login |

Pan Am: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is?

2012. 05. 09. 19:11 - Írta: winnie

16 hozzászólás | kategória: 2011/12 finálék, kritika,

Nem ma ért véget a Pan Am, de leesett, hogy még nem is írtunk róla finálékritikát. Korábbi írásainkat a poszt címére, majd az alatta lévő címkére kattintva olvashatjátok, bár olyan sok nem volt belőle, mert én is úgy voltam a Pan Am-mel, mint az írók a sorozattal. Nem tudtam hova tenni. Nem tudtam, hogy mi akar lenni. És bár nézhető volt, nem tudtam, hogy tetszik-e. Ha lenne második évad, nem tudom, hogy akarnám-e folytatni. (A készítők olyan véget írtak (1×14), mint a CSI: Miami-nak. A lezártság érzetét adja, mivel nincs direkt cliffhanger és mindenki hepi, de persze bőven van nyitott és alakulóban lévő szál.)

Az alapsztoriról a pilotkritikák és az ajánló tükrében nem írnék sokat, a főszereplők 2 pilóta és 4 stewardess, ennyi. Róluk szól a sorozat. Jórészt kapcsolatokról, az utazásokról, a korról (1963-ban járunk) és a hidegháborúról, hiszen az egyik főhős kémként (is) tevékenykedik. Kicsit szappanosnak hangzik, az is volt a sorozat és ez nem tűnik olyan vonzónak. De az sem, hogy a Pan Am-nek nem nagyon volt arca. A pilot megírásától a 14. részig kétszer vagy háromszor váltottak irányt, showrunnert és mindenki mást akart – az utolsót éppen a szerializálás és szappanozás céljából alkalmazták…

Eleinte flashback-ek segítségével a karaktereket ismertük meg a hosszú repülőutak alatt (minden részben más országba mentek – egy ideig), majd inkább azt nézhettük, ahogy 4 lány csacsog a fedélzeten saját és mások szerelmi életéről, s végül jött az elkerülhetetlen, a 2+4-es felállásból ketten-ketten egymásra találtak (már így, rögtön az elején), a maradék két lány sajnos nem egymást fedezte fel, hanem mindegyik kapott pár részre érkező vendégszereplőket nagy szerelemnek. (Ilyeneket az egymásra találók is kaptak, meg sem akarom számolni, hogy hányan hány emberrel kavartak.)

Sajnos ez így nagyon sekélyesnek hangzik, amin az olykor erőltetett kémsztorik sem biztos, hogy javítottak (nekem bejött az izgalom-faktor, de mások szerintem a falra másztak) és sokszor még azt sem éreztem, hogy 1963-ban lennénk, bár olykor bedobtak pár token dolgot (rasszizmus, atombomba, nők szerepe) és persze hőseink ott voltak néhány fontos eseménynél, megéltek pár ikonikus dolgot (Kennedy berlini beszéde, Martin Luther King beszéde, Kennedy halála), bedobtak pár nevet (Beatles, Andy Warhol, Robert Redford, Bob Dylan) – jópofa volt, de mintha csak azért tették volna, hogy tényleg ne lehessen azt mondani, hogy bármikor játszódhat a sztori.

Nem volt kiemelkedő a Pan Am, olyan 5/10-es, de szerethető volt, főleg a színésznőknek köszönhetően, akiket csak dicsérni tudok: Margot Robbie, Kelli Garner és Karine Vanasse (az évad felfedezettje?) nagyon jó volt – Christina Ricci, főleg az elején csak nagyon mellékalak volt.

Tehát azért valahol kár a sorozatért, de bármi is történik vele, a Pan Am megérdemli, mert azon kevés újonc sorozatok közé tartozik, melyek érdekelték az embereket és remek nézettséggel nyitottak. Utána viszont jött a zuhanórepülés.

ui: Ne feledjétek, ha darálni akartok, hogy az amerikai számozás szerinti 1×13-as rész valójában az 1×06 után következne – elég fura megoldás volt, pár szál megszakítása, majd random visszadobása. Szerializált sorozat esetében ez azért feltűnő. (Itthon már jó sorrendben ment le.)

UPDATE: véget ért a sorozat. Nem lesz folytatása.

16 hozzászólás Ne habozz!

Zsu - 2012. 05. 09. 19:16

“maradék két lány sajnos nem egymást fedezte fel”
:DDD

Roxi - 2012. 05. 09. 19:27

A tavalyi újjoncok közül ezt vártam a lejobban,aztán 3 rész után csalódottan feladtam,mert többet vártam tőle!

vki - 2012. 05. 09. 19:32

kedvenc sorozatom. imádom őket :)

Dr. Atom - 2012. 05. 09. 19:40

Én végignyomtam az évadot. Fene tudja… ha folytatják jó, ha ennyi volt, az is jó.

Túlságosan elvitték “csajos-szerelmes” irányba.

ALDO - 2012. 05. 09. 20:06

A pilot nem jött be, mert elég csajosnak tartottam, de adtam neki egy esélyt és nagy kedvencé vált. A 60-as évekbeli hangulat nekem annyira nem jött át, mivel az epizódok nagy része a repülőgépen, vagy egy szállodában játszódik és gondolom ma is ugyanolyan egyenruhát hordanak, mint akkor. Inkább a karakterek miatt érdemes nézni. Az évadzáróban bedobtak pár szálat, amivel lehetne folytatni, de eléggé lezárás érzete volt az egésznek. Hivatalosan még nem dőlt el a sorsa, de elég sok helyen már kész tényként kezelik a kaszát. A 10/5-ös értékelés reális, könnyed szórakozásnak elmegy.

ldavid - 2012. 05. 09. 20:14

kellemes volt, néztem volna tovább is

Junkieka - 2012. 05. 09. 21:18

Nézegettem egy darabig, kb. 6 részt, aztán valahogy elegem lett belőle. A lányok tényleg aranyosak voltak, remélem látjuk még őket. Mármint a színésznőket. :)

JD - 2012. 05. 09. 23:02

Szerintem jó kis sorozat, sajnálnám, ha nem rendelnék be második évadra, mint ahogy sajnáltam a Playboy Club kaszáját is. Az első pár rész nekem sokkal erősebb volt, köszönhetően a flashbackeknek, aztán később, ahogy ezek eltűntek, hiányérzetem volt. Nekem amúgy pont a francia csaj volt a legérdektelenebb, a Laura-Ted párost viszont nagyon bírtam. Azért én reménykedem a jó hírekben, amíg még lehet :)

winnie - 2012. 05. 09. 23:07

colette karaktere szerintem sem volt húde, a legvégén teljesen hülye volt ezzel a találkozz vele, de besértődök hülyeségével, semmi értelme nem volt. és azt nem is sajnálnám, ha nem látnám a colette és dean útra kel testvért keresni szálat. de ettől még karine vanasse nagyon jó volt.

JD - 2012. 05. 09. 23:16

Persze, nekem sem a színésznővel volt bajom, csak maga a karakter nem érdekelt, sem a sztorijai, ráadásul annyira nem illenek össze Deannel, hogy nekem a végén már rossz volt rájuk nézni. A másik érdektelen karakter számomra Laura volt az elején, de ő pár rész alatt nagyon feljött (legalábbis nálam).

Ferenc - 2012. 05. 10. 08:38

Végig néztük az összeset.A 13. rész elején igencsak nagyot néztünk, hogy ez mi, mert ez már korábban volt. Aztán elkönyveltük amolyan visszaemlékezésnek vagy hasonlónak, de azért jó lett volna tudni, hogy miért így csinálják meg. Remélem majd valamikor lesz neki folytatása

lostgab - 2012. 05. 10. 12:22

Mikor vége lett, eléggé sajnáltam, bár mikor láttam a postot csak annyi jutott eszembe, jé tényleg ezt is néztem!
Tényleg kicsit megérdemli a sorsát, mivel simán működhetett volna a szappanos dolog. De csak bele-belekaptak mindenbe, olyan volt, mintha konkrét ötlet nem lett volna mögötte, csak valaki azt mondta, hogy “gyorsan kell valami a sztori a következő részbe… hozzuk össze őt meg őt, hátha kisül valami belőle!”.
Pedig szerintem az emberek vevők lettek volna rá, mert a kor, a repülés, ami akkor luxusnak számított és a hidegháború jó alapul szolgált.
Őszintén szólva csodálkoznék, ha megmenekülne, viszont még nézném egy darabig, hátha összeszedik magukat az írók.

Thomas - 2012. 05. 11. 11:48

Jobb később, mint soha:)
Én nagyon élveztem a sorozatot, főleg a jól eltalált karakterek, meg a változatos történetek miatt. Talán épp azért sikerült jól, mert az írók se tudták, hogy mi akar lenni, így egy cseppet sem volt unalmas, vagy egysíkú:) Kimondottan szeretném, ha folytatódna, de ti láttok erre bármi esélyt?

winnie - 2012. 05. 11. 11:50

én nem, de például mai hír, hogy cannes-ban kapott egy díjat a sorozat, ergó nemzetközileg elismerik, hátha ez is tényező lehet.

Thomas - 2012. 05. 11. 12:06

Ennek örülök:) Akkor még talán van esély egy rövidebb, midseason folytatásra:)

valami valami - 2016. 08. 03. 20:34

Van már 2. évad? Ha igen akkor valaki linkbe eltudja küldeni?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz