login |

Southland: vége a 4. évadnak – írta Wynonna

2012. 04. 08. 22:10 - Írta: vendegblogger

25 hozzászólás | kategória: kritika,

Mielőtt rátérnék a részletekre, itt ragadnám meg az alkalmat, hogy kedvcsináló gyanánt belinkeljek egy sorozatpromónak beillő összefoglaló videót, hátha olyanokat is elkap a Southland hangulata ez alapján, akik eddig nem nézték.

Immáron negyedik évadját zárta az NBC-n annak idején mindössze 7 részt megélt, majd a TNT által megmentett zsarusorozat, a Southland. Ismét remek 10 részt láthattunk, a sorozat rajongói elégedettek lehetnek, hiszen stabilan magas minőséget hozott minden epizód, az egyetlen panasz talán arra lehet, hogy túl rövid volt az évad. A 4. szezon kissé reboot-jelleggel indult, mindenki új társat kapott és három különböző páros mindennapjait követhettünk nyomon hétről hétre.

Az évadban a hangsúly a nyomozásról kissé áthelyeződött a járőrözésre, hiszen most csak Lydia és Ruben képviselte a nyomozókat a történetben. Nem tudom, ti hogy éreztétek, de Ruben csak mellékszereplőnek tűnt nekem, nem igazán sikerült Lydiával egyenrangú partnerként bemutatni, de gondolom nem is ez volt a cél, hanem Lydia karakterének további elmélyítése. Ezzel nem is volt gond, Regina King szokás szerint remekelt ebben az évadban is.

A Southland soha nem a jelentős átívelő szálairól volt híres. Ebben az évadban talán még inkább a rövidebb történetekre koncentráltak, mint eddig, egy epizódon belül több kisebb sztorit meséltek el a rendőrök mindennapjairól. Tették ezt a szokásos minőségi megvalósításban. Egyedi és nagyon realista hangulatot ad a dokumentumfilmes stílus és a kézikamerázás. A néző mindig a szereplőkkel egyszerre látja az eseményeket, sokszor tényleg azt az érzést sikerül kelteniük, mintha a járőrkocsi hátsó ülésén utaznánk mi is. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Lássuk, hogyan kezdtük a 4. évadot: Sammy feladta a nyomozói munkát, visszament járőrözni, és a kiképzését éppen befejező Ben mellé osztották be. Én szerettem a Ben-Cooper párost, de most már el sem tudnám képzelni Sammy-t és Bent más partnerrel. Cooper a rehab után nem tért rögtön vissza a kiképzőtiszt szerephez, helyette Jessica Tang személyében ideiglenesen új partnert kapott. A Tanget megformáló Lucy Liu kellemes meglepetés volt, jól hozta a szerepét és teljesen beleillett a sorozatba.

Nem volt azonban teljesen átívelés nélküli az évad. Az első epizód a Wednesday (Szerda) címet kapta. Itt Ben még lelkes kezdő rendőr, aki mindent a szabályok szerint próbál csinálni, emiatt rögtön összetűzésbe kerül Fergusonnal (Lou Diamond Philips), aki nem minden esetet kezel úgy, ahogy azt az akadémián tanítják.

Ahogy halad az évad, Ben egyre inkább kezd letérni a helyes útról, és a záró részekben egy prostitúcióra kényszerített fiatal lányon segíteni próbálva odáig jut, hogy képtelen kontrollálni a dühét és összeveri a lány apját, Ronnie-t. Ezzel az akcióval pedig a saját és Sammy életét is veszélybe sodorja. Sammy megpróbálja észhez téríteni Bent, elárulja, hogy épp azért jött vissza járőrözni, hogy fiatal rendőröknek segítsen a helyes úton maradni, és úgy érzi, rögtön kudarcot is vallott.

Az évadzáró Thursday (Csütörtök) című részben Ben ideiglenesen épp Fergusonnal kerül párba, aki az általa megvetett rendőrtípust képviseli még az évad elején. Ben azonban mostanra teljesen elveszti szem elől a határt, mellette még Ferguson is becsületes rendőrnek tűnik. Ben végül egy nagy üldözés-jelenet végén lelövi Ronnie-t, de sem Ferguson, sem mi nézők nem látjuk mi is történt valójában. A Ronnie mellett heverő pisztoly arra utal, hogy Ben önvédelemből lőtt, de a rész elején kihangsúlyozott pisztoly-tisztogatásos jelenet viszont azt sugallja, hogy Ben képes lett volna akár bizonyítékot hamisítani bosszúja érdekében.

Cooper és Tang kapcsolata remekül indul, kölcsönös tisztelettel tekintenek egymásra és úgy tűnik, akár barátság is szövődhet köztük idővel. Az évad során Tang véletlenül lelő egy játékpisztollyal rohangáló fiút, és hogy magát fedezze, zsebre teszi a játék végén lévő narancssárga kupakot, amely megkülönbözteti azt egy igazi pisztolytól. Bár Cooper konkrétan nem tanúja ennek, gyorsan rájön Tang viselkedéséből, hogy mi is történt valójában, és bár nem említi meg a gyanúját, innentől kezdve egyre nő a feszültség kettejük között.

Cooper csalódottsága a partnerében tovább nő, amikor Tang felhasználja ezt a hazugságot, hogy elősegítse őrmesterré való előléptetését. Az évadzáróban Cooper végül szó nélkül otthagyná az utolsó járőrözés után a bárban ünneplő Tanget, aki viszont ezt nem hagyja ennyiben. Cooper végre Tang szemére veti, hogy hazudott a pisztollyal kapcsolatban, mire Tang ellentámadásként Cooper gyógyszerfüggőségét emlegeti fel, majd hirtelen Cooperhöz vágja a narancssárga kupakot, mondván csináljon vele azt, amit jónak érez. Ezen a mélyponton zárul le a kezdetben tökéletes párosnak tűnő Tang és Cooper kapcsolata. Cooper végül nem árulja el volt partnerét, de a pisztolykupakot megtartja egyfajta folytonos emlékeztetőnek az általa fontosnak tartott elvekre.

Lydiáról az évad elején kiderül, hogy gyereket vár. A munkájának élő nyomozó el sem tudja képzelni, hogyan tudná feladni hirtelen eddigi életét. Inkább úgy dönt, senkinek sem említi meg a terhességét (még az apát sem avatja be) és ugyanúgy megpróbálja végezni a munkáját, mint eddig. Természetesen egy ekkora jelentőségű dolgot nem lehet sokáig semmibe venni, és Lydia részről-részre olyan szituációkba kerül, amelyek egyre inkább tudatosítják benne, hogy hamarosan végre döntést kell hoznia.

Egy terhes nőt kell letartóztatnia, majd egy a családi házat szétverő neveletlen gyereket kell megfékeznie, később földre taszítja egy menekülő férfi, majdnem leszúrják, az összeégett kisgyerekkel való beszélgetés pedig a végső csepp a pohárban számára. Az utolsó részben Lydia végre meghozza a döntését, bejelenti a főnökének, hogy a szülésig szabadságot vesz ki, majd végre beavatja az apát is a helyzetbe.

Az ötödik évadról egyelőre nincs hír, de a negyedik évad befejezése tökéletes alapot adna a folytatásra. Jó lenne megtudni, mi is történt pontosan, amikor Ben lelőtte Ronnie-t, hogyan alakul ezek után Sammy és Ben barátsága, milyen rendőr válik most Benből. És jó lenne Coopert ismét kiképzőtisztként látni egy újonc rendőrrel az oldalán, és kérdés, hogy Lydia hogy tudja kezelni a karriert és az anyaságot egyszerre. Reménykedjünk, hogy a TNT megbecsüli a kritikusok által éltetett sorozatát, és kapunk minimum még egy Southland-évadot.

25 hozzászólás Ne habozz!

Irodai Patkany - 2012. 04. 08. 22:40

Fasza évad volt, de Lydia vergődése, és minden részben majdnem elvetélése már kezdett idegesítő lenni. Amikor megszurkálták már azt reméltem elvetél végre. Ben meg szvsz biztosan odatette a pisztolyt, nem csak lehet.

zedtheant - 2012. 04. 08. 23:10

nekem is bejött az évad, a stílus miatt hihetetlenül be tudja rántani az embert és legtöbbször kiszámíthatatlanok a szituk is. talán a lydiás szál volt egy kicsit gyengébb azzal, hogy mindig beleerőltették vhogy a gyerek témát, de mondjuk ez az egy rész-egy sztori és az átívelés háttérbe szorítása miatt elkerülhetetlen.
egyébként azért jó és más ez a sorozat, mint a többi, mert érzi az ember, hogy nem akarnak belerakni semmi többet, mint amennyi szükséges, semmi gimmick, semmi extra dráma – éljen a realizmus! mondjuk sokaknak pont emiatt nem jön be, mert az élvezet meg a katarzis nem olyan, mint más soriknál…
nálam top3-as… ever ;)

Platschu - 2012. 04. 08. 23:11

Lucy Liu sorozatozik és még csak most mondjátok?! :( Na ide vele, de gyorsan! :)

winnie - 2012. 04. 08. 23:23

azért írtuk párszor:)

TrayMer - 2012. 04. 08. 23:33

Csütörtökön megbetegedtem, gondoltam belenézek a pilotba, ma reggelre le is daráltam a négy évadot, kb. ennyire király a sorozat.

A Lydia-féle vonal nekem sem jött be annyira most, de amúgy továbbra is ütős.

symor - 2012. 04. 08. 23:46

A legjobb zsarusorozat a kínálatban immár évek óta.
Ahhoz képest mennyire hajszálon függött a sorsa még az olyan veteránok, mint Shawn Ryan (The Chicago Code) sem tudták befogni a szelét.

Mert itt kérem szépen a minőség fújja előre a sorozatot, hiába egyszerűsítettek jól láthatóan a képleten az elmúlt 3 évadhoz képest, ha semmilyen más zsarusorozat sem produkál olyan arcba robbanó szcénákat, mint a Shouthland.

Az a jelenet, ami az elmúlt év legjobbja volt példának okáért szerintem egyenesen egy klasszikus pillanat, mikor Shawn Hatosy-t és társát megtámadja a tömeg.

Hatosy-ról egyébként az életben nem feltételeztem volna, hogy ilyen nagy karakterré növi ki magát, de ez tényleg a színész érdeme.

Regina King szimplán profi, bár pont ebben az évadban egy kissé kiszámíthatóvá írták a szerepét, ennek ellenére ügyesen megoldott mindent ismét.

Michael Cudlitz pedig mostantól minimum (ha eddig nem) ott említhető a legnagyobb sorozatszínészek között. Nagyon visszafogták ebben az évadban mégis képes volt ebből a kevésből is érvényesülni.

Lucy Liu, mint mindenki már megemlítette, aki írt erről az évadról, valóban meglepetés. Visszafogott, hozzáértő módon hozta a szerepet és csak sajnálni lehet, hogy elmegy Watson doktornak.

Nézzétek a Southland-et, mert jelenleg nincs párja!

Rota - 2012. 04. 09. 07:38

A legjobb zsarusorozat, életszagú! Volt 1-2 gyengébb rész, de összességében profi. Ja, és nem szabad szinkronnal nézni…

szerintem - 2012. 04. 09. 09:11

en is nagyon szeretem a southlandet, minosegi drama a javabol. amit iden hianyoltam, az a karaktermelyites vagy kerekterfejlodes, ami az elozo evadokban jelen volt. itt is probalkoztak Lydiaval, de ez egy kicsit valoban eroltetett volt, foleg ugy, hogy az apahoz fuzodo kapcsolata sem volt kibontva az elozo evadban. Ruben valoban masodhegedus volt, de ez ugy van, miota a valodi partnere nincs tobbe, pedig en nagyon birtam a noi partneret is.
Sammy kicsit hatterbe szorult, vagy en lattam volna belole tobbet is. a bandakkal foglalkozo reszleg egyaltalan nem volt benne iden, az is lehetett volna pedig.
az viszont kifejezetten nem tetszett, ahogy Ben karaktere valtozott. az elozo evadokban semmi nem utalt ra, hogy ilyen ember is lehet belole vagy en voltam vak. kifejezetten szimpatikus volt. ebben az evadban viszont egyaltalan nem szeretheto, nem lehet vele szimpatizalni, teljesen eltunt belole minden, amit az eddigi evadokban felepitettek es nem ertem, honnan jott ez a masik Ben.
a sorozat meg mindig nagyon jo, nagyon varos, de az eddigi evadokban kozelebbi kepeket kaptunk a szereplokrol, az jobban tetszett. talan az a baj, hogy kevesebb szereplo maradt a sorozatban, nem tudom, es nem tudnak veluk nagyon valtozatos dolgokat meglepni.
Regina King szerintem is kivalo alakitast nyujt, inditottam is a JAws-on, sajnos eredmenytelenul.

Quantumleap - 2012. 04. 09. 11:18

Még nem láttam végig az évadot, csak az első 5 részen vagyok túl. Igen, egy kicsit tényleg reboot íze van a dolognak. És én is remélem, hogy Ben Bryant mellé marad beosztva, és nem kerül vissza Cooperhez, elvégre ez egy realista sorozat. Apropó, Cooper tényleg meleg, vagy csak azért mondta ezt az ötödik epizódban, hogy megpróbálja megmenteni az öngyilkos meleg srácot? Vagy ez majd kiderül a további epizódokban?
Ami az átívelő szálakat és azok jelentőségét illeti, azért az előző évadban Nate Moretta halála szerintem eléggé az volt, pláne, hogy Bryant emiatt kérte vissza magát járőrnek.

symor - 2012. 04. 09. 11:28

Quantumleap:
Az előző évadok nem voltak meg?

Vagy csak nem tűnt fel az a rész mikor Cooper egy meztelen pasi mellől kelt fel?
Esetleg azt gondoltad régi pajtásokként bújtak pucéran egy takaró alá? :)

symor - 2012. 04. 09. 11:30

Egyébként Coopernek volt felesége is, úgyhogy a karakter inkább amolyan kétkapus csávó.

Nekem inkább az volt kérdéses, hogy vajon a kollégái tudnak-e róla?
Nos, ez is kiderült a mostani évadban…

winnie - 2012. 04. 09. 11:40

már a pilot végén volt valami cooperről, nem?

symor - 2012. 04. 09. 11:52

Nem emlékszem winnie, hogy már a pilotban kiderült-e, őszintén :)

De kit érdekel, ettől még Cooper a legfaszább zsaruk között van a sorozattörténelemben :D

Quantumleap - 2012. 04. 09. 12:52

symor: Látod, ez kiesett. Nyilván azért, mert párhuzamosan néztem vagy 2 másik sorozatot. :O
De a kollégák tudják ezt róla?

Quantumleap - 2012. 04. 09. 12:55

Akit én még el tudnék képzelni a sorozatba járőrnőnek, az Michelle Rodriguez. Bár ezt elsősorban a Lost 2.évados flashbackek alapján mondom. :)

napocskin - 2012. 04. 09. 13:35

Tetszik az írás, jól összefoglalja az évad lényegét. Sajnálom, hogy nem nézik többen, bár biztos nem jön be mindenkinek az a fajta realizmus, amit képvisel.

Nekem Lucy Liu volt a legnagyobb meglepetés – el nem tudtam volna képzelni ilyen szerepben, de nagyon jó volt, különösen a változás, amit látni lehetett rajta, de nem tudtam nem kedvelni még akkor sem, amikor szembeszállt Cooperrel, sőt, ha lehet, ettől még hitelesebb lett a karakter. A többiek is mind hozták a megszokott színvonalt. Szinte mindenkinél ott volt ez a morális dilemma vonal, ami biztosan megosztotta a nézőket.

Úgy tűnik, mindenki egyetért abban, hogy a Lydia féle terhesség sztori kicsit sok volt, és szerintem is; erőltették egy kicsit a dolgot, hogy mindig olyan ügyekbe botlott, amik valamilyen módon összefüggtek a gyerek-vagy-nem-gyerek dilemmával. Az a jó Regina Kingben, hogy annyira lenyűgöző tud lenni a játéka, hogy ez az erőltetettség sem volt igazán zavaró.

Cooperről szerintem elég régóta lehet tudni, hogy meleg (még az első évadban volt egy eléggé visszafogott és nem teljesen egyértelmű jelenet, amikor egy pasival állnak a kertben, vagy valami :-) Michael Cudlitz is beszélt erről interjúkban, nagyon szimpatikus módon.

Ja, és remélem folytatódik. Inkább kapjunk rövidebb évadokat, mint ne kapjunk semmit. :-)

márk - 2012. 04. 09. 18:38

Sziasztok. Ez a 4-dik évad is le lesz szinkronizálva ? Most találtam a sorozatot jónak tűnik! Várom válaszotokat, köszi szépen!

winnie - 2012. 04. 09. 18:43

le lesz. idővel.

symor - 2012. 04. 09. 20:17

márk:
Ne nézd szinkronnal!!!

Olyan szinten megcsonkítja az eredeti élményt a Viasatos szinkron, hogy azért szerintem már büntetni kellene a csatornát!

red - 2012. 04. 09. 20:57

Minőségi, átlagos, érdektelen, sztori nélküli tucat, gyenge színészek, gyenge karaktereket, gyengén játszanak…
Valaki együtt említette a The Shield-el és a The Wire-el, mondom akkor csak nem lehet rossz. (Már nem tom ki volt de fejen vágnám legszívesebben…) Végigszenvedtem az első évadot, még szerencse, hogy csak 7 rész volt. Nem csodálom, hogy kaszálták a második évad közepén, azt viszont csodálom hogy megmentették és hogy kitartott a 4. évadig bár amcsiba minden szarra van vevő ha szépen van csomagolva.

winnie - 2012. 04. 09. 21:13

“Nem csodálom, hogy kaszálták a második évad közepén”

nem kaszálták a 2. évad közepén, hanem még a 2. évad premierje előtt úgy döntött az NBC, hogy nem kell nekik a berendelés ellenére..

márk - 2012. 04. 10. 09:39

Háát igen, most vettem észre kivan sípolva a finom részlet.. :Shogyvanez…?

winnie - 2012. 04. 10. 10:05

a sorozatban sípolnak. a tévés verzióban legalábbis.

rasta - 2012. 04. 13. 06:33

imádom ezt a sorozatot, egyszerűen zseniális! az iromány pedig jó lett! gratulálok a szerzőnek.

LFL_93 - 2012. 04. 13. 23:54

Szerintem is zseniális sorozat, lesz 5. évad is, és valószínű, hogy akkor már 13 részt kapunk :)

Cooper valami brutális karakter, akár spinoffot is kaphatna, mint kiképzőtiszt :D Lucy Liuval hatalmasat alkottak idén, ez a karakterfejlődés, ami az utolsó pár részben lement… Azt hittem leesek a székről. Regina King sztorija a “szokásos” volt, valahogy nem lepődtem meg, hogy nem vetélt el. Viszont a megégett gyerekes sztori az évadzáróban hihetetlenül hátborzongató volt… Imádom, hogy ennyire realista módon tudják ábrázolni a történeteket. Igaz, Ben striciüldöző-kurvamentő sztorija nekem picit erőltetettnek tűnt. De sebaj, még 10 évadot legalább! És több Dewey-t! Az a csóka amit leművelt a dokumentumfilmes (4×06) részben… :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz