login |

Fringe: vége a 4. évadnak – írta Gigi

2012. 05. 12. 23:00 - Írta: vendegblogger

107 hozzászólás | kategória: 2011/12 finálék, kritika,

…és majdhogynem a sorozatnak is, de végül a FOX kegyes volt, és úgy döntött, hogy megszavaz egy utolsó, 5. évadot, amiben véglegesen lezárhatják a történetet. A 4. évad kissé döcögősen indított, de úgy az évad közepe felé sikerült magukra találniuk. Igaz, leginkább új irányokba evez a sorozat, ahelyett, hogy a régi önmagukat keresnék, erről lehet vitatkozni, hogy pozitív, vagy negatív irányú változás-e, annyi biztos, hogy a Fringe már nem a régi, és soha nem is lesz az.

A többség ezt nem is igazán tartja problémának, hiszen tény, hogy egyre izgalmasabb, és csavarosabb a történet, bár nekem azért egy kicsit hiányzik a régi Fringe, ami epizodikusabb volt, amiben időről-időre bedobtak egy meglepő fordulatot, egy jelentősebb változást, de még csak sejteni lehetett, hogy ez esetek összefüggenek. Bár pont ez lenne “A rejtély” lényege, hogy előbb-utóbb megoldódik.

Mint már feljebb említettem, el kellett jutni a 4. évad feléig ahhoz, hogy tudjanak egy pár igazán jó részt hozni, de a dupla részes finálé előtt végül sikerült felkelteni a figyelmet egy rendhagyó, jövőben játszódó résszel, amivel párhuzamosan érkezett meg az új évad híre. A finálé “mozis” promója is meggyőzően sikerült, és valóban, néha a részek nézése közben az az érzésem volt, mintha egy mozifilmet néznék, nem is sorozatot. Spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

A 4×21 is előhozott egy megoldás előtt álló rejtélyt, amin körülbelül a rész feléig (se) dolgoztak, legfeljebb visszautaltak rá Peter és Olivia párbeszédében, bár ott sem volt igazán fontos szerepe. Viszont végre előrehozták Olivia képességeit, így a klasszikusan induló epizódról már 15 perc után sejteni lehetett, hogy valami jelentős megalapozása.

Már a 4×21 is tartogatott kisebb-nagyobb meglepetéseket, bár nem zárták akkora cliffhangerrel, mint amilyenre előzetesen számítottam. Viszont megmutatták, hogy ki áll valójában az események mögött, megint csak egy váratlan fordulat, így egészen más fény derült a karakterre. Bele se merek gondolni, mi történt volna a világgal, ha Walter nem emlékszik a kortexifan eddig ismeretlen mellékhatására, aminek segítségével reprodukálni tudta az egy napló közepén hagyott madulaolaj-pecsétet, ami egyenesen elvezetett a főhadiszállásig…

Ezt leszámítva viszont a finálé logikusan összerakott és élvezhető volt, igaz, a 4×19-nek köszönhetően némelyik fordulat előreláthatóra sikerült. A 4×22 folytatása volt az előző epizódnak, az egyik előző részben bemutatott mellékszereplő vissza is tért benne. Eközben vált érthetővé, hogy miért is kellett két rész a finálénak, a két epizód nem csupán összefüggött, valóban egymásra épült, bár tény, hogy szólhatott volna nagyobbat is.

Nem volt rossz érzés nézni, kifejezetten úgy éreztem, hogy most tényleg válaszokat kapunk, és tényleg haladtak előre a történetben, bár az utolsó jelenet nélkül akár az egész sorozatot is befejezhette volna. Nem volt túlságosan nagy cliffhanger a végén, semmi olyan, amire ne lehetett volna előzetesen számítani, sőt, sok ideje ez volt az első Fringe-epizód, ami mellől kifejezetten kellemes érzéssel álltam fel, semmi felkavaró nem volt a befejezésben, s bár a végén megpróbálták megalapozni az 5. évad konfliktusát, ez nem rontotta el az előtte lévő jelenet keltette vidám, „minden rendben van”-hangulatot.

A dupla finálé úgy 7/10 összesítve, egyáltalán nem volt rossz, én kifejezetten élveztem mind a két epizódot, de nem volt eget rengető sem. Kíváncsi vagyok, mit sütnek ki a következő évadra, nem hinném hogy cserben fogják hagyni a nézőket.

107 hozzászólás Ne habozz!

seven - 2012. 05. 12. 07:21

9/10, első 30 perc hibátlan. Utolsó 15 perc is hibátlan lett volna, de sajnos a 4×19 elspoilerezett mindent.

“They’re coming”. Bah, 4×19 nélkül ütött volna, sőt, ha jobban belegondolok, miért nem az lett a finálé..?

LoGi - 2012. 05. 12. 08:15

Sztem nem volt valami nagy durranás. Alig volt jobb egy átlagos résznél.

Pörkölt - 2012. 05. 12. 11:13

Ez tényleg gyenge volt:(

Bell “zseniális” tervének kellett volna ütnie, gondolom, de röhelyesebb kiskaput hagyott benne, mint bármelyik freak of the week, így meg teljesen komolytalanná vált az egész. Kár érte.

Lajoska67 - 2012. 05. 12. 15:43

Jó volt, szánalmas hülyeségekkel. Az új világegyetem jó ötlet, hogy ilyen kisszerűen megakadályozhatták, gyenge. Hogy a halottat felélesztik, az gáz (még akkor is ha a főszereplő az). A terhesség a végén sablon. Az observer megjelenése a végén béna, mert tudjuk, mi lesz. Bell sejtelmes felszívódása egy haranggal nem tetszett. Lehetett volna valami gépe talán. Az Istenre való hivatkozások tömege meg abszolút nem illett a fő tudóshoz. Amúgy tetszett.

Tyberius - 2012. 05. 12. 16:17

Egybe kellett volna letolniuk az utcsó két részt, mert ez a második fele ez szerintem rém gyenge lett. Nem volt benne semmi katarzis, semmi izgalom. Igazából az utcsó 15 másodpercet leszámítva egy nem túl jó, de korrekt sorozatzáró epizód lehetett volna, ahol mindenki megmenekül, mindenki happy még a gyerek is jön, a cég is támogatókra talál stb… 4×19 ellenére is sokkal jobban fel kellett volna vezetni az új évadot. Bell terve nem lett volna rossz, azt el tudtam volna képzelni, hogy valamiképp megvalósul, mielőtt helyre teszik. De így ez egy nulla volt. Mondhatni bármelyik évadzárója jobb volt a fringe-nek eddig, mint ez. Véleményem szerint…

kla - 2012. 05. 12. 17:43

A leggyengébb volt az eddigi Fringe-finálék közül, de azért tetszett, élveztem, csak volt már ennél jobb is. Viszont megértem, hogy a cliffhanger most nem volt túl ütős: nem tudhatták, amikor a részt írták, hogy megkapják-e a berendelést az 5. évadra. Az utolsó jeleneteknek – Olivia terhességével, Broyles előléptetésével – eléggé lezárás-jellege volt, valószínűleg azt akarták, hogy ha ezzel lett volna vége, akkor a karakterek sorosa megnyugtató legyen, és nem akarták örökre függőben hagyni a nézőket. Így csak belengették azt, amiről eddig is tudtuk, hogy be fog következni, de csak távolni fenyegetésként, nem olyan azonnal feloldandó problémaként, mint a két Olivia helycseréje a 2. vagy Peter eltűnése a 3. évad végén.

Remélem, a másik világot azért látjuk még, de szerintem igen.

luki17 - 2012. 05. 12. 20:04

Sztem nyugodtan kijelenthetem, hogy én vagyok a világon az egyik legelfogultabb rajongója a Fringe-nek, de meg kell mondjam, ami idén történt ezzel a show-val, az valami botrány. Én ma a finálé nézése előtt úgy ültem le, hogy na végre, most el fogom dobni az agyam. Hát ez sikerült, de csak dühből. Kérem vissza az igazi Fringe-emet!!!!!!!

Hadam - 2012. 05. 12. 20:11

Semmi baj nem volt ezzel az évadzáróval (tervezett sorozatzáróval). Én már alig várom az 5×01-et.

Gintoki - 2012. 05. 12. 20:23

Az évadzáró borzalmas volt. Semmi csavar, röhejes kiszámíthatóság..
Ajánlom kapják magukat össze a maradék 13 részre.

AlrightSir - 2012. 05. 12. 21:10

luki17: 100%ban egyetértek! Teljesen kiszámítható volt, semmi csavar, semmi WTF. Egy korrekt átvezető rész volt az 5. évadhoz, ami remélem ismét olyan lesz (rövidsége és témája miatt), mint a “régi, igazi” Fringe.

r.zsofi - 2012. 05. 12. 23:18

Sztem sem volt durranás…de elment. Egyszer nézhető, de így annyira nem várós, nem érzem azt az érzést, hogy jaj, lenne már ősz…

Két kérdés: biztosan volt már róla szó, de azért hátha vki kisegít: mik ezek a kódok minden részben? :DDD Aki az összeset összeszedi, annak jár egy nagy pacsi? Esetleg világ körüli út?:DDD

A másik, amit meg nem igazán értettem, hogy Nina a helikopterben közölte, hogy az eredeti idősíkban tudott ugye teleportálni Olivia….most akkor mi a szitu? Van A és B világ, eddig ok, meg persze egy csomó idősík, amiben utazgatnak az obszerverek, de nekem ez az egész így nem nagyon áll össze, olyan katyvasz-szagú már, mivel ha rengeteg idősík van, az miben különbözik attól hogy lenne még x számú világ. Meg az idősíkokba való belátás sem teljesen tiszta….pl ha ugye Olivia más idősíkokban tudott teleportálni, akkor arra miért nem emlékszik? Mindent töröltek az observerek amikor Petert törölték, de a készítők ezt az űrt nem pótolták más emlékekkel….vagy ha igen, akkor azok nem passzolnak Peter emlékeihez…nah, és ilyen jellegű kérdések, de én már itt elveszem.:-))) Keressek logikát, mert van, csak én nem értem, vagy szimplán csak élvezzem a sorozatot, és az ilyen technikai bukkanókra ne figyeljek…

energy - 2012. 05. 12. 23:24

Remélem a harc a figyelőkkel izgalmas lesz, mert ez az évad csalódás volt.

ldavid - 2012. 05. 12. 23:27

Évadra 5/10 nem több, mert azért volt néhány egész jó rész is.
Egyébként meg klisék, néhol szappanos sztorival… ez mi ez?
De komolyan, mintha nem tudtak volna jobbat kitalálni, de gondolták jó lesz ez.

Finálé is hozta a szokásost, nyilván csak Walternek elég magas az IQ-ja hogy összerakja a “nagyonfontos energiaforrás” és “mindenképpen meg kell halnia” dolgot.. aztán amikor kinyögte, hogy terhes, már tényleg csak nevetni tudtam (de nem örömömben).

ropi21 - 2012. 05. 12. 23:31

nem lehetne beváltani a +13 részt inkább valamelyik másik sorozatra? :-/

Llew - 2012. 05. 12. 23:32

Egyáltalán nem volt rossz. Nem eget rengető, kicsit kiszámítható, de teljesen tűrhető epizód. Ha ezzel a happy enddel fejezték volna be a sorozatot az is rendben lett volna.
Az idővonalat viszont megint rendesen megkavarták, és nem teljesen az lesz, mint a 4×19-ben. Szeptember korábban nem tudott volna Olivia gyógyuló képességéről, azért mondta, hogy meg kell halnia?

Snooker_ - 2012. 05. 12. 23:38

Jómagam jobban preferálom az összefüggő részekből álló sorozatokat, ezért ez, az általad “régi Fringe-nek” nevezett Fringe, nem feltétlen hiányzik. Persze akkor is imádtam a sorozatot, hiszen a különálló részek is mindig ott voltak a szeren, sőt, azok a részek adják a mostani részek alapját.

SPOILER
Én is nagyobb pukkra számítottam a rész végi cliffhangerrel kapcsolatban, viszont szerintem ezt a hiányt kárpótolta az a pillanat, amikor Walter odafordult Olivia-hoz és fejbe lőtte.
Adott volt, hogy az az egyetlen megoldás, ha Olivia meghal, de én akkor is inkább öngyilkosságra gondoltam.
SPOILER VÉGE

Továbbra is az egyik kedvenc sorozatom, és belegondolni is rossz, mit fogunk csinálni, ha vége az 5. évadnak…

Bazsi - 2012. 05. 12. 23:38

Hamarosan neki kéne kezdenem a darának. :)

Asterix - 2012. 05. 12. 23:41

Egy 7/10-et mindenképp megérdemel a finálé. Tény, hogy nagy meglepetések nem voltak benne, de én élveztem. Engem pl. Jessica pártfordulása melepett, az előző részben megmenti ebben meg megöli.
Walter a végén : Is that lemon jell-o? :))

nagyonnagyon - 2012. 05. 12. 23:50

kövezzen meg aki akar de szerintem jót fordult és jó irányba a Fringe, nem hiszem hogy kapott volna egy esélyt az utolsó évados lezárásra ha nem forgatják fel a dolgokat. Bátor dolog volt ha tudatos és jön még pár rész amit én nézni fogok mert a lezárós évaddal együtt a Fringe jó sansszal lezárt egészet alkot majd. ( nem sok sorozatnak adatik ez meg) Jó kis dara lehetőség annak aki fogékony és nem látott belőle egyet sem, kicsit irigylem. Várós az utolsó évad, jó lesz szerintem.

SASI - 2012. 05. 13. 00:05

Tudom hogy sokan nem így gondolják, de szerintem az idei évad rém gyenge volt az előzőhöz képest, főleg annak második feléhez képest, véleményem szerint akkor volt a csúcson a sorozat, a 3. évad 2. felében.

S0m30n3 - 2012. 05. 13. 00:08

ldavid : már régóta tudjuk, hogy Olivia-nak gyereke fog születni, csak idő kérdése volt, hogy mikor lesz terhes. Inkább most nyögje be, mint 13 rész múlva, addig is jobban halad a sztori.

Llew : szerintem nem kavartak meg semmit, ez a “meg kell halnia” szöveg tipikus nézőcsábítás, hogy jajj mi lesz szegény Olivia-val. Az évadzáróban, amikor fejbe lőtték, akkor Olivia “meghalt”. Az más kérdés, hogy fel is éledt. az Observer igazat mondott. Hacsak nem valami későbbi, végleges halálra utalt, de akkor meg majd a következő évadban hal meg valamikor az Observerekkel való harcban.

Nekem amúgy tetszett az évadzáró, a végére nem tudom ki milyen cliffhanger-t várt, hisz már a 4X19 óta tudjuk, hogy mi lesz a jövőben, csak azt kell felvezetni. Az, hogy September mondta, hogy jönnek a többiek épp elég volt arra, hogy tudjuk biztosan, hogy az ötödik évad az Observerek elleni csatáról fog szólni és nem valami másik sztorit hoznak még be.

Sir Alex - 2012. 05. 13. 00:19

Szerintem ez a legutolsó rész elég gyengére sikerült, értem én, h jöttek a válaszok, de ez a sorozat nem a válaszokról, hanem a kérdésekről, ahogy a LOST is. Az a happy endes nyálas lezárás pedig, ami a cliff előtt volt, egyáltalán nem illett a sorozat hangulatához. Illetve most úgy éreztem, h azért kicsit túllőttek a célon a golyó kapkodással, meg rádió antennás mutatvánnyal. Ettől eltekintve az évad nekem bejött, főleg a második fel. A jővőben játszódó rész pedig egyértelműen az évad, de talán a sorozat legjobbja is volt.

Isteee - 2012. 05. 13. 00:29

Hát én csak fej csóválok… Nagyon gyenge volt a zárás. Persze válaszokat kaptunk, de pókerarccal néztem végig az egészet, inkább lett volna itt vége az egésznek.
Pár hete olvastam, hogy úgy kaptak 13 részt az 5. évadra, hogy megnyirbálták a költségeket. Nem fűzök nagy reményeket és sok jót a folytatáshoz.

Llew - 2012. 05. 13. 00:47

S0m30n3
Megváltozott, mert a 4×19-ben Olivia halott volt, Bell pedig velük. Igaz ez utóbbi még helyreállhat.

LordAdam - 2012. 05. 13. 00:54

Csao,

Többen kiemelitek, hogy milyen gyenge rész volt ez az utolsó.
Valóban voltak már jobb és izgalmasabb részek..
Viszont, nem hiszem, hogy joggal várhatjuk el, hogy ütősebb részek kerüljenek ki, hisz amerikai közönségnek gyártott filmek korántsem arról híresek, hogy túlbonyolítanák őket. Ez nem az a piac, én csodálom, hogy nem butítják még inkább el az egész sorozatot, bár azért így is.. Manapság nem kifizetődő az összetett, bonyolult cselekményekkel teli sorozatok-filmek, nem is divat.. Ezeket én is nagyon hiányolom, már nem is nagyon számítok javulásra…

terdelyi - 2012. 05. 13. 01:05

Nem tudom a sipákoló Fringe-rajongók mit és miért néztek, de szerintem minden eddigi irányt és talán minőséget felülmúlt az, amit az írók az évad második felére összehoztak, ráadásul sikerült ügyesen feloldani a 3. évad végi cliffhangert is. Arról nem is beszélve, hogy egy-két cold openingtől a hideg kirázott.

Egyetlen csalódás, hogy a hosszasan felépített konfliktust, a lényektől kezdve David Robert Jones-ig szinte egy tollvonással feloldották. Leonard Nimoy hatalmas csattantó volt, két okból is: az öreg Spock miután kiszállt a Fringe-ből és beugrott a Star Trek rebootba azt nyilatkozta ezzel vége, visszavonul, kiszáll a filmezésből és köszöni szépen az eddigieket. A Big Bang Theory-s cameo után viszont már titokban reménykedtem egy Fringe visszatérésben is – és bejött! A másik meglepő Bell indítéka volt, miért lett hirtelen megcáfolt negatív hősből újra negatív hős, de a szezonzáró ezt is remekül összekötötte és pontot tett korábbi Waltert érintő kérdésekkel egyetemben.

Az 5. évad iránya egyelőre számomra kétséges, már a 4×19 után szomorkodtam picit. Maga az előreugrás természetesen zseniális ötlet volt, plusz ebből tudni lehetett, hogy ha nem lenne folytatás a készítők nem lőnének el egy ekkora csattanót 3 résszel a lezárás előtt, mindezt úgy, hogy a Megfigyelőknek semmi köze az évad éppen aktuális fő irányához. Ezt főképp az egyik showrunner elejtett twittjéből hamar le lehetett vágni, mégha ezután igyekezett cáfolni, hogy hivatalos bejelentés lenne az, amit írt. (Olvasó: Visszatérünk még ehhez a jövőképhez a szezonzáró előtt? Showrunner: Nem ebben az évadban ;)).

Szóval a fő problémám, hogy túlságosan is a semmiből jöttek a világuralomra törő Megfigyelők, semmi alapozás, semmi utalgatás (oké, valószínű okkal figyelték meg az embereket, de mintha még Szeptember is azt mondta csak tanulmányozás céljából, vagy nem? és az is oké, hogy Szeptemberrel csúnyán bántak, de tényleg elcseszte az idővonalat, másokkal ezért simán felfrissítettik az Oneletrajz.doc fájlt). Ez az egész jövőkép olyan, mint bármelyik sci-fi sorozatból egy utópisztikus epizód, amelyben Hitler megnyerte a II. világháborút és a nácik uralkodnak Amerikában (igen, még a sok öltönyben flangáló Megfigyelő is tiszta SS). Sok meglepetést nem remélek, kicsit az Aliasra emlékeztet az egész, ami szintén néhány évadon keresztül egy bazi nagy, misztikus rejtély feloldásával hitegetett, aztán kiderült, hogy igazából semmi extra, majd jött újabb tizenakárhányrész egy már kissé erőltett storyline-nal, majd könnyes búcsú Zefa Soft nélkül. Ha nincs az utolsó jelenet és a 4×19 helyére mást tesznek, akkor ez a rész tényleg remek sorozatzáró lett volna.

De azért örülök, hogy ősszel (januárban?) sem maradunk Fringe Divison nélkül, hiszen így kapásból jelenleg egy jobb adásban lévő, vizuálisan ennyire bátor (mekkora már, hogy az agyát átdöfik egy kicseszett rádióantennával, hogy kitoljanak belőle egy golyót, váá!!!), high concept sci-fit sem tudok mondani.

spr - 2012. 05. 13. 01:32

Az nem rádióantenna, hanem egy térképre mutogató pálca :)

S0m30n3 - 2012. 05. 13. 01:36

Llew : bocsi, ezt most elfelejtettem hirtelen. De ő is meghalhat még. :D Viszont ha most ezzel megváltoztatták a jövőt, akkor az nem tetszik…

Ahogy már írtam a kibeszélőben, szerintem az ötödik évad úgy fog kinézni, hogy egy rész itt, egy rész meg a jövőben fog játszódni, szóval Olivia szerepelhet még 6-7 részben, a jelenben. Aztán a szám szerinti 12-ik részben meghal és eljutunk a borostyánozásig, a sorozatzáró meg a jövőben fogja lezárni a sztorit.

ElPadre - 2012. 05. 13. 01:45

én meg aszondom, hogy ennyi csesztetés, kísérletezés, rohangálás, létezésből kitörlés, manipulálás után, a fenébe is, peter és olivia végre megérdemeltek egy kis boldogságot. walter is. szerintem pont ezért nagyon jó lett a szezonzáró — jó, nem olyan wattafák-pillanattal, mint az 1., 2. meg 3. évadé –, és ha így lett volna vége a sorozatnak, bőven el tudtam volna viselni.

ElPadre - 2012. 05. 13. 01:46

meg aztán az sem egy rossz kérdés, hogy mi történt bellyvel a “lélekharang” után, és hogy mennyire fog ez belejátszani az ötödik évadba.

seven - 2012. 05. 13. 07:55

Bevallom meglepődtem, hogy mennyi negativ vélemény van itt a junkien, a külföldi fórumokon nagyrészt betalált a finálé. Mindenesetre van pár jogos észrevétel.

Az, hogy kiszámitható volt a finálé, aláirom, de ha őszinte akarok lenni, szerintem a Fringe mindig is ilyen volt, sőt. Nagyon szépen bontják ki a szálakat a készitők, aprólékosan, rengeteg utalással – talán pont ezért, gyakran már a rendesen odafigyelő néző számára idegesitő is (pl ebben az évadban Peter szenvedése hogy vissza akar menni az Ő Oliviájához, na az fájdalmas volt…)

Ezért furcsállom egy kicsit hogy pont a finálé kapja a legtöbb sarat ezért. Szerintem gyakorlatilag ugyanúgy folyt le mint az 1. évados befejezés, csak hiányzott a brutál cliff. Bár tény, hogy egy csattanós befejezés nagyon sokat tud hozzáadni egy fináléhoz, nekem is hiányzott.

Számomra volt 2 nagyon kellemes pillanat, amit meglepően eddig még senki sem emlitett:

1) Jessica kihallgatása. A Pilot nagy epizód-befejező fordulata az volt, amikor Nina elküldte John Scott holttestét kihallgatásra a Massive Dynamic-ben. Ezt azóta mintha teljesen elfelejtették volna, egészen mostanáig.

2) Szeptember sérülése. Kicsit Lost S5-re hajazott, szépen megoldották :) Egyébként William Bell mindenképp fontos lesz az 5. évadban, hisz tud a megfigyelőkröl, nem is keveset.

terdelyi:

A 2×03-ban volt arról szó, hogy a Megfigyelők ki akarják irtani az emberiséget. :) Jó régen volt, már szinte senki sem emlékszik rá, de szerencsére nem a semmiből jött elő ez a vonal.

Egyékbént nagyon kétlem hogy azt a jövőt amit a 4×19-ben mutattak sokat fogjuk látni. Legalábbis remélem, fantasztikus volt az az epizód, de szerintem nem illene a sorozatban ilyen drasztikus váltás.

ElPadre:

Joel Wyman gyakorlatilag ugyanezt mondta a fináláról amikor megkérdezték hogy miért nem volt olyan “explosive” mint az eddigiek:

“At the end of every season, we close a chapter, and you’ve heard us say that before, but this chapter being closed is a gentle closing for a reason. We wanted to allow the characters to be in the emotions that they fought for and deserved and allow them to experience a little bit of peace and understand where they are.”

Cuna - 2012. 05. 13. 07:57

Nálam ment a kasza valahol az 5. rész tájékán, másból sem állt a sorozat csak Walter picsogásából. Rémes lett…

LoGi - 2012. 05. 13. 08:30

A legnagyobb baj talán az itt a sorozattal, hogy hiába hal meg valaki, kap egy golyót a fejébe akár, akkor is a sorozatban marad. Ilyen például Broyles karaktere is, de én simán elvártam volna azt, hogy Astrid a 4×21 végén meghalljon. Csalódtam, amikor kórházba kötött ki. Egyáltalán nem lehet aggódni a karakterek miatt, hiszen itt holtakat is feltámasztanak, de ha mégsem, akkor ott a másik univerzum, esetleg egy új idővonal (vagy csak a jövőben hal meg az illető, amit sikerül majd elkerülniük), és akkor kitudja mit találnak még ki a következő évadra :S Emiatt éreztem már kicsit súlytalannak Peter és Olivia kapcsolatát is.
Pozitívum a fináléban talán Bell karaktere volt, de a 4×19 azért jobb volt.
Pluszban még az, hogy örülnék annak, hogy ha ezt a “frekvencián rezgést” (amely a 2 univerzumban eltér) nem erőltetnék annyira, mert elég ratyi.
Alap járaton amúgy szeretem a sorozatot, nem tudom honnan jött most elő ez a sok negatív kritika :D

Dun - 2012. 05. 13. 08:33

Na most már szeptember lehetne!! :D Fringe-et a népnek!

Kovasz - 2012. 05. 13. 08:42

Az évadzáró után visszagondoltam, hogy milyen évadzárói voltak eddig a Fringe-nek:
1. évad: kiderül, hogy Olive egy másik univerzumba került
2. évad: átmennenek a párhuzamos univerzumba akciózni, és titokban kicserélik Olive-ot Boliviára
3. évad: szürke intró, flash forward, majdnem megoldódik minden, de aztán mégse

Ezekhez képest ez az évadzáró egy 0 volt. A 4×21 nekem unalmas volt, és untam a sok kavarást is, a 4×22 meg tetszett, de én egyrészt azt vártam volna, hogy Olive tényleg meghal (habár akkor a lánya nem született volna meg, de ezt talán megoldhatták volna másképp is, mondjuk mesterséges megtermékenyítés, béranya, mittomén, Walter kitalál vmi okosságot), meg a végén ez a “jönnek!” is rém gagyi és idegesítő volt – persze, lehet tudni, h kikről beszél, de ezt mégis honnan tudja? Meg egyáltalán, mi ez a varázslásos hülyeség, amivel az observert csapdába ejtik? Meg honnan tud róluk ennyi mindent?

Szóval ez a 4. évad akárhogy is nézem, nagy csalódás volt összességében, és ez lesz kb. az első olyan fringe évad, amit nem fogok többször visszanézni:(

Vilidzs Pipöl - 2012. 05. 13. 09:04

Azért az, hogy Walter agyába visszarakták a “gonosz” agydarabot, elég érdekes lehet az 5. évadban.

Kicsit kevésnek éreztem a finálét, de várom az 5. évadot.

zhorak - 2012. 05. 13. 09:49

Engem is zavart, hogy bemutatták a jövőt az előző részekben, így nem ütött eléggé az utolsó rész végi cliffhanger.
Viszont, engem az is zavart, hogy nem “lebbent fel a fátoly” a többi szereplő elméjéről, és ők továbbra sem emlékeznek Peterre, csak Olivia. Talán a következő évadban ez is megtörténik? Bár szerintem az sem ütne már akkorát, a következő évadban. Szerintem ezt most kellett volna meglépni.

george08 - 2012. 05. 13. 10:11

Szerintem jobb volt mint az előző évad vége. Nem volt valami nagy durranás, de tényleg kezd összeállni a 19. részben bemutatott világ.
Amiben nem azt mondják, hogy Olivia meghalt, csak azt hogy Bell tett vele valamit.

Seldon - 2012. 05. 13. 10:44

Maga az évadzáró, a 4×22, elment egy szódával, bár én is azt vártam hogy olivia meghal, az ütött volna.

A fringe-ről :
1, minden kizárólag boston-ny környékén történik(jones is elmehetne mittomén texasba kísérletezgetni – de nem, neki olivia orra előtt kell vmi mozgólépcsőn)
2, az esetekhez persze csak a csipet csapat száll ki( nincsenek ott más nyomozók? néha vannak irodai jelenet akkor lehet látni hogy más is dolgozik ott- dehát a csipet csapat nyilván egyedül képes megfékezni a világ puszulását)- kedvencem most, amikor 4×21-be peterrel 2-en mennek lekapcsolni a rádiótornyokat vagy miket- tehát bosten épp a puszulás szélén, vmi bazi nagy sugár szeli ketté és erre 1 ügynök meg 1 külsős megindul lekapcsolni, semmi erősítés csak 2-en lazába ( persze jones a fair play jegyében szintén egyedül van, mert a rosszfiúk vhol máshol teáznak épp)
3,az alakváltóknál az első évadba nem úgy volt, hogy a másik oldal küldi őket? , meg minden szar azér történt mer a másik oldal/ vkik kísérletezgettek?(nyugodtan kilehet javítani, ha nem, már alig emlékszem), erre a többi évadokban már szinte spontán előfordulnak a fringe eventek, tudós haver pincébe időgépet csinál( bár az idő-vel foglalkozó részeket pont hogy szerettem- aza gond hogy szinte csak ezek maradtak meg)
a kedvencem , amikor az emberek azokká a repülő sündisznőkká
alakultak- hát ott nemtudtam hogy sírjak-e vagy nevessek
4, a fringe eventek-ek között én semmiféle összefüggést nemlátok – és a legtöbbje sztem olyan jelentőségű volt, hogy jelentős változást tudna hozni a világ történéseibe – de ezek iránt persze se a sajtó se a kormány nem érdeklődik – csak úgy vannak – kb a csipet csapat belügye az egész, akik egymaguk (persze oké walter egy zseni)meg is bírkóznak
Na ez lehet kicsit összefüggéstelen, de kijött belőlem , bocs. :D

bestyen - 2012. 05. 13. 10:59

Ilyen is régen volt már, hogy a kritika minden szavávával egyetértek. :)

bestyen - 2012. 05. 13. 11:05

Lehet tudni valamit arról, hogy lesz e változás szereplők terén az 5.évadban. Seth Gebel marad, vagy már nem terveznek vele. Esetleg várható, hogy Kirk Acevedo is vissztér? Nem úgy volt, hogy a szerződésében még maradt egy rész a 4.évadra, de aztán sosem jött :S

pumpika666 - 2012. 05. 13. 11:10

jó kis rész volt, de túl 1xű volt a megoldás a végén
az hogy bell lelépett harangozással, gáz
5ik évadtól félek, hogy nem fognak nagy lóvét beleölni, pedig nagyon látványos kis részeket lehetne csinálni
és ha kérhetném, egy jó kis fringe 2-2.5 órás filmet szeretnék, brutális cgi-vel, univerzumok közti utazásokkal, bell univerzumával, stb., stb. de ez több 10millió dolcsi lenne, annyira meg sajnos nem népszerű a fringe, hogy visszahozná a súlyos lóvékat :(

Kóczy - 2012. 05. 13. 11:56

Nem volt rossz rész, de igazából a 4×19 után olyan meglepő dolog nem történt. Azzal viszont egyetértek, hogy sorozatzárónak is jó lett volna a rész. Ezzel együtt természetesen örülök, hogy jön az 5. Évad. :)

mindns - 2012. 05. 13. 11:59

Vicces, de nekem a Jedi visszatér jutott az eszembe. Amikor Olivia elmondja, h gyermeket vár, aztán kinéznek a Walterékre akik aztán szintén összeölelkeznek és mosolyogva nézik őket, uúgy mint a másik, az erő oldalról Ben, Yoda, Anakin…
Szóval tiszta Star Wars befejezés. :)

A résszel nekem nem volt gondom, tény, hogy nem a legerősebb Fringe záró volt. Viszont nagyon örülők, h nem jött kasza.

zhorak - 2012. 05. 13. 12:00

@pumpika666: szerintem nem gáz, emlékszem, hogy pont azon a harangon keresztül beszélgetett, üzent Oliviának és Walternek még az első évadokban (mielőtt Petert kitörölték). De már nem emlékszem pontosan, hogy is történtek ott a dolgok.

Gigi - 2012. 05. 13. 12:21

“Ilyen is régen volt már, hogy a kritika minden szavávával egyetértek. :)”
Na, ennek örülök :)
Csak nem akartam lehúzni a finálét, nem volt eget rengető, de nekem tetszett…

Johnyyy - 2012. 05. 13. 12:24

Tény: a Fringe már sosem lesz a régi és pont.
De ez nem is feltétlenül lenne baj, hisz hosszú évadokon keresztül nem lehet egy helyben toporogni, fejlődni kell, amit a Fringe az évadok során szépen hozott is, de egyszer el kell érnünk a tetőpontra, oda ahová az egész sorozat mutat és ennek az előszobája volt ez a 4. évad.
Az is tény, hogy az évad első fel elég harmatosra sikerült, sőt engem igazából utána sem tudott megfogni. Talán egyetlen rész volt, ami igazán tetszett… tudjátok, amelyik a jövőben játszódott. Visszagondolva rá azonban kár volt érte, hisz ellőtt mindent ami a későbbiekben még csavar lehetett volna.
Engem még az is idegesített az évad közben, hogy úgy tűnt mintha az írók sem tudnák pontosan mi is lesz ebből / vagy ezzel csak én voltam így?/ Sebaj.
Az évadzáróban nem volt semmi extra, korrekt munka volt azonban az utolsó kockáig kiszámítható.

rale - 2012. 05. 13. 12:30

valaki elmagyarázhatná ezt az egész idősíkos dolgot, mert már abszolút nem értem. valahol ott adtam fel, amikor September megmondta Peternek, hogy “She’s your Olivia”.

punyapapa - 2012. 05. 13. 12:41

Eléggé lagymatag évadzáró volt kár érte az eddigi legjobb szerintem a 3. évadé volt. Szerintem azért az első 3 évad rengeteg eseményét el lehet felejteni mert ez egy új idővonal. Jobban tetszett volna az a befejezés ha Bell és az Observerek között valami kapcsolatot feltételez. Ez a “jönnek” szöveg így pocsék volt. Meg ha sorozatzáró lett volna akkor 1 kérdés még mindig marad Bell.

marcus - 2012. 05. 13. 13:02

Egy kis teória az utolsó évadról:

Akkor gondolom csak elmennek együtt az új világba az utolsó évad végén, majd a megfigyelők elől. Bell meg gondolom meghal, hogy ők boldogan éljenek. Az szerintem biztos, hogy egy fura esetektől mentes világ/ hely lesz a vége. A legtartalmasabb 13 rész elé nézünk szerintem, és talán már nem fognak bajlódni a fura esetekkel sem.

Talán a premier a jövőben fog játszódni, vagy csak felhajtás és kavarás lesz már az elején és a cold openben láthatjuk a sok-sok megfigyelőt, ahogy jönnek, indulnak hozzánk! :)

A kérdés, hogy ezt a felkészülést és jövetelt elhúzzák-e, vagy túlesnek rajta és mással is lesz törődve. Most biztos Peterék gyermekének sztoriját dolgozzák majd ki, meg átvivő szál a következő generációra, és a szabad akarat kérdéseire.

Observerek olyanok lehetnek mint MIB & Jacob, nem hagyják nyugton az embereket. :)

A finálé: 8/10

r.zsofi - 2012. 05. 13. 13:31

Már más is említette, csak tegnap éjjel elfelejtettem: Tutti hogy ezt az observer befogós részt a Supernaturalból nyúlták.:DDD
De azt végképp nem értem, hogy csak simán letörölgette Peter, még csak le sem fényképezték, meg sem vizsgálták…most ez komoly, lett volna egy remek kis eszközük az emberiség ellen induló Kopaszok ellen, erre így elintézik? Ez elég amatőr megoldás…

Busmen - 2012. 05. 13. 13:55

Nekem nagyon tetszett 9/10 Nagy kár hogy már csak 13 rész az egész:-/ Nem is tudom mit fogok nézni , ha ez sem lesz:-/ Marad a Castle.

Főleg az évad második fele tetszett nagyon. Igaz túl nagy meglepetéseket nem okozott , de nagyon szerettem nézni.

Lajoska67 - 2012. 05. 13. 14:16

Seklon, nagyon jó amiket írsz. Egy részben szerepelt a CIA tudományos részlege, valami orosz fickót kilőttek az űrbe, mert máshogy nem tudtak tőle megszabadulni. Sőt, talán valami furcsa kisfiút is el akartak vinni egyszer. De ezek kivételével senki nem jelent meg hivatalos intézményektől, pedig az ügyek elég fontosak voltak “nemzetbiztonsági” szempontból. Ez a Supernaturalban még elmegy így, de ahol az FBI a főszereplő, ott érthetetlen ez az ügymenet.

Egy saját kérdés még, hogy ha a tarajos süllé változó emberek pár résszel ezelőtt Bell új világát hivatottak benépesíteni, akkor a korábbi évad azonos részében (ahol a repülő lezuhant) ki tervezte megteremteni az új világot (mert nyilván ott is ezért volt a tarajos sül kifejlesztése)? Bell akkor “jó” volt, meg is halt utána önfeláldozásból, Jones meg már az első évadban meghalt. Akkor ez hogy is van?

feriland - 2012. 05. 13. 14:41

én is túl vagyok a finálén, tetszett, de volt már ettől jobb is. lehet én vesztettem el a fonalat, és kaptunk rá választ, de engem még mindig az érdekel a legjobban, hogy ki hozta létre a két világ közti hidat, ha Peter nem létezett?

kla - 2012. 05. 13. 16:16

Az nem gond, ha valaki nem emlékszik a sorozat minden percére, de azért hülyeségeket ne kritizáljatok. Az 1. évad fináléjában kiderült, hogy a fringe eventek gócpontja a Raiden Lake, ahol Walter meggyengítette a két világ közti falat. Az események a legnagyobb valószínűséggel ennek a közelében fordulnak elő. Jones meg pont, hogy szándékosan Olivia előtt kísérletezett, ezt azért eléggé egyértelművé tették a fináléban.

Oliviáékon kívül vannak más ügynökök is persze, elég sokszor nem csak ketten mennek rajtaütni, hanem egy egész osztag. (mondjuk a műholdas rész tényleg hülyeség volt, ezt elismerem) De mivel ők a sorozat főszereplői, és nem random háttérügynökök, nyilván ők fognak az események sűrűjébe keveredni, nem hiszem, hogy ezt fel lehetne róni hibaként.

A fringe eventek között van, ami a másik oldal miatt történt, van, ami Jones próbálkozásai miatt történt, van, ami azért, mert Walter meggyengítette az “univerzm szövetét”, van, ami a Massive Daynamic miatt, van, ami a Megfigyelők miatt és van, ami csak spontán – nincs mindegyik esemény között szoros összefüggés, de azt egyértelművé tették, hogy Walter nagymértékben felelős azért, hogy ezek a dolgok megtörténhetnek.

Az végülis jogos, hogy a kormány meg a sajtó nem érdeklődik túl élénken aziránt, hogy már kétszer majdnem elpisztult a világ, de időként azért felbukkantak, meg pl. arra is volt már utalás, hogy a Massive Dynamicnak elég befolyásos kapcsolatai vannak. De őszintén, egyáltlaán nem hiányoznak a sorozatból.

A tarajos sült meg az első évadban tök más okból fejlesztették ki, valami terrorista volt a dologban, erre már én is csak homályosan emlékszem. De akkor az egy lezárt ügy volt, és semmi köze nem volt semmilyen új világhoz.

Alvarez - 2012. 05. 13. 16:45

Az új évad szerintem igazán jó lesz, már alig várom!
Kezd ismét szuper lenni ez a sorozat:-)

seven - 2012. 05. 13. 17:07

kla figyelemre méltó a türelmed. :D

mary - 2012. 05. 13. 18:05

Azért mikor Walter fejbelőtte Oliviát, ott azért döbbentem egy kört! Belegondoltatok már, h mekkora utat tett meg Walter, jellemileg? Régen nem érdekelte volna, hány ember pusztul el és talán üdvözölte volna az új világot, persze mint Bell mondta, már akkor megijedt saját magától, most meg ő lövi le Oliviát, h megakadályozza. Azért ez lenyűgöző!

Seldon - 2012. 05. 13. 19:29

Kösz a választ a kla , a raiden- lake ügyben igazad van, arra nem emlékeztem pontosan.
Ezt írod:”A fringe eventek között van, ami a másik oldal miatt történt, van, ami Jones próbálkozásai miatt történt, van, ami azért, mert Walter meggyengítette az “univerzm szövetét”, van, ami a Massive Daynamic miatt, van, ami a Megfigyelők miatt és van, ami csak spontán – nincs mindegyik esemény között szoros összefüggés”
Így letisztulnak tűnnek a szálak, de nekem a képernyőről nem ez jött át.
A párhuzamos univerzumok , alakváltók és kinetikus olívia mellett volt itt már minden: a halottak emlékébe való bemászástól kezdve ugye itt a 4×22-ben az 5 perce felélesztésükig, akkor ugye lélekharang meg tarajos sül, nanitok,kortexifán, időhurkok meg időutazás meg még lehetne sorolni.
Ezekkel én úgy gondolom, hogy nagyon sokat akar markolni a sorozat ,de keveset tud fogni.Szinte minden szálban van vmi olyan tudományos- technikai áttörés, ami iszonyatosan nagy változásokat kellene, hogy hozzon a világnak(sokukra egész sorozat épülhetne), de ez természetesen nem történik meg, szinte semmi utóhatása,következménye sincs. Azok a szálak, amik nem kapcsolódnak szervesen a főszálba, csak ott maradnak a levegőben lógva.Maguk a történések nyilván beleférnek a sorozat mitológiájába, de olyan sokrétűek, hogy – számuknál fogva- számomra szinte mindegyik súlytalanná vált, nekem nem jött le belőlük, hogy mit is akarnak kihozni az egészből.
De azért él még bennem annyi remény, hogy az utolsó évadra a csak a megfigyelős szál lesz hangsúlyos és azzal fejezik be.
ui.:bocs a hosszúságért :D

Stratocaster - 2012. 05. 13. 19:43

@kla: Úgy tűnik, az ismert szereplők közül Bell az, aki tudja, mire megy ki az egész, ki a “főellenség”, vagyis fel lehet fogni úgy is a sorozatot, hogy elejétől fogva a végső célja Bellnek az új univerzum létrehozása, hogy megszabaduljon az Observer-ektől. Az évadokat ilyen egymásba ágyazott koncentrikus köröknek is fel lehet fogni, ahol évadonként egyre közelebb jutunk Bell végső tervéhez. Eleinte mindig Ő tűnik a fő gonosznak, aztán kiderül, végül is jót akar, sőt a kezében van a megoldás kulcsa.

Lajosék a másodikról - 2012. 05. 13. 20:40

A Fringe legnagyobb tanulsága évadok óta változatlan: ha a világod megsemmisülni készül, sose vess be a két főszereplőnél többet. Nem kell se rendőrség, se hadsereg, semmi, sőt zavard el őket minél messzebbre.

Llew - 2012. 05. 13. 21:31

Ne hülyéskedjetek már. Az rendben, ha nem tetszett, vagy akár csalódás volt az évad, évadzáró, de ne ilyen gyermeteg csak ketten akcióznak, meg csak egy maroknyi csapat van érvekkel gyertek már. Úgy jöttök ezzel, mintha ez volna az első sorozat amit életetekben láttok. Melyikben sorozatban van több száz szereplő, és végtelen időkeret, arra, hogy mindent bemutassanak?
A 24-nél is azzal jöttetek, hogy Jack egyedül van?
Ha van támogató csapat, a főszereplők akkor is mindig minden sorozatban egy szál mellényben és stukkerrel max másodiknak mennek be a talpig beöltözött kommandósok mögött, ami a valóságban aligha van így.

seven - 2012. 05. 13. 21:54

egyrészt több helikopterrel mentek, másrészt viszont kettőnél többel nem tudtak volna menni mivel csak Peter látta a hajót és Olivia tudta megnyitni a kaput a másik világba…..

de mégha csak ketten mentek volna akkor is mi lett volna? ez egy tv sorozat, ha valóságos lenne sokkal de sokkal unalmasabb lenne az egész. Ez nem most lett kitalálva.. :/

longika - 2012. 05. 13. 22:54

Oszinten szolva mar en is csak megszokasbol nezem a Fringet. Szerintem is kiszamithato volt az egesz vege, es a cliffet mar elspoilereztek a e19-ben.
Ami engem duhit ebben az evadban az hogy Petert ugy hoztak vissza hogy semmi valaszt nem kaptunk arra hogy akkor o most ide tartozik vagy nem. Mert ugye ez az egesz vilag mar nem az amiben o benne volt, aztan megis azt mondtak neki hogy ez az o oliviava, de kozben az evadzaro vegen meg kiderult hogy nem ide valo mert nem azon a frekvencian rezeg, szoval az egesz Peteres resz nekem total lezaratlan, es olyan erzesem van hogy a 3 evadzaroban csak a cliff miatt tuntettek el Petert aztan valamilyen indokkal visszahoztak.
Egyebkent JJ Abrams ugyanabba a hibaba esett ezzel a sorozattal mint a lostal, hogy semmi koncepcio nincs mar a vegere, kitalalnak dolgokat amiket kesobb probalnak megmagyarazni vagy megoldani valahogy ha azt a helyzet ugy kivanja.

JA es hamar Lost, ugylatszik JJ Abramsnak van egy ilyen fetise hogy minden 4. evadot egy hajon, helikopterekkel kell lezarni, mint anno a Lost 4. evad veget.

beci4 - 2012. 05. 14. 01:43

Most sajnos nem tudom elolvasni a kommenteket, de ígérem, pótolom.
Nekem alapvetően tetszett a 4. évad, de főképp a 2. felétől éreztem erősebbnek és ütősebbnek a szériát. A dupla részes finálé is teljesen rendben volt, a mindenrendbenvan érzés tényleg érezhető volt a végén.
Nagyon örülök, hogy lesz egy záró 5. évad, és remélem, hogy 13 felejthetetlen epizóddal gazdagodik a Fringe eddigi története. Hiába, nem tudom nem szeretni. :)

Kenny - 2012. 05. 14. 01:52

longika,
1. azért rezeg más frekvencián (mondjuk ez a frekvenciás dolog kicsit baromságnak hangzik, de na, sorozat, elnézzük neki :)), mert alapból a másik világból jön, ugye walter onnan “lopta át”
2. J.J. Abramsnek nem tudom, mennyi köze van még a Fringe-hez, de a Lost 4. évadban sehol nem volt

longika - 2012. 05. 14. 09:08

Kenny,

Igen igazad van ebben a rezgesben Peter tenyleg H hangon rezeg, kar hogy hallani nem lehet:D Mondjuk ez meg mindig nem magyarazat arra hogy egyszer csak megjelent Oliva memoriaja kapott egy back upot, a tobbiek meg maradtak ugy ahogy, sot a meg a mult sem valtozott vissza. Gyakorlatilag az evad elso felet total ertelmetlenul toltottek ki.

Abrams minden a kettonel producer es egy fajta creator statuszban van, meg a Lost 4. avad tajan is azert ott olalkodott.

blady - 2012. 05. 14. 10:51

hu nem minden kommentet olvastam el, de kb 10-ből minden 2. lehúzza az évadzárót. Csak sztem azt sokan elfelejtik, h eredetileg sorozatzáró lett volna, nem tervezett cliffhangerrel. Kicsivel több, mint 2 hete derült ki h lesz folytatása, nem tudom, pontosan mennyi időt vesz igénybe leforgatni pár pluszjelenetet, összeülni, átdolgozni, továbbfűzni a forgatókönyvet, de mindezek tudatában én szemet hunyok efölött az úgymond rögtönzött lezárás fölött.
19. részt látva mindenki tisztában volt azzal sztem h milyen lezárást fogunk kapni, nehéz lett volna úgy lezárni, h meglepetést okozzanak
SPOILER
engem már azzal is baromira megleptek h Walter képes volt gyorsan dönteni és ment is a hedsát..a mp tört része alatt el nem tudtam képzelni, mi a fenére mondja h sorry :D
SPOILER OFF
hiányzik nekem is az “oldschool” Fringe, de nem tudom azt mondani rá, h nem jó. Vártam minden héten, többé-kevésbé szerettem minden részt az összes hibájával együtt, váratlan szereplőt és esetet és örülök, h nem kaszálták el.

ja egy SPOILERES észrevétel:

aki kiakad azon hogy a halálból visszahoznak egy főszereplőt a Fringe-ben (!,) az soha nem azonosult ezzel a sorozattal :D

winnie - 2012. 05. 14. 11:05

ez nem lett volna sorozatzáró. úgy volt, hogy leforgatnak két befejezést, de később kiderült, hogy nem lett két befejezés – de ha lett volna, akkor is a másik lett volna a lezárás. egyébként sem megy fel önként egy sorozatkészítő a vágóhídra, hogy tessék, befejeztem, kaszálhattok. aki befejez, az kvázi felkínálja a kaszát a csatornának. szóval ez volt a terv. a befejezést egyébként is ismerik már 1-2 éve, gondolom.

de egyébként teljesen mindegy: vagy jó egy rész vagy nem. ha valami nem tetszik valakinek, akkor sem fog csápolni, ha megtudja, hogy az az utolsó rész.

blady - 2012. 05. 14. 12:27

hmm igaz, hülye feltételezés volt..
de én azon se lepődnék meg, ha kezdetektől ismernék a befejezést. Ha mondjuk egy Chris Nolanből indulok ki, aki 10 évig írta az inceptiont, Fringe készítőkből akár ezt is ki lehetne nézni..vagy nem. mindegy bocsi, hétfő van..

seven - 2012. 05. 14. 12:38

“Mondjuk ez meg mindig nem magyarazat arra hogy egyszer csak megjelent Oliva memoriaja kapott egy back upot, a tobbiek meg maradtak ugy ahogy”

na ne már. A cortexiphan miatt jött vissza a memóriája, ez halál egyértelmü volt.

“Mert ugye ez az egesz vilag mar nem az amiben o benne volt, aztan megis azt mondtak neki hogy ez az o oliviava, de kozben az evadzaro vegen meg kiderult hogy nem ide valo mert nem azon a frekvencian rezeg, szoval az egesz Peteres resz nekem total lezaratlan”

na, ez meg a másik. Peter a másik univerzumból való, ezért rezeg más frekvencián, ezért látta a hajót. Semmi köze az idővonal változáshoz.

JJ Abrams meg sem a lostban, semi a fringeben nem csinált semmit az első évad után.

terdelyi - 2012. 05. 14. 14:45

seven: Visszanéztem a 2×03 végét, tényleg ott hangzik el a Megfigyelők világuralmi terve. Annyira régen voltak már ezek a részek és annyira nem fogtam fel akkor, hogy lehet újra kellene nézni majd egyben az utolsó évad előtt :) Ezek után csillagos ötös az íróknak, hogy ilyen messziről visszahúzták az ívet az eredeti storyline-hoz és izgatottan várom az utolsó etapot!

mimumi - 2012. 05. 14. 15:54

nekem nagyjából bejött az évadzáró duplarész, bár sok minden nem volt világos és finoman szólva is elgagyizták (pl. Bell harangos eltűnése, Olivia és Peter átugrik a másik univerzumba, mert az egyik lát, a másik meg ugrani tud – jaj).
tényleg, Bell hová ment? vissza a mi univerzumunkba?
amúgy a halottélesztős dolog a lostos vörös hajú csajjal egészen hátborzongató volt, és hatásvadászsága ellenére is nagyon tetszett.

Peter_Bishop - 2012. 05. 14. 16:40

Peternek azt mondta az Observer, hogy “ez” az Olivia az ő Oliviája, mikor már nagyon nem akarta közel engedni magához, tehát volt valami szegről-végről odavetett magyarázat, miszerint ez az ő világa, csak mindenki elfelejtette, miután aktiválta a gépet. Mondjuk ettől még alapvetően változtatott meg jellemeket mindkét világban az eltűnése, pl. Walternatív megértő, kompromisszumkész és jófej, az evilági Nina segíti a Fringe-divisiont és nem játszik két csapatban, stb.

Én érdeklődve figyeltem az eseményeket az egész évadban és igyekeztem abszolút nyitottan, előítéletek nélkül hozzáállni, meg úgy-ahogy szórakoztatott is a sorozat, DE:

– Walter egy kortexifanos pitével CSI-ozik egy ezeréves naplóoldalról…
– Olivia “belebújik” Peterbe és FPS-módban kivégzi a félelmetes, több évadon át mitizált “főgonoszt”…
– világot ugranak és Walter simán kinyírja Oliviát és mert tudja, hogy úgyis “reboot”-ol majd az agya (a pitével már előkészítették, de akkor is…)

Erre nincs jobb szó, GAGYI. Én a végén már attól rettegtem, hogy Olivia felébred, de elfelejti Petert és kezdődik elölről az “egyik szerelmes, a másik meg nem is emlékszik rá” játék, na akkor lett volna kasza részemről.

Engem a karakterek tartanak még a sorozat mellett, Walter zseniális, Astrid is egy színfolt (meg hogy még hány fake nevet tud ráaggatni az öreg), Broyles forma, az alternatív Linkoltn badass, főleg amikor félig elégve tolta az ipart, kíváncsi leszek, mi lesz az alternatív univerzummal (visszaállítják -e a hidat), az observerekkel és visszahozzák -e Desmondot (Simon Foster ellenálló).

Viszont nagyon bízom benne, hogy Olivia szuperképességei tényleg elszálltak, mert a lámpagyújtás még oké, de ez a “Neo”-zás már kifejezetten bizzarrá tette a sorozatot. eddig mindig Walter ötletei és azok Peter és Olivia általi megvalósulása kellett a világ megmentéséhez, most meg átmentünk wonder Woman-be? Azért ezt talán mégse kéne…

marcus - 2012. 05. 14. 20:46

Biztos tudják a végét. Abrams Lostnál sem hagyta későbbre a dolgot. Hiszem, ha a vége után újranézzük a sorozatot, biztosan felfedezünk egy jó pár utalást későbbre vonatkozóan.

winnie - 2012. 05. 14. 21:18

tudják, ez természetes, de a lost történetébe abrams nem sokat szólt bele, őt nem érdemes ide keverni.

blady - 2012. 05. 14. 21:34

akár többször is :D

karit - 2012. 05. 14. 21:58

Ha már úgyis emlegetve van…

Jönnek… Legszívesebben Arany Lófarok Díjat kívánnék JJA csapatának az alibi WTF-lenyúlásért; ugyanez Jacob szájából sokkal izgalmasabban és váratlanabbul hangzott, főleg, mert nem a poén hetekkel korábbi lelövése után lökték ide. De nem bántom az írókat, inkább velük együtt örülök a +13-nak. :)

Ezt leszámítva nem volt ez a dupla rész nagyon rossz – csak kicsit.

Főleg, ha szemet hunyunk afölött is, hogy a Kalaposok milyen nyugodtan szürcsölték egész évben a csilis kávéjukat, és Peter miatt izélgették Szeptembert, miközben Bell végig az ő világukat (múltjukat és jövőjüket) készült kihúzni a konnektorból. Persze épp ezért vicces az időutazás, hiszen nyilván tudták(???) odahaza a 72. században, hogy jól végződik (/-dött) számukra a Bell-féle kaland. Igaz, még nincs vége, a műgyantából kivakart Bell (fél kézzel) még simán visszaüthet.

A halál utáni kihallgatásért viszont pacsi, jóllehet a pilot végi vattafakkra (ami akkor tényleg nagyot ütött) talán csak a legelvetemültebb nézők emlékeznek.

Jó lenne tudni, hogy a meglőtt September innen látogatta-e meg Oliviát az Operában az épp tőle hallott rossz hírrel Mert a végén visszatérve már tiszta ingben volt, gyógyultan. Vagy még egyszer meglövik később és azután jelenik meg az Operában? (Ott jóval sérültebben nézett ki.) Remélem nem, így majd Olivia is megtalálhatja a “Kiskapuját”, és egy év múlva, az utolsó Observer (December?) lobotómiája után ellovagol Peterrel (/-en) a naplementébe.

ayren - 2012. 05. 15. 18:03

Haha, Walter citromzselés beszólása meg az a sunyi vigyor utána csúcs volt! Így lehet a kakis-pisis-fingós ócska humort intelligensebb magasságokba emelni. Respect!

stüni - 2012. 05. 15. 23:15

Nekem is pont az volt az érzésem, hogy az utolsó jelenet nélkül tökéletes lezárása lett volna az egész sorozatnak.
Imádtam a kezdetektől, de pl. erre a fináléra is csak majd 5 nappal később tudtam rávenni magam, most is csak azért, hogy addig se kelljen tanulnom… :(

deku82 - 2012. 05. 16. 11:24

Szerintem unalmas és logikátlan volt. :(
D.R.J. halála meg szimplán nevetséges.
A végén a hajót senki nem kezelte? WTF?

f.ckimbrave - 2012. 05. 16. 20:31

terdelyi: egyetértek minden szavaddal! :)

Asterix - 2012. 05. 16. 21:09

Itt van egy video ahol, a stáb megköszöni a támogatást a rajongóknak, kedves tőlük :)
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9tJOpXzy6gs

Kriszti91 - 2012. 05. 18. 15:47

Furcsamod a Fringe sosem tartozott a kedvenc sorozataim koze, neztem, szerettem, de ennyi. Viszont ez a 4. evad iszonyatosan tetszett, magam sem tudom miert. Es ugy gondolom, hogy a finale is tokeletes volt a maga nemeben :)

Igaz, nem tartogatott semmi meglepetest (foleg nem a 4×19 utan..), viszont nagyon szepen levezettek mindent, szinte ugymond elvarrtak az osszes szalat. Gondolkoztam is rajta, hogy az “i’m pregnant” happy ending utan meg is allitom a sorozatot, es az utolso “they are coming” jelenetet majd csak akkor nezem meg, ha itt az utolso evad, mivel igy szamomra teljesen kerek befejezese lett volna ennek a sorozatnak. (Vegul nem igy tettem :)

Orulok neki, hogy a kovetkezo evad mar a befejezo lesz. No nem azert, mert nem fog hianyozni, vagy nem szeretnem meg evekig nezni, egyszeruen mar nem tudnanak ennel utosebb sztorikat kitalalni, es ugyanugy ellaposodnanak, mint mostanaban minden 4+ evadot megelo sorozatnal tapasztalom.

FAlco - 2012. 05. 18. 19:20

Szerintem gyenge volt….

Dark Wolf - 2012. 05. 18. 19:21

Sose hittem volna, de egyáltalán nem örülök, hogy lesz 5. évad. Nem a fináléval van bajom, mert bár bele lehetne kötni, de nem akarok, mert kellően epikus, érzelmes és kielégítő lezárása volt a 4 évadnyi őrületnek, minden és mindenki a helyére került, tényleg tetszett.

Csak hát ott van az utolsó perc és főleg a 4×19, amivel 4 évadnyi, a sorozatba vetett rendületlen bizalmam reccsent meg, és kurvára fáj még most is.

Persze, fel lehet hozni, hogy már 2,5 éve (egyetlen alkalommal) előrevetítették, hogy az Observerek fenyegetést jelentenek, de attól ez még nem lesz jó dolog. Egyszerűen a hátam közepére se kívánok egy olyan folytatást, amiben az eddig időn és téren kívül létező, egészen más fejlődési szintet képviselő Observerek már nem többek, mint egyszerű megszállók, akik globális diktatúrává változtatják a 21. századot. (Azt már hagyjuk is, hogy az egész olyan, mintha a nácikat egy kicsit felturbózták volna.)

Ez egy dolog. Rendben, ha a készítők ilyen irányba akarják elvinni a sorozatukat, hát lelkük rajta, tegyék csak. De mindezt komolyan így kellett bevezetni a történetbe? A jelenlegi főszál lezárásának közepébe beleokádva, egy teljesen kilógó résszel? Ezzel nem csak a későbbi évadzáró cliffhangerét tették súlytalanná, de még az aktuális főszálat is. Ez a szedett-vedett, egészen ócska megoldás minimum gáz, de inkább nagyon siralmas. Bárcsak a Foxot lehetne hibáztatni, hogy megkeverte az epizódsorrendet, de ez így csak a készítők epic failje, ami jobban fáj.

Miért nem az a rész volt az évadzáró, amolyan Dollhouse Epitaph One-osan? Kurvajó lett volna, ha először megkapjuk az eddigi négy évad lezárását (ami mint írtam, nagyszerűre sikeredett), aztán a rész végén WTF-olunk egyet a “They are coming”-on, majd pedig egy hét múlva letesszük a hajunkat a 2036-ban játszódó résztől. De nem, ehelyett össze kellett b*szni az évad végét. Are you fcking kidding me?

ALIEN - 2012. 05. 23. 13:27

karit:
“Főleg, ha szemet hunyunk afölött is, hogy a Kalaposok milyen nyugodtan szürcsölték egész évben a csilis kávéjukat, és Peter miatt izélgették Szeptembert, miközben Bell végig az ő világukat (múltjukat és jövőjüket) készült kihúzni a konnektorból.”

Ráadásul teljes formatálást akartak Petert illetően. Viszont Peter nélkül nagy valószínűséggel nem tudták volna Bellt megfékezni az új op. rendszer telepítésében…

Az biztos, hogy a Fringe után több sorozatot nem nézek, amihez JJA-nak köze van.

winnie - 2012. 05. 23. 13:42

“Az biztos, hogy a Fringe után több sorozatot nem nézek, amihez JJA-nak köze van.”

sorozatokhoz neki már nagyon régóta nincs köze. maximum azok első részeihez.

ALIEN - 2012. 05. 23. 13:50

Az lehet, de az időutazós dolgot szerintem az ő ötlete volt…

(az egyik részben a “gonosz” Nina régi crt-s számítógéppel chatelt valakivel. Ez a promtos chat is elég visszatérő elem nála, az új sorozata előzetesében is felfedezhető)

Azért jó volt pár lost szereplőt újra látni ebben a sorozatban (Jorge Garcia, Henry Ian Cusick, Rebecca Mader)

winnie - 2012. 05. 23. 14:00

nem, ilyen szinten semmiképp sem szól bele, maximum bólint a wyman-pinkner duó ötleteire, de abszolút ők határozzák meg a sorozat irányát.

Lighter - 2012. 05. 25. 22:01

Nos, en akkor orultem mindig, ha nem hulye gyilkosságokkal kellett foglalkozni, mert az elso evad tele volt kegyetlen gyilkosokkal, mar-mar CSI-ba ment at. Csodalkoztam is, hogy rogton olyan resszekkel nyitott 1-4 resz. Dehat ahol eges amerika a 10 evados CSI-okkal no fel. Na mindegy.
Az nem annyira tetszett, de neha megindult a fovonal, es akkor jo volt.
Ilyen szempotbol a 2. evad volt a kedvencem, egyértelműen a 2×17 talan, (nem emlekszem pontosan), amikor Walter eloszor atment a masik vilagba, a multban jatszodott az egesz. Az volt a csucs resz.
3. evad is csucsszuper volt, asszem abban menekult az eredeti Olivia a masik vilagban, es at akart jutni a sajátjába.
Azon a reszek voltak mindig legjobbak, amik a fo szallal foglalkoztak es amikor menekult valaki, állandó veszelyben volt. Na meg az idoutazosak. Pinceben a hazaspar, a tudos, aki magar epitette a Farrady kalitkas cuccot, meg kuldte a feher tulipant. Ezek kiemelkedo reszek voltak.
A 4. evadban is voltak kivalo reszek.
1. evad megagyazott sok dolognak. Jo volt. Csak sok volt a gyilkossag. A foellenseg termeszetesen most is harom nevu mint minden merenylo amerikaban.
2. evad 1lso resze amikor kizuhaz Olivia az allo autobol hihetetlen jo volt. Asszem a 2. evadban volt amikor a mutban a kis Olivia osszebaratkozik a szinten gyermek Peterrel. (Lehet a 3/15 volt a Subject 13 cimmel?) Az a jelenet a legjobb, amikor a kis Oliv atmegy mintegy veletlen a masik univerzumba, es odaadja a rajzait Walternatenek. Amibol megtudta Walternate, hogy hogy es ki rabolta el a fiat. Szoval ott helyere kerultek a dolgok, Zsenialis epizod volt.
3. evad 6B cime resze is kivalo volt, ha vannak szellemek sztem igy tokeletesen magyarazhato, hogy egy masik vilagot latunk “csak”.
Ja, beleillik szepen a kepbe, miszerint Olivianak meg kell halnia mindegyik idosikban, amikor Walternate fejbelovi ot a jovoben. (3×22 talan.)
4. evad voltak lapos es voltak kivalo reszek, fele-fele, de inkabb jobb. Eyertelmuen a 4×19 jovoben jatssodo resz volt a legjobb. Csak ahogy mindtatok, annak kellett volna zarnia az evadot es sztem ugy, hogy mutatjak Waltert a borostyanban, kesz vege, csapo. Utana jott volna csak az 5. evad. Na az utott volna rendesen.
Miert kellett gonoszt csinalni Bellbol, nem tudom. Nem volt gonosz sok reszen es idosikban egyszer sem, nem?

Lighter - 2012. 05. 25. 22:13

Ja igen, a kopasz gyerekes resz is jo volt, valoszinu, hogy megfigyelo volt, csak meg gyerek. Megpedig aki megjelent es figyelte ot, szerintem o volt csak mar felnőtt korában.
En vegig gondoltam, hogy a jo idosikban/univerzumban van Peter, csak o torlodott mindenki emlekezetebol. De ha mar Olivnak megvannak az emlekei es Walter is elfogadta akkor neki mar tobb ugyse kell. Szoval varhato volt, hogy nem vetnek be egy 3. univerzumot is.
Bell akkor mi volt amikor eltunt, szellem nem lehetett?

Lighter - 2012. 05. 25. 22:29

Viszont sok-sok kerdes van, akarhanyszor megvalaszolok egyet, jon egy ujabb kerdes. :)
Ha jo idosikban volt Peter, akkor hogyhogy DRJ (tudom, osszeraktak) is él es tok hasonloan de sok minden megtortenik “ujra”. Akkor csak nem a jo idosikban van Peter, de akkor, miert ez az Olivia a jo Olivia? :)

m76 - 2012. 05. 26. 21:07

Megmondom mi a baj a Fringe-el:

Nincs felállított szabályrendszere az Univerzumnak amiben játszódik. Így az írók akár részről részre tetszőlegesen találhatnak ki új szabályokat, bármelyik részbe betobhatnak valami új egzotikus nevű cuccot, ami furábbnál furább dolgokat művel. Úgy kotyvasztják a tudományokat benne, mint más a koktélokat, ettől már semmi realitásalapja nincs az egésznek. Olyan ez mint örökélet móddal játszani egy játékot, ideig óráig vicces, de kihívás nélkül hamar unalomba fullad.

Márpedig elég annyit benyögniük az íróknak, hogy “ja igen kortexofasz regenerálja az agysejteket, így ha eltávolítjuk a golyót meggyógyul” OMG Ez a rész ha felsorolnám hány sebből vérzett, akkor bezárna a blog mert betelne a tárhely.

De sajnos nem ez az egy bődületes baromság volt benne, de hogy ez volt a legkirívóbb az biztos.

Én örültem az 1×19-nek, mert a darkos totalitárius jövő nagyon jó környezetet ad, amiből sokat ki lehet hozni. Remélem az egész 5. évadra marad az az idősík.

Ami a 4. évadot illeti, számomra ez 5/10 alá volt. De ha beleszámítom az évad fele előtti szerencsétlenkedést, akkor lehet 4/10 se túlzás.

karit - 2012. 05. 27. 02:26

Márpedig elég annyit benyögniük az íróknak, hogy “ja igen kortexofasz regenerálja az agysejteket, így ha eltávolítjuk a golyót meggyógyul”

Na ja. Az a szörnyű “öngyógyuló citromtortás setup” ordított, hogy mi végett kellett; más sorozatok esetében heveny cápázás törne ki, de a Fringe jó ideje kábé az Ötödik elem c. scifi komédia szellemi szintjén áll, legyünk vele elnézőbbek. :)

A s4e15 végén elhangzott, a kauzalitást dimenziókon keresztül orvul tökön szúró mondatok után felesleges lenne bármibe belekötni:

“Van egy elméletem, ami egy egyértelműen emberi elven alapul. Úgy gondolom, téged nem lehet teljesen kitörölni, mert az emberek, akiknek fontos vagy, nem engednek el. És te sem engeded el őket. Azt hiszem ezt hívják szeretetnek.”

Pont.

image - 2012. 05. 28. 09:13

Lassan az unalomba fullad ez a jónak indult sorozat. Laposodik, x-aktásodik egyre jobban.

winnie - 2012. 05. 28. 09:15

xaktásodik? hiszen már az első rész óta xaktás volt, ezért is jött be sokaknak. sokáig az is maradt, viszont éppen hogy azóta folyamatosan távolodik az x-aktáktól, de a lényege ugyanaz marad.

mse - 2012. 05. 29. 05:10

A Fringe nekem magasan kedvenc az aktuális sorozatok közt, de bevallom, ebben az évadban nekem is voltak gyenge pillanataim, amikor kezdtem elveszíteni a reményt. A 4×19 viszont oly mértékű kislányos lelkesedéssel töltött el, hogy problémáim felét nyomban el is felejtettem.
A fináléban nekem is tetszett az a szép, lezárós nyugis hangulat, láthatóan az írók is készülődtek a cancelre itt már, úgy tudom, befejezésnek is csináltak egy alternatív jelenetet, amiből gondolom kihagyták azt a végső kis cliff-et.
Persze megmaradtak az olyan kérdések, hogy mitől gyógyít mindent a cortexiphan, amikor előző évadban még hullottak a felnőtt páciensek tőle, de hátha lesz magyarázat (pl. hogy a szer mennyiségén múlik az ügy), fene se tudja, én imádom ezeket az írókat és a kis apró elejtett megjegyzéseiket, amik évadok múltán szöknek csak szárba.
Tudom, reménytelen eset vagyok és alkalmatlan az objektív megítélésre. :)

Csigusz - 2012. 05. 29. 18:57

A következő évadot – amennyiben a 4×19-es vonalat folytatják – akkor nagyon várom, de mindenképpen sallangoktól mentes, tökös 13 részt remélek.

(Tényleg ilyenkor attól, hogy az epizód szám csökken, a büdzsé is, vagy ugyanannyival dolgoznak mintha 22 lenne?)

Viszont azt még mindig nem nagyon értem, hogy most akkor volt A és B világ, ez meg C és D volt, vagy szintén az első kettő csak már egy olyan verziója azoknak ahol nem volt Peter? (Ha meg igen, akkor Olivia egy másik idősík-beli énjének az emlékeit kezdte érezni?) Eddig ez nem állt össze nekem :)
Bell meg nem meghalt abban az animált részben (már ködös eléggé)?

fringefan - 2012. 05. 30. 07:40

Csigusz! Ez A és B, Peter nélkül, úgy, hogy az Observer nem mentette meg. A pénzügyekről nem tudok. Viszont az animált rész az még Peter idősíkjában volt, Bell itt még nem halt meg.

Csigusz - 2012. 05. 30. 17:55

Köszönöm, akkor összeálltak a dolgok ;)

Asterix - 2012. 05. 30. 22:31

A Fringe-el kapcsolatban én is elnéző vagyok. Ilyen kis apró utalások, mint pl. a 4×15-ös részben amikor Olivia ül a kávézóban és várja Ninát az asztalon fehér tulipánok vannak, na ehhez hasonló dolgok után mindent botlást megbocsájtok az íróknak.

kazanhaz - 2012. 06. 03. 15:22

Amint tudjuk Bell irta a ZFT kezikonyve, es mat abban is irt a figyelokrol.
These beings are not of our world as such, and as such should be treated as enemies. Were it possible to negotiate…
so but this is not possible because they…
uld suspect.

Ez van a konyvben irva roluk, tehat nem kerdes, hogy az 5. evadban sokat kellene szerepeljen, amit nem tartok valoszinunek, mivel Nimoy nemigen szokott szerepeket vallalni 80+ evesen.

Nekem tetszett a befejezes, mondjuk sok resz volt ami elore definialhato vegkifejlettel rendelkezett, de ez nem a sorozat hibaja, hiszen nekik is panelekbol kell epitkezni. Az, meg hogy egy ido utan ismered a szekvenciat, az a szemelyes fejlodeshez tartozik.

Varom az otodik evadot.

disfear - 2012. 06. 06. 02:22

Na most néztem meg. És tudom mi lesz az 5. évadban.

Hát igen. Mivel az írók nagyon sokszor a régi részek motívumaiból dolgoznak, ezért ez egyszerű mint az egyszer egy.

Szóval, az első Observeres résznél kiderült, hogy kurva sok csilit esznek. Valószínűleg akkor valami olyan anyaggal fogják legyőzni őket, ami semlegesíti a csilit, mivel a vérük tiszta csili. Ez meg gondolom a tej lesz, mert ha csipőset eszünk, a tej kémhatása miatt tök jó lesz.
Ezért kiirtják a tejet a világból, megölik az összes tehenet.
És akkor itt jön a képbe Walter tehene, amit igazából még egyszer sem használták konkrét dologra, ezért gyanús is volt nekem, miért van a sorozatban. Szóval 2036-ban Walter-ék, és az uj fringes csapat, kiszedik a Tehenet a borostányból, és megfejik. De mivel egy tehén nem ad annyi tejet, amivel megölhetnék az Observereket, ezért kortexifant ad be neki Walter, amitől kurva sok teje jön, és még repülni is tud.
De ezt csak Olívia tudja irányítani, ha a hajával (amit szintén sose használtak, és nyilvánvalóan azért hordja ugy ahogy, ahogy a Bolivia nem) rácsatlakozik a tehén farkára.
A tehénen röpködve pedig végigpermetezi tejjel az egész világot.

Szóval, mivel tudom mi lesz az 5. évadban és most már Ti is, ezért nagyon remélem, hogy a 4×19 csak elterelés volt, és baszott nagyot nézünk az 5×01-ben amikor lezuhan az Ufó.

Terminator47 - 2012. 06. 24. 23:35

Sziasztok!

Írtam a kibeszélőbe is, de hátha itt hamarabb meglátja valaki! :)
Még most járok a “The end of all things” epizódnál. Nekem valahogy nem áll össze amit Szeptember mond. Walternate-t(piros univerzum) megzavarta a gyógyszer megtalálásakor. Ezért segített “kék” Walternek megmenteni Peter-t. De Henrynek “kék” Oliviától kell megszületnie. Akkor ez hogy is jön össze? Ha “piros” Walter megmenti ahogy annak eredetileg lennie kell akkor Peter soha nem találkozik “kék” Oliviával. Ötlet? Vagy félreértettem valamit?

winnie - 2012. 06. 24. 23:49

most már ez a kibeszélő:)

adamban - 2012. 06. 26. 00:45

Ledaráltam néhány hét alatt a négy évadot, de az utolsónál, bevallom, kicsit elvesztettem a fonalat. Csak én érzem úgy, hogy a forgatókönyvíró a kelleténél is több LSD-t fogyasztott?

Szerintem teljesen szétesett a történet, és akármi is történik, nem hiteles, mert a szereplők motívuma nem érthető.

*spoiler*

Most ez a Jones fel akarja robbantani mind a két világot, azért, hogy szárnyas tarajos süllök röpködhessenek a leégett puszta közepén? És ezért ő mindenre képes??

Azt meg, hogy Péter előreugrott az időben, utána kitörölték, majd újra megjelent – na ezt inkább hagyjuk is.

Ja, és szólni kéne Spocknak, hogy igazítsa meg a műfogsorát, mert előrecsúszott, és egy szót sem lehet érteni abból, amit mond.

Hosszú és eredményes életet…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz