login |

The Amazing Race: vége a 20. évadnak

2012. 05. 07. 23:42 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: 2011/12 finálék, kritika, reality,

50%. I like those odds.

A mindenit, de jó rész volt! Mind a kettő. 10/10, or what? Vissza kell néznem a régi TAR-finálékat, s bár a korábbiakkal sem volt bajom, de tippre rég volt ennyire jó záró részünk.

Spoilerek a tovább mögött.

Holy crap, we’re in the game!

Nyert Rachel & Dave, ennél megérdemeltebben azt hiszem, nem is lehetett volna: 8 szakaszgyőzelem, plusz a finálés baki. És még így is sikerült. És nem azért, mert akkora előnyt szedtek össze, hanem mert kijött nekik a lépés azzal, hogy Art & JJ-nek nem jött ki. (Hol vannak már azok az idők, amikor Art-ék domináltak…! És azok, amikor Rachel-ék ellőtték az express pass-t?)

Megvan a két kép között az öt különbség? Az egyiken kiderül, hogy egymilliót nyertek, a másikon, hogy kihagytak egy feladatot. Nem túl nagy az eltérés.

A kritika előtt még a statisztika kedvéért: a 20×11-ban Vanessa & Ralph búcsúzott, negyedikek lettek. Már akkor is nekik szurkoltam leginkább, a csirkés feladat után meg pláne, kíváncsi vagyok, hogy BB-Rachel-nek sikerült volna-e így összeszednie magát. Nem tudom, hogy mennyire volt kemény a boka, de az biztos, hogy én már a feladat előtt nagyot néztem, hogy bevállalják és az eséseket fizikai fájdalom volt figyelni. (BB-Rachel meg ugye nyafog mindenen, szóval itt lett volna lehetősége.)

Egyébként ez, a jobb híján való szurkolás volt az évad számomra legnagyobb “hibája”. Az elején meglepően sok szürke pár volt, nem tudom, hogy sikerült a legérdekesebbekből kirakni a top5-öt, ez produceri művészet. De hiába volt az érdekesség, csak nem lett egyik sem nagy favoritom, de persze ez részben az én hibám is, másnak nyilván volt. Nyilván Brandon & BB-Rachel-t jó volt utálni, de a többi háromból, ha már nem voltak Kentucky-ék, felőlem bárki nyerhetett volna.

A nagy kérdés tehát az volt, hogy az ÜberFavorit vagy az UnderDog nyer. És a Hawaii-szakasz elején azt hittem, hogy a két Rachel-csapat fog küzdeni és már láttam magam előtt a nagy sztorit, hogy BigBrother-ék az utolsó szakaszon először nyerve minden odds-ra rácáfolva győzedelmeskednek. Igazából még ezt is elfogadtam volna, mert Brandon-nal sosem volt semmi bajom, BB-Rachel meg a dupla részben szinte végig Krézi meg Frusztrált Rachel-t játszott, öröm volt nézni a szenvedését.

Szokás szerint Amerika bizonyította, hogy a taxizni mindenhol lutri, mindenkivel jól kiszúrtak a taxisok, de BB-Rachel-ék magukkal szúrtak ki a clue-val, nem kicsit ujjongtam a képsorok láttán, és amikor Rachel & Dave minden idők egyik legnagyobb bakiját elkövette, hirtelen azon kaptam magam, hogy elkezdtem szurkolni keményen Art & JJ-nek. Persze lett, ami lett, így jött ki a lépés a roadblock-kal, csalódottság biztos nincs bennem, hiszen a győztes abszolút megérdemelten nyert.

És nemcsak az izgalmak miatt volt remek a finálé, főleg a 20×12: úgy éreztem, hogy jól volt megkomponálva a szakasz. Persze lehet, hogy csak azért mondom, mert nem kellett logikázni és emlékezni, vagy mert az izgalmak miatt úgy tűnt (végülis csak taxizás meg a szánkózás volt előzési pont, szóval…), de leírtam, mert így volt kedvem.

És leírom azt is, hogy a 20×11-ben milyen gagyi volt, hogy az első x clue kvázi csak ide és oda küldte a népet, tiszta robotozás volt. Ráadásul a Japanese Gameshow dolgot sem bírták kihagyni (elcsépelt, meg már épült rá külön amerikai reality, az I Survived A Japanese Game Show – LOL, amikor rákerestem a linkre, akkor láttam, hogy a The Amazing Race – 15×01-ben is volt ilyen játék, már akkor is utálkoztam. Van, ami nem változik. Sem én, sem a feledékenységem.) és a dráma miatt is nekik volt igazuk, de amikor Art & JJ csinálta, akkor semmi érdekes nem volt benne (nagyon futószalag kellett volna?).

A 20×11 ennek ellenére nagyon tetszett, az elején jók voltak a verbális drámázások és a kamu izgalmakat (vonat! komp! elmegy! bunching!) is szerettem, a Vanessa felszívja magát sztorit pedig említettem fent.

  • Zseniális pillanat volt Hawaii-on, amikor JJ & Art ment át követő üzemmódba és tudatosult bennük. Azután pedig lerázták őket és ott maradtak egy szál infó nélkül…
  • Nem lennék boldogtalan, ha a magas épületről való leereszkedést (repelling!) örökre eltüntetnék a TAR-ból. Ha valaki eldobja magát, mint ahogy Brandon véletlenül, gyorsabban leér. Fölfele még kell némi erő, bár ahogy néztem ez is elég laza volt, BB-Rachel nem sokat nyafogott.
  • BB-Rachel dumáiból, kiakadásaiból kellene egy szép nagy gyűjtemény, de a buszon előkapott sminkelde jól bemutatta őt, hogy milyen. És azt is, hogy egy más világban Vanessa-val nagy barátnők lennének, mert ő is ezt tette a taxiban. Tényleg olyan gázul nézett ki a szempillái nélkül?

18 hozzászólás Ne habozz!

brk - 2012. 05. 07. 23:56

én nagyon örültem a győztes párnak, Rachelt imádtam az egész évadban, meg Major Dave is jó arcnak tűnt már kezdetektől. mondjuk eddig nem tűnt fel amit a fináléban annyira hangsúlyoztak, hogy a kapcsolatuk megerősítése végett is jelentkeztek a játékba. na de megérdemelték és ügyesek is voltak, úgy állítottak fel győzelmi rekordot, hogy sose domináltak olyan feltűnően, mint tavaly a boardos srácok.
ami zseniális volt a fináléban (inkább a második részről írok, az elsőben inkább csak egy szemöldökráncolás volt a sushi vs fotós feladat, megint sokkal egyszerűbbnek tűnt a fotós, plusz ugye nem volt benn a feladat szövegében, hogy meg kell enniük a kaját, ha jól emlékszem a 17. évadban a csaj nagyot szenvedett ezzel, BB-nél vártam hasonlót), szóval az az, hogy mind a három csapat hibázott és mind a három hatalmasat (szerintem egy normál fordulóban simán kieshettek volna ezek miatt), itt meg bőven belefértek, volt dráma is, nagyon jó volt. a győzteseknek meg most tényleg örülök, első rész óta egyik kedvenceim voltak.

Aragorn83 - 2012. 05. 08. 01:24

Jó volt a finálé! Örülök, hogy Rachel és Dave nyerte. Megérdemelték. Bár akkor kicsit aggódtam értük, amikor úgy értek be a cél állomásra, hogy az előtte lévő feladatot kihagyták és mehettek vissza. Szerencsére Art annyira elbénázta a lecsúszásos feladatot, hogy még így is bőven megvolt R&D-nek a győzelem. Az Art és JJ páros az elején még valamennyire szimpatikus volt, de a vége felé már piszkosul irritáltak a marha nagy arcukkal.
Az volt a vicces, hogy mindegyik csapat alaposan elbénázott valamit, így kiegyenlítődtek a dolgok. De ha BB Rachel nem nézi be a dolgot és megtalálják időben a helikoptert, akkor szerintem simán ők nyertek volna.
Mark és Bopper klassz páros volt, így őket szíves látnám újra egy All-Star évadban. Vanessának pedig minden tiszteletem, hogy a sérül bokája ellenére megcsinálta a csirkés feladatot!
Jó volt ez az évad! Várom máris a következőt!

dragon1986 - 2012. 05. 08. 07:07

Pedig BB Rachel felolvasta, hogy mit kell csinálni mégis taxiba szálltak :D

Én is örülök a győzteseknek én akkor kezdtem aggódni, amikor megláttam a női taxist, mondom gondok lesznek, de szerencsére nem történt semmi :))

MolnarErik - 2012. 05. 08. 08:28

Pont az előző hawaii döntő volt ilyen izgalmas
SPOILER
Luke összeomlásával.
SPOILER VÉGE
Vanessának köszönhetően az egyébként tök uncsi utsó előtti rész végül mégiscsak jó lett. Egyébként tényleg hülyén nézett ki, nem azért mert lejött a szemöldöke, hanem mert csak félig jött le. Az azért érdekes, h Vanessa mindig hiszti nélkül látott a feladatokhoz, BBRachel meg mindig hisztizett, mégis majdnem szinte mindig nekik lett jobb helyezésük, szal hiszti ide v oda, csak ők voltak a jobbak. (pedig én is Vanessa párt vok)
Dave-ék győzelme abszolút megérdemelt, és még izgi is volt a finálé, de összességében nem igazán tesz jót a versenynek, amikor csak 2 csapat rivalizálására szűkül. (pl TAR 13, TARA 2, viszont a TAR 9 ennek ellenére is nagyon jó volt)
Nyáron pedig jön a China Rush 3 és a TARAU 2 (szavazós Uturnnel), és állítólag lesz francia, vietnámi és filippino verzió is.

Squazee - 2012. 05. 08. 08:57

Jó döntő volt, örülök a győzteseknek, bár kicsit megsajnáltam Vanessáékat.
Azért a fényképezős feladat sem volt olyan könnyű, főleg egy olyan népnél, mint a japán, ha az embernek nincs meg a megfelelő karizmája és kinézete ott marad órákig. Például Arték szerintem elvéreztek volna benne. De ezt már nem fogjuk megtudni.
Kicsit azért nem tetszett, hogy Bopperéket agyondrámázták, már az előző heti részben is soknak éreztem. Én imádom őket, de azt utálom, ha ennyire kifacsarják belőlük a “drámát”. És szívesen látnám őket a legközelebbi All-Starsba- azt hiszem, tuti helyük lesz. Már, ha bevállalják. :)

dragon1986 - 2012. 05. 08. 08:59

jaja a vietnaminak a premierje kb. 10 múlva esedékes :D Nekem Must See :D

wondorog - 2012. 05. 08. 10:52

Örültem Rachel és Dave győzelmének abszolút megérdemelték, a végén még izgultam is, mikor kihagyták az utolsó roadblockot.
Egyébként csak nekem tűnt fel a jeges feladatnál Taylor Willy (Kamekona-Hawaii Five-0), valakitől vártam volna egy idézetet: “Do you have some shrimps”?

Aragorn83 - 2012. 05. 08. 11:47

wondorog: Igen! Nekem is feltűnt. Nagyon bírom a Hawaii Five-0-t és ezt a csókát, csak el is felejtettem megemlíteni. :)

ooo - 2012. 05. 08. 12:53

Ez a Hiroshimai kitérő annyira felesleges volt, ha jól emlékszem, még feladatot sem oldottak meg.

Egy pillanatra összezavarodtam, amikor Rachelék elkezdtek először evezni, miközben Arték csúszkáltak. Azt hittem, hogy kivágták azt a részt, amikor a csúszást megcsinálja Rachel és mennek tovább. Aztán kiírták, hogy “Art-JJ 1st place”, mondom az igen. :D

Egyébként a vége fele elég sok olyan roadblock volt, ami abszolút nem feküdt Artéknak. A táncolás nyilván könnyebben megy egy csajnak, meg ez a csúszás is azon múlt, hogy ki mekkora darab…

winnie - 2012. 05. 08. 16:48

olykor betesznek ilyen mondanivalós dolgokat. vagy talán mindig, egyszer elfér nekem. olykor érdekes dolgokat hoz ki a játékosokból.

AlrightSir - 2012. 05. 08. 17:05

Vanessa előtt megemeltem a kalapom a csirkés feladat után. Látszódott rajta, hogy iszonyúan fáj neki és basszus így ordítva is végigszaladt; ráadásul úgy, hogy beért a szőnyegre, de újra kellett futnia, mert leesett róla. Minden elismerésem, ott simán azt mondtam (pedig nem voltak nagyon szimpatikusak), hogy megérdemelnék a 2./3. helyet.

Az első helyezetteknek örültem, bírtam a fejeket, amikor megtudták, hogy ugrottak egy feladatot.

szerintem - 2012. 05. 08. 18:46

en is orulok a gyoztesnek, remelem, a sok penz segit majd epiteni a kapcsolatukat, mert van mit:)
meg az utolso, gyozelem elotti kisfilmben is alazzak egymast. jobban mondva rachel dave-t, az meg csak mondja a magaet:)

ez a duplaresz nagyon izgalmas volt, szerintem minden epizodnak ennyire hosszunak kellene lennie, mert ennyi idobe fer el az izgalom ugy, hogy ne legyen nagyon suru, ne csak a veget lassuk minden feladatnak, legyen ido arra is, hogy benaznak a taxival, a buszon, satobbi.

na, pont az ilyenert lehetett szeretni vanessat es utalni rachelt, amit ebben az utolso ket reszben produkaltak. vanessa egy kemeny csaj, annak ellenere vegig csinalta a feladatot, hogy meg a parja is arra biztatta, hogy adja fel. a celban a gratulacioknal lehetett latni, hogy be van kotve a laba es hogy ralph segit neki menni. szoval ott nem hiszti volt, megis megcsinalta. bb rachel ezzel szemben csak egy aprot hibazott, nem ertelmezte a szoveget, de azonnal atment crazy rachelbe es persze akkor hirtelen mindketten felelosek lettek a hiabert. a kisfilmben persze senki sem allhat koze es a millioja koze. aham, gondolom, meg brandon sem.:)

lehet en vagyok tul egyszeru, de nekem hianyzik a jatekbol a valodi drama, mint amilyen peldaul a bollywoodi tancolas lett marknak. amikor a tehetetlenseg felorli az idegeket (vagy nem) es eron felul kell teljesiteni. vagy amikor egyszeruen csak lutri, hogy egy csapat gyorsan megcsinal valamit vagy nem. mint az oriaskerek londonban, ahol vegig kellett menni annyi kort, ahanyszor nem a jo kabinba szalltak be. vagy pedaul amikor orrverzesig kell zabalni. vagy nem tudom, de valahogy tobb olyat el tudnek viselni, ami feszegeti a hataraikat. amikor latsz egy feladatot, es tudod, hogy na, ezt xy tutira nem fogja tudni megcsinalni. na es AKKOR iszonyatosan lehet drukkolni. persze lehet, hogy erre csak nekem lenne igenyem, de itt peldaul a hajnyirasbol sem lett drama, egy csapat 10 masodperc alatt ralegyintett, a masik meg ugyanennyi ido alatt belement. regebben tetovalas is volt, keremszepen. meg mar nem emlekszem, mi, de sokkal erot probalobb feladatok voltak es emiatt sokkal erdekesebb volt a verseny. azert a kovetkezo evadot nagyon varom ettol fuggetlenul.

szerintem - 2012. 05. 08. 19:15

ja, es a repelling kozeli kep bb rachelrol nagggyon jo:)))
kicsit mintha a szerkesztok sem szerettek volna ot annyira:)

dragon1986 - 2012. 05. 08. 19:28

@szerintem: akkor neked Fear Factor light TAR kell ?:D

szerintem - 2012. 05. 08. 19:44

@dragon1986: hehe, lehet. a fear factor nekem nem jott be, de a legkedvesebb reality-m a solitary mondjuk:)

valahogy akkor tetszik igazan, ha el tudom kepzelni, hogy adott feladatot en hogyan oldanam meg, hogy en kepes lennek-e megcsinalni. az is erdekes, mikor ket a roadblocknal dontest hoznak, hogy vajon mennyit szamit, ki csinalja a feladatot. vagy mikor detour van es vajon mi alapjan dontenek es jo dontest hoztak-e. itt ennel sokkal egyszerubb volt a helyzet, minden tiszta sor volt, mindenki vegulis mindent meg tudott csinalni drama nelkul (kiveve markot, mint fentebb emlitettem, vagy eppen vanessa utolso feladatat). minden helyzet tul egyertelmu, tul egyszeru.

ElPadre - 2012. 05. 10. 00:33

vanessa hardcore, szétment bokával nyomni így a dolgot nem semmi. arról nem is szólva, hogy — igaz, némi plasztikai segítséggel — de 38 évesen is durván bombázóbb, mint BB-rachel a maga huszonvalahány évével. és az, hogy a taxiban elkezdte kisminkelni magát, sztem az lehetett, hogy tudta, hogy ezt bukták, és legalább szép akart lenni a kiesésükkor — szerintem ez bőven belefér.

az, hogy rachel és army dave mennyire érdemelték meg a versenyt… tény, iszonyat jól nyomták az egészet, ez alapján megérdemelték. de amilyen brutálisan kontrollmániás, “őrmesteres” army dave, az nem sok jót jelent a jövőjükre nézve.

kár, hogy mark és bopper kikészültek az afrikai és a bollywoodi körben, nekem ők testesítik meg az AR legjobb versenyzőit. végig fair play, imádták az egészet, nagyon összetartottak, jókedvűek, kedvesek voltak. allstarsba velük!

lostgab - 2012. 05. 10. 19:47

Húúú, micsoda finálé volt! Mikor kihagyták Dave-ék a cluet, azt hittem, hogy ennyi volt. Erre, ha azt vesszük, hogy Rachel-nek másodikra sikerült lecsúsznia, simán “újra” beértek elsőként (mondjuk itt előny volt, hogy a lányok csúsztak – Art a testfelépítése miatt elég nagy hátrányba került már eleve). Az elején nem voltak szimpatikusak – Dave állandóan a “my partner” szöveggel jött (mondjuk most is), amitől már felállt a hátamon a szőr, Rachel meg ezzel a folyamatos vigyorával táncolt az idegeimen, viszont a végére egészen megkedveltem őket, és azért a 7 győzelem után bőven megérdemelték a végső győzelmet is. Az persze kérdés, hogy a viselkedésük alapján is. Én komolyan csodálkozom, hogy hogy bírták ezt a tempót, mert ahogy láttam elég nagy mennyiségű energiát vesztettek egymás egzecíroztatásával…
BB Rachel-t én megkedveltem! Haláli volt… :D az utolsó részeknél, mikor látni lehetett, hogy ez valami koszosabb, vagy durvább feladat lesz, előre örültem, hogy micsoda nyafogásban lesz részünk :D (mondjuk a hajast teljesen megértettem, hogy nem csinálta meg, szerintem a nőknél azért ez nem megy olyan egyszerűen, bár emlékszem egy korábbi évadban, volt egy nő aki simán belement, viszont nem nyertek végül…) Őrület, hogy eljutottak az utolsó leg-ig, mikor az elején kb. kettőt nem adtam volna nekik. (Ha visszgondolok az előző évadra, a pár a Survivor-ból nagyon hamar kiesett.)
Vanessa valami hihetetlen volt. Már éreztem én is a bokámban a fájdalmat, le a kalappal előtte, én biztos, hogy nem bírtam volna megcsinálni. Eszembe nem jutna, hogy 40 felé közeledik, nőként sokkal szebbnek látom őt, mint BB Rachelt, még akkor is, ha műtéteket végeztek rajta.
Art & JJ. Én annyira ellenük szurkoltam, hogy el sem tudom mondani. Gyűlöltem őket. Annyira viselkedtek gyerekesen, amennyire csak lehetett. Kezdve attól, hogy az elejétől hangoztatták, ezt bizony ők fogják megnyerni, egészen addig, hogy a végén már “private Dave”-ként emlegették Dave-et, csak azért mert nem fordították vissza BB Rachel-éket. Azt hiszem, a legtöbb örömet az okozta, hogy láttam őket nem elsőnek befutni :D
Az egész évad tényleg emlékezetes volt. Főként Mark&Bopper sztorija, akik azért szerintem elég underdog-ok voltak végig, mégis sikerült eljutni az 5. helyig, bár ehhez az a két NE leg is kellett (csúnya dolog, de nekem eszembe jutott, hogy nem volt véletlen, hogy pont ott volt NonE. ahol kellett, játékban akarták tartani őket, mert azért nem semmi karakterek voltak). Mondjuk az indiai leg kicseszés volt velük szemben, másokat könnyebben átengedtek, nem értem miért kellett úgy tenni, mintha tökéleteset várnának, hogy aztán a végén ugyanolyan hibákkal átengedjék…
DE nagyon tetszett az évad, jobb volt, mint a tavalyi, ahol rengeteget kellett csalódni az eleinte jónak vélt játékosokban.
Kár, hogy nem volt a szokásos emlékeztetős játék, de kárpótolta, hogy idén lehetett nevetni (ld. Brandon esése, vagy az indiai tánctanítás – a “Shake your bottocks” indiai akcentussal azóta is naponta elhangzik itthon :D).
Ősszel is legyen ugyanilyen, és nem panaszokodom! :)

lacczko - 2012. 05. 11. 09:38

BB-Rachelnek vissza kellene néznie magát a BB-ben, persze ott is hisztizett, de legalább küzdött és nagyon ügyes volt a játékokban. :/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz