login |

Person of Interest: Noir az országos tévében?

2012. 05. 02. 21:30 - Írta: human

38 hozzászólás | kategória: kritika,

Lehet, hogy a digitális kamera és a realisztikus kinézet megtévesztheti a nézők egy részét, de a Person of Interest a modern noir tökéletes képviselőjeként tündököl a tévében, és pont ezért egyike annak a kevés idei drámának, amiknek ott leszek az utolsó részénél is.

Már írtunk róla párat, az alapfelállás szerint van egy terroristák ellen kifejlesztett gép, ami az átlag erőszakos cselekedeteket a kukába jelzi, mert a kormány azokra nem kíváncsi, szemben a szerkezet alkotójával. Ez utóbbi egy volt CIA-ügynök segítségével próbálja megmenteni a kidobott számok tulajdonosait. Apró csavar, hogy sosem tudni a szám a tényleges bűnöst, vagy az áldozatot jelöli, így a volt kém megfigyel, lehallgat, és a tényleges történésekkor akár öl is, hogy igazságos legyen a végkifejlet.

Természetesen csak a kidobott számoknak van esélye a jobb életre, a többi szereplőt a múltja már örökre elkárhoztatta. Klasszikus húzás. Megváltás látszólag nincs, csak esetleg pár jobb pillanat számukra. Ehhez jöhet a teljesen korrupt rendszer, és meg is vagyunk. A rendőrség elveszett, az utolsó jó zsaruk egyike pedig idővel be kell lássa, hogy a volt ügynök és a furcsa társa az egyedüli aki viszonylag tisztán képviseli még az erkölcsöt – meg maga módján egy új bűnöző old school módszerekkel. Természetesen nehéz út vezet ehhez a felismeréshez is. “Valakiben bíznod kell.”

Egy ideig úgy éreztem, hogy a szereplők múltja érdekel jobban, a gép megalkotása, de a heti ügyek is klappolnak már jó ideje. Megvan a szerepük ennek a sötét világnak az építgetésében. A maga módján különleges a Person of Interest, akkor is, ha a procedural álruhájába bújt. Egyre jobban örülök, hogy elkészülhetett országos csatornán, pedig azt hihetnénk ilyesmit mostanában csak a kábeles adók képesek szállítani. Nekem már 9/10, nem érdekel a negativitás. A múltkori Don-os rész vége felé tapsolni lett volna kedvem.

38 hozzászólás Ne habozz!

exile - 2012. 05. 02. 21:53

Nagyon jó a sorozat, nézem hétről-hétre, de nekem ahhoz hiányzik belőle valami, hogy kedvenc legyen.

Kissur - 2012. 05. 02. 22:10

Pont most vettem rá magam a 2.részre. Az átívelő szál érdekel, a heti nyomozás egyáltalán nem tud lekötni. Sosem tudott, de azért erőltetem még, hátha beindul.

Llew - 2012. 05. 02. 22:14

A kezdés is jó volt, de aztán nagyon kinőtte magát. Ügyesen átment átívelő szálasba a sztori. Nekem simán kedvenc lett, az ideiek közül meg egyértelműen az egyik legjobb.

gruang - 2012. 05. 02. 22:23

anno a 3. rész után kaszáltam, de amikor a 13. körül járt, sok helyen olvastam hogy nagyon feljavult, ezért gyorsan felhoztam magam….nem bántam, a legjobb újonc idén

Benjy - 2012. 05. 02. 22:23

Kissur: Ha nagyon akarsz skippelni pár részt, akkor a 7. résztől kezd el nézni.Onnan indulnak be igazán dolgok.

Teljesen egyetértek humannel.Minden héten képesek valamit letenni az asztalra, hogy ne keserű szájízzel keljek fel a gép elől.Ha nem a főszálat nyomják, akkor a profán részekben alakítanak nagyot.(18.részben amit Harold lenyomott, azt soha nem felejtem el)
Közeleg finálé, és imádkozom, hogy valami nagy durranás, nagy cliffhanger legyen, hogy jövőre ugyanilyen kedvvel vethessem magam bele új évadba.

Xsz - 2012. 05. 02. 22:30

Egyetértek, az írással. A OUAT mellett a másik országos dráma ami kedvencé nőtte ki magát, csak így tovább! :)

i1988 - 2012. 05. 02. 22:50

Ha jól emlékszem, 7. rész utána elkaszáltam, meguntam a külön külön nyomozásos felépítést. De mindenki annyira isteníti. Lehet nyáron előveszem és ledarálom… (Az OUAT pedig számomra a Homeland mellett a 2011/2012-s idény legjobbja, az írók hatalmasat alkottak ott)

winnie - 2012. 05. 02. 23:03

“meguntam a külön külön nyomozásos felépítést.”

szerintem, ha addig nem jött be, akkor továbbra sem fog. hiába az átívelés emlegetése, a POI továbbra is kőkeményen epizodikus. jön a szám és jön a megfigyelés. olykor érdekes a szám, mondjuk friss, máskor van két szám is, megint máskor egy ismerős száma bukkan elő, de a lényeg változatlan.

az átíveléseket apránként és okosan, de adagolják, de ez nem teszi nekem átívelőssé: hol reese múltját mutatják meg, hol haroldét (de a 17. részig az egyik 3, a másik 2 (3?) flashbacket kapott talán – bár olvasom, hogy most is volt) – bejött egy főgonosz a képbe, aki ugyancsak feltűnt még 2-3 részben, plusz bedobnak még egy titokzatos ellenséget, hogy később majd előkerüljön még, de mindez csak díszítés.

a heti ügy van, hogy béna, nem sok a lehetőség a csavargatásra, de vagy a szám tulaja, vagy a reese-hez való viszonya általában mindig érdekes. a fő melót jim caviezel csinálja meg az írók, hogy ilyenre írják, és nálam leginkább miatta több mint nézhető a POI, ő az unalmas nyomozást is érdekessé, máskor viccessé vagy érzelmessé tudja tenni.

és abban bízok, hogy a korábban megmentetteket még többször tudják visszahozni egy szívesség fejébe.

NikoXXX - 2012. 05. 02. 23:03

idaig az 5ik reszig jutottam azt mondjatok beindul akkor majd eloveszem amint lesz ra idom,de ezt az 5 reszt nagyon nyogvenyelosen 1 honap alatt neztem meg,holott a PLL-bol csak ma neztem meg 5 reszt elvegre hozom fel magam es mindjart vegzek a masodik evaddal is,van valami hir a PLL-rol?

rio - 2012. 05. 02. 23:17

Ami nagyon bejön még, az a zeneválasztás. Elképesztő, hogy a részek végén csak ülök, és nézek ki a fejemből, annyira visz magával a hangulat.

És a sorozat legnagyobb erénye, hogy Michael Emersonra már kezdek Finch-ként tekinteni, eddig végig Bennek hívtam, akárhol is játszott :)

ALDO - 2012. 05. 02. 23:19

Idén nagyon sok sorozatot bepróbáltam, de eddig csak ez és az Awake nem okozott egy szemernyi csalódást sem. Az elején volt egy-két “lassabb” rész, de utána felpörgött, hiszen van pár halvány átívelő szál, ami érdekesebbé teszi az egészet. Kíváncsi vagyok, hogy mit dobnak be a fináléra.
Nyilván, akinek nem jönne be az epizódikus sorozatok, azok már elkaszálták az elején, így mára csak azok maradtak, akiknek maradéktalanul bejön.

bkd - 2012. 05. 03. 00:09

A 7. résztől indul be úgy igazán szerintem is, és tényleg a kedvenc országos újoncom lett, mindig nagyon várom az új részeket. Az is valóban zseniális az íróktól hogy amikor hanyagolják is az átívelő szálat, akkor is nagyon érdekessé tudják tenni a nyomozást!

E - 2012. 05. 03. 00:50

Ha nem lennének ilyen kiváló karakterek, akkor csak a nyomozás, és az átívelő szál nem tartana sorozta mellett. Reese precíz, kimért, a poénjai váratlanul jönnek, de annál nagyobbat ütnek, pláne amikor Fusco-t teszi helyre. Carter nem csak dekoratív, de szerethető karakter, Finch tökéletesen játssza a zsenit, aki fizikálisan nem képes felvenni a harcot, de amikor kénytelen terepen dolgozni, azok a jelenetek a sorozat legjobb részeit adják.

human - 2012. 05. 03. 03:24

őszintén szóval a beindul dolgoz nem használnám, inkább megtalálta a hangját a 7 résztől, mostanra meg egyre jobb, de a beindul az azt sugallja, hogy felpörgött, pedig inkább csak behajtott az éjszakába a saját tempójával.

Sneer - 2012. 05. 03. 04:07

Az elején parkolópalyára tettem idôhiányában.Aztan húsvetkor elôvettem és ledaráltam.Magával ragadott ez a sorozat.Az egyik legjobb újonc valóban.Most szinte kínszenvedés várni az új részeket, mert “olyan lassan” jönnek. :)
Második évadról lehet tudi valamit?

Dark Energy - 2012. 05. 03. 07:49

Első pillanattól fogva kedvenc de erre csak jópár résszel később jöttem rá. Szépen fel van építve, jók a történetszálak, megnyerőek a karakterek, engem teljesen beszippantott.

winnie - 2012. 05. 03. 08:16

“őszintén szóval a beindul dolgoz nem használnám, inkább megtalálta a hangját a 7 résztől, mostanra meg egyre jobb, de a beindul az azt sugallja, hogy felpörgött, pedig inkább csak behajtott az éjszakába a saját tempójával.”

igen, valahogy így, bár mondhatnám, hogy a hetedik résztől nőtt meg úgy a tét, hogy a néző a nem átívelős ügyeket is élvezhesse.

winnie - 2012. 05. 03. 08:18

“Második évadról lehet tudi valamit?”

egy pillantás a csütörtöki nézettségekre és látni, hogy a sorozat nincs veszélyben, be van betonozva évekre. amúgy:
http://www.sorozatjunkie.hu/2012/03/14/a-cbs-kezdte-az-idei-berendeles-hullamot/

Bazsi - 2012. 05. 03. 09:06

Imádom ezt a sorozatot, remélem az évadzáróra is sikerül összedobniuk egy ütős részt, a következő évadban pedig hozni az eddigi minőséget.

Kolbászból Kerít - 2012. 05. 03. 09:32

Az aláfestő zenékről nem is szóltatok… pedig igazi csemegék szólnak:
http://www.youtube.com/playlist?list=PL4994D0A7E216D746

wakeup! - 2012. 05. 03. 10:04

Azt kell, hogy mondjam így a évad vége előtt számomra ez a legjobb sorozat. Nincs ehhez hasonló sorozat.

Ha már zene (Person of Interest Episode 5 – Judgement – Final Scene ):
http://www.youtube.com/watch?v=cpF00oOcucE

Zeneszerzői (is) eléggé jól dolgoznak. Nekem az egyik kedvenc zeném ami ebben a részben szólalt meg.
Az meg, hogy feltűnik benne Fringe Szeptembere is Orosz vezért alakítva. Zseniális. :)

winnie - 2012. 05. 03. 10:07

jó a zeneválasztás, én is akartam helyeselni, a végére mindig valami jóság kerül, plusz a ramin djawadi-féle főtéma (ugye prison break és game of thrones) mindig kellemesen megborzongat, bár folyton azt használják, de jól játszadoznak vele.

Kovasz - 2012. 05. 03. 10:44

Én is azt a tábort erősítem, aki az első néhány rész után kaszálta – de akkor majd újra nekiveselkedem most nyáron az uborkaszezonban:)

Llew - 2012. 05. 03. 11:07

A zenéket mindeképpen dicsérni kell, nagyon jókat választanak. Nekem van köztük egy csomó eddig ismeretlen, de azonnal kedvencé válós.

Llew - 2012. 05. 03. 11:14

A PoI szerintem olyan, mint a Human Target komolyabb, sötétebb verziója.

heli0n - 2012. 05. 03. 11:36

Az 1×19 rész utolsó 8-10 percét már megnéztem jó párszor, ott a legdurvább a zene és a képkockák egyensúlya. Nem tudom megunni!

SPOILER! Aki még nem látta a részt, az nehogy meghallgassa. :)

http://www.youtube.com/watch?v=5eRyzZJML78

http://www.youtube.com/watch?v=JI76DaohroM

ElPadre - 2012. 05. 03. 12:02

egyetértek, tényleg noir hangulata van egyre inkább. elias pedig az utóbbi idők egyik legjobban kitalált nemezise/antagonistája, valahol neki is lehet szurkolni.

az első pár részzel úgy voltam, hogy eh, szódával elmegy, aztán belelendültek, mára meg tényleg az egyik “legletehetetlenebb” sorozattá vált, a fringe mellett. nem semmi, hogy a főszereplők múltjánál (pedig az sem egyszerű) néha a hét nyomozása is mennyire izgalmas és fontos tud lenni. a két főszereplő színész pedig telitalálat, emerson már nekem is inkább finch, mint linus, caviezel pedig egyszerűen tökéletes a szerepében.

amit mások is mondtak, azt is megerősíthetetem: a POI a batman realista változata. és itt most természetesen a chris nolan-féle batmanekre gondolok, amikben azért jonathan nolannak (aki a POI alkotója) is volt lényegesen szerepe… úgyhogy nem csoda.

ThomasGreg - 2012. 05. 03. 14:48

Én szinkronosan követem, egy pacsi a Viast3-nak, amiért “elhozta” Mo-ra. :)

D.W. - 2012. 05. 03. 18:05

Egyik legjobb újonc,nagyon megszerettem. 8/10-9/10-es részek sorban,már egy jó ideje.Caviezel-t pedig erre a karakterre találták ki.

Llew - 2012. 05. 03. 21:49

Youtube komment zenék kapcsán:
Whoever picks the songs at the end of each episode of Person of Interest is doing a damn good job

fm! - 2012. 05. 03. 23:06

Én a 16. rész után valahogy megálltam vele és nincs kedvem folytatni. De ha tényleg javul, akkor erőt veszek magamon…

Llew - 2012. 05. 04. 11:09

fm!
ha 16 rész alatt nem szeretted meg akkor a következő négy alatt nem fogod

disfear - 2012. 05. 04. 22:50

Az a jó ebben a sorozatban, hogy olyan erős átívelő szálaik vannak, amelyek kb. önmagukban megállnák a helyüket. A siker titka szerintem ott van, hogy egymásra talált a Jonah Nolan-féle maffia-igazságosztó-batman vonal a JJ Abrams féle hih concept technothriller vonallal, hogy az zseniális.

Az Elias-HR-New Yorki korrupció egy kurvajo maffiás történet. Ezt nagyon sokáig lehet vinni, és kurvajó dolgokat lehet belőle kihozni, ez önmagában elvinne egy proceduralt.

Aztán ott van a szereplők élettörténete. John-ról lassan azért sokmindent megtudunk, de nagyon nem kapkodták el, de szerintem második évadra ő már tiszta lesz. Amit a John-osból ki lehet hozni, az az utolsó Kínai akciója, és az ellopott “valami”. Ebből akár még egy több évados global conspiracy-t is ki lehet hozni, nem lepődnék meg, ha ezzel kapcsolatban lenne Cliffhanger és ez lenne a második évad központi kérdése.

Aztán Harold és a gép. Szerintem Harold tovább marad rejtélyes karakter mint John, és eddig se tűnik úgy, hogy változtatni akarnak ezen. Talán a GÉP-is lehet egy fő motívum, csakúgy mint a LOST számai.

Aztán Fusco és Carter kapcsolata, nem gondoltam volna, hogy a 21-ik rész után se tudnak semmit egymásról, bár gyanakodni már gyanakodnak.

Szóval annyi érdekes elem van az egész sorozatban, hogy tényleg nagyon balfasznak kell lenni, hogy elbasszák.

Nekem eddig egyedül az FBI-os csóka vadászik Johnra szál tűnik erőltetettnek. (Bár szerintem az amcsi nézők az ilyet kajálhatják, mert érdekes, hogy egy rész irritált nagyon a sorozatban, amikor azzal a problémamegoldó nőcivel dolgozott együtt, viszont amerikai fórumokon imádták azt a részt)

Ja és egy dologra várom a válaszotokat:) Az asszem 3. vagy 4. rész végén, a szatír fószerrel akit a csaj fel akart sósavban oldani, mit csinált John:) Mexikói börtön?

Desmond Wallace - 2012. 05. 05. 21:14

Nálam is ez az egyik legjobb sorozat a szezonban.
Már sokat dicsértem, és hál’ Istennek eddig nem okoztak csalódást.
Az meg külön vicces, hogy a Blue Bloods és a PoI is a CBS-en megy, a bemutatott két New York pedig gyökeresen eltérő.

Aszti - 2012. 05. 07. 13:50

disfear: a nőket erőszakoló emberkére gondolsz? Ha igen, őt nem bántotta, “csak” elbeszélgetett vele:-) Közölte vele, hogy figyelni fogja és legközelebb ha bajt okoz nem beszélgetnek majd hanem.

Aszti - 2012. 05. 07. 14:02

disfear: a nőket erőszakoló emberkére gondolsz? Ha igen, őt nem bántotta, “csak” elbeszélgetett vele:-) Közölte vele, hogy figyelni fogja és legközelebb ha bajt okoz nem beszélgetnek majd hanem ő eltünteti.

gmoe y moi - 2012. 05. 14. 22:59

az mondjuk szamomra kulonosen zavaro hogy az alapfelallas szerint egy halálesetet igyekeznek megakadalyozni, de a resz vegere megis atlag 2+ halottrol beszelunk, igaz a “rossz fiukrol” van szo.. de akkor is!

btw, eddig 3 resz ment le es maradok.

winnie - 2012. 05. 14. 23:04

nem feltétlenül halálesetet igyekszenek, csak erőszakos bűncselekményt. de, ha 3 részt láttál, akkor ott nem halt meg senki, legalábbis a főszereplő folyton térden lő mindenkit, meg leüt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz