login |

Pilot-mustra: GCB – 1×01

2012. 03. 11. 22:37 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: 2011/12, kritika, pilot-mustra,

– I’ve been sober for 18 months, mother.
– Why???

Ó, jaj, micsoda sorozat! Illetve, micsoda pilot! GCB, lánykori nevén Good Christian Bitches, majd Good Christian Belles – bármelyik jó lett volna, de így… A két előző cím legalább elmondja, hogy kábé mire kell számítani: keresztényekre, valamint rosszindulatú nőkre/déli akcentusokra és életstílusra. Ja, és az első percben két halálesetre, egy orális szexre és több millió dollár ellopására. A többi 40-ben pedig egy olyan sorozatra, mely szó szerint nem ismert sem istent, sem embert és over-the-top röhejes, kérdés, hogy a “röhej”-faktor kiben marad meg jóízű kacagásként, s kiben elborzasztó gagyizásnak. (Az ABC mindenesetre a Desperate Housewives közönségét célozta meg az időpont alapján.)

GCB – 1×01 – 5,5/10


A történet egy szülővárosába (Dallas) visszaköltöző egyedülálló anyáról szól, aki annak idején a gimiben klasszikus szőke p*csa volt, tudjátok a filmes sztereotípia, mindenkit aláz, udvartartása van, irányítókkal jár ás bálkirálynő. Szóval ő költözik vissza, persze már tök normális emberként, azonban akik közél visszaköltözik, csak a régi énjére emlékeznek, úgyhogy változnak a szerepek, hősnőnk lesz a senkinek sem ártó csaj, a többiek pedig a gonoszkodó, álságos képmutatók, akik minden szinten ki akarnak szúrni vele – de persze általában ők esnek pofára.

A GCB minden porcikája idézőjelben értendő, nem is nagyon tudom behatárolni a műfaját, annyira túlzásba vittek benne mindent. Kezdhetjük a díszletekkel, jelmezekkel, sminkkel, bár ez nem meglepő, hiszen a sorozat ÜberGazdagéknál játszódik, aztán lehet folytatni a sort sok mindennel, de főleg az egyes karakterek elborult viselkedésével, reakcióival. Üdv a keresztényi képmutatás világába, ahol bort isznak, s olykor bort is prédikálnak.

A GCB simán lehetett volna végig vigyorgós, olykor hasfalszaggatóan röhögős pilot – biztos, hogy pár embernek az is volt hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem élveztem helyenként, de összességében a készítők mintha nem találták volna el az arányokat, s így a végeredmény olyan lett, amit egy dolog, hogy nem lehet komolyan venni (nem is ez volt a cél! Bár Kristin Chenoweth nagyon parodisztikusra vette saját karakterét), de sajnos mellette még üres is.

Persze a pilot ürességét a folytatás még ellensúlyozhatja, a környezet és a körítés adja magát, így könnyen lehet, hogy valami szórakoztató, abszolút súlytalan sorozattá fog válni a GCB, de több nem hiszem, hogy lesz belőle. Persze azt nem tagadhatom, hogy még így is biztosan egyéniség lesz. Azért kíváncsi vagyok egy darabig a folytatásra, mert öröm lesz látni a mostani, ármánykodó bitch-eket pofára esni.

Az azért sok mindent elmond, hogy legalább 30 képet lőttem a pilotból illusztrálás céljából. Tele volt annyira jellemző, a sorozat zamatát egy képben átadó momentumokkal.

17 hozzászólás Ne habozz!

ldavid - 2012. 03. 11. 22:54

nagyon nem számítottam rá, de az a helyzet hogy nekem ez tetszett.
ha továbbra is ilyen lesz, esélyes hogy maradok végig

Royale Bluff - 2012. 03. 11. 22:55

Tehát hangulatilag kb. a Glee első tizenhárom részére emlékeztet a túlzásba vitt, karikaturisztikus elemekkel?

Junkieka - 2012. 03. 11. 23:00

Végignéztem, nem unatkoztam rajta, de nem tudom, hogy meddig tud érdekelni egy ilyen sztori. Szerintem nem sokáig. A Housewife-osnál a burleszkszerű külsőségek alatt voltak komolyabb mélységek is. Nekem ez a GCB egyelőre túl felszínes, sekélyes és egyáltalán nem annyira vicces. Kicsit erőltetettnek éreztem ezeket a karaktereket és bár némelyiket el tudta adni az alakító színész(nő), de korántsem mindegyiket. Azért kap még pár résznyi esélyt, nekem a DH sem tetszett elsőre.

De legalább Kristin Chenoweth énekelt benne egyet. Imádom ahogy énekel, mindegy mit. :)

winnie - 2012. 03. 11. 23:08

Royale Bluff: végülis, akár azt is mondhatjuk. a körítés tipikusan középiskola a gonosz csajok klikkjével.

vicvega - 2012. 03. 12. 08:22

Még nem ittam meg a reggeli kávét, lehet, hogy ezért, de nem esett le, hogy ez most szándékosan “over-the-top röhejes”, és a keresztény képmutatást állítja pellengérre, vagy nem ez volt a készítők szándéka, de így sikerült? Mert ha előbbi akkor neki ugrok.

winnie - 2012. 03. 12. 08:32

ez szándékos, elborult poénok vannak benne, eltúlzott dolgok – a keresztényi képmutatás pellengérre állítása persze túlzás, csak akik képmutatnak éppenséggel hardcore keresztányek. viszont nem arra kell gondolni, hogy nonstop túlzás vagy röhögésorgia lenne, annál azért árnyaltabb

balage - 2012. 03. 12. 10:42

Hu, nem is tudtam, hogy ez jon. De egy kis kereszteny kepmutatas kifigurazasban mindig benne vagyok. Az elso kep alapjan tetszeni fog. :) Es raadasul deli akcentusok, nice! Meg is nezem a pilotot!

pod - 2012. 03. 12. 10:55

Könnyű, cuki sorozatnak indult, a “mélysége” nekem egyenlőre nem hiányzik.
Észre se vettem, és elrepült az a 40perc :)

Nan - 2012. 03. 14. 00:01

Most néztem meg az első részt, nekem tetszett, pedig mostanában mindent csak leszólni tudok. Bár már az introval megvettek, az olajkutakról a Dallas jutott eszembe és ettől lelkes lettem.
Szimpatikus a főszereplő csaj, ami nálam szintén ritka, a többi karakter sem vészes, David J. Elliott-nak örültem, mert be kell valljam Jag-et is néztem.
Hogy a sztorit meddig tudják elhúzni azt elképzelni sem tudom.
A túlzásokkal kapcsolatban, viselkedés-ruha-smink, valahogy nem zavart.

pod - 2012. 03. 26. 21:06

Így, a negyedik után már biztos vagyok benne, hogy cucchoz szánják a sorozatot.

A folyamatos bendzsózás a háttérben, a rajzfilmfigura-szerű karakterek, teátrális mimika, gesztusok… még teljesen tiszta fejjel is beleszédültem a végére, szerintem egy “aznapos” reggelre bepróbálom darának egyszer :)

ParaZita - 2012. 04. 12. 17:46

A negyedik rész után járok, eddig tetszik, bejönnek a túlzások meg a képmutatás meg a karakterek is jók, mostanra már azokat a karaktereket is sikerült legalább egy kicsit szimpatikusabbá tenni, akiket az elején csak utálni lehetett :) Könnyed Desperate Housewives-pótléknak szerintem megfelel, egyelőre nekem sem hiányzik belőle a dráma.

ldavid - 2012. 05. 02. 22:51

1×09 az egyik legjobb rész az évadban, már előre sajnálom a kaszát

Judit88 - 2012. 05. 08. 21:05

1×10 egyszerűen zseniális volt, a cliffhanger a végén pedig ááá…

pumpika666 - 2012. 05. 19. 17:47

kár hogy elkaszálták, pedig amanda, khmmm igazi eyecandy
…meg jókat röhögtem a képmutató keresztény hülyepéken

tiktak - 2012. 05. 20. 19:17

Én jókat röhögtem ezen a sorozaton. kár érte,sztem egyre jobb lett.
Amikor Kristin Chenoweth elkezdte az “Amanda,Amanda, dear (stb) Amanda ” szöveget már vigyorogtam :)

ilka - 2012. 06. 30. 21:20

Most futottam bele, kifejezetten sajnálom h. kaszát kapott. Jó kis sorozat volt, kár érte.

Réta - 2012. 08. 19. 09:45

Nagyon jó kis sorozat, igazán nem érdemelte meg a kaszát. A karakterek nagyon érdekesek voltak és jó volt belelátni, hogy ezek a törékeny déli virágszálak, azért kőkemények tudnak lenni. Igaz, hogy kifigurázza a túlzott vallásosságot, de ugyanakkor olyan típusú embereket mutat be, akiket más sorozatokban ritkán látunk. A templom a közösség központja is és úgy látom, hogy sokan tényleg próbálnak jó keresztények lenni a társaságból, csak néha félresikerül. Én még néztem volna pár évadon keresztül.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz