login |

CSI: vége a 12. évadnak

2012. 05. 13. 17:49 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: 2011/12 finálék, kritika,

Elment Laurence Fishburne, s jött helyére Ted Danson – ezzel pedig megmentette a CSI-t? Nem tudom, simán lehet, hogy sztorifüggő az, hogy a 12. évad esetlegesen jobban sikerült, mint a 11., de szerintem azért a fő helyszínelő karaktere nagyon sokat tesz hozzá az összképhez, jóval többet, mint George Eads évadról-évadra monoton növekvő feje. (Most komolyan, hogy csinálja? És ő az egyetlen, aki a pilot első percei óta jelen van a sorozatban, ami azért sem semmi, mert borzasztó színész.)

A CSI 12. évadjának záró része nem lett rossz. Sőt. Pedig amikor elkezdődött, már fogalmaztam a fejemben a mondatokat, amikkel megfogalmazom, hogy ennél gyengébb főcím előtti része (cold open) még sosem volt a sorozatnak. Szerencsére jött egy okos csavar, így változtattam mondandómon, zseniális kezdéssel adták meg az évadzáró alaphangját.

Más kérdés hogy az ügy végül olyan lett, amilyen, viszonylag jól bevonták a karaktereket a nyomozásba, ráadásul a régi évadból kötelező jelleggel visszahozott szereplő itt sokkal jobb megoldás volt, mint a CSI: Miami zárásánál. A lényeg azonban nem ez volt, hanem inkább az átívelés, a nyomozásnak a hozadéka, mely szolgált pár megoldással és újabb rejtéllyel a néző számára, s a cliffhanger is a kevésbé elcsépeltebbek közé tartozott, az ilyen túl egyértelmű megoldások mindig tetszettek. (Igaz, amikor elindult a “folyamat”, azt hittem kiterjedtebb lesz, olyan Keresztapás.)

Szóval korrekt volt a zárás, 6-7 pont körüli. A nagy talány Elisabeth Shue karaktere, Fin, akiről kiderült, hogy milyen titkot őriz a kirúgásával kapcsolatban (pff, ezért nem tudom, hogy érdemes volt-e “izgulni”). Belevaló és nyilván nem azért lett, hogy Catherine mása legyen, de így valójában olyan az ember érzése, mintha egy második Sara-t csináltak volna belőle, ráadásul kissé kiszámítható és egypoénos ez a folytonos, “én nem követem az előírásokat”-filozófiája.

Azért tegyük hozzá, hogy annak ellenére volt semmi extra, de korrekt a finálé, ha engem rohadtul nem hoz lázba az, hogy egy olyan karakternek, mint Hodges megjelenik az anyja és még saját sztorit is kap. Elfogadom a magánéleti szálakat, a jobbakat szeretem is, de más megismerni D.B. Russell családját, mint Greg anyukájának minukatársának a fiát – hol érdekel ő engem? Persze ez csak az én krimiközpontú felületességem, ezt elismerem, hiszen nekem a Jerry Bruckheimer-krimik (CSI, Without a Trace, Cold Case) mindig akkor voltak a legjobbak, amikor 100% nyomozás és 0% karakterizálás volt benne. Akkor nem a sztorik, hanem a színészek kedveltették meg velem a karaktereket.

13 hozzászólás Ne habozz!

des - 2012. 05. 13. 18:06

Én azt hiszem ezen évad 4. vagy 5. részénél hagytam ott a sorozatot. Elég volt már belőle. De már egy ideje csak töltelékként néztem, meg picit szokásból is.

Esetleg ha valaki megtudná mondani, milyen volt a lezárás, pl 2 részes volt-e és összefüggő-e, azt megköszönném. Persze az írást éppen ezért nem olvastam, mert spoilerbe nem akarok kerülni, ha mégis megnézném az utolsó részeket majd valamikor.

Roxi - 2012. 05. 13. 18:41

Én sose szerettem Laurence Fishburne karakterét,ted Dansonnal sokat nyert a CSI,szerintem miatat lesz 13.évad!Így lesz idő Fint is megismerni legalább!Mert én azért szeretem ha a nyomozás mellett a főszereplőket meg is ismerjük kicsit!

Junkieka - 2012. 05. 13. 19:27

Ted Danson szerintem is pozitív változás volt. Fish nekem sem jött be, nem is néztem vele a sorit. Ami azt illeti, Marg Helg. után sem fogok könnyeket ejteni, szerintem Elisabeth Shue sokkal jobb színésznő, csak egyelőre kicsit csökött a karaktere. És Enrique Murciano is egy ajándék számomra, a Nyom nélkülben nagyon megkedveltem, a fene tudja miért. Remélem megtartják a karakterét.
Hodges muterja pedig Jacklyn Smith !!! Az egyik exangyal, aki még emlékszik. Mekkora poén már :)

winnie - 2012. 05. 13. 19:46

des: az ügy maga egy részes, nem függ össze, de az ügy folyománya nem egy, a 12. évadban megismert karaktert érint, felvonultat. plusz ugye van egy régi évados, elég emlékezetes visszatérő

nick - 2012. 05. 13. 19:52

Ted Danson karaktere tényleg jót tett a sorozatnak, és az évadzáró tényleg nagyot ütött számomra mint a 11.évadé,bár szerintem Laurence Fishburne karaktere is jó volt.A legnagyobb “baj”,hogy régi szereplők mennek,újak jönnek.Nagyon sajnálom Marg Helgenberger távozását,de úgy tűnik Elisabeth Shue karaktere helyetesíteni tudja.Remélem több szereplő nem akar kilépni a sorozatból,bár az évadzáróban Nick is Cathrine-nek ad igazat és mérgében ott akarja hagyni munkáját,de remélem megfogja gondolni magát.Számomra nagyon úgytűnik,hogy a 13.évad lesz az utolsó évad,de legalább vmi normális zárást fog kapni, nem mint a CSI:Miami évadzáró része, a CSI:New York évadzáró részéből arra következtetek,hogy sajnos az is kaszát fog kapni,pedig szerintem sokkal korrektebb évad volt mint a Miami.

nick - 2012. 05. 13. 19:53

Illetve a CSI:New York-al kapcsolatban most nézem,hogy mégis folytatják.

winnie - 2012. 05. 13. 20:07

nick: ha jó a nézettség, biztosan folytatják, mert a 2 új főkaraktert elfogadni látszanak a nézőkkel, ők pedig hosszabb távra írhattak alá.

Khes - 2012. 05. 13. 20:16

Már írtam párszor Ted Danson az egyik legjobb dolog, ami valaha is történt ezzel a sorozattal. Az évad is teljesen rendben volt, szerintem sokkal élvezhetőbb volt, mint az előző. Kifejezetten várom a következő évadot, még pár részig is elmolyolhatnak mire rendet raknak az évadzáró történései után.

r.zsofi - 2012. 05. 13. 22:33

Én még nem láttam, majd ma éjjel vagy holnap nekiesem….de nem bírtam ki hogy ne olvassam el az évadzárót, köszi, köszi, hogy nem volt akkora spoiler!!:-)))

Bevallom, én a fejemet fogtam amikor megláttam az évad első részében hogy Ted Danson jött….a meglepődésemen dobott egy nagyot hogy valahogy kimaradt, hogy Morpheus megy….Úgyhogy ez eleve akkorát ütött, hogy a rész feléig kerestem az államat, de már a 2. rész olyan természetes volt, annyira odavaló ez a pasi, hogy le a kalappal, sztem is remek váltás volt és nagyon kellett!
Fin karaktere szintén remek, talán jobb is, mint Kat, bár ilyet azért nem szívesen írok, mégis csak több mint 10 évet volt a sorcsiban.
Összességében ez az évad szórakoztató volt, ötletes, tudtak még újat mutatni ennyi év után is, pedig most talán ez a legrégebben futó ilyen meghatározó sorozat, nem? Nem nézek olyan sokat, de van még más is 12 évaddal?

Azért George Eads már annyira hozzánőtt a CSI-hez, hogy nélküle nem lenne az igazi. Igaz, hogy nagy szerepeket nem írnak neki, ez épp elég is…de azért na, nekem hiányozna.:-)))

danzig - 2012. 05. 14. 01:05

Georg Heads …szerintem erre gyur :)

Thomas - 2012. 05. 14. 12:01

Légyszi segítsetek egy kicsit! Nem szeretném az egész évadot végigszenvedni, mert nagyon untatnak a nyomozós sorozatok, de Elisabeth Harnois miatt szeretnék belenézni. Voltak esetleg olyan részek, amikben nagyobb szerepet kapott a karaktere, vagy történt vele valami érdekes?:) Kérlek ajánljatok valamit!:)

Balázs - 2012. 05. 30. 14:09

Magyarul mikor jön?

winnie - 2012. 05. 30. 14:12

még nincs infó, valószínűleg ősszel.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz