login |

Shameless: vége a 2. évadnak – írta wilson

2012. 04. 03. 22:49 - Írta: vendegblogger

17 hozzászólás | kategória: kritika,

Nettó 25 percen múlt, hogy végleg, vagy legalább két rész erejéig ne menjen át dramedy-ből mély drámába a Shameless, de a csóró família és baráti köre megint hozta azt, amit tavaly: hullámvölgyeket, depressziót és a szokásos reménysugarat, hogy mindig van kiút még a legsötétebb, legreménytelenebb helyzetből is, bizonyítva, hogy a Shameless még mindig a jelenleg futó sorozatok egyik legszínvonalasabb, leghangulatosabb darabja, amely épp olyan erővel húz le, mint ahogy felvidít.

Aki nem hiszi, járjon utána, nem véletlen, hogy a magyar premiert követően nem egy hozzászóló döbbent rá, hogy mekkora kincs a sorozat és értetlenkedett, hogy eddig ő ezt nem nézte. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Erre az évadra és különösen az évadzáróra mégis az előbbiből jutott, hiszen Gallagherék az eddigieknél is több akadályt kellett, hogy leküzdjenek. A legnagyobbat továbbra is Franknek hívják, aki az írók maximális perverzitása és korlátokat nem ismerő magatartása miatt nem csak simán hozta a maga a lúzer alkoholista karaktert, de már-már sátáni figurába ment át. Előbb a saját gyerekét vesztette el egy adósság miatt, aztán halálba dugott egy másik nőt a remélt hagyatékáért, kiadta a ház egyik szobáját egy prostinak, kiforgatta a gyógyszereiből a saját anyját, elcsórta a gyerekei összes félretett pénzét, az évadzáróban pedig “kimentette” a saját feleségét az elmegyógyintézetből.

Monica karaktere sajnos ebben az évadban sem állt össze, a bipolaritásával és a hirtelen feltámadt szeretethiányával még lehetett volna mit kezdeni, de a nagyüzemi pénzlopással megvásárolt jótettek legalább annyira ellenszenvesek voltak, mint amilyen Monica kisugárzása. Sajnos ez arról a Karenről is elmondható, aki az első évadban még a jó testű tini karakterét hozta, mostanra a terhességére építve viszont felesleges, rémisztően irritáló, felfoghatatlanul kegyetlen hiéna vált belőle, aki mindenkit, még a saját gyerekét és a saját anyját is a lehető legundorítóbb módon intézte el. Csak reménykedni lehet, hogy az évadzáró végén levágott színpadi távozása tényleg végleges és minimum egy szezonig még csak hírt se hallunk róla.

Minden kétséget kizáróan ezt a szezont is Fiona és az őt alakító Emmy Rossum vitte el a hátán, aki ugyan Oscar-gyanús színészkedés közelébe se jutott, de remekül hozta a gyönyörű, gondterhelt szomszédlány karaktert, aki mindig kénytelen a vállára venni a világ baját. A csúcspont egyértelműen az utolsó rész második fele volt a nagy családi összeborulással, ahol a tragédiától összetört kölykök erősen túltolták a nézőket a komfortzónán: ez volt az a rész, ahol az ember azt érezhette, hogy nem sorozatot néz, nem a szórakozását keresi, hanem egy mély drámának, rettenetes sorsoknak a tanúja és hálát adhat annak, amiben hisz, hogy nincs ilyen helyzetben.

Ez a kilátástalan sötétség nagyon jól áll a Shameless-nek, amit a remek színészgárdának, a jó karaktereknek és a teljesen filmszerű hangulatának tudhat be, de az biztos, hogy a másfél részig tartó dráma felé való végleges elmozdulás megölte volna a sorozatot. Persze az eddigi részek ismerőinek egy percre sem volt meglepetés, hogy megint minden egy csapásra fordult át hurrá heppi hangulatba a hazatérő Lippel, a hóba kirakott Frankkel, a GED vizsgáját elvégző Fionával (aki csak elboronálta a helyzetet Steve-vel), a lány pasijával és annak gyerekével végleg összebútorozó Sheila-val (ha Joan Cusack ezért nem kap Emmyt, akkor semmiért).

A Shameless köszöni szépen, továbbra is jól van, egy olyan minőségi szintet képvisel a televíziózásban, amely szerencsére egyre több kábeles csatornánál lett sztenderd – néha talán kissé túlságosan is sötét, fájdalmasan kegyetlen, de legalább mindig őszinte. És ebben a gettóban még a csajok is mindig jól néznek ki.

17 hozzászólás Ne habozz!

valee - 2012. 04. 03. 23:06

Nálam a löncshúsból faragott hálaadási pulyka amit sasra akartak cserélni vitt mindent:D

naughtyL - 2012. 04. 03. 23:20

és az még a mélyhűtőben van, Kevinnek hála:D

Wáów. Olyan szépen írtál róla. De tényleg.

Jodi nekem néha sok volt, de Sheila-val annyira jó páros, hogy nincs mit tenni, csak élvezni a jeleneteiket.

az utolsó részek annyira erősek lettek. És ez főleg annak köszönhető, hogy mennyire valóságos az egész. Gondolok itt arra, hogy mennyire természetesen hat minden, és mindenki. semmi mű nincs az egészben.

Emmy Rossum meg elképesztően szimpatikus. És micsoda kémia van közte, és Justin Chatwin között.. olyan természetes az egész, amit, és ahogy csinálnak.

és most megleptek azzal, hogy kiderült, ki Ian új “ismerőse”

És egyszerűen Priceless volt, ahogy Frank kimászott a hóból:D tökéletes zárókép!

paranoid android - 2012. 04. 04. 00:01

Az évad végére hihetetlen mélységekbe sikerült taszítaniuk a karaktereket, de ezt is nagyon jól megoldották.
Ami nagyon megmaradt bennem ezzel az évaddal kapcsolatban, hogy minden percét tudtam élvezni, annak ellenére, hogy volt két karakter, Monica és Karen, akiket szívesen megütöttem volna. Gondolom az egész sorozatot átjáró abszurditás miatt nem volt gondom az ő jeleneteikkel sem; pedig általában egy irritáló karakter könnyen tud rontani az összképen, itt nem történt ez meg. Bár azért remélem, hogy egyhamar semelyik sem tér vissza a harmadik évadban.

jjncaa - 2012. 04. 04. 00:44

Zseniális sorozat, zseniális részekkel és színészekkel. Mondjuk nálam alapból nyerő helyzetből indult, mert imádom a “földhözragadt” témákat, de nehezen tudok elképzelni ennél jobb és összetetettebb szériát, és minden epizódban van legalább egy WTF?! pillanat is :)

Külön öröm, hogy a nézettsége egyre kúszik felfelé, 3-4 évad még simán van a történetben

hallak65 - 2012. 04. 04. 01:28

Az angol tart a 8. évadnál, szal ha nézettsége jó, anyag az lesz rá :)
Nagyszerű leírás, teljesen egyetértek. Remélem a brazil csaj még marad, kíváncsi lennék hogy illeszkedik be a cirkuszba :)

hallak65 - 2012. 04. 04. 02:02

A vendégszereplőt kiszúrta ki? :D

jjncaa - 2012. 04. 04. 02:18

hallak, én azt olvastam, hogy ez az a pont, ahol elsodródnak az angol sztori nyomvonalától

cyberfuker85 - 2012. 04. 04. 06:35

ha a kaliforgia évedfinálé szar volt akkor EZ mi volt? :D mindenki elsétál. gg

amúgy jó éved volt, várom a kövi szezont

grantys - 2012. 04. 04. 10:07

Az angol teljesen más irányvonalon halad már, Fiona nem is szerepel a második évadban, illetve Steve sem. Én követtem a 7. évadig az angol sorozatot, az első évadban voltak elemek amik az angolból lettek átemelve, de a 2. évad teljesen új irány.

polka - 2012. 04. 04. 12:30

Hatalmas kedvenc a sorozat, remekül sikerült ez az évad is! Viszont az utolsó résztől sokkal többet vártam, nem éreztem hogy finálét néznék. amúgy még mindig minőségi szórakozás :)

Anthony - 2012. 04. 04. 13:29

Kösz az infókat a kommentelőknek, pont erre akartam rákérdezni, hogy az angol Shameless-el összehasonlítva mi a helyzet.
Egy kicsit tényleg átcsúsztak drámába idén, mondjuk éppen azon gondolkoztam, hogy egy idő után már minden létező hülyeséget elkövettek, szóval azt is nehéz megoldani :)
Monicanak kb. eltörtem volna a lábát, amikor ismét megjelent a házban, és kidobtam volna. Meg persze Karent is elküldtem volna már a búsba. De pont ezek mutatják meg a realitását a sorozatnak, sokan sokszor vagyunk úgy, hogy ragaszkodunk olyasmihez, olyan valakihez aki nem érdemli már meg, csak ugye ezt kívülről mindig olyan könnyű látni.

cyborgwings - 2012. 04. 04. 15:26

a finálé eléggé langyos, “évad közepén elmegy” jellegűre sikeredett, jóformán untam. viszont maga az évad jó volt, még attól függetlenül is, hogy a jodit játszó színésznek a fejétől minden egyes alkalommal hidegrázást kapok, karent pedig jobban megutáltam, mint monicát, ami pedig nagy szó.

ha jobban belegondolok, azért az első évad klasszisokkal jobb volt, de van ebben a sorozatban valami, ami klasszisok nélkül is eladja a sztorit.
mondjuk szerintem sokat elmond a 2. évadról, hogy adott héten soha nem emlékeztem, mi volt az előző részben, pedig az elsőt is hetiben néztem és ott ilyen problémám nem volt.
azért persze várom a harmadikat.

danger - 2012. 04. 05. 00:08

Egyik legjobb jelenleg futo sorozat. Bar nem csak azok kozott, nagyon jo karakterek, nagyon jo iras, jo rendezes.

superpityu - 2012. 04. 06. 21:15

valami nekem is hiányzott az egészből ami tavaly még megvolt, de így is az egyik legnagyobb kedvenc sorozat maradt.
sajnos a tavaly még kedvelhető Karen átment egy undorító dögbe, ezt sajnálom a legjobban. Monica sosem lesz szerethető, iszonyatosan irritál az egész lénye. és nekem még Frank sem lett szimpatikus ez alatt a 12 rész alatt, az évadzáróban kihúzta a gyufát, de Esti meg a serpenyő elintézte.
Fiona még mindig nagyon jó, és tényleg jól működik a párosuk Steve-vel.
Az évad számomra legnagyobb figurája Sheila lett, aki szinte minden jelenetében brillírozott. nagyon hiteles alakítást kaptunk, szerintem megérdemelné az Emmy-t. a nagyis párnás jelenetet nem tudom kiverni a fejemből, ahogy ott ül… :D
nagyon várom a következő szezont, kíváncsi vagyok mit hoznak ki ebből a helyzetből.

ja Jenna Elfman meg wtf volt, alig ismertem meg.

yeeeyha - 2012. 05. 24. 14:47

Nagyon jó volt ez az évad, egyszerűen hibát nem nagyon tudok rá mondani :) Bár Mickey szegény hamar kiírta magát az évadból, de úgy tudom a következő évadra már állandó szereplő :)))
A legnagyobb meglepetés Karen és Jodi: Karen remélem a büdös életben nem jön vissza, vagy legalábbis egy bő fél évad erejéig, Jodit meg megszerettem. Olyan bárgyú az a pasi, hogy az nem igaz XD

bug jr - 2012. 05. 28. 07:39

Imádom ezt a keserédes szart, jelenleg talán a legnagyobb kedvencem.A szomorú szemű Fiona megvigasztalására, részenként legalább kétszer érzek kényszert, Sheila zseniális-a már említett párnás jelenet volt az évad csúcsa-Frank nemkülönben, érdekes h WHM ezelőtt kimondottan irritált, itt viszont egyből megszerettem, mintha rá öntötték volna a szerepet.

Steve - 2015. 10. 19. 13:57

Ez egy sz@r.
Közelében sincs a Breaking Bad-nek, vagy akár a Drót-nak.
Unalmas, egysíkú karakterek, akik kb. egy évadig érdekesek is.
Tele van ezzel az önsajnáló, nárcisztikus, alkohol és gyógyszerbeteg bagázzsal Magyarország is, ezért kár egy tengerentúli sorozatot bámulni.
Azt meg, hogy egy kiemelkedő IQ-jú srác, meg egy szép, vonzó csaj ebből hogy nem tud kitörni, már túlmutat az örökölt baromállatságon.Ez a két karakter nem illik a sorozatba. Vannak a gettóban szép csajok, de kiáll a kapa a szájukból. És vannak okos kölkök, de azok mindig balhéba keverednek, mert nem bírnak az agresszivitásukkal. Ha akad is ilyen, az kimászik onnan.

Ez a sorozat egy sitt

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz