login |

Awake: a második rész után

2012. 03. 09. 15:34 - Írta: winnie

30 hozzászólás | kategória: kritika,

The end of tonight’s AWAKE either RUINS EVERYTHING or MAKES IT AWESOME because it is easy to PLEASE EVERYONE.
(A készítő, Kyle Killen tweetje az Awake – 1×02-vel kapcsolatban.)

Na, akkor én is megnyilatkozik az Awake-ről (bruzsy és human 8/10-ei után), de újat nem tudok mondani, ahogy sejtettem, nekem maradéktalanul bejött a pilot, hozta az előzetes várakozásokat, amiket arra építettem, hogy két párhuzamos világ van és krimi a műfaj. Az már csak plusz volt, hogy Jason Isaacs személyében ilyen erős főszereplőt kaptunk, s persze az sem volt hátrány, hogy csupa ismerős arc van a mellékalakok között (Laura Allen, BD Wong, Cherry Jones, Michaela McManus, Wilmer Valderrama). A sztoriról bővebben a fenti linkeken.

Nekem valamiért nagyon összeállt az Awake: a két pszichiáter “csatája” a két világban zseniális, maga a két világot megtapasztaló főhős sztorija szívszaggató (hiába “jó” neki, de ha belegondolok, borzalmas lehet, duplán az), az erre felfűzött családi élet az alapsztorinak köszönhetően egyelőre hatásos, ráadásul a pilot nyomozása is élvezetes volt, köszönhetően annak, hogy engem simán meg lehet venni ezekkel a random(?) párhuzamokkal, minthogy az egyik világbéli ügy kapcsolatban van a másik világbélivel. (Ez az aspektus ráadásul egy kis humort is hoz, a főhős társai mindkét világban folyton ki vannak akadva az ujjból (“álomból”) szopott infók miatt. Ez egypoénos dolog, de egyelőre még nem unalmas.)

Az 1×02 szerencsére hozta a pilot színvonalát. A fő csavarról nyilván mindenki eldönti, hogy mennyire jött be, de maga a rész korrekt volt. A nyomozás, amelyre ezúttal több idő jutott most nem volt tömve párhuzamokkal, de érdekes infót árult el nekünk az összképpel kapcsolatban, ráadásul olyat mertek húzni a barna világban, ami nem túl gyakori a műfajban. Lehet, hogy ez nem lesz mindig így, de ilyesmit csak a Medium készítői mertek meglépni rendszeresen.

Pacsi jár az Awake okos és átgondolt felépítésének, kérdés, hogy a folyamatosan ismétlődő panelek milyen hamar fognak kiégni, kiégnek-e egyáltalán, vagy épp ellenkezőleg, megszokjuk őket és hiányoznának, ha nem lennének. Gondolok itt többek között arra, hogy a pszichiáterek keretet adtak a résznek. És persze az érzelmekre, mert egy ilyen sztorit nem lehet könnyfacsaró momentumok nélkül elmesélni. Ezek az apróságok, a kevésbé fogékonyabbakat halálra untathatják, de egyébként elkélnek a sorozatba, még akkor is, ha kicsit nagyon a giccs határán egyensúlyoznak.

Érdekes látni, ahogy a két világ több tekintetben is egyként funkcionál, az pedig még nagyobb pozitívum volt az 1×02-ben, hogy nem csak a főhőssel voltunk, hanem a feleség is kapott saját sztorit/jelenetet (erre nem számítottam). Szóval egyelőre az Awake hozza azt, amit ígért, az erős családi drámát, a párhuzamos világokat és az, hogy egy krimisorozat – ha ez így marad, akkor én is maradok, egy 7,5/10 és egy 7/10 kijár a nyitó két epizódnak. Az 1×02-vel kapcsolatos spoilerek a tovább mögött.

A végén kiderült valami, ami valóban felrázhatja az embert – vagy éppen elkedvetlenítheti. Többek között az, hogy nem volt véletlen a baleset. Én benne vagyok, figyelek, Killen, mesélj tovább, bár az való igaz, hogy nagyobbat üthetett volna ilyesmi akár a pilotban, akár x résszel később, amikor meg vannak alapozva a karakterek és mondjuk utólagosan több, addig megismert nyomot tudunk összekapcsolni a történtekkel, mint a little guy-t. (A készítő azt írta, hogy talán mások számára korai a poén ellövése, de mivel a legutóbbi sorozata 2 részt ért meg, így neki semmi sem korai.)

Szóval el lehet kezdeni agyalni, hogy ki-hogy-miért idézte elő a “balesetet”, hogy akkor mi a helyzet a másik világban, hogy az utolsó párbeszéd a barna világban zajlott le, ezért az-e a valódi, illetve, hogy a két világ közel sem csak Britten agyában létezik, csak éppen ő megtalált valami hibát a Mátrixban. Vagy…, lehet ásítani, hogy számít vajon az valamit is, hogy ez történt? Változtat valamin? Van köze a két világhoz? Mely két világban egyébként, mint írtam fent, a többi karakter is mozog Britten-től függetlenül.

30 hozzászólás Ne habozz!

danger - 2012. 03. 09. 16:01

Sarga a feleseges vilag.

winnie - 2012. 03. 09. 16:04

én nem értek a színekhez, de akkor majd maradok a pirosnál és zöldnél, az nem keverhető össze:)

danger - 2012. 03. 09. 16:04

A 2. resz vegi jelenetet szerintem a Lone Star sors elkerulese miatt voltak kenytelenek ilyen koran betenni. Igeretesek az uj szereplok is, pszichologusok csataja mokas lesz :D

Eltiron - 2012. 03. 09. 17:37

Akkor tán adok ennek is egy esélyt. A múlt héten a River pilótjának ültem neki nagy reményekkel, borzalmasan rossz volt, hátha ez majd hoz valamit. +1-gyel indul Laura Allen miatt (4400-fan vagyok).

Fega - 2012. 03. 09. 19:38

Nekem a második rész sokkal többet adott mint a pilot.
Pontosan nem tudom megmondani miért de én az első résztől vártam a katarzist és ott nem igazán kaptam a második rész viszont az elején elkapott és nem is eresztett. Lehet hiba volt nem újranéznem az első részt is HD-ban, mert itt nagyon éreztem, hogy a képi világ rengeteget hozzáaad az élményhez.

Jeffrey Reiner (tudom, elfogult vagyok) szerintem jobb munkát végzett mint a pilot rendezője.

Egyébként a nyomozás és a családi élet is remekül működött és kicsit azt érzem, hogy ebben a sorozatban van elég kakaó heti 60-70 percnyi anyagra is. A párhuzamos világokban a jól kibontott nyomozás nem lennének unalmasak, többet kapnánk a pszichológusokból is. Persze lehet nincs a világon az az írógárda aki bírná :)

A pilot után voltak kétségeim, hogy ez-e A SOROZAT az idén, de ezek most elszálltak.

uw - 2012. 03. 09. 20:21

@Eltiron Tényleeeg! Tudtam, hogy ismerős valahonnan, csak lusta voltam utánanézni :P

Remélem kapunk egy lezárt, kerek történetet, még ha kasza is lesz a vége. Csak jó lenne megtudni, hogy mi is van a háttérben :)

Tomisz - 2012. 03. 09. 22:19

Továbbrais tetszik… a nézettségi adatok miatt viszont szomorú vagyok. :(

Remélem énis legalább lezárják valahogy mint a Chicago Code-ot vagy a Life-ot pl. :)

petecz - 2012. 03. 09. 23:26

Nagyon tetszett az a képsorozat amikor motorozott a feleség és a fia. De ez se egy sok évados sorozat lesz (sajnos?)

Solmyr - 2012. 03. 10. 12:06

SPOILER

Csak nekem tűnt fel, hogy a végén a párbeszédben arról volt szó, hogy az egész családját kinyírták? Mert akkor ha a barna világ is a valós, a feleségének sem kéne ott lennie. Szóval ez így még izgalmasabb lett :) Kár, hogy a fő nyomozás poénját mostanában lőtték el a Fringe-ben is, szóval az nem ütött akkorát, meg hiányoltam a pszichológusokat is a 2. részből, de azért maradok, mert ez a legígéretesebb network-újonc eddig.

Llew - 2012. 03. 10. 12:09

A kék nyomozásban poén volt, hogy szinte ugyan ezt a sztorit lőtte el

SPOILER

pár hete a Fringe, hozzáadva az ottani kis áltudományosságot.

OFF

A végével remélem nem egy ottanihoz hasonló irányba mennek el.
Egyelőre szkeptikus vagyok ezzel a mesterségesen összehozott balesettel, meg talán a két világgal is. Jobban örültem volna valami spontán dolog. NA majd kiderül mi lesz belőle.

TibChee - 2012. 03. 10. 14:51

Én csak azt nem értem, hogy milyen “barna”, “sárga” meg “kék” világokról beszéltek?

Llew - 2012. 03. 10. 15:21

Elsőre nekem sem tűnt fel tudatosan, csak mikor winnitől olvastam, de ha megnézed, abban a világban ahol a fiú él, a fekete társ, és a női pszichiáter van, ott minden kék árnyalatúnak tűnik a szűr használata miatt, míg a másikban, ahol a feleség él, az újonc a társ, és ázsiai a pszichiáter, ott meg minden sárgás barnás a szűrőzés miatt. Belső jeleneteknél, a pszichiáterek rendelőjében, vagy az őrsön jobban látszik, mint utcán.

Fishi - 2012. 03. 10. 16:00

Bocsássatok meg, de nem esik le, hogy mi az, amit nagy szám, hogy meg mertek lépni a barna/sárga világban. Segítene valaki?

Solmyr - 2012. 03. 10. 16:52

SPOILER

winnie gondolom a megoldatlan bűntényre célzott ,bár csak találgatni tudok, mert a Mediumot nem néztem sose, szóval nem tudom, h ott is erről volt-e szó.

emeric - 2012. 03. 10. 18:25

SPOILER

@ Solmyr: nekem is feltűnt, hogy arról beszélnek, miszerint az egész családja meghalt… nem is értem. engem ez inkább elkedvetlenít, mert félek, hogy túlbonyolítják, és fogalmuk sincs hogy fognak kijönni belőle…

winnie - 2012. 03. 10. 19:15

fishi: jogos, nem fejtettem ki, de igen. nem oldottak meg egy bűntényt. ez nagyon ritka. pedig vannak olyan sorozatok, pár jogi, ahol elég felmentetni az ügyfelet és hepiend, de még ezekben is megtalálják az ügyvédek az igazi gyilkost, pedig elég ártatlanságot bebizonyítani.

a mediumban az esetek meglepően nagy százalékában nem kapta el a rendőrség a tettest, vagy valahogy megmenekült, persze azért ott is voltak csavarok a végén:)

winnie - 2012. 03. 10. 19:16

emeric: az biztos, hogy tudják, hogy jönnek ki, az alapszitu az nem bonyolult, egy mondatos gondolom, de azt lehet bonyolítani:)

Andrisss - 2012. 03. 11. 01:02

Örülök, hogy hosszabb spoiler mentes kritika is elfért az írásban. Meghozta a kedvet a második részhez, bár a pilot után alapból is megvolt.

Nicholas - 2012. 03. 11. 11:14

Szépen játszanak az írók a két világ adta lehetőségekkel.

Amúgy nem fura hogy kétnaponként jár dolgozni? Lefekszik, felébred a ”zöld világban”, nyomoz egy napot, majd ismét lefekszik/felkel és a ”piros világban” tölti el a következőt. Hogy van ez? Kíváncsi vagyok ki fognak-e térni erre az írók, vagy sem. Bár gyanítom az utóbbi lesz.

A pszichológusokkal való beszélgetések tetszenek, kíváncsi vagyok hány részig akarják még agyturkászhoz küldeni a csávót. Az iroda örüljön inkább, hogy ilyen jó „megérzései” vannak Britten-nek.

Rex titkos csomagjait feltétlenül ki szerette volna nyitni Michael az anya előtt, nem volt túl okos ötlet. Ha érdekli mit titkol a fia a másik világban, akkor bontsa fel sunyiban azt a hülye számlát. És mikor ez a dolog nem tetszik a feleségének még ő nézett furán. Leeshetne már neki, hogy a feleségét sokk érte és gyászolja a fiát. „De nyissuk már ki, biztos mosolyt csal az arcodra.” Egy eltitkolt számla tényleg rohadt boldogító lehet…

Az öblítős poén az elején viszont nekem csalt mosolyt az arcomra.

Szegény little guy-t nagyon sajnáltam.
„Why didn’t you just bring the evidence to us?
So you could do what? Put him away for 11 years, or 8 years, or 15 months with a $30,000 fine?”
Mekkora igazság.

Laura Innes-nek nagyon megörültem, szeretem a színésznőt.
A második rész is rendkívül tetszett, a színvonal nem csökkent. És ahogy elnézem a következő rész is érdekes lesz. Hajrá Awake, hajrá. Jól csinálod!

Peti - 2012. 03. 11. 11:27

Nekem is nagyon tetszik a sorozat, amióta kiraktátok az előzetesét tavaly, azóta várom. Laura Allen pedig valami hihetetlenül gyönyörű.

B4lag3 - 2012. 03. 11. 12:40

Nicholas: nem kétnaponta jár dolgozni, hanem: nem alszik soha, amikor lefekszik és elalszik felébred a másik világban egyből. A pilotban mintha az egyik pszichiáter aggódna is emiatt, hogy, ha ilyen intenzív az “álma” akkor gyakorlatilag nem alszik, ami problémákat okozhat…

Gevin - 2012. 03. 11. 12:44

tartja a színvonalat, magasan!

Winnie mennyire szar a nézettség? Kasza lesz?

Nicholas - 2012. 03. 11. 12:45

Hű, ezen úgy néz ki valahogy átsiklottam. Így mindjárt más. Köszi.

Raziel Anarki - 2012. 03. 11. 13:29

sajnálom h rögtön az elején ellőtték az összeesküvés-elmélet patront, sokkal jobban állt volna a sorozatnak ha a főszereplő vel együtt a néző magától jön rá mi is zajlik körülötte.
oda a misztikum :(

azért még nem kasza, de meginogtam.

Steven Great - 2012. 03. 11. 13:44

“A végén kiderült valami, ami valóban felrázhatja az embert – vagy éppen elkedvetlenítheti.”

Akkor most minden rész utolsó percében kapunk egy kis átívelést? Egyébként a rész tetszett, de ez a végén nekem nem hiányzott.

winnie - 2012. 03. 11. 13:46

az ilyet így szokás, minden részben adagolnak, aztén egy rész, ami leginkább az átívelésre épül.

winnie - 2012. 03. 11. 13:51

gevin: nem jó, de ha ennyi maradna, az még talán elég lenne. de nem hiszem, hogy ennyi fog maradni a nézettség.

KékSarok - 2012. 03. 11. 19:41

a sztori maga rém egyszerű…egyik világban anyu él…a másikban a fia él…a valóság pedig az, hogy kómában van és a valóságban mindkettő él, ő meg beképzeli mindkettőt… :D :D

viccet félretéve; a többiekkel ellentétben nekem tetszett a cliffhanger…egyrészt igaza van az alkotónak, miszerint az előző – mellékesen megjegyzem mesteri – sorozata méltatlanul gyorsan halt el, így nem lehet teszetoszáskodni…
másrészt, pl. a Szökésben már az első rész végén ellőtték, mi a fő cél, az ember pedig amiatt nézte, hogy miként sikerül elérnie Szkófildnak azt…itt is igaz lehet, mert jól is el tud sülni, mikor a néző többet tud, mint a főhős és ordítozza a 1×05 közben a monitor előtt, hogy “NE BÍZZ BENNE!!! Ő AKART MEGÖLNI!!!” :D

az alapsztori szép, de megvan ugyanaz a veszély, mint a másik kedvenc újoncnál, a Touch-nál is, hogy marhajó a történet, filmnek tökéletes is lenne, de kérdés, hogy van-e benne elég x részre…

mindenesetre én bizakodom…ezzel szemben és a Touch-al szemben is, mert amiket eddig láttam belőlük (igaz, vajmi keveset) azzal megvettek… :)

egy sitcom még belefér - 2012. 03. 13. 21:28

én a színes és a szürke világot támogatnám:D(én csak ebben a részben jöttem rá hogy a “fehér vágások” azok a világváltásokat jelképezik és hogy “színnel vannak jelölve”

simi1029 - 2012. 03. 21. 21:10

Lehet hogy ez az én tudományos fantasztikus agyam szüleménye, meg nem is illik a műfajba de amikor el kezdtek beszélni a padon a főnöknyomozó meg a pajtija, én simán el tudtam volna képzelni valami nagyon ütős scifis cuccot is az egész mögé (valamilyen idegen faj vagy valami).

Amúgy amennyire elsőre nem tetszett a pilot másodjára nézve annál jobban, a második rész meg meg jobban tetszett nekem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz