login |

Hart of Dixie: Miért éppen Bluebell?

2012. 04. 30. 14:44 - Írta: CyClotroniC

42 hozzászólás | kategória: kritika,

Ha a sorozatok emberek lennének, akkor a Hart of Dixie lenne a kedves, pimasz, cserfes és laza szomszéd csaj, akinek elég csak rád köszönnie, mire azonnal elmosolyodsz. Teljesen fölösleges küzdeni ellene, nincs értelme. Aki nem ismeri igazán, könnyen valami nyálas tinilánynak nézheti, pedig nem tart rózsaszín plüsspónit a hálószobájában, bár az is igaz, hogy nem vele fogod megvitatni az élet nagy kérdéseit. Javíthatatlan álmodozó és ízig-vérig idealista.

Ő az az újonc, akit először képtelen voltam komolyan venni, mert nem igazán tudtam elképzelni, hogy Rachel Bilson orvost fog játszani egy déli kisvárosban és ráadásul a CW-n, aztán jött human pilotkritikája, bepróbáltam, és egy tökéletes feelgood, guilty pleasure sorozatot kaptam minden szépségével,hibájával, bájosságával és felszínességével együtt, amit sokan Gilmore Girls, Everwood és Miért éppen Alaszka? pótlékként is emlegetnek.

A történetbe nem mennék bele, mert az egész orvosi praxisos dolog, csupán alibi-keret Bluebell körül, ami voltaképpen maga a sorozat főszereplője, otthona és mozgatórugója. Ebbe az alabamai kisvárosba csöppen bele Zoe Hart, és megpróbál mindent megtenni azért, hogy a helyiek megkedveljék, noha ő maga kezdetben minden erejével küzd Bluebell bája ellen, és rendre elveszíti ezt a szélmalomharcot.

Bluebell ugyanis, csak úgy, mint maga a sorozat, hangulatot teremt, elvarázsol, magával ragad és nem ereszt, mintha csak az American Horror Story házának lenne a jobbik ikertestvére egy párhuzamos univerzumból. Az ilyen erejű atmoszféra pedig azért is nagy erény, mert aki daráláson törné a fejét, annak elég hamar leszűrhető, hogy immúnis-e erre az életérzésre, vagy legszívesebben ő is odaköltözne.

A pilot kifejezetten jól sikerült, noha értelemszerűen még nem lakták be annyira a karakterek, és nem kuszálódtak össze a viszonyrendszerek sem, de a hangulat azért remekül átjön, sőt idővel még ennél is könnyedebbé válik az egész. Ennek ellenére szerintem érdemes adni neki négy epizódot, mert addigra rázódnak a helyükre a dolgok, és amúgyis az 1×04-es kánikulás rész a szezon egyik legszerethetőbb pontja.

Bluebellben hétről-hétre felvonulások vannak, néha gumbót főznek, máskor teknős versenyt rendeznek, a polgármester egy végtelenül laza ex-NFL-sztár, akinek a rákkrémjéért meg vannak veszve a helyiek. A tiszteletes minden hónapban palacsintázós vasárnapot tart, néha megjelenik a helyi részeg a tetőn, és van, hogy csak akkor jön le, ha vele énekel mindenki, és mindezek ellenére, mégsem disney-sedik el a sorozat, egyáltalán nem fordulnak giccsbe a jelenetek, sőt kifejezetten frappáns és friss humora van.

Persze vannak szerelmi háromszögek, kavarások, ellentétek, rivalizálások, tudatlan-nagyvárosi-lány-a-kisvárosban gagek, de egyáltalán nem veszi magát komolyan, és pont ezért működik. Kicsit butácska, kicsit felszínes, de hihetetlenül szerethető, 8/10-es szórakozás, ami hétről hétre képes kiragadni az embert a szürke hétköznapokból és egy másodpercig se próbál többnek látszani annál, mint ami. Ha mi is így tekintünk rá, akkor nagyon fogjuk kedvelni a szomszéd csajt.

42 hozzászólás Ne habozz!

hamham - 2012. 04. 30. 14:51

Szerintem a legjobb újonc. A karakterek nagyon jól ki vannak dolgozva, még a h*lye-picsa Lemont is megszerettem egy idő után, mert megtudjuk a motivációját és úgy már teljesen érthető karakter. A prímet viszont Lavos Hayes és Wade Kinsella viszi, de persze a többiek is jók. Igazi feelgood, alig várom az új részeket!

Shawn - 2012. 04. 30. 14:53

Én arra lennék nagyon kiváncsi hogy mukodott a forgatás a fotéren mivel osztozkodniuk kellet a Pretty Little Liars stábjával… Amúgy bámulok, hogy mennyire át tudják másitani ezt a stúdiós kisvárost – lásd még Eastwick, Ghost Whisperer, Gilmore Girls…

Snooker_ - 2012. 04. 30. 15:21

Tényleg a legjobb kifejezés amit használni lehet a feelgood és a guilty pleasure. Így belegondolva egy olyan karakter sincs aki ne lenne érdekes, vagy legalábbis azt érezném, hogy nem akarok több jelenetet látni vele. Elsőre Lemon ilyen volt, de ahogy az első hozzászóló hamham is mondta, mára ez is megváltozott. Számomra ezért inkább a karakterek miatt nézős, mint a kisvárosi hangulat miatt, de persze nem lehet ezt a két dolgot teljesen elkülöníteni. És persze Rachel Bilson bájával nem igen tudja felvenni a versenyt egyik színész sem.

CyClotroniC - 2012. 04. 30. 15:33

hamham: Lemon szerintem pont az említett 4. résztől nagyon szerethető, és a homecomingos részben is baromi jófejnek írták meg (nem véletlen, hogy annak a kettőnek ugyanaz volt az írója). Egyáltalán nem éreztem őt gonosznak, sőt már a pilotnál végig ott lóg a levegőben, hogy okkal olyan, amilyen. Amúgy tényleg mindenki jófej, csak mások az értékrendjeik és motivációik, ezért vannak a súrlódások :)

Amúgy persze, hogy a karakterek is fontosak, de ők meg azért ilyenek, mert Bluebellben élnek.

Még annyi, hogy nagyon ne menjünk bele itt még a spoilerekbe, ez amolyan általános ajánló a sorozatot nem nézőknek, majd a kavarásokat és az eseményeket két hét múlva, a finálé írásnál ki lehet tárgyalni (vagy addig is ott a pilotkritika, ha valaki nem bírja ki) :P

winnie - 2012. 04. 30. 15:37

(hihetetlen kíváncsi vagyok már a sorozatra, elvileg csont nlkül be kell, hogy jöjjön, de a fenébe is, minden szezonban van egy országos sorozat, amit nem sikerül bepróbálnom. és nem azért, mert nem érdekel:)

LoGi - 2012. 04. 30. 15:40

Nekem is kellett egy kis idő, de főleg mostanában nagyon bejön.

ElPadre - 2012. 04. 30. 15:42

winnie, tegyél magaddal egy jó dolgot, és daráld le. nem fogod bírni abbahagyni. gyakran van könnyesre röhögtető rész, és lavon hayes az egyik legjobb sorozatfigura az utóbbi időkben.

Llew - 2012. 04. 30. 15:42

Lemont még mindig nem tudom szeretni, és sokszor falra is mászok tőle, de a sorozat ennek ellenére csont nélkül bejön. A tökéletes kikapcsolódás.

glarion - 2012. 04. 30. 15:52

Talán egy picivel többet lát bele jelen kritika írója, mint ami, és azért vannak gyenge pontjai a sorozatnak, ami miatt nem nőhet fel egy Everwood-hoz szerintem. Ellenben tényleg könnyed szórakozás hétről hétre, engem megvettek vele. :)

CyClotroniC - 2012. 04. 30. 16:02

Szerintem írtam, hogy vannak bőven hibái, de limonádénak ez számomra egy 8/10-es, nagyon nagyon jófajta limonádé, és nincs értelme szerintem annak, hogy egy jobb vörösborhoz hasonlítsam… ;) A 3 sorozatcím után pedig direkt írtam azt, hogy “pótlékként”, nehogy valaki azt kérje számon, hogy egy szintre helyezem azokkal (főleg, hogy mindet nem is láttam).

Lemon meg nálam talán a kedvenc karakter, de lehet hogy azért, mert ő a legmélyebb figura, és mert Jamie King fantasztikusan jól hozza, amit kell.

vidor - 2012. 04. 30. 16:04

Imádom, a legújabb kedvencem ez a sorozat. Ezért nagyon-nagyon-nagyon remélem, hogy kapni fog lehetőséget a folytatásra, mert már nagyon hozzám nőtt idő közben. Én az összes karaktert nagyon megszerettem, de a kedvencem Lemon (akit az elején nagyon nem bírtam, de aztán teljesen megváltozott róla a véleményem, részről részre jobban kedvelem) és természetesen Wade.
Az összes bájával és hibájával együtt imádom, mert egyszerűen nem lehet nem szeretni. Nincs olyan rész, ami ne nevettetne meg legalább 1x.

montanosz - 2012. 04. 30. 16:36

minden második riposzt írja a bájos szót, többet nem is kell tudni róla))

KeriBredsó - 2012. 04. 30. 16:46

Egyszerűen imádom, azt hiszem leginkább a karakteret szerethőetésge miatt. Szombaton néztem meg egymás után az utóbbi 7 részt és alig várom hogy holnap legyen. Azt lehet már tudni esetleg, hogy lesz-e belőle 2. évad?

winnie - 2012. 04. 30. 16:56

amint kiderül, hogy folytatódik-e, meg fogjuk írni. amíg nincs hír, addig nincs infó.

KeriBredsó - 2012. 04. 30. 16:59

Jó igen, ezt gondoltam, a kérdés hátterében az állt, hogy még nincs infótok, vagy már megírtátok csak én nem voltam elég figyelmes olvasó :) Mindenesetre köszönöm a választ :)

Lajosék a másodikról - 2012. 04. 30. 18:02

Kifejezetten aranyosan/hangulatosan indult, de szinte részről-részre érkeztek a brazil szappanoperába illő fordulatok, szóval izé. A GG vhogy annak ellenére szerethetőbb maradt, hogy itt egyértelműen jobbak a karakterek (leszámítva persze a főszereplőt).

ALDO - 2012. 04. 30. 18:29

Hála a Revenge töketlenkedésének, már a Hart of Dixie is jobban érdekel. Egyet értek a kritikával. Teljesen szerethető a sorozat, az a fajta, amit az ember évekig elnézne változatlanul.
Nincsenek bonyolult, szövevényes részek, mégis a monitor elé szögezi az embert. Remélem lesz folytatás.

khaos - 2012. 04. 30. 18:36

nekem is egyik legjobb újonc ez,és ezt sajnálnám legjobban ha nem folytatódna(a másik jelenleg touch újoncok közül),mint írva van fentebb is remek pótlék kisvárosi sorozatok közt
szerencsére nem viszik túlzásba az orvosos részt,nem dominál,nem ment zoe minden részben életeket
a szerelmi sokszögek meg elengedhetetlenek az ilyen filmeknél,és a hangulat miatt megbocsátható simán minden apró hiba

Nella - 2012. 04. 30. 18:48

Barátnőm vett rá a múlthéten, hogy nézzem. Megnéztem. Nem csalódtam. Sőt! Nekem az egyik nagy kedvencem lett, mert olyan szerethető az egész :) Ajánlani tudom, nyilván ne várjunk a sorozattól többet, mint amit tud adni. De amit ad azzal nekem semmi bajom.

Rainmagic - 2012. 04. 30. 18:58

Én is imádom. :) Egyedül Lemon húga az akit egy lapáttal kergetnék meg. Őt picit tompíthatnák, mert borzasztóan bosszantó.

Sue - 2012. 04. 30. 20:20

és egy újabb dicsérő :)
Lemonra allergiás voltam – egy darabig. Most már az egyik legszerethetőbb. A 40 perc mosolygás garantált. :)

és minden rész után oda akarok költözni :D (jah, és ez az a sorozat, amire az amúgy sorozatokat nem néző anyukámat 20 perc alatt rendszeres nézővé tette)

shaba23 - 2012. 04. 30. 20:22

Az én guilty pleasure-öm:)

VanillaSky - 2012. 04. 30. 20:40

~Glarion

Az Everwoodhoz szerintem nem szerencsés hasonlítani. Az a sorozat koránt sem a könnyedebb témái vagy a város hangulata miatt fogta meg a nézőket. A Brown családnak bőven voltak komor pillanatai és ezért is volt remek. A Hart of Dixie teljesen más, könnyed, felszínes. Ettől függetlenül működik! Merem remélni, hogy berendeli a CW.

Junkieka - 2012. 04. 30. 20:49

Jóvanna, jóvanna, töltöm már lefelé, na … :D

Mizchris - 2012. 04. 30. 21:13

Imádom. Nem kell hozzá extra magyarázat, csak nézni kell, érezni és kicsit mindenki beleszeret :)Remélem, folytatják.

Eltiron - 2012. 04. 30. 21:20

Nagyon nagy az egész, imádom. Nekem inkább a Life UneXpected utódja, bár a környezet más, de azért hozza a sztenderd nevettető-könnyeztető CW-feelinget. Persze mindenkinek más a kedvence, nekem kimondottan bejön Magnolia (Lemon húga) a kedvenc figurám pedig George, Scott Porter egy hihető és szerethető pozitív figurát alakít, éppúgy, mint a FNL-ben. Nincs ebben semmi “guilty”, jó ez úgy, ahogy van.

Zsu - 2012. 04. 30. 21:30

szerintem tökéletesen leírtad a sorozat lényegét, és hangulatát.
aki még nem látta, az ebből az írásból kitalálhatja, h az ő sorozata-e a hartofdixie :)

Gathor - 2012. 04. 30. 22:05

Imádom. Nálam a Men in Trees utáni hatalmas űrt töltötte be.
Nekem inkább Zoe-val volt bajom az elején, de már csípem. Lemonért az első résztől oda vagyok. :-)

ebiku - 2012. 04. 30. 22:16

Egyszer már elkezdtem nézni az első részt, -csakis Rachel Bilson miatt, akinek a hangjába a Chuck néhány epizódjában szerettem bele-, de a kb. 40 perces hossz, és a doktoros vonal miatt nem folytattam. Annyi jót írtatok most a sorozatról, hogy kénytelen vagyok újrakezdeni. :)

XKonRADX - 2012. 04. 30. 23:09

Nagy kedvenc!:) Annyira szerethető az egész, hogy egy-egy rész végére el is felejtem a hibákat amit vétettek. És csak a “feel-good” érzés marad! Rachel Bilson – ba meg bele vagyok hullva, nálan 10/10-es. CSak ajánlani tudom!:D

Mammut - 2012. 05. 01. 01:15

“amíg nincs hír, addig nincs infó.”

remélem, hamarosan jön és jó hír lesz, mert nekem is az egyik kedvencem az évadban, jövőre is legyen az :)

paranoid android - 2012. 05. 01. 05:45

Hihetetlen módon nem az én fajta sorozatom (a fenti említett hasonló sorozatokból egy-két részt láttam, és egy “meh” reakción kívül nem sokat váltottak ki belőlem). Viszont ez valahogy megfogott. Egyszerűen jól esik heti egyszer, baromi kedves és bájos, Rachel Bilson meg a legédesebb.

Dalmayr - 2012. 05. 01. 08:43

végre az utóbbi 3 résszel visszatért a színvonal és örülök hogy más is így szereti;)

dacecc - 2012. 05. 01. 09:56

én kb a sok néznivaló sori miatt abbahagytam a heti követést, de hiányzik kicsit a hangulata. lehet ledarálom nyáron az elejéről

goodjohnwin - 2012. 05. 01. 10:54

minden nagyon tetszik benne, hihetetlenül jó “termék” programming szempontból és “élvezet” nézői részről is.

személy szerint csak Rachel Bilsonnal nem tudok megbarátkozni, de mivel rendesen megírt karakterek vannak benne és jó színészek játsszák őket, ezért fel sem tűnik ez a kis apróság :)

BSBsubs - 2012. 05. 01. 14:11

Egyszerűen lehetetlen nem szeretni. Talán ez lenne a legfájóbb kasza, amennyiben bekövetkezne…

gunsmoke - 2012. 05. 02. 21:35

Meddig kellene néznem míg megszeretem??? A kritika hatására gyorsan le is töltöttem az első részt. Kb. “a baltás gyílkos”-os részig bírtam, kikapcsoltam, aztán megint nekikezdtem és néztem is míg ki nem dobta a csaj a halat, aztán végleg feladtam. Ha ez tényleg jó, akkor kövezzetek meg, de ha még egyszer leírja valaki, hogy “guilty pleasure” én dobálom meg.

Egyébként van rá egy jobb kifejezésem: RÓZSASZÍN HÁNYÁS!!!

winnie - 2012. 05. 03. 02:14

a kritikában ott a válasz a kérdésedre, de ha heveny utálat vett rajtad erőt, akkor nem hiszem, hogy sokat lehetne tenni.

ebiku - 2012. 05. 03. 14:07

Két epizód után ott tartok, hogy még egy utolsó esélyt adok a sorozatnak, és elkezdem a harmadik részt is. Sajnálom, de nem szeretem a doktoros sorozatokat, és ez igenis az, mindjárt kettő is van belőlük betegekkel, esetekkel, ahogy illik.
Azt meg nem hiszem el, hogy 2012-ben valóban ilyen ruhákban járnak ott a nők, valószínűleg csak a N.Y. és Bluebell közötti különbséget akarják vele mutatni, és ez szerintem túl erősre sikeredett. Még jó, hogy nem egyből egy amish közösségbe ment tapasztalatot szerezni, mielőtt sebész lehetne N.Y.-ban…

CyClotroniC - 2012. 05. 03. 15:11

Szerintem a hézkönapokban nem öltöznek annyira kirívóan régiesen, és az orvosi szálat én már a pilotnál se éreztem hangsúlyosnak, sőt idővel ez még jobban visszaszorul, kvázi el is tűnik, azért nem egy House a doktori szálat nézve (és még az sem egy klasszikus kórházas procedural).

De amúgy akinek ~3-4 rész után nem jön be, annak később se fog szerintem, nincs is ezzel baj, nincs olyan sorozat, amit mindenki szeret. ;)

TrayMer - 2012. 05. 08. 20:37

RB hatalmas miscast, s maga a karakter is borzasztóan antipatikus, a többiek viszont megmentik a sorozatot, kellemes 7/10-es kikapcsolódás.

Trash - 2012. 05. 09. 09:46

Imádom. Zeneileg telitalálat. Hajnalban buszon néha hangosan felröhögök, az alvók legnagyobb bánatára.
Szóval nekem nagyon bejött.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz