login |

Luck: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is.

2012. 04. 07. 00:00 - Írta: winnie

32 hozzászólás | kategória: kritika,

Szomorú vagyok. Mint tudjátok, az HBO hiába rendelte be a Luck 2. évadját, a forgatások során bekövetkezett balszerencsés események miatt a 2×02 forgatása közben a csatorna bedobta a törölközőt és kaszált. Ami valahol azért szörnyű, mert a sorozat a lovakról, a lovakat rajongásig szerető emberekről szólt, szinte sütött belőle, hogy a készítők is imádják ezt a közeget és ők lennének az utolsók, aki ártanának az állatoknak. A pilotról még tavaly írt human, én csak most tudok véleményt mondani a sorozatról: a Luck az idei év legjobb újonca volt eddig. Pont. És talán az is marad. Kiderül.

A Luck-ban az a jó, hogy akár két sort is lehetne írni a sorozatról kritikaként vagy ajánló gyanánt, de ha muszáj lenne, akkor az ember simán összehoz belőle egy diplomamunkát. David Milch sorozata egyértelműen hangulatsorozat. Hangulat- és látványsorozat. Azért, mert a Luck közel sem tipikus, tökéletesen érthető, ha valaki nem tartja élvezhetőnek, hiszen nem történetközpontú, sőt, még azt sem mondanám, hogy karakterközpontú, pedig tele volt remek és, ami fontos szerethető figurákkal.

Ha pedig egy sorozatot nem a története vezérel, akkor az ember kénytelen más kapaszkodót találni. A Luck-ban ott például a vizualitás, a zene, a nagybetűs hangulat, no meg persze az a legalább egy tucat szereplő, akik segítségével megismerhettük valamennyire a lóversenyek világát és az azoknak keretet adó fogadási rendszert, azaz összességében egy életmódot.

A hősök között voltak lótulajok, trénerek, zsokék, szerencsejáték-függők, fanatikus lovisok, ügynökök. És gengszterek. (Persze gengszterek ide vagy oda, a Luck nem megy át krimibe, s bár akad benne durvulás, nem ez a jellemző a sorozatra. Papíron a sorozat főhőse a börtönből nemrég szabaduló Ace volt (Dustin Hoffman), aki barátjával/testőrével elkezd rafinált bosszún dolgozik, de sokkal inkább szól a Luck a lovakról, vagy éppen egy idétlen fogadóbrigád tagjairól – ők egytől-egyig zseniálisak.)

Ahogy mondtam az imént, engem leginkább a Luck hangulata fogott meg. Ezt a tényezőt azzal tudom leginkább szemléltetni, hogy magát a sztorit sokkal kevesebb részben is el lehetett volna mesélni, vagy akkor sem biztos, hogy hiányérzete lett volna a nézőnek, ha egy epizód felét kivágják. Mert a Luck-ban nem siettek sehova, a kamera elidőzött a karakterek arcán, rengeteg párbeszédmentes snitt volt, s ha valaki elsétált, akkor akár több másodpercig nézhettük, ahogy távolodik – a legszebb jelenetek egyike az volt, amikor két karakter üldögél este és néznek egy lovat.

Gondolom így leírva szörnyen izgalmasan hangzik, de egy másik csatornán egy kevésbé gondos készítő tizedennyi hangulatot nem tudott volna teremteni. Mindez azzal is együtt járt, hogy nagyon részletesen bemutatták a lóversenyes világot, sok apró részletet ismerhettünk meg, előfordult, hogy egy pár tizedmásodperces snittért mentek fel a levegőbe vagy döfték le valami elképzelhetetlen helyre a kamerát.

Rettenetesen sokat hozzátett a Luck hangulatához, hogy szinte végig eredeti helyszíneken forgott: az ember annyira nem szokta érezni, ha virtuális díszletek vagy zöld háttér előtt bolyonganak kedvenc sorozatainak karalterei, hiszen beleéli magát a sztoriba. S míg ez nem negatív dolog, az eredeti helyszínek adta hatalmas plusz igenis érződik egy sorozaton és érződött a Luck-on is.

Ha Luck, akkor persze a színészekről is szólni kell. Nem voltak kegyetlenül elmélyített karakterek a sorozatban (illetve voltak, csak másképp mélyítették őket), mivel rengetegen voltak, ezért olykor csak részenként egy-két jelenettel tudtak gazdálkodni a készítők, s ilyenkor hárul hatalmas feladat a színészekre, akiknek saját eszközeikkel és a dialógusok előadásával kell élettel megtölteni a figurákat.És rohadjak meg, ha volt gyenge pontja a sorozatnak. Szinte minden figura emlékezetes volt, vagy megmaradt bennem, még akkor is, ha csak 1-2 részre ugrott be. Nagyon ritkán lát ilyet az ember. Sokszor egy fél jelenetből vagy pár gesztusból többet tudtunk meg az adott karakterről, mint máshol egy évad alatt.

Persze, könnyű, ha ennyi nagyágyút gyűjtenek össze (Dustin Hoffman, Dennis Farina, Michael Gambon, Nick Nolte, Joan Allen, John Ortiz), de a kevésbé ismert arcok is abszolút hozták magukat. Nagyon szép “gesztus” volt a készítőktől, hogy az olykor háttérbe kerülőket is ki-kiemelték, mindenkinek volt lehetősége csillogni: van, akinek intenzívebb jelenetben, másnak csendesebben, visszafogottabban, Nick Nolte-nak meg mindkettőben, ő hol szurkolt és kapott virtuális szívrohamokat, hol pedig monológban facsarta ki teljesen az embert.

Negatívumként annyit tudok felhozni, hogy érdemes 100%-osan figyelni, nehogy lemaradjunk egy-egy snittről vagy tekintetről, az egyik szereplő kórházas sztorija túl banális volt, meg azt, hogy mivel versenyből nyilván nem lehetett túl sok a 9 rész alatt, azok eredményei jórészt kiszámíthatóak voltak. Nem ez volt persze a lényeg, csak valahogy az ember érezte, hogy ha a 3 főszereplő ló egyike indul, akkor annak nyernie kell. Persze most magamnak mondok ellent, hiszen ez nem mindig így történt, a fináléban pedig még nagy összecsapás is van, de az évadközi versenyekre igaz: eszméletlen jó volt nézni őket, de túl sok izgalmat nem okoztak sajnos. Nekünk. Mert az érintetteken semmi nem múlt.

Vége a Luck-nak. Talán látni fogjuk valamikor az elkészült második részt, amely ugyan nem fog sehova vezetni, de legalább kiderülne, hogy milyen irányba terveztek Milch-ék. Az biztos, hogy a szereplők közül Michael Gambon (Michael) és az utolsó részben érkező Mercedes Ruehl (Renzo anyja) állandó szereplő lett volna, s a kiegészítő karakterek között igencsak fontos szerepet kapott volna egy befolyásos orosz üzletember és  Nathan Israel húga (Margarita Levieva – sosem tudjuk meg, hogy alapból idegesítő a Revenge-ból ismert színésznő, vagy csak abban a sorozatban volt az.)

Szipp, nagyon néztem volna tovább pár évadon át ezeket a karaktereket. Osztályozni nem lenne fair. A Luck is az a kategória, hogy “nagyszerű és kész”, nem lehet a nagyszerűség fokát részenként hol 6-7-re, hol 8-9-re kihozni. A sorozat (és annak hangulata) egyszerűen átragad az emberre, ami mindenképp 10-es közeli osztályzatot jelent az összkép számára. Ettől még az egyes epizódok átlaga mozoghat 7-es környékén is. Ez már csak így megy.

A tovább mögött még pár búcsúkép. (Ja, jelentem gyenge és kényelmes voltam, magyar szinkronnal néztem a sorozatot. Elit hangok voltak benne, odafigyeltek a szakszövegre, a fordítás volt, hogy megbicsaklott, de ez legyen a legnagyobb baj. Minden elismerésem, aki eredetiben, nem mindig stúdióminőségű hanggal, erősebb atmoszférával, mexikói és ír akcentusokkal súlyosbítva vállalta be. Én kevésnek éreztem magam és menekültem, meg sem próbáltam.)

32 hozzászólás Ne habozz!

lynx - 2012. 04. 07. 00:14

Én még csak 2 részt néztem meg, de elvarázsolt a sorozat atnoszférája.
Remélem, hogy valamilyen módon meg lehet majd nézni a 2×01 2×02 részeket, ha már elkészítették. Legalább DvD extraként.

Papp Janó - 2012. 04. 07. 00:16

Winnie, nagyon jól fogtad meg a sorozat lényegét. Nagybetűs Hangulat. Olyan mint mondjuk egy random jelenetekből összerakott film a karácsonyról, csak itt a lóversenyekről. Én eredeti hanggal, angol felirattal néztem, és nyilván volt 1-2 dolog amit nem értettem pontosan, de valahogy nem zavart egyáltalán mert magával ragadott az “érzése” a sorozatnak. Egyik legkülönlegesebb tévés élményem volt, de az is igaz hogy rá kell érezni az ízére, különben élvezhetetlen.

Gaines - 2012. 04. 07. 00:24

De jó volt olvasni ezt a cikket, köszönöm. Nálam egyelőre nem hogy az év legjobb újonca, eddig az év legjobb sorozata. És persze, április van, hosszú még az év, lesz itt Breaking Badtől kezdve minden, de nehezen tudom elképzelni, hogy ne legyen ott az évvégi listám első három helyezésének valamelyikén.

Én is remélem, hogy látható lesz valamilyen formában majd a leforgatott első (két) rész a második évadból, bár lehet, hogy csak felszakítaná a sebeket.

Szipp bizony.
Cock-a-roaches.

Gaines - 2012. 04. 07. 00:43

Bocsi a duplaposztért: Joe-ker ajánlására meghallgattam Riki Lindhome Nerdistes podcastjének, a “Making It”-nek a Patrick J. Adamses (Nathan Israel) adását, eleve jó kis beszélgetés, de a végén van egy olyan tíz perces szakasz a Luckról, ahol Adams egy brutálkemény sztorit mesél az egyik Dustin Hoffmannal közös jelenete forgatásáról.

http://www.nerdist.com/2011/11/making-it-20-patrick-j-adams/

Bruzsy - 2012. 04. 07. 00:43

szívemből szólt minden egyes szavad. az ilyen sorozatok azok, amikért érdemes élni.

winnie - 2012. 04. 07. 01:00

ó, köszi a podcastet, nem semmi. (joeker ilyeneket hallgat és tud?:O

unrealnoise - 2012. 04. 07. 03:30

atmoszféra, hangulat, etc. engem nem fogott meg, kifejezetten idegesítő volt egy-két karakter (Nick Nolte halál unalmas volt…), egyébként is rég szar ha csak a képekkel és a hangulattal kell beérni (másra nem futja…), de végül is is jah, ha a többi középszer, kapaszkodni csak kell valamibe…

meg összességében 10 pont közeli… ez? :D tiéd a vélemény persze, de azért jó neked, hogy Te ennyivel beérted.

symor - 2012. 04. 07. 06:32

unrealnoise:
Nem, inkább mégsem kezdek bele…kösz, hogy itt jártál :)

Én is megnéztem volna még legalább két évadot, pereljetek be de akár még további 3 ló élete árán is (statisztikailag a pályán is elpusztulhatnak már a jövőhéten). Ilyen sorozatból viszont annyira kevés van :(

Mi maradt nekünk az ilyen atmoszférikus szériák terén, talán a Treme, igen, az egyetlen túlélő vigaszág.

Ebből a sorozatból mindenki hiányozni fog, egyszerűen az utolsó epizodistától a sok színészistenen át, mindenki. Ritka fájdalmas érzés ez az elválás és ebből világos mekkora szériáé volt is ez a röpke évad.

Garru - 2012. 04. 07. 08:38

Köszönöm szépen a kritikát, Winnie! Egészen kiváló lett.
A sorozat pedig szimplán zseniális – nagyon nagy kár érte.

clegane - 2012. 04. 07. 09:05

ahogy mondod, Winnie!

sziki - 2012. 04. 07. 09:10

Tényleg semmi esély rá, hogy akár néhány éven belül még belefogjanak a folytatásba? Esetleg valami hasonló sorozatnak essenek neki?

Bagosz - 2012. 04. 07. 09:26

A szívem megszakad.Egy nagyon igényes,valóban hangulatközpontú sorozat.Kicsit erősebb koncentrációt igényel a nézése,hogy minden mondat,képi jelenet hatását észrevegyük,átérezzük.

danger - 2012. 04. 07. 09:38

Azt nem irtad Winnie, hogy az utolso ket resz nemhogy lassu nem volt, de ugy felporgettek a szalakat, hogy csak pislog az ember.
Kar a sorozatert, mehetett volna meg par evadig.

lynx - 2012. 04. 07. 10:32

Ez igencsak rétegsorozat, több szálon fut, lassú történésekkel. Így nem csoda, ha sokaknak nem jön be.

kla - 2012. 04. 07. 10:33

Az egész sorozatból 10 percet láttam eddig, mert éppen ez ment a GoT premierje előtt, de még úgy is a képernyő elé szegezett, hogy egyáltalán nem ismertem a szereplőket vagy a történetet. Tényleg hihetetlenül erősen elkészített sorozat lehet, ha azzal a random 10 perccel, csak a képek, a zene, a vágások, a színészek alapján meg tudott fogni, winnie nagyon jól összefoglalta azt, amit már ebből a kis részlettel érezni lehetett, Meg fogom nézni.

nyszab - 2012. 04. 07. 11:44

A bejegyzésben leírt stílus és jelleg nekem nagyon tetszik, esetleg tud valaki olyan sorozatokat ajánlani, amik ezekből a szempontokból hasonlítanak, de témában eltérőek ettől?

clegane - 2012. 04. 07. 12:08

nyszab: hát, a Treme.

wupszi - 2012. 04. 07. 12:10

“a forgatáson bekövetkezett balszerencsés események miatt”

Mi volt a forgatason mert ez nem derult ki a cikkbol?

winnie - 2012. 04. 07. 12:17

linkelve van az a poszt, amiben leírjuk.

wupszi - 2012. 04. 07. 12:28

beneztem akkor bocsi pedig csak ezert olvastam vegig :D

Dregnarr1 - 2012. 04. 07. 13:47

A második képen a csaj játszott a Rome-ban is, ugye?

winnie - 2012. 04. 07. 14:34

ühümm.

Andrisss - 2012. 04. 07. 14:46

Nagy szuper kis sorozat volt, de sajnos a bosszús történetet nem teljesen értettem. Tudom, hogy van itt olyan aki tökéletesen el tudná magyarázni, de mégis túl sok volt az “összekacsintátos” megbeszélés ace és a testőre között. Akartam volna tudni mire készülnek pontosan.

A nagy pókeres pali karakterfejlődését meg kicsit hiányoltam miután vesztett 250 ezret.

+++A testőrről nem hittem el sajnos hogy lenyomná azt a nagydarab palit:(

Az idősek szerelmi szála meg elég lassan haladt, szerintem szép volt és romantikus ez a csigaság, de nem reális. Az emberek idővel szeretnék egymást megérinteni.

Amúgy szerettem, de nem hiszem hogy több volt a sorozatban.

Andrisss - 2012. 04. 07. 14:49

Még valami:

Csak nekem tűnt úgy a pókeres pali későbbi csajának színészi játékából még a nagy veszteséges éttermi játéknál mintha csalnának valahogy és azért nézne ilyen kétértelműen/lelkiismeretfurdalással osztás közben?

Tamass - 2012. 04. 07. 14:52

Nagyon jo kis sorozat volt, a House of Liessel egyutt az evad fenypontja…

Csak az a hang – mindenki mormogott maga ele vagy valamilyen szornyu akcentussal beszelt… Nick Noltenak kb. minden masodik mondatat ha ertettem elsore :-)

jiliac - 2012. 04. 07. 15:50

Remek kritika, minden szavával egyet értek. A jóból mindig keveset adnak. Számomra is minden perce egy élmény volt, borzasztóan sajnálom, hogy vége.

AJ - 2012. 04. 07. 19:02

Elsőre nem fogott meg a sorozat, ezért függőben hagytam, majd amikor lesz időm, gondoltam belenézek. De ez a kritika, leírás elolvasása, nem tudom minek nevezzem pontosan, annyire kedvcsináló olvasmány, hogy rögtön belekezdtem és egyetértek, ezt a sorozatot megéri megnézni. A merengő képsorok tényleg hangulatosak, és igényes a magyar szinkron.

Az meg lehet, hogy ez a kéretlen kasza fog később adni ennek a sorozatnak valami különlegességet, még pluszba.

clark - 2012. 04. 08. 17:21

ezt én is szinkronosan néztem,pedig nem nagyon nézek így sorit,de teljesen élvezhető volt.Az írás nagyon óra sikerült,gratula!

Nálam biztos hogy az év legjobbika,nem hiszem hogy bármi is felül múlhatja,ezt az érzést hangulatot amit átadott a Luck.
nekem nagyon bejön a téma,a fogadás ,és a lóverseny.
A lovak eleve közel állnak hozzám ,nekem is volt már verseny lovam(sajna most nincs:(),uh teljesen jól visszaadta az egész lényegét.még jó párszor megfogom nézni.

és nagyon sajnálom,hogy megtorpedózták az aktivisták a produkciót.szívesen elbeszélgetnék velük egy félre eső helyen,mint a soriban:D

Royale Bluff - 2012. 07. 02. 19:13

Kicsit off leszek, és halott topikba általában céltalan is kommentelni, de ezt ki kell írnom magamból. Hundub-engsub megoldással nézem, de vagy az angol felirattal (kevésbé valószínű) vagy a magyar szöveggel vannak súlyos gondok. Több furcsaság is feltűnt, de eddig átugrottam fölöttük. Viszont a 4. részben először az egyik pókeres jelenetnél sikerült egy random mellékszereplő “I fold” mondatát tartom-ra fordítani, (a kezük nem látszik) ami még lehetne a felirat hibája is (bár fél perccel később a körben már csak az egyik főszereplő és egy nevesített mellékszereplő van játékban). Később (previously nélküli verzióban 14:10-nél) pedig Ace egy nyakkendőt mér a ruhájához, és megkérdi Gus-t “You like”? A magyar szinkronban Tahi Tóth László kijelentő/felszólító hangsúllyal ennyit közöl: Mike (az igazat megvallva bike-nak hallatszik, de a fordító talán gondban volt a nevekkel és azt hitte, Ace is csak a strómanja nevét gyakorolja). Utólag visszakeresve pedig volt egy frightening/frightened csere is…

lostfanka - 2012. 07. 09. 14:09

Na vegeztem az evaddal, hat hihetlen jol sikerult, sajnalom hogy kaszal lett belol.

lostfanka - 2012. 07. 09. 14:10

Meg annyit hogy meg angol hanggal es felirattal is elegge nehezen ertheto sorozat, maga a nyelvezete is eleg kulonleges, es az akcentusok es elegge zavaroak itt-ott:)

Tommy - 2012. 12. 17. 20:32

Én most daráltam le, tényleg nagyon jó, hangulatos sorozat volt kiváló színészekkel és zseniális karakterekkel. Nagyon nagy kár, hogy kaszát kapott. Utoljára talán a The Black Donnellys című sorozat kaszáját sajnáltam ennyire. Ez bizony, kurva jó volt.:( RIP LUCK (közben hallgatom a szintén zseniális főcímzenét)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz