login |

Game of Thrones – What is dead may never die

2012. 03. 31. 21:35 - Írta: Bruzsy

469 hozzászólás | kategória: kritika,

Figyelem, könyves spoilerek az egész posztban és a kommentek között is!

Tudom, a premier még mindig csak hétfő hajnalban lesz, de a tegnap esti HBO-s nyereményjátéknak köszönhetően már többen láttátok az évad első két részét, a könyveket olvasókat pedig nyilván izgatja, hogy milyen változások történtek az írottakhoz képest.

CyClotroniC már írt egy spoilermentes kedvcsináló posztot, jövő héten pedig érkezni fog egy teljesen spoilermentes, elsőnézős vélemény is valamelyik szerkesztő tollából. Ez most itt azonban a könyveseknek készült, spoileres írás, tehát csak azok kattintsanak a tovább után, akik már látták az első két részt, vagy olvasták a második kötetet.

A történetre nem akarok sok szót vesztegetni, hiszen mindannyian ismerjük azt, de azért mégis elő fog kerülni pár érdekesség, hiszen ott is voltak ám változások. Ami érdekes lehet, hogy megbontották egy kicsit a könyv szerkezetét, hisz míg a Királyok csatája egyből egy halom új szereplő behozásával kezdte, a készítők úgy érezték, hogy a régi nézők visszarázása sokkal fontosabb, ezért Sárkánykő az első epizód feléig meg sem jelenik, és csak utána kezdődik meg Stannis, Melisandre és Davos bemutatása.

Ezt lehet hátrányként érzékelni, hiszen a könyvsorozatnak az az egyik legjellemzőbb szerkezeti vonása  (a POV fejezetek mellett), hogy a kötetek prológusában előtérbe kerül a mágia, a természetfeletti, hogy utána a többi majd’ ezer oldalon átadja a terepet a politikai csatározásnak és a háborúnak. Ez így teljesen elveszett a premier epizódból, ráadásul az ominózus mérgezős jelenet is kicsit súlytalanná vált, bár a kérdés továbbra is megmaradt, hogy Melisandre hogy élte túl azt, ami Cressen mester halálát okozta.

Helyette tehát visszatértünk az első évad helyszíneire, ahol felvesszük a fonalat. Lényegében ezek voltak a nyitó epizód leggyengébb részei, hiszen egyrészt nehezen sikerült a készítőknek minden szereplőt stílusosan újra előtérbe hozni, másrészt ezeket a jeleneteket semmi sem kötötte össze, az egyetlen vérvörös üstökösön kívül, ami miatt így kicsit egymásra halmozottnak tűnhettek.

A főcím előtti cold open elmaradt, rögtön Királyvárban, Joffrey névnapi ünnepségén nyitunk, ami sajnos egy kapkodós, kaotikus jelenetet takar, de szerencsére pont ezért lehet azt érezni a későbbiekben, hogy a fővárosban játszódó történetszál a többi felé emelkedik, hiszen a második rész végére olyan jelenetekkel ajándékozzák meg a nézőket, hogy azokat nehéz elfelejteni. Ennek persze több fő oka is van, az egyik Tyrion visszatérése, aki az újonnan szerzett hatalmát szereti megcsillogtatni (a Kistanácsos bevonulás vagy Janos Slynt Falra küldése után az ilyen jeleneteket kedvelők szerintem tapsikolva ugráltak örömükben, köztük én is).

De persze nem csak Tyrion az, akit dicsérni lehet ezen a vonalon. Az első évadban sokan súlytalannak találták Cerseit és az őt alakító Lena Headey-t, ugyanakkor érződött, hogy valószínűleg csak ki kell várni a végét. Onnantól kezdve, hogy nem csak közvetetten, hanem közvetlenül is belekerült a hatalom a kezébe, mintha megtáltosodott volna. A jéghideg kegyetlenség csak úgy árad belőle, méltó partnere Tyrionnak az egymás közöti csatározásokban.

De tekintsünk egy kicsit távolabb, két szintén régi helyszínre: Essosra és a Falon túlra. Az előbbi fog szerintem érthetően nagyobb ellenkezést kiváltani a könyvet nem olvasókból, hiszen mindenki arra számított, hogy Dany a sárkányokkal elpusztíthatatlan erővé lép elő, azonban a sivatagi vándorlás, az éhezés nem épp ezt segíti. Lényegében az első két rész csak ennek a bemutatására szorítkozott, bár itt is volt bőven eltérés a könyvhöz képest, hiszen Rakharo halála nem csak, hogy nem történt meg, de jelentős változást hozhat Daenerys és Jorah Mormont közös szálában, hiszen az egyetlen nevesített vérlovag volt ő, így a fiatal királynőnek egyedül Mormont marad támaszul.

A Falon túl szintén nem sok minden történik, Craster erődjében játszódik az egész cselekmény, bevezetésre kerül nekünk Szegfű, Jon pedig kicsit játssza a felszabaító Don Juant. Igazából itt főleg az idővonal a furcsa, hiszen míg itt Északon kettő nap telt el összesen a két rész alatt, addig Robb táborából az első rész végén a békefeltételekkel megküldött Alton Lannister a következő epizód elejére már rég Királyvárban van, de Theon is megérkezett Pyke-ra mindössze 20 perc alatt (és ebben már egy dugás is benne volt). Érdekes kihívás lesz a készítőknek a jövőben, hogy újra egy időpontra hozzák ezeket az eltéréseket, az biztos.

És akkor ha már Pyke, térjünk rá az új karakterekre. Stannist, Melisandrét és Davost már említettem, itt pedig megérkezett Balon és Asha Yara Greyjoy is. Furcsa a helyzet, hiszen az első megjelent promóképek alapján én elsősorban Stannist és Balont éreztem kitűnő casting döntésnek, míg Melisandrét és Davost a “várjuk ki, mi lesz a vége” pakliba soroltam, de az első két rész teljesen megváltoztatta ezt. A Vörös Papnő és Davos rögtön a kedvenceimmé nőtték ki magukat, még annak ellenére is, hogy előbbi sokkal hidegebb, megfontoltabb karakterré vált, ami nem feltétlenül illik a Tűz Istenéhez, Davos pedig hirtelen sokkal jártasabb lett a politikában és a hatalmi játszmákban, mint az egy volt csempésztől elvárható.

Ugyanakkor Stannis könyvhöz történő megváltoztatása egyáltalán nem tetszett, mert míg ott egy könyörtelen, nem szerethető de erős kezű uralkodót láttunk az első perctől kezdve, itt Melisandre pincsikutyája lett belőle, aki még attól is fél, hogy a kis seregével nekimenjen Királyvárnak. Ez a későbbiekben lehet, hogy valamennyire igaz lesz a karakterre, de szerintem azzal, hogy már most ilyennek festik le, egy komoly átalakulástól fosztják meg a nézőket, attól, hogy ahogy Stannis helyzete egyre erősödik a háborúban, ő maga úgy lesz egyre gyengébb.

Még két dolog van, amire szeretnék rátérni, de nem fogom túlságosan részletezni, hiszen csak dicsérni tudom őket: az új helyszínek és az új jelenetek. A készítők már az első évadban is megmutatták, hogy úgy tudnak hozzátenni az eredeti könyvhöz, hogy az összkép csak még erősebbé válik, hiszen Robert király és Cersei hitvesi beszélgetése az évad egyik legerősebb pontja volt. Most szintén kaptunk egy újdonságot, amiben Kisujj és Cersei tárgyalja meg a hatalom forrását. Itt nem is feltétlenül az okos párbeszédek, hanem a feszültségteremtés és Lena Headey és Aidan Gillen kiváló játéka az, ami miatt élvezet nézni minden másodpercét a jelenetnek.

Az új helyszínek meg… Ismét csak megemelem a kalapom. Már eddig is képesek voltak arra, hogy minden cselekményszál egy olyan egyedi atmoszférába kerüljön, amiről első másodpercre fel lehet ismerni, hogy hol járunk éppen, de nem hittem volna, hogy ezt még lehet fokozni. Pedig lehetett, mert bár Sárkánykő és Pyke a kopárságával első ránézésre hasonlóknak tűnhetnek (ráadásul némi Deres is visszaköszön bennük), de utána szépen lassan elválik egymástól a két pont, és teljesen különbözők lesznek. A díszletek is tesznek erről, amik továbbra is rendkívül kidolgozottak és valósághűek, Stannis asztala például álleejtősen szépre sikeredett.

A látványra tehát nincs panasz, a CGI is talán kicsit előtérbe került a fanyalgóknak (mert láthattuk, hogy az első évadban is volt bőven, csak nem annyira feltűnően). A sárkányok után újabb számítógépes vadak jelentek meg, hiszen az ártatlan kiskutyákat 1,5 méteres farkasokká nevelték a két szezon között, de a viharos tenger is nagyobb szerepet kapott több helyszínen, ami szintén elég látványosra sikeredett.

Igazából egyetlen olyan negatívum van a már említett első részes szétszórtságon kívül, amit fel tudok hozni ebből a két epizódból: a szex. Igen, az első évadból már megszokhattuk, hogy nem bánnak csínján vele a készítők, ugyanakkor most szerintem két rész alatt annyi ilyen jelenetet kaptunk, mint az első szezonban összesen. Ros természetesen visszatért, és több screentime-ot kapott, mint Catelyn vagy több másik főszereplő (már várom, hogy mikor kerül be a főcímbe, hiszen a névsorrend miatt Esmé Bianco meg fogja előzni az első helyen álló Peter Dinklage-t a nevek sorrendjében), de rajta kívül is igencsak felül volt reprezentálva a szexualitás az első két részben.

Ahogy CyClotroniC mondta nekem a vetítés után, a GoT-ra eddig is jellemző volt, hogy az egyik jelenet utolsó pár mondata vezette fel az azt követőt, de most konkrétan előfordult az, hogy a dugás vezette fel a dugást. A Game of Thrones tehát ilyen szempontból továbbra sem lép be a családi drámák közé, ezt nem fogja anyu, apu és a gyerekek együtt nézni, neadjisten még a nagyit is beültetve a tévé melletti hintaszékbe.

De ezek azok a negatívumok, amik lehet, hogy egyik embert zavarják, másokat pedig nem feltétlenül. Összességében egy remek évadnyitást láthattunk, méltó volt az eddigiekhez, ami kimondottan nagy szó, tekintve, hogy a Királyok csatája egy sokkal összetettebb, komplexebb könyv az elsőnél. Tőlem kiérdemel egy 7/10-es átlagot (6/10 az első résznek, 8/10 a másodiknak), persze szigorúan magához képest pontozva. Aztán várjuk a folytatást.

469 hozzászólás Ne habozz!

mukuru - 2012. 03. 31. 22:16

kérdés: Doreaht megtartják? mert sok értelme nincs a karakternek (éppen ezért annak sem lenne ha random meghalna, mint a könyvben), viszont ha Dany vele folytatná a későbbi leszbikus kalandjait azt nem bánnám, mert turbó-epikusan jócsaj.
tudom, égetően fontos információ, üssetek.

rhynn - 2012. 03. 31. 22:20

Jaquen H’ghar volt az első két részben? Nálam kb. rajta és Rattleshirt-ön fog eldőlni, mennyire fogok lelkesedni a sorozatért a továbbiakban. :)

Theon és John nagyon eltalált, rmeélem ők is jók lesznek.

Bazsi - 2012. 03. 31. 23:17

Ez lesz akkor az egész évadon keresztül a könyves kibeszélő?

Bruzsy - 2012. 03. 31. 23:36

Bizony.

Bruzsy - 2012. 03. 31. 23:38

Rhynn: két mondat erejéig, de abból leszűrve az is bitangjó casting.

Hyperion - 2012. 03. 31. 23:49

Alapvetően egyet értek veled. Bár ez a Ros dolog kicsit túl van hangsúlyozva a blogokon és beszámolókon… kellett egy csaj Kisujj háreméből, akit ki lehet kicsit emelni, és azért a lányok között is történt egy s más ezekben a részekben, így egyértelmű, hogy Ros alakjával fogják megmutatni.

A másik a szexjelenetek. Én konkrétan csak 2re emlékszem a HBO-nál vetített részeknél. Ezek közül az egyik inkább “allegória”, a másik volt valóban szex, az meg a karakterből simán kitelik. Ráadásul Martinnál is volt egy ilyen jelenet ha nem csak emlékeztem :)

jiliac - 2012. 04. 01. 10:04

Stannis a későbbi könyvekben válik olyanná, ahogyan már most beállítják, méghozzá főként az Ez évad végi események miatt. Sajnálattal olvasom, hogy azt a brutál kőkemény Stannist nem láthatjuk, pedig nekem az egyik nagy kedvencem volt a könyben.

Llew - 2012. 04. 01. 10:55

Na, már csak egyet kel aludni. :D Vagy sokáig fennmaradni.
Biztos nem vicc volt az április 1 premiernek?
Nagyon várom, bár tavaly óta egy csomó mindent elfelejtettem a könyvekből. A sok újdonság mellett elsőre leginkább arra a mellékes részletre vagyok kíváncsi, hogy milyenek lettek a CGI farkasok. Azt nem lehet tudni, hogy ezt miért nem lépték meg az első évadban? Anyagi ok volt, vagy más?

hfeeri - 2012. 04. 01. 15:13

A premier is duplarész lesz?

Bruzsy - 2012. 04. 01. 15:25

Nem, csak egy.

Bence004_Kalel - 2012. 04. 01. 20:48

jó sorozat ez a GOT, csak szerintem egy picit túl van hypeolva. láttam ennél már jobb sorozatot is…

winnie - 2012. 04. 01. 21:25

vannak, akik viszont nem láttak és ők hype-olják. meg azok, akiknek az egyik kedvenc könyvét sorozatosítják – az természetes, hogy nem mindenkinek nagy kedvenc, de a túlhype-olás trükkös fogalom, hiszen azt nem egyéni vélemény alapján érdemes megítélni, hanem éppen a sokaságéból:)

Börni - 2012. 04. 01. 22:35

Tényleg nagyon jó lett az első évad,szerintem lényegesen jobb mint a könyv…Viszont kíváncsi lennék,hogy azok,akik csak az első könyv/évad alapján várják a folytatást,mennyire lesznek elégedettek a történet alakulásával? Én tényleg csak a sorozat kedvéért kezdtem olvasni,de a második részben közel sem az,és úgy történt mint amit vártam volna az első könyv lezárása után; az író azt hiszem itt kezdte el a soha véget nem érő történet teljesen öncélú,felesleges részletezését,bonyolítását,..szerintem! Majd meglátjuk…

Gaabor10 - 2012. 04. 01. 23:56

Börni: ha minden úgy történne a könyvben, ahogy várná az ember, akkor megérné olvasni? semmi izgalom nem lenne benne, és kiszámíthatóvá válna az egész. A Tűz és Jég dalában pont ez a jó, hogy teljesen kiszámíthatatlan.

Börni - 2012. 04. 02. 08:18

Gaabor10: nem feltétlenül arra gondoltam ,hogy csak akkor jó egy történet ha kiszámítható;a folytatással az volt a bajom és olyan érzésem volt,mintha egy helyben toporogna a történet a fő cselekményszálat tekintve…Sajnos én inkább unatkoztam,mint izgultam a könyv kb kétharmadán.De ez az én bajom,ízlések és pofonok…

jiliac - 2012. 04. 02. 08:28

Börni: öncélú, felesleges részletezésről, bonyolításról akkor beszélhetnénk ha az valójában sehová sem vezetne, önmagába visszafordulna. De a könyvben nem ezt tapasztaltuk, ott egy epikus utazás lépései elevenednek meg előttünk, és az nem úgy ahogyan általában sok történetben, és könyvben az megszokottá vált.

Az első könyvben bontakozik ki az emberek csatája, a másodikban az isteneké fog elkezdődni (régi és az új, a fény, és a vízbefúlt). A szereplők most már láthatóan ezen istenek bábui, van akit leütnek, és van aki fennmarad a táblán. “Hol az igazi hatalom?”, “kinek a kezében van?” ez szerintem az egész sorozat legfőbb kérdése, amire az író valójában keresi a választ, és ezért boncolgat néhol valóban részletesebben is.

De ez nem öncélú kedves Börni távolról sem, (sokan keresik ezt a mi világunkban is, hogy hol az igazi hatalom) hanem egy átfogó elbeszélése egy óriási “sakkjátszmának” ahol a bábuk a szereplők és az istenek a játékosok. És hogy jövünk mi ahhoz hogy megértsük az istenek észjárását?! :)

Llew - 2012. 04. 02. 11:42

Ugyan olvastam a könyveket, de egy csomó mindent el is felejtettem belőlük, így kvázi első nézőként ültem le az évadnyitó elé. És kicsit csalódtam. Valahogy olyan semmilyen lett a rész. Voltak remek jelenetek (Tyrion érkezése, testvér párbeszéd, Cersei-Baelish összetűzés), az új szereplők bemutatása sem volt rossz, de összességében nem az igazi.
A farkasok, nagyon szépek lettek, de ha már CGI-k kicsit “rémfarkasosabbra” vártam őket. Ezek csak felnagyított sima farkasok.

Nézettség mikor lesz? Kíváncsi vagyok ki nyerte a tippelést.

jiliac - 2012. 04. 02. 13:38

Most néztem meg az első részt, és azt kaptam amit vártam. Ez a könyv kb. első 200 oldalát fedi le. Ugye sok minden nem úgy és nem olyan módom van itt bemutatva, de a lényeg ugyan az. Szépen bemutatták a szereplőket, és a levelet megkapta mindenki. De mégsem lett bemutatva mindenki, szóval a 2. részben még ugyan ez várható. Aki mást vár csalódni fog, csak azt nem tudom miért várnak mást. A párbeszédek a megszokott magas színvonalon folytak, a már megszokott kiváló színészi játékkal. A Cercei – Baelish “összecsapás” kifejezetten meglepett de kellemesen. A sárkány szép, a farkas mérete meg brutális, ahogy annak lenni kell. A kezdésre persze önmagához képest egy 7/10 számomra. De lehetett volna még vagy 15 perccel hosszabb.

Llew - 2012. 04. 02. 14:36

Szerintem nagyon hiányzik az elejéről az ütős kezdés. Sárkánykő kellett volna a cold openbe, és hangsúlyosabban a mérgezés jelenet, aztán jöhetett volna az ismert arcok közül kivel mi van jelenetsor.

arya - 2012. 04. 02. 15:26

a sárkánykős cold openre én is úgy rá voltam izgulva, hogy a mozis vetítésnél egy pillanatig azt hittem, véletlenül a második részt nyomták be először :) biztos voltam benne, hogy nem mondanak le egy ilyen jó hangulatalapozásról, de hát mégis. ha a nézőket nem akarták rögtön egy halom új arccal terhelni, elég lett volna csak a bálványégetés, és egy későbbi jelenetben a méreg, így annyira azért nem lett volna tömény.
na nem mintha ezt most olyan szörnyű hiányosságnak tartanám, csak sajnáltam. amúgy jó volt :)

eLaNoR - 2012. 04. 02. 19:46

Tök jó volt a 2×01.
Engem ugyanúgy magával ragadott, mint bármelyik első évados rész.
Jók voltak a párbeszédek, kiemelném a Mormont-Snow pársorost : )
Mekkora volt már, ahogy egy jelenetben látjuk, ahogy Robb felemeli a hangját, majd bűnbánóan néz az anyjára, de Catelyn nem teremti le, hiszen már a fia hordja a nadrágot. Ugyanez pepitában rögtön Királyvárban, Cersei ad egy fülest a fiának, mire az erőtlenül megfenyegeti, egy csepp megbánást nem látunk Cersei anyun, max félelmet.
Jól sikerült a rémfarkas, kellően félelmetes lett, és ijesztő, még akkor is, ha pont így képzeltem el a könyvekben is.
Szóval majdnem minden tetszett, faltam a képkockákat, és ez még csak az első rész volt…
Viszont Sárkánykő főcimbeli megjelenésétől nem voltam elájulva. Persze, lehet hogy vak vagyok, ráadásul alig pár másodperc volt arra, hogy meglessem, de nagyon nem így képzeltem el SÁRKÁNYkőt. Na mindegy, ez legyen a legkisebb bajom.

eLaNoR - 2012. 04. 02. 19:59

Ja, még annyi negatívum, hogy én szívesebben láttam volna epizódbefejezésként Cressen mester halálát (kicsit fajsúlyosabban), mint azt, amit így kaptunk, de gondolom, hogy egy könyvet nem ismerő nézőnek mindegy. Egyébként is olyan érzésem volt, hogy az egész rész arra volt jó, hogy egy akár első évadot nem néző újonc is értse, mi van (nagyon kb. de akkor is). Mert hiszen megkaptuk, hogy ki hol van, és megint a Mormont-Snow párbeszéd a példám, ami nemcsak klafa volt, de információ is az újaknak, hogy Snow kicsodája Mormontnak, és nem ez volt az egyetlen ilyen. Bár nem tudom, van-e, aki a GoT 2. évadával kezdené, mikor olyan jó az első! :D

Nema - 2012. 04. 02. 21:43

Elég kapkodósra sikeredett az 1. rész.

Cersei és Kisujj jelenete egynek jó volt, de értelmét nem sokat láttam. Kisujjtól nem számítottam ilyen mértékű nyílt célozgatásra. Nem igazán illett a karakteréhez. Sőt, a későbbi fejlemények tükrében, nagyon nem.

Joffrey és Cersei jelenetével hasonló a problémám. Egyrészt nyilván örömteli volt látni, hogy pöcsfejet újból megpofozzák :D. Viszont a kettejük kapcsolata így elég érdekes lesz a sorozatban, ha már így indítottak.

Azon kívül mit keresett Joffrey, a király mindenféle kíséret nélkül, random munkásokkal körülvéve, védtelenül a trónteremben? :/
Egyetlen királyi testőr sem volt mellette, illetve látszik kettő a terem ajtajánál, mindenesetre jó messze a királyuktól. Az ominózus incidens idején pedig meg sem mozdultak. Gratulálok a reakcióidejükhöz.

Varys körbetekintése, mielőtt kinyitná Tywin üzenetét: priceless :)
Kár, hogy az eredetiségét nem hangsúlyozta ki.

A rész végén befigyelt a brutality-factor. Tisztára a betlehemi gyermekgyilkosságok ugrottak be.

János bácsira pedig ráhúztak még egy bűnt, így még jobban örülhet a néző, amikor elküldik Falvédőnek :)

Ingorion - 2012. 04. 02. 22:09

Hangulatos, lassú, de pont megfelelő indítása volt ez az évadnak. Pont ott folytatták ahol abbahagyták. Csak így tovább :)
7/20 (habár az feltűnő volt, hogy kb. mindenki csak egyszer szerepelt a részben… néha szolgai felsorolásnak éreztem, de elismerem: kellett az efféle bevezetés).

Ingorion - 2012. 04. 02. 22:15

*7/10, természetesen :D

eLaNoR - 2012. 04. 02. 22:15

A pofonról az az érzésem, hogy Joff 60-40%-ban kapta Ned engedély nélküli lefejezéséért és a gúnyolódásért, azaz a gúnyolódás csak előhozta az amúgy már érlelődő pofont : )

Nema - 2012. 04. 02. 22:18

Nem mindenki csak egyszer szerepelt a részben. Cersei, Joffrey, Tyrion, Stannis, Melisandre, Robb, sőt még Cressen is például több jelenetben szerepelt.
Sőt, ha nagyon akarjuk, Kisujj is :)

Sherlock20 - 2012. 04. 02. 22:33

Egész jóra sikerült az évadnyitó, magával ragadott, megint. Bár azért itt már sokkal jobban eltérnek a könyvtől (eddig) márcsak az események sorrendjében is, meg cselekményben is.
De jó volt, várom már a folytatást. Közben még átlapozom a 2. könyvet, totál kiesett már egy év alatt a tartalma…

Szegény Stannis tényleg “nincsvérapucjában” lett az eddigiek alapján, bár nem sokat szerepelt, de határozottabbnak képzeltem el.

Végén a gyerekgyilkosságok brutalitása nagyot ütött, Arya meg szerepelhetett volna többet is.

Azon viszont fennakadtam egy kicsit, hogy Havasék már megérkeztek a “lányaimafeleségeim” faszihoz, közben Theon meg még el se indult…

Na mindegy, jó ez eddig, 8/10, az alapfelállást jól felvázolta, érthető volt, de már várom a nagy csattanójú, pörgős részeket, gondolom pár rész és elérünk a könyv feléhez, mikor elkezdenek beindulni a dolgok…

crashland - 2012. 04. 02. 22:47

Na SZÓVAL!

Megnéztem az első részt, nekem nagyon tetszett, mindent a lehető legjobban csináltak meg a könyvhöz képest. KIVÉVE!

Sárkánykő egy semmi nem volt, sokan írták már. DE!!!
Hogy azt senki nem vette észre, vagy nem emelte ki, hogy Cressen mester belerakja a mérget a poharába, és utána random csak úgy beleiszik a sajátmérgébe :OOOOOO WTF.
Könyvben ugye úgy volt( remélem jól emlékszem ), hogy oda akarta adni Melissandre-nak a kupát, de ő csak akkor ivott volna belőle, ha először Cressen iszik belőle, ezt szóvá is tette. Így Cressen gondolva Stannisra meg úgy mindenre, jó ő meghal, de Melissandre is, jó lesz mindenkinek. De itt, tényleg csak úgy magától belekortyolt :DD elég vicces volt.
Nekem kellett elmagyaráznom unokatesómnak, hogy végülis most ki mérgezett meg kit, mert hogy neki így nem is volt egyértelmű(nem olvasta a könyvet). Szóval ezt én rohadtul nem értettem.

Többiek? :P

Bruzsy - 2012. 04. 02. 23:00

crashland: annyi, hogy itt egy gondolattal korábban történt meg minden, amit te leírtál. Cressen már úgy vitte oda a kupát, hogy ő feláldozza magát a legfőbb jóért, azaz Stannis “felszabadításáért”. szerintem még jobb is volt így, mint GRRM-nél, illetve jobb lett volna, ha a rendezés ezt jobban kiemeli.

crashland - 2012. 04. 02. 23:09

értem, nekem ez nem jött át egyáltalán, hogy most ez történik.

fffff - 2012. 04. 02. 23:17

Nekem tettszett a rész , nagyon jók voltak a párbeszédek tyrion mindig az egyik legnagyobb arc:D . Én azt nem értem hogy miért hagyták ki Zúgót , kíváncsi vagyok hogy oldják meg ezt.

pezo - 2012. 04. 02. 23:17

Szerintem a Cressenes jelenet érthető volt, de nekem hiányzott az egész részből az évadnyitó hangulat. Cold open hiánya, illetve az istenség égetést én elkapkodottnak éreztem. Nem volt számomra akkora súlya, mint amekkora valójában a könyvben is volt. Remélem jobb lesz a későbbiekben, mert az első évad tényleg, mondhatni tökéletesen lett adaptálva.

Nema - 2012. 04. 02. 23:27

Zúgót költség- és időtakarékossági okokból hagyták ki. Mint ahogy egy rakat szereplőt is.

mmonitor - 2012. 04. 03. 00:01

Ha ilyen tehetségesnek gondolják magukat az írók, akkor megírhatnák a következő könyvet így nem kéne még két évet várni rá, persze akkor nem olvasnám el. Megőrülök a nemlétező jelenetektől meg párbeszédektől. Azt se tudom minek kellett egyszerre ennyi új szereplőt behozni egy részben, csak lógtak a levegőben sújtalanul. A megvalósítás persze tökéletes leszámítva egy-két gyenge színészi játékot. Mindent összevetve, borzongva utáltam ezt a részt. tízből nyolc a látványra és a hangulatra kettő a se füle se farka történetre.

Bruzsy - 2012. 04. 03. 00:47

mmonitor: írják bizony, Robb Stark végre karakter lett, nem egy háttérben mozgó papírfigura.

vargatom - 2012. 04. 03. 00:54

Stannist a levélírós jelenet elég ügyesen bemutatta szerintem, az álságos udvariaskodás kihúzása az ellenféllé vált testvérnél, és ugyanakkor az illő tisztelet megadása egy mindenki más által megvetett gyilkosnál – ez ritka egyenes és bátor embert mutat.

Egyébként pedig bevezető résznek igenis jó volt, a kicsit checklist-szerű vér-csöcsök-sárkánynévsorolvasás jellege ellenére is.

Rose meg egy jelenetben szerepelt, az is fontos volt, túl van rinyálva egyelőre ;)

Sherlock20 - 2012. 04. 03. 08:19

Amúgy azt nem értem, hogy ez a 10 rész/évad meg van írva a nagykönyvben, hogy nem lett 11, esetleg 12 részes? Nem lett volna már rá pénz?

Harmadik könyvet meg kettészedik, ugye? Azt tíz részbe nehéz lenne belepakolni…

Zúgó kimaradását sajnálom, de ez a “legkevesebb”, a vége remélem kárpótol mindenért… :D

Nema - 2012. 04. 03. 08:47

Harmadik könyvből 2 évad lesz. Ez tudott :)

fran - 2012. 04. 03. 09:20

Tetszett, de nem annyira. Ami tetszett Jaime. Ami nem, ha már belekezdtek a Baelish Cersei vitába, kiderülhetett volna több is, Cersei motivációiból. Nem csak mint a könyvben a negyedik kötetben. Azért az nagy mélységet adhatna a sztorinak.
Másrészt Stark anyut ismerve a könyvet nem nagyon kedvelem. Kiabálnám Robbnak ne hallgass rá. Apád is, hogy járt.

winnie - 2012. 04. 03. 09:48

“Amúgy azt nem értem, hogy ez a 10 rész/évad meg van írva a nagykönyvben, hogy nem lett 11, esetleg 12 részes?”

tudják, hogy mikorra kell leszállítani a részeket és, hogy mennyit lehet forgatni. sok tényező miatt gondolom a 10 biztosítható. ha gáz lenne, akkor megoldanák, hogy dupla legyen a finálé, de ők látják, mennyi fér bele.

TJ - 2012. 04. 03. 11:23

Szerintem Ros-t azért szerepeltetik ilyen gyakran, mert ő “helyettesíti” Chatayát. Abból kiindulva mekkorát lépett előre a bordélyház ranglistáján.
Sőt, szerintem arra is esélyes, hogy ő lesz az, akit Cersei megostoroztat a későbbiekben. A közönség ismeri, hempergett egyet Tyrionnal a korábbiakban ezért lenne súlya is a korbácsolós jelenetnek.

owlman - 2012. 04. 03. 13:16

Jó, hogy előremutató módon az írók el tudnak vonatkoztatni a konkrét könyvszövegtől. pl. Baelish vitája Cerseivel.

jiliac - 2012. 04. 03. 14:43

lux: gondolom Varis egyik kis madara, semmi több

mukuru - 2012. 04. 03. 15:07

a második rész tényleg jobban össze van fogva, egy-két jelenet még így is kilóg, de határozottan feszesebb.
DE. az kúrásból kúrás, te jó ég… nem értem miért kell ezt erőltetni, már az első évadban is mindenki ezek miatt húzta a száját. kényszeríti őket az hbo a csöcsre vagy mi? (és nem, nem vagyok prűd, a theonossal nem volt problémám viszont az a random kurvapalotás jelenet, szörnyű…)

Gaabor10 - 2012. 04. 03. 15:14

mukuru: én olvastam, mégsem tudom. felvilágosítanál?
kövezzetek meg, de a 2. rész vége nem tetszett. sem az asztalon kúrós jelenet, sem a Jon-os.

TJ - 2012. 04. 03. 15:31

Arya + Gendry = win :D

Llew - 2012. 04. 03. 15:53

A második rész jobb, összefogottabb. Viszont a Kisujj-Rose jelenet totál értelmetlen és fölösleges volt szerintem.
Arya és Gendry jók voltak, de Arya titka a könyvebn is ilyen hamar kiderül? Már nem emlékszem és éppen kölcsön van adva.

Llew - 2012. 04. 03. 15:54

Ja,az ötödik könyvre meg ne utalgassatok.

pezo - 2012. 04. 03. 19:52

Na az első rész “csalódásáért” kárpótolt a második rész.

Atter - 2012. 04. 03. 22:25

Hű, tavaly nyáron olvastam mindegyik könyvet, úgyhogy lehet, hogy megfakultak az emlékeim, de a 2. rész végén sem a Stannis- sem a Jon-jelenet nem derengett. Ezek benne voltak a könyvben is?

Llew - 2012. 04. 03. 22:36

Én úgy emlékszem Mormont csak említi Jonnak, hogy mi lesz a fiúkkal. Stanis szintén nem rémlik nekem se, de lehet, hogy csak nagyon enyhén utaltak a dologra.

Bálint - 2012. 04. 03. 23:54

Tyrion sokkal lazább, kedvelhetőbb a sorozatban, Dinklage tényleg ad hozzá a karakterhez.
Daenarys Ezüstje meghal kb. ilyenkor a könyvben is? Nem emlékszem rá.

wondorog - 2012. 04. 04. 00:34

Stannis-Melissandre jelenet szerintem arra kellett, hogy valamivel magyarázhassák, mitől nőtt meg Melissandre hasa, és lett terhes, amikor megszüli az árnyékot. A Ros-Petyr jelenet pedig tényleg értelmetlen volt.

A rész maga azonban kiváló, kiemelve a Pykeos jeleneteket (Asha-Theon lovaglását imádtam, annyira jól megcsinálták, az átbaszást), és először éreztem azt, amit a könyvben nem tudtam átélni: Balon Greyjoy, mint király. A színész annyira tekintélyesnek tűnik, meg az egész jelenet atmoszférája magával ragadott.

jiliac - 2012. 04. 04. 08:13

Nekem a vége tetszett alapvetően. Stannis – Mellisandre jelenettel semmi gond, bár a könyvben erre utalás nincs de én valahogy mindig gondoltam erre az olvasása közben.
A végén Jon olyat lát meg (ha meglátja tényleg) ami a 3. könyvben derülne csak ki elvileg? Ebben nem vagyok biztos.

Nekem a sex-el nincs bajom eddig nem húzták vele az időt túlzottan. A Kisujj – Rose jelentet totálisan érthetetlen számomra, nem tudom minek veszik el az értékes időt megint. Vagy esetleg Rose-ból lesz a könyvbéli Chataya?

elfeledettnick - 2012. 04. 04. 08:46

Nem nézem a sorozatot, de egy dolgot ugyanmár homályosítsatok föl nekem; Gondolom a Junkie könyvmentes kritikájánál a képen a sárkányos bige az elvileg Daenerys ‘Stormborn’ Tagaryen…

DE miért néz ki hatvannak? A könyvben ha jól emlékszem, max kiskamasz lehet még.(13-14?)

jiliac - 2012. 04. 04. 08:55

A könyvben minden szereplő fiatalabb. A sorozatban azért idősebbek mert így lehet megoldani, hogy a több évadon át tartó forgatás alatt ne látszódjon annyira a fiatalabb színészek öregedése. De Emilia Clarke nincs 60 éves :) nem is néz ki annyinak szvsz, de ne a fenti képből indulj ki, mert ott egy kissé reményvesztett és szomjazó nőt látsz aki elgyötörten fekszik, és keresi a kiutat a sivatagból. Ilyen helyzetben lehet te is idősebbnek néznél ki mint amennyi valójában vagy :) ..no offenz.. :)

Ebből indulj ki inkább a évek latolgatásához :) http://www.imdb.com/name/nm3592338/resume

elfeledettnick - 2012. 04. 04. 10:41

thx, jiliac. Utólag már logikus persze, de nagyon meglepett. :) Amúgy nyári darára érdemes félretenni a sorozatot? A 2×01-be belenéztem, de pár percig bírtam csak, elképesztően lassú.

(A könyveket saját tempóban, összesen kb 1 hét alatt daráltam le anno)

Llew - 2012. 04. 04. 11:07

Ha a könyveket olvastad, akkor tudod mi lesz a sztori. A mozgalmasabb események miatt szerintem mozgalmasabb évad lesz, mint az első, de csodát azért ne várj.

jiliac - 2012. 04. 04. 11:55

elfeledettnick: ha én egy erős ember lennék ilyen téren, én mindenképpen darálva nézném meg, sajnos e téren én egy borzasztóan gyenge ember vagyok :) A lassúság témájához meg csak annyit, hogy itt a párbeszédek pörögnek azok sziporkáznak inkább (hála az isteneknek), és nem az akcióé a főszerep. Az akciót szerető és váró nézőnek ez a sori piszok lassúnak hat. De a végére persze lesz itt akció is bőven.

inferno88 - 2012. 04. 04. 13:56

Srácok,tudnom kell!
Arya farkasa,akit elküldött az erdőbe,nehogy a katonák levágják…előkerül majd valahol?
Annyira tetszene,ha pont mikor megtámadja valaki,akkor szedné ketté a gonosz bácsit a “kutyus”.

Szóval?

paulkemp - 2012. 04. 04. 14:01

illetve a korkérdéshez számoljuk hozzá, hogy melyik tv vállalta volna be egy kiskamasszal a szexjeleneteket.

owlman - 2012. 04. 04. 16:04

A 2. rész után kicsit rossz szájízem van a 2. évad miatt.
Nem olyan jó, mint lehetne.

Pyke-os, Dany keveset szerepel, Arya titka kicsit sután és gyorsan derült ki,
ÉS tényleg hanyagolhatnák Rose-t.

jiliac - 2012. 04. 04. 19:58

owlman: mivel az egészre 10 rész jut, így valahol az egész suta lesz sajnos. A 2 epizód vége sem történt meg a könyvben, és olyan név hogy Rose még szófoszlányokban sincs sehol. :)

Impi - 2012. 04. 05. 08:18

A második rész jobb, összefogottabb. Viszont a Kisujj-Rose jelenet totál értelmetlen és fölösleges volt szerintem.

Nem írhatok többet de nekem ez tetszet az egyik legjobban az egész egy metafora és tökéletesen Peter -re jellemző modon Ezekre a jellenetkere külön figyelek hisz én a könyvekből pont az ő szempontját hiányoltam a legjobban …

eLaNoR - 2012. 04. 05. 09:13

@Impi
Igazad lehet, Ros akkor ezek szerint arra lenne jó, hogy Kisujj világát jobban megértsük? Nekem ez tetszene.

Bálint - 2012. 04. 05. 15:41

@Impi de pont, hogy Kisujj karakterének (ahogy Varysénak is) az a fő jellemvonása, hogy kiszámíthatatlan.

Impi - 2012. 04. 05. 19:25

Nem tom hogy melyik könyvben olvastam azt hiszem a 2.ban , de kisujj egyértelmüen az életét meséli el, a motivációját. Ez helyes is lenne, de egy mondat kivételével, ami nem stimmel… És itt bukkantam rá a készítők újabb eldugott utalásának értelmére.Van egy jelenet ahol Tyrion azt mondja: Itt mindenki hazudik, ki rosszul, ki jól és van aki tökéletesen. Onnantól Tyrion hazudik egyet szemrebenés nélkül ha nem ismernénk elhinnék, majd Varis úgy hazudik, hogy tagadja a zsarolás vádját, teszi a hülyét rájellemzően ezután Bealish úgy hazudik, hogy fel sem tűnik nem tudod mi az igaz és mi nem vagy van e értelme annak amit mond(ezért nem stimmel 100%ban) majd végül Cercei(jobbat nem találtam de szvsz ez is jó). Azt mondja Tyrionnak: Nagyon vicces vagy! (szarkasztikus egyböl kitárja a lapjait és elárulja magárol, hogy nem hazudik, még talán fenyegetőzik is) Szóval a teoriám(vagy csak a képzelgéseim), hogy az összes kingslandingi “játékost” bemutatják úgy hogy érezhető a személyiségük, a hozzáállásuk és az esélyeik és még össze is fűzik ezt:D:D

Impi - 2012. 04. 05. 19:28

eLaNoR: Ezt örömmel látnám én is:P
Bálint:Szerintem a múltja a gyengéje (a kedvenc karakterem),és nem kell nagy titkot elárulnom ,hogy bármit is tesz annak oka van szóval ajánlott figyelni a könyvben is meg ezek szerint a sorozatban is:P

Harmat - 2012. 04. 05. 19:48

Nekem lenne egy kérdésem.
Ti megvagytok elégedve a színészekkel? Nem a játékukra gondolok elsősorban, inkább a külső megjelenítésükre. Van akiben csalódtatok?

Tusika - 2012. 04. 05. 22:10

Harmat: ha külsőre nézzük akkor én Catelyn-ben csalódtam oké nem egy nagy kedvencem a könyvekben de valahogy nagyon nem így képzeltem el :) a többi szereplő meg akár hasoníthat is a képzeletemben lévőkhöz :P a színészi játékkal meg nincs bajom :D

Rational Gaze - 2012. 04. 05. 22:22

Ha már színészek külseje:

ónyád Jaquen H’ghar mennyire helyes már!!!Majd befostam, mikor bemutatkozott, én tök rondának képzeltem.

a Greyjoy lányt meg szépnek, kihívónak és játékos szeműnek képzeltem el. Ehelyett bocsánat, de kaptunk egy lisztesképű pékasszonyt:(

Lajoska67 - 2012. 04. 06. 00:28

Jó volt a második rész is, már jóval emberibb tempójú az elsőnél, de én még mindig soknak tartom a szálat benne. Elhiszem, hogy könyvben futhatott szépen egymás mellett 5 történet is akár, de ez heti 50 perc, itt sok a 3-4 is. Egyszerűsíteni kell, vagy több részt/évadot csinálni. De a 2. már közelít a realitásokhoz. Ami nekem nagyon hiányzik, hogy néha legalább valami trükkel mutathatnák egy térképen, hogy melyik helyszín hol van, mert alig hinném, hogy ez alap lenne mindenkinek. Egyik csapat a tengeren akarja becserkészni a másikat, a harmadik banda a negyedik család flottájára pályázik, hogy támadjon, közben a falnál ez van, a sivatagban haldoklók meg talán másik földrészen (?) vannak valahol. A Gyűrűk urában is voltak ebből problémák, itt meg szerintem még hangsúlyosabb ez a dolog, megoldhatnák ügyesen ezt is.

Llew - 2012. 04. 06. 09:20

Neked nem inkább a csak sorozatos poszt kéne? Egyébként térképnek ott van az elején a főcím.

Harmat - 2012. 04. 06. 10:29

Tusika: Nekem pont Catelyn tetszik, őt kb így képzeltem el. Rajta kívül kb Eddard, John, Robb, Dany és Arya lett szerintem eltalálva, a többi szereplő nekem nagyon nem stimmel. Néha olyan érzésem van, mintha a készítők nem is olvasták volna a könyvet. Nekem a Cerseit alakító színésznő sem stimmel. Cersei a könyvben kb világszépként van ábrázolva, nem elhanyagolható szexuális kisugárzással. A sorozatban kaptunk egy tésztaképű, haragos tekintetű 0 erotikus kisugárzással rendelkező színésznőt. Olyan az arca, mintha mindig nagyon szorítaná a bugyija :).
Rational Gazenek is igazat adok, a Greyjoy lányon is ledöbbentem és a testvérét sem így képzeltem. Stannis is csalódás és Melisandre is. Ő kéne legyen az “ördögi nő”, szintén gyönyörű, akitől megremeg az ember lába.
Sansa szintén pocsék választás volt. Neki is kivételes szépségnek kéne lennie, de valljuk be a karaktert alakító színésznő csúnyácska és buta, bamba képű.

Ami meg még zavar, hogy nem tudják a szemöldököket a parókához színezni valamilyen úton-módon (Cersei, Dany). Tudom, tudom ez kis dolog, de ha egyszer feltűnik iszonyat zavaró. Legalább is számomra.
Avval is tisztában vagyok, hogy nehéz megfelelő színészt találni, de nekem olyan érzésem volt, mintha meg se próbálták volna. Viszont, ha nem olvastam volna a könyvet nem lenne semmi kivetni valóm :).

Azért megnyugodtam, hogy nem csak nekem van bajom a szereplőkkel. Egy csomó helyen olvastam pozitív casting kritikát, és csak csodálkoztam. De akkor talán nincs annyira nagy baj velem :)

jiliac - 2012. 04. 06. 11:01

Ahány könyvolvasó annyiféle elképzelés létezik a szereplőkről. Akik a Hbo-nál a kasztingot csinálták nekik is voltak elképzeléseik. Rgo nem létezhet olyan színész aki mindenkinek megfelelne külsőre, szvsz ezen kár polemizálni. Ha már a nézők 70-80% tetszik akkor az egy jó választás.

A Grejoy lány nagyon hasonlít vonásiban az apját játszó színészhez, ez nagyon szépen meg is mutatkozik mikor egymás mellé állnak, persze ettől még elég kalácsképü szegényke. De nem is egy lady-ként van leírva a könyvben, részben ezért is téveszti meg ugye az eltévelyedett testvérkéjét :)

Cave - 2012. 04. 06. 11:24

Olvasva könyveket zavar Westeros hozzáállása a Falon túli világhoz. 8ezer éve a Falat az ottani lények ellen építették, most meg,amikor hírt kapnak újbóli felbukkanásukról az egészet csak mesebeszédnek tartják. Pedig Westeros “tegnapig” együtt élt a csodával. A Targaryen ház 300 éve sárkányháton hódította meg a Hét Királyságot, az utolsó közülük alig 150 éve pusztult csak el.Értem én, hogy Martin ezzel a közönnyel akarja növelni a közös veszélyt, ami ellen a 7. kötetben mindenkinek össze kell fogia, de akkor is logikátlan. Amikor Daenerys sárkányinak híre eljut hozzájuk, azon is csak nevetnek, mesének tarják.

Impi - 2012. 04. 06. 11:32

Varys mondja el és ha jól emlékszem úgy adja elő hogy kacsának tűnjön még egy krakent is említ elötte:D:D

Llew - 2012. 04. 06. 12:42

Cave
Azért hasonlítsd össze a 8000 évet egy emberöltővel.
Nem véletlenül áll úgy az Éjjeli Őrség, ahogy. Senki nem hisz benne, senki nem tartja már komolynak, mert évezredek óta nem láttak Másokat.
A sárkányok szerintem tök más tészta.

Totya85 - 2012. 04. 06. 14:09

“ónyád Jaquen H’ghar mennyire helyes már!!!Majd befostam, mikor bemutatkozott, én tök rondának képzeltem.”

Hát szerintem nincs min csodálkozni…végülis olyas valakiről van szó aki tudja változtatni az arcát, csak nemfog önként ocsmány pofát választani magának. :)

“a Greyjoy lányt meg szépnek, kihívónak és játékos szeműnek képzeltem el. Ehelyett bocsánat, de kaptunk egy lisztesképű pékasszonyt”

Oké télleg lehetett volna egy fokkal csinosabb lányt választani de azért ne feledkezzünk meg hogy egy kalóz hajó kapitányárólvan szó…ott azért nem világszépe modellt várna az ember főleg hogy a legénység többi részét kiéhezett piás tengerészek alkotják akik hónapokig nem látnak nőt míg tengeren vannak…eléggé feszélyező lenne számukra is egy kibaszott jó bőr kapitánycsaj akit mindenki megakar húzni a második nap után…ezeket az embereket olyan külsővel nem tudná szerintem irányítani és parancsokat osztogatni.

MikkaMakka - 2012. 04. 06. 22:52

A második rész lényegesen jobban sikerült mint az első, minden szál tetszett, kivéve a falon túlit, Jon most vhogy zavart
Stannist kicsit átírták a könyvhöz képest, még megvárom mi sül ki belőle mielőtt véleményt nyilvánítok
minden más tökéletes:)

Hor1 - 2012. 04. 08. 02:02

Asha számomra nagy mellényúlás. :/ Az hagyján h nem így képzeltem, ez egyéni probléma, de tiszta retardált feje van amikor mosolyog.

Bálint - 2012. 04. 08. 15:33

@Cave csak számukra lehet a sárkány nem volt csoda, csak egy bazi nagy egzotikus állat. Ahogy valójában is, van ahol a varánusz létezése érdektelen, de amikor felfedezte egy európai a varánuszt nem akartak neki hinni (ha a wikipedia igazat mond).

oxigen - 2012. 04. 09. 12:24

Én úgy vagyok ezekkel az extra, könyvtől eltérő részekkel, hogy ezek kiegészítik a könyvet. (lehet nem jól tudom, de mindig azt képzeltem, hogy Martin együtt dolgozik az írókkal, úgyh tuti ad nekik extra tartalmat vagy legalább kikérik a véleményét, hogy ne írjanak hülyeséget, ami teljesen ellentétes a történettel… persze magamnak ellentmondóan akkor miért nyírják ki Danaerys vérlovasait? – költői kérdés)
Mint pl. a kisfiú aki felmos. Vagy a 2. rész végi Jon-os részt csak egymás között beszélik (kék volt a szeme VÁÁÁ), meg Melissandre+Stannis (a könyvben csak fél mondatnyi utalás van kettőjükről, plusz mások pletykálják)

A Ros-os részek pedig egyértelműen Kisujj karakterét írják le (persze ez nem akadályoz meg abban, hogy rühelljem…)
Asha: legalább a szemét kicsit erősebbre festhették volna a színésznőnek, akkor talán karakánabb megjelenése lenne, így nekem is nagyon pékné – de majd meglátjuk, hogy nő bele a szerepbe, nem akarom leírni egy rész alapján :D

Ja és:

“Ami meg még zavar, hogy nem tudják a szemöldököket a parókához színezni valamilyen úton-módon (Cersei, Dany)”
FYI: Világ életemben szőke voltam (bár mostanában sötétedett a hajam), de a szemöldököm mindig is sötét volt. Pedig nem vagyok GMO :D

Dav3883 - 2012. 04. 09. 16:42

Igen, Martin együtt dolgozik a producerekkel több videó is van neten erről.

GPT - 2012. 04. 09. 18:34

@oxigen: Rakharot tudtommal azért kellett kinyírni, mert az őt játszó színész nem ért rá a teljes szezonra visszatérni.

Cassie - 2012. 04. 09. 19:09

Én teljesen elégedett vagyok a castinggal jól összeválogatták a színészeket. Mondjuk voltak, akiket máshogy képzeltem, pl. Gendry jelentősen jóképűbbre sikeredett, mint a könyv alapján képzeltem, de pozitív a csalódás :P
Amúgy olvasom itt a kommenteket és nem értem mi a baj Melisandre vagy Cersei külsejével, szerintem (mondjuk női szemmel) kifejezetten szépek mindketten és illenek a szerephez. Cerseiben pl. pont azt szeretem, hogy természetesen és éretten szép, viszont meglátszik rajta az is, hogy túlesett pár nehéz dolgon pl. Jaime foglyul ejtése. Ez nem a Gossip Girl, ahol minden szereplő azonnal indulhatna a kifutón, nekem pont az lenne furcsa ha a középkori hangulatba illeszkedő szereplők helyett mindenki szupermodell lenne. :)
Ami nekem eddig nagyon pozitív volt az első két rész alapján: szép a CGI főleg a farkasok, illetve örülök annak is hogy Melisandre és Stannis viszonyához kicsit bátrabban állnak hozzá.
Negatív egyelőre nincs :) Max. annyi hogy túl sokat kell várni a következő részre…

Llew - 2012. 04. 09. 20:21

A CGI farkasok nagyon jók lettek. Szellem ugyan alig szerepelt a második részben, de ő még szebb lett, mint Szürke Szél.

Nema - 2012. 04. 09. 23:43

Tényleg egész évadban ide kell írni a kommenteket? Most komolyan, meddig tartana egy kibeszélőt létrehozni minden részhez?

Így elég nagy kavarodás lesz szerintem.

winnie - 2012. 04. 09. 23:49

“kell”? nem kell. minden részhez van kibeszélő, itt leírtuk: http://www.sorozatjunkie.hu/2012/03/31/game-of-thrones-2-evad-a-menetrend/

csak, mitn egyébként minden sorozatnál, a rész aktuális kritikájánál nem szabad írni előremutató spoilert. viszont, mint nagyon kevés sorozatnál, aki előremutató spoilerrel tud vagy akar kibeszélni, annak csináltunk egy saját posztot is. nem hiszem, hogy lenne értelme utóbbi esetre minden héten saját posztot csinálni, mert csak szétforgácsolná a kommenteket. más sorozatok kibeszélése is így megy – van a walking deadhez vagy a pretty little liars-hez is könyves kibeszélő, ha valakinek az kell, de általában nincs igény rá. és vannak normál kibeszélek, ott van oldalt a castle kibeszélője 1058 kommenttel, a once upon a time-é 660-nal – azokhoz meg a GOT-tal ellentétben nincs minden héten poszt.

lehet a heti poszthoz is, meg az összegzőhöz is írni – nyilván előbbi lesz az aktívabb.

Jaqulin - 2012. 04. 10. 07:30

Tetszett a rész, Balont nagyon eltalálták, Tyrion-Cersei szuper, Melisandre-Stannis bevállalós, Davos laza. Viszont a Dany szál uncsi, pont mint a könyvben (Martin mintha nem tudott volna vele mit kezdeni, alig szerepelt, de a harmadik könyv kárpótólt érte, ott Dany szála volt a legerősebb). A borbélyházas teljesen felesleges volt, Kisujj karakterét nyugodtan bemutathatnák a kistanácson keresztül, nem kell hozzá 20 pár csöcs is. Jon szála jó volt, a farkas most is szép volt, talán még szebb is, Sam cuki,a rész végi jelenet tetszett, de mintha a könyvben nem mondták volna ki szó szerint, hogy a Mások viszik el őket, lehetett akár a többi vad is. Sőt, én azt gondoltam, hogy akár az erdő gyermekei is lehettek volna (tudom, hogy meghaltak, de a Mások, és a sárkányok is).

fran - 2012. 04. 10. 08:29

Engem picit zavar ez a megmondom, szájbarágom stílus. Nekem az tetszik például a könyvekben, hogy sok sztorit csak elmesélésből tudunk. Így pontosan sejtjük, hogy azért az éremnek csak az egyik oldalát ismerjük. Melisandre Stannis páros például így nem tűnik jónak. Mert a könyvet olvasva egyértelműen ő tűnik a legalkalmasabb királynak. Így meg nagyon nem.
Asha lehetne egy kicsit szebb, ráadásul ő is sokkal kompetensebb királynak tűnik, mint bármelyik vas-szigeteki.
Kisujj meg egyáltalán nem olyan számító, mint a Ros-os szállal elakarják hitetni, hanem egy sértett perverz.

eLaNoR - 2012. 04. 10. 11:43

2×02 – Huh, mennyi jó jelenet!
A humor telibe el lett találva Davos, Arya, Tyrion jeleneteiben. Pyke lenyűgöző lett, a könyvvel ellentétben itt remekül átjött a vasszigeteki életérzés. Illetve a könyvben is átjött, csak számomra később. Emlékszem, nagyon utáltam Theon összes fejezetét. Davost is untam könyvben. A sorozatban mindkettő sokkal élvezhetőbb, sőt, jobban érdekelnek pillanatnyilag, mint például Arya jelenetei :)
A ‘Janos lejáratása’ jelenet egyszerűen tökéletes volt. Az is milyen érdekes, hogy nem volt szükség kimondani Rakharo nevét, vagy dothraki nyelven is tökéletesen érthető volt a fájdalom Danyék jeleneteiben. Egyébként akármiért is írták ki Rakharo-t, jól oldották meg, mert a könyvben nagyon zavart, hogy az összes vérlovag ép bőrrel visszatért… A terepasztali társasjáték meg egyszerűen ledöbbentett. Ellentétben Renly nemi beállítottságával, ez már nekem is leesett a könyvben, de látni azért hátborzongató volt :D De megborzongtam Melisandre Davos fiához intézett szavain is.
Röviden: minden perc élvezet volt.

Csigusz - 2012. 04. 10. 19:54

Balont többé-kevsébé így képzeltem el a könyvek alapján, viszont Asha sokkal rondább mint vártam…
Ros már megint nem tudom mit keresett reflektorfényben percekig, ahogy most már temérdek jelenetben térünk el a könyvtől, ellentétben az előző szezonnál – ez viszont nagyon nem jön be. Az a terepasztalos téma is mi volt már a végén??? Blöee…
Egyelőre pedig Stannis harmatgyenge, bár megmondom az őszintét én könyvben is kb a 3. kötet végétől kezdtem szeretni amikor csinál is valamit, most még remekül hozza a dacos óvodást akitől elvették a nyalókáját.

Rational Gaze - 2012. 04. 11. 18:36

Totya85:

Jaqen H’ghar-t nem tudom miért gondoltam rondának, valahogy úgy maradt meg.

Elismerem, nem lehet topmodell egy kalózkapitány, (mondjuk én nem is nagyon vagyok oda értük ) de azért valami természetesen szép/szebb nőt..nah ehh, mindegy, ez van.Csak láttam, hogy többen is péknének nevezik, nem vagyok egyedül:D Az apját viszont nagyon eltalálták.Szemmel lealázta a fiacskáját:)

BTW, értem én,közeleg a tél, de ha már kívánságlista, több pucér férfit!;) Ha jól emlékszem szépen fölgyúrták magukat, de ez csak mellékes:D

lenaheadey - 2012. 04. 12. 10:58

elkezdtem olvasni a könyvet és a stílus hatalmas csalódás. Ok , hogy ponyva, de még egy katedrális szintet sem üt meg ahogy a szerző bánik a szavakkal. mondjuk lehet, hogy a fordítás gyenge, régebben költők és írók készítették a műforditásokat…..

Impi - 2012. 04. 12. 18:15

lenaheadey Akkor talán hagyd abba… és olvass Shakespearet…
Én érdeklődnék ,hogy csak én leszek az egyetlen aki előrendeli az 5.kötetet:D:D? Mert akkor jogos a MLMMVJ(Mikor lesz már május vagy június):D:D:D

Llew - 2012. 04. 12. 18:34

Hol lehet előrendelni, mikor eddig még csak körülbelüli információk voltak a megjelenésről?

Rational Gaze - 2012. 04. 12. 20:16

Impi, ez engem is érdekelne! Én úgy tudtam (valaki a fordítótól érdeklődte meg bla bla mittomén), hogy április második fele…?

FullLotus - 2012. 04. 12. 20:34
olrajtovics - 2012. 04. 13. 10:52

Tényleg nem érdemes fikázni, az első évad az egyik követendő példa mindenki számára, aki bestseller-adaptációra adja a fejét. Jön a de…

…csak nekem tűnt föl, hogy Stannis megjegyzését, miszerint „Minden tolvaj azt kapja, amit érdemel, erre bizonyára emlékszel, Ser Davos”, semmivel nincs alátámasztva?

(+1 Vicces, hogy Bran vérfarkasa, amikor belenéz a vízbe, leginkább egy vaddisznóra hajaz:-)

Llew - 2012. 04. 13. 12:52

Nem azonnal, de megmagyarázzák. Mikor Davos Salladhorral beszélget, utóbbi azt mondja, hogy: “Vicces népek vagytok ti westerosiak. A fickó levágja az ujjidat, erre te beleszeretsz.”

Vaddisznót meg nem tudom, hogy láttál bele abba a farkasba. Előbbinek tök másmilyen füle van, az orráról meg nem is beszélve. Teljesen jól nézett ki a farkas.

oxigen - 2012. 04. 13. 14:24

“Engem picit zavar ez a megmondom, szájbarágom stílus.”
Engem is… Sokkal jobban tetszett volna, ha csak pletykálják, mi lesz a kisfiúkkal, illetve ha elvágják a Melissandre-Stannis jelenetet valahol félúton…

“Jaqen H’ghar-t nem tudom miért gondoltam rondának, valahogy úgy maradt meg.”
Én is azt hittem, valami szétvert képű, törött orrú, fekete kócos-zsíros hajú valaki…

Balon casting fergetegesen jó, akkora kisugárzása van hogy beleborzongok… Ahogy hátranéz, mikor kérdezi, hogy “and how do you feel about it” az kész

jiliac - 2012. 04. 16. 10:30

A 3. rész is nagyon jó lett, ennek az ára az volt, hogy kihagyták Stannist és Danyt (amit nem is bántam). A Tyrell rész jobb volt mint a könyvben, már itt úgy ábrázolják Margareyt, ahogy valójában csak a későbbi kötetekben jelenik meg. Persze ez nem baj sőt! Azért remélem hanyagolják a Loras-Renly-Margarey édes hármas “próbálkozást” o.O!

A párbeszédek ismét jók voltak, és a várva várt kedvenc karakterem is megjelent már végre a képernyőn: Brienne. Aki Cat mellett még nagyobbnak tűnt mint egyébként. Egy kicsit több rémfarkasos jelenetet elviselnék azért, de nagyon jó volt Luvin mester magyarázata is Brannek. Ami nagyon bejött, hogy Hodor köszönt Nyárnak mikor meglátta, az ilyen apróságok kifejezetten tetszenek

A Tyrion akciónál kicsit sajnáltam, hogy olvastam a könyveket, akkor az nagyon tetszett, jó lett volna ismét átélni az újdonság varázsával. Szerencsére kevés sexjelenet volt ebben a részben, nem vette el a drága időt feleslegesen. Shae része van kicsit jobban átírva a kelleténél, de a lényeg megvan miszerint Tyrion rejtegeti és szolgálónak állítja be. A Pyke-i rész ismét nagyon jól sikerült, egyre jobban tetszik Asha.

poirobi - 2012. 04. 16. 16:32

Catelyn kb úgy nézett ki Brienne mellett mint Frodó Gandalf oldalán. Amúgy szerintem ez már jobb volt mint az első két rész, kifejezetten tetszett. Igaz,ha már nem volt effektív sex, kaptunk buzulást. Nagyon nem kéne eröltetni. El lehetett volna intézni fél percben is. Pycelle-t meg úgy emlékeztem jobban megfenyítik.

Llew - 2012. 04. 16. 19:02

A Renly tábora rész kicsit vásári lett. A könyv alapján valahogy színesebbre, látványosabbra vártam. Brienne remek lett, de a többi női karakternél nem vagyok kibékülve a castinggal. A Greyjoy lány sem az akit a könyv alapján elképzel az ember, Margarey Tyrell viszont kurva messze van a könyv beli páratlan szépségtől. Amúgy nincs vele gond, de tény, hogy erősebbre vették, mint a könyvekben. Azért a tesós éves hármas felvetése elég durva ötlet volt (Martinnak nagyon beteg gyerekkora lehetett).
Bran farkas álmában nagyon jó volt, ahogy magát nézte egy pillanatra. A Reed gyerekeknek a könyv alapján nem kellett volna már itt felbukkannia?
A Shaes jelenetekből nekem nem egyértelmű, hogy akkor eddig most hol volt? A várban vagy azon kívül, csak nem magyarázták meg, mint a könyvben?
Arya szálát eléggé összehúzták, összeolvasztva a várostromos Yoren halála részt a későbbi, a Hegy emberei elkapják őket résszel. Mondjuk annyira nem lényeg, a későbbi része lesz érdekes.

Llew - 2012. 04. 16. 19:07

Ja, még annyi, hogy a Vízbefullt istenes “keresztelést” is elég enyhére vették ezzel a víz locsolással.

jiliac - 2012. 04. 16. 20:11

Liew: igen a Shaes jelenetek a könyveket ismerőinek eléggé furcsának hatnak, úgy látszik a készítők ezt megpróbálták leegyszerűsíteni amennyire lehetett. Tehát Tyrion bujtatja és álcázza a palotában, de semmi egyéb, mondjuk ez a lényeg egyébként is, csak ugye a könyvben ezt nem egyszerű Tyrionnak kiviteleznie.

A Vízbefúlt istenes “keresztelés” meg nem tudom hogy benne volt-e a könyvben tehát, hogy Theont megfojtja-e a nagybátyja az ősi rítusnak megfelelően vagy sem, szóval arra már nem emlékszem de ez ahhoz képest valóban lájtos kis szertartás volt.

Hor1 - 2012. 04. 16. 21:40

Hát nekem Natalie Dormer tökéletes a páratlan szépségnek. ^^ És a későbbi határozottsága is átjön már most.

Annatar - 2012. 04. 16. 23:26

Az azért már most látszik, hogy alaposan meg vannak húzva az egyes történetszálak, de ez sajnos a terjedelmi korlát velejárója. Szerintem a Reed gyerekek sem lesznek benne, máshogy fogják megoldani azt is…
Brienne nagyon jó lesz, Asha-Yara viszont nem tetszik, a könyvben sokkal szimpatikusabb volt…

zsolt66 - 2012. 04. 17. 00:17

Natalie nekem is megfelel páratlan szépségnek:D Nagyon jól megoldották ezt a rész is, csaj Arya rész volt kesze-kusza nekem, mármint minden egybe folyt, akit cipelni kellet volna az erdőben azt most leszúrták egyből, lehet bele-bele kellene olvasni mert nem emlékszek már rá annyira, de mintha Aryarék 3 fejezeten át bujkálnak vagy mi.(igaz nincs annyi idő hogy bemutassák hűen a könyveket)

szuc - 2012. 04. 17. 00:22

csak én érzem úgy, hogy túlságosan pörögnek az események? shae már a palotában van, arya már úton harrenhallba stb.. mondjuk remélem ez azt jelenti hogy winterfell és királyvár ostromát nagyon ki fogják részletezni, esetleg még egy robb-féle lannisporti randalírozást is kapunk^^

vargatom - 2012. 04. 17. 00:47

Vízbefojtani emlékeim szerint csak a papokat kell.

Plusz az átlag tévénéző szerintem inkább kiakadna azon, hogy mégis hogyan tudnak ezek a primitív középkori vikingek klinikai halottat újraéleszteni… Jobb így, hogy nem erőltetik.

Ami meg az édeshármasos felvetést illeti, szerintem nagyon jó ötlet megmutatni egy lehetséges variációt arra, hogy a színfalak mögött mégis hogyan kezelték ezt a helyzetet a Tyrellek. Ugye Sansával kapcsolatban később elég egyértelműen kiderült, hogy a matróna meg Margaery is pontosan tudta, hogy Loras másik kapura játszik. Tehát nyilván Renly-vel kapcsolatban is képben voltak, vagyis valamikor kellett hogy adódjon egy ilyen helyzet.

jiliac - 2012. 04. 17. 08:39

Annatar: sajnos Reed gyerekeket nem kapunk, nem volt casting sem, helyettük Osha lesz Bran mellett.

vargatom: egyértelműen jó volt az ötlet, nekem is nagyon bejött az a rész Renly és Maragarey között, az édeshármas dolgot és egy konkrét jelenetre értettem, hogy remélem hanyagolják :), mert ennyi homár jelenet nekem elég volt jó időre.

De azért meg kell valljam Margarey nagyon badass volt amikor Renlyt helyretette, ezért sem lehetett ezt egy tizenpár éves kislánnyal megoldani, leforgatni. Dormer kisasszony megoldotta hatékonyan és mezítelenűl :) Basszus milyen gyerekkora lehetett ennek a karakternek erről azért megkérdezném Mr.Martint.

Cave - 2012. 04. 17. 10:01

A Reedeket kihagyni a történetből hatalmas hiba lenne. Az ő apjuk az egyetlen ma is élő ember, aki ott volt a toronynál, amikor megtalálták a Stark lányt.A fia utal rá, hogy nem egészen az történt, mint amit tudni vélnek.

Erunder - 2012. 04. 17. 10:10

Engem egyetlen dolog zavar csak, az pedig Arry története.
A könyvben azért volt olyan szép hosszú leírása a küzdelmeinek, hogy átérezd mennyire kemény is az a tíz éves kislány. A teljes reménytelenségben sem adja fel, és küzd amíg bír. Ezzel viszont, hogy több hetes kóborlást kihagytak szerintem nem lehet majd rendesen átérezni a helyzetét.
Hiányzik a 4 éves síró kislány, meg persze a Reedek, hiszen ott a fiú zöld álmai mindig jelentősek voltak. (Mint minden álom a sorozatban.)

owlman - 2012. 04. 17. 11:09

FullLotus:
“Idén, várhatóan május-június folyamán jelenik meg magyar nyelven G. R. R. Martin regényfolyamának ötödik kötete, a Sárkányok tánca.”

Nemár :(

Remélem legalább a fordítás jobb lesz mint a 4. könyvé.

“sok következetlenség és fordítási anomália akkor még észrevétlen maradt – és nyilván én is követtem el újabbakat.”

Ja hát “Ez tudott.” vs “Ezt mindenki tudja.”

Nema - 2012. 04. 17. 11:51

@Cave: “A Reedeket kihagyni a történetből hatalmas hiba lenne.”
Nem értem a feltételes módot, hiszen már tudjuk, hogy kihagyták őket. Legalábbis ebből az évadból. De kötve hiszem, hogy később bekerülnének. Természetesen sajnálatos a dolog.

@szuc: Shae már az első rész óta a palotában van, ha nem tűnt volna fel. A bordélyházat kihagyják, úgy látszik.
Robb pedig nem randalírozott Lannisportban a könyvben sem.
Deres ostromában pedig nem nagyon van mit részletezni :D
Csak az utána történő eseményeket.
Viszont a feketevízi csatás részt (s2e09) maga GRRM írja, úgyhogy lehet bizakodni :)
Remélem, a költségvetés is elég lesz pár ütős jelenetre.

Binky - 2012. 04. 17. 14:39

Ja Arya sztoriját kissé lerövidítették, mert ők egy darabig Gendrivel meg Meleg pitével cipelték a nyomi gyereket és bújkáltak, és aztán egy faluban fogták el asszem a bátor najtársak, itt meg rögtön letámadták a tábort és el is kapták. Én igazából ezt nem bánom, mert ezzel oldalakat vesztegettek a könyveben, én nem bánom ha rögtön a lényegre térünk, nincs idő 10 részben mellékvágányos kesze-kusza szálakra. Örültem, h nem nyomtak ezer szexjelenetet a részbe, inkább a fontos szálakat vették előtérbe, Tyrion toovább tisztogat, most a greyjoy szál sem irritált. Annyira… És Aryából is sok percet kaptunk most, bár gyanítom, h a következőben meg őt fogják hanyagolni, és kapunk sokat Daenerysből.

A Reedek meg tényleg nem lesznek??!!? azt hittem csak ezután fognak Deresbe érkezni, mert még ott tart a sztori, de ha casting se volt, az igen rossz előjel… Így már igencsak átírják a történetet, pedig ők fontos segítői lennének Brannak. Na de ez van…

jiliac - 2012. 04. 17. 15:38

Binky: ha a készítők szemszögéből nézi az ember érthető a Reed-ek kihagyása. 1-nem kell +gyerekszínészekkel bajlódni, 2-Osha amúgy is ott van, a nézők látták, megszokták, nem kell külön szálat leforgatni, +bemutatni egy új szereplőt (van elég új arc így is). Innentől ő mondja el Brannek amit a Reed-ek mondanának el. Tehát Osha nem Rickonnal tart, ahogyan könyvben, hanem Brannel. Persze ettől én mint rajongó nagyon sajnálom ezt, de megértem. Hasonló a helyzet a Fekete Hallal is sajnos, de így is húzom a szám, hogy kevés az idő 1-1 történet szálra. Szóval ez van…

Jaqen - 2012. 04. 17. 19:15

Tuti hogy ki hagyják a Reedeket? :( Jojen kedvenx karakterem a harmadik könyvben, plusz később a Reedek fontosak is lehetnek (6.-7. könyvben, bár gondolom Martin szólt volna, ha kihagyhatatlanok).

Binky - 2012. 04. 17. 19:20

@jiliac: Igen tudom, h egyszerűbb a Reedeket kihagyva megoldani mindent, és azt hiszem meg is tudok majd barátkozni vele. Már az első évadban is több tanító jellegű párbeszéd is zajlott Bran és Osha között, szóval jó lesz ez, csak azért a könyvet ismerve mégis fáj egy kicsit a dolog. De ez azt is jelenti hogy Bran és Rickon együtt maradnak majd Oshával Theon látogatása után és nem külön nyomulnak…

A Fekete Hal annyira nem nőtt a szívemhez, ahogy a többi Tully sem, így az ő hiánya annyira nem fáj…

eLaNoR - 2012. 04. 17. 20:51

Hm, ha Osha Brannel tartana, azt nem bánnám… Viszont Rickonnak szerintem lesz szerepe a későbbiekben, úgyhogy őt örülnék, ha lepasszolnák. Nem lehet, hogy Luwin mester túl fogja élni és ő viszi Rickont? Csak hát ő nem hiszem, hogy elengedné Brant egy vaddal meg egy egyszavas szótárral bíró félóriással a senkiföldjére. Akárhogy is oldják meg, ha nem kapunk Jojen Reedet, azt számomra nem tudják pótolni. Nem mintha a kedvencem lenne, de azon jó rágódni, hogy vajon mit tudhat a haláláról. Nehogy már pont egy zöldlátó maradjon ki a szereplők közül! Most először haragszom Ros-ra :/

Egyébként a 2×03 jó volt, nem volt rossz húzás, hogy a Yoren és Lommy közötti nihilt átugrották, bár kishíján leköptem a monitort meglepetésemben :D

Llew - 2012. 04. 17. 21:04

Biztos kihagyják a Reedeket? Nehogy már. Én bírom őket nagyon. Szerintem a szerepük is elég fontos, ahoz, hogy szerepeljenek, legalább rövidített sztorival, mint pl most Arya fogságba esése. Na, meg ott van amit valaki említett, hogy a faterjuk ugye fontos szemtanú volt múltban, ki tudja annak milyen szerepe lehet még a könyvek folytatásában.

Csigusz - 2012. 04. 18. 19:40

Én se tudtam, hogy kihagyják a Reed-eket, azt hittem csak az évad későbbi részében tűnnek fel – de hozzáteszem szerintem az ő hiányukba mondjuk pont nem fog belehalni senki.
De így mostmár végképp kijelentem, hogy számomra az zseniális, és “szinte” könyvhű első szezon után ez a szezon már nem annyira badass, összevont sztoriszálak, kihagyott sztoriszálak, félre-castingolt szereplők :(

A 2×09-től ennek ellenére baromi sokat várok!

Csigusz - 2012. 04. 18. 20:10

+ bónusz kérdés: aki megkeresztelte Theon-t, az már Aeron volt, csak egy random vízi pap?
(meg emlékeim szerint Theon-t tényleg csak meglocsolták, és nem fulladt meg, de javítsatok ki ha tévednék)

eLaNoR - 2012. 04. 18. 20:41

Csigusz: szerintem ő volt, csak nem verték nagydobra.

eLaNoR - 2012. 04. 19. 08:57

Szerk: most olvastam, hogy nem ő volt Aeron, csak egy statiszta. Mindenesetre nekem már ő is megfelelt volna, akkor nála csak jobba lesz az igazi :D

jiliac - 2012. 04. 19. 09:18

Csigusz: azt azért lehetett tudni, hogy ha a második könyvre is 10 epizód jut akkor azt csak baromi sok veszteséggel tudják leforgatni. Szerintem ezen kár keseregni. Az első könyv egyszerűbb, a második mind komplexitásban mind szereplőben, helyszínekben a duplája. Ettől függetlenül ha nem ismerném a könyveket azt tudnám mondani, hogy érthető a sorozat és nagyon is összeszedett. Persze mint rajongó én is szeretném ha részletesebb lenne, és 13 részes :)

Aemon Grejoy casting nem volt, szóval az a szereplő ott csak egy random vízi pap. És igen, jók az emlékeid, mert nem fojtja meg Theont a nagybátyja, csak lelocsolja tengervízzel.

Binky - 2012. 04. 20. 12:45

Amúgy ha jól tudom Martin is részt vesz a forgatókönyv megírásában, tehát ha a jövőben megoldhatatlan lett volna a story a Reedek nélkül, biztos szólt volna, hogy ne maradjanak ki. Sztem együtt fogja Osha vinni Brant és Rickont, máskülönben hova tennék a kis gyereket? A vén Luwin nem hiszem hogy elkóborolna vele, ha egyáltalán életben hagynák. De majd kiderül.

winnie - 2012. 04. 20. 12:50

azért a kreatív munka a benioff-weiss párosé, martin a napi munkába azért nem hiszem, hogy belefolyna, de persze az ilyen nagyobb ívű dolgokról nyilván tud.

Impi - 2012. 04. 20. 17:04

Aszem Martin ezerrel dolgozik a következő könyvön mert az eddigi tempójával biztos beérik a sorozattal:P

winnie - 2012. 04. 20. 17:09

csak jusson el addig a sorozat, hogy utolérésről lehessen beszélni:)

Rational Gaze - 2012. 04. 20. 22:07

Nekem nagyon tetszett a 3. rész. Tyrionos 3-as előadást vagy kétszer is visszatekertem, túl vicces volt:D

Reedeket én is nagyon sajnálom, nagyon bírom a Jojen kölköt, bár nem tudom kimondani a nevét.. valakinek ötlet?:D
Egyetértek amúgy, Osha-t már amúgy is úgy mutatták be első évadban mint aki “tud valamit” ,nem véletlenül menekült el dél?(?) fele, mert fosott azoktól amikben a westerosiak többsége még csak nem is hisz.Jó lesz ő Bran mellé megmondóembernek szerintem.

Imádtam a Brienne-s jelenetet! Amikor megvolt a casting, megnéztem a csajt, azt gondoltam, hogy túl szép lesz hozzá, nem jön majd át. Erre itt ez a lóbaszó (már bocs :D) -magas, acéltekintetű csaj, nagyon bejött:)

Arya jeleneteit esküszöm 90%ban Jaqen miatt várom:D Túl helyes, na, nem kéne ilyen figyelemelterelőnek lennie:DBár szegény most csak annyit üvöltözött, hogy “egy ember tud harcolni!” :D ( Melyik ember?! Najónem:)

Én amúgy azt sajnálom a sorozatban, hogy csak 10 rész / évad. Oké, pénz értem, de ha nem olvastam volna a könyveket, szerintem a második évad erősen sok lenne már most.Martinka meg írogassa azokat a könyveket vagy elviszik a mások meg a walking dead meg minden ezen a földön.:P

TJ - 2012. 04. 23. 10:03

Gyerekek, készüljetek fel!
A negyedik rész NAGYON ütős! :D

jiliac - 2012. 04. 23. 10:38

Most néztem meg a 4 részt, hát a készítők nem szaroztak bazze, mert ez nagyon ádáz lett. Összevontak szálakat ezt már megszokhattuk, és zseniális módon tálalták. Talán annyi kis negatívumot hoznék fel, hogy Stannis hipp-hopp ott termett tárgyalni semmi előzmény nélkül, de hát ez legyen a legkevesebb. Quarth gyönyörű lett, és Harrenhall is, Pyat Pree-t is lehetett látni végre, és nagyon hasonlít a könyvben leírt mellékszereplőre, sőt az “új” Hegy is jó. És a vége pfff semmi kitakarás, meg a “kamera semmi se mutat” csak hangok vannak, basszus ott volt minden ahogyan a könyvben szinte. Egyszóval 9.5/10 a rész.

mukuru - 2012. 04. 23. 11:06

reménykedtem, hogy jó lesz a shadow-baby születés de… aztakurva, az állam a padlón.

szamoca - 2012. 04. 23. 11:20

Igen, nagyon jó rész volt ez is! Nekem a legjobban Harrenhall tetszett, pontosan ilyennek képzeltem el, nagyon eltalálták!!! És a Csiklandozó!! Még a hangja is rémes!

Szerintem nagyon jó ötlet, hogy kihagynak szálakat (pl Reed-ek) és a későbbi események/jelenetek egy részét is most látjuk (Davos-Melisandre-Árny) vagy összevonják azokat.

Talán abból szempontból picikét nem szerencsés, h valóban nem érezzük át, hogy mit élnek át a szereplők, miért válnak olyanná, amilyenek (Arya később). Persze van kivétel is pl. Theon, az ő jelenetei nagyon jók!

De ez csak a nagyon kukacoskodás, alapvetően könyvből így sorit csinálni: eddig csillagos 5-ös!!!! :)

More wolves, more dragons!!!!

hfeeri - 2012. 04. 23. 12:40

Váá ez a záró jelenet mindent vitt!
http://youtu.be/o4eNSjTEk0I

Nagyon jó volt az egész rész mellesleg, Harrenhal és Quart is zseniálisan néz ki!

Llew - 2012. 04. 23. 14:27

Hát ez megint remek volt, bár ahogy emlékszem egyre inkább eltérnek a könyvtől.
Az elején a “vöröskeresztes” csaj helyettesíti majd Robb nőjét. Oké, hogy kicsit komolyabb karaktert akarnak majd belőle csinálni, de elég fura bevezető volt.
Harenhal zseniális lett, óriási hangulata volt. Mondjuk a Hegy szerepeltetésének nem sok értelme volt, ha az előző részből kihagyták. Lord Tywin bevonulása is jóra sikerült, de a könyvben is az ő szolgálója lesz Arya?
Ros eddigi szerepeltetésével vajon ennek a jelentnek alapoztak? Mert feleslegesen durva volt, és ez sem rémlik a könyvből.
Kisujj és Catelyn jelente is új volt szerintem. Ned csontjainak visszaküldése meg elég fura volt. Honnan tudta egyáltalán, hogy a nő Renlynél lesz?
Tyrion és Bron tróntermi bevonulása viszont hatalmas volt, ahogy mindketten lealázták Trantot.
Dingling minden feltűnése a sorozta csúcspontja, egyszerűen uralja a jeleneteit, és lubickol a szerepben. Az unokatesót is marha jó volt.
Renly és Stannis jelenetei is jó volt, az Árny születése meg remek, bár az egész fura volt vár nélkül. Nem nagyon volt értelme, hogy mit zár el a rács, hova ment az Árny.

Llew - 2012. 04. 23. 14:28

szóval mármint Dinklage jelenetei

jiliac - 2012. 04. 23. 15:00

Na igen ha már az árny születése tényleg atomálatra sikerült, a körülmények a könyv olvasóinak tényleg eléggé, hogyismondjam értelmetlennek tűnnek. Miért kell egy alagútba bemenni, miért van ott egy rács, na mindegy ez legyen a legkevesebb, mint környezet nagyon jó helyszín volt a varázslathoz.

A “vöröskeresztes” nő valójában Jeyne Westerling , erre a szerepre volt is casting (Oona Chaplin kapta meg) szóval ő nem egy random statiszta. A könyvben kb ekkor ismerkedhetett meg vele Robb, csak nincs említés róla a 2. könyvben.

Azt, hogy honnan tudhatja kisujj hogy Cat ott van Ranlyvel, hát én nem tudom miért olyan nagy talány ez többeknek. Ugye a könyvben számtalan tanácsülésen jelzik, főleg Varys és kisujj kémei, is hol tart Renly, mekkora a sereg, kik a főbb Lordok akik a haditanácsában részt vesznek …stb. Szóval innentől kezdve akkor ezek a kémek odatettek még egy Catlein Stark nevet is a madárka lábán lévő kis cetlire, …rejtély megoldva :). Persze értem, hogy ez egy elég nagy eltérés a könyvhöz képest, csak “rejtély” mint olyan kvázi, nos ez szerintem nem az.

Llew - 2012. 04. 23. 16:39

Nem arról van szó, hogy nagy rejtély, csak nekem a nagyszerű jelenetek között valahogy hiányoznak az ilyen apró dolgok at magyarázó egy-két mondatok.

A csaj nevét nem értettem, de gondoltam, hogy Jeyne-t vezetik be így. Viszont furcsa volt, egy nemesi ház lányától nagyon idegennek éreztem, hogy a harcmezőn ápolja az elesetteket. Még, ha a kastélyukban lettek volna akkor talán, de így nagyon nem passzolt nekem.

jiliac - 2012. 04. 23. 19:18

Liew: ebben igazad van, nekem is többször volt már olyan érzésem, hogy ha csak egy kurta mondattal hosszabb lenne egy-egy jelenet amiben megmagyarázzák, felvezetik pl. az ilyen “kisujj hogyan” ill. a “Stannis ott van hirtelen” jeleneteket, érthetőbb lenne az összkép.

Jeyne részére már nem emlékszem a 3. könyv elején, hogy Robb elmondta-e miként ismerkedtek meg, ez homályos előttem, De tény, hogy ebben a soriban senki se az aminek látszik. Ez tudott :)

A barlangos részre visszatérve megfigyeltem, hogy amikor Renly táborát mutatják ott mintha lenne, egy bástyaszerűség +kisebb várfalrészek, ami alatt lehetett egy barlang ahová bevitte Davos a varázslónőt. Ez csak találgatás a részemről, ha már magyarázatokat keresünk itt sok mindenre :)

szuc - 2012. 04. 23. 19:38

“jeyne” aztmondta robbnak, hogy volantisból jött, ami meg a rabszolga-öböl környékén van, szóval érdekesen lesz belőle a könyvben levő jeyne westerling ^^ am a könyvben úgy ismerkedtek meg hogy robb megsérült és ápolta

Holy - 2012. 04. 23. 19:43

Tyrion jelenetei nagyszerűek voltak.Peter lubickol a karakterében.Ahogy a gőgös Lancelből 1 perc alatt egy nyüszítő kislányt csinált…az a tekintet amikor jött a “megmondom mi lesz”.Zseniális.

Arya elkezdte az imáját amit az előző részben ajánlottak neki.Az elején még 4 név volt, a rész végére kicsit kibővül. :D

A csiklandozó kínzása nem volt rossz, de több időt kelett volna neki adnia hogy visszaadja azt a terrort amit a többiek átélhettek.

Imádtam ahogy Tywin leoltotta az embereit.”Thats a girl” és az a tekintet amikor kiderült hogy épp most készültek halálrakínozni egy kovácsot. xD

Renly is tetszett kivételesen.”Born amidst salt and smoke… Is he a ham?” :D
Jó volt látni egy kicsit a könyvbeli Renlyt a szemtelen humorával.Kár hogy a sorozatban eddig ezt az oldalát nem mutatták.

Melisandre-Davos jelenet zseniális.A zárójelenetet ennél jobbra el sem tudtam volna képzelni. ^^

Hor1 - 2012. 04. 23. 21:31

Hű mekkora rész. Tetszik, ahogy összevonnak szálakat, kicsit áthelyeznek dolgokat. Kisujj nem rémlik Renly táborában.

Gaabor10 - 2012. 04. 24. 03:19

én emlékszem rosszul, hogy a könyvben Davos Renly halála után látja csak az árnyék születését?

Impi - 2012. 04. 24. 09:13

Hát ez tényleg egy NAGYON üttős rész volt .Max anyiba tudnék belekötni ,hogy Renly nem evett narancsot:S:S (aminek késöbb lesz jelentősége Stannis karakterét illetően:P),de mivel nem elejétől láttuk a jelenetet egy flashbackkel lehet majd kiegészítik…

Erunder - 2012. 04. 24. 09:43

Barackot, szeretem a húsos barackot.

Ezekkel az összevonásokkal sikerült kicsit összezavarniuk a könyvet olvasókat, így mi sem tudhatjuk biztosan ,hogy mi fog történni.
Az hogy Arya most Tywin szolgálója lett elég érdekes húzás. Valószínűleg lényegtelennek tartották , hogy végül kitől szökik meg.

endberg - 2012. 04. 24. 09:49

Kezdem azt hinni, hogy a poén video arról, hogyan is készül a sorozat
semmi bajom a meztelenséggel, csak éppen az öncélúsággal, valamint azzal, hogy felesleges hozzáadott jelenetek miatt kimarad a könyvből számtalan tényleg jó jelenet, frappáns párbeszédek, meglepő fordulatok, helyette kapunk egy perversion of the week-et. Ráadásul szájbarágós is (akinek eddig nem esett le, hogy Joffrey egy szadista kis pondró, annak nem hiszem hogy pont ettől a jelenettől fog), és egysíkúvá teszi a karaktereket. (a könyvben azért az is benne van, hogy Joffrey ugyan egy uralkodásra képtelen féreg, de tud királyian viselkedni, csak nem szeret)
Ugyanilyen szájbarágás Kisujj karaktere is. A könyvben pont az a jó, hogy nem tudod, pontosan mi is jár a fejében.
A sorozat látványvilága szép, de ha ebben az irányban megy tovább, akkor pont azt veszíti el, ami a könyvet olyan jóvá teszi, hogy a varázslatok és szörnyek ellenére egy logikusan felépített, középkori világot kapunk, emberi karakterekkel és logikus, követhető cselekménnyel.
Ezzel együtt nagyon jó, és messze a legszínvonalasabb jelenleg futó fantasy sorozat, csak épp sajnálom, hogy elmegy a fanservice irányába.

MrSpock - 2012. 04. 24. 11:15

endberg: A sorozat akkor nem neked készült. Olvasgasd a könyvet és kész. Gyűrűk uránál is ez volt,hogy izéé..ez nem pont úgy volt,ezt nem így képzeltem el,meg ezt kihagyták..jajj..a könyv. Legtöbb könyvolvasó,tisztelet a kivételnek aztsem tudta mi fán terem ez amű,csak elkezdődött asorozat és mindenki nekiállt olvasni,és jönnek a fikázások.
Én speciel nem olvastam el,és nem azért mert nem tudok,mert tudom hogy biztosan eltérnek momentumok,és mondjuk nem akarom így előre tudni merre is megy majd a történet. Majd ha végeznek vele,és még élek akkor kezembe veszem a könyveket.
Gondolom tudod,hogy egy iylen terjedelmű és sokszálú művet nem lehet precízen szóról,és jelenetről-jelentre átvinni,mivel behatároltak alehetőségek.
Nah mindegy végülis,én nézem,és ami jó nem baszom fel az agyam,hogy nem így volt a könyvben :D

blogen - 2012. 04. 24. 11:20

A sorozat nem igazán egy középkori világban játszódik endberg, sokkal inkább egy reneszánsz világban. A háború könyvben az olyan pusztító lakosságra nézve mint a harmincéves háború és nem csak a nemesség sorait ritkítja mint mondjuk a rózsák háborúja. A polgárok felemelkedése az elit soraiba nem vált ki egyöntetű gyűlöletet a fejedelmek kegyenceiként felemelkedő polgárok iránt, mint például Kisujj, hanem ezek a nem nemesi származásúak lényegében gond nélkül integrálódnak. A középkorban egy Marigny még a Montfauconon végezte az első adandó alkalommal, hogy a nemességnek lehetősége nyílt leszámolni a jöttmenttel a királya halála után, míg itt konkrétan hatalmas birtokok urává is válhat és ősi családokba házasodhat be, így ő már minimum egy olyan figura mint Ozorai Pippó! A birodalmat különféle vallási térítők (a vörös papnő) vagy reformátorok (majd a verebek) járják, a hivatalos kultusz bálványai ledönthetőek és elégethetőek anélkül, hogy a papságuk bármi érdemlegeset tehetne a védelmükben. A középkorban az eretnekek ellen keresztesháborút indítottak, mint az albigensek ellen, itt viszont látványosan senkit sem érdekel, hogy egy trónkövetelő főúr új hitre tér.

Ezekben a könyvekben egyedül a periférián, az elmaradott Vas szigeteken él még a saját -a kontinensétől eredetileg is eltérő- középkori hagyományuk, ami konfliktust is okoz a kontinensen nevelkedett (elfajzott) fiú és a tradicionalista szigetlakók között.

fran - 2012. 04. 24. 13:35

blogen, van abban valami, amit mondasz de te is tudnád sorolni azokat a példákat a középkorból, amikor az ellenkezője történt annak, amit írsz. 1000-es évek eleje, egy viszonylag békés vallásváltás. 1300-as évek eleje Magyarország kiskirályok vetélkedése. Meg mondjuk Hunyadiak feltörése a semmiből. Tynsdale, Wycliff is jóval előbb volt mint a renesszánsz. S békés életük volt. Albigenseket is politikai okokból támadták be, nem vallási okokból. Sőt a katarok, bogumilok tudtak vezető szerepet betölteni, ott ahol éltek. Sokkal sokszínűbb volt a középkor, mint ahogy azt beállították nekünk, még a módszerváltás előtt és után.

fran - 2012. 04. 24. 14:34

Akkor jól emlékeztem arra, hogy Arya nem volt Tywin pohárnoka, ugye?

vargatom - 2012. 04. 24. 14:38

Kisujj is nemesi származású, Davos is nemesi címet kapott a felemelkedéshez. Westeroson nincsenek felemelkedett polgárok, maximum Essoson (pl. Braavos bankárai valószínűleg)

Az eretneküldözés és sok más elem azért különbözik a mi európai középkorunktól, mert azt mélyen áthatotta a katolikus egyház kiemelkedően erős befolyása. Az ókori görögöknél és az utolsó szakaszig a rómaiaknál sem volt ilyen erős a papi réteg. Azt hiszem ez főleg a kevés termőföld és a hűbéri rendszer kombinációjából eredt – a birtokok elaprózódásának elkerülése végett a második, harmadik fiúgyermekeket többnyire papnak adták, így a jó képességűek ott tudták megvalósítani magukat.

A háborúskodás is messze a reneszánsz korszak előtti rendszert idézi, állandó zsoldosseregek helyett ideiglenesen összehívható bandériumok vannak, ami szintén nagyon fontos cselekményformáló tényező.

Szóval Martin elég széles körű ismeretekkel rendelkezik és nagyon tudatosan építkezik minden hasonlóság és különbség esetében ;)

Criminal - 2012. 04. 24. 14:43

A barlangos resz ugye osszevonas, mert nem Renly taboranal tortent, hanem kesobb, Ser Cortnay Penrose volt a celpont. Gondolom azt a szalat annyira nem akartak vinni, de a szulos jelenetet meg megtartottak, mert az ugyis utos :)
A lenyeg pedig az volt, hogy a varfalon belulre jussanak.
Ha mar bennvoltak, az arnylenynek mar nem volt gond a racs. A racsra is emlexem a konyvbol, csak ott kifejti Melisandre. Ezt az egy mondatott igazan berakhattak volna.

eLaNoR - 2012. 04. 24. 14:53

Teljesen felesleges azzal koptatnom a billentyűzetet, hogy leírjam, miért és milyen állati jó volt a 2×04, úgyhogy inkább másról írok…

Nem értem, mi bajotok volt Dany játékával a részben. Teljesen normális, hogy lassan gondolkodik, nehezen beszél, stb… az, aki alig evett és ivott az utóbbi időben. Dany még így is csak ott akadt meg a beszédben, amikor meg ki kellett találnia, hogyan szólítsa meg a dinnyefejűt, legalábbis nagyon látszott rajta, hogy gondolkodik, mire végül kinyögte azt, hogy “my friend”. Szóval Dany volt nem önmaga a részben, az éhség miatt, és nem a színész, szerintem. Lehet, hogy rosszul emlékszem, de mintha ez a könyvben is így lett volna.

eLaNoR - 2012. 04. 24. 14:56

Edit: sorry, lehet nem itt olvastam a Danyt kritizáló véleményt, most nem találom… akkor bocsesz :D

Hor1 - 2012. 04. 24. 15:03

“Akkor jól emlékeztem arra, hogy Arya nem volt Tywin pohárnoka, ugye?”

Nem addig csak szolga volt, Roose Bolton pohárnoka volt.

Erunder - 2012. 04. 24. 15:08

Pohárnokokról jut eszembe. Podot is ki hagyják? Mert eddig úgy tűnik, pedig szerintem a végén elég lényeges szerephez jut.

David R. Blake - 2012. 04. 24. 15:09

Criminal:
Az Árnyékos résznél tévedsz!
A célpont a könyvben is Renly volt és Cat és Brienne szemtanúja volt az esetnek és Loras még meg is ölte volna Briennet. Ha Cat nem menti ki a táborból, meg is hal, mert mindenki azt hitte, hogy Brienne ölte meg Renlyt, mert csak ő és Cat volt vele.

Erunder - 2012. 04. 24. 15:14

Az első célpont tényleg ő volt, viszont amikor a barlangban szült a rácsok előtt, akkor már tényleg Penrose volt az áldozat. Ugye pont ez a lényeg, erről megy a duma hogy összevontak jeleneteket.

khirill - 2012. 04. 24. 15:50

…tehát renly viharvégen van. :D mert viharvég várát védte ősi varázslat… (és davos is oda csempészett) …

vargatom - 2012. 04. 24. 16:08

Védelmező varázslatról nem volt szó, a flottát viszont már felépítették Saladhor San korábbi szereplésével.

Nagyon átgondolt és jó változtatások vannak a cselekményben szerintem, egy két és fél hónapon át tartó, 50 perces tévésorozat szempontjából. Ne felejtsétek el hogy az átlag néző legalább 5-6 sorozatot követhet egyszerre, nem tudná észben tartani pl. két évaddal később a lelepleződéskor hogy Kisujj már ekkor is genyó volt valójában és nem csak mások céljait szolgálva mászkált ide-oda.
És ugye a sok főgonoszból az ötödik kötet környékére azért már elég kevés marad, pár viszonylag állandó “Big Bad” viszont kell a sorozatba, nem elég csak Joffreyra meg Tywinre koncentrálni…

Annatar - 2012. 04. 24. 16:22

Erunder:
“Pohárnokokról jut eszembe. Podot is ki hagyják?”

Benne van, abban a jelenetben volt (már nem emlékszem, hogy a második, vagy a harmadik részben), amiben Tyrion a Falra küldi Janos Slyntet.

khirill - 2012. 04. 24. 16:29

vargatom: de igen volt… azért kellett becsempészni melisandrét a vár falai mögé az öbölből nyíló titkos barlangon át. a várfal köveibe ősi varázslatokat szőttek, amin nem jutnának át az árnyak… ősi elfeledett varázslatok de még mindig ott vannak…

a könyvben szó volt róla… (bár akkor ser penrose volt az áldozat, ahogy azt már kibeszélték az előttem írók…)

amúgy a “renly halála” jelenetet nagyon vártam… nagyon jól meglehetett volna csinálni, de végül is mindegy is… :)

fura, de én harrenhal-t egész másképp képzeltem el… ettől függetlenül nagyon impozáns így is…

owlman - 2012. 04. 24. 17:08

Harenhall nagyon ütős lett, több Tywint!

Szerintem a következő részben még mindig elmondhatják, miért kellett az Árnyékot a fal alatt megszülni. Vagy nem és csak hipsz hopsz megöli Renlyt.

Szerintem a könyvek alapjai amúgy nem csak a valós történelemben, hanem a mitológiában*, a középkor hiedelmeiben (pl. Essos = középkoriak mitológia lényekkel teleképzelt Ázsiája) és az irodalomban (Shakespeare) keresendő.

pl: *”BRAN (walesi) varjú szerencsétlenséget hozó jós-madár. A kelta ‘istenek’ egyik legnagyobb hőse volt egy Bran nevezetű, aki hősi halált halt egyik csatában. … Bran kürtje a brit-kelták egyik legszentebb ereklyéje. ”

http://forum.index.hu/Article/showArticle?go=33474014&t=9095128

fran - 2012. 04. 24. 18:09

A Bran név lehet innen jön, de a fő skillje nem a jövendőmondás Bran-nak. Sőt talán csak az első könyvben szerepelt, akkor is inkább első jelként funkcionált. Hanem valami egész más. Amit már láttunk is a sorozatban.

vargatom - 2012. 04. 24. 18:31

Khirill, most a tévésorozatról beszélek, ott nem volt szó védelmekről, szerintem simán csak arról volt szó hogy flottával jött Stannis oda ahol Renly táborozik, és észrevétlenül akarták partra rakni Melt.

Egyébként meg simán összevonták Penrose és Renly esetét, plusz egy sorozatnál jobban működik ez a sorrend, hogy először látjuk az árnyat, és utána azt hogy mit csinál. És persze a könyvet nem ismerőknek kiváló cliffhanger volt, ami szintén nem utolsó szempont :)

Rational Gaze - 2012. 04. 24. 22:24

Én viszont koptatom a billentyűzetet, kurva jól megcsinálták a zárójelenetet:) Nekem nagyon tetszett a kontraszt a sonkás párbeszéd és e között.
Stannis ezekben a jelenetekben még tényleg nem túl meggyőző, érdekes lesz látni ahogy fejlődik.

Eddig senki nem írta (vagy csak nekem esett le későn) főcímben a térkép is bővül:))
Harrenhalt amikor kívülről mutatták egyből lehetett látni, hogy ott valami baj van:D Quarth viszont gyönyörű, alig várom, hogy belülről is lássam:)

khirill - 2012. 04. 25. 09:13

vajon a következő részben lesz “valar morghulis”? :D

úgy várom már… olyan izgatott vagyok mint egy kisgyerek karácsonykor… :D

truly - 2012. 04. 25. 10:35

Szerintem majd az azutániba lesz, most gondolom majd Brann meg Jonnal fognak foglalkozni, meg persze Renlyvel :D

Nensis - 2012. 04. 25. 10:56

@khirill

Az előzetes alapján Jaqen H’ghar már a következő részben felajánlja ‘segítségét’ Aryának, talán már az akcióba lépése is elkezdődik. Én is nagyon várom már, nagyon csíptem ezt a részt a könyvben. :)

A Reedeket én is sajnálom, hogy kihagyták, és nem tudom, hogyan fogják megoldani a későbbiekben, hisz a kis csapatuk kettéválik, és van egy olyan érzésem, hogy a Rikon szál is fontos lesz majd még egyszer, tehát együtt a filmben sem maradhatnak. Bran pedig kötve hiszem, hogy egyedül Hodorral bírná az utat a falig. Élelem és tanács nélkül. Bár Nyár még talán vadászhatna is nekik, de akkor is. Kíváncsian várom, hogy oldják meg.

vargatom - 2012. 04. 25. 13:51

Sztem a Reedekkel találkozhatnak majd az erdőben, rögtön a menekülés után. Az egy elég alap cliffhanger a második évad végére, hogy Brant és Rickont “megölik”, és majd a harmadik évad elején derül ki, hogy így menekültek meg.

Nensis - 2012. 04. 25. 15:30

@vargatom

Gondolod, hogy nem árulják el, hogy Bran és Rickon valójában túlélte? Nem hinném, hogy háromnegyed éven keresztül ezt minden könyvet ismerő magában tudná tartani, és nem spoilerezé el valaki.

vargatom - 2012. 04. 26. 01:49

Nemtom melyik lesz a záró jelenet, de az első évad végén is volt minden fő cselekményszálnak egy-egy befejező része, bár ott egyik se volt annyira erős cliffhanger. Robbot királynak választják, Jon Snow északnak lovagol, Arya elindul a Night’s Watch karavánnal, Dany sárkányai kikelnek – nyilván az utóbbi volt a legerősebb, de az se az a hagyományos módon “lógva hagyott” befejezés.
Inkább csak amolyan hullámhegy, amit azóta logikusan hullámvölgyek követtek a második évadban, és aminek vagy Dany víziója lesz a következő kiemelkedő része, vagy esetleg Barristan megjelenése a merényletkísérletnél.

hfeeri - 2012. 04. 26. 20:26

Értékelni tudnám, hogyha betartanátok a szabályokat, és nem tennétek utalásokat sem a második könyv utáni eseményekre!

A Stannises kommentre gondolok többek közt!

MikkaMakka - 2012. 04. 28. 04:54

Lil’ Smokey mennyire faszán nézett ki!
kezdek megnyugodni h a készítők tudják mit csinálnak, kihagytak átírtak sok mindent de vhogy be kell férnie a könyvnek 10részbe meg hát a könyvet nem ismerőknek is érteniük kell h mi történik
persze néha fura h a könyvekben mindenről csk folyosói pletykák alapján értesülünk itt meg mindent belenyomnak a képünkbe.

Gaabor10 - 2012. 04. 28. 23:16

kíváncsi vagyok Fehérszakáll Arstannal mit fognak kezdeni!

Llew - 2012. 04. 30. 02:22
fran - 2012. 04. 30. 10:39

Llew, ez jó volt. Bár szerintem az utolsó nem áll, de hát ott is a politika ural mindent.
Mondjuk a kérdés az, hogy ki Tywin az amerikai politikában, aki a pénzt adja.

hfeeri - 2012. 04. 30. 16:37

owlman kurvára rosszul tudod! csak a második könyvből lehet spoilerezni! nem arról van szó hogy jelölni kell, hanem arról hogy nem lehet beírni.

“1. Hamarosan ki fog kerülni egy első két részes premierkritika, amit csak a könyveket olvasóknak szánunk és tele lesz spoilerekkel. Ez a poszt ki fog kerülni az oldalsávba, könyves kibeszélő címmel, az egész évadban csak ide jöhetnek majd olyan kommentek, amik a kötet későbbi eseményeire utalnak. És csak a kötetre, tehát 3.-5. könyves spoilereket ide sem kérünk!”

Sex - 2012. 04. 30. 18:40

David R. Blake
Te vagy a hülye ,mert a könyvben egyáltalán nem mentek le barlangba Renly megöléséhez. Minek? Penrose-hoz azért mentek le mert Viharvégnek valami varázsellenes fala volt ,ha jól emlékszem.

kai - 2012. 04. 30. 20:02

Sajnálnám én is nagyon, ha a Reed-eket kihagynák, szerettem őket a könyvben. Szerintem ezek után valószínűleg nem is lesznek már benne, ami olyan szinten érthető, hogy 10 részben nem akarnak kismilló új szereplőt behozni. Bran szerintem is Osha-val fog menekülni, és Rickon is velük megy és kész.

Az első évadot úgy néztem, hogy egyáltalán nem ismertem a könyveket, azóta elolvastam a Varjak lakomája feléig. Az első évad visszatekintve is könyvhűbbnek tűnik, ezt gyengébbnek érzem, valahogy a könyveben minden eseménynek súlya van, itt meg minden súlytalan, mielőtt felfognánk mi történik, már új jelenetre váltunk. De asszem az élményt a könyvolvasással rontottam el, nem a sorozta színvonala változott…

Pesza - 2012. 04. 30. 22:17

@kai
Én is így vagyok vele. A könyveket csak az első évad után olvastam el. Az évad első részei kicsit laposnak tűntek egyébként de én is a könyvolvasásra fogom. Eléggé felpörgött nekem amúgy a sorozat a könyvhöz képest, de tetszik. Az utóbbi két rész pedig nagyon bejött, ami nagy szó, pláne úgy, hogy tudom mi fog történni. A Reedeket amúgy nem hiszem, hogy tudnák nélkülözni hosszútávon.

Gatts - 2012. 04. 30. 22:24

Van egy olyan érzésem, hogy Luwin mestert is életben hagyják és ő fogja vinni Rickon-t. A könyvben úgy emlékszem, hogy őt is kiemelten említette a “megfulladtak” között, itt viszont csak Ser Rodrik neve hangzott el.

Allain - 2012. 05. 01. 00:59

Luwin nem volt említve megfulladtak között, eléggé ütött, mikor a végén meghalt az istenerdőben, sajnáltam is.
Bran überspoiler-jét nem értem, miért kellett Ser Rodrikot mondani mikor ő az egyetlen esélyük a végén…Aki figyelt, az nem fog sokat izgulni, mi lesz a felmentő sereg sorsa

owlman - 2012. 05. 01. 06:06

hfeeri:
Akkor ezt közölni kellene a sorozat készítőivel is, mert saját bevallásuk szerint nem tartják magukat a könyvek határához. :) Lásd trailer.
Pár nem 1.-2. könyves dolog került bele már ebbe az évadba, és ki tudja még mi fog?

Ez rész leginkább Dany-ről és Qarthról szólt, végre láttuk a boszorkánymestereket és az Ashaii nőt.

Szegény Renly friss hullája fölött az özvegye már új esküvőt tervez. Margery sokkal erősebb és kezdeményezőbb karakter mint a könyvben.

Brannál én se értem miért lőtték el, hogy mi fog történni, de végül is ezért jósálom a jósálom. Kiváncsi vagyok a háromszemű varjúra mit fog mondani Osha.

Arya-nál kiváncsi vagyok miért nem Tywin nevét fogja mondani, ha egyszer a füle hallatára tervezi a bátyja megölését.

Most hogy Robb nyugaton van, hasított belém, hogy Edmure Tully hiánya kicsit furán veszi ki magát. Ha szerepelni fog a 3. évadban, akkor hogyan magyarázzák meg, hogy eddig miért nem?

Jaqen - 2012. 05. 01. 08:17

Nagyon jó rész volt, az egyetlen bajom, hogy kihagyták a Jon szálon a sárkányüvegtőröket, szóval gondolom majd Sam találja meg.

David R. Blake - 2012. 05. 01. 11:27

@owlman
Edmure Tully hiányán én is gondolkodtam és kb. a múlt heti rész környékén sikerült előjönnöm egy egész hihető kis teóriával, amit ha meglépnek a készítők, akkor nem hatna erőltetettnek, “hogy, jé még egy felesleges karakter”.
Csak az a baj, hogy a spoiler-policy miatt nem írhatom le, mert szorosan összefügg a 3. könyv eseményeivel.

Csigusz - 2012. 05. 01. 21:51

Edmure Tully-ról volt is szó anno, hogy a sorozatból ki fogják hagyni.
Részemről ez a rész tökéletes volt végig, bár Renly megölése lehetett volna cliffhanger, ehelyett csak az elején ellőtték a puskaport rá – de ha már úgyis költöttek a CGI-ra meg minden, akkor mennyiből állt volna, ha a torkát vágják át torokvédőn keresztül ahogy a könyvbe is volt, egy szívenszúrás helyett? :D

Viszont a másik kritikában nem értem ezt a Tywin istenítést, kb nem tudom miért toronymagasan jó mindig ő ha van egy jelenete. Oké, korrekt a játéka meg minden, de ez a kivételezés mindig…

vargatom - 2012. 05. 01. 22:56

owlman

Margaery szerintem a könyvben ugyanilyen számító és kíméletlen, csak a kiemelt szereplők nézőpontjain keresztül szemlélve ez nem derült ki ilyen egyértelműen. Mindig csak a Sansa és Tyrion, meg később Cersei előtti szerepléseit láthatjuk, de pont előttük kell különösen ügyelnie egy intrikusnak arra, hogy hibátlanul alakítsa az ártatlan, naív kislányt.

Így aztán a könyvekben nem ismerjük meg – egyelőre – a valódi személyiségét és motivációit, viszont a Renly-vel és Littlefingerrel folytatott párbeszédekre ettől még biztosan sor került. Mivel Martin végig asszisztál a sorozatnál, ezért nyilván az ő teljes beleegyezésével kerültek be ezek a plusz jelenetek, amelyekben a nézők betekinthetnek a “színfalak” mögé is.
Az első évadban is volt jó pár ilyen új elem, Robert és Cersei valamint Petyr és Varys közötti beszélgetések például, meg Cersei és Jaime, és azok szinte kivétel nélkül nagyon jók voltak.

A sorozatban sztem azért kellett Margaery valós énjét leleplezni, Littlefinger kavarásait folyamatosan követni, vagy Tywin Lannistert többször előtérbe hozni, hogy legyenek hosszabb távon jelen lévő, az évadokat összekötő szereplők a “másik” oldalon, a Starkokkal szemben. Végig szem előtt kell tartani pár ilyen karaktert, kell az “ellenség” jelenléte is a tévénézőknek.
A könyvek elbeszélésmódja, hogy csak néhány szereplő nézőpontjából követjük az eseményeket, itt nem működik, és igazából még az olvasók figyelmét is sok-sok apró utalás elkerüli (lásd a Renly-Loras viszonyon való tömeges meglepődést)

eLaNoR - 2012. 05. 02. 09:45

Kicsit visszaesésnek éreztem a 2×05-öt, de összességében nem volt rossz.

Azt hiszem, ez amolyan magyarázós rész lett. Úgy értem, végre világos, hogy
– miért papucs Stannis, és
– miért látjuk sokat a Tyrelleket.

Stannis teljesen érthetően azért volt eddig papucs (és utólag belegondolva, a könyvekben is így lehetett), hogy érthető legyen a dilemma, miért nem viszi Melt Blackwaterre. Ezt nagyon klasszul oldották meg.

A Tyrelleket pedig azért láttuk és látjuk sokat, hogy ez a házassági ajánlat, amit Kisujj kapott Margearytől, érthető legyen. Azt hiszem, ezt is szuperül megcsinálták.

Arya szerintem sem fogja Tywin halálát kérni, de nem azért mert megkönyörül rajta :)

Brienne Catnek esküje jelenet alatt borsózott a bőröm, de nem jó értelemben. Ezt már a könyvben is mesterkéltnek éreztem, persze érdekes eseményeknek ágyaz meg, szóval végül nem bántam.

Ellenben Bran álmának előadása alatt a jó értelemben rándult görcsbe a gyomrom. Egyébként is, az egész rész alatt csak azt éreztem, hogy szegények, fogalmuk sincs mi vár rájuk. Már az elején Renlyt is hátborzongató volt látni, végig amolyan doctor who-san mondogattam magamban, hogy “I’m sorry, I’m so sorry.” Ezért éreztem visszaesésnek ezt a részt, mert az előző négy részben el tudták feledtetni velem a jövőbeli könyves eseményeket, de most nem.

Impi - 2012. 05. 02. 10:21

Valaki okosabb magyarázza már meg hogy Harenhalban Jaqen H’ghar miért a Vörös istent emlitette én eddig azt hittem ,hogy az Ezer Arcú Istenben hisz (Jaqen H’ghar egyes fejtegetések szerint Syrio Forel és belegondolva mekkora lenne már:D:D)Amugy ez a rész után mostmár biztos hogy 3 kűrt szóval zárják az évadot az elhintet infoból gondolom:D

eLaNoR - 2012. 05. 02. 10:35

@Impi
A könyvben is a vörös istent említi, de a magyarázatát nem tudom.

Llew - 2012. 05. 02. 10:57

eLaNoR
“ez a házassági ajánlat, amit Kisujj kapott Margearytől, érthető legyen”
Kisujj házassági ajánlatot? Szerintem ilyenről szó sem volt, és ha jól emlékszem a könyvben meg fordítva volt. Kisujj tett ajánlatot, de nem a maga nevében.

jiliac - 2012. 05. 02. 11:35

Összességében ez a rész már a végjáték alapköve volt. Az, hogy Arya ebben a helyzetben miért nem mondja 3. névnek Tywint, szerintem nem lesz rá alkalma mert addigra már Tywin nem lesz Harrenhalban. Amúgy hihetetlenül jól érzi a szerepet a kislány, Tyrion mellett talán ő az aki abszolút 100% tökéletes erre a szerepre.

Én is kicsit úgy érzem előre spoilereztek a készítők Ser Rodrik halálával kapcsolatban, nyilván megvolt rá a jó okuk, véleményem szerint viszont kár volt. Én úgy gondolom ha Luvin mestert életben hagyják akkor max. ő fog Rickonnal menni délre, és Brannel megy Osha+Hodor északra. De így vagy úgy Luvin mester lekerül a képernyőről. Nem hiszem hogy a két testvér együtt menne északra, nem lenne logikus.

Magarey sokkal jobban bejön mint a könyvben, rendkívül ambiciózus és nem is rejtegeti, +Kisujj sem kevésbé ambiciózus :), szóval tetszett a jelenet nagyon. Szerintem sokkal jobban meg lesz magyarázva a végkifejlet a sorozatban mint a könyvben ahol csak egyszer megjelennek a Tyrellek, és öröm és boldogság van, mintha így lett volna tervezve.

És hát a falon túli képsorok, basszus kegyetlen egy világ az ott, a forgatás sem lehetett piskóta, de megérte, inkább ilyenekre költsék a pénzt, minthogy minden részben +1-2 percig sárkányt meg rémfarkast mutogassanak.

vargatom - 2012. 05. 02. 12:16

Impi

Gondolom azért a vörös istennek tartozik három élettel, mert a tűz emésztette volna el őket, ha Arya nem lép közbe.

owlman - 2012. 05. 02. 17:01

vargatom:

Szerintem a könyvbeli Margaery egészen más volt, tapasztalatlanabb, jobbszívűbb és naivabb.
(Emlékszel, még a Loras tompította egy bizonyos jelentben, hogy ne használja a “kell” szót, hanem formálisan ugyan, de kérjen).
A sorozatbeli Margaery “megörökölte” a könyvbeli nagyanyja, a Töviskirányő ravaszságát, és majdnem kétszer olyan idős lett mint a könyvben.

David R. Blake:

Edmure teljes kihagyása megoldható azért, de már a 2. évadban jelentős szerepe lenne. Miatta nem tud Tywin serege nyugatra menni és ott ragadni, és többek között ezért nem nyer Stannis a feketevizi-csatában az évad végén.
http://awoiaf.westeros.org/index.php/Battle_of_the_Blackwater

vargatom - 2012. 05. 02. 18:56

owlman

Mondom, szerintem meg a könyvbeli Margaery csak megjátssza magát, de azt baromi jól csinálja :) Gondolj bele, hogy mely POV karaktereken keresztül ismered – Cat, Sansa, Cersei, Tyrion. Egyikükkel sem adódott olyan helyzet, ahol megmutatkozhatott volna a valódi jelleme, ha bárki előtt is felfedte volna magát akkor iszonyú nagy bajba került volna.

Szóval engem egyáltalán nem lepne meg, ha idővel ott is lelepleződne. Így bemutatva viszont remekül lehet adni a lovat vele Cersei paranoiája alá, többek között. Ha olvastad a későbbi könyveket (amikből elvileg itt nem lehet spoilert írni) akkor biztos tudod mi mindenre gondolok…

Aztán persze lehet hogy az anyja nem bukkan fel később és Margaery-ben vonták össze őket, de sztem még így is valószínűbb hogy a karakter valós arcát láthattuk. Már csak azért is mert biztos hogy a mutterjának is lesz még egy-két jelenete… így vagy úgy :)

szamoca - 2012. 05. 02. 23:22

!!! Breaking news 5. kötet – ha esetleg valakit érdekelne: az A. kiadó honlapján előrendelhető a Sárkányok tánca!!!!! :)

Várható megjelenés: 2012.05.29. :)

Gaabor10 - 2012. 05. 03. 04:43

én mondjuk nem dobtam volna be most azt, hogy mit jelent a 3 kürtszó, óriási csalódás.

Aszusz - 2012. 05. 03. 17:16

Én inkább azt nem értem, hogy mi volt az a nagy meglepetés: mindenkinek (az Őrségben) tudnia kell a kürtszó jelentését. Nekem úgy tűnt, mintha mindenki meglepődne azon, hogy Sam mondja, hogy a 3 mit jelent, és Sam lenne az egyedüli jólértesült, aki olvasta valahol.

Llew - 2012. 05. 03. 17:31

Aszusz
Igen, ez kicsit hülyén lett megmagyarázva, mert az végül is nekünk szólt.

eLaNoR - 2012. 05. 03. 21:40

A három kürtszó bevezetése szerintem pont így volt jó, engem épp a könyvben irritált, hogy mindenki ismeri, miközben minden más infót a Másokról többezer(?) év homály fed.

@Llew
“Kisujj házassági ajánlatot? Szerintem ilyenről szó sem volt, és ha jól emlékszem a könyvben meg fordítva volt. Kisujj tett ajánlatot, de nem a maga nevében.”
Jogos… A sorozatban dominánsabbnak éreztem Margaeryt, Kisujj kérdéseit inkább költőinek fogta fel az agyam, ezért fogalmaztam így.

stoppos - 2012. 05. 03. 22:25

Sziasztok!!

Most tartok a Királyok csatája könyvben a 3/4-nél. Mennyire lett könyvhű idáig a 2. évad?

Impi - 2012. 05. 04. 07:09

Igazából nem lehet még megmondani hisz az első évadban is sok késöbbi könyvböl megismert visszaemlékezést is felhasználtak és az 5. kötet csak hó végén jelenik meg, bár a kihagyott szálak és az új jelenetek jóval meghaladják az előzőét, ha 100% a teljes szó szerinti hűség akkor én egy olyan 45-55%ot adnék neki(amenyiben a kihagyásokat nem vesszük).

Aszusz - 2012. 05. 04. 09:40

@eLaNoR
A három kürtszó bevezetése szerintem pont így volt jó, engem épp a könyvben irritált, hogy mindenki ismeri, miközben minden más infót a Másokról többezer(?) év homály fed.
Szerintem viszont nem meglepő. Az eskü szövege sem másult meg 8000 év alatt (bár van olyan elmélet, hogy menet közben kiegészítették ezzel-azzal). Az Őrség szokásai is többé-kevésbé változatlanok. Simán lehetett egy protokoll, amit minden újonc megtanul, hogy mit jelent az 1-2-3 kürtszó. Ezt még akkor is tudniuk kellett, ha amúgy nem hitték, hogy a Mások visszatérhetnek még. Nem hiszem, hogy a Falon túl sokan kétségbe vonták volna a 8000 év előtti eseményeket. Délen sokan gondolhatták, hogy ez csak legenda, de a Falon nem. És a Falra is főleg északiak mentek szerintem. A meglepetés inkább annak szólt, hogy a Mások visszatértek. De Othor megjelenése után talán még ez sem volt annyira meglepő. A felderítők meg szerintem hallottak furcsa dolgokat, ők eleve elfogadóbbak voltak ezen a téren.

jiliac - 2012. 05. 04. 11:54

Szerintem a Mások témaköréről hasonlóképpen gondolkodik a Westerosi ember, mint egy átlag ma élő ember a régi korok legendájáról. Egyrészt nem hallott róla lévén nagyon régen volt, másrészt ha hallott-olvasott is erről akkor betudja mesének. A falon élő emberek is ugyan olyan átlag emberek szóval biztosan nem hisznek a Másokban mert mesének tartják. Ez alól talán a felderítők kivételek, mert ők azért sok mindent tapasztalnak, “közelebb vannak” a falon túli világhoz, de persze ettől a tény még tény: nem látták a Másokat több mint EZER éve. Szóval 1; 2; a lényeg, a többit meg elfelejtjük, mert minek megtanulni ha egyszer ennyi éve senki se használta. Azért azt se felejtsük el, hogy azok ott a falon túl főleg rablógyilkosok, erőszaktevők, tehát nem nagy “elmebajokokról” van szó többségükben. De a nézőnek nyilván el kellett mondani a 3 kürtszó jelentését “vetés” címszóval, hogy majd a végén lehessen “aratni”. Úgyhogy szerintem is korrekt volt az úgy Sam “okoskodásával” tálalva.

TJ - 2012. 05. 07. 11:19

Ismét ötperces rész… mi lesz még itt később? :)

Bálint - 2012. 05. 07. 11:37

Ez a rész tele volt zseniális és borzalmas megoldásokkal. Theon szála határozottan jobb, mint a könyves, Daenerys és a fűszerkereskedő nagyon jó volt, Arya és Tywin párbeszédei is. A Vérebnek is jó jelenetei voltak. Sikerült megoldani a Jaquen 2. gyilkosságát is, hogy logikus legyen.
De a Robb flörtöl a csajjal, a Jon Snow személyesen kéri, hogy ő ölhesse meg Ygritte-t, aztán meg üldözi, a Kisujj találkozik Aryával mind nagyon rossz lett.

jiliac - 2012. 05. 07. 11:48

A 6. rész is korrekt volt szerintem, itt már többhelyen lényeges eltérések voltak a könyvhöz képest, de többségük nekem tetszett. Ami meglepett az Kisujj felbukkanása volt Harrenhall-ban. Azt most hagyjuk, hogy max. repülővel (sárkányháton) érkezhetett oda ilyen gyorsan, de Arya “felfedezése” merész húzás volt a készítők részéről. Ki tudja mit kezdenek ezzel a jövőben, de engem meglepett mindenesetre.

A Királyvári események kb. így játszódtak le, + a véreb durva nagyon.

Qarth ismét jópár remek párbeszédet hozott, korrekt volt az egész ahogy van, bár én úgy emlékszem hogy Doreah hal meg itt, vagy az a 3. kötet? Nem tudom sajnos összefolynak a könyvek.

A deresi események és Ser Rodrik halála is logikus volt (kár volt “elspoilerezni” az előző részben), mert ha pl. Mikkent fejezik le annak semmilyen súlya nem lett volna, hozni kellett valakit akit a nézők jobban ismernek. A fiúk elindultak, végre lehetett látni Borzaskutyát is, sajnos nem akcióban, mert a könyvben azért egy pár kezet-belet-fejet hagytak maguk után a kis kutyulik.

TJ - 2012. 05. 07. 12:53

Doreah a könyvben még a sivatagban hal meg mielőtt Qarth-ba értek volna. Irri és Jhiqui élnek és virulnak.

mukuru - 2012. 05. 07. 16:50

nos
pozitívumok:
– semmi tökölés, egyből winterfell elfoglalásával kezdünk. remek megoldás, pont elég felvezetést kaptunk az előző részben.
– myrcella elhajózása és lázongás kings landingben. a főváros szál többnyire mindig kiváló, de itt mindenki különösen odatette magát. (azért a fősepton karjának letépése megért egy facepalmot…)
– nem akartam megölni magam shae jelenete közben, ez az eddigiekhez képest hatalmas javulás
-RAMSEY SNOW LÉTEZIK! itt konkrétan óbégattam örömömben, mert arra készültem, hogy ki lesz vágva a karaktere.

és a többi…
– az arya tywin jelenetek amennyire szórakoztatóak, annyira irreálisak. a lannister ház feje miért osztaná meg minden nyomorát egy jöttment északi 10 éves lánnyal, aki egy hete a cselédje? és az a littlefingeres jelenet (aki amúgy megint random teleportálgat, de ezen már csak forgatom a szemem) ahogy a lány próbálta kerülni a tekintetét, az meg folyamat bámulta, mint valami elbaszott sitcomban.
– a robb – jeyne(vagyhogyhívják) flörtölgetéstől is sírnom kell, nem is értem mit akarnak kihozni belőle. az nyilvánvaló, hogy hazudik, de közben kémkedik tywinnek?
most hogy catelyn is megjött, különösen nem tudom hogy akarják megoldani a későbbi dolgokat. már ha tényleg jeyne és nem új karakter.
– jon snow. mi a faszom volt ez? teljes időhúzás amit lehetett volna inkább valami értelmesebbre fordítani. nem öli meg a csajt, direkt félrecsap, aztán kergetőzik meg hempereg vele öt percet a hóban. erre tényleg kurva nagy szükség volt. egy nem tudlak megölni, eriggyé’ egyszerűbb lett volna és a karakter sem látszana teljesen idiótának. sorozat jont már lassan jobban utálom mint könyv jont, ami azért elég nagy kihívás.
legalább ygritte pont olyan idegesítő volt mint a könyvben, ami valahol pozitívum.
– qarth. hol is kezdjem. miért kell danyt teljesen eszelősnek beállítani? már lassan nem fejez be mondatot anélkül, hogy ne üvöltözne egy “i will burn valami/valaki down”t. az egy dolog, hogy fiatal és naiv, de ne viselkedjen már úgy mint aki nemnormális.
daenerys amúgy is totál karakteridegen idén, már a múlt héten is kiakadtam mikor elküldte stirchelni doreaht, de a mai már sok volt. igazán érdekelhette volna legalább egy kicsit, hogy legyakták a fél khalasarját meg a kis barátnőjét.
– ami amúgy a legnagyobb “miért?” a részben. kinek ártott irri? nem hiszem, hogy óriási költségekbe került volna megtartani a karaktert, de ha már megölik legalább valami érzelmet próbáljanak kiváltani. mert ez így, hogy dany kb le se szarta, siralmas volt.
– a sárkányrablás mizéria is totál felesleges, enélkül is eljutott volna a warlockokhoz (mert biztos ők voltak, habár gyanítom, hogy vagy daxos, vagy doreah segített nekik).
az egész évadból a house of the undying-ot vártam a legjobban, (ami amúgy miért egy torony?) de már kezdem felkészíteni magam, hogy brutálisan turbófos lesz. max kellemesen csalódok.

szóval tl,dr értem én, hogy tv, meg kevés a pénz, meg egyszerűsíteni kell, de ez könyvadaptáció helyett már nagyon kezd átmenni fanfictionbe.
az évad és az egész sorozat eddigi messze legrosszabb része. it is known.

ezisazis - 2012. 05. 07. 17:12

A könyvben is Bran álmodja meg Deres ostromát?

Atter - 2012. 05. 07. 18:15

Én úgy emlékszem, hogy igen, Bran álmodja (amúgy tök azt hittem, hogy az évad végére hagyják ezt a szálat -amolyan cliffhangernek).
Viszont az ellopják a sárkányokat dolog abszolút nem dereng a könyvből. Bár tény, hogy régen olvastam :D

Nensis - 2012. 05. 07. 18:43

Én úgy emlékszem, hogy nem Bran álmodja, hanem Jojen, csak hát ő nincs.
A sárkányok ellopása nekem sem rémlik…

schray - 2012. 05. 07. 20:14

Van egy érzésem, hogy Jeyne Westerlinget kihagyják és Robbot a Volantisi nővel hozzák össze. Ezen vajon miért kell változtatni? (a többi eltérést megértem, sőt a Tywin-Roose Bolton csere tetszik, a Harrenhallos szál mindenképp jobb így)

szamoca - 2012. 05. 07. 20:51

Nekem nagyon tetszett ez a rész!!! Szerintem még mindig nagyon jól oldják meg azt, hogy haladjon és érthető legyen a történet. :) Teljesen rendben építkeznek! A változtatások pedig kifejezetten tetszenek!

Ha figyelembe vesszük a könyv terjedelmét, komplexitását és azt hogy egy-egy jelenetet/eseményt (és ami a kettő között van…) milyen részletesen ír el Martin, akkor szerintem sokkal jobban lehet majd érteni a könyvet nem olvasóknak is, hogy mi miért történik és mi is lesz a későbbiekben a motiváció.

A sárkányokat a könyvben tényleg nem rabolják el, de e nélkül azt hiszem nem lenne érthető, hogy mi a fenének is megy majd Dany a Halhatatlanok-hoz?
Azon azért meglepődtem, hogy Ser Jorah sehol….

A legjobban most arra leszek kíváncsi, hogy a Tywin-Arya szálból mit hoznak majd ki. :)

Higuain - 2012. 05. 07. 21:08

Szerintem is Bran álmodja, úgy emlékszem Jojen-nek mesél róla. Én Jaime-t hiányolom, persze tudom, hogy fogságban van, és a könyvben sem sokat szerepel, de Rob sem szerepelt sokat eredetileg.És Charles Dance egyszerűen zseniális ebben a részben is, tökéletes választás Tywin szerepére, már a pillantása is félelmetes.

Dize - 2012. 05. 07. 21:32

Bran álmodja, figyelmeztet is mindenkit nehogy víz közelbe menjenek. Azután Jojen segít neki elmagyarázni hogy az álmok szimbolikusak. Őket sajnálom hogy kihagyták. Jon meg wtf..

Gaabor10 - 2012. 05. 07. 22:03

De a könyvben Dany pont, hogy talán Drogonnal megy be a House of Undyingbe, nem? ez így kicsit összevissza van.
Luwin se ment Branékkel, így nem nagyon tudnak Rickontól különválni.

madwe - 2012. 05. 07. 22:06

attól tartok, hogy Jon Snow sztoriját túl átírják. ha a havas nem azért áll át, mert parancsot kap, hanem azért, mert ELTÉVEDT A HÜLYÉJE, akkor szerintem leteszem a sorozatot…

Aszusz - 2012. 05. 07. 22:19

És hol van Szellem? Jon simán az arcába röhöghetne Ygritte-nek, hogy höhö, van egy rémfarkasom, ő majd megtalálja az utat…
De szerintem az lesz, hogy Y. visszavezeti Quorinékhoz, és cserébe Jon elengedi. És akkor visszajutunk az eredeti felálláshoz. Remélem.

mmonitor - 2012. 05. 07. 23:45

madwe – ez volt nekem is az nelső gondolatom amikor néztem

Llew - 2012. 05. 08. 00:05

WTF? Ez meg mi volt? A Got stáb valami más fantasyt is forgatott a nyáron aztán az csúszott be adásba?
Jó ennyire persze nem tragikus a helyzet, de nagyon rossz eltérések vannak egyes helyeken.
Kisujj Harenhalban? Minek, hogyan? Ráadásul felismeri(?) Aryát?
Jon szálát mit kell itt kavarni, mikor semmi értelem nem volt.

Hor1 - 2012. 05. 08. 00:44

“attól tartok, hogy Jon Snow sztoriját túl átírják. ha a havas nem azért áll át, mert parancsot kap, hanem azért, mert ELTÉVEDT A HÜLYÉJE, akkor szerintem leteszem a sorozatot…”

Na ettől egy kicsit a monitorra prüszköltem az almalevet. :D

Allain - 2012. 05. 08. 01:07

Hor1 +1, hatalmas beszólás :)
Nekem sem tetszik a sok változtatás. Ser Rodrikot megölték?
Már vissza is tért Torrhen mezejétől? Helyette meg behozzák a fattyút, akinek régen holtan kellene feküdnie, mert megérdemli? Robb-ék azt gondolják, hogy Theon pár haverral ugrott el a szárazföld közepébe, több száz kilométerre a tengertől? Egyértelmű, hogy megtámadták egész északot, nem csak egy túl jól sikerült lerészegedésről van szó.
Dany meg Jon extra jelentekről nem is beszélve, a könyv nagy részén túl vannak, legtöbb szereplőnek alig maradt jelenete, ha ennyire jól állnak az idővel, akkor miért nem lehet rendesen megcsinálni az egészet?

Gaabor10 - 2012. 05. 08. 01:24

Allain: milyen fattyú, akinek holtan kellene feküdnie? Bolton fattya nagyon is él még és fog is egy darabig, ha rá gondoltál.

Allain - 2012. 05. 08. 01:35

Igen rágondoltam. Él? Nekem úgy rémlik, hogy megölik, és csak Bűzös marad életben, akit visszavisznek Deresbe. Még Bolton is mond róla vmit, hogy nem sajnálja.
Nem ő veszi el erőszakkal azt a hölgyet, akit utána meg is ölet?

Hor1 - 2012. 05. 08. 02:16

Bűzös a fattyú.

mukuru - 2012. 05. 08. 02:30

Allain: a könyv végén, mikor visszatér a katonáival és legyakja a vasszülötteket kiderül, hogy egy laza nekrofíliával egybekötött nemi erőszak után ruhát cseréltek a bűzössel, hogy az északiak őt öljék meg maga helyett. szóval aki theon tanácsadója volt a várban az végig ramsay snow/bolton álruhában.

jiliac - 2012. 05. 08. 09:56

Hor1: Jon Snow témához egészen jól megfogalmaztad amit én akartam ezzel kapcsolatban leírni :), én azért nem teszem le ezért a sorozatot, de nem kapnak ezúttal jó pontot a készítők tőlem az biztos. Nem értem egyenlőre minek kellett azt úgy megoldani, megkavarni, mikor ott volt a könyvbeli totálisan egyszerű esemény, azt kellett volna leforgatni. Na mindegy.

zolij - 2012. 05. 08. 11:50

Kisujj megjelenésén Harenhallban nem kell ennyire kiakadni. Oké, hogy nincs a könyvben, de a karakterébe simán belefér, hogy felismeri Arya-t, de nem szól róla. Az ő érdeke fenntartani a status quo-t, azzal semmit se érne el, ha Arya visszakerülne a Lannisterekhez túszként (na meg van némi előélete Cattel, már csak ezért sem fogja felfedni a lányát)

Allain - 2012. 05. 08. 12:41

“attól tartok, hogy Jon Snow sztoriját túl átírják. ha a havas nem azért áll át, mert parancsot kap, hanem azért, mert ELTÉVEDT A HÜLYÉJE, akkor szerintem leteszem a sorozatot…”

Lehet nem is akkora hülyeség, ezt írták a 7. részről az egyik oldalon:
“Jon will lose his way in the wilderness”

Binky - 2012. 05. 08. 12:41

Engem az irritál, mint már többen írták, h már nem csak Cat, hanem Kisujj is csak úgy teleportálgat egyik táborból a másikba, miközben háború van, és mindenhol gyilkosok meg útonállók állnak, ők meg simán járják a világot?! Ne már! Kisujjt amúgy is rühellem, csak szerepeltetni akarták sztem, azért csinálták ezt a jelenetet, ami engem is zavart. Tywin meg tényleg mit dumál egy 10 éves szolgával?!!! Ilyen nincs! A könyvben is csak egy egér volt Arya, sztem így kellett volna maradnia, mert ez reális.
Ygritt üldözős jelenet sztem se kellett volna, de a csaj legalább jó választás volt.
Tyrion pofozkodása nagyon bejött! Én nagyobbat adtam volna a kis hülyének. Viszont az ellenük való támadást valahogy súlytalanak éreztem. A könyvben olyan jól érzékeltem, h mindenki fél, és irtó nagy zűrzavar van. Itt meg voltak olyan képek, mikor a statiszták csak álltak és emelgették a botjukat, meg se mozdultak. Elvileg mindenki állatul verekedett, meg megpróbáltak mindenkit kinyírni a nemesek közül, nem?!
Theon meg egy hülye idióta, csak úgy mint a könyvben. Annyi esze sincs, h egy lefejezéshez megfelelő kardot kérjen, kikapja a sajátját és azzal csapkod.

Ja és a Jonos ELTÉVEDT A HÜLYÉJE beszóláshoz plusz egy piros pont!!!! :D Röhögtem vagy 10 percig! :D

Hor1 - 2012. 05. 08. 17:24

jiliac: Azt nem én írtam, csak nagyon tetszett a szöveg. :) Én letenni nem fogom, de nagyon remélem azért, hogy nem húznak meg egy ilyet, és ez csak egy kis kitérő volt az együttalvással.

Csigusz - 2012. 05. 08. 20:04

Roose Bolton fattya rémlik… mármint, hogy van neki olyan. De itt most ki is volt ő, vagy mit kellett volna látnom? Mert erről lemaradtam most :)

Az átírásokhoz lassan nem tudok mit szólni már annyi van, Jon és Dany sztorijának haladása ebben a részben egy facepalm-ot ért csak részemről.

Valamint Amory Loche nem a későbbi könyvekben hullik el? Mintha még valami medveverem is rémlene Brienne-nel.

MikkaMakka - 2012. 05. 08. 21:05

ezért jó h nem olyan régen olvastak a könyveket, nekem még nem folynak így össze a dolgok.pár átírást én se értek miért kellett, de azért nem is estem tőlük kétségbe
viszont Rickon akkor megy Branékkel északra?

Llew - 2012. 05. 08. 21:24

Csigusz
Bolton fattyát még nem láthattad, mert nem volt. A könyvben Deres ostromakor jelenik meg, és Ser Rodrik halálához van köze.

tiktak - 2012. 05. 08. 23:12

rá kellet jönnöm,hogy nem tudom felmérni,hogy mennyire jó ez a sorozat. Egyszerűen szinte perverz élvezetet jelent,ahogy tudom,hogy mi fog történni és szinte teli szájjal röhögök,vagy felsóhajtok, legyintek a szereplők mondataira, reakcióira a könyv ismeretében. Ez miatt szinte szóba sem jöhet,hogy olyannal nézzem,aki nem olvasta a könyvet. rettegtem tőle,hogy így nem lesz az igaz, de rájöttem,hogy így az igazi :)
Olvastam a rész kritikáját és nem is tudom elmondani mit érzek,amikor olvasom,hogy Robb szerelmi szála elhanyagolható :):) Bár azért nagy f*szok az rendezők,sokkal több teret engednek ennek a szálnak,hogy majd jöjjön aminek jönnie kell.

Bolton fattya nem az aki kis bőrdarabot küld emlékbe Catnak?

Nem tudom mennyit lehet itt spoilerezni. Minden könyvből ér?vagy most még csak a másodiknál tartunk?

Foxtrot - 2012. 05. 08. 23:24

Sztem amúgy azért dumál annyit Tywin Aryaval mert így tudják csak a háttérsztorit elmondani a nézőnek.
Mycella elhajózása, én azt nem értem miért szipogott a kiscsaj, pont egy hete olvastam az egyik könyvben amikor visszaemlékeznek, hogy “milyen bátor volt,miközben az öccse szipogott”, ennyire nem figyelnek oda? vagy csak úgy gondolják h mire a sorozat odaér addigra mindenki elfelejti a jelenetet?

Llew - 2012. 05. 09. 00:14

tiktak, csak a másodikból ér, itt vannak a szabályok:
http://www.sorozatjunkie.hu/2012/03/31/game-of-thrones-2-evad-a-menetrend/

owlman - 2012. 05. 09. 11:01

tiktak, csak a másodiknál tartunk, de szerintem ahogy a winteriscoming.net – en, itt is engedni kéne elfehérítve a 3-4. könyves spoilereket.
Enélkül nehéz megbeszélni a lényeges dolgokat, sőt nagyon nehéz értelmes beszélgetést folytatni. Lásd lent.

A pillangó-hatástól kicsit félek, mert ha ennyi minden változtatnak, akkor hogy maradnak később a könyvek keretein belül?

Pillangó hatásra pl.:
Rickon és Bran nem válnak el , mert nincsenek Jojenék.
Edmure Tully hiánya Hogy a ménykűbe fogják később bemesélni, hogy jé Cat van egy öcséd csak eddig az egész háború alatt búkált és egy szót se halottunk róla? Ha pedig teljesen kihagyják, akkor az nagyon durva változtatás lesz.

Jaqen - 2012. 05. 09. 11:13

owlman: Szerintem Jojenéket, és a Tullykat is behozzák a harmadik évadban.

Binky - 2012. 05. 09. 13:23

Sztem nem tudják őket behozni később. HOgy csinálják? Jojenéknek már Winterfellben kellett volna lenniük. Most Bran meg Rickon elindulnak a vakvilágba Oshával meg Hoidorral. Hol a fenében futnak véletlenül össze Jojenékkel? Hát nem tudom. Durva változtatások lesznek, ami majd nagyon rossz szájízt fog hozni sok könyvolvasónak sztem.
A sárkányok ellopása is durva sztem. Ez tényleg idiótának mutatja Danyt. Ennyire nem védte őket??! Sztem egy csomó őre van mindig rajtuk, már amennyien vannak, igaz erről nincs szó a könyvben, de ilyen baklövésnek nem szabadna előfordulnia. Simán is elmehetne a halhatatlanok csarnokába, a múlt részben már meghívta az egyik fickó.

Bruzsy - 2012. 05. 09. 14:21

owlman: wordpressen kommenelő nem változtathatja a komment színét, még tagekkel sem. alul látod, hogy mit használhatsz, ennyi. így nem működik sajnos.

Aszusz - 2012. 05. 09. 14:32

Szerintem Bran és Rickon még nem indultak el a vakvilágba – még csak elrejtőznek, nem? A farkasok meg megszívatják Theont. Az elindulásuk csak az évad végén esedékes.
Ráadásul, itt az idővonalak szerencsére összeérnek. Jonnál lassan esedékes az első farkasálom, és ekkor Bran a kriptában dekkolt. Ami remélem tényleg így lesz.

Csigusz - 2012. 05. 09. 18:47

Amúgy nem tudom csak velem van-e így, de Xaro Xhoan castingja számomra azért lett fenomenális, mert a 2 méteres fekát minden jelenetben egy kosaras mezben látom magam előtt, vagy mondjuk szónoklat közben pörgeti a lasztit az ujján… Szinte annyira adja magát. Vagy csak én vagyok ennyire elvont? :D

Jaqen - 2012. 05. 09. 21:23

Binky: Egyszerűen összefutnak velük az erdőben, mondjuk itt is elindultak Deresbe, de nem értek oda időben, ezért találkoznak később, vagy valami ilyesmi. Nem megoldhatatlan, csak egy kis kreativitás kell az íróktól :)

jiliac - 2012. 05. 10. 08:09

Binky: ha nem védte volna őket Dany, akkor az a sok sok legyilkolt őr meg dothraki hulla nem lett volna ott, és ugye Xaro házában voltak ami eleve egy igen nagyfokú védelem, szóval ebbe szerintem nem lehet belekötni. DE azon túl, hogy sárkányok ellopása érdekes húzás volt, én valószínűsítem, hogy Mormont távolléte itt az igazi kérdés, és szerintem az írók itt két legyet akartak ütni egy csapásra. 1: a könyvet nem ismerőknek ez egy remek motiváció hogy Dany elmegy a Warlock-erődbe, 2: a későbbi könyvekben lesz egy kritikus pont Dany és Mormont között, ugye nem volt itt mikor a sárkányokat ellopták, rgo mást csinált és így a néző visszatekinthet erre a jelenetre, hogy húú tényleg “azért” nem volt itt, így Dany joggal teheti azt amit tesz. Remélem ez elég spoiler mentes volt :)

owlman - 2012. 05. 10. 12:26

Jaqen:

Végülis találkozhatnak Jojenékkel tudjátokhol amikor az Éjkirályról mesélnek egy romos erődben.

Csak az a kérdés, a Tullyknál is, meg Jojenéknél is, hogy
eddig miért nem ott voltak, ahol a karakterüknek a motivációik, képességük, jellemük szerinti lennie kellene Így karakteridegen és furcsa lesz a feltűnésük..

ixub - 2012. 05. 11. 08:08
Cave - 2012. 05. 11. 23:33

Ez a rész a könyv ismeretében olyan volt, mint, hogy egy klasszikust idézzek ” sajtreszelővel rejszolni, kissé élvezetes, de roppant fájdalmas!” Ami itt történt, abból a könyvben semmi sem történt meg, talán csak Bran és Theon beszélgetése a szobában. A vesszőfutás a kikötőből a várba lovon semmivel sem került volna többe mint így, és sokkal látványosabb lett volna. Félő, hogy kihagyják a Porkastélyt Dany látomásaival, pedig azok megmutatják a múltat, és a jövőt is.A Reedek kihagyásával így is elvágtak egy a múlthoz köthető szálat.Vagy az a terv, hogy a 7. évad végén Martint kiáll a kamera elé, és 10 percben vázolja az egészet :(

Gaabor10 - 2012. 05. 12. 02:46

Cave: porkastély?? a Hallhatatlanok Házára gondolsz? az 100% hogy benne lesz!!!

owlman - 2012. 05. 12. 18:31

A porkastély, vagyis a Halhatatlanok Háza ahol a boszorkánymesterek laknak szerepel a főcímben. Az a fekete torony a makett-Quarth-ban.

yeeeyha - 2012. 05. 13. 09:35

Nekem eddig minden változtatás tetszik, de nem rész kihagyásokra értve.

hfeeri - 2012. 05. 14. 13:15

Nagyon gyenge lett a 7. rész véleményem szerint. A lényeges dolgok teljesen súlytalanok voltak, ezek az átírt történetszálak pedig gagyik.. :(

Pesza - 2012. 05. 14. 14:48

Ezt a részt nem tudom hova tenni. Nem értem, hogy tényleg miért kell ennyi változtatás. És itt most nem a Lannister(Frey) haláláról beszélek, hanem ami Quarth-ban történt. Egyszerűen nem látom, hogy ott miért kellett ennyit változtatni. A többinél érzem, hogy próbálják egyszerűsíteni a történetet és csökkenteni a szereplők számát de erre most mi szükség volt?

Hor1 - 2012. 05. 14. 15:20

Jon szálát is elrontják, meg Danyét is.. Nem lesz ez így jó. :/

Holy - 2012. 05. 14. 16:20

Nem értek egyet az elégedetlenkedőkkel.Szerintem nagyon hangulatos epizód volt, és a változtatások ellenére is magával tudott ragadni.Attól hogy valami nem úgy történik mint a könyvben még nem jelenti hogy rossz.

Pesza - 2012. 05. 14. 16:26

Én nem bánom ha változtatnak, és nem is éreztem rossznak a részt. Egyszerűen csak nem értem, hogy amikor valami jól meg van írva a könyvben és szerintem könnyen is kivitelezhető lenne akkor miért írnak valami teljesen mást? Csak arra tudok gondolni, hogy próbálják izgalmasabbá tenni.

winnie - 2012. 05. 14. 16:28

nem szorulnak rá szerintem. eégsz egyszerűn azért, mert vannak a készítőknek saját elképzeléseik is, vagy éppenséggel rá vannak szorulva, hogy valamit másképpen játszanak meg, bizonyos okok miatt, amiket talán nem ismerünk. ha ismerném a könyvet, én örülnék, hogy várnak meglepetésel. bár affene tudja:)

Lajoska67 - 2012. 05. 14. 16:32

Egy igen/nem válasszal közöljétek már velem, hogy a két elégetett hulla az ugye átverés, és nem a két gyerek volt.

Pesza - 2012. 05. 14. 16:33

Van amelyik változtatás kifejezettem tetszik. Engem csak okok érdekelnének de nagyon :)

wondorog - 2012. 05. 14. 16:48

“Egy igen/nem válasszal közöljétek már velem, hogy a két elégetett hulla az ugye átverés, és nem a két gyerek volt.”

Igen, red herring.

Bálint - 2012. 05. 14. 18:54

@winnie van, hogy van remek megoldásuk, de van hogy az ember fogja a fejét, mert belenyúltak valami olyanba aminek később jelentősége lesz, vagy megváltoztatja egy karakter jellemét és egyszerűen nem érteni, hogy miért (egy 3 perces beszélgetést A és B között kicserélnek egy 3 perces beszélgetésre A és B között, csak épp itt-ott belenyúlnak így a sorozatban részenként változik A jelleme). A könyvek egyik legjobb tulajdonsága szerintem, hogy a történetben nagyon kevés a “hiba”, az olyan események, amiket ne lehetne megmagyarázni, az olyan tettek amik nem illenének egy karakter jelleméhez.

Lajos - 2012. 05. 14. 19:22

Nagyon nem félnék ezektől a változtatásoktól, mivel Martin is ott ül mellettük és egyeztetnek vele. Nyilván a médiumból kifolyólag változik a történet is, de sebaj, legalább vannak meglepetések azoknak is akik olvasták a könyvet, ahogy winnie mondta.

Zumm - 2012. 05. 14. 19:36

Olvastam a regényeket, és örülök, hogy van benne olyan fordulat, amit nem tudtam előre. Ez a quarth-i szál például üdítő különbség volt nekem, kíváncsi vagyok, meddig ül a trónján Xaro király :)

morpheus42 - 2012. 05. 14. 19:43

“madwe – 2012. 05. 07. 22:06
attól tartok, hogy Jon Snow sztoriját túl átírják. ha a havas nem azért áll át, mert parancsot kap, hanem azért, mert ELTÉVEDT A HÜLYÉJE, akkor szerintem leteszem a sorozatot…”

Surprise!

Llew - 2012. 05. 14. 20:36

Hát nem tudom mi lesz még itt. Komolyan ezek után már nem nagyon lepődnék meg, ha Stannis megnyerné a Fekete-vizi csatát.
Theon vonala azt mondom rendben van, nem érnek rá a farkasokkal vacakolni, meg még újabb szereplőket behozni. Mondjuk az nem tetszik, hogy Dagmerből csináltak egy ilyenkegyetlen vadállatot.
Viszont Jon teljesen jó, nem bonyolult, de érdekes, és logikus szálából miért kellett ezt az elbaszott töketlenkedést kihozni? Quorinékra ezek után kb. semmi szükség.
Az is oké, hogy Dany szálán kellett valami történés, de ez most már kicsit kezd sok lenni.

Olyan szempontból, jó, hogy megtartották az első évados címet, hogy sztori lassan kezd csak nyomokban hasonlítani a forrás regényre. A végén még olyan lesz a sorozat, mint a Dexter, hogy nem a könyvből, hanem a könyv ötlete nyomán írják.

Llew - 2012. 05. 14. 20:40

Ja, Rob sztorijára már nem is mondok semmit.

Viszont, hogy jót is mondjak, Tywibn és Arya jelenetei fenomenálisak, le a kalappal a két színész előtt. Jaime részei is jók voltak, főleg a Catherynes, de az ha jól emlékszem az nagyon a könyv alapján ment.

morpheus42 - 2012. 05. 14. 20:57

Hát amennyi köze van a könyvhöz ennek az évadnak, azon sem csodálkoznék, ha a sorozatban tényleg Brant és Rickont nyírta ki Theon :D

Pesza - 2012. 05. 14. 21:10

A halálok eddig amúgy jók. Úgy értem akik meghaltak a könyvben azok itt is meghaltak. Kivéve a tizenhármat. De nem hiszem, hogy nekik a könyvben majd nagyobb szerepük lenne. Nekem úgy jött le, hogy a sorozatban amúgy is nagyobb szerepet kaptak.

jellycat - 2012. 05. 14. 23:06

Én kifejezetten örülök a változtatásoknak, mert korábban kicsit féltem, hogy a a könyvek elolvasása után a sorozat nem sok újdonsággal fog szolgálni. Egyáltalán nincs ellenemre, hogy egy jó sztoriból csinálnak egy másik jó, de kicsit (vagy akár nagyon más) történetet, hiszen így duplán jól járok. Legalább akkora élvezet a sorozatot nézni, mint a könyveket olvasni. Eszméletlenül kíváncsi vagyok, hogyan formálják a történetet, mi vesznek el, és mit adnak hozzá. Abban 100%-ig biztos vagyok, hogy a minőséggel nem lesz gond.

Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen hosszúságú, összetett, sok szereplős és történetszálas könyvsorozatnál szerintem képtelenség azt várni, hogy egy az egyben leképezzék az eredeti regényt. Sok minden, ami ott működik, nem biztos, hogy a TV képernyőjén is ugyanolyan hatást váltana ki. Egyszerűen kikerülhetetlen a változtatás. Nem véletlenül hívják adaptációnak.

Allain - 2012. 05. 14. 23:07

“Egyszerűen nem látom, hogy ott miért kellett ennyit változtatni. A többinél érzem, hogy próbálják egyszerűsíteni a történetet és csökkenteni a szereplők számát de erre most mi szükség volt?”

Én a 2. könyvben annyira untam a Dany-s részeket, hogy hiába kedveltem meg az előzőben, itt elfelejtette velem.
Azért kellenek ezek az izgalmak, hogy szerepeljen Dany, csináljon vmit. Sokak kedvence lett, nem lehet sorozatban ennyit pihentetni.

Nekem nagyon bejött a rész. Egyedül az nem, hogy Jon eltéved északon (ott vannak fent a hegy tetején, hová mész, te barom) és megtalálják a vadak…ha tényleg ezért áll át az fájdalmas.
Lehet az lesz, hogy később találkoznak a társaival, és akkor kell bizonyítania, De még így is nagyon nagyon gáz lenne

Allain - 2012. 05. 14. 23:11

“A halálok eddig amúgy jók. Úgy értem akik meghaltak a könyvben azok itt is meghaltak. Kivéve a tizenhármat.”
Kivéve a khalasar tagjait, a vérlovagot, a Lannister unokatestvért, Ser Rodrikot (még, de akkor sem tetszik ez a változás), Amory Lorchot, a Csiklandozót (ebben nem vagyok biztos, már nem tudom ki volt az 1.) és még párat

safrany - 2012. 05. 14. 23:21

Eleinte idegesített a sok változtatás a könyvhöz képest, de ennél a résznél eljutottam oda, hogy ugyanolyan izgalommal várom a következő részt, mint ahogy a könyvet olvastam. Ugyanaz a történet, mégis más. Nem csak látom azt hogy valósítottak meg egy általam már ismert történetet, hanem új tartalommal töltötték meg. Szerintem zseniális ötlet.

Bruzsy - 2012. 05. 14. 23:35

Csak kulturáltan, gyerekek, csak kulturáltan.

mmonitor - 2012. 05. 15. 00:40

Ez a rész kifejezetten hosszú lett, egyre hosszabbak egyébként. Azon gondolkodtam végig, hogyan lehet ebből a sok változtatásból úgy kijönni, hogy ne gyalázzák meg a könyveket nagyon és valamennyi logikát is vigyenek bele. Hát nem jöttem rá. Nem mondom, hogy rossz de nem köt le ismerve a történetet, mert az eredeti zseniális itt meg csak nézek ki a fejemből, hogy ez már megint mi és miért.. Szivesebben nézném a könyveket megfilmesítve, mint ezt.
Amúgy szerintem ez nem biztos, hogy jó ötlet a készítőktől. Simán el tudom képzelni, hogy mára a rajongók többsége elolvasta a könyveket az első évad hatására és nem biztos, hogy mindenki örül az új történéseknek,aki meg még nem olvasta az majd nyáron fogja és jövőre nem fogja szeretni.

Impi - 2012. 05. 15. 08:32

Ne feledjük el ,hogy valamennyien azért kezdtük el olvasni a könyveket ,mert megnéztük az első évadot kérlek titeket ennek fényében írjatok negatív kritikát hozzá! Az olvasást és a film nézést nem lehet összehasonlitani az egyikben kevésbé a másikban jobban irányítják a fantáziánkat. Az eltérések engem kifejezetten sokkoltak és vajuk be azért olvastuk el a könyveket hogy ez még egyszer ne forduljon elő és mégis megtudják tenni az írok ezt velünk és ez kifejezeten tetszik. Melesleg a szinészi színjáték még apenlál a könyvekre is mikor Tywin a háta mögött viszanéz és azt mondja:”Mit gondolsz ,a poziciómban lennék ha valaha is vesztettem volna háborut?” engem szabályosan kirázott a hideg tudván hogy ez a mondat mit is jelent(és milyen ára volt az oldal váltásnak anno)…

Pesza - 2012. 05. 15. 08:38

@Allain A könyvben ők is meghalnak. Így értettem. 1-2 noname kivételtől eltekintve.

Llew - 2012. 05. 15. 09:31

Impi
“Ne feledjük el ,hogy valamennyien azért kezdtük el olvasni a könyveket ,mert megnéztük az első évadot kérlek titeket ennek fényében írjatok negatív kritikát hozzá!”
Tehát, ha tetszett a könyv automatikusan tetszenie kell a sorozatnak is, mindegy milyen? Na ne már. Ezt nem gondolhatod komolyan.
“Az eltérések engem kifejezetten sokkoltak és vajuk be azért olvastuk el a könyveket hogy ez még egyszer ne forduljon elő és mégis megtudják tenni az írok ezt velünk és ez kifejezeten tetszik.”
Jó neked. Másnak viszont nem biztos, és nem feltétlen azért, mert nem szó szerint adják vissza a könyvet.

Impi - 2012. 05. 15. 09:45

Ezt egy szóval sem mondtam ok okozati viszonyt állítottam fel és arra utaltam (valszeg félreérthetően fogalmaztam) ,hogy tetszhet a könyv is meg tetszhet a sorozat is de ne azért utáljuk a sorozatot mert nem ugyan az mint a könyv(nem is lehetne) egyszer sem olvastam itt hogy “ez a rész nem tetszett” csak azt hogy ” ez így hülyeség mert a könyvben nem így van”. Köszönöm ,hogy erre rávilágítottál én csak azt akartam hangsúlyozni ,hogy meg kell találni azt az “Arany Középutat” hogy ne is szakadjunk el a könyvektől és ne is a könyv miatt ne tetsszen valami…
Ha megnézed a Gyűrűk Urát ott is az első rész szinte a könyv volt ami nagyon jól sikerült majd lett egy gyengébb 2.rész ami “csak” 2oszkárt hozott itt nagyon sok helyen el tértek a könyvtől és volt is belőle felháborodás ,de csak így érhetük el a 3. részt ami aratott anno …
Azoknak meg akik meg nem kedvelik a sokkolásokat azokat nem értem ,hogy mért olvasták a könyvet a sárkányok ellopása/A Tanács halála igen is ütős húzás volt ,de egy a könyveken “edzet” nézőt ez nem hinném hogy zavarhat…

jiliac - 2012. 05. 15. 09:50

safrany: teljes mértékben egyetértek veled. Mintha ugyan annak a könyvnek egy bővített de mégis más módon történő bemutatása lenne a sorozat. A 7. rész hihetetlenül tetszett, kiváló párbeszédek voltak benne végig. A Qarth-i események kár, hogy a könyvben nem így zajlottak le, akkor nem kellett volna végigunatkoznom őket olvasás közben. Tyrion és Cercei jelenete egyszerűen zseniális volt. Ahogy a két testvér ráébred arra, hogy közelednek érzelmileg egymáshoz, majd észbe kapnak…, nos a színészek kiválóan oldották meg. Érdekes, hogy már itt hoztak jelenetet a 3. könyvből, de nem volt rossz elképzelés. Jon szála érdekes, kissé merész lesz ha így lesz, de majd meglátjuk mit hoz a végjáték. Arya és Tywin ismét tökéletes volt, a hideg rázott ki Tywin mondataitól. És mindezek fényében ..Hodor!!!

winnie - 2012. 05. 15. 09:50

“Ha megnézed a Gyűrűk Urát ott is az első rész szinte a könyv volt ami nagyon jól sikerült majd lett egy gyengébb 2.rész ami “csak” 2oszkárt hozott itt nagyon sok helyen el tértek a könyvtől és volt is belőle felháborodás ,de csak így érhetük el a 3. részt ami aratott anno …”

szerintem érdemes lenne, akkor elolvasnod a GYU-könyveket. a felháborodás (volt ilyen?) és a filmek viszont nincsenek hatással egymásra, hiszen minden részt egyszerre forgattak, a jóval előre megírt szkriptekből.

Erunder - 2012. 05. 15. 12:48

Szerintem ez zseniális volt.
Tudom változtattak, sok helyen. Olvastam én is a könyveket, tudom mi történik, és hogy mi fog, de egyszerűen amíg ilyen jól előtudják adni a színészek ezt a változtatott formát, és amíg az írók ennyire pörgős, és fordulatos történetet írnak, nem érdekelnek az olyan hülyeségek, hogy Jon a hiányos földrajtudása miatt áll át. Igaz picit én is hiánylom azt a karaktermélyítő belső harcot hogy hagynia kell a példaképét meghalni, és hogy egy sas harcol a rémfakassal, na meg a többszörösen bőrváltó vad. Utóbbival gondolom úgyis találkozni fogunk.
Az olyanoktól meg nem hiszem hogy tartani kéne hogy Brant és Rickont tényleg kinyírták, hiszen ők is közönség kedvencek, vagy legalább az egyikük.
Személyes kedvencem egyébként a királyölő párbeszéde Cattel, és a még mindig megmaradt utalások
“-Igazi farkassá váltál, nem maradt már benned túl sok hal.”

MikkaMakka - 2012. 05. 15. 15:14

másikba is írtam, szerintem briliáns az írás, egyedül a jon szál miatt lehet aggódni mert ott tényleg fontos h hogyan kerül a vadak közé
én arra gondoltam h Quorinékat is elfogják aztán akkor kell majd akkor kell megölnie Jonnak h bizonyítson
ebből is látszik h mennyire jók a könyvek h már a kis változtatások miatt is vért követelnek meg kétségbe esnek a rajongók:)

David R. Blake - 2012. 05. 15. 15:19

Egy kis eszmefuttatás, amit tegnap angol felirattal még csak sejtettem, de most így a magyar felirattal való nézés után már biztosra veszem!
Talissa az bizony a könyvből ismert Jeyne Westerling, csak itt kavartak egy kicsit a filmesek abból a szempontból, hogy “álcázza magát”.

El is mondom mire alapozom a felvetésemet:
Hova megy Robb a következő részben?
A Szirthez (The Crag), ami a Westerlingek vára!
Ezért volt az, hogy Talisa (Jeyne) akadékoskodott először, hogy nem akar Robbal menni! Mert lelepleznék!

Jaqen - 2012. 05. 15. 15:26

Azoknak, akik a Jonos szál miatt aggódnak, itt a 10. rész leírása:
“Tyrion awakens to a changed situation. King Joffrey doles out rewards to his subjects. As Theon stirs his men to action, Luwin offers some final advice. Brienne silences Jaime; Arya receives a gift from Jaqen; Dany goes to a strange place; Jon proves himself to Qhorin.”
Szóval Jon karakter fejlődését nem írják át :)

Aszusz - 2012. 05. 15. 17:41

“Szóval Jon karakter fejlődését nem írják át :)”
Már átírták :)
Jon a könyvben sose volt hülye, legfeljebb néha helyre kellett tenni, meg eleinte nyafogott és sajnálta magát.
Ehhez képest a sorozatban a legjobb részeit kihagyják, viszont olyan helyzetekbe kerül (more screentime, ofkórsz), ami alapján joggal hülyézzük le. És nincs Szellem! (amikor szükség lenne rá…)

jiliac - 2012. 05. 15. 20:10

Nem volt hülye a könyvben, inkább borzasztó naiv volt, ez azért átjön a sorozatban is. Ami az “eltévedtem” részt illeti, hát itt lehet mondjuk hülyének nézni, de felderítői képzést soha nem kapott, és vadidegen területen egy 10 perces üldözés után nem arra indult amerre kellett volna, na bumm, eddig még be is veszem a dolgot. De, hogy szellem is eltévedt volna mert véletlenül rossz irányba indult el és ezért nincs sehol sem, na ezt már nem veszi be annyira. Egyáltalán hol van, vadászik napokig? Nekem ez bassza a csőröm leginkább az egészben, hogy egy Varg-nak elkóborol a lélek köteléke kukutyinba amikor a legnagyobb szükség lenne rá. ..na mindegy..

edem - 2012. 05. 15. 23:39

Hello!
Nekem egy dolog van ami szöget ütött a fejembe, légyszíves világosítsatok fel, a könyvet nem olvastam.
Jon ugye most fenn van a Falon túl, északon. Na most, a kis vöröset megfogta, kölcsönös bemutatkozás stb. stb. De honnan tudta a csaj, hogy fattyú? Mert talán a harmadik mondatánál már annak is szólította. Vagy aki a Falon szolgál az egyenlő a fattyúval? Vagy mikor a muter megellett vele, már szét is kürtölték Westerosban, hogy “tádáám, ez a Jon, ezezez fattyú, mindenki úgy kezelje!”
Jó persze, ez poén, de akkor is. Könyvben erről van említés vagy mindenki így kezeli, nevéből vágja? Vagy csak hülye vagyok és megint nem figyeltem?
Köszi!

Bálint - 2012. 05. 16. 00:32

@edem gondolom a neve miatt.

jiliac - 2012. 05. 16. 08:12

edem: egyszerűen a nevéből tudja. Minden északi fattyú neve Havas-(Snow). Ugyan ezen elv szerinti fattyú nevek nevek megtalálhatók Westeros minden szegletében. Pl a Vas szigeteken a Pyke név, a Völgyben Szklka-(Stone),a Síkvidéken Virág(os)-(Flovers), Dorneban homok-(Sand)…stb ennyi jut kb. eszembe de van még jópár.

owlman - 2012. 05. 16. 09:28

Ez egy nagyon jó nem spoileres összefoglaló a GoT világáról:
http://gameofthrones.hu/hirek_velemeny.php?index=380

Innen szedtem a fattyú neveket.

Észak – Havas (Snow)
Vas szigetek (Iron Islands) – Pyke
Folyóvidék (Riverlands) – Folyami (Rivers)
Völgy (Vale) – Szikla (Stone)
Síkvidék (Reach) – Virágos (Flowers)
Nyugatföldek (Westerlands) – Hegy (Hill)
Dorne – Homok (Sand)
Viharföldek (Stormlands) – Viharos (Storm

+ Koronaföldek (Crownlands)- Vizes (Waters)

Euthimia - 2012. 05. 16. 09:43

Én a harmadik rész után leszoktam arról, hogy hasonlítgassam a könyvben olvasotakkal, egyszerűen arra jöttem rá, hogy sokszor inkább hozzátesz mint elvesz. A sárkánylopás pl. tipikusan ilyen. A könyvben sosem értettem, hogy nem nyúlta még le senki őket, amikor egy maroknyi ember őrzi, főleg nők.
A lényeg, hogy végre bemegy a House of Undying-ba, amihez a sorozat alapján kell neki plusz motiváció mert nem “hallgattuk végig” az álmait, stb. A piros ajtós házat azért megemlíthetnék…

Zumm - 2012. 05. 16. 16:28

owlman, a Pyke biztos? Az a Vas szigetek fő szigete, közigazgatási központja, meglepne, ha a fattyúkat arról neveznék el.

Assa - 2012. 05. 16. 16:41

@Zumm
Pedig tényleg Pyke, lásd például: Cotter Pyke a Keleti Őrség parancsnoka.

yeeeyha - 2012. 05. 16. 17:39

Egyébként Ygritte a sorozatban több szerepet kapott, nem? Meg ahogy a 2×08-as promót néztem, marad is a szerepe.

jiliac - 2012. 05. 16. 18:28

yeeeyha: több szerepet kapott? valószínűleg annyit fog szerepelni kábé mint a könyvben :)

yeeeyha - 2012. 05. 16. 19:02

jiliac: úgy értem én annyira emlékszem, hogy Jon majdnem kivégzi, aztán elengedi, és ennyi… akkor nem?

Llew - 2012. 05. 16. 20:23

yeeeyha
Nem, attól sokkal több szerepe van.

deku82 - 2012. 05. 17. 16:06

Nekem tetszik, hogy a könyv olvasása után is meg tudnak lepni a sorozattal.
Egy dolgot emelnék ki, ami zavart: Jaime megöli a rokonát? Ez nagyon nem passzol hozzá. :S

Erunder - 2012. 05. 17. 17:32

Egy gerinctelen féreg, aki bármire képes hogy a saját céljait elérje. Átlag Lannister értékrendbe belefér.

jiliac - 2012. 05. 17. 19:20

deku82: engem is meglepett (méghozzá kellemesen) az a jelenet, és szerintem a “királyok csatája” idején, Jamie Lannister ezt még simán megcsinálta volna.

Assa - 2012. 05. 17. 20:13

“Átlag Lannister értékrendbe belefér.”

Cersei és Joffrey értékrendjét azért nem kellene az egész családra kiterjeszteni…

vargatom - 2012. 05. 17. 20:47

Az első három kötetből a legfiatalabb is elmúlt tíz éves, azóta bőven volt idő kielemezni a gyengeségeiket, főleg a későbbi kötetek tartalmának fényében. Ráadásul itt nem egy pár napos olvasási élményről van szó, a közönség nagy része jó néhány másik sorozattal párhuzamosan követi a történetet, heti 50 percben, ehhez is alkalmazkodni kell.

Martin áldását viseli az egész egyébként is, de én ettől függetlenül se aggódom. Eddig egy hangyányit erősebbnek éreztem mondjuk az első évadot, de ott megvolt az újdonság varázsa, és könyvben sem a második a legerősebb…

vargatom - 2012. 05. 17. 20:48

Jaime marhára nem átlagos Lannister. Igazából mindegyik Lannister szereplő nagyon különböző jellem és igen kevés a mindannyiukban közös tulajdonság…

Forlán - 2012. 05. 18. 01:03

Hát Jamie szökési kísérlete nekem se jött be. Egyrészt szerintem sem illett hozzá, hogy így megölje a rokonát, ráadásul egy ilyen beszélgetés után. De mégis inkább az egész szökés rettenetes gagyisága zavar. Agyonveri a csókát, mire az őr nem hív segítséget, egyedül bemegy a cellába, és persze még hátat is fordít neki. Eléggé zs kategória…

Jaqen - 2012. 05. 18. 09:43

A rokongyilkosságról annyit, hogy pont előtte mondta szegény pára, hogy nem tartozik “A” Lannister családba, max távoli rokon.

zhorak - 2012. 05. 18. 20:02

Olvastam egy cikket, miszerint új fordítót kapott a Tűz és Jég Dala, így a Sárkányok Táncát már ez az új fordító készítette (nem tudom a nevét). Nem tudjátok, az összes név angol marad, pl. Deres újra Winterfell lesz? Mert szerintem már sokan megkedvelték/megszokták és nem az angol névvel.

Llew - 2012. 05. 19. 00:21

“pl. Deres újra Winterfell lesz? ”
Újra? Eddigi is az volt.
Ebben az interjúban benne van, hogy mik lesznek a változtatások:
http://lfg.hu/48896/vegyes/interjuk/interju-a-sarkanyok-tanca-forditojaval/

Riamara - 2012. 05. 19. 07:07

Az írók nem véletlenül találják ki a beszélő neveket, egyrészt jellemzik vele a személyt, vagy helyet, másrészt fogódzót adnak az olvasónak, hogy könnyebben megjegyezze. Martin esetében ez különösen fontos, hiszen itt több tucat nevet kell folyton észben tartani.
Ennél fogva ugyanezt az élményt a magyar olvasóknak is meg kell teremteni. Erre kell az irodalmilag felkészült fordító. A Trónok harca esetében kifejezetten jól sikerült a magyarítás, a nevek éppolyan kifejezőek lettek, mint a Gyűrűk ura beszélő nevei. (milyen lenne már, ha Frodót Bagginsnak hívnák, és Samu se lenne Csavardi?)
Ha az új fordító úgy gondolja, hogy ez felesleges dolog, akkor nem nagyon ért az irodalomhoz, nem több mint egy gépies fordító. Arról nem is beszélve, hogy ez az anglomán hozzáállás mennyire árt a magyar nyelvnek.

Llew - 2012. 05. 19. 08:33

Te sem olvastad el az interjút igaz? Hanem csak writ only üzemmódban tolod. Segítek hátulról a 3. kérdésre adott válaszban van a lényeg.

Cartman - 2012. 05. 19. 14:01

Én abban a kivételes helyzetben vagyok, hogy egy folyamatosan nézem a sorozatot és a könyvet múlt héten kaptam meg és most végeztem vele, így számomra a változtatások jobban szemet szúrtak. A 3. könyvet még nem olvastam, így nem tudom, hogy a későbbiekben minek lesz jelentősége, de az eddigi változtatások nekem nagyjából tetszenek.

A Dany szál nekem a könyvben nem volt a kedvencem, de ezzel a Daxos-király, sárkány ellopós fordulatokkal érdekesebbé tették.
Szegény Havasból igazi idiótát csináltak, az ő szála talán ami jobban tetszett a könyvben, szerintem azt nagyon elbarmolták.
Azt nem értem még, hogy oké, hogy sok a karakter és nem akarnak mindenkit a sorozatba, de ha egy Karstark vagy bárki más szerephez juthat, akkor nehogy már pont a Reedeket vagy Edmure Tully-t hagyják ki.

Van még egy dolog, amit nem nagyon értettem a könyvben és ha valaki felvilágosítana azt megköszönném. Roose Bolton ugye elfoglalja Harrenhal-t és Arya az apródja lesz. Bolton a Starkok vazallusa, akkor miért nem mondja azt Arya, hogy: “Helló, Stark vagyok a hűbéruratok testvére és légyszíves vigyetek el anyámhoz, vagy Deresbe, vagy bárhová” Az egyébként logikus történetben ez okozott nekem fejfájást. :D

Jaqen - 2012. 05. 19. 15:22

Cartman: Ha oda ment volna, és ezt mondja, ott helyben verik ki a szart belőle, hiszen hogy mer egy ilyen kis csóró koszos kis senki csúfolódni a nagy Stark családon, ugye Bolton nem tudja, hogy néz ki Arya, ráadásul úgy hiszik, hogy Királyvárban van :)

kla - 2012. 05. 19. 19:34

Na meg Bolton alapból nem egy bizalomgerjesztő ember. :)

deku82 - 2012. 05. 20. 13:54

Befejeztem a 4. könyvet. Még 9 nap, és itt az 5. könyv.
Fura volt, hogy a 4. végén ELŐZETES volt az 5-ből. :)

owlman - 2012. 05. 20. 19:24

deku82: Igen, főleg hogy a kettő között 5,5 telt el.

TJ - 2012. 05. 21. 09:31

Mennyire igazam volt Ros szerepével kapcsolatban!

Holy - 2012. 05. 21. 11:14

Már csak 7 napot kell kibirni.:)

http://www.youtube.com/watch?v=iVJpNRWWEX8

owlman - 2012. 05. 21. 14:39

Epic battle is coming!

Zumm - 2012. 05. 21. 19:46

deku82, owlman: Egyszerre írta Martin a kettőt, és másvalaki javaslatára bontotta idő helyett hely (és szereplők) szerint ketté.
http://awoiaf.westeros.org/index.php/A_Feast_for_Crows#Delay_in_publication
http://awoiaf.westeros.org/index.php/A_Dance_with_Dragons#Split_in_publication

Allain - 2012. 05. 21. 22:41

Zumm: oké, hogy szét szedte, de akkor miért kellett 4-5 évet várni a kettő között? 1 miért nem elég? Ha szétszedéshez ennyi idő kell, új történethez mennyi…?

Holy - 2012. 05. 22. 00:21

http://insidetv.ew.com/2012/05/20/game-of-thrones-blackwater/

Itt van még egy kis infómorzsa a jövőheti részhez.Angolosok előnyben :)

owlman - 2012. 05. 22. 10:11

Zumm:

Az 5. könyv megjelenésének ideje elég sokszor el lett halasztva, eredetileg ha jól emlékszem 2009-re ígérte.

A csúszás oka az volt, hogy komoly gondok adódtak írás közben, lásd ezt a cikket:
http://io9.com/5614065/the-real-reason-for-the-long-delay-in-george-rr-martins-next-book

Martin egyébként az 5. könyv elején elnézést kér a rajongóktól, hogy megvárakoztatta őket.

owlman - 2012. 05. 22. 10:14

És a lényeg:

Martin megírt x fejezetet és utána úgy döntött, hogy ezek egy része az 5.-be kerül. Tehát több 5. könyvbeli fejezet keletkezése tényleg a 4. könyv írásának idejére esik, de az egész könyvé nem.

owlman - 2012. 05. 22. 10:24

Allain: Martin nagyon durván elakadt írás közben.

A cikk szerint az eredetileg trilógiának tervezett sorozat hétrészesre bővítése lehetett ez egyik ok, vagy hogy elő kellett készíteni az utolsó 2 könyvet.

Szerintem egyszerűen csak nem tudta kitalálni mi legyen sorozat vége, amiből ugye visszafejti a korábbi történéseket, illetve túlzottan belebonyolódott a karakterek hátterének bemutatásába, új karakterek beemelésébe, flashbackekbe, közben meg a történet nem akar haladni.

Mintha nem 2 fél, hanem 4 egész könyvön keresztül mennénk Mordorba. Azért az kicsit sok.

Habarodix - 2012. 05. 22. 16:53

Most komolyan…..csak engem zavar Arya/Jaqen H’ghar elvállása??? Semmi “valar morghulis”, semmi érme???:(:( Pedig ezt a jelenetet vártam a legjobban…..így Jaqen is “csak” egy átlag embernek van mutatva….

Allain - 2012. 05. 22. 17:54

Habarodix: szerintem még vhogy visszatérnek oda, az elválásuknak még fontos következményei lehetnek, el tudom képzelni, hogy Arya elmegy majd megkeresni, ezért csak nem hagyják ki.
A visszatérés jobb lenne, mint bele kezdeni a 3. könyvbe.

wondorog - 2012. 05. 22. 18:51

Jaquen biztos, hogy visszatér még, az utolsó rész címe: Valar Morghulis

Zumm - 2012. 05. 23. 02:27

@owlman: “Martin megírt x fejezetet és utána úgy döntött, hogy ezek egy része az 5.-be kerül. Tehát több 5. könyvbeli fejezet keletkezése tényleg a 4. könyv írásának idejére esik, de az egész könyvé nem.”

Én ezt értem, nem gondoltam, hogy ki kell fejtenem, hogy nem hiszem azt, hogy öt perc alatt írta meg a két könyvet, jobb kézzel az egyiket, ballal a másikat… Csak azt próbáltam mondani, ezek szerint nem sikerült, hogy _már volt az ötödik könyvből_, mikor kiadták a negyediket, és mindezt arra a kérdésre írtam válaszul, hogy “hogy lehet a 4. könyvben részlet az 5-ösből?”. Illetve arra akartam még rámutatni, hogy nem úgy ült le, hogy megírja a szereplők egy részének a sztoriját, és majd x karakter után átmegy más vidékre, hanem írta, írta az összes kis történetet, majd tagolta valahogy, nem a fejezetek megírásának sorrendjében, hanem egy más rendszer szerint.

owlman - 2012. 05. 23. 09:39

Zumm:

Igen, értem én Allain kérdésére válaszoltam, hogy akkor miért telt el 5 év…

Egyébként volt jó pár olyan szereplő aki a 4.-ből átkerült a 5.-be, illetve a 5.-ből a 6.-ba.
Így van hogy valakinek a két fejezete között több mint 1000 oldal telik el, ami azért zavaró.

owlman - 2012. 05. 23. 09:43

Aszusz: ezt nem is tudtam, köszi a háttérinfot.
Azt nem tudnád belinkelni, hogy ezt hol olvastad?

Akkor érthető, miért éreztem úgy a 3. könyv után az általad is említett POV-szereplők fejezeténél, hogy ez csak filler-epizód.

Neoprimitiv - 2012. 05. 23. 12:35

@Erunder: “Egy gerinctelen féreg, aki bármire képes hogy a saját céljait elérje. Átlag Lannister értékrendbe belefér.”

Nem tudom, hol jársz a könyvben, de Jamie minden, csak nem gerinctelen féreg. Szerelmes a húgába és Cersei védelmében akár aljasságra is képes, ez igaz. Ezt leszámítva viszont csak végtelenül cinikus, ami nagyon távol áll mind az aljastól, mind a gerinctelentől. Az, hogy megszökjön az ellenségtől, ebbe belefér. Az, hogy ezért egy fogolytársát megölje, aki ráadásul a rokona is, nem. Nem véletlen, hogy a könyvben szó sincs ilyesmiről, Martin nem hülye.

Ráadásul értelmetlen is ez a megközelítés, éppen a mostani rész tükrében. Ha ő helyből egy gerinctelen, aljas valaki, akkor miért tartaná be bármilyen ígéretét a lányokra vonatkozóan? Cat lépésének csak akkor van értelme, ha hisz abban, hogy Jamie betartja a szavát akkor is, ha erre senki nem kényszeríti.

Remélem, hogy a szökési próbálkozás volt egy végig nem gondolt forgatókönyvi változtatás és nem a karakterét akarják teljesen másmilyenre átírni. A számomra így a Dance… befejezésével egyértelműen Jamie a legérdekesebb és az igazi tragikus hős, akinek szurkolni tudok.

Zumm - 2012. 05. 23. 12:36

owlman, ezt a 3 év ugrás-mégse dolgot én is belinkeltem:
http://awoiaf.westeros.org/index.php/A_Feast_for_Crows#Delay_in_publication
“George R. R. Martin originally planned for the fourth book to be called A Dance with Dragons with the story picking up five years after the events of A Storm of Swords (primarily to advance the ages of the younger characters). However, during the writing process it was discovered that this was leading to an overreliance on flashbacks to fill in the gap. After twelve months or so of working on the book, Martin decided to abandon much of what had previously been written and start again, this time picking up immediately after the end of A Storm of Swords.”

Assa - 2012. 05. 23. 13:07

@Neoprimitiv

Cat lépésének csak akkor van értelme, ha hisz abban, hogy Jamie betartja a szavát akkor is, ha erre senki nem kényszeríti.

Cat azért a könyvben sem Jaime szavahihetőségében hitt – az más kérdés, hogy ő csak azért is be akarta tartani, amit ígért, épp mert tudta, hogy ezt senki nem várná tőle -, hanem Tyrionéban, aki az udvar előtt esküdött meg, hogy a bátyjáért visszaadja a lányokat, mindezt a Vastrónon ülve (plusz Segítőként), vagyis amit mondott, mintha a király mondta volna.

Neoprimitiv - 2012. 05. 23. 13:25

@CyClotronic (a másik topikból): nekem a Robb-Talisa (Jayne) szál átalakítása pont azért fura, mert ez az egyetlen, amelyik a könyvben még ennyi terjedelmet sem kap, ezt nem indokolják az anyagiak. A könyvben Robb elmegy tárgyalni, aztán megjön a csajjal és slussz.

Az időrend is jobban alátámasztja a történéseket. Ahogy Cat motivációjából is hiányzott a két kissrác halálhíre, amikor elengedte Jaime-t, úgy Robb-nál is érthetőbb a “vígasztalás” elfogadása az öccsei elvesztése után egy idegen helyen, ahol csak egyedül van, mint a halálhírük nélkül a táborban.

Ráadásul Robb és Jayne az eredeti felállásban is őszintén egymásba szeretnek, de a Frey-eknek tett ígéret felrúgásában elég nagy szerepe van annak, hogy a szülei várában dugja meg az örökösnőt. Ez után nem tehette meg, hogy egy szövetségesének a lányát ott hagyja potenciálisan egy fattyúval. Talisa esetében ezek a külső tényezők teljesen kiesnek és ez nem használ a Robb-ról alkotott képnek.

Neoprimitiv - 2012. 05. 23. 13:39

@Assa:

Igen, de ez már a könyvben sem állt nekem össze. A Segítő az a Segítő, nem a király, akkor sem, ha az udvar előtt mondja, amit mond. A király bármikor negligálhatja az ígéretét, kirúghatja, akár ki is végeztetheti. Ráadásul Tyrion-t még ravaszabbnak és gátlástalanabbnak tartotta, mint Jaime-t. Joffrey-ék hadban állnak velük, lázadónak és árulónak tartják Robb-ot, őket viszont a Stark-ok egyenként és kollektíve is becstelennek és hazugnak. Ha ebben az esetben választani kell egy hatalmas taktikai előny megtartása és egy ígéret betartása között, akkor az ígéret csak akkor nyomhat többet a latban, ha aki teszi, az becsületes. Egy polgárháborús országban különben bármikor megtehette volna Tyrion, hogy vagy tesz az egészre és röhög a hülyeségén, vagy eljátssza, hogy elengedi a lányokat, aztán “valakik” őket és mindenkit lemészárolnak.

(Csak nekem maradt ki, de én nem emlékszem, hogy Tyrion bármikor is a trónon ülve tett volna ígéretet? A trón az trón, nem ülhet rá bárki.)

Assa - 2012. 05. 23. 13:50

@Neopritimiv

(Csak nekem maradt ki, de én nem emlékszem, hogy Tyrion bármikor is a trónon ülve tett volna ígéretet? A trón az trón, nem ülhet rá bárki.)

Itt:

Miután végzett [Cleos Frey], Catelyn gondterhelten ült egy darabig. Edmure-nak igaza volt, ezek nem is nevezhetők feltételeknek, kivéve…
– Lannister kicseréli Aryát és Sansát a fivérére?
– Igen. A Vastrónon ült, és megesküdött rá.
– Tanúk előtt?
– Az egész udvar színe előtt, úrnőm. És az istenek előtt is.

Bárki nem ülhet oda, de a Segítő, vagy pót-Segítő, ami Tyrion Tywin távollétében volt, igen. Ha minden igaz, Ned is a trónon ülve küldte el Dondarriont a Hegy elfogására.

Persze, ezt az esküt is bármikor meg lehet szegni, Joffrey simán meg is tenné, de Cat eléggé padlón volt akkor, és a részeg Királyölőtől, a nyakának szegezett karddal kikényszerített ígéretnél azért mégis többet ért a szemében Tyrion szava.

Neoprimitiv - 2012. 05. 23. 14:04

@Assa:

Kösz, erre nem emlékeztem. Mondjuk az ígéret és az eskü komolyságát jelentősen csökkenti, hogy Arya hollétéről akkor már fogalma sem volt, igaz, ezt Cat nem tudhatta. Én csak későbbi trónos jelentekre emlékszem (azokat olvastam nem rég), ahol viszont mindig hangsúlyozta Martin, hogy a trón előtt ülnek az érintettek (kis tanács, Segítő, akárki), még véletlenül sem a trónon.

Assa - 2012. 05. 23. 14:09

@Neoprimitiv

Később tényleg nem ül ott más. (De nem cska a király jelenlétében nem?)
Viszont Ned és Tyrion biztos, hogy ültek, Ned épp szenvedett a sérült lába miatt, duplán, mert kényelmetlen a trón, Tyrion meg örül, hogy így mindenkinél magasabb kivételesen.

Neoprimitiv - 2012. 05. 23. 14:15

@Assa:

nem, a király távollétében sem ültek rajta, most olvastam pont a Dance… egyik fejezetét.

Assa - 2012. 05. 23. 14:20

@Neoprimitiv

Akkor ez valahol útközben módosult, gondolom a Kardok viharában vagy utána.
Bár a Kardokban is akad utalás, hogy az egyik szereplő egy korábbi Segítőt látott egyszer a trónon ülni, és össze is tévesztette a királlyal.

Van más efféle eltérés is, de az itt spoiler lenne.

Neoprimitiv - 2012. 05. 23. 15:29

Más. Meg voltam lepődve, hogy Sansa majdnem megerőszakolását milyen visszafogottan forgatták le, pedig a sorozat egyébként nem bánik szűkmarkúan a cicikkel. Most nézegettem az imdb-t és látom, hogy Sophie Turner még csak 16 éves, így már érthetőbb. Azt is csak most fedeztem fel, hogy a Talisa-t játszó színésznő Chaplin unokája.

Jon Snow - 2012. 05. 23. 17:53

Az Alexandra kiadó első körben május 29-ről eltolta a Sárkányok Tánca megjelenését május 31-re.

Sajnos jómagam számítottam erre és még örüljünk, ha ennyiben maradnak.
Eddig még akárhány könyvet előrendeltem az Alexandránál, mindig legalább kétszer-háromszor “csúsztattak” a megjelenésen.

Cartman - 2012. 05. 23. 20:52

Hát nem tudom, nekem vegyes érzéseim voltak a 2×08-al kapcsolatban. Nem tudom, hogy örüljek-e annak, hogy belekezdtek a harmadik könyvbe is, mert a másodikban is maradt még bőven esemény, amit meg szerintem összecsaptak.

Így viszont ezzel a húzással szinte biztos, hogy a második évad cliffhangere egy bizonyos hármas kürtszó lesz… :D

jiliac - 2012. 05. 24. 09:18

Engem annyi zavar csak, hogy logikátlanúl és súlytalanul volt megoldva volt Jamie szabadon eresztése. Basszus csak annyit kellett volna tenni, hogy Cat megtudja a fiainak halálhírét Deresből (mint a könyvben) és akkor a nézőben rögtön pozitívan igazolódott volna mit miért tett. Mert akkor egy, a maradék gyermekeiért mindenre képes anya képet látnánk, aki ezt megteszi, nem gondolkodik csak cselekszik. Így meg egy örökké ellenkező önérzetes nő lett belőle holott egyáltalán nem az. Amúgy tetszenek a harmadik könyves jelenetek, aki mint néző ennél többet szeretne a 2 könyvből az olvassa el azt.

Zumm - 2012. 05. 24. 13:02

Az első évadban Ned is ül a trónon (már lesérülve, említette is valaki), amikor a folyóvidékiek panaszkodnak, hogy Gregor Clegane és vidám csapata megerőszakolta az asszonyaikat és felgyújtotta a gyerekeiket, úgy is szólítja, hogy “Your Grace”, mire Pycelle kijavítja, hogy ő csak a segítő. A következő megszólításnál szegény csórikám azt mondja, “My… My Hand”, ami engem megmosolyogtatott :)

Bruzsy - 2012. 05. 24. 14:31

kikerültek a második évad sountrackjének dalcímei.

egyrészt kapunk Castamere-i esőket, amit a The National ad elő (ne ijedjen meg senki, nyilván nem esküvő lesz itt, valószínűleg Tywin megérkezését fogja illusztrálni Blackwaterhez). Ettől függetlenül istentelenül zseniális lett (pedig ezzel a jelzővel fukarkodni kéne), itt lehet meghallgatni: http://www.youtube.com/watch?v=sn2l2_v6Ur8

másrészt az utolsó szám címe eléggé elárulja, mivel fog véget érni a finálé.

mukuru - 2012. 05. 25. 01:21

reméltem, hogy feldolgozzák a rains of castamere-t, de hogy ismert előadónak (különösen a the nationalnek) adják, ilyesmire legvadabb álmaimban sem gondoltam. az utolsó hetekben gyakran forgattam a szemem, de emiatt most sok mindent megbocsátok. teljes nerdgazmus.

Maxie - 2012. 05. 25. 10:24

Csak az én figyelmemet kerülte el vagy Ser Dontosnak és Sansának még tényleg nem volt közös jelenete az királyvári istenerdőben?

Neoprimitiv - 2012. 05. 25. 11:06

@Bruzsy, @mukuru: a The National nekem is váratlan és igen kellemes meglepetés volt. Bloodbuzz Ohio rulz!

Az utolsó szám címe szerintem azonos az utolsó részével, szóval aki olvasta a híreket, annak nem újdonság.

Bruzsy - 2012. 05. 25. 12:38

Neoprimitív: még csak a közelében sincs. Az utolsó rész Valar Morghulis lesz.

Neoprimitiv - 2012. 05. 25. 13:25

@Bruzsy: akkor én néztem el valamit, mármint ott, hogy melyik az utolsó szám a soundtrack-on, mert én ezt gondoltam annak.

Oktogon - 2012. 05. 25. 15:00

Ha lenne hét idézete topik ezt jelölném:
“That’s the only time a man can be brave.”

Zumm: Köszönöm a linket.
jiliac: Igen ez engem is zavar. Meg a fent említett karakteridegen változtatások tömege:
Joffreyt nem szereti Cersei, mert őrült, de aztán mégis
Robb szerelme
Jaime rokonölése stb.

A másik topikban is írtam, hogy nem az a baj, hogy eltérnek a könyv sztorijától, hanem az ahogy visszatérnek hozzá.
Ilyenkor az adott karakternek a könyvben jól felépíttet motiváció nem működnek az sorozatbeli jelenetben, mert ami motiválná az meg sem történt.

http://winteriscoming.net/2012/05/episode-18-the-prince-of-winterfell-recap/

MikkaMakka - 2012. 05. 25. 21:05

a Cersei-s résszel nem értek egyet
anya és ezért feltétlenül szereti a fiát de nem teljesen ostoba h ne lássa milyen Joffrey, próbálja is terelni amennyire tudja
külvilággal szemben viszont foggal-körömmel védi

clegane - 2012. 05. 26. 00:23

nekem kezd egyre inkább úgy tűnni, hogy kihagyják Tyrion láncát ebből az ostromból o.O
a könyvben ilyenkor már rég fel volt vezetve hogy azt ő kovácsoltatgatja; valamint a sorozatban a vár mintha a tengerparton lenne, nem folyó partján…
de akkor mi lesz helyette vajon?

jiliac - 2012. 05. 26. 10:00

clegane: több fórumon is ezt vitatják meg, miszerint a kikerült promóképeken egyesek lának láncot, mások nem látnak láncot (én nem láttam egyiken sem :)). Ettől még 50-50% hogy lesz vagy nem szerintem, de remélem igen. Nem hiszem, hogy helyettesíteni lehetne valamivel a láncot.

mukuru - 2012. 05. 28. 09:38

többnyire meg vagyok elégedve. Lena Headey lopta a showt. részeg Cercei ftw!

mukuru - 2012. 05. 28. 10:55

nem akartam első nézés után ömlengeni hátha csak a fanboyság beszélne, de ez így másodikra is elképesztő. egy tökéletes világban minden részt martinnak kellene írnia.
az egyetlen amibe belekötnék, hogy néha kicsit steril volt a harc, lehetett volna nagyobb káosz, de ez a büdzsé miatt érthető.
színészi játék is megkapja a csillagos ötöst, tyrion, sansa, cercei, stannis, joffrey, véreb… mindenki zseniálisan hozta a karaktert.
ha szoktam volna pontozni erre megadnám a 10/10et.

ja és minden létező díjat lena headynek.

Anthony - 2012. 05. 28. 11:16

Nem volt pénz a csatára úgy látszik. Nem volt lánc, éjjel ment a harc, Stannis is hajón jön.
Az nagy hiba szerintem, hogy Tyriont nem lovon küldték ki, ott a végén amugy is gyengék voltak azok a csatajelenetek.

Igazából értem én, hogy húzni kell az eseményeket, ezért változtatnak is ezt-azt, de nem igazán látok eddig pozitív változtatást.
Nem tetszenek a Robb-os sztoriban sem a változások, Havas Jon is csak épp elmegy, az Ashát játszó színésznő, bah.

Nem nagyon írtam ide mostanig, szóval összegyűlt egy kicsit, ettől függetlenül fasza a sorozat. Meg persze tudom nem történhet minden szóról szóra úgy mint a könyvben.

Pesza - 2012. 05. 28. 11:26

Nekem tetszett. Egy sorozathoz képest ez csillagos ötös.

Holy - 2012. 05. 28. 12:11

Nem hiszem hogy bárki kíváncsi lenne az ömlengésemre ezért legyen elég annyi hogy magasak voltak az elvárásaim és mégsem csalódtam ebben a részben. *.*

http://www.youtube.com/watch?v=kOfTvtWYBek

SASI - 2012. 05. 28. 12:33

Nem ismerem a könyveket, szóval megkérdezem, Tyrion és Stannis túl élik az évadot vagy elhullanak?

SASI - 2012. 05. 28. 12:35

Azért ez a mostani rész EPIC volt:D

wondorog - 2012. 05. 28. 13:23

+Nem ismerem a könyveket, szóval megkérdezem, Tyrion és Stannis túl élik az évadot vagy elhullanak?”

Túlélik, csak Tyrionnak lesz egy fasza sebhelye, Stannis meg taktikát vált.

wondorog - 2012. 05. 28. 13:24

Fantasztikus rész volt, a futótűz gyönyörű lett, a csata is tetszett, sorozathoz képest szinte tökéletes. Kíváncsi vagyok Davost kihozzák-e a barlangból még az évadban, vagy jövő ilyenkorig mindenki halottnak hiszi.

Llew - 2012. 05. 28. 14:09

A múltkori része engem nagyon lehúzott, de ez most kurva jó volt. TV-s keretek között nagyon fasza kis csatát hoztak össze. Közben meg a színészek is remekeltek. Cersei jó volt mint mindig, de Sansa is felnőtt hozzá. A Sanyával közös jelenet pompás volt. Varyst és Tyriont szinte már kár is említeni, mert folyamatosan remekelnek. Tetszett, hogy Podrikot az eddig fel se tűnt, hogy ott van háttérszerepből egy mondattal kiemelték mielőtt fontossá vált. Tywin bevonulása hatalmas, a faszinak akkora karizmája van, hogy hihetetlen.

2SY - 2012. 05. 28. 14:20

Király volt a csata( mármint egy sorozathoz képest ) meg minden, azt egy kicsit sajnáltam Cerseinek túl sok időt adtak a vásznon,( persze imádom meg minden de ez pont nem az a rész volt ahol tündökölnie kellett volna ) és emiatt háttérbe szorultak fontosabb történések.

Llew - 2012. 05. 28. 14:42

Mire gondolsz, ami kimaradt? A könyvben is benne vannak ezek a Cersei részek. Talán a Tomenes a végén nincs, de többi kellett.

Neoprimitiv - 2012. 05. 28. 14:48

Azt hiszem lehet majd még sokáig elemzgetni, hogy ki kapott több időt, ki kevesebbet, mint kellett (lehetett) volna, de ez a rész így ahogy volt mehet a csillagos ötös kategóriába.

Az eddigi dicséretekkel egyetértve Llew-hoz csatlakoznék, Sophie Turner egyre jobb Sansa-ként. Az, hogy a mostani jelenetekben egyenrangú partner volt Lena Headey mellett, nagyon sokat elmond róla. (És még csak 16 éves!)

Ha undok akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy Martin kiszedte magának a mazsolát a kalácsból azzal, hogy ennek a résznek a forgatókönyvét írta meg. Nem volt foglalkozott a többi helyszínnel, időben csak egyetlen estét fogott át és itt lehetett látványos akciókkal lekötni a figyelmet, de nekem eddig is ízlett a kalács, ez a “mazsola” meg príma volt, szóval akar a fene undok lenni.:)

Az utolsó részre kíváncsi leszek (bár a tracklist alapján sejthető, hogy meddig jutnak el), a könyvet nem ismerők garantáltan a hajukat fogják tépni a várható ritkítástól és a cliffhangerektől. Nem tudom, mi lenne a jobb megoldás, ha elárulják, hogy Tyrion és Stannis is folytatja, vagy ha a következő részben csak a másik öt szállal foglalkoznak?

Holy - 2012. 05. 28. 17:57

Engem Varys sztorija érdekel.A titkok mestere könnyes szemmel akar valamit elárulni magáról…Mit? És miért?

Asszem - 2012. 05. 28. 18:19

A közelgő évadzáróról jutott eszembe, hogy ripsz-ropsz lefut a 3. évad is és utána jön a nagy kérdés (számomra legalábbis): vajon 4. és 5. könyvből is lesz sorozat? És ha igen, akkor jobb lesz, mint a könyvek?

MikkaMakka - 2012. 05. 28. 18:20

egyeseknek minden eltérés a könyvtől szentségtörés, de könyörgöm Martin írta ezt a részt!:))
Sansáról annyit h a könyvekben utáltam nagyon erre a sorozatban a 2. évadra teljesen megkedveltem, nagyon belejött a szerepébe, elismerem
h Cercei sokat szerepelt? annyi történt h Martin ragaszkodott a szokásához h 1-2 szereplő szemszögéből mutatja be a történéseket. de igazából nem is értem h lehet a játékát unni

Binky - 2012. 05. 28. 18:24

Hát én általában próbálom pozitívan, türelemmel fogadni a változtatásokat a könyvhöz képest, de azért van pár dolog amit állatul vártam, de nem kaptam meg:
-a láncot, ami Tyrion okos észjárására vall,
-a Véreb Sansatól egy dalt és egy csókot is kért, ha jól emlékszem, itt csak simán elhúzott
-Tyrion lovon kellett volna kilovagoljon, és még az orra is megmaradt, pedig akartam látni a csonka fejét, jól állna neki. Gondolom nem akartak sokat költeni a maszkírozásra a jövőben?
– A Tyrell gyerek vonult be elsőnek a trónterembe? ok, hatásosabb volt, h utána vonult be Tywin, de mégis, vhogy zavart
Cersei tényleg brillírozik a szerepében de nekem most sok volt belőle

pozitívumok is voltak azért rendesen: Tyrionra panasz továbbra sem lehet, Jeoffry-t továbbra is pofán akarom verni, úgyhogy minden rendben van vele is, Sansa tényleg egyre jobb, az a rideg tekintet, ahogy ígéri, hogy imádkozik mindenkiért, fúúú
A futótűz tetszett, ahogy Bronn kilőtte a nyilat, előtte a zene, utána meg a csend, hát én is olyan csendben vártam, mi lesz.
A könyvben sokkal monumentálisabbnak hatott minden, Tyriont sokkal nagyobb hősnek éreztem, mint ahogy itt sikwrült képernyőre vinni, de azért inkább elégedett vagyok, mint elégedetlen.

Jövő hétre meg készülhetünk, kapunk annyi Danearyst, mint állat, tuti benyomul a halhatalanokhoz a sárkányaiért, és remélem Arya-t is látjuk még. Robb és Jon szerelmes jeleneteire viszont nem vagyok kíváncsi.

zolij - 2012. 05. 28. 19:22

megnéztem a jövő heti promot, lesz itt minden mint a bucsúban:)

owlman - 2012. 05. 28. 23:09

10/10 a rész
szegény Davos :( Cersei minden percet uralt, a castamere-i esők és az oroszlán mindent vitt.

-a lánc gondolom drága volt
-a Véreb – Sansa : szerintem a színésznő fiatal kora (16) és időhiány miatt maradt ki

Engem sokkal jobban zavart, hogy nem volt Renly szelleme, vagyis nem volt feltűnő.

f.fredericks - 2012. 05. 28. 23:47

A castemerei esők végre! És kétszer is! Bár Bromék előadásában nem tetszett annyira, de a végén ütött. A csatát jól megoldották, bár amikor Stannis elsőnek felmászott a várba, aggódtam, hogy menekül meg onnan. Jó volt a Véreb és Brom párbeszéde is. Ami nem tetszett, hogy Havas Jont tényleg nagyon elcseszik. Ez, hogy miatta halt meg a többi felderítő, ez gáz. A deresi részek unalmasak, de hát kell bele az is. Robb lovestoryja meg egy kicsit gáz, az a könyvben jobban meg volt csinálva, bár megértem, miért nem csinálták meg Zúgót, és miért minden a táborban történik (budget). Remélem kapunk még jön pár Jaime-Brienne kettőst, ez a kis ízelítő nagyon tetszett, és az ő párosuk a könyvben is hatalmas volt. Danny története most egy kicsit hanyagolva lett, de gondolom, azt az évadzáróban akarják elsütni (nem néztem ajánlót), hisz az első évadban is a sárkányokkal ért véget.

khirill - 2012. 05. 29. 00:59

szerintem csúcs ahogy van…

castemere-i esők iszonyatos hangulattal bír…
vajon a többit is életre keltik?

a medve és a szép hölgy
alysanne
tavaszi virágok
aranyrózsa
szűz, anya és vénasszony
nagyságos feleségem
sárkányok tánca
utolsó óriás
dorne-i asszony
bessa a fogadóslány
az anya könnyei
amikor willum felesége vizes lett
lord harte kilovagolt egy esős napon
hadd igyak a szépségedből
ó, feküdj le a fűbe, édes leány
lord renly vágtája
.
.
.

Crias - 2012. 05. 29. 07:48

Én csak azt szeretném kérdezni hogy Sansa elmegy a Vérebbel?
Mert ez lenne a logikus lépés tőle (Gondolom a kis homi testvére királyné akar lenni és Sansa útban van, és nem véletlen vágtatott be elsőként a trónterembe).
De erre gondolom az utolsó részben már nem kapunk választ engem meg nagyon érdekelne :)

Neoprimitiv - 2012. 05. 29. 08:07

@Crias: mire vagy kíváncsi, a könyvre vagy a sorozatra? Eddig is voltak eltérések, elég nehéz megjósolni, itt mennyire tartják majd magukat a könyvhöz.

jiliac - 2012. 05. 29. 08:20

Crias: szerintem Sansa mondatai elég egyértelműek voltak annál a jelenetnél, amire válaszul a Véreb elhagyta a szobáját. Nekem ez egyértelmű NEM-et jelent.

Számomra inkább a Véreb pálfordulása volt kicsit elsietve, kellett volna ehhez még 1-2 mondat/jelent az évad korábbi részeiben, meg itt is, de hát melyik szálhoz nem kellett volna kérdem én. A rész csillagos ötös, a végén a dal ütött, és a szinte szó szerinti sorok a könyvből, Martin keze megtett mindent ahhoz hogy először osszam ki a 10/10-et valamire ami sorozat.

ememese - 2012. 05. 29. 08:59

A rész nagyon tetszett. Zseniálisan vitték filmre a csatajelenetet és a színészek is felejthetetlenek voltak.
Az évadot illetően nekem is főleg a karakterek jellemével/kapcsolataiban történt valtozások nem tetszettek. Pl.: Robb és Cat – a könyvben a fiúk halála volt a holtpont és valamint emellettRobb “ballépése” miatt sem alakult ki feszült viszony anyja és fia között hisz mindketten nagyot hibáztak de (számomra) érthető módon. De ugyan így szinte már utálom Jon történetének alakulását. Nekem a könyvben ő az egyik kedvencem pont a jelleme miatt. A sorozat nekem is egy rettenetesen naiv, béna és elesett gyereknek mutatja pedig igen felnőtt döntés h nem öli meg és elengedi a lányt. A félkezű is ezért, a szilárd jelleme miatt bízik benne h képes lesz megállitani a vadakat. De most miatta meghaltak társai és fogságba esett. …. Tullyt én is hiányolom de szerintem meg tudják majd oldani a szerepeltetését.

Viszont meghallgattam az utolsó tracket… A hideg futkosott a hátamon. :)))

Bruzsy - 2012. 05. 29. 11:13

Totya: amiket írtál, az mind-mind 3. könyves történés, ki is szedtem, ide csak tényleg Királyok csatájás dolgok kerüljenek.

Totya85 - 2012. 05. 29. 11:24

És igaz…most hogy írtad hogy ez 3. könyves rész rögtön lekpatam a polcról a könyveket és télleg. Bocsi, nekem totál azvolt a fejembe hogy ez a 2. könyv végén van. A második évad finálé után el is olvasom újra a 3.részt mert már teljesen másképp emlékszem dolgokra belőle. :-/

Remélem nem spoilereztem el senkinek semmit, végülis idejébe közbeléptél Bruzsy…köszi és mégegyszer bocsánat !

Sztavrogin - 2012. 05. 29. 15:37

Nem tudom, hogy vagytok vele, de én sajnálom, hogy Podrick eddig ennyire háttérbe volt szorítva (oké-oké, nem fő karakter és kevés az idő..). Szerintem a könyvben azért is ütött akkorát az a jelenet, amikor Tyrion megsebzése után feltűnik a színen, mert ismerte az ember a karaktert. Szerintem az kellett a katarzishoz. Mindegy, itt hozzáképzeltem.

Criminal - 2012. 05. 29. 16:10

Nekem csalódás volt ez a rész… A jeleneteket a színészek simán viszik a hátukon, akar Cersei, akar az Ördögfióka, a CGI is siman elmegy, de legalabbis nem ratyi. Ellenben a csatajelenetek nálam elvéreztek. Nem éreztem úgy, hogy itt sok 100 hajó, több ezer ember csatazik. Valahogy Királyvár falát se 4m magasnak képzeltem el :D Ezen a téren szerintem fel kellene még nöni.

Riamara - 2012. 05. 29. 20:09

Bocsi, de Királyvárat nem Dubrovnikban vették fel? Nos akkor biztosíthatlak, hogy nem négy méter magasak a falak, hanem a legalacsonyabb részén is két emeletnyiek.

wondorog - 2012. 05. 29. 21:06

Na megvan kik lesznek benne biztosan a 3. évadban, a cikket nem linkelném mert spoileres, de nevekkel szerintem nincs gond, mert az nem sokat árul el, na akkor:
Mance Rayder, Reedek, Daario Naharis, Fekete Hal, Edmure, Lady Selyse, Sheeren, Olenna Redwyne, Beric Dondarrion, Myri Thoros, Tormund Giantsbane
végre jönnek, az eddig kihagyottak, és még azt állították, más is jöhet :)

vargatom - 2012. 05. 29. 22:37

A lánc azért maradt ki, mert akkor lett volna értelme ha az összes többi elemet is hozzák a könyvekből: a gályákat a mostani vitorlások helyett, három sornyi evezővel és katapultokkal, a Lannister flottát amint szembeszáll a túlerővel és széjjelverik őket, meg persze a marha nagy ballisztákat King’s Landingben. Ezekre a világ pénze nem lett volna elegendő, és még így is a televíziózás történetének egyik leglátványosabb epizódját kaptuk, szerintem.

deku82 - 2012. 05. 29. 23:10

Nagyon tetszett. És az a robbanás, micsoda látvány egy sorozattól! :)
Az utolsó részre maradt vmi a 2.könyvből?

Llew - 2012. 05. 29. 23:55

Semmi. Csak vérrel a várfalra írják, hogy to be continued, mutatnak pár csöcsöt, aztán viszlát jövőre.

vargatom - 2012. 05. 30. 00:04

Llew: hehe

Egyébként meg akartam filózni azon hogy vajon mi fér be a duplázott harmadik évadba, de a szereposztós hír elég egyértelműen eldöntötte a kérdést, azt hiszem ;)

Neoprimitiv - 2012. 06. 01. 10:44
zolij - 2012. 06. 04. 09:18

2×10 zárójelenet, hű

mukuru - 2012. 06. 04. 09:27

a vége kicsit gagyi lett, amúgy nem volt rossz.
a winterfelli pusztítást legalább pár mondatban megmagyarázhatták volna, mert ez így eléggé a levegőben lógott.
a house of the undying szerencsére ezzel a kísértés dologgal sokkal jobb lett mint vártam. viszont összességében így most hogy vége az évadnak, teljesen érthetetlen nekem ez a rengeteg változtatás a qarth szálon. sokat nem adott hozzá, viszont később előfordulhat egy két clusterfuck a sok kiírt szereplő miatt, akiknek a könyvben még lehet akár nagyobb szerepe is.
nomindegy, az évad egy erős hétpontöt, reméljük jövőre lesz ez jobb is.

TJ - 2012. 06. 04. 09:43

Hát gyerekek… az utolsó rész… nagyon… büntet. 9,75/10.
A winterfell-pusztulást egy kicsit jobban elmagyarázhatták volna, a könyvet nem ismerők nem igazán fogják érteni mi is történt.

De összességében jobb évadzárót nehezen lehetett volna összehozni. Jaj de messze van még a folytatás…. :)

jiliac - 2012. 06. 04. 11:02

Kifejezetten tetszett az utolsó rész. Mivel adaptáció így önmagában érthetőek az egyes szálak, de én az évadban végig hiányoltam azokat a 2-3 mondatokat (tényleg nem többet) amivel teljesen érthetővé lehetett volna tenni jeleneteket, például az ilyen “derest felégették” félékre gondolok.

Véleményem szerint Havas John-t szándékosan terelik a rossz oldalra a készítők, hogy később egy visszaemlékezésben meg lehessen mutatni, hogy nem is az. Sam jó mint mindíg. És a végjelet…húúú… ütött de rendesen.

Dany: szála itt jobb volt mint a könyvben, én hiányoltam a végéről Ser Barristant, ez van.

Királyvárról: nincs mit írnom, egyértelműen a húzó szál volt itt is és a könyvben is, csillagos ötös volt úgy ahogy van.

Brienne-Jamie: kiváló színészpáros, kiváló párbeszédek, az egyik kellemes meglepetés az évadban számomra, hogy már most belekerült, így legalább nem kellett egy évet várni rá :).

Bran-t: sajnos kicsit hanyagolták és az álmait is, ettől függetlenül jó volt végig, + a végjelet is, kicsit el is érzékenyültem a Luvin mesteres jelenetnél, kiváló karakter volt.

Robb-Caitlyn: szállal sem volt gond, bár itt az a 2-3 mondat sokszor hiányzott, hogy a kép teljes legyen, itt éreztem hiányosságokat a leginkább.

Stannis-Davos: itt Davos magasan hozta a könyvbéli élményt, Stannis már nem annyira. Valami hiányzott ebből a Stannisból ill. nem is hiányzott valahogy más volt ez a Stannis. Melissandre viszont ötös… csillagos… hozta a karkatert. bár ide is kellett volna sokszor az a 2-3 mondat kiegészítés.

Theon-Yara-Balon: szintén az évad kellemes meglepetése Alfie Allen. De az apja és a nővére is, teljesen átjött a Vasszigeti hangulat a kalóz logika, életvitel, családi érzelmek. Remek jelenetek voltak

Összességében 8.5/10 átlagosan számomra az évad, jó volt de most már kell egy kis pihenő. Köszönöm Hbo. Köszönöm a kritikákat Sorozatjunkie.

ememese - 2012. 06. 04. 12:21

Nekem is tetszett az utolsó rész, bár a végén, hogy Sam mellett csak úgy elsétálnak…érdekes.
Nagyon szépen zárták le Arya és Jaqen H’ghar történetét. Megkaptunk mindenr, még az átváltozást is habár én úgy emlékszem, hogy sokkal vonzóbb alakot ölt fel, mint addig. Ebben az esetben ez nem igaz. :)

Legjobban Dany szálát imádtam. Az egész évadban talán ő történetét írták át legjobban, viszont remekül látszott a jellemfejlődése és a végén miután látta Drogot, a trónt amiért küzd… Mondhatjuk, hogy megmutatták nekünk a 3. könyvben ismert Danyt. :)

Jon szála tetszett a legkevésbé. Szerintem rettenetesen kifordították a karakter és lehet hogy ezt később fordulatnak szánják, de az már egy új évad lesz és szerintem túl sok idő telik el. Jobb lett volna ha itt magyarázzák meg: pl.: én végig azt hittem hogy egy visszaemlékezéséből kiderül, hogy Félkezűvel még az előtt, hogy Ygrittevel ott hagyta volna, megbeszélte vele, hogy: nem öli meg, úgy tesznek mintha elvesztek volna, elfogatják magukat és végez vele, mindezt azért, hogy befogadják.

Az utolsó részben egyedül Deres felégetését nem értem: miért nem magyarázták el? Mintha átsiklottak volna felett és nem tűnt volna fel nekik, hogy kimaradt. ..

Összességiben minden szálat szépen vezettek át a 3. évadra és könyvre.

Egy kérdés minden spoiler nélkül (igen – nem válasz)! A végén a lovas, aki meglátta Samet lehetséges, hogy egy későbbi fontosabb szereplő lesz?

vvvv - 2012. 06. 04. 12:48

ez a Deres leégése elég furcsa, azt írták az IGN-en hogy már nem jutott rá idő hogy elmagyarázzák rendesen, ami nyilván faszság mert Jamie történeteben meg előre haladtak bele 3. könyvbe, ráadásul voltak üresjáratok, simán rászánhattak volna pár percet….

perseus - 2012. 06. 04. 14:23

@ememese:
Sztem az a lovas egy Más, a többi pedig halott.

vargatom - 2012. 06. 04. 14:40

2 perces szerepekre nem nagyon lehet színészeket szerződtetni, ezért maradt ki sok olyan szereplő akiket a könyv végén simán be lehetett hozni. Majd jönnek a harmadik évadban…

winnie - 2012. 06. 04. 14:50

bármilyen szerepre lehet színészeket szerződtetni, sőt. ha színész alatt nevesre gondolsz, olyanra is rengeteg példa van. de a színész munkája nem percfüggő:)

poirobi - 2012. 06. 04. 14:59

Nekem valahogy nem jött át annyira a Finale hangulat. Lehet persze amiatt is, hogy olvastam már és tudtam nagyjából mire számítsak. Ettől függetlenül szerintem volt jobban sikerült rész a 2. évadban. Megint eléggé tördelt lett a sok karakter és helyszín miatt, Királyvárt én hanyagoltam volna, úgy is kapott egy egész részt. A Danys house of undying rész szvsz a könyben érdekesebb volt, (az egyik kedvencem), itt olyan összecsapottnak hatott, nem volt igazán kihívás számára. Brienne és Jaime a 3. évadban azt hiszem az egyik legjobb páros lesz, rendben vannak nagyon. A többieknél szinte mindenütt hiányzott a “2-3 mondat”, de összességében korrekt évadot kaptunk, a helyszínek meg gyönyörűek, tőlem kap egy 7,8-ast. Sam-et meg azért nem bántották, mert megsajnálták v mi? :D

Habarodix - 2012. 06. 04. 17:01

Én is olvastam a könyveket, mégis nagyon tetszett ez az évad, talán jobban is mint az első.Főleg hogy kezdenek megjelenni a kedvenc szereplőim:) pl. Brienne
Csak egy-két változtatás bosszantott egy kicsit, de azokba is “belenyugodtam”. Egy ilyen könyvet/könyveket egyszerűen nem lehet 100-osan visszaadni egy 10 részes sorozatban.
Az évad nálam 9/10
A rész 10/10 Főleg az utolsó 5 perc….jesszus a hideg futkosott a hátamon,nem gondoltam volna hogy a 3 sárkány születésénél nagyobbat fog ütni….hát nálam sikerült:)

És most így várjak majdnem egy évet…….. -.-

winnie - 2012. 06. 04. 17:10

winterfell felgyújtásának magyarázásának hiánya csak hanyagság az írók részéről vagy kár türelmetlenkedni magyarázatért, bőven elég, ha kiderül a 3×01-ben, mert a történet fontos pontja lesz?

zolika - 2012. 06. 04. 17:15

A könyvben teljesen máshogy történtek az események deresben, szóval ez mindenkinek meglepetés lesz mivel magyarázzák, valamit biztos mondanak majd róla.

winnie - 2012. 06. 04. 17:26

köszi, akkor nem fogják hanyagolni, ez a lényeg.

lynx - 2012. 06. 04. 17:38

A könyv szerint miért gyújtották fel derest? Valaki leírhatná, köszi

highwaycat - 2012. 06. 04. 18:27

lynx:
Ha jól emlékszek akkor a Bolton fattyú volt, akit Rob egyik zászlóhordozója küldött oda a sorozat szerint (a könyvben Theon foglya, majd az ő kérésére hoz seregeket) aki lemészároltatott mindenkit és kb. ő is Északra pályázik, de javítsatok ki ha tévedek, már fakók az emlékek.

ememese:
Nem hinném, nekem teljesen máshogy jött le a leírása a könyvben akire gondolsz.

Erunder - 2012. 06. 04. 18:38

Deres felgyújtásának a magyarázat hiányán van mindenki kiakadva? Kalózok voltak, megunták a kapát, és mentek haza úgy ahogyan egy kalózhoz illik.
Én sokkal inkább furcsálltam, hogy egyáltalán nem lett elmagyarázva Bran álma/testváltása. Az a néző aki nem olvasta a könyveket most nem is vágja hogy testváltó a kölyök, és csak hülyén néz maga elé, hogy komolyan gondolják az írók hogy egy nő (ha még elég kemény és gyors harcos is), egy féleszű (ha még nagydarab is), egy gyerek, meg egy béna gyerek kibírja majd az utat.

Smash - 2012. 06. 04. 18:43

lynx: Nem volt rá semmi különösebb ok. Csak a Bolton fattyú egy vadállat. Egyébként meg a Boltonokon meg Branéken kívül a könyvben sem tudja senki, hogy mi történt, szóval nem hiszem, hogy különösebb hangsúlyt fognak fektetni a dologra. Gondolom rákenik majd Theonra és ennyivel el lesz intézve.

Azt értem én, hogy változtatni kell a könyvön, de azért elég fontos dolgok történnek teljesen másképp. Abban egyet értek, hogy Jon karakterét nem kellett volna erre vinni, viszont én nem hiszem, hogy egy “flashback”-el ki fogják magyarázni magukat belőle. Úgy tűnik más irányba akarják elvinni a karaktert. A későbbiek ismeretében mondjuk ez belefér, de aki Jon Snow fan, az nem fog örülni. Mondjuk engem az sem érdekel, hogy él-e vagy hal-e :D A mostani évad alapján egyébként könnyen elképzelhető, hogy meglépik majd, hogy kinyírnak egy olyan főbb karaktert, akit a könyvben nem.
A nagyobb problémám: Dany, Dany, Dany… A könyvben nem volt valami túl mozgalmas “szezonja” valóban, de mégis sokat számított a karakterépítés szempontjából minden pillanat. Itt meg elszaladt velük egy kicsit a ló. Gondolom azért kellett behozni ezt a sárkánylopás vonalat, hogy történjen már valami, de így is nagyon kilógott a lóláb… A House of the Undying meg számomra kifejezetten csalódás volt a könyvhöz képest.
Viszont mindenért kárpótolt a White Walkerek megjelenése.

David R. Blake - 2012. 06. 04. 18:44

Erunder:
Ezért fogják behozni a 3. évadra a Reedeket, hogy kvázi Jojen oktatását bepótolják!
A Nem-olvasóknak meg ez is egyfajta feszültségkeltés lehet.

vargatom - 2012. 06. 04. 18:50

winnie azért ez nem olyan hogy bejön a színész, leakasztanak a fogasról egy öltönyt és a kamera elé zavarják…

Mondjuk egy Strong Belwas vagy Ramsay Bolton esetében mindenképpen kell casting, jelmeztervezés és készítés, haj, smink, vagyis ugyanakkora idő- és pénzbeli befektetés, mintha az egész évad során végig szerepelne. És azért ennek a nagyságrendjét elég jól jelzi hogy még a kiemelt szereplők közül is nagyon kevésnek van 2-3 jelmeznél több (Tyrion pl. vagy a bíbor bőrszerkóban van, vagy a Lannister páncélban, pedig ő az egyik legfontosabb és legkedveltebb karakter)
Plusz magát a sorozatot sem éppen a hátsó udvarban forgatják, azaz újabb színészeket kéne Horvátországba vagy Izlandra utaztatni, szervezés, biztosítás, időpont egyeztetés…

Szóval egy 2 perces cameo jelentért ez szerintem túl nagy ár lenne, és amúgy is csak a könyveket ismerő rajongókat fogná meg igazán, a sima tévénézők csak értetlenkednének, hogy ez meg ki volt…

winnie - 2012. 06. 04. 19:05

vargatom: most ezt úgy mondod, mintha egyrészt lenne színész, aki nemet mondana egy szerepre, másrészt nem lehetne 2 percre felöltöztetni egy sokadik statisztát.

mindent előre megterveznek centire, jóval a részek előtt megtörténik a casting, mindenkiről tudják, hogy mennyi jelenetet kap (bár ez nincs kőbe vésve, a got-ban is volt olyan színész, akit teljesen kivágtak), beosztják, mindenki tudja, hogy mikor, mely napokon és hol forgat. olyan nincs, hogy kis szerep, hiszen a fizetség az adott szakszervezetileg, bár páran kaphatnak kiemelt gázsit, de a got epizodistaként nem a nagy nevekről volt híres. a lényeg, hogy színészekről beszélünk, akik a világon sehol sincsenek ellátva elegendő munkával (0,01% az, akik válogatnak a szerepek közül, a többiek azt játsszák, amit lehet), így bármilyen lehetőségre ezren repülnek rá. ha pedig a got-ról van szó, ami presztízsmeló, akkor pláne, még az egy soros szerep sem haszontalan. (ráadásul jórészt angolszász színészek vannak itt, vagy európaiak, akik hatványozottan nem kapnak elég melót, hiszen még a legnagyobb nevek is amerikába mennek át, hogy dolgozhassanak.

Bálint - 2012. 06. 04. 19:39

Ez az epizód gyenge volt. Robb jeleneteit simán csak átugrottam annyira idegesítettek.
Az évad tele volt olyan megoldásokkal, ahol úgy tűnt, hogy a D&D próbál javítani a könyveken. Theon szálának kivételével mindenhol belebuktak ebbe. De még így is remek sorozat.

ememese - 2012. 06. 04. 19:49

Egy gyors kérdés: A Mások (Others) és a White Walkerrel egy és ugyanazt a “népet” jelentik? Kicsit összezavarodtam….

Ermac - 2012. 06. 04. 20:33

Ötlet, hogy miért sétáltak csak úgy el Sam mellett??? Az egy dolog, hogy átírják a könyvet, de erre létezhet értelmes magyarázat?

Ermac - 2012. 06. 04. 20:34

White Walker = Others

Llew - 2012. 06. 04. 20:40

Hát elég összecsapottnak éreztem, olyan tudjuk le a többi szereplőt is jellege volt. Kicsit ugyan abba a hibába estek mint az évadnyitónál, hogy mindenkit szerepeltetni akartak.
Arya sztoriját jól lezárták, de ezt két résszel ezelőtt is megtehették volna.
Királyvár egész évben jó volt, ahogy, most is, bár a Varys- Rose dolog nem rémlik mire mehet ki. Viszont Sansa esetében kár volt így ellőni Kisujjt. Eredeti megoldással sokkal nagyobbat ütött volna, még ha Dontos ki is maradt eddig.
Robb szála viszont szerintem totális elbaszás, egyszerűen nem működik így, hogy egy sima gyógyfüves lányra gerjedt rá, és az anyja többször is figyelmeztette. Így csak egy durcás kis taknyos, csak azért is hozzáállással.
Jon sztorija is sántikál. Sokkal kisebb súlya a dolog. A srác egy töketlen pöcs lett így.
Dany is túl gyorsan lerendezte a dolgot. Ennek a sztorinak a variálás később még visszaüt szerintem.
A múltkori kürtös sztori után várható volt, hogy ez lesz a vége cliffhanger, de megvalósításilag elég halovány lett. Elég gagyi volt. Ez az simán ránéz s sétál tovább Sam mellett meg főleg. A pilotbeli Más az sokkal királyabb volt. Ettől az is jobb lett volna, ha nem mutatják és csak a táborban hallják a három kürtszót, aztán mindenki rohangál fejvesztve.
Erős hatos az évad meg a finálé is. Ha nagyon jószívű vagyok talán egy hetes.

Llew - 2012. 06. 04. 20:42

ememese
elvileg eredetiben a könyvekben Másoknak hívják őket, de azt tvben már ellőtték párszor (pl.Lost) így itt időnként White walkereknek hívják őket, de ugyan azokról van szó. A kékszemű fehér fazon a lovon jégkarddal, a többi az csak feltámasztott halott.

MikkaMakka - 2012. 06. 04. 20:54

azt nem értettem egyedül h Samet miért nem ölte meg a Más a lovon..
Deres felgyújtásán komolyan ennyien pörögtök?:)

Erunder - 2012. 06. 04. 21:04

Sam meg nem ölésén is elég sokat pörögnek ők. :)
Pedig szerintem az is érthető. Miért kéne törődniük egyetlen varjúval? Új hírt már nem nagyon fog vinni, a csapat már így is nagy. Plusz bármikor meg lehet még őt ölni toborzás céljából. Ha meg hagyják elfutni hát sok vizet a csatatéren se fog zavarni a malacka.

ememese - 2012. 06. 04. 21:26

@Ermac @Llew – Értem. Köszi a válaszokat!

Én azért pörgök Sam meg-nem-ölésén, mert ezek a lények eddig erről voltak híresek. Számomra a jelenet ezen része teljesen abszurd volt és sajnáltam, hogy így oldották meg. Inkább látta volna meg Sam őket távolról vagy menekült volna tovább, de nem kuporog egy szikla mögött hátában több 100 élőhalottal, sőt néz farkas szemet egyikükkel.

vargatom - 2012. 06. 04. 22:15

De winnie, itt most olyan szerepekről van szó, akik a harmadik évadban kulcsfontosságú karakterek lesznek. Belwas, Ramsay és Arstan, a Reed tesók meg még egy csomó karakter feltűnhetett volna az utolsó epizódban, igen. De most csak azért, hogy a könyvet ismerőknek legyen egy kis extra a filmben, hozzák előre a castingot meg minden mást egy teljes évvel? Ráadásul azt is kockáztatják hogy valaki bevállal valami komolyabb munkát a fennmaradó időre és aztán ott marad és bukják a színészt. Ott van a Mountain példája, vagy a pihenőre küldött Greatjon. Asszem Dondariont újra kell castingolniuk, ő felbukkant az első évadban; meg most is volt Ser Dontos, aztán a fene tudja hogy ugyanaz a színész lesz-e jövőre…

Szóval így is volt elég dolguk a második évad új szereplőivel, egyszerűen nem érte meg 1-2 perces cameo szerepekre időt/pénzt/figyelmet áldozni…

winnie - 2012. 06. 04. 22:27

így igaz, persze.

clegane - 2012. 06. 04. 22:49

én nagyon szeretem a regényeket, ezzel együtt ez az epizód is nagyon tetszett.

andris - 2012. 06. 04. 22:50

@ememese
“Egy kérdés minden spoiler nélkül (igen – nem válasz)! A végén a lovas, aki meglátta Samet lehetséges, hogy egy későbbi fontosabb szereplő lesz?”
tudom, kire gondolsz, szerintem nem ő volt az, hiszen ha megnézed, a végén több lovas Más is van, ez egy lehet a sokból… :)

Allain - 2012. 06. 04. 22:58

Volt sok apróság ami nem tetszett, de szemet lehet hunyni felette.
Amit furcsálltam, de lehet én nem jól tudom, és már bele kavarodtam a sok vallásba: Robb miért a Hét isten előtt házasodik? A Starkok a régi isteneket tisztelik, a Hét az új istenek nem?
Nagyon sajnálom, hogy a vargokról nem derült ki semmi, pedig könyvben már rég túl vannak rajta.
Stannis-nél kiemeli, hogy testvér gyilkos, később pedig mondja Davosnak, hogy ő nem ártott Renlynek, nem is tudja, mi történt. Pedig biztos megterheli a karaktert a saját testvérének meggyilkolása.
Deres leégése is túlzottan súlytalan volt, az utolsó mondat, az egyik kedvencem kimaradását sem értem, a sok sötét befejezés után végre vmi reményt adott.

f.fredericks - 2012. 06. 04. 23:15

Érdekes rész volt, és érdekes évad.
Ami nem tetszett:
Királyvárban: Tyrion orra. Most komolyan egy vágás, hagyjuk már, és a seb se volt valami durva. Viszont Pycelle nagymester priceless volt, amikor ott állt az ágyánál, be is volt szarva az Ördögfióka.

Stark táborban: Robb, úgy unblock (mondjuk őt a könyvben sem csipáztam)

Harrenhall: itt jó volt minden csak rövid volt, viszont Jaquen nagyon ott volt, ahogy promozta az Arcnélküli ember OKJ-s képzést Aryának.

Királyi út: Ez is rövid volt, de legalább megint csak ízelítőt kaptunk a 3. évad legjobb párosából.

Deres: most komolyan ezen pörögni, hogy, hogy égett le Deres? Gondolom azt mondják, hogy a Vas-szigetekiek voltak, mint azt már korábban is említették, mivel Bolton fattyának seregét nem is mutatták, csak a kürtöst hallottuk. Viszont az jó volt.

Jonék: Az egész szál gagyi a filmben, ütögeti a csaj Jon fejét egy valyriai acéllal, hát minimum akkor a haja hullana tőle vagy valami? WTF. A párbaj Félkezűvel meg nevetséges.

A keskeny tenger túloldala: a könyvben tényleg 1000x jobb volt a varázslók vityillója, de itt nem ez idegesített a legjobban, hanem az, hogy mi maradt Dany khaalsarjából? 2 vérlovag mínusz, Irri és Johqui mínusz, van egy árva Jorrah Mormontunk (ja még nem árva) meg 3 sárkány + a plebs.

Első ökle: jól megvolt csinálva, igaz ez már a 3. könyv kezdete volt ha jól emlékszem, a gáz az volt, hogy már a 3. rész környékén ellőtték a 3 kürtszó másokat jelent, így nem ütött annyira. Ja és tényleg miért maradt életben Sam?

Összességében a sorozat kezd egyre eltávolodni

Ja Sárkánykőt kihagytam: full semmitmondó volt (max az a kis fojtogatás volt benne érdekes – vártam mikor gyullad meg Stannis kabátja vagy valami, amivel a Fény Ura jelez, hogy az éj sötét és tele van iszonyattal, de ehelyett semmmi nem volt) , nem is kellett volna a részbe, adták volna azt az időt Jamienek és Briennek.

na szóval kezd eltávolodni a könyvtől. Viszont pozitívum, hogy behozzák Jojenéket és a Zúgói népeket a következő évadban, azt nem tudom, hogy lesznek-e Véres Komédiások, és ha igen hogyan fogják Vargo Hoatot megformálni, én csíptem a kecskét.

Várós lesz a 3. évad is.

f.fredericks - 2012. 06. 04. 23:16

Allain: szerintem azért a Hét előtt házasodott, mert délen már egy deka varsafa sincs, de lehet hogy ezt csak én gondolom így.

makijoe - 2012. 06. 04. 23:20

@erunder hát a wightok szerintem nem gondolkoznak.. kognitív képességekkel szerintem csak a white walkerek rendelkeznek, a wight annyit érez hogy meleg és el akarja pusztítani.

szóval szerintem nem az volt hogy nem bántották samet, egyszerűen távolodott a kamera hogy megmutassák hogy mennyisok csodás halottal van itt dolgunk. a whitewalker ránézett, de abból még bármi lehet..

highwaycat - 2012. 06. 05. 00:02

Nem mondom, hogy ne legyenk könyves spoilerek, mivel ez könyves kibeszélő, de ha lehet sztem a nem régi magyar megjelenésre való tekintettel legalább az új könyvből származó infokat jelöljük, hogy ne fusson bele a friss olvasó.

winnie - 2012. 06. 05. 00:11

“Nem mondom, hogy ne legyenk könyves spoilerek, mivel ez könyves kibeszélő, de ha lehet sztem a nem régi magyar megjelenésre való tekintettel legalább az új könyvből származó infokat jelöljük, hogy ne fusson bele a friss olvasó.”

van direkt könyves kibeszélő, az jó 3-4. kötetes spoilerekre. ha bruzsy akar, akkor az 5. kötethez is csinálhat posztot, hogy ne legyen baj

vargatom - 2012. 06. 05. 00:17

Úgyis kivágják innen a modok amint meglátják ;)

khirill - 2012. 06. 05. 11:59

könyv:

az egyik leglebilincselőbb regény, amit valaha olvastam. minden ízében mestermű! a misztikum és mágia nem csak üres szavak és elcsépelt csiribiri-abrakadabrák… valahogy mindig is így képzeltem el egy ilyen világot. rengeteg fantasy univerzumot ismertem meg az évek alatt és mindegyik csalódást okozott. a jég és tűz dala az egyetlen amelyik visszaadta a hitemet. szegényebb lennék ha nem olvastam volna.

sorozat:

szerintem az első évad brutálisan perfekt megvalósításával, irtózatosan magasra tette a lécet. ettől függetlenül a második széria is pompásan sikerült. pazar színészi alakítások, csodálatos cgi animációk, fantasztikus helyszínek és westeros/essos életre kelt ismét. picit átalakították a történet menetét, amiben semmi kivetni valót nem látok. (aki olvassa/olvasta a regényt nyilván megérti, h miért)

az egyetlen negatívumként a karakterek újra castingolását jegyezném meg és talán az hbo is kibővíthetné a büdzsét, mert ez a 10 rész/évad a továbbiakban – szerintem – kevés lesz.

Aszusz - 2012. 06. 05. 12:02

Azoknak, akik nem értik, miért nem ölte meg a Más Samet:
http://imgur.com/bsm0O

Megyo - 2012. 06. 05. 12:13

Nekem összeségében tetszett az évad, a változások is egész magyarázhatóak voltak, kivéve persze Dany és Jon szálakat.

Igazából Danynél érthető volt, hogy többet akarták szerpeltetni, merthát ugye ő egy “közönség kedvenc”, csak hát kicsit fura lett az egész. Én az egész évad alatt a House of the Undying jelenetet vártam, mert szerintem elég fontos lehet az, amit ott flash-el Dany. Itt első sorban arra gondolok, hogyha látja Rheagart (az kb ez egyik legfontosabb szereplő a könyvben, úgyis hogy 15 éve halott), aki azt mondja a gyerekére, hogy az ő dala a jég és tűz dala lesz, és hát ez az egész történet címe, akkor annak talán van némi jelentősége… Ehhez képest amúgy nem volt rossz, ami történt csak más. Tök jó volt viszont látni Drogot, meg kíváncs vagyok, hogy vajon lesz-e jelentősége annak, hogy hó esik még Királyvárban is, meg hogy a fal körül mászkált…

Jon részéből igazából Szellemet hiányoltam. Az egy dolog, hogy ő eltéved, de a farkasa miért nem tudja követni, ahogy azt a könyvben is tette. + ott elég fontos volt, hogy vele álmodott és látta a sereget, mert valamiféle gyenge bőrváltónak elmegy, és ennek is része volt abban, hogy kicsit jobban befogadták a vadak..

Aszusz - 2012. 06. 05. 12:36

Szellemet én is hiányoltam, de valószínűleg anyagi okokból maradt ki. Jon amúgy elég erős bőrváltó, csak még nem tudja / tanul. Ha valamikor, a következő évadban be lehet hozni ezt a szálat, talán Szellemet is többet látjuk majd. Álmot láthat később is, és a vadak így is nagyot koppannak majd, ha Szellem valamikor felbukkan. És ők persze egyből vágják majd, mi a helyzet. Lehet, hogy a tanulási folyamatot is így oldják majd meg.

Hor1 - 2012. 06. 05. 14:02

Nem volt rossz.
Néhány a könyvben máshogy volt: Dany szála továbbra se tetszik itt. Ha már kinyírták eddig Rakharot, Irrit és Jhiquit, most még csóri Doreaht is hozzácsapták. :D Kár érte. Meg a House of the Undying is gyengusz volt. A sárkányok meg nem nőttek semmit. :/
Jon szála meg.. amitől féltem. Egyrészt: Hol van Ghost? Amennyire fontos elemei a farkasok és a Stark gyerekek hozzájuk kötődő kapcsolata annyira hangsúlytalan és elhanyagolt itt. Másrészt.. A vadak ennyire simán beszopják Jon meg Halfhand színjátékát? A könyvben legalább a Csontok Ura kételkedett, itt meg majdhogynem puszipajtások egyből. A vadak táboráról a távlati kép jó volt, kár hogy közelről úgyis csak 5-10 statisztát látunk majd futkosni. :D
A vége.. Hááát. Eddék simán ott hagyják Samet meghalni. Nem így ismerjük őket.

Most látom, hogy csak nyafogtam. :D De azért tényleg nem volt rossz.

clegane - 2012. 06. 05. 15:59

Dany szolgálólányainak kinyírása helyett sokkal több leszbijelenetet tehettek volna bele :S

vargatom - 2012. 06. 05. 19:34

Megyo, most komolyan, a sorozatban talán ha egyszer említették Rhaegart összesen, a 4 millió néző nagyobbik felének ötlete sem lenne hogy mégis kit látott Dany abban a vízióban…

highwaycat - 2012. 06. 05. 21:48

az lehet nem tudnák ki az a Rhaeger, de Tűz és Jég Dala biztos felkeltené sokak figyelmét, hiszen az azért mondhatni közismert már, hogy ez a ciklus teljes címe

Crias - 2012. 06. 06. 00:17

Ööö Deninek milyen próféciája maradt ki a sorozatból?
Az amit Megyo írt?
” Rheagart azt mondja a gyerekére, hogy az ő dala a jég és tűz dala lesz, és hát ez az egész történet címe “

gabe - 2012. 06. 06. 00:35

A “csak sorozatot követők fórumán” több könyvolvasó is írta, hogy Deres felégetésének a körülményeit nem tudják spoiler-mentesen elmagyarázni. Na most én neki akarok állni olvasni a 3. könyvtől, és az lenne a kérdésem, hogy abból meg fogom tudni, hogy mi történt valójában, vagy ez a 2. könyvben van kifejtve? Előre is köszi a segítséget.

clegane - 2012. 06. 06. 01:06

gabe: sajnos erre inkább a 2. könyvben van kifejtve a magyarázat… az elsőt még csak-csak kihagyhatod mert hűen követte a sorozat (de inkább ne tedd), a másodikat viszont nem hagyhatod ki, ha könyvben akarod folytatni, mert sokmindent nem fogsz érteni / nem lesz logikus. (gondolom sorozatban úgy fogják folytatni, hogy logikus legyen ahhoz képest, amit a második évadban láttunk, de tartok tőle, már nem kompatibilis ilyen szempontból a regény meg a sorozat.)

lz - 2012. 06. 06. 03:29

Helló, kis zavar miatt ide jöttem, hátha tud valaki segíteni. Olvastam az összes könyvet, az első háromról eléggé halványak már az emlékeim, mivel nem mostanság fejeztem be őket, és emlékeimet most még ködösíti a sorozat is, azzal, hogy jól eltér jópár dologgal.
Nos a kérdésem ezidáig egy karakterre összpontosít, és nem tudom hová tenni: szóval, a könyvben ugye Deres elfoglalásakor feltűnt Ramsay Snow (később Bolton), aki Reeknek álcázta magát, hogy ne öljék meg. Ő adta a tippet, hogy a fiúk keresése helyett öljék meg a molnár fiait, és ő vágta pofán Theont, és foglalta el Derest. Ez oké. De akkor most miaszar van? A csávó, aki mindezeket csinálta a sorozatban, az vasszülött volt, ahogy elnéztem. Ő volt a másodtiszt, mikor elindultak Pykeról, tehát nem lehet ő Ramsay. Akkor ez azt jelenti, hogy még nem hozták be ebben az évadban, vagy valami eszement csavarral a magas ürgére fogják erőltetni a szerepet? És hová mennek miután fejbe baszták Theont?

Neoprimitiv - 2012. 06. 06. 06:10

@lz: rövid válaszok:
– Ramsey még nem szerepelt a sorozatban, legalább is nevesítve nem, a 3. évadra castingolják.
– A forgatókönyv Deres esetében is több helyen eltér a könyvtől. A kihagyott történetszálak, szereplők miatt másokkal kell elvégeztetni dolgokat, amelyek szükségesek a fontosabb kulcs jelenetekhez. Degmar aligha veszi át Reek szerepét.
– A vikingek nagy valószínűséggel haza indultak volna, miután (az én értelmezésem szerint) átadták a várat az ostromlóknak, akik Robb ígérete alapján szabad elvonulást ajánlottak nekik. Tekintve, hogy a vár leégett, nem hiszem, hogy ezt meg is kapták. Akár megtorlásként (ha ők gyújtották fel), akár a nyomok eltüntetése miatt (hogy azt lehessen mondani, ők gyújtották fel), szerintem mára halottak.

f.fredericks - 2012. 06. 06. 09:14

Én amúgy a próféciák közül hiányolom a 3 árulást is, vagy az most már nem is lesz fontos a sorozatban?

Neoprimitiv - 2012. 06. 06. 09:31

Egy, a könyvet ismerőknek gondolom nem spoileres hír: Joffrey és Margaery most beharangozott esküvője majd csak a 4. évadban várható. Ez segít belőni, hogy meddig jutunk a 3-ban. (OK, nem kellett hozzá eddig sem nagy fantázia, ha valaki már olvasta a könyveket.)

Neoprimitiv - 2012. 06. 06. 09:40

Apropó: a 3-4. kötetre is engedélyezett direkt könyves kibeszélőnek nem találom a linkjét (lehet, hogy sokkal régebben volt, februárig mentem vissza).

Bruzsy - 2012. 06. 06. 10:22

Neoprimitív: a finálé kritikájában ott van a link, tavaly júniusi a poszt, azért nem találtad. De figyelmeztetlek, ötödik könyves spoiler is van ám ott.

Neoprimitiv - 2012. 06. 06. 10:46

@Bruzsy: kösz, az nem zavar, már olvastam.

Imi - 2012. 06. 06. 11:30

Most nem írogatom, hogy mi hogy tesztett, sokakkal egyetértek fentebb, viszont csak engem zavart hogy a rémfarkasok egyszerűen nagyranőtt huskyra hasonlítanak?
Mikor Robb farkasa bement Jamie ketrecébe még az évad elején, hát az valami olyan béna volt, ejjj…

Vagy ez másnak nem ekkora para? :)

lz - 2012. 06. 06. 17:18

@Neopimitiv: köszi, megnyugtattál, valami hasonlóra gondoltam én is :)

vargatom - 2012. 06. 07. 19:30

Nem husky-k, valódi farkasok, csak utómunkában megnagyították őket. A testalkatuk az, ami most már stimmel egy farkaséval (és így egy husky-val nem)

Bence004_Kalel - 2012. 06. 11. 13:35

Nos, én a 2.évad megnézése után kezdtem el olvasni a Királyok Csatáját.. Mostmár megértem, miért voltak a könyvet olvasók csalódottak. Egy jól felépített, logikus történetvezetésből lett egy szinte szappanos maszlag, gondolok itt Robb-ra pl., az volt a legfontosabb hogyan fűzi be azt a csajt… Szinte nincs olyan hely, ahol ne eszközöltek volna egy kis változtatást. Dany szálának változtatása is baromság.

anthony711 - 2012. 06. 12. 00:35

Kicsit OFF: Eddig nem olvastam a könyveket, de miután befejeztem a második évadot is, kedvem lett hozzá. Viszont a harmadik könyvvel szeretném kezdeni, és az lenne a kérdésem, hogy érthető/élvezhető lesz-e számomra az első két kötet ismerete nélkül?

Aszusz - 2012. 06. 12. 08:51

@anthony711
A másodikat mindenképp olvasd el szerintem, bár valószínűleg többé-kevésbé értenéd a harmadikat, de sok szálat megváltoztattak, a szereplőkről nem is beszélve. Az első könyvben is lennének új infók, de ott a sorozat viszonylag hűen követte az eseményeket.

fran - 2012. 06. 12. 11:27

anthony az a baj, hogy a harmadik a legjobb könyv. Én a 3-2-4 sorrendben olvastam el a könyveket. Érthető lesz így is, ha legalább az első évadot láttad.

anthony711 - 2012. 06. 12. 20:57

Köszönöm a válaszokat :)

Bence004_Kalel - 2012. 06. 14. 10:06

@Aszusz a 2.évad a könyv teljes meggyalázása én szerintem. Remélem belátják a 3.évadnál majd, hogy nincs értelme ennyit változtatni.

Aszusz - 2012. 06. 14. 10:41

@Bence004: Nekem sem tetszett sok szál megváltoztatása (főleg Joné – sikerült egy balfaszt csinálni belőle), de ettől még nem reménytelen a dolog. Nyilván zavarja azokat, akik a könyvet olvasták, hogy sok minden másképp van (cselekmény és karakterjellemek egyaránt), viszont ha valaki nem olvasta, annak így is működik. A sorozat más műfaj, és szerintem az a lényeg, hogy önmagában megálljon. Őrült nagy hibát szerintem nem vétettek eddig, szigorúan ebből a szemszögből nézve. Attól félek, hogy a farkasokat olyan szinten hagyják majd ki, hogy az egyszeri nézőben fel sem merül majd, hogy pl. Szellem miért nem volt Jon mellett az egész évadban (nyilván anyagi okokból…). Ha viszont a következő évadban jobban kibontják a vargságot (Bran és Jon esetében – bár Aryánál sem ártana), akkor utólag bizony kiderül, hogy hiba volt átalakítani Jon történetét – mert már a sorozaton belül sem marad konzekvens.

Cancer - 2012. 07. 20. 10:43

Bocsi, h ide írok, de valamit nem értek. Most kezdtem el olvasni a könyvet, az első kötet harmadánál tartok. Miért Robert Baratheon lett a király, amikor folyton arról van szó, h a Lannisterek milyen hatalmas és gazdag család; ill. Jaime ölte meg az Őrült Királyt. Miért nem egy Lannister lett a király?

Llew - 2012. 07. 20. 15:01

Olvasd tovább, majd megérted.
Egyrészt mert Robert indította a lázadást, Ned Starkkal együtt és mögé/jük állt oda észak és a Jon Arryn vezette völgy hadereje. Másrészt mert a fegyverrel kivívott trónigény mellett neki távolról rokoni kapcsolata is volt a Targaryenekkel, így az alapján is magának követelte/hette a trónt.
Harmadrészt meg azért, mert a Lannisterek önmagukban kevesek lettek volna a trón megszerzéséhez. Ők Tywin és Aerys nézeteltérése miatt a lázadás alatt végig semlegesek voltak, és csak az utolsó pillanatban álltak az akkor már győztesnek tűnő Robert mellé. Ha viszont Királyvár elfoglalásakor maguknak követelték volna a trónt, akkor két tűz közé kerültek volna, mert mind a Targaryene párti Déliek, mind a Robertet támogató Észak és a Völgy az ellenségének tekintette volna őket. Így Tywin inkább a győztes oldalt választotta, és Cersei Roberthez adásával elérte, hogy a család házasság útján kerüljön a trónra.

Esetleges további könyves kérdésekkel javaslom ide fordulni
http://gameofthrones.hu/forum/
persze szigorúan csak a megfelel részlegbe, ha nem akarsz nagy spoilerekbe belefutni.

Cancer - 2012. 07. 20. 17:53

Köszi szépen a választ! Nem tervezek további kérdéseket. :) De ezt már egy ideje nem értettem.
Köszi szépen azért a linket is. Remélem a 3. évadot már a könyv-élménnyel tudom kezdeni. ;)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz