login |

Justified: vége a 3. évadnak

2012. 04. 22. 17:00 - Írta: Desmond Wallace

29 hozzászólás | kategória: kritika,

Az egyik legjobb 2012-es sorozatévad ért véget a közelmúltban, nem csoda, hiszen a Justified-ban megtalálható szinte minden, amit elvárhatunk egy minőségi sorozattól: nagybetűs karakterek, hangulat és minőségi forgatókönyv. 13 rész erejéig újra elmerülhettünk Harlan megye mocskában, ahol Raylan Givens próbál rendet rakni a rosszfiúk között.

A 3. évad remekül indult. Egymás után jöttek a jobbnál jobb részek. A sorozat védjegye az egyedi hangulat, ami megragadja az embert. Kiváló párbeszédek és alakítások jellemezték az idei szezont is, valamint egy nagyon szerteágazó főszál, amely a végére egy kissé kifulladt. Túl sok szálat akartak egymás mellett mozgatni, amelyekbe a végén belegabalyodtak. Az utolsó részeknél már éreztem, hogy ebből nem tudnak majd kijönni frappánsan, és sajnos ez így is lett.

A szezonzáróban tehát egy kicsit csalódtam, de ettől függetlenül az évad így is 8/10 volt. A tovább után spoileresen folytatom.

Egyértelműen Neal McDonough karaktere volt az évad egyik erőssége. A detroiti kegyvesztett maffiózó egy új színt hozott a történetbe. Quarles karakterét ügyesen árnyalták az évad során, de mindvégig megmaradt egy vérbeli negatív jellemnek. A Mykelti Williamson által alakított Limehouse nem tudott felnőni a szőke albínóhoz. Ennek leginkább az az oka, hogy alig tudtunk meg valamit az információkkal kereskedő böllérről. A Nobles-völgy eléggé kidolgozatlan maradt, három helyszínen kívül nem sokat láttunk ebből a közösségből.

Raylan Givens karaktere jó irányba változott az elmúlt évadhoz képest. Winona nem húzta vissza, így szinte felszabadultan tehette a dolgát. Újra az a laza figura lett, akit az első évadban annyira megkedveltünk. Az már csak hab volt a tortán, hogy a magánéleti szálat ezúttal nem vitték túlzásba, ami mindenképp nagy pozitívum a 2. évadhoz képest.

Boyd és a kis kompániája megmerevedett ebben a szezonban. Gyakorlatilag semerre se haladt ez a szál. Ennek ellenére a karakterek erőteljesen jelen voltak, de leginkább csak egy helyben toporogtak. Arlo karaktere már eléggé kifulladt az elmúlt három évadban, így örültem neki, hogy ő vitte el Boyd helyett a balhét. Ezzel az apa-fiú kapcsolattal nem biztos, hogy kellene foglalkozni a folytatásban.

Pozitív meglepetés volt számomra Dickie Bennett. Jeremy Davies tavaly nem alkotott túl maradandót, de most a pár epizódos vendégszereplése feledtette számomra a tavalyi gyengébb alakítást. A pénze utáni kajtatást jól fűzték a főszálhoz, és persze azt se feledjük, hogy a dráma mellett olykor a humor is egészen üdítő volt az évadban, elég csak a négy vesés epizódra gondolni, valamint Dewey Crowe-ra.

Összegezve az évadot, nem mondhatok mást, hogy a Justified továbbra is az egyik legjobb sorozat. A szereplőgárda kiváló, ahogy a forgatókönyvírók is a legjobbak között említhetőek, néhány húzásukat tanítani kéne. Vannak persze apróbb hibái a sorozatnak, amelyeket ha kijavítanak, akkor egy még jobb 4. évadot nézhetünk jövőre. Mert természetesen lesz 4. évad.

29 hozzászólás Ne habozz!

smdani - 2012. 04. 22. 17:17

Nagyon jó évad volt. Dickie Bennett nekem is egyik kedvencemmé vált bár én nekem Limehouse is tetszett és az ő karakterébe szerintem még nagyon sok van (akár 4. évad főszála). Az évadból 2 jelenet nagyon megmaradt az egyik amikor Raylan golyót dob Quarles-nak. A másik pedig ez a mondat: “The next time we have this conversation, it won’t be a conversation”

Gyurk - 2012. 04. 22. 17:51

Nekem tetszett az évad de szerintem nem volt jobb a 2. évadnál. Neal McDonough nagyon jól játszott de nekem úgy tűnt hogy Raylan Givens karaktere mintha kicsit háttérbe szorult volna a túl sok szál mozgatása miatt. Plusz nagyon vártam hogy a végén felcsendül a “You’ll Never Leave Harlan Alive” című dal. Summa summarum 8/10 az évad.

@smdani: Azt a golyót egész véletlenül nem Wynn Duffy-nak dobta? Vagy volt még egy golyó dobálós rész?

summacum - 2012. 04. 22. 17:58

Azért a záróepizód utolsó mondata nagyon betalált. Nagyon várom már ak övetkező évadot. Kevés oylan sorozat egyike aminek nézése közben nem nézem meg mennyi van még hátra.

asd - 2012. 04. 22. 18:08

@Gyurk

De, Duffy-ra dobta a töltényt.

Amúgy 100%-ban egyetértek a kritikával, pont ugyanezen a véleményen vagyok.

@summacum

Mi volt az utolsó mondat?

pepe úr - 2012. 04. 22. 18:13

a helyzet az, hogy a vége elég nagy csalódás lett, pedig az alapszituból egy igazi old-school pisztolypárbajt lehetett volna kihozni. a végére csak jól összekatyvaszoltak mindent, tényleg nem értettem, hogy a sok jó lehetőséget miért hagyják veszni az írók. boydék sztorija: katyvasz. pár pitiáner, szakadtarc, egy rokkant, egy elmebajos, egy buta liba, meg a moralizálós főnök. ezekről ki hiszi el, hogy bajszot akasztanak akár egy helyi drogbandával is. quarles és rylan konfliktusa – mint írtam -, amilyen ígéretessé vált a részek során, úgy végződött egy profán, buta, értelmetlen jelenettel. édes istenem, a végén egyetlen normális döntése nem volt a faszinak, anyut a kisbuszból csak azért teszi ki, hogy értesíthesse a rendőrséget? vagy valamiről lemaradtam? hidegvérű gyilkos, de végül egy feladatot nem tud normálisan megoldani, inkább szétszívja az agyát amikor csak tudja? sorolhatnám még, de végül egy történetszál sem állt meg a saját lábán, úgy gondolom elég rendesen leszerepeltek az írók. amúgy mindig is zavaró volt számomra, hogy szinte minden egyes szereplő kényelmetlenül modorosan viselkedik, rylan szerencsére a 3. évadban megtalálta az egyensúlyt, valóban voltak jó jelenetei etc. 5.5/10 a végére…

summacum - 2012. 04. 22. 18:22

asd
Arlo just saw a man in a hat pointing a gun at Boyd…

Ezt hozzákötöd a rész eleji dumával Arlo és fia között + a végefelé amit mondott Boyd a családról és meg is van a szvsz szájtátósan ütős vége az évadnak.

Bertollnok - 2012. 04. 22. 18:36

Desmond Wallace kritikája az unalomig ismételt frázisokat gyűjti poszt formába a sorozattal kapcsolatban.

Ettől függetlenül helytálló írás.

Mégis inkább pepe úr véleménye áll közelebb az enyémhez. Az első tizenegy rész zseniális volt, ezeket egytől-egyig négyszer néztem végig. Aztán a tizenkettedik már nagyon összecsapott lett, néhol már-már komikus volt az ide-odakavarás.

Mindez pedig egy meggondolatlan, logikátlan fináléba torkollott. (Johnny Crowder ha ennyire vissza akart vágni Boydnak, akkor miért nem nyírták ki egyszerűen Devillel, amikor lehetőség volt rá? Minek kellett futnia egy ilyen pluszkört, hogy felültesse? Vagy Quarles záróepizódbeli ámokfutása? Miért kellett neki Raylan a pénzszerzéshez? Vagy a már említett: miért rakta ki a nőt félúton? Csak hogy hozzak néhány példát)

Quarlesnak mennie kellett, mert eleve kívülállóként került a képbe, ráadásul minden hidat felégetett, de feloldhatták volna csattanósabb megoldással is, mint a váratlan, megmagyarázhatatlan összeomlás.

A többiek pedig gyakorlatilag oda érkeztek meg, ahol a második szezon végén/harmadik kezdetén voltak (mínusz Arlo).

Összességében nézve az idei legjobb évad eddig a Justified volt nekem, de a lezárás kicsit ront az összképen: 8/10.

A majdnem tucatnyi fergeteges epizódot azért még biztosan újranézem egyszer-kétszer.

(Neal McDonough-nak JunkieAwards legjobb vendégszereplő díjat és Emmyt a 3×10-ért! :D )

Llew - 2012. 04. 22. 18:59

Átkopizom magam a kibeszélőből:

Keser-édes érzésem van a finálé, és az miatt az egész évad kapcsán. Összességében jó volt, remek szereplőkkel, megszokottan jó alakításokkal, szövegekkel, de úgy érzem a karakter fejlődés mellett kicsit beáldozták a történetet. A vége alakulása nem igen jött be.
Az Arlo-csavar helyretette, kijavította az elmúlt két-három rész komikus színezetét, de részben vissza is juttatta a kiinduló pontra az egész sztorit. A Quarles féle fenyegetés kiiktatva, és mindenki maradt ahol volt. Boyd megint szabad, de megint csak egy közepesen kis senki. Duffy szintén szabad, ha kell egy visszatérő arc, kavarhat megint. Limehousenál az egyik szál elvarrva, a másikkal meg szépen belengették a következő évad fő, vagy mellékszálát.
Ami viszont talán leginkább zavar, hogy Raylan – Arlo esete ide vagy oda – mintha teljesen kikerült volna az események sodrából. Nem azt, mondom, hogy eddig ő volt a központ, vagy a mozgató rugó, Quarles személyes hadjárata ellenére is egy erős leszarom hozzáállást tanúsított, most viszont egy olyan hogy a faszba kerültem én ide jelleget éreztem a dologból. Szinte már Tim vagy Rachel is lehetett volna a helyében. Legalább szerepeltek volna az évadban, nem csak a fináléra kötelezően visszajönnek két percre jelleggel.
Winona viszont a végén határozottan pozitív meglepetés volt. Amennyire nem bírtam előző évadban a szerepét, idén semmi gondom nem volt vele, itt a végére meg kifejezetten kellett.

Kelta67 - 2012. 04. 22. 19:11

Nekem is a kedvenc sorozatom lett, de a 3. évadban volt pár csalódást keltő rész.
Pl: Limehouse, valahogy ez az állandóan disznót daraboló hentes nem volt eléggé félelmetes, és kb ennyi volt a Nobles völgy is, láttunk egy koszvadt csehót, meg egy hidat..azt annyi.
Duffy is kb, egy kórista lány veszélyességével bírt…Raylan se hozta a nagydumás lazacsávót, inkább cinikus kiégett, unott volt.
Ez mellett, jó történetszövés, életszerű történet, nagyon jó karakterekkel..

Bár nem tudom arrafelé, tényleg ilyen érdekes lenne az élet? :)

összesítve 7/10

craig - 2012. 04. 22. 19:25

Számomra az idei év sorozata ez az évad. A szövegek, a karakterek, a történet, egyszerűen minden végig fenn tartotta a figyelmemet, ami manapság nálam nem egyszerű. Egyedül az évadzáró volt talán picit átlagon aluli, szal 9/10.

Plusz élvezet volt olvasni a heti interjúkat Graham Yosttal, kis insider infókhoz jutva.

smdani - 2012. 04. 22. 19:30

@Gyurk
Igazad van rosszul emlékeztem.

yaze - 2012. 04. 22. 19:37

Két dolgot akartam én is kiemelni a sok dícsérni való dolog mellé, de látom, mind a kettőt ellőttétek. Az egyik a Boyd crew, akik nemtudom mennyi vizet kellene, hogy zavarjanak, ha reálisan megnézzük. A másik meg, hogy Limehouse nagyon kemény ember de ne daraboljon már állandóan disznót. :) Bár ha minden nap másik disznóba varrja a pénzt akkor tuti sok ideje elmegy a vágóhídon. “Hé Ellis te varrtad vissza már megint ezt a disznót amit kettévágtam? Ne szórakozzál mááár.”
Mondjuk 8/10.

m76 - 2012. 04. 22. 19:49

Javult a sorozat az elejéhez képest? Én az első évadot elkezdtem nézni de egyáltalán nem volt kiemelkedő.

yaze - 2012. 04. 22. 20:02

Elnézést, Ellstin a neve.

m76: Akkor ne nézd tovább.

MikkaMakka - 2012. 04. 22. 20:23

kibeszélőbe is írtam nekem nem volt bajom a lezárással
nem volt jobb mint a 2. évad de Martindalet nehéz űberelni
viszont Winona kikerült a képből, ezért plusz pont
Quarles szétesését én a drogokkal és az elvonásával magyaráztam
Limehouseból nem tudom mi lesz, ő nem egyértelműen gonosz karakter, bár simán képes mindenre h a “népét” megvédje
10/9, egyike a minden héten várós sorozatoknak

Desmond Wallace - 2012. 04. 22. 20:33

“Javult a sorozat az elejéhez képest?”

Az első pár rész nem volt éppen a legizgalmasabb, de aztán remek részeket kaptunk.

exile - 2012. 04. 22. 21:02

nálam simán 9,5/10 :)

paranoid android - 2012. 04. 22. 21:25

Nagyon jó évad volt, amellett hogy az utolsó két rész kicsit összevisszára sikerült, bár azokban is voltak zseniális momentumok. Az egyik kedvencem, mikor a kézlevágás után Raylan elhúzza Quarles elől a karját. A humor a legerőszakosabb pillanatokban is jelen van, ami kellemesen groteszk színezetet ad a sorozatnak. Tökéletesen kidolgozott karakterek jönnek a remek hangulat mellé, plusz az olyan apróságok, mint a sótartós jelenet a fináléban, amik együtt baromi erős világot teremtenek. A történet a végére kicsit zagyva lett, de ennél a sorozatnál a fentiek miatt kevésbé zavart ez. Az utolsó jelenet pedig teljesen felmentette az írókat nálam az utolsó két rész ügyetlenségeiért, azelőtt pedig csaknem hibátlan volt az évad.

cabelito - 2012. 04. 22. 21:30

Azért az elég durva befejezés hogy Arlo simán lelőtte volna a saját fiát, mint egy kutyát, azért hogy Boydot megmentse… nem nevezném éppen átlagosnak. Oké, hogy nem rágták a szánkba de mégis így van.

9/10

sziki - 2012. 04. 22. 22:21

Szerintem ez az évad még jobb is volt, mint az előző.
Minden beépülő karakter hiteles és érdekes tud lenni. Nem azt érzem, mint pl. a Dexterben, hogy csak úgy becsapják az újabb főgonoszokat, akiket majd úgyis kicsinálnak, hanem mégis vannak szálak és meglepetések is bőven.
Nem tudni hány évadot lehet még belőle csinálni, de nekem mindenképpen fontos és jó sorozattá érett a Justified.
Az utolsó párbeszéd meg nagyon betalált, de ezt itt többen is említik.
Jöhet a negyedik évad!

sorozat/gyilkos - 2012. 04. 23. 02:04

Többé kevésbé egyetértek.

Limehouse karakterét is elképesztően meghúzták, tere is volt, csak háttértörténetet felejtettek el írni hozzá. Igazából pár aprósággal hozzá illeszkedő személyes szállal megtehették volna.

Majd jövőre. Szinte biztos.

Az másnak is feltűnt, hogy a humor, a helyiek világlátása..

Bmeg, SZÉKELYEK stetson kalapban!!

ha csíkban is alapjog lenne a fegyverviselés…:))

ANOka - 2012. 04. 23. 11:17

Neal McDonough színészi játéka lenyűgözött: jól hozta a “vérgeci” figurát.
Nekem tetszett, hogy alaposan megkavarták a szálakat, csak a végére tényleg nem tudták mindet kigumabcolni.
Két részen belül Quarles előbb felajánlja szolgálatait Limehouse-nak, majd egyből ki akarja rabolni. Ez nekem túlzott ellentmondás, még ha teljesen összeomlott addigra. :S

Peti - 2012. 04. 23. 11:18

Szerintem a harmadik évadban is találhattunk jó epizódokat, párbajokból sem volt hiány, na meg a badass idézetek…

“Raylan, I hope you have enough respect for my capabilities to know that I would not blow up a car that I’m standing next to!”

“I’m walking out of here.
That ain’t gonna happen.
You wanna see this kid’s insides?
That ain’t gonna happen either.”

clark - 2012. 04. 23. 12:18

jó volt az évad,jobb mint a 2.,de eddig az első a legjobb.
a főszál jó volt,Quarles is nagyon ott volt,jó kis karakter lett.Örültem hogy kevesbbet volt a színen Fionna ,én még mindig utálom azt a karaktert,felesleges.rem a kövi évad ,nem a csajról és a gyerekről fog szólni.a többi színész ott van hozzák a megszokott színvonalat,kicsit tényleg össszerántott volt a finálé ,jobban is elmélyíthették volna a dologokat,vagy jól jöt volna vmi nagy cliffhanger,de ez nem az a sori.maradok továbbra is és várom a 4.évadot:D
a 8/10 igen korrekt osztályzat.

Anthony - 2012. 04. 23. 14:01

Az évad közben voltak valami utalgatások, hogy nagy fordulatok lesznek idén, meg valamiért azt gondoltam, hogy Wynonát kiírják (meghal vagy valami), ehhez viszonyítva laposabb lett az évad, mint ammire számítottam, másképp nézve egész jó volt.

Az évadzáró viszont nagyon kevés volt így. Quarlest tudtuk, hogy kinyírják, max. az volt a kérdés, hogy ki kapja el. A korábbi évadhoz képest kevés szereplő patkolt el. Nagoyn jó lett volna ha Limehouset is megcsapkodhatta volna valaki, nem beszélve Duffyról, Dickiet legalább kicsit elkapta Boyd :D
Apropo Boyd, attól hogy találnak egy hullát a rendőrök, hol volt a bizonyíték, hogy Boyd nyírta ki?

owlman - 2012. 04. 23. 14:08

8/10 simán, azért igyekezzenek mert az előző évad simán 9/10 volt a Bennett-ek révén.

Ugye azt mindenki vágja, hogy az a pisztoly amit Raylantől elvesz Quarles, az az a pisztoly amivel lelőtte Gary-t?
Raylan mondta, hogy visszadja neki és vissza is adta. :9

VanillaSky - 2012. 07. 17. 00:25

Na a női szereplőkből Winona egy cseppet sem idegesít, Avahoz képest. Ha homlokon pattintaná valaki tölténnyel pezsgőt bontanék, olyan szinten irritál:)

bruti - 2012. 07. 18. 23:52

ledaráltam egybe a három évadot, rohadj jó volt, csak most hiányérzetem van.

Llew - 2012. 07. 19. 17:08

Ha modern westernre van igényed még, akkor próbáld be a Longmiret. Igaz nem ilyen jó, kicsit más jellegű is, de hátha bejön.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz