film játékidejének felében elmesélnek egy sztorit.

én inkább a rossz sorozatokra fújok:) ha valami jó, akkor jöhet, akkor is, ha nyomozós. csak az fáj, ha valami nyomozós is. de nincs idő a nyomozásra, az csak jelzés szinten van jelen, hogy jelen legyen.

SpockCooper - 2012. 03. 09. 00:06

B.D. Wong már az OZ-ban is ugyanezt a szerepet játszotta, csak ott pap volt. Én nézni fogom a sorozatot, de félve, nehogy ócska megoldása legyen.

Ale - 2012. 03. 09. 14:49

Félreértettél, nincs bajom a nyomozós sorozatokkal.

winnie - 2012. 03. 09. 15:09

nem, a litánia csak általánosságban ment, a nagyvilágba bele, a rip-ből azért gondoltam, hogy egyedi hangú, nem tucat nyomozósokat szívesen nézel, de a fentiekben mind ott van az egyedi hang. nem azt mondom, hogy mind jó, dehogy, hanem inkább azt, hogy van remény és nincs halálra ítélve minden. a PS is rossz csatornán volt, ennyi.

Thrasher - 2012. 03. 19. 20:54

na, megjött az első igazi kilógó lólábas, teljesen nyilvánvaló, kommersz rész. nem tartott sokáig…

winnie - 2012. 03. 19. 21:21

a “nem tartott sokáig”-ba vedd bele, hogy ezt valami 9. résznek írták, csak ulag biggyesztették ide, direkt. tippre a ngyedik részt magyarázandó.

Thrasher - 2012. 03. 20. 08:36

jaja, ezt vágom, de ilyen szempontból ez nem segít a dolgon, ha úgy érezték, hogy ez rögtön harmadik résznek való, akkor nem érdekel, hogy mikor fogyott el a szufla annyira, hogy ilyen kliséhalmazt kelljen írni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz