login |

Pilot-mustra: Best Friends Forever – 1×01

2012. 04. 15. 19:49 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: 2011/12, kritika, pilot-mustra,

Ehh, kétféle közhelyes kezdés jutott eszembe ehhez kritikához, de nem tudtam választani, így lehet, hogy mindkettőt ellövöm. Illetve…, már egyiket sem lövöm el, mert egy harmadik közhelyes kezdéssel indítottam, azzal, hogy két közhelyes kezdés jut eszembe. Whatever. A tárgy. A Best Friends Forever. Vannak szitkomok, amik megosztják a népet, ld. tavaly rá is csodálkoztam a Happy Endings fogadtatására, mely szitkomok human a napokban emelt top 5 jelenlegi komédiává. A Best Friends Forever nem ilyen. Nem hiszem, hogy megosztaná a népet. (Az NBC pilotja még mindig fent van legálisan a YouTube-on, ha érdekel valakit.)

BEST FRIENDS FOREVER – 1×01 – 5,5/10


A BFFs-t (ez volt az egyik korábbi címe) szinte mindenki utálni fogja – vagy nem, mert sokan be sem próbálják. És ezzel még véletlenül sem arra akarok utalni, hogy tömegek felett álló mitikus csodalényként megláttam benne valamit, vagy csak én értem a sorozat humorát. Nem. Ezúttal mindenki ugyanabban az “élményben” részesül De valahogy a sok idegesítő momentuma ellenére a BFFs meggyőzött, találtam benne szerethetőt, a részenként 1-2 nagyobb poén pedig megmarad bennem. Jobbra osztályozni persze még így sincs képem.

A Best Friends Forever két harmincas barátnőről szól, akik nagyon sokáig együtt laktak, míg az egyikük ki nem fogott egy gazdag férjet. Azóta eltelt 3 év, megtörtént a válás, az összeomlás és a barátnőhöz való visszatérés, csakhogy a körülmények kicsit megváltoztak, ugyanis már a barátnő is párkapcsolatban él, így valahogy hármasban kell boldogulnia hőseinknek. (További állandó szereplők: a válófélben lévő csaj egykori pasija, valamint a házban lakó 9 éves kislány, aki… Nem tudom, hogy milyen elgondolás alapján került a sorozatba.)

Mivel harmincasokról szól a sorozat, ezért a fiatalok zöme számára nyilván felejtős lesz, s nyilván könnyű lenne azzal magyaráznom személyes “tetszésemet”, hogy én is 30-on túl járok, de nem hiszem, hogy ez lenne a kulcs. Persze, nyilván 30+-osoknak könnyebben bejön a BFFs, a főszereplők miatt lányoknál is több az esély, de szerintem rám ez a barátság aspektus hatott a legjobban, még akkor is, ha a fene nagy feltétel nélküli szeretetnek a háztartás egyetlen férfija issza meg sokszor a levét. (Más mentséget nem tudok. Ha gyereket nevelnének, akkor lenne párhuzam az életemmel, de így semmi közös pontot nem látok a sztori és köztem.)

A BFFs nem fetrengős, ha a humort nézzük, bár olykor akadnak benne jó beszólások vagy klisés, együttélésből adódó helyzetkomikumok. S ami még nagyobb baj lehet a humor viszonylagos hiányán kívül, hogy harsány, a szereplők (főleg az egyik) meglehetősen neurotikusak, éppen ezért idegesítőek – ez pedig válóok lehet. Nemcsak a volt férjének (megértjük a palit), hanem a nézőnek is. Én próbáltam ilyenkor a férfi lakótársba kapaszkodni, hiszen neki is ugyanezt kell megélnie. (Az 1×02-ben ráadásul még kappanhangú éneklésbe is kezdenek a csajok, ami mindennek a csimborasszója volt.)

Sőt, hogy folytassam a negatívumokat, az sem jött be, hogy a pilotban és a 2. részben is a részek vége felé volt egy felvezetett, drámainak szánt pillanat, haragszomrád, amit persze heves kibékülés és katarzis követ, de ettől még nem éreztem úgy, hogy szükségem lenne egy szitkom első részeiben a menetrendszerűen érkező drámára. És mondom, mégis bejön valamiért a Best Friends Forever.

Nem tudom, miért. Mert érzelgős vagyok? Mert a barátságról szól? Lehet, hogy éppen azért, mert a két főszereplőt alakító Lennon Parham és Jessica St. Claire egyben a sorozat készítője és az epizódok írója? (A karaktereiknek is Lennon és Jessica a neve, a stáblistán a színészek neve között is “&” van.) Lehet, hogy ez a személyes tapasztalatokra alapuló írás valahogy földközelivé teszi a sorozatot és még a neccesebb pillanataiban is hihető marad. Én csak erre tudok gondolni.

Mert egyébként az író a főszereplő poén nem mindig sül el jól, elég csak az évad elején bukott How To Be A Gentleman-re gondolni. A Whitney-nél már valamennyire bejött. Ma este pedig jön a Girls, ahol hasonló a helyzet és nagyon remélem, hogy ott megint be fog válni.

ui: Az évad csak 6 részes és a nézettség alapján épp olyan bukta, mint a Bent. Ergó nem kell beleinvesztálni sokat, cserébe hamar megnézhető.

4 hozzászólás Ne habozz!

Dohi - 2012. 04. 15. 20:00

angoleknal bevett szokas, hogy az irok szerepelnek a sajat muvukben (vagy ha ugy tetszik, a szereplok irjak a sorozatot). nekem a gavin & staceynel volt furcsa, mikor x resz (vagy evad?) utan kiderult, hogy kik irjak.

cyborgwings - 2012. 04. 15. 20:37

a pilot kifejezetten tetszett, vártam is a folytatást, amit ma délután néztem meg. hát szerintem a maradék négy rész ellenére kaszálom a fenébe. iszonyatosan irritáló volt. ostoba libák ostoba hisztizése és sipákolása. meg az a kornyikálás…
és még csak rossz passzban sem lehettem, mert utána a raising hope-on totál kifeküdtem.

Ruby - 2012. 04. 15. 21:51

az a baj, h eleve a két főszereplőcsaj nem szimpatikus, olyan, mintha látszana rajtuk, h “de jó, ezt mi találtuk ki”.
még a geek pasi lenne a legjobb, meg a random csoki kislány.
100x inkább a Bent, ott legalább jó a csapat.

hallak65 - 2012. 04. 16. 00:31

én kb 2 percet bírtam. A Bent-ért viszont kár

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz