login |

Touch: 3 rész után

2012. 04. 04. 22:58 - Írta: winnie

27 hozzászólás | kategória: kritika,

A pilotkritika óta nem írtunk a Touch-ról, pedig kéne, hiszen várós sorozat volt. Nem csak Kiefer Sutherland és Tim Kring miatt, a téma a gyengémnek számít, szeretem ezt a “segítsünk másoknak” műfajt, ami elég sokféle köntösben jelentkezett már, lásd Angyali érintés, Az igazságosztó, Quantum Leap, A kiválasztott – Az amerikai látnok (brr, cím…). A Touch ezekre hasonlít, no meg halványan az olyan filmekre, mint az Ütközések vagy a Magnólia vagy akár az Igazából szerelem, ahol valamilyen úton-módon összekapcsolódik egymást nem ismerő emberek élete.

Ezeknek a filmeknek/sorozatoknak az a gyengéje, hogy sokan töménynek találják az özönérzelmeket, hiszen elvárás a minikatarzis amikor összeáll a kirakó. A Touch-ban pedig nemcsak a minisztorik hordoznak erős érzelmi töltetet, hanem a két főhős viszonya, hiszen egy egyedülálló apáról van szó és számokkal kommunikáló, kvázi-autista kisfiáról, aki ugyan bőszen narrál, de még egy szót sem szólt az életében (majd az évadzáróban!). Már eleve az könnyeket csalhat az ember szemébe, ha belegondol mindebbe, de a sorozat még rá is erősít az egykor menő újságíró, ma viszont csak lecsúszott reptéri munkás és fia nem szokványos kapcsolatára.

Az alapsztorit már a fent linkelt pilotkritikában ismertettem, így csak annyit tennék hozzá, hogy az első látásra csak sima epizodikus sztorinak tűnő Touch (szerencsére) lehet, hogy több lesz, mint heti minisztorik sorozata. Nyilván az apa és fia kapcsolata, vagy a fiú fejlődése magánéleti szálként átível, de a harmadik részre előkerültek apró átívelések és rejtélyek, amik kinőhetik magukat. Ettől még nem lesz annyira high concept a Touch, de akik szeretik az “olyan” sorozatokat, azoknak simán bejöhet.

Még akkor is, ha a jó pilotot egy erősen közepes folytatás követte, s egy nagyon ellentmondásos 3. rész. Az 1×02 elején szükséges rosszként elkezdtek körbefutni a személyes szálakkal és csak ismételték magukat, én meg végig azon gondolkodtam, hogy ha ennyi idő elmegy hetente a fő karakterek személyes sorsára, akkor nagyon keveset tudnak foglalkozni a mozaikos sztorikkal, ergó azok felületesek, összecsapottak lesznek. Ráadásul míg a pilot szerte a nagyvilágban játszódott, addig az 1×02 egy városban és személyes találkozásokra épített. Az építkezése nem volt túl érdekes, cserébe viszont megkedveltette velem a karaktereket és a végére azért megvolt a minikatarzis, nem is egy.

Érdekes módon az 1×03 éppen fordított utat járt be nálam. Az építkezése kifejezetten érdekes volt, köszönhetően annak is, hogy a történetek ezúttal valóban egymástól távol játszódtak, más országokban. Cserébe a karakterekhez nem sikerült közelebb kerülnöm, viszont végig zakatoltam azon, hogy “mi lesz a végén, hogy érnek össze a szálak?”. Ez azonban azért veszélyes, mert hiába élvezem az utazást, a megérkezés ezúttal tönkreteheti azt is, ha túl snassz. És bizony az 1×03 csúnyán elvérzett az utolsó percekben. A részt élveztem, de a végén átvertnek éreztem magam és nem voltam biztos abban, hogy még egyszer befizetnék egy ilyen útra.

Persze nem fogom kaszálni a Touch-ot, mondom, nagy gyengém a műfaj, mind a “segítős”, mind a mozaik-összerakosgatós, de az 1×03-ban az derült ki, hogy lehet, hogy én várok mást a sorozattól, mint amit ígér. Ugyanis itt rettentő távol volt egymástól két sztorihalmaz, és bár egy(?) kapocs volt közöttük, némely események Jake, a fiú, illetve Kiefer Sutherland karaktere nélkül is ugyanúgy alakulhattak volna és nem volt mindenhol ok-okozat viszony, így nem volt tiszta, hogy akkor miért a felhajtás. (Persze szívhezszóló, igaz felületes sztorik volt, de túl randomok. Ráadásul a végén a helyszínek összevagdosása, a versenyfutás az idővel azt sugallta, hogy valami “nagy” fog történni, erre…)

ui: egy WTF jár azért, mert az 1×02-ben az orosz szövegeket furán fordították angolra, legalábbis a “megölni” szóra a jóval enyhébbnek tűnő “hurt”-öt használták. Illetve nyilván a “hurt” lett “убивать”, ami jóval erősebb. Vagy csak én érzem annak.

27 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2012. 04. 04. 23:03

á, írás közben eszembe jutott, hogy a piros ruhás csaj miért volt ismerős. tiszta mini rashida jones: http://www.imdb.com/media/rm1822930944/nm0750037 – bár szerintem csak én vagyok felületes és a haja miatt mondom.

Pocok - 2012. 04. 04. 23:05

Előre leszögezem: Csak az első részt láttam, többet nem is fogok. De.
Én már az első résznél láttam, hogy ez nagyon vissza fog ütni. Én már azt a részt is nagyon furcsáltam. A dolgok nagyon hülyén értek össze… szóval jó olvasni, hogy igazam lett.

(örülnék, ha valaki leírná spoileresen, hogy mi történt a harmadikban)

John Casey - 2012. 04. 04. 23:15

erre az apró bakira én is felfigyeltem az orosz szövegben, meg arra is, hogy amerikai akcentussal beszélt a srác oroszul, ugyanakkor piros pont jár azért, hogy a szülők tiszta oroszt használtak, ami rengeteg sorozatban nincs jelen.

crashland - 2012. 04. 04. 23:27

Mint matekos, eléggé rossznak érzem ezt a számos dolgot.. Ennek semmi értelme nincs, de még fikciósan sincs, csak az amerikaiak találhattak ki ilyet :).

Egyébként ettől eltekintve jó, de annyira vicces, hogy ezt így komolyan veszik meg minden :D

Amúgy a csaj tényleg hasonlít RJ-re.

winnie - 2012. 04. 04. 23:30

John Casey: á, teljesen jó volt hallani valódiban a nyelvet:) a poén, hogy a fent linkelt lány, a piros ruhás is orosz, illetve moszkvában született.

(ezt nem is írtam bele, hogy hiába játszódott az 1×02 amerikában, ugyanúgy volt benne feliratos jelenet, itt orosz, az 1×03-ban dél-afrikai. tim kring már a heroes-ban is szeretett feliratozni, én meg mindig attól tartok, hogy ez riasztja majd el a nézőket)

wondorog - 2012. 04. 04. 23:37

Azt hiszem sikerült némi összefüggést találnom a 3. részben: ugye Jake apja elkérte a laptopot a gyerektől, így ő nem tudott elindulni a táncversenyen, viszont utána be is mondták, hogy már csak 1 próbálkozó lehet. Na már most, ha nem szakítja a félbe, lehet a néger gyerekre már nem jutott volna idő. A nő úgy kapcsolódik ide, hogy nem engedte az öccsét szerepelni, aztán meglátta a fémtálat, gondolom a lelkiismeret-furdalás is megindult benne (bár ez teljesen így nem kapcsolódik a főszálhoz) és elűzte az a vadbarmot. A néger srác mivel bekerült, legyőzte a táncost, így rátalált Piroskára.
Lehet kicsit erőltetett, de én ezt vettem ki.

nagyonnagyon - 2012. 04. 04. 23:46

Két japán csajszi nagyon ott van :), a piros matchbox miatt a remény is. 10 rész szerintem simán kell hogy egy “ilyen” kibontakozhasson és legyen valami irány. Potenciál van bőven benn.

winnie - 2012. 04. 04. 23:48

“már csak 1 próbálkozó lehet”

ez kimaradt nekem, végig azt hittem, hogy amúgyis a néger srác jött volna. (igen, az a tál lehet, hogy kellett a tesó eszméléséhez, megfordult bennem, csak már nem volt meg a rész, hogy visszanézzem.)

donka - 2012. 04. 05. 00:05

Egyébként ez a 3. rész nekem sem jött be. A második még érdekes volt, de a pilotot eddig nem verték:)

donka - 2012. 04. 05. 00:10

viszont most tényleg mi van a japcsikkal? mert ha jól emlékszek ezek minden részben kapnak helyet:D

Na meg a telefont mikor vágja már zsebre végre valaki?:D
Itthon már tuti hogy az első embernél legyökerezik:D

Kissur - 2012. 04. 05. 00:18

Még a 3.részt nem láttam, de nekem pont a 2.rész jött be és az 1.nem. Hát nem vagyunk egyformák. :D

khaos - 2012. 04. 05. 01:17

nekem eddig mindegyik tetszik,jó kis sorozat ez
az viszont feltűnt nekem is h a 3. részben vhogy nem értek össze a szálak a végére mint az előbbi 2 résznél(de főleg a pilotban volt minden szép kerek)
a mobilt én is csodálom,milyen szépen megy sokadik gazdához már,bezzeg a valóságban…
remélem gondolkodnak hosszú távra és a végén vmi fontos jelentősége lesz vki számára h mi minden van a mobilon

egyébként a nagy matekozást azt én nem látom a sorozatban,a gyerek ad egy számot és ennyi,neki vhogy kipattan a fejéből
nem sok matek ez,és az autizmussal meg pont jól párhuzamos a látok egy számot,továbbadom,jelentősége lesz

és ha már hosszútáv,vajon összejön e az amire számítok,h az évad végén szépen minden szál a részekből összeér vmi módon (olyan heroes szerűen,mikor az 1.évad végére minden különálló szereplő egy helyszínre gyűlt mert ez volt a sors végülis)

Anachel - 2012. 04. 05. 06:36

Már többször fogott el hasonló érzés, mint amikor a FlashForward szálait rakosgattuk. Tudom semmi köze a két sorozatnak egymáshoz, de talán ez ragadt meg leginkább. Hjajj az FF mennyire hiányzik :((

LoGi - 2012. 04. 05. 06:58

Engem minden résznél kilóra megvesz az első és utolsó pár perc :D A bevezető monológja a srácnak, az intro, végén monológja. Plusz én is szeretem összerakosgatni, hogy vajon hogyan fognak találkozni, szóval nekem való a sorozat. Idén tavasszal 3-ból 2 hype-olt sorozatot vártam, szerintem jól döntöttem :D (Touch és Awake, de Alcatrazt nem)

dragon1986 - 2012. 04. 05. 07:55

nekem kedvenc amint lejön nézem is a többinél általában várok egy két napot :D

örültem a japán csajoknak, mondjuk már a nevük is feltűnt amikor a szereplők listáját kezdték kiírni :)

mondjuk én a piros kocsit nem értettem, bement az ajtó alatt, majd kijött ezek szerint van/volt bent valaki :D

VergiliusHu - 2012. 04. 05. 09:16

Szeretném megkérdezni, hogy hasonlít-e a Kaméleon című segítős sorozatra? Nekem az epizodikus/átívelős szállal az az etalon.

winnie - 2012. 04. 05. 09:44

annyiban, hogy segíteni probálnak itt is, de nem teljesen direktbe és nem tudja a főhős, hogy mit is kell segíteni, hogy hova futnak az események. de csak halványan.

nxtshare - 2012. 04. 05. 09:48

nekem tetszik a sorozat, de kezd unalmas lenni ,hogy mindig ugyan azt mutatják , semmi újat…

Xsz - 2012. 04. 05. 10:06

Nagyon tetszik a sorozat csak azt sajnálom hogy így esik a nézettség… :(

Gigi - 2012. 04. 05. 12:57

Aranyos sorozat, lehet, hogy nem tudnak mindent kimagyarázni, de alapvetőleg amit kitalálnak, hiába nem állná meg a valóságban a helyét, akkor is jó nézni, és tetszik, hogy a végén valahogy mindig összefutnak a szálak. :) Heti 40 percet megér

paranoid android - 2012. 04. 05. 16:29

Eddig tetszik, bár hamar önismétlővé válhat. Az átívelő rejtélyek azért feldobhatják. Összességében elég furcsán állok vele, egyik részem, a transzcendenciára vágyó részem nagyon tudja egyes pillanatait élvezi, a cinikus énemnek viszont néha már túl sok.

clark - 2012. 04. 05. 19:02

nekem túl nyálas,túl sok érzelem, és túl sok véletlen,amit így próbálnak megmagyarázni,mármint a számokkal.csak Kiefer miatt kezdtem el nézni,mivel bírom a színészt.esetleg még lehet belenézek a 4.részbe.
így 3 rész után már elég uncsi.

Drainer - 2012. 04. 05. 20:16

Nekem a telefonos szál nem teljesen világos.
(Spoiler) az öngyilkos merénylő sráchoz került a mobil, amiből kivette az aksit, és a telefonközpontos pedig letiltotta ha minden igaz. Ezek után hogy került megint a japán csajokhoz? Bár lehet valamit benéztem.
A sorozat maga jó, egyedül a főszereplő fia nem túl szimpatikus, pláne ahogy az elején kijelenti hogy még soha nem szólt egy szót sem, ráadásul olyan hangsúllyal mintha ez lenne a legcsodásabb dolog a világon…
A történetek viszont érdekesek és Kiefer Sutherland is jól alakít, így még a gyerek is elviselhető valahogy.

NikoXXX - 2012. 04. 05. 20:55

Nekem tetszik,az ilyen veletlenekre epulo tortenet nekem is a gyengem az Utkozesek az egyik kedvenc filmem a Pillango hatasok mellett.
Szeretem hogy sok az erzelem,es talan ha olyan hangulatba leszek lehet hogy 1-2 konnycseppet is elmorzsolok majd,ami velem meg sosem tortent meg ha nem vesszuk azt hogy konnyesre rohogtem par filmen.
En az Awake-et meg nem probaltam be de az Alcatraznal sokkalta jobb.

Rational Gaze - 2012. 04. 05. 21:55

Drainer:”egyedül a főszereplő fia nem túl szimpatikus, pláne ahogy az elején kijelenti hogy még soha nem szólt egy szót sem, ráadásul olyan hangsúllyal mintha ez lenne a legcsodásabb dolog a világon…” :DDDDDD ott a pont:D Bár engem az apja idegesít egy nagyon picit. Állandóan rohan, izzad, liheg, 3 elröfögött mondattal kommunikál,eh.De tűrhető. A tátottszájú szocmunkást viszont elvihetnék a számok a feníbe:(

Mobilért aggódók képzeljék már el, hogy lassan zoomolós, megható zenés jelenetben odakerül egy szegény, kisírt szemű sráchoz a mobil, majd a zene lecsúszik a lejátszóról, mert az ember egyszerűen zsebre rakja:DD Lenne ott kozmikus fájdalom meg visongás, az tuti.

Viccen kívül, nekem nagyon ott volt az a jelenet amikor gyerek sikít, pörgős képek, majd valaki kitolja a kisautót…

NikoXXX - 2012. 04. 05. 22:38

hat az a telefon ne keruljon kelet europaba,mert itt erdelyben a telefonodra ne ugyelj par masodpercre es mar valaki mas touch-olja a telodat,lehet azert adjak tovabb mert le van kodolva es csak zenet lehet vele halgatni illetve videozni,ha azt mondom hogy nekem a ket japan csaj a kedvenc szineszem mi lesz? :D eltoltenek veluk 1-2 estet :D

zhaoman - 2012. 04. 06. 00:03

Azért Jude Ciccolella-t (Mike Novick) jó volt látni a 24-ből az S01E02-ben :)

Kíváncsi vagyok, lesz-e több szereplő a 24-ből!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz