login |

Awake – 1×05: A helyzet bonyolódik

2012. 04. 05. 15:09 - Írta: winnie

22 hozzászólás | kategória: kritika,

Gondoltam, hogy ha már a Touch-ról írtam, akkor az Awake-ről is megteszem, rég írtam róla utoljára. Nem mondom, hogy nem hullámzik a sorozat, de ettől még nagyon szívesen elnézném pár évig, köszönhetően többek között a párhuzamos világok közti életnek és nyomozgatásnak, s az eddig tapasztalt változatosságnak. Oké, valamennyire az átívelés is ludas, bár elég látványosan háttérbe szorítják az összeesküvős és/vagy scifi aspektust, de az 1×02 és az 1×05 végén azért belenyúltak a WTF-ládába.

Más kérdés, hogy egyelőre a pár WTF egyelőre csak figyelmet kelt fel, nem nagyon foglalkoznak velük (az utolsó részekre nagy hullámvasutazást ígérnek), de megvallom, hogy nem is hiányzik, hogy olyan hamar a dolgok végére járjunk, mert maguk az epizódok abszolút élvezhetőek, talán csak egy volt átlag alatti. Persze, az Awake alapjába véve krimisorozat, de ezt már a kezdetek kezdetén tudtuk, ráadásul a hasonló ügyekben történő nyomozás apró, de érdekes mindfuck-okra és elgondolkodásra ad lehetőséget.

Olykor csak a sima ‘Nő kétszer’-metódust kapják elő megmutatva, hogy egyetlen döntés mennyire más irányba viheti az ember életét, máskor pedig minden összefüggés nélküli bűnügyek vannak jelen, és az egyik világban szerzett bizonyíték vagy infó segíti főhősünket a másik világbéli nyomozásban. Sőt, olykor az is előfordul, hogy nem oldódik meg az ügy, ami merészségre vall, de mi egy cseppet sem bosszankodunk, hiszen mindannyiszor kaptunk bőven kárpótlást ezek után.

Nyilván azért írok éppen most, mert az 5. rész egészen jóra és pörgősre sikeredett, pedig itt volt eddig a leghangsúlyosabb a krimiszál. Igaz, a világ közti kapcsolat kicsit randomnak tűnt, de ha a tudatalatti felől közelítünk, amit a pszichiáterek szajkóznak, akkor máris érthető a dolog. Egyébként ezúttal éppen a mellékszálak azok, amik élettel töltik meg az Awake-et. Vagy legalábbis nekem abszolút bejön és hitelesnek tűnik elsőre a családi vonal, nem kezdek el ásítozni, ha feltűnik a színen Britten fia vagy felesége, a pszichiáterek agyalása és próbálkozása pedig minden jelenetet képes feldobni, hiszen ők kvázi az író szócsöveként próbálják analizálni saját elképzeléseit.

Eddig simán tartja az Awake a 7/10-es szintet, de még bőven van hely a fejlődésre.

22 hozzászólás Ne habozz!

leila - 2012. 04. 05. 15:26

Szerintem is nagyon jó, jók az egyensúlyok a család-nyomozás-fantasztikum között. Én sem bánom, hogy nem foglalkoznak a főszállal annyit, itt mintha nem is kéne annyira megmagyarázni semmit, csak elrontanák a varázst.

Díjazom, hogy foglalkoznak azzal, honnan szedi a nyomozó a tudását néha, és mintha lennének mások is, akik erre rájöttek.

Sajnálnám, ha nem érné meg a következő évadot. Sok lehetőség van benne.

P009 - 2012. 04. 05. 15:28

Sajnos a kasza valószínűleg meg fogja állítani a fejlődést. Bárcsak más csatornára került volna…

ALDO - 2012. 04. 05. 15:35

Ezt a sorozatot vártam a leginkább és szerencsére eddig nem kellett csalódnom benne. Kár, hogy nagyon gyenge a nézettsége és csoda lenne a 2. évad, de hátha.

kaamir - 2012. 04. 05. 15:44

Nem rossz, nem rossz, de nekem túl sok a krimi és mivel ugye két nyomozás is van egy részben, nagyon összecsapott mindkettő.
A másik problémám, hogy hiába telt el 5 rész, nekem a feleség meg a fiú még mindig idegenek. Színtelenek-szagtalanok, többet kéne már tudnunk róluk.
7/10 reális, de a főleg a hangulat meg az alapötlet miatt, amiben még bőven lenne potenciál.

crashland - 2012. 04. 05. 16:48

nekem is tetszik.

paranoid android - 2012. 04. 05. 16:50

Nekem nagyon bejött eddig. A legkevésbé a pilot tetszett, de most visszatekintve valószínűleg azért, mert csak az volt benne, amit korábban is tudtam, az alaphelyzet bemutatása. Viszont a következő 4 rész engem meggyőzött. Főleg a diverzitás miatt jár hatalmas taps az íróknak, hiszen eddig minden részben sikerült e szituáció valami új aspektusát központba helyezniük. Emellett a részekben kisebb-nagyobb mértékben jelenlévő lezáratlanság, megoldatlanság is nagyon tetszik. A hangulat kitűnő, a mellékkarakterek is működnek, érdekes, hogy mindkét világban kapnak saját jeleneteket. Jason Isaacs pedig tökéletes választás volt, markáns és szimpatikus, meg jól is hozza a figurát.

.tnm - 2012. 04. 05. 17:04

Legutoljára talán a Dollhouse-nak volt ilyen jó története. (Most sokan hevesen felemelik a szemöldöküket…) Arra gondolok, hogy ott is, meg itt is van egy [high concept] alaphelyzet és minden részben látunk egy ezen alaphelyzetre ráültethető, a high concept-et felerősítő ötletet. Tökéletes ellentéte a Terra Nova-nak olyan szempontból, hogy ott a családi drámának kelléke volt minden, ami miatt a legtöbben várták, itt a világ meghasadása nem kelléke két nyomozós történetnek, nem csak egy első részben villantott díszlett, amitől teljesen függetlenül tevékenykedik a főszereplőnk, hanem szerves része a sztorinak és/vagy a mellékszálaknak. Egyszerűen elgondolkoztat, és persze ezzel a sok-sok utángondolással közben színesítik a nagy rejtélyt is, ami megintcsak remek. Nekem nem hiányzik, hogy a nyomozások mélyebbek legyenek (hiszen ebből a szempontból az, hogy nyomokat talál a másik valóságban, semmiben sem különbözik attól, amikor másik sorozatban a főhős látnok, szellemekkel suttog stb.) és kifejezetten örülök, hogy ha a sztori érdekében háttérbe szorítják a karakterizálást. Annyi sorozat film készül, ahol a karakterek kidolgozásával (legyen az akármilyen jó) adják el ugyanazokat az ezerszer látott, szappanoperai szintekre süllyedt drámatörténeseket, végre valahol a történet (pont az, ami high concept, amitől egyedi) az van középpontban.

Az egyetlen, amit sajnálok, hogy pszichomókusok visszavettek a főszereplő meggyőzésének próbálásából a másik világ álombéli létét illetően. De talán ez is érthető azután, hogy a főhősünk kijelentette, hogy nem akar meggyógyulni olyan áron, hogy elveszítse bármelyik világot, annak (vélt?) valódiságát.

Hegeman - 2012. 04. 05. 17:11

Eddig nekem is nagyon bejön a sorozat. Mondjuk mikor megtudtam, hogy az NBC-n fog menni, tudtam, hogy nem sok remény van a túlélésre. Mindenesetre nagyon sajnálnám, ha kasza lenne. Az egyik legjobb újonc jelenleg.

Llew - 2012. 04. 05. 17:56

Tetszik, bár időnként lassúnak, már-már unalmasnak éreztem, de ez egyre inkább múlik el. A 2. rész vége nekem még most folytatás nélkül erőltetettnek tűnik, de az 5. vége abszolút királyság volt. Tetszik a két szál, ahogy kapjuk a magán életet, a két “shrink” (van ennek frappánsan rövid magyar megfelelője?) látatlanul birkózik egymással.

Tommy - 2012. 04. 05. 18:54

Nagyon jó sorozat, nálam egyértelműen az év újonca.

Hangulata kíváló, és az alapsztori (párhuzamos dimenziók) pedig az egyik gyengém.:D Nyomozás rész pedig szintén jól van megcsinálva, pedig én nem rajongok annyira a nyomozós sorozatokért, de ebben a sorozatban nagyon bejönnek a nyomozások, és egyáltalán nem zavar, hogy a főszállal nem foglalkoznak annyira, és inkább a nyomozásokon van a hangsúly. Na meg nincs egy olyan szereplő se akire azt mondanám, hogy idegesít. Nagy kár, hogy kasza lesz, már csak abban bízok, hogy lezárják.

egy sitcom még belefér - 2012. 04. 05. 19:47

elképesztően jó a sorozat. Az egész alapötlet meg ahogy tényleg elválasztják a világot a rideg-szürke és a meleg-színes képvilággal. kicsi dolog de engem nagyon megfogott benne.

nem értem miért nem nagy a nézettsége hiszen a nyomozós sorozatok általában nézettek…

leila - 2012. 04. 05. 20:17

@egy sitcom még belefér

Nem emlékszem, hogy ez a zöldes és sárgás már az elején ott lett volna, de néha a ruházatukkal is rájátszanak. A gyerek például zöld melegítőben verekedett és sárga vagy zöld karszalagja van a főszereplőnek.

Meglepően sok mindent el tudnak mesélni egy rész alatt és ez nagyon tetszik. Nincs sok üresjárat vagy nyakatekert rohanás, inkább kiegyensúlyozott tempó.

Rational Gaze - 2012. 04. 05. 21:39

Lehet én voltam rossz hangulatban, de a 3.rész akkora nyálcunami volt, hogy majdnem elkaszáltam a sorozatot. Csak azért nem tettem, mert az ‘álmos’ dolgok a gyengéim.A 4. és 5. rész már jobb volt, én is szeretem, hogy a nyomozás több időt kap cserébe megmarad az álmodós dolog varázsa.

A pszichológusok, főleg Mukada atya, azaz izé őő… B.D. Wong pedig nagyon jók, ők is külön hozzájárulnak a hangulathoz.

Azzal egyetértek, hogy második évad nem hiszem, hogy lesz, szerintem picit ‘hátradőlős’ sorozat, én legalábbis nem rágom le csuklóig a kezem, hogy mi lesz a következő részben,juj.

Winters - 2012. 04. 05. 21:57

Llew: shrink-kel kapcsolatban mit szólsz az agyturkászhoz?

danger - 2012. 04. 06. 20:15

6. resz az josag volt igencsak.

Irodai Patkany - 2012. 04. 06. 22:46

Azon filózok mi van, hogy ha felébresztik. Mindig akkor ébred A világban ha B-ben elalszik. De mi van, ha közben B-ben valaki felébreszti?

Narg - 2012. 04. 12. 18:48

6. rész nagyon ütött, egyelőre csak a 3. rész volt az, ami gyenge volt, a többi nagyon jó volt

adamban - 2012. 04. 17. 02:13

Most láttam a hetedik részt. Nem volt olyan jó, mint a hatodik, de tetszik a sorozat. Azt azonban képtelen vagyok megérteni, hogy a rendőrfőnök hárpia mit kavar a háttérben, pedig az lenne a místery vonal lényege. Valaki fejtse meg nekem, mert már nagyon idegesít.

winnie - 2012. 04. 17. 07:40

egy ügytől el akarja távolítani brittent, ennyi. nyilván valaim kényes dologtól.

adamban - 2012. 04. 17. 15:31

El akarja. Az ügytől. Persze. De milyen ügytől? Hiszen ő maga az ügy, nem??

Én eddig azt gondoltam, hogy a főszereplő misztikus kettős élete és az ocsmány hangú főnökasszony ármánykodása összefügg. De már az ellenkezőjében sem vagyok biztos.

winnie - 2012. 04. 17. 16:28

elvileg valamiért meg akarták ölni brittent, s úgy tűnik, hogy a kettős élettel is összefüggésben van, de az is lehet, hogy anno valami olyasmibe tenyerelt, amibe nem kellett volna.

adamban - 2012. 04. 17. 19:45

Ok, ennyi tényleg sejthető, de ez annyira általános és homályos és kevés, hogy már bosszantó. Eltelt hét rész (nem tudom, mennyi van hátra az első évadból), de a történet fő szálából szinte semennyivel nem tudunk többet, mint az első részben. Egy kis nyomozgatás, egy kis lelkizés és egyébként meg mi van? Nem tudjuk. Ezt aránytalannak és hatásvadásznak érzem. Vagy nem figyeltem a részletekre.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz