login |

South Park: kezdett a 16. évad

2012. 03. 16. 16:42 - Írta: CyClotroniC

55 hozzászólás | kategória: kritika,

Toilet-humorral támadott a South Park egy teljesen átlagosnak mondható szezonnyitóban, némileg elmélyedve a nemek harcának egyik klasszikus hadszínterén, a WC-ülőke problematikán, aminél jócskán láttunk már jobbat és rosszabbat is egyaránt, és ezzel tulajdonképpen össze is foglaltam a 20 percet.

Volt egy-két frappáns és elszállt jelenete, például a képen látható is, de alapvetően a néhol kiszámítható, máshol túlhúzott poénok jellemezték. 5-6 pontot azért megért, mert nem mondom, hogy faarccal ültem végig az egészet, de a South Park alapvetően már csak tölteléksorozat a heti palettán, ami ha ritkán is, de azért még olykor meg tudja villantani a zsenijét. Ha esetleg idén is megtörténne, akkor itt lehet ujjongani a kibeszélőben.

55 hozzászólás Ne habozz!

Skate - 2012. 03. 16. 17:00

“már csak tölteléksorozat a heti palettán”

Már erre a következtetésre jutottam októberben. Egyre kevésbé érzem, hogy érdemes lenne visszatérnem hozzá. Közben kitartottam elég sokáig a hullámzó színvonal ellenére is.

Mammut - 2012. 03. 16. 17:09

nálam még mindig kötelező program, vidáman ébredek fel vele, mint eddig is minden évben, de ettől eltekintve tényleg egy eléggé mezei részt sikerült évadnyitónak betenniük

m76 - 2012. 03. 16. 17:10

Töltelék vagy nem, még mindig azon kevés sorozatok közé tartozik aminek minden részét felhőtlenül tudom végignézni.

Úgy értem egyszer sem érzem, úgy hogy kötelességből nézem, mert eddig is néztem, hanem azért nézem mert valóban szórakoztat minden rész.

Lengabor - 2012. 03. 16. 17:14

Én kitartok mellette, de darálva nézem, bár ezt a 15. évadnál itt-ott megszegtem, de egyszerre 7/14 rész sokkal jobb, mert egyenként vagy nagyon jól sikerült, vagy kínszenvedés az egész. Animációs szinten tényleg az alsó részbe csúszott nálam, de nem akarom törölni az életemből. A kasza egy The Simpsons-nál minden további nélkül könnyen ment – jóllehet néha-néha megnézek egy-egy részt – mivel se nem túlzottan vicces, se nem igazán komolyan vehető, általában faarccal néztem végig az epizódokat. Itt viszont mindig van valami olyan momentum, motívum, ami miatt nem sajnálom rá az időt.

ooo - 2012. 03. 16. 17:39

Az előző évad óriási volt, pláne a 2. fele. Nekem ez is nagyon bejött, persze a szokásos túlzások megvoltak, de szerencsére viccesen tálalták.

Thrasher - 2012. 03. 16. 17:48

francot átlagos.
az utóbbi években egy átlagos SP-részben egyetlen, éppen aktuális témán pörögnek végig, és általában a dolog egyetlen apró szegmensén poénkodva próbálnak meg baromira társadalomkritikusnak lenni, vagy pedig egy szimpla fingós-szarós, tirpák poénokkal teli részt szállítanak.
most azért kapott a TSA, kaptak valamennyire a lehúzós ügyvédek, és emellé még tirpák poénok is jutottak, ez már több, mint amit általában hoznak az utóbbi időben.

ALDO - 2012. 03. 16. 18:04

Egy darabig még néztem, de a 15. évadnyitó után végleg elkaszáltam. Talán majd egyszer bepótlom. Reggelig lehetne azon vitázni, hogy mikor kezdett el romlani, de nincs kedvem évadonként 10 szar részt végignézni, hogy lással 4 tűrhetőt.

Coimbra - 2012. 03. 16. 18:27

Én meg csodálkozom, hogy régen mennyire rá voltam kattanva, vagyis elég sok részét megnéztem, de ez megállt valahol a 11. évad környékén, valamikor 2007-ben.Kinőttem volna?Ááá nem hiszem, elvégre a korosztály nincs megcélozva, csak valahogy nem érdekelt egy idő után néhány kisgyerek hihetetlenebbnél hihetetlenebb sztorija.Cartman pedig mindig unszimpatikus volt.

dionysos - 2012. 03. 16. 18:48

Sztem hatalmasat esett a színvonal. A tv-ben sokkal viccesebbek a régebbi részek sokadszorra is, mint a mostaniak.

A 15. évadnál elgondolkoztam a kaszán. Milyen részek voltak már?

“HUMANCENTiPAD”- elviselhető rész volt, de lényegében csak Cartman beszólásai miatt röhögtem rajta. Mondanivaló úgy-ahogy.

“Funnybot”- ez a rész szerintem minősíthetetlenül szar. Érdekes módon pont ebben próbáltak viccet csinálni a humortalanságból. Mondanivaló 0. Eddig csak rossz előérzetem volt, de ennél a résznél kezdtem igazán temetni a sorozatot

“Royal Pudding”- egy sapka szar megint. 0 történet, 0 humor, 0 mondanivaló.

“T.M.I.”- az alapötlet jó volt, de többet kellett volna belőle kihozni. Humor volt egy kicsi, mondanivaló is. A régi részekhez képest rossz, az mostani részekhez képest egész tűrhető.

Csigusz - 2012. 03. 16. 20:08

Ezzel a résszel pont semmi gond nem volt – ami nekem érdekes, mert kb egy szezonban a 75%-hoz lehetne ezt írni, hogy tölteléksorozat, meg én is így vagyok vele DE ez a rész teljesen rendben volt most. igazi klasszik, idióta SP-humor.

bombi - 2012. 03. 16. 21:10

@dionysos:
Én is elgondolkoztam anno 15. évad elején… nem tudom már melyik, kb a 3. vagy 4. epizód annyira szánalmas volt, hogy nem bírtam végignézni csak 2 részletben (ami azért 20 perces sorozatnál elég gáz). Végül döntöttem… Rengetegen szidták már az utóbbi években, és én mégis “kitartottam”. De a 15 az már nálam is kiverte a biztosítékot. Így lett belőle kasza.
És nem azért, mert “gyengébbek” a poénok, vagy mert a régi társadalomkritika és tartalmas történet hiányzik. Hanem azért, mert 20 percen keresztül fapofával, az igazi pokerfaceszel néztem végig egy részt. És akkor inkább nézem 20 percig az üres monitort :D

PacaGS - 2012. 03. 16. 21:18

Egyetértek, a 15. évad nálam is véget vetett a rajongásnak. Bár már a 12. évadtól is sótlan volt, hiányzott belőle az, ami régen a lényegét adta.

horathius - 2012. 03. 16. 21:25

viszonylag sokat nevettem rajta, de én amúgy is szoktam az ilyen beteg humoron. ettől függetlenül volt itt olyan ami már kicsit sok volt, de azért még maradok.

Dream - 2012. 03. 16. 22:21

Ez a rész nekem tetszett, már rég nem volt jó rész.

chulo - 2012. 03. 17. 00:15

Én baromi sok részt ledaráltam egyben, de az újak valahogy nem jönnek már be, az elmúlt nem is tudom, talán 2-3 év termése kimaradt nálam

Nicholas - 2012. 03. 17. 08:02

Régen nevettem ennyit South Parkon, nagyon eltalálták ezt az évadnyitót. Cartman telefonos beszélgetésein szakadtam :D
Most nem követték el az írók a tipikus hibájukat: a részeket általában ötletes dolgokra szokták építeni, a gond azzal szokott inkább lenni, hogy túlzásba viszik ezeket a dolgokat, átesnek a ló másik oldalára, és az után a pont után a rész megfeneklik, és egyáltalán nem lesz vicces.
Most tudták hol a határ, mit nem szabad túlzottan erőltetni, és egy kitűnő részt hoztak össze.
A hererákos rész szórakoztatott utoljára ennyire :)

humorpalanta - 2012. 03. 17. 09:46

OFF:
MOst komolyan. Ki a francot érdekel, hogy mikor álltál le ennek a sorozatnak a nézésével? Meg amúgy is, kit érdekel, hogy darálva nézed vagy sem? Ez ennek a résznek a kibeszélője lenne azoknak, akik látták. Ha nincs mondanivalód, fogd be a szád.
ON:
Én láttam ezt a részt, már tegnap, úgyhogy meg van, hogy aludtam rá egyet. Szerintem most már azért nézik kevesebben, mert a vicceket, meg a kritikát sokkal mélyebben fogalmazzák meg, és vannak olyan sekélyes emberek, akiknek nem esnek le. Úgy persze, hogy nem találja viccesnek. Mindegyik részen lehet egy jót nevetni, de ha természetesen nincsen meg egy bizonyos alapműveltsége a nézőnek, nem fognak leesni a poénok. Ezekben társadalomkritikát adnak, amik nem jönnek be pár embernek. Nekem iszonyatosan jó volt. Párszor felröhögtem, például ennél az ablakos jelenetnél. Igen, sejthető, de valahol az ember akarja is, hogy benne legyen, hiszen legyünk őszinték, ha ezt kihagyták volna, iszonyúan nagy üres folt maradt volna bennünk. De például a rész végén Clyde lázadása is kurvanagy, besírtam. Ez a tipikus azért se legyen igazad nagyon jó SP-s húzás ismét :) Csak így tovább

gallar - 2012. 03. 17. 09:56

Vagy éppen túl intelligens pár néző, hogy a prosztó humor bejöjjön neki. Nehogy már azt hidd, hogy az gond, ha valaki nem érti meg a poénokat. Épp ez a baj, hogy érti és nem érti, hogy miért gondolják ezt viccesnek a készítők. A South Park mindig is azért volt sikeres, mert egyszerre szólt sokaknak, mindig is tele volt aljapoénokkal, a null IQ-val is felfogható dolgokkal.

Alfréd - 2012. 03. 17. 15:39

Egyetlen gond az azzal van, hogy míg régen voltak eszközeik és ötleteik legyártani egy-egy részt most már ez kezd apadni. Senkinek sem végtelen a ‘palettája’, nekik sem. Ez már csak azér megy, hogy még több évadot hozzanak össze -szvsz- tutira érzik ők is, hogy már nem olyan mint amikor kezdték.

Régen ott volt a sok random marhaság, meg gyakran volt mondanivalója is a résznek, de akkor az nem ment a humor rovására. Most is van mondanivalója, csak egy kicsit már unalmasabb módon adja ezt elő, a mostani rész felétől én már ásítoztam…. Persze volt abban valami, hogy még a halottakat is pereljük be, mindenáron keressünk felelősöket, meg már lassan szrni sem hagyják az embert, de…már akkor sem olyan a feeling mint volt.

Elég csak visszagondolni kb úgy az első 8 évad összes részére :)

CyClotroniC - 2012. 03. 22. 10:51

Na a mai rész egy gyönyörű szép masszív 8-as volt, ráadásul itt még működött is, hogy az 5 perces sztorit 20-ra nyújtották, mert ez pont visszaadta a TV Shop feelinget. Több ilyen kéne.

ooo - 2012. 03. 23. 18:24

Valamivel gyengébb, mint az előző, egy 6-os így is mehet rá. “Just kill yourself!” :DDD

smdani - 2012. 03. 25. 12:05

Ez a rész nagyon ott volt. Ha ilyenekből áll majd az évad akkor nem lesz okunk panaszra.

jjujj - 2012. 03. 29. 14:22

nem tudom, nekem egyszerűen ez a sorozat megunhatatlan kategória, van 1-2 tényleg nem olyan jó rész, de a karaktereket imádom és ez a társadalomkritika is mindig bejött

pl a mostaniban(15×02) én már azon szarrá röhögtem magam mikor Butters játssza ezt a “nyíllal mutogatós” emberkét, eszméletlen király, a taxis-esős jelent meg ennek a csúcspontja, de maga a tele-shop fricska is nagyon ott volt

Nicholas - 2012. 03. 29. 20:49

Ez milyen legalja rész volt már?
És Kenny miért nem halt bele egyetlen egy meme-be se? Ez hogy lehetséges? Kik írják ezt a sorozatot???

winnie - 2012. 03. 29. 20:58

“Kik írják ezt a sorozatot???”

:))

redcap - 2012. 03. 29. 22:27

Old Long Johnson!!! Hát nem gyengén a fejemben maradt ez a pár szó XD…

CyClotroniC - 2012. 03. 30. 09:27

Szerintem a 2-3. rész kifejezetten jó volt (az utóbbi évek szintjét véve alapul), sokkal jobb, mint a szezonnyitó.

redcap - 2012. 03. 30. 10:46

Nekem a 2. rész az nagyon nem tetszett, azon szinte nem is tudtam nevetni… De a Wc-s sztori meg ez a mémes… Hát odavert :) Nagyokat lehetett rajta nyeríteni XD

Leigh - 2012. 03. 31. 15:01

Nekem is az 1. és a 3. rész tetszett nagyon :)

Főző - 2012. 04. 03. 10:47

Bárki bármit mond én még mindig imádom, olyan beteg hülyeségekbe tudják burkolni a társadalomkritikájukat, hogy az valami eszméletlen..ez a 3. rész..sírva fetrengtem :DD ,,If cats are putting slices of bread on their head and taking pictures, they’re proving to be almost as intelligent as we are” ez így mindent elárult :D

Nicholas - 2012. 04. 05. 20:24

Ez a húsvéti rész de ott volt :D

Az egyetlen dolog ami zavart a részben az Cartman megtérése. Annyira nem rá vall :( Már az előző részben Kyle volt a legjobb havarja, fura is volt. Most meg ez…

Na, mindegy. Lényeg, hogy ilyen jó részt már régen láttam. A rész eleje és közepe nagyon fárasztó volt (főleg mikor mellé tették a kutyát :DDD) az utolsó 5 perc vallásos oldala pedig szintén zseniális volt. Ahogy a békák leestek és elvéreztek a földön… :D

Érdekes volt tehát a fáraó szemszögéből megközelíteni a dolgokat, és a roppant meggyőző videón is szakadtam.

9/10

Aki pár éve csalódott a South Parkban, az próbálja be ezt a részt. Szerintem nekik tetszeni fog :)

figo! - 2012. 04. 06. 01:43

ez a új rész vmi irtó fos lett

CyClotroniC - 2012. 04. 06. 02:12

Nálam eddig 2-2 az arány… a 2-3. rész okos, frappáns, vicces volt, de a szezonnyitó és ez a mostani nagyon felejthető, sőt a mostani kifejezetten gagyi volt :(

Nicholas - 2012. 04. 06. 09:40

Ez érdekes :)

Nekem pont a 2-3. rész volt az, ami nem jött be, mert túlságosan erőltették a Faith Hillingezést meg a teleshop-os adást/képernyőt.

Ha ennyire megosztó ez a sorozat is, akkor nehéz az íróknak visszatérni a “régi színvonalra” (még mindig nem tudom mit takar ez egyeseknél).

Azt hittem ez a rész tarolni fog mindenkinél, de ezek szerint ennyire eltérő mindenkinek az ízlése.

Alfréd - 2012. 04. 06. 19:37

Hát ez a húsvéti rész egy nagy rakás…
Igaz, azt hiszem én már ráuntam a karakterekre. A régi részek még jók voltak, azokat mind a mai napig újra tudom nézni, de ezek az újak váh… Max, ha véletlen eszembe jut, hogy ‘ja tényleg van új South Park rész’, akkor rászánok húsz perc unalmat és ásítozást… Mert ez már nem az igazi.

Nagyon, de nagyon nem az :)

Alfréd - 2012. 04. 06. 19:54

“régi színvonalra”

Hát, ha nem érted nézd meg az első nyolc évad összes részét, aztán nézz meg egy újat, szerintem érezhetú a különbség :/

Nicholas - 2012. 04. 06. 22:53

Az első 8 évadban is voltak rossz részek és most is vannak.
A húsvéti epizód lehet hogy nem pörgött annyira, de tele volt jó South Parkos poénokkal.

Én valami konkrétabbra vagyok kíváncsi.
Azért tettem fel a kérdést, mert én nem érzem a különbséget a mostani és pl. a 7. évad között.

Mindenkitől csak ezt olvasom, hogy az első évadok voltak a jók, ezek már semmit sem érnek, de indokot is írjatok mellé, hogy megértsem…

Nicholas - 2012. 04. 13. 14:59

Hát ezt a részt már én is lehúznám.

A férfi mosdó ajtajának bezárása volt az egyetlen olyan ötlet a részben, amin kicsit mosolyogtam.

Ez a bullyinges trademarkos nemtudom milyen cég olyannyira semmilyen volt, mint maga a rész.
És a „no better place for jacking it than San Diego” sem volt vicces.

Nem az undorító dolgokon szeretnék nevetni, hanem a poénokon.
És ez a téma sem izgat fel túlzottan, hogy a nagymama pisás cuccokat etet az unokájával.
Ez a rész inkább volt idegesítő, mint szórakoztató.

figo! - 2012. 04. 14. 00:38

ezek a részek egyre silányabbak

Nicholas - 2012. 04. 19. 19:19

– Talán ha én is átérzem mennyire rossz a helyzetük, akkor megértettem volna a problémájukat, de így nem igazán értettem miért akarnak ennyire szabadulni. Nekem bejött volna a túra. Zip down!

– Mi lenne ha a rajzfilmfigurákat emberekkel személyesítenénk meg?
Valami elképesztő béna tagokat találtak. Hogy néztek már ki? Ami nem megy, nem kell erőltetni, remélem soha nem látom viszont őket. Teljesen lerontották a feelinget :(

– Kenny halálánál hangosan kiáltottam fel: Végre! Végre meghalt egy részben az a szerencsétlen! (De ezekkel a szereplőkkel, még ez sem volt vicces).

– Megint megkaptuk a San Diegos poént. Istenem, mivel érdemeltük ki ezt?

– A belső szervek mutatása, és a „long story short”-os mondatok mellé még igazán tehettek volna valamit. Hol maradtak például Cartman beszólásai? Azt hittem, majd Cartman átveszi a túracsoport vezetését, és lesz valami, de ez nagyon lapos volt. 5/10

pumpika666 - 2012. 04. 26. 20:39

hahaha jó volt az elején a trónos duma a háttérben
valamelyik nagyon régi részben volt hasonló, mikor garrison bácsi a háttérben éppen valamelyik sorozatról tart beszámolót a gyerekeknek, akik persze tojnak rá nagy ívben és csak pofáznak maguk közt :D

redcap - 2012. 04. 27. 08:05

A legjobb Cartman idézete volt:
“A szerelem olyan, mint a kábelfektetés, néha megy magától, de néha erőlködni kell, oda kell rottyantani” XD

Nicholas - 2012. 05. 01. 14:48

Teljesen eltűnt a régi Cartman. De úgy az egész évadban.
Most se talált ki semmilyen szivatást, csak a fekáknak akart jót tenni. Sose arról volt híres, hogy másoknak segít.
Most is azt terjesztette magáról hogy meleg, és egy zsidóba szerelmes… -.-
(Amúgy szerintem ez nem áll olyan messze az igazságtól az utolsó pár részt elnézve. Már két részben is kiállt Kyle mellett. :P)

Ez egy nagyon lapos, poénok nélküli rész volt, sok nyálas, éneklős jelenettel. Semmi meglepő nem volt benne. Egyedül Cupid me produkált valamit…
Nem egy ilyen lapos iskolai love storyért nézem a sorozatot. Azt megkapom egy Simpson családtól is…

16×07 – 4/10

Alfréd - 2012. 05. 15. 03:04

omg, ez a 16×06 ritka egy sz@r rész. Nézem leírást mondom ez még jó is lehet, gondoltam a Frozzen c. filmet akarják parodizálni, erre ezt a f*st kapom. Gondolom valami aberrált amerikai hatásvadász ‘dokfilmet’ akartak kicsúfolni, csak az a baj, hogy azok kb önmagukban annyira gázak, hogy lehetetlen bármi vicceset is kreálni az ötletből. Vagy csak az íróknak nem ment. Már a harmadik résznél abbahagytam a sorozatot, úgy néz ki ez már így is marad.

Vadász - 2012. 05. 20. 22:46

Ahogy az várható: azok nem értik, hogy miről is van szó, akiknek igazándiból szól. A WC-ülőkés rész kibaszottul nem a WC-ülőke lehajtásáról szólt, hanem arról, hogyan veszik el az emberek szabadságát, hogyan figyelnek meg minket, hogyan leszünk egyre inkább ellenőrzött rabszolgái a rendszernek.

Azért nem tetszik akinek nem tetszik amit lát, mert N-E-M É-R-T-I-T-E-K. Mert ha azt mondom hogy világkormány, ha azt mondom hogy illuminátus, ha azt mondom hogy Nibiru, akkor néztek mint borjú az újkapura.

A 16. south park évad első 6 része valami olyan szinten monumentálisan nagy, olyan mély üzenettel, hogy egészen elképesztő. Csak sajnos nincs elég néző aki felfogná.

Vadász - 2012. 05. 20. 22:51

Hihetetlen egyébként, hogy nektek valami addig “jó”, míg megtaláljátok benne a saját kis bugyuta humorotokat. A south park igaz, hogy egy animációs vígjáték sorozat, de ettől még mély értelemmel bír.

Mindegy, a srácok az arcunkba is mondták, csak látom értelmezni már nehéz: a magot elvetették (a tanítást átadták) és míg a termés nő (míg okos szép kis fejetekben megérik a gondolat mint olyan és képesek lesztek át is gondolni a globális problémákat) addig ők verik san diego-ban.

Ahogy elnézem, sajnos elég sokáig kénytelenek lesznek ott verni.

winnie - 2012. 05. 20. 22:55

“Csak sajnos nincs elég néző aki felfogná.”

tippelek. te azon kiválasztottak közé tartozol, akik felfogják:))

(egyébként mindig nagyon érdekes nézni, hogy a magas lóról leszólók sorról-sorra, hogy tiporják magukat a földbe, hogy járatják le magukat egyre jobban, csak azért, mert nem esik le nekik, hogy aki igazán intelligens, az nem arról ismerszik meg, hogy felsőbbrendűségét hirdeti. arról meg pláne nem, hogy így próbálja a pórnép tudomására hozni, hogy ők hova valók:)

(komoly, hogy valaki még képes ilyen mondatot leírni anélkül, hogy ne törne ki heveny röhögésben? poénból még csak-csak elmenne, de egy, a népet helyretenni kívánó megmondó ember “szájából” komolyan…, ennél jobb nem nagyon van. vigyázz, mert ilyenkor szokott jönni a fehérköpenyes bácsi és szól, hogy “ketteske, álljon fel a számítógéptől, megyünk pipikélni”)

az egész különösképp azért vicces, mert a south park nem egyszer éppen ezt a “ki, ha én nem!”-hozzáállást röhögi körbe. de nem is csoda, hiszen ma már nagyon kevesek vannak, akik a szánalmas érvek listáján all time 3. helyezett dumával rukkolnak elő, miszerint “azért nem tetszett, mert nem érted”. a cuki az egészben, hogy sokszor ők azok, akik nem értik, csak valamiért meg vannak győződve, hogy értik – mert előállnak a dzsóker érvvel, miszerint “mélyebb jelentártartalmak”. aki szembemegy a forgalommal, nem mindig zseni. és minden őrült arról ismerszik meg, hogy nem tudja magáról, hogy nem százas.)

Vadász - 2012. 05. 20. 23:38

Ha úgy tennék, mint aki nem fogja fel amit hall vagy lát, akkor csak álszent lennék, nem bölcsebb :)

Nem a felsőbbrendűségemet hirdetem – provokatív vagyok, mert ha talán egy embert sikerül annyria felbasznom ezzel az írással, hogy elkezdjen gondolkodni, akkor már megérte. csak sajnos ilyenkor jönnek a szuperjanik, akik olyan közhelyeket osztanak meg majd velünk, mint

a buta ember fecseg, az okos ember beszél, a bölcs pedig hallgat.

köszönjük :)

CyClotroniC - 2012. 05. 20. 23:40

Vadász: Ez tényleg hatalmas elitista hülyeség… Pont azok a részeik jók, ahol ügyesen, okosan, sejtetve, metaforikusan mutatnak meg egy-egy problémát, mindenkinek ezek a kedvenc részei. Utóbbi években sajnos kevés ilyen volt (többnyire pont az a baj, hogy túl direktek az üzeneteik), de pl a Margaritaville kiemelhető. És igen a WC-ülőkés dolgot is értettük, de míg néha frappánsan és ügyesen mesélnek, tanítanak valamiről, addig máskor szarul. Egy egyetemi tanárnak is vannak unalmasabb és érdekesebb órái, ez függhet sok mindentől, pl hogy milyen napja van, mennyire érzi magáéhoz közel a témát, illetve a diák, mint befogadó mennyire érzi ugyanezt. A világ összes problémájából mindenkit más és más érint meg, és feltehetőleg ez is belejátszik abba, hogy kinek melyik rész tetszik, melyik “problémával” tud jobban azonosulni. Mellesleg nem árt önmagukhoz is hasonlítani.

A 8-9. szezonban ettől sokkal univerzálisabb, kínosabb és nagyobb horderejű problémákat boncolgattak sokkal elegánsabban. A South Park önmagához képest igenis gyenge lett, és nem azért mert minden nézője elfelejtette felfogni az üzenetet, hanem azért mert újabban baltával faragják a szobraikat, és pont a bugyuta humor miatt szarabb most, mint régen volt.

Ja és még annyit, hogy a WC-ülőkés rész nem általánosságban a szabadságról szólt, hanem az eredeti TSA (Transportation Security Administration) fikázása, akik már az utasok tenyerét is megvizsgálják az amerikai reptereken robbanószerek nyomait keresve, meg úgy általában eldurvultak a biztonsági ellenőrzéseik. Ez konkrétan nekik intett be, és igen a szabadság korlátozása miatt, de lehet, hogy nem figyeltél annyira. ;D

Vadász - 2012. 05. 20. 23:47

De az a vicces, hogy egy ilyen írás után

“Toilet-humorral támadott a South Park egy teljesen átlagosnak mondható szezonnyitóban, némileg elmélyedve a nemek harcának egyik klasszikus hadszínterén, a WC-ülőke problematikán”

egyáltalán még bármit komolyan veszek amit leírsz :)

ha azt írtad volna, hogy ezen vicces problematikán kiindulva ezzel és ezzel és ezzel foglalkozó rész, akkor azt mondom oké. De így csak annyit lehet rá mondani: nézd meg még vagy 3x, eredeti nyelven, mert szó szerint vannak benne olyan mondatok, amik egyértelműsítik a mélyebb tartalmat. Ha nem érted, akkor nem érted, ezért ne engem támadj.

várj, a legegyértelműbb szerintem még neked is ment… kulcsszavak: szabadság, WC, utolsó, bástya.

Hajrá :)

Vadász - 2012. 05. 20. 23:49

és szerinted a TSA miről szól?

felejtsétek már el hogy terrorizmus! NINCS ILYEN. egy elbaszott CIA-különítmény kitalálta, mi meg benyaltuk. ahogy 911-et. Ahogy binládent. NEM LÉTEZNEK. az egészet csak azért találták ki, hogy önként kérd a gyereked “biztonsága érdekében” a csippet a bőre alá.

CyClotroniC - 2012. 05. 20. 23:57

Rossz vászonra festették a művet. Szerinted ezt a TSA-t nem lehetett volna bemutatni a budizáson kívül mással is? Szerintem minden egyes fingós, szaros, fekáliás poénnak üzenetértéke van a South Parkban? Én nagyon tiszteltem régen Trey Parkeréket, de egyszerűen kezdenek kiégni vagy már ki is égtek. Az meg szerintem továbbra is fanboy-mentalitás, ha valaki azt állítja, hogy egy 16 szezonos sorozat teljes élettartalma alatt ugyanazt a szintet képviselte mindig is.

Régebben a valláshoz, a médiához, a választáshoz, a rasszizmushoz 8-9 pontos szinten nyúltak. Na most ha azt mondom egy Ginger Kids-re hogy az 8-as vagy 9-es rész volt, akkor nem lehet erre 5-6-nál többet adni, mert egyszerűen nem az a szint. Egy pongyolább probléma pongyolább kivitelezése.

Továbbra is azt nem értem, hogy miért lenne kötelező szeretnie vagy értékelnie ezt annak, aki érti. Ilyen erővel a fingós vicceken csak az nem röhög jóízűen, aki nem érti őket…

A “terroirzmus” álláspontodhoz meg ajánlom az összeesküvés elméletek rajongóit fikázó epizódjukat (10×09), tökéletesen jól elmondja, hogy miért idióta bárki is, aki hisz az ilyesmiben általánosságban (nem a 911-ről van szó). Meg hát minden Logika tankönyv “érvelés” fejezete ezzel kezdődik. :)

Vadász - 2012. 05. 21. 00:08

Nemtudom, szerintem ez így tökéletes bemutatása volt a dolognak. Ráadásul kapott az “önérzetes, egomán” nép is egy-két pofont (pl ki milyen ügyesen nagyot szart).

Egyébként értem amit írsz, főleg a második bekezdésed, és egyet is értek vele valamilyen szinten, csak szerintem itt pont, hogy már más szinteken mozog az egész. Emiatt is máshogy nyúlnak a dolgokhoz. Viszont azt, hogy ez a probléma pongyolább mint a rasszok, előítéletek problémája, nem tartom jogosnak. Sőt, ellenkezőleg. A kivitelezésben lehet igazad. :)

végül a vége:
Nem azt mondja el, hogy idióta, aki hisz az összeesküvés elméleteknek. Azt mondja el, hogy idióta, aki mindent elhisz bizonyíték és kutatás és belefektetett munka nélkül. A kettő nagyon nem ugyanaz.

CyClotroniC - 2012. 05. 21. 00:24

Nem hinni idiótaság bennük, rosszul fogalmaztam, hanem maga a koncepció, hiszen az összeesküvés elméleteknek természetükből adódóan van egy önvédő mechanizmusuk, miszerint nem cáfolhatóak, mert az ellenérveket és cáfolatokat is koholmányként és az összeesküvés részeként tekintik. Nem lehet vitába szállni velük, mert minden ellenük felhozott érvet megfordítják arra, hogy magukat védjék vele, mondván, hogy látod, a kormány ezt a tényt is meghamisította. Hangsúlyozom, hogy ez egy általános dolog, nem a 911-re gondolok konkrétan.

Egyébként meg nem azt mondom, hogy a rasszizmus fontosabb probléma a TSA-nél (bár szubjektív szemszögből egyértelműen jelentősebbnek tartom), hanem ez is azt támasztja alá, hogy számunkra ez a TSA egy távolabbi probléma, nehezebb vele azonosulni, míg a Margaritaville feltehetőleg azért tetszett jobban, mert a gazdasági világválság jobban érint minket, meg hát a csirkeáldozós szerencsekereket is egy frappánsabb eszköznek gondoltam a budizásnál.

Azt se állítom, hogy a South Parkot mindenki mindig úgy érti ahogy kell, sőt biztos volt olyan subtext üzenet is már egy-egy epizódban, ami fölött én magam is elsiklottam, mert hiába követem a külföldi híreket, mindent 100%-osan nem tudok befogadni, de általánosságban akkor is kicsit merész szerintem azt állítani, hogy aki leszólja az újabb részeket, az azért teszi mert nem érti.

A 2-3. epizódot pl szerettem, bár azok nagyon egyértelműek voltak, komolyabb elegancia nélkül, de azok tényleg mondani akartak valamit, pl utóbbi a trendkövetésről, de a 4-5-6-7-ből egyedül az 5-öst tartottam valamire, és azt se kiemelkedőnek.

Egyébként azt is elismerem, hogy nehezebb a dolguk, mert az általánosabb, nagyívűbb témákat sokkal hálásabb feladat kifigurázni, és azok már azért többször körbejárták a 16 év alatt, ráadásul régebben más volt merészet és meghökkentőt mondani, mint manapság, ráadásul ugye ott az egyhetes munkafázisuk is, szóval egy epizódban minden ötlet 3-4 nap alatt születik meg, ami nem túl sok idő.

Mindezek ellenére, én mint néző hasonlítani fogom a South Parkot más sorozatokhoz, hogy azok mit adnak nekem, és önmagához is, hogy a South Park mit adott korábban és mit ad most, és hát annyira nem vagyok felháborodva, hogy kaszáljam, hiszen nézem, pont azért mert bármikor villanhat benne valami zseniális, VISZONT jóval kevesebbszer történik meg a varázs, így nyilván húzom a számat.

+ érdemes megnézni a kommenteket, hogy szinte minden epizódra jött “tetszik” és “nem tetszik” is, mindenkit pedig lehetetlenség egyszerre kiszolgálni.

Vadász - 2012. 05. 21. 00:32

Erre holnap válaszolok, iszonyat fáradt vagyok és reggel meló délután meg operálnak, de KÖSZÖNÖM szépen ezt a kommentet, kicsit szarul is érzem magam most a nyitó kommentemért. Visszaadtad azon hitemet, miszerint lehet ezt így is nézni, ahogy például te teszed, és habár vannak köztünk különbségek, ellentétek, de…. és a ….. nagyon hosszú, ám pozitív töltetű rész :)

beszélgetünk még, de elöljáróban még1x köszönöm, és hát sry de baromságokat fura szórenddel, mégfurább nyelvezettel nem akarok fél1kor ide”pongyoláskodni” :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz