login |

Being Human UK: vége a 4. évadnak – írta Eloise

2012. 04. 09. 16:29 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Az angol Being Human harmadik évadjának fináléja sokakat elgondolkodtathatott, hogy érdemes-e tovább követni a sorozatot. Nem tagadom, hogy én is kissé meginogtam, de mikor megláttam az új évad előzetesét, már nem volt bennem kétség, hogy ezt a szezont is látnom kell.

A nagyon sötét és borongós harmadik évad után a negyedig évadban már több olyan rész is volt, ami kifejezetten viccesre sikerült, és a párbeszédekben is sokkal többször jelent meg a humor és az irónia. Emellett kaptunk jó néhány nagyon érdekes új szereplőt is, többek között egy nagyon OCD-s, kényszeres viselkedésű vámpírt is.

Szerencsére a történet is sokkal fordulatosabbá és érdekesebbé vált, viszont mintha érződött az évadon, hogy az írók nem kaptak szabad kezet olyan szempontból, hogy bizonyos eseményeket bele kellett szőniük a történetbe, és emiatt szerintem néhány jelenet sajnos kissé erőltetett és logikátlan lett. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Az első részt nézve kissé kapkodja az ember a fejét, mert egyszerre négy síkon folyik a történet és számtalan új szereplő jelenik meg. Az egyik történetszál nem csak térben, hanem időben is távol esik a többitől, ugyanis a jövőben játszódik, ahol a vámpírok uralkodnak, de ettől többet nem igazán tudunk meg. Viszont egy szőke fiatal lány úgy dönt, hogy megöleti magát, hogy megmentse a világot, ehhez pedig meglepő módon meg kell ölnie egy kisbabát.

Bár ugyanakkor játszódik időben, térben mégis messzebbre esik a másik két eseménysortól három új szereplő megismerése. Megjelenik egy új vámpír-vérfarkas-szellem hármas. Ők már több mint ötven éve vannak együtt, és ebből következik, hogy Leo, a vérfarkas már haldoklik. A trió tagjai közötti párbeszédek remekül működtek, ez különösen Hal és Leo esetében volt látványos. Természetesen a sorozat főszereplői is teret kapnak, viszont elég sok minden megváltozott az előző évadhoz képest az otthonukban.

Sokakkal együtt én is úgy vélem, hogy a sorozatnak sikerült visszatalálnia az első évad hangulatához, ami mindenképp örömtelinek mondható. A történet is érdekesebb és fordulatosabb lett, mint a második és harmadik évadban. Ennek következtében viszont kaptunk néhány logikátlanabb jelenetet, amit természetesen meg tudunk magyarázni azzal, hogy a történet vagy egy-egy poén miatt ez elkerülhetetlen volt. (Például, milyen anya hagyja a gyerekét egy éppen kissé labilis ősvámpírra, vagy, Tom miért akarja a változásokat igen rosszul tűrő Halt rávenni arra, hogy randevúzni kezdjen.)

Amit még ki kell emelnem végezetül az az, hogy Michael Socha és Damien Molony, Tom és Hal megformálói kiváló munkát végeztek. Lenora Crichlow, az Annie-t játszó színésznő pedig remekül kiegészítette őket. A Being Human készítőinek nem lehetett egyszerű feladata, hiszen az alapfelállás jelentős változásokon ment keresztül, amit a legtöbb sorozatnéző nehezen visel. Ennek ellenére sokakhoz hasonlóan még jobban sikerült megszeretnem a sorozatot, mint korábban.

Az utolsó két rész pedig számos kérdést nyitva hagyott, így van miért várnunk a következő évadot, melyben a hírek szerint sajnos már nem lesz benne Lenora Crichlow.

13 hozzászólás Ne habozz!

owlman - 2012. 04. 09. 16:37

Őszintén szólva, ha egy sorozatban lecserélik az összes főszereplőt, akkor az már nem az a sorozat.

Mindent összevetve, nem hiszem, hogy be fogom próbálni ezt a Being Human “spin-offot”.

Dohi - 2012. 04. 09. 16:39

a skins udvozol :)

Lemoni - 2012. 04. 09. 17:16

Erősen brit-párti vagyok a sorozatok tekintetében, de a Being Human US nekem jobban bejön.

Nexti - 2012. 04. 09. 17:27

Én szvsz imádom a sorozatot, csak sajna magyar fordításokkal eléggé hadilábon állunk, ezért még csak a 4×03-ig láttam, ha meg lesz a többihez is, majd írok egy komolyabb összefoglalót:)

Binky - 2012. 04. 09. 17:34

“Őszintén szólva, ha egy sorozatban lecserélik az összes főszereplőt, akkor az már nem az a sorozat.” – Ezzel egyetértek, viszont én szeretem a darkos sorozatokat, de a 3. évad már nekem is sok volt, túl fájdalmas lett az egész, és elkerülhetetlennek éreztem én is Mitchell kiiktatását. Viszont George-ot igazán sose bírtam igazán. Ninával elég jók voltak együtt, de valahogy mégsem. Így Mitchell nélkül nem is tudtam elképzelni, mit fognak kezdeni az írók velük. Hát megkaptam a megoldást. Tom karaktere sokkal jobban bejött már az előző évadokban is, mikor csak mellékszereplő volt, így üdvözöltem a változást, az új vámpír is jobban bejött. És ahogy az írásban olvashattuk, tényleg sokkal viccesebb lett a sorozat, volt h tényleg csak nevettem egy részen át, öröm volt nézni. Fura lesz ha Annie is kilép, mert akkor tényleg nem marad az eredeti csapatból senki, de ha úgy vesszük, Tom már régen benne van, tehát annyira nem új, meg Hal is megkedvelhető karakter.Én mindenesetre várom az új évadot.

Ambriel - 2012. 04. 09. 20:16

A harmadik évad után eldöntöttem, hogy nem nézem tovább a sorozatot. Nem érdekelt, hogy egy szellem meg két vérfarkas mit fog csinálni, de aztán mégis adtam egy esélyt a 4. évadnak, és azt kell modnanom, hogy ez a felállás sokkal jobb! Hal és Tom sokkal szerethetőbb, mint az elöző vámpír és vérfarkas. A történet is sokkal jobban tetszik, mint a 2. 3. évadé. Az, hogy az összes szereplőt lecserélték nem hatott meg, mert hála a német sorozatoknak, már hozzászoktam ehhez. :)

ClarisseW - 2012. 04. 10. 17:52

Én az első rész első tíz percében úgy voltam, hogy most kikapcsolom, és megnézem a harmadik évadot még egyszer, mert abból nem sok maradt meg, és csak kapkodtam a fejem, hogy akkor hogy is van ez. De aztán hagytam inkább (túl lusta voltam), és néztem tovább a negyedik évadot. És hát… Igen. Nekem is jobban bejött. És bár az utolsó két részt még nem láttam, de a többiben Hal és Tom párosa magasan üt mindenkit. Azért durva húzás volt az eredeti hármas-négyes fogatból majdnem mindenkit kinyírni (és most úgy látszik, tényleg mindenkit), de nekem így is bejött.

chulo - 2012. 04. 11. 18:13

US verzióban is finálé volt, arról lesz valami kis szösszenet? Sajnos nem pörög a kibeszélője annak

winnie - 2012. 04. 12. 07:02

azon vagyunk.

Lighter - 2012. 04. 26. 18:09

Az a baj, az utolso reszben nem volt szinte semmi cliffhanger.
Csak, hogy van valami kormányügynökség, aki figyelemmel kiseri a termeszetfeletti lenyeket es tevekenyseguket.
De nem volt rossz evad, bar a Puppy Love c. epizodot kihagytam volna azzal az ellenszenves tini lannyal egyutt. Olyan filler epizod volt.
De hogy ezek utan mit tudnak meg kitalalni, kivancsian varom.

yeeeyha - 2012. 05. 31. 10:36

Nekem már most nagyon tetszik az új hármas, Tom és Hal nagyon jók együtt, és simán a BBC-s Sherlock-Watson páros mellé csapom, jó közöttük az összhang :)
Alex is jó karakternek tűnik, teljesen más, mint Annie.
Anno az első évadot imádtam, a következő kettő pedig visszagondolva már túl nyomasztó és fájdalmas volt. Mitchell halála tényleg szükséges volt, George-t és Annie-t meg kifejezetten jól, hatásosan sikerült kiírni a sorozatból.
A végének meg most különösen örültem, új csapat, és semmi nagy cliffhanger. Ez most így nagyon jól esett.

Kriszti32 - 2012. 11. 11. 01:24

Én Mitchell halála után eldöntöttem, hogy nem nézem tovább. Imádtam a karaktert a sorozattal együtt. Ha visszahozzák Mitchellt akkor onnantól kezdem majd újra nézni. Én George-t is szerettem olvastam,hogy őt is lecserélik tehát nem tudom. De azt mondjátok, hogy jó az új karakterekkel is. Tehát érdemes lenne megnéznem?

clark - 2013. 01. 16. 19:35

sajna eddig kimaradta 4.évad ,de mindjárt itt az 5 így szintre hoztam magam.nem szeretem ha színészeket cserélnek,de itt nem zavart,sőt pozitív csalódás lett.Tom és Hal nagyon feldobták a sori hangulatát,igazi dramedy volt néhány rész.elég érdekes is volt mivel hogy több idősíkon és több karakter is képbe került,talán majdnem az első évaddal vetekszik nálam ez a 4.várom a kövit kíváncsian!
Annie-t nem bánom hogy kiírták kicsit már túl idegesítő volt,de méltóképpen búcsúzott.rem jobb lesz Alex.
nálam kb 7.5/10 et érdemel az évad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz