login |

Pilot: Missing – Elrabolva

2012. 03. 22. 17:22 - Írta: Desmond Wallace

23 hozzászólás | kategória: 2011/12, kritika, pilot-mustra,

(Előzmény: human pilotkritikája – 7/10) Ahogy azt már tudjuk egy ideje, az AXN beelőzte az ABC-t a Missing premierével. Vajon szükségünk van egy olyan sorozatra, amelyben egy anya zúzza le fél Európát, hogy visszaszerezze a fiát? Ki-ki eldönti majd ezt a kérdést a pilot megnézése után, de számomra pozitív csalódás lett a Missing.

Missing – Elrabolva – 1×01 – 6/10

null

Pozitív csalódás, mivel én féltem egy picit sorozattól. Kicsit szkeptikusan fogadom az olyan női karaktereket, akik férfiakat megszégyenítve tesznek hidegre rosszfiúkat. Szerencsére a pilot alatt elszálltak az aggodalmaim, mert nem volt terminátorozás, az akciók nem voltak nevetségesek. Liam Neeson-féle tökösséget azért nem kell várnunk a főszereplőtől, mert az már tényleg irreálissá tenné Ashley Judd karakterét.

Jack Bauer nyugdíjba vonulása óta nem dúskálhatnak az országos tévék az akcióban, de most az ABC úgy gondolta, hogy felveszi a Jack által letett fegyvert, és Ashley Judd kezébe adja. Jó döntés volt ez? Persze a két sorozat között óriási különbség van (és itt nem a minőségre gondolok), de mindkettőben kulcsfontosságú az akció, szóval itt is rövid életűek lesznek a haramiák. A történet mutat némi tagadhatatlan hasonlóságot az Elrabolva című filmmel, de nyilvánvalóan itt – mivel sorozatról van szó – több idő jut majd a karakterizációra. Persze az akciókat sem hanyagolták a pilotban.

A pilot egy jól felépített 40 percet ad a nézőknek. A cold open ütős, valamint szokatlanul hosszú is. kábé 10-15 perc telt el a főcím felbukkanásáig. Ilyet nem túl gyakran láthatunk. A főcím egyébként a szokásos rövid, de ez még a 2. résztől akár változhat is. Az első rész egyelőre “csak” arra volt alkalmas, hogy bevezessen minket ebbe az Európán átívelő gyerekmentő akcióba. Judd karaktere egészen jó lett. Persze nem biztos, hogy mindenki elégedett lesz majd az alakításával, de engem egyelőre meggyőzött.  Egyedül a szinkronban (Orosz Helga) nem tetszett az időnként előforduló hiszti, de ez nem von le semmit a sorozat erényeiből. A többi szereplőt még nem igazán lehetett megismerni, de az egyértelmű, hogy a folytatás is a Rebecca karakterére koncentrál majd.

Külön kiemelendő, hogy európai helyszíneken forgatták a Missing-et, így majd találhattok benne ismerős helyeket. (Elvileg Budapestre is eljutnak, bár az AXN infójával ellentétben itthon nem forgattak. Elvileg.) A végeredmény tehát erősen pozitív, de messze nem hibátlan. Néhány fejlemény nem túl meglepő ebben a bevezető részben, szóval egy-két fordulatnak szánt húzás nem igazán okozott meglepetést számomra.

Az viszont határozottan pozitívum, hogy a 40 perc rendkívül gyorsan elrepült. Hiába kapunk egy teljesen sablonos cliffhangert az epizód végén, mert a recept működik: az ember kíváncsi lesz a 2. epizódra is. 6/10-re értékelném a látottakat. Kell egy ilyen sorozat a tévébe, nekünk, akciókedvelőknek meg pláne szükségünk van rá. Nyilván nem Strike Back-szintű akciókat kell várnunk tőle, de ha továbbra is érdekes marad a történet, akkor egy jó sorozat lehet a Missingből.

23 hozzászólás Ne habozz!

Lalolib - 2012. 03. 22. 17:34

Fanyalgók és örök kritikusok eddig voltak és ezután is lesznek. Nincs ezzel semmi gond, akinek nem tetszik, az nem nézi.
Desmondhoz hasonlóan nekem is tetszett az első rész, tehát ma este jöhet folytatás.

Bandita - 2012. 03. 22. 18:02

Nem mondom, hogy rossz volt, de azt sem, hogy jó. Olyan langyos. A legnagyobb bajom vele az, hogy nem igazán fogott meg, ha valamiért nem látnék belőle több részt, nem forgolódnék éjjelente, hogy mi lett a fiúval.

Heisenb0rg - 2012. 03. 22. 18:22

Nagyon vartam es nagyot csalodtam. Nalam egyertelmu kasza. Nincs tovabb.

reqlorincz - 2012. 03. 22. 18:23

hát ami a szinkront illeti: most nem azért, de miért nem jöttek még rá a szinkronosok hogy Ashley Judd és Anette Bening pont olyan karakterek akikhez Incze Ildikó hangja lenne a legjobb? borzaszto ez a szinkron szakma, nagyon belterjes.(tapasztalatból beszélek, kiskorom óta járok stúdiókba)

Én - 2012. 03. 22. 18:29

Nekem az egyik kedvenc hangom Orosz Helga, lehet ezt nem találta el, de vannak nagyon jó munkái is. A nővére vagy húga szintén az egyik legprofibb.

Lui - 2012. 03. 22. 18:33

Nekem az volt az érzésem ahogy néztem, hogy kidolgozatlan, kapkodó az egész. Nincs igazi feszültség benne. Azért maradok még, hátha javul, amilyen kevés akciósorozat van manapság, be kell érni ezzel.

na meg Ashley Judd szinkronhangja.. ennél rosszabbat nem kaphatott volna. :( Már már idegesítő.

Lengabor - 2012. 03. 22. 19:44

Írtam már én is, hogy tetszett, noha az első 10-15 percet nagyon nyálasnak és elcsépeltnek éreztem, és a vége is elég olcsó húzás volt, de a köztes rész tényleg pozitív. A szinkron megteszi, noha Orosz Helga nem tartozik a kedvenc hangjaim közé, mert kissé magas, néha sipítozós és hisztis orgánumot nyújt.

winnie - 2012. 03. 22. 19:52

ha egy anya-gyerek elrablásról van szó, kötelező az érzelgősség, nekem az eleje is abszolút bejött, nem éreztem, hogy még sok lenne. meglátjuk, mi lesz a folytatásban, de az ilyen közel is hozhatja a nézőt.

Norbi_023 - 2012. 03. 22. 21:59

Nekem tetszett nagyon. Volt egy kis Alias feelingem is. Varom a folytatást.En feliratosan nézem, mert nálam ez alap. Akinek a szinkron nem tetszik, nézze feliratosan:-).

dzsiaj - 2012. 03. 22. 23:45

Volt egy olyan érzésem a pilot nézése közben, mintha kivágtak volna vagy 5-10 értékes percet. Ahogy Lui is írja, kapkodónak, helyenként logikátlannak, némely helyeken pedig fantasztikusnak hatott a sorozat (konkrétan a fiú eltűnését pont felvevő kamera, ami pont rajta van az egyik fényképen).

A főszereplőről szólva maradjunk annyiban, hogy nem Ashley Judd volt a legrosszabb választás, de az akciójeleneteit nem hiszem el neki (Maggie Q-nál azért persze jobban).

sziki - 2012. 03. 23. 00:12

Fuuuh, most néztem meg. Nincs hitelesen előadva a történet. Nekem sem jönnek át az érzelmek. Én sem hiszem el Ashley Judd akciójeleneteit. Főleg, hogy még legalább 100 embert fog legyepálni.

(Spoileres)

Plusz szinte minden olyan gyorsasággal lett elkapkodva, hogy követni se tudtam. Mikor nézegette a képeket a telefonban a közepe felé. Szinte fogadni mertem volna, hogy valamit meglát. :D És jé, egy kamera és már ott is van és fél perc alatt megtalálja az elrablásáról a videót. Miközben olyan lúzerek az elrablók, akik amúgy drogdílerek és még szépen fogva is tartották őt, mindent kifundálva,áááh.
Meg fogom nézni a következő néhány részt mindenképpen, mert érdekel, hogy most akkor mi is lett Sean Bean barátunkkal? Meg, hogy mégis, hogy futnak ezek össze?
És akkor talán kicsit jobban el fogom hinni, hogy ő a csúcsszupi titkos ügynök, aki mindenkit lever.

winnie - 2012. 03. 23. 00:15

“Főleg, hogy még legalább 100 embert fog legyepálni. ”

igen? már az első részben is inkább őt ütötték le és lőtték le, még egy nővel sem bírt el benne:) de ha te mondod, akkor elhiszem.

sziki - 2012. 03. 23. 00:26

winnie, Jajj ne már.

Kinyírt egy fegyveres fószert, lerendezte a motoros csávókat. A gépfegyveres őrnek sem sok esélye volt ellene. De a másik csajszit is kirakta az ablakon a vonatban. De abszolút ez zavar a legkevésbé.
Nekem nem jött át, de én is kíváncsi vagyok a következő részekre. Lehet, hogy túlzottan próbáltak sok mindent belepakolni abba a 40 percbe, szerintem elég céltalanul. Plusz arra is, hogy meddig lehet egy ilyen sorozatot még elhúzni? Az előző kritika és a Takenhez való hasonlítás valahogy nekem is egyből beugrott.

GaThor - 2012. 03. 23. 12:03

gyenge, Ashley rossz választás volt
pedig nekem nincs gondom Maggie Q akció jeleneteivel sem

Datsyuk - 2012. 03. 23. 13:12

Sajnos nekem nem tetszett.

Taken nagyon jó volt. Ezért gondoltam, hogy meg kell néznem. Valahogy műnek(sterilnek)éreztem történetet. Ashley Judd-ot is szeretem mint színésznőt, de ez a szerep nem neki való. És ahogy bőg a fia után az kifejezetten irritáló volt. Egy bad ass CIA agent-től valahogy más reakciót várok. Tudom, hogy a fia miatt reagált így….mégis. Liam Neesonnak teljesen elhitted az aggódását és benne volt a vérprofizmus is az alakításában.
A fia pedig szintén nem fog “Ki szimpatikus neked elsőre” versenyt nyerni.
Pedig lehetett volna belőle valami……

winnie - 2012. 03. 23. 13:17

“Egy bad ass CIA agent-től valahogy más reakciót várok. ”

tőle lehet, de a főszereplő nem egy bad ass cia-ügynök, hanem egy fiát egyedül nevelő anyuka, aki (asszem) egy virágboltban dolgozik:) ügynök több mint 10 éve volt, persze ettől lehetne még badass, de akkor nem magastalpú cipőben nyomná:) amúgy sem tudjuk, hogy mit csinált pontosan a cia-nél, bár kiképzést kapott, mint látni.

blnd - 2012. 03. 23. 16:21

nem rossz, nem rossz, de azer a jotol egyenlore messze van

Szivesen neznek meg egy sorozatot amiben ha nem is hitelesen legalabb hihetoen van megjelenitve ez az egesz kulfoldon fedesben tevekenykedo ugynok ize (meg ugy altalaban minden), ok tudom h itt nem ok a foszereplok es lehet hogy nem sok mindenkit zavar de amit a “CIA” lenyom a pilotban az nekem eleg szurreal volt. Nem varom el hogy egy dokumentumfilmet rakjanak le, de sose ertettem, hogy mert egyszerubb valamit kitalalni es gagyin megvalositani, ahelyett, hogy egyszeruen atvennek az “eredetit”.

Ennel sokkal sokkkal rosszab sorozatoknak is megneztem az elso par reszet (secret circle?), Ashley Judd viszont franko szineszno, es a karaktere is egesz erdekes, ebbol meg barmi is lehet.

Rational Gaze - 2012. 03. 25. 20:11

Az elején a The Killing jutott eszembe, az is futással kezdődik érdekes volt (legalábbis nekem ) mennyire ég és föld:)

Amúgy: nagyon nem tetszett, szenvedtem mire véget ért. Nem is nézem meg a második részt, nekem pont jó így a vége ahogy volt:D Na jó bocs, tudom vannak akiknek bejött.
Nagyon kapkodós, minden elsőre összejön, minden elsőre meg van találva, anyu magassarkúban karatézik persze de a legirritálóbb, nekem abszolút nem tűnik valóságosnak, hogy egy 18 éves srác imádva szereti az anyját és ragad rá mint a túró… anyu hiányzol!anyu szeretlek, kitaláltam egy jelet! Majdnem hánytam:-/ Bocsi tényleg, csak nagyot csalódtam.

sorozat/gyilkos - 2012. 03. 25. 21:16

Lehet csak azért, mert ki vagyok éhezve egy kém-akció sorozatra, de nekem tűrhető eddig.

Mrs Jancis Bourne az emlékei helyett 10 részen át a fiát keresi, elviselhető hitelességgel. Debil, szájbamagyarázós párbeszédek nélkül, amit nagyra értékelek. Nem egy le Carre, inkább a Bourne filmek világát hozza, annak keménysége (és költségvetése) nélkül (persze az is jogos felvetés, hogy akkor minek).

Judd sosem volt és nem is lesz színészóriás, de mondjuk, voltak percek, többször is, amikor elfelejtettem hogy éppen ő idegesít. Ez bók volt.

A CIA rezidens-főnök viszont valami rejtélyes okból inkább egy oknyomozó hetilap főszerkesztőjét játssza. Rossz. Nézni is. J Almeida ellenben szimpatikusan hozza a korrupt férget.

Az anyai érzelmeket visszafogottabban kéne kezelni (erre már egy mellékszereplő is felhívta a figyelmet, sőt ésszerűen meg is indokolta), a SPOILER: könnytől ázó reptéri jelenet talán még a kamaszgyerekes anyukáknak is sok volt, pedig gondolom nem csak ők a célközönség.

A történetvezetés (a tempója is) eddig rendben (hahó, 10 rész alatt oldódik az ügy) és fog ez még jobban is pörögni. Mivel a színészek (karakterek) úgy-ahogy elmuzsikálnak és a kémes-nyomozós történetek hitelességét jelentősen meghatározó helyzetek, párbeszédek is jónak mondhatók:

Még valami. Bár sejtéseim vannak, de két rész után sem tudom a megoldást!

És érdekel!!

pongi - 2012. 04. 09. 22:23

Nekem is tetszik eddig!

Pörgős? ÉS? inkább mint hogy unalmas legyen? Figyelni kell, és én ezt bírom.

Nyálas? addig örüljön az ember míg a gyereke vagy az anyja így szereti őt! Kicsit még kusza a történet,de majd csak kialakul. Jó lehet, hogy nem lesz egy kassza siker, amit nézhetünk évekig, de ha egy kis akcióra vágysz van valami, ami más mint az orvosos, nyomozós, éneklős vagy éppen a tipikus amcsi komédia sorozatok (nem leszólás én azokat is szeretem.)

Szinkron?? Fogalmam sincs. Már évek óta SEMMIT nem vagyok hajlandó a tv.be nézni. A szinkron meg már lassan túl megy néha a botrányos kifejezésen is. A felirat legalább az, amiről tényleg beszélnek.

FIREFOXI - 2014. 06. 21. 23:52

SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI, HOGY A MÁSODIK ÉVADOT MIKOR FOGJÁK ADNI? KÖSZÖNÖM!

CyClotroniC - 2014. 06. 22. 02:02

Az ABC elkaszálta a sorozatot, szóval soha.

winnie - 2014. 06. 22. 06:46

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz