login |

Eureka: kezdett az 5. évad

2012. 04. 23. 14:43 - Írta: winnie

27 hozzászólás | kategória: kritika,

Elkezdődött. Az utolsó évad. Ezt legalább nem fogják kettészedni. Olvastátok, hogy mit gondoltam a zseniálisan induló 4. évad második feléről – kaptunk egy rebootot, majd a szezon második fele egy-két jobb epizódtól eltekintve nyúlós romantikázás és egy űrhajós küldetésre való felkészüléssel telt (kaszaszint-alert!), aminek tudtuk, hogy semmi értelme, hiszen nem fogják elrepíteni a fele stábot a sorozatból. Vagy pedig, ha elrepítik, akkor kapunk egy újabb rebootot és/vagy időugrást. Azért megnéztem az 5×01-et, mert kíváncsi voltam és jelentem, maradok.


Nem is tudom, hogy tudom-e osztályozni az évadpremiert, mert tele volt olyan dolgokkal, amik bejöttek és olyanokkal is, amik abszolút nem. Legyen egy 5/10 a nyitány, de csak számszakilag, mert hangsúlyozom, hogy ez nem tinglitangli, langyos víz közepes, hanem a nagyon jó és a nagyon gáz átlagát jelentő. Az egész rész egy hullámvasút volt, amit élvezni lehetett és ez a fontos, hogy az utazás jó volt. De mindvégig úgy néztem, hogy a rész vége nagyon jóvá és nagyon rosszá is teheti ezt a 40 percet. Utólag.

De közben szerencsére jó volt. Kaptunk ugyanis ismét egy rebootot és ugyanolyan érzésem volt, mint a 4×01-nél, hogy nem tudtam, hogy akkor most komolyan ilyen kőkeményet változtatnak az alaphelyzeten, vagy mindez csak egy epizódra érvényes és a végén azt mondják, hogy “haha, vicceltünk”, vagy valami más segítségével térünk vissza az igazi Eureka-hoz. Nos, a 4. évad eleji rebootot tényleg komolyan gondolták, a mostanit pedig… nyilván nem lövöm el, de érdekes évad elé nézhetünk.

Az 5×01 egy elég érdekes Eureka-t mutatott meg és mivel túl szélsőségesnek tűnt, ezért végig arra gyanakodtam, hogy valami simli lehet benne. Szokás szerint adódott hőseink előtt egy megoldandó probléma, amit viszont túl snassz módon tudtak le – persze annyi mindent akartak az epizódba tuszkolni, hogy másképp nem is lehetett. A gond az volt, hogy a probléma elsikálásával máris nem reboot-íze volt az 5×01-nek, úgy éreztem, hogy mindössze 1-2 komoly változtatás történt, amik köré kerekítettek egy mondvacsinált sztorit, de szerencsére a készítőknek erre is volt válaszuk.

Szóval mondom, nem érdekes az osztályzat, jó volt a nyitány (még, ha kicsit deja vu is) és mindenképpen elérte azt, hogy maradjak az 5. évaddal. A nagy kérdés, hogy a mostani helyzet kifejtését a 13 részben gondolják vagy csak 2-3 epizódot szánnak rá? Utóbbi nagy csalódás lenne. Persze az még nagyobb csalódás, hogy a választól függően a 4. szezon második felének nem sok értelme volt, 1-2 rész is elég lett volna arra a sztorira. A finálé után majd mea culpa-zok, ha akkor másképp fogom gondolni az utolsó évad fényében.

27 hozzászólás Ne habozz!

hallak65 - 2012. 04. 23. 15:47

Én örültem volna, ha a végén nem lövik le a poént, hanem lógva hagyják még pár részig. Mindig jobb az agatha christie-s megoldás, mint a colombos :)

winnie - 2012. 04. 23. 16:01

nekem kellett, mert (itt végre fogalmazhatok rébuszok nélkül) az egész részben azt vártam, hogy felébrednek az űrhajón, de ha nincs a vége és a felébredés sem, akkor az azért nem tetszett volna, mert úgy nézett volna ki az egész, mintha az utolsó szezonban még kielégítik a rajongók utolsó kívánságát azzal, hogy összehozzák cartert és lupót. mert az andy-fenyegetés kiirtásával szinte minden változatlan lett volna, csak ők maradtak volna együtt (meg allison gyerekei nőttek volna meg.

szóval ez nekem kevés lett volna. és lehet, hogy becsapásnak éreztem volna, ha 4 rész után azt mondják, hogy az a 4 rész meg sem történt.

viszont azt sem látom, hogy ezt most évadon át elhúznák, mert akkor nem lenne lecsengetés és elvileg azt sem akarhatják, hogy fantázia sztorikat meséljenek el, tehát félek, hogy gyors megoldás lesz. majd kiderül.

Skate - 2012. 04. 23. 16:14

Ha valaki figyelte, mikor elekrosokkolja az egyik repülő járőr Zane-t és megjelenik előtte a valódi külvilág, lehetett látni előre, hogy mi lesz a rész vége, főleg az elmúlt évadok ismeretében meg főleg. Hasonlót jó párszor láttam, legutóbb a Sanctuaryban.

Zirowe - 2012. 04. 23. 16:48

Nagyon erőltetett volt ez a kezdés.

Remélem hamar lezárják ezt a szálat (előző évadban is azt hittem, hogy tovább fog tartani az “átvettem az irányítást az agyad felett” szál, de szerencsére azt is gyorsan lezárták), mert nem szeretném, ha egy ennyire ostoba szálra lenne elpazarolva az utolsó évad.

Mondjuk az évad előzetes alapján olybá tűnik, hogy hamarosan lezárják, szerencsére.

Sida - 2012. 04. 23. 17:01

Hát én az első 30+ percet erősen végiganyáztam, jól behúztak a csőbe a szemetek. Mondjuk mikor Zane-t megsütötték és megzizegett a “Mátrix” akkor egy röpke percre reménykedtem h na mégsem léptünk vissza a startmezőre.
Sajnos nekem az amúgy jó kis részre rányomta a bélyegét ez a párcserés támadás, főleg h Zane és Jo annyit szenvedtek már és irtó lame lett volna ha most meg Jo változik meg.
Kíváncsi vagyok mi lesz ezután.

Llew - 2012. 04. 23. 17:28

Nagyon felemás volt. Nem örültem, hogy újra rebootoltak, már az előz évadban sem igazán tetszett, de ott legalább a jó első félév miatt elment. Beverly előrángatásával szintén nem voltam kibékülve már a múltkor sem.
Annyit szüttyögtek az évadok alatt Carterrel és Allisonnal, hogy bármennyire is vicces volt Joeval látni, egyszerűen nem passzol a nőhöz Carter, és nem is akarok újabb romantikus szálat.Az lett volna a legjobb, ha Allisonnal sem jön össze és marad Tes mellett.
Végig nézem az évadot, de nem azért mert annyira jó volt a pilot.
Az egyébként csak szerintem volt fura, hogy sokkal több ember feküdt az álomgépben, mit ahányan a hajón voltak? Most akkor mindenkit bedrótoztak, és Carterék nem csak hallucinációk voltak, hanem ők is a rendszerben vannak? Mert, ha igen, akkor minek kellett az egész űrhajós cirkusz?

hallak65 - 2012. 04. 23. 17:51

most néztem végig a promót. Hál istennek úgy néz ki azért meghagyták azt a szálat, hogy ki szimuláció és ki nem. Továbbá régi Eureka – 1 ügy/hét – felépítés lesz legalább jó pár részig, szóval én nem aggódom, hogy átszalad unalmasba :)

hallak65 - 2012. 04. 23. 18:05

@Llew

SPOILER

Az utolsó jelenetben elmondják, hogy Eureka legnagyobb elméi ott vannak. És hogy a bentlévők alakították a virtuális valóságot.
Én simán elképzelhetőnek tartom, hogy a előző évad végén a “véletlen” kilövés volt a kezdett és a hétéves csúsztatást az űrhajósok kivételével vagy beplántálták a többibe vagy inception szerűen bent gyorsabban telik az idő.
Minthogy csak a legnagyobb elmék vannak ott, valószínű, hogy sok csak szimuláció a “hülyébbek” közül.
Vagy az öt űrhajóst elrabolták az űrhajóval együtt és a többi asztalon fekvő mind beépített személy és nem eurékai.

ejha - 2012. 04. 23. 18:28

a 3?34? evadban is 9 resz volt az idoutazosdi a nemtomhany reszbol most ezt kevesebbre tippelem.

Fehencke - 2012. 04. 23. 18:58

Két kérdésem lenne:
Az egyik hogy az évad be lessz fejezve tudták a készítők hogy ucso évad?
A másik hogy a “lelet”-es sztori még mindig a fő téma azaz még mindig nemlehet tudni mi az, meg a részleteket róla.
3. évad végén akatam el ha jól tudom kössz a választ csak hogy van e értelme továb folytatni vagy nem…

winnie - 2012. 04. 23. 19:21

2. a 4. évad 1. részében minden megváltozik örökre – azt érdemes megnézni, hogy mennyire jön be az új irány.

Monsi - 2012. 04. 23. 20:12

Hát ez szerintem nagyot szólt!
Érdekes, izgalmas kezdés, tényleg egy kicsit hullámvasútas, mindenesetre folyamatosan lekötött és még az utolsó percben is meg tudtak lepni. Igaz, ehhez kellettem én is, aki gondolkodás nélkül csak élveztem végig az egész részt. Szerintem pont annyi tingli meg tangli volt benne, amennyi kellett.
Előre sajnálom, hogy utsó évad, a helyét viszont kikövezte nálam erre az idényre. :)

the_daver - 2012. 04. 23. 22:10

winnie: A 4. évad második felét már nem láttam. Belekzdhetek így az ötödikbe, vagy inkább valahogy erőltessem végig magam a kihagyott részeken?

winnie - 2012. 04. 23. 22:34

szerintem bele lehet. kábé 1 mondat leírni, hogy miről szólt a 4. évad második fele (ez nem spoiler, hogy az űrhajós küldetésre készülnek) + zárójelben mögé lehet írni, hogy ki kivel jöt össze, ami nem meglepetés. (komolyan, így végiggondolva, történt még valami abban az x részben? na jó, az 5×01 egyik csavarja vissautal a 4. évadra is, de az talán annak már az első felében is visszatért egy régebben látott ismerős.

winnie - 2012. 04. 23. 23:31

“Az egyik hogy az évad be lessz fejezve tudták a készítők hogy ucso évad?”

helyesbítem a válaszom. igen, be lesz fejezve, de az 5. évad úgy íródott, hogy lesz folytatás, egy hatodik évad – amikor már indult volna a forgatás, akkor jött a hír, hogy ennyi és 5 nap alatt összedobtak egy utolsó részt:

With season five, and you’ll really see it in the first 12 episodes, there was this huge arc that was going to launch us into season six. All of our conversations with Syfy and the studio had been really positive in terms of that but obviously there’s no guarantee of a season six pick-up. We believed we had the network support at the Comcast merger… so, as you may recall, we had already written the entire season and they had announced that we were going to get picked up for a season six, even though it was going to be a small order of six episodes. We were already prepping and it was the day before we went to camera on what would have been the season five finale when I found out we weren’t going to have a sixth season.

We had exactly five days after I made a plea to the network and studio to give us one more episode to wrap things up and say goodbye or else it would’ve been the worst ever giant cliffhanger ending to the series where we had all the characters arcs and storylines completely up in the air. It would’ve been a terrible thing to do to the fans and also the show and all the people who made it. They were gracious enough to give us one more episode but unfortunately we didn’t have the time. We were not allowed to shut down production in order to properly break the story and write the script, which normally takes about six-to-eight weeks… so when we got the news that we could do one more episode I had to say to the writers ‘The good news is we get one more to wrap things up but it preps to shoot tomorrow.

owlman - 2012. 04. 24. 08:11

Részemről kasza. Valahogy már nincs kedvem végigszenvedni ezt az évadot.

4/10 volt maximum a rész. Nagyon összecsapott volt. :(
A 4. évad elején sokkal jobbak voltak az időutazós részek, szépen kifejtettek egy ÉRTELMES történetszálat, ráadásul akkor kaptunk egy nagyon jó új szereplőt. (James Callis).

wondorog - 2012. 04. 24. 14:02

Ú ennek a 2. résznek a vége nagyon sokkolt. Kicsit bedurvult a sorozat az utolsó évadra.

Fehencke - 2012. 04. 24. 17:43

kösz winnie, régebben olvastam erről de én úgy emlékeztem hogy nem lett befejezve, de akkor összecsaptak 1 befejezést (: akkor elkezdem

Borisz - 2012. 04. 24. 19:46

annak mi esélye volt, hogy két nappal a premier előtt nézem meg a 2001 Űrodüsszeiának? :D

Borisz - 2012. 04. 24. 19:46

majdnem helyesen ragoztam

Llew - 2012. 04. 24. 23:11

Felicia Day nem ért rá tovább vagy mi? Mindenképpen szar kiírás volt, és elég idegen is a sorozattól. Viszont, ha ezek után Beverlyből meg aggódó pozitív hőst csinálnak, akkor tényleg elmehetnek a francba.
A való világos rész túl szép volt, hogy a 2. részben össze jöjjön, a virtuális heti megoldandó probléma viszont túlságosan idétlen, szóval remélem nem fogják ezt a párhuzamosan két fél részt játszani, mert nem lesz jó.
Ming-Na meg utoljára a Vészhelyzetben volt, elviselhető, azóta csak ilyen ütni való szerepeket játszik.

winnie - 2012. 04. 24. 23:26

10 epizódra hozták, azt hiszem, nem tudom,mennyit volt.

Gr1ngo - 2012. 04. 25. 11:32

Szeretem ezt a sorozatot még mindig,de valahogy nekem már nem az igazi. Nem is csodálkozom, hogy lassan befejezik. Valahogy nekem a régi részek sokkal jobban bejöttek, mikor még Carter sheriff nyomozgatott.

winnie - 2012. 04. 25. 11:41

“Nem is csodálkozom, hogy lassan befejezik. ”

nem azért fejezik be, mert rossz lenne vagy nem néznék – a csatorna legnézettebb sorozata volt sokáig, és most is még minimum 2. legnézettebb.

Llew - 2012. 05. 02. 10:43

Fél évadon át alapozták az űrhajós cliffhangert, meg ezt a szálat, erre egy ilyen Beverly hirtelen lelkiismeretes jó kislány lesz és segít megoldással zárják le? Á, nem is mondok semmit. Eddig nagyon gyenge az évad.

Bence004_Kalel - 2012. 05. 21. 21:13

Áhh most néztem meg az 5×01-t, az utsó percben azt hittem, betörök valamit, jól átverték a nézőt…

timi - 2014. 01. 28. 12:21

Hol van az 5évad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz