login |

Pilot: Magic City

2012. 04. 01. 23:41 - Írta: human

14 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Tipikus pilotbetegség figyelhető meg a Magic City első részén. Nem is a túlzsúfoltság a baj, hanem hogy a középszernek próbál megfelelni, a ki tudja mennyi fókuszcsoportnak. Pont emiatt semmi kilógó nincs benne, de azért az esély mégis érződik, hogy valami jobb is lehet belőle.

Floridában járunk, Miamiban 1959-ben. Egy szállodatulaj épp arra készül, hogy Sinatra fellép nála, miközben árulja az álmot az oda látogatóknak. Természetesen sorozat lévén semmi sem olyan egyszerű. Nyilván alap, hogy alvilág nélkül nem volt szálloda a régi Miamiban sem. Erre még a sztrájkolók is kiszúrnak vele, őket szintén le kell rendeznie. Más bonyodalmak is jönnek, de ezeket egyelőre hagyjuk. A lényeg, hogyha felsül a Sinatra-előadás, akkor tönkremegy pár hónapon belül, olyan rossz híre lesz.

Valójában persze nem nyerünk betekintést semmilyen szállodavezetésbe, egyszerűen csak az emberi kapcsolatokra megy el az 50 perc, legyenek azok szerelmiek vagy hatalmiak – mindez kicsi alvilággal és rengeteg női mellel. Hiába na, a Starzra készült, és a Spartacus után mutatták be. Bár így ránézésre a meztelenségen kívül nincs sok átfedés, ez kicsit komolyabban vett anyag, nem 100% popcorn cucc.

Ami miatt viszont hátránnyal indult a Magic City, hogy a 60-as évek környéki témák eléggé elő lettek véve az idei évadban, és mind besült, hiába hívták The Playboy Club-nak az egyiket, vagy Pan Am-nek a másikat, és volt bennük határtalan mennyiségű jó nő, az eyecandy nem volt elég a nézőknek.

Azt már említettem, hogy itt is van jó pár pőre nőci, viszont a főszereplőt nagyon jól beválasztották. Jeffrey Dean Morgan ha nem is zseniális, de ez a szerep illik rá. Természetesen ő a szállodatulaj. A többiek kicsit összemosódnak, de ez majd idővel letisztulhat.

A rendezőt sajnos nem tudom éltetni. Bár anyagi is okai lehetnek, de ritkán jön át a cool hangulat, pedig nyilvánvalóan erre akartak rámenni. Alvilág, meleg színek, cigi mindenhol, és Sinatra. Ezzel nem kőkomolyak akartak lenni a készítők, de sajnos a rendező befürdött vele.

Ki akartam még emelni azt, hogy a sorozatban rengeteget cigiznek, ami baromi poénos. Nem maga a cigizés, bár érdekes mai szemmel azt látni, hogy simán leül a csávó egy váró térben és rágyújt épületen belül, hanem hogy a fiataloknak mintha nem menne a dohányzás. Ők nem ezzel nőttek fel, így néha teljesen furcsán áll a kezükben meg hasonlók, pedig a korhoz és a már említett megcélzott hangulathoz illene.

Szóval a Magic City maximum közepes, számomra 6/10 egyelőre, de szerintem maradok, érzek potenciált. Aztán ha a mostaninál jobban mennek bele abba, hogy ki kivel kavar, a keményebb szálak helyett, akkor majd ejthetem. Addig még van idő. És már a második évad is be van rendelve.

A hivatalos premierre április 6-án, pénteken kerül sor. A mostani sugárzás afféle előpremier volt.

14 hozzászólás Ne habozz!

symor - 2012. 04. 02. 00:06

“Mindenki Don Draper akar lenni!” :)

Csak nem sokaknak sikerül.
Mert mi volt meg a Mad Men-ben, ami egy reklámügynökséget vesz alapul? Miért vált érdekesebbé egy olyan sokkal több lehetőséget kínáló helyszínnél, mint a Pan Am, vagy pláne mint egy Playboy klub (ahol aztán zajlott az élet!)?

Történet, karakter.
Ennyi a válasz, nem akarták a szánkba rágni a Mad Men-ben a korszak visszásságait, lezser durvaságát, sovinizmusát, nem akartak benne példaértékűvé válni vagy manírrá. Minden, ami az akkori valóságot azt az egyedien stílust kölcsönözte az őrült férfiaknak az a sorozat karaktereivel járt együtt. Sohasem egy szituációba, szlengbe, atmoszféra-momentumba helyeztek adott karakter, hanem ez magától értetődött a cselekedeteiből.

Don Draper nem azért az utóbbi idők legférfiasabb figurája, mert olyan helyzetet teremtettek a számára, hogy az lehet. Egyszerűen azért végtelenül cool, mert a szerep személyisége, mozgatórugói ezt az áthatást biztosítják.

Nem belehelyezték, olyanná tették pontos karakterrajzzal, mint ahogy a Mad Men más szereplőit is. Szerintem negyed annyi összeggel sem dolgozhattak az első évadnál, mint itt a Magic City-ben annak idején. Néhány családi ház, a reklámirodák panelfalai, ennyiből állt a Mad Men, a szereplők viszont életre keltek nem egy számukra elhelyezett szituációban (amolyan most mutasd meg alapon), egyszerűen ők maguk teremtették a szituációt viszonyaikban.

Ezzel szemben a Magic City elköveti azt a hibát, hogy görcsösen érdekeset akar mutatni, korképet adni annak törvényszerű sakkfiguráival: a gengszter, a félgengszter, néhány feltörekvő, egy kevés elkényeztetett és pár barnára sült, de fehérmájú nő.

Viaszfigurák Miami-ben, akik együtt sülnek az ’50-es évek végén a nap alatt úgy haladva a történetben, ahogy az eleve kiszámítható. Mintha minden figura egy rendeltetésszerű címkét viselne, ami előre elárulja mi lesz a sorsa és emiatt mérhetetlenül érdektelenné válik a következő jelenet.

Túlságosan is kiszámítható a Magic City egésze, túl sztereotip, még abban is amikor arra vágynak, hogy most keménynek vagy minél meztelenebbnek akarnak látszani. A pilot emiatt pedig kicsit művi érzést kelt.

Ezzel együtt, talán a pilot gyermekbetegségeit tényleg képes lesz kinőni a sorozat.
A legmenőbb arcok minden esetre még mindig a reklámszakemberek között találhatók :)

mkfad - 2012. 04. 02. 00:45

Lehet hogy a madmenben erősek a karakterek, de a történet szerintem borzasztóan vontatott volt és semerre sem haladt (legalábbis amíg képes voltam követni mielőtt végleg meguntam).

Jogos a 6/10, a hangulat remek, potenciál van benne, de bőven vannak hibák amiket nem ártana hátrahagyniuk. Innen még lehet jobb is és rosszabb is.

Csak én voltam úgy vele, hogy a szereplők annyira motyogtak hogy néha alig értettem mit mondanak? Floridában mindenki így beszél?

Dohi - 2012. 04. 02. 00:46

no love for jessica marais?

paranoid android - 2012. 04. 02. 07:27

Nem semmi meztelen jeleneteket kaptunk, viszont minden más eléggé langyosra sikerült. Jeffrey Dean Morgan erőteljes kisugárzása nélkül még a főhőst is semmilyennek érezném, nemhogy a többi karaktert. Cselekmény terén sem jobb a helyzet. Egyetértek a pontszámmal, viszont engem egy későbbi ígéretes kritika fog csak rávenni az esetleges folytatása.

winnie - 2012. 04. 02. 07:52

ez az a sorozat, aminél az ember tudja, hogy bele kell invesztálni, de ennyi alapján nem tudja, hogy érdemes-e, az ilyeneknél lehet nagyot koppanni. jókat írnak róla, kecsegtetnek, de én is inkább várakozó álláspontra helyezkednék, nem akarok luftot rúgni vele.

jky - 2012. 04. 02. 10:48

Azt hiszem ezt elteszem darára. Feltéve ha jól alakul az évad (én nagyon remélem). Most úgyis itt a Mad Men, amellett nem lehet labdába rúgni. :)

RexpecT - 2012. 04. 02. 15:30

Nekem tetszett, legyen 7/10 , a lényeg hogy mindenképpen maradok.
Valaki összeszámolta hogy mennyi cigi+szivar “szerepelt” a pilotban?

Tommy - 2012. 04. 15. 20:31

A sztorival engem már megvettek+Jeffrey Dean Morgan és Olga Kurylenko.

Nem is csalódtam a pilotban, tetszett. Nem untam egy percét sem, a hangulat pedig nekem nagyon átjött. Egy 7-8 pont kijár az első résznek, legyen akkor 7,5.:) Jó lesz ez.

clark - 2012. 05. 02. 12:50

eddig 3 részt láttam,nem rossz,de vmi hiányzik.egyenlőre nézős,mert nem rossz szórakozás és hipp-hopp elrepül az 50 perc.olyan 6,5/10 a 3 rész átlagolva.

lostfanka - 2012. 05. 17. 22:44

Az 5. resz utan azt kell hogy mondjam hogy nagyon jo iranyba halad a sztori, kezdik szepen kidolgozni a karaktereket es epitik fel a kulonbozo szalakat. Nalam elolepett a het egyik legjobban vart sorozatava a Got es a Killing melle.
Mindenkienk ajanlom nezesre.

Egy hibat tudok felhozna az pedig hogy a CGI-k neha nagyon gyengek. De a tobbi mind pozitiv iranyba viszi a sorozatot.

Zita - 2012. 05. 19. 16:14

Szerintem szépen kinőtte magát ez a sorozat. Egyáltalán nem unom magam közben.
A Mad Men-hez és a Boardwalk Empire-höz hasonlítgatják, de nem ér fel egyikhez sem, az a két sorozat verhetetlen. Az egyik tűzforró, a másik jéghideg, ez meg kellemesen langyos. Inkább a Spartacus-hoz kell hasonlítani, ahogy ez a cikk is teszi. Tényleg komolyabban van véve, de itt kevesebb a jó karakter.
Évad végéig biztosan nézős.

(Ha már szó volt itt a Mad Men-ről bővebben: a történet tényleg baromi lassan van adagolva, de itt az csak másodlagos. Minden karakter remekül kidolgozott, a színészek is kiválóak és a hangulat is nagyon át jön. Az egyik legnagyobb kedvenc.)

clark - 2012. 05. 23. 17:49

eddig 6részt láttam és tényleg kezdenek kibontakozni a dolgok.érdemes nézni:D

lostfanka - 2012. 05. 25. 21:44

Ahh most vegeztem a e06-al, iszonyat komoly resz volt nalam 9/10. Egyre jobb ez a sorozat…

clark - 2012. 06. 11. 12:18

na sikerült megnéznem a 8ik részt is.azt hittem hogy több rész lesz mint 8.elég jó volt,nekem tetszik,bár nem volt hű de nagy cliffhanger vagy wtf,olyan sablonos volt.
a környzete ,színészek nagyon jók,jó a maffia szál is,nekem nézős maradta és nézem majd a 3évadban,olyan 7/10 simán mehet a 8részre átlagolva.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz