login |

Pilot-mustra: Scandal – 1×01

2012. 04. 11. 14:27 - Írta: winnie

14 hozzászólás | kategória: 2011/12, kritika, pilot-mustra,

No crying… We don’t cry. Ever.

Shonda Rhimes megint lecsap. <cskrrpp> Ez volt a csapás. Persze illene kérdőjelet biggyeszteni az első mondat végére, hiszen a Scandal nem biztos, hogy találat lesz a Grey’s Anatomy-val befutó, majd a Private Practice-szel annak elfogadható spinoffot kreáló sorozatkészítő új projektje, hiszen tavaly az Off The Map is besült, ráadásul nem egy Shonda-pilot a berendelésig sem jutott el. A Scandal első pillantásra inkább tűnik heti ügyes “nyomozós” sorozatnak, mint kapcsolati drámának, ráadásul a politikai szál is érdekelt, így a pilot várós volt. Nem is csalódtam. Kábé a 35. percig.

SCANDAL – 1×01 – 7/10 (a 35-38. perc mínusz 100/10, utána megint 7, sőt 8/10)

A Scandal egy ügyvédi irodáról szól, amely nem is ügyvédi iroda, inkább válsághelyzeteket próbál elhárítani, bajba került politikusoknak vagy az elit tagjainak segít – persze akkor, ha valóban megérdemlik a segítséget. A csapatban akad ügyvéd, magánnyomozó és számítógépes varázsló is – no meg ott van Olivia Pope, aki hamar glóriát kap a feje köré, mint “Az” Olivia Pope. Anno az amerikai elnöknek dolgozott, de azóta saját üzletet nyitott és igencsak prosperál.

Ahogy azt szokás, mindent egy lelkes újonc szemein keresztül ismerhetünk meg, szó szerint bemutatnak a nézőnek mindenkit, sőt, még az Olivia Pope-féle módszert is lebontják lépésekre. Kicsit gépies így a dolog, de hatásos. A sorozat alaphangját már az első pár perc remekül megadja, Shonda Rhimes mintha megnézte volna az Aaron Sorkin-életművet és nekiült gyorsan pörgő párbeszédeket írni, ahol a beszélő felek folyton egymás szavába vágnak. Ez, mint mindig látványos (hallványos?), bár a megértést erőteljesen csökkenti.

Az első rész központjában (sajnos) egy gyilkosság áll – annyi mindent lehetett volna, de úgy tűnik, hogy ez a biztos. Egy sokszorosan kitüntetett katona fordul az irodához, hogy próbálják bebizonyítani az ártatlanságát. Plusz mellékszálként az amerikai elnök kéri meg Olivia-t, hogy fojtson el csírájában egy kezdődő botrányt. Remélhetőleg a folytatásban sikerül hanyagolni a tipikus, gyilkossági eseteket és valóban érdekes ügyekkel foglalkoznak majd. (Azért mindenesetre jár plusz pont, hogy nem arra hajtanak, hogy kinyomozzák, ki a gyilkos, hanem valóban csak az ügyfelet akarják felmenteni.)

Kicsit azért is The West Wing-es a Scandal körítése, mert eleve Washington-ban játszódik a sorozat, politikaközeli körökben és átlengi az egészet a politikai légkör – kapunk is szentbeszédes republikánus/konzervatív hangnemben, de belefér, nem zavaró. Egyelőre. Persze a politikus hangulat nem meglepő, hiszen a csapat tagjai mellett az elnök főtanácsadója, sőt, az amerikai elnök is állandó szereplő a sorozatban.


Nem szépítem, a Scandal-t szét lehetne szedni, lehet, hogy szét is szeditek, de nekem bejött: a pörgés, a bemutatás, a politikai téma, az újonc rácsodálkozása, vizuális megvalósítás (mármint a stílus, nem a háttérvetítés) – ezek mind rendben voltak, lekötött. A 7/10 persze nem a kritikai sikert és elismeréseket sejtető 7/10, mindössze jó szórakozást, érdekes sztorit kínáló. Elsőre legalábbis. A meglehetősen komolykodó hangnemet sajnos olykor túlzásba viszik (mondjuk komoly a meló) és ilyenkor egy másik szálon, más szereplőkkel próbálnak oldani némi humorral rajta

Ilyen sorozatokra azt szoktam írni, hogy a főhős megkedvelésén múlhat a siker. Most nem írom ezt, mert bár így gondolom, de számomra eléggé közömbös volt Olivia Pope. Nagyon nagy arca van, tény, úgy kezelik, mintha valami mitológiai csodalény lenne, s tényleg jó, de még akkor sem éreztem közel magamhoz sem őt, sem Kerry Washington játékát, amikor megmutatta, hogy neki is van gyengédebb oldala.

Persze ez mind szép és jó, de ott az a bizonyos csavar a 35. perc környékén, amire nyilván szükség volt a koncepció miatt, de… Szóval nagyon meglettem volna nélküle. Még akkor is, ha a szál mellékesen egy kisebb átívelést fog indítani. És persze nagyon kíváncsi leszek, hogy a magánélet és az ide nem igazán illő, a pilotban szinte teljesen hanyagolt kapcsolati szálak mekkora szeletet fognak kihasítani ebből a 7 részes első évadból.

14 hozzászólás Ne habozz!

geryx18 - 2012. 04. 11. 14:46

Jól van Winnie, meggyőztél, meg is nézem :P

Robi - 2012. 04. 11. 15:17

Valaki leírná mi volt ami a 35. perc környékén? Letöröltem már a részt és nincs kedvem újra letölteni emiatt. :D

Péter - 2012. 04. 11. 15:17

Hello, Brotha!

winnie - 2012. 04. 11. 15:27

robi:

35. perc SPOILER

akkor derült ki az amerikai elnök és főhős viszonya. nekem nem hiányzott. mint ahogy az sem, ahogy kiderült, és ami történt akkor.

Shawn - 2012. 04. 11. 17:34

Még tetszene is a sorozat ha NEM LENNE OLIVIA HOPE! Nekem o a legnagyobb problémam és mivel o a foszereplo, azthiszem nem folytatom ezt a sorozatot… Mert nekem nagyon eroltetett ez a “terminátor” típisú karakter – úgy ven beállítva mint ha o lenne az “atyaúristen”, beképzelt és satobbi…

emeric - 2012. 04. 11. 20:18

Megnéztem. Soha többet.
Ez. Egy. *beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeep*.

bibe - 2012. 04. 11. 20:27

Sajnos, tényleg nem jó.
Még WTF sem volt. Valahogy sejtettem, mikor Olivia ecsetelte, hogy jó neki a saját cége és nem jön vissza.
És még csak a nő sem tetszik…

Esetleg ha nem lesz semmi nyár végén és kell valami dara…

Casey Novak - 2012. 04. 11. 23:06

Nem tudom miért, de az első pár percben megettem az egészet, és bekerült arra a polcra a sorozataim közé, amit nagyon-nagyon el kell rontaniuk ahhoz hogy ne szeressem. És ilyen ritkán fordul elő egy rész után. Engem még a 35. perc sem zavart, mert kíváncsi vagyok, hogy hosszú távon mi lesz belőle. Alig várom a második részt!

Junkieka - 2012. 04. 12. 01:29

Engem teljesen lekötött végig, élvezhető volt. Olivia nekem sem igazán jött be, sem a karakter, sem a színésznő játéka. Az elnök sem nagyon hengerelt le, kicsit nyák erre a szerepre egyelőre. Majd meglátjuk hová fejlődnek… ez azt jelenti, hogy maradok egyelőre.

passatgt - 2012. 04. 12. 14:04

Megprábltam de nem sikerült végignézni, kb 20 percig ment utána még beletekertem a cikkben is említett 35. perchez aztán kész:)

Ebből tuti nem lesz 2. évad és nem csak azért mert nekem nem tetszik, de majd meglátjuk:D

sorozat/gyilkos - 2012. 04. 14. 17:14

SR tényleg elment egy OKJ-j Sorkin képzésre. Biztosan nem volt osztályelső, de mondjuk hogy megkapta a papírt.

-Profi
– a fröccsöntött, – bombázó&kávézó – macchiavelliné főszereplőnő kicsit vicces, kicsit idegesítő, szóval kevés ide, és szerintem miatta lesz bukó a sorozat, de nem tragikusan rossz.
– a mellékszereplők a tűrhetőtől a tragikusig terjednek.
– “gladiator in suit” és a “we dont cry, ever” bármelyik vidéki céges csapatépítő tréningen instant klasszikus.
DE akkor ne is mossa el a picsogásával a maradék Susp. of Desb.-et már az ELSŐ rész végén.

Össz: Ha a sokat mutatják hátulról, szűk nadrágban ésvagy rövid ujjú ingben, elalvás előtt belepislogok. Talán.

Raoul - 2012. 05. 25. 13:09

Csak a 3. részen vagyok túl, mert annyira nem izgat, hogy ne várjam ki a szinkront, de egyébként nem rossz. Attól, hogy a főszál mellett mindig van egy másik ügy, valami iszonyat pörgős lesz az egész és mégsem érzem elkapkodottnak. Persze nem egy krimi, nem kell megtalálni a rosszfiút, ami kicsit furcsa, de nem rossz.
Oliviától egyelőre nekem is herótom van speciel és még a mellékszereplőkről is keveset tudunk (bár szimpátia az van, nem úgy mint Oliviával), viszont a sztori nagyon érdekes. Baromi jól keverik a szálakat és ha nem is bánnak bőkezűen a wtf-pillanatokkal, de azért van egy néhány és azok tényleg ütnek.
Plusz eddig, amíg eljutottam nem volt vészesen sok szappan. Sőt, inkább az ügyek felé billen a mérleg. Persze legtöbbször morális kérdéseket feszegetve, ami Shonda-nál nem ritka, lásd Grace klinika, de szerintem a kötelező bölcselkedést leszámítva élvezhető. Plusz én néha azokat is tudom értékelni.

santiago - 2012. 12. 31. 02:03

nekem nagyon tetszik . most daralom :)

Carlo Blaine - 2015. 05. 24. 00:38

Számomra ez a rész baromi gyenge.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz