login |

The Finder: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is

2012. 05. 14. 16:07 - Írta: human

32 hozzászólás | kategória: 2011/12 finálék, kritika,

How could it come to this? I’m really worried about living szólt a rész végi dalban, erre tessék. Bár a The Finder nem a 10/10-es sorozatok listáját találta meg, de basszus, hiányozni fog. Szomorú, mert például a USA-en simán elférne egy Burn Notice és Psych mellett, de a FOX-on kasza lett a sorsa.

Kicsit kiégtem már a nyomozós sorozatokkal, de a Finder valahogy más volt. Egyrészt ugye nem gyilkosságokban nyomozott, hanem csak megtalált bármit, akkor is ha a megbízója nem is tudta pontosan mit keres. Ezt úgy kell érteni, hogy mondjuk azt hiszed a talizmánodat lopták el, akkor sem egy szerencsezoknival tért vissza, hanem többel. Másrészt pedig iszonyúan feelgood volt, ez alól a finálé és a segítőtársának a gyászos része mondjuk kivétel, de akkor is marad 11 hangulatadag.

Kezdjük ott, hogy a főszereplő karaktere baromi jól volt megírva. Egy hatalmas trauma a múltban, ami a különcségbe taszította, afféle “megtalálom vagy ki tudja mi lesz” hangulatba, mindeközben pedig hatalmas a lazaság. Tényleg nincs jobb szó arra, hogy csomószor megkérdezi mennyire törvénytelen amit csinál, aztán “immariskit“, vagy még lehetne sorolni. Amolyan megbékélt a világgal hangulatban cselekedte a dolgokat.

Az előbbihez vegyük hozzá a napfényes Floridát, a remek segítőtársakat, és szinte meg is lennénk, de még valamit ki kell emelnem: a romantikus kapcsolat. Íme egy nyomozós sorozat, amiben nem egymást kerülgeti a férfi és a főbb női szereplő. A kapcsolat továbblépése persze lebegtetve van, rengeteg akadállyal, ezt nem vitatom, de legalább nem olcsón az “összejönnek, á dehogy, vagy mégis?” mantrával készült. Megpróbálták szexuális feszültség nélkül, na. Így is ugrathatja egymást a pár, flörtölhetnek, nem kell ehhez másokkal járniuk közben, hihetetlen. Valójában nem extra egy ilyen kapcsolat a valóságban, csak a sorozatos világban.

Nos igen, hiányozni fog ez a kis színfolt a nyomozós felhozatalból jövőre. Reálisan valahol 7/10 körül lehet az évad, de nagyon szerettem. Az egyedüli problémám a fináléval lenne, hiszen nyilván azt a kártyát vették elő, hogy mi van ha Walter nem talál meg valamit, mi történik akkor a fejében, de valahogy hiányzott a súly erről a szálról pont, hiszen behoztak még kettőt mellé, és mindre kevés lett a 40 perc.

32 hozzászólás Ne habozz!

Gyuli - 2012. 05. 14. 16:17

Remélem, még van esély rá, hogy a Bones-ban Waltert viszontlássuk egy epizód erejéig.

LoGi - 2012. 05. 14. 16:26

Awake mellett ezt a kaszát sajnálom még.

bikkbakk - 2012. 05. 14. 16:36

nagyon megszerettem én is, szerintem a finálét már úgy írhatták, hogy sejtették a véget, nagyon lezáráshangulatú lett, nem rossz, de kicsit összecsapott.

puskas1993 - 2012. 05. 14. 16:43

Én a Chuck helyettesítésére kezdtem el nézni és nekem pont hozta az ehhez való stílust, hangulatot. Nekem nagyon bejött.
Remélem egy másik csatorna átveszi, vagy ha nem akkor indít valami hasonlót.

Whitelighter - 2012. 05. 14. 16:51

Tényleg hiányozni fog. Egy üde kis színfolt volt a sorozatok világából.

Bullseye - 2012. 05. 14. 16:58

100%-ban egyetértek. Az egyre erőltetettebb Burn Notice mellett, de akár helyett is szépen elférne nyár, bícs, szánsájn kategóriában

ALDO - 2012. 05. 14. 17:24

Kár érte. Egyet értek a kritikával. Végre egy egyedibb nyomozós sorozat, ahol nem gyilkosságot akarnak megoldani, csak szimplán megtalálni valamit, ráadásul a főszereplők nem csak kerülgetik egymást, hogy talán majd az ötödik évad magasságában összehozzák őket.
Az egyetlen apró szépséghibának azt tartottam az elején, hogy cigány csajnak, szőke, fehér bőrű lányt választottak, ami annyira tette hitelesség, mint Brad Pittet a Blöffben, de hamar túlléptem rajta.

petecz - 2012. 05. 14. 17:49

Nagyon sajnálom a kaszát. Jó karakterek, feelgood, élvezetes “nyomozás” és nem az az agyon unott séma. Tiszta usa networkos sorozat.

A finálénál én jobban örültem volna egy vidámabb hangvételnek, de így is tetszett, bár igaz hogy túl sok mindent akartak belepréselni.

Snooker_ - 2012. 05. 14. 17:57

Jó kis sorozat volt, a finálé jól indult, de a lezárás nem tetszett. Igazi feelgood sorozat, ahogy írtad. A főkarakter igazi egyéniség, és Geoff Stults szerintem tökéletesen alakított, 100% hihető volt. A mellékszereplők nekem tetszettek, a történetek egyszerűek voltak de működtek.
Az “immariskit“ kifejezés már a pilotban a kedvencemmé vált, és örültem, hogy nem felejtették el később sem. Figyeltek a részletekre is, néhány részben volt olyan jelenet amikor Walter és Leo felírtak két dolgot a táblájukra és arról vitatkoztak, akár csak a pilotban. Szeretem, ha egy sorozat emlékszik arra, milyen szokásokat mutattak korábban. (ellenpélda: himym)

Összegezve: Potenciál még volt benne, szórakoztató volt, jó karakterekkel. Nekem ennyi elég. Kár érte.

Nálam is 7/10.

Llew - 2012. 05. 14. 18:05

Számomra az utóbbi idők legkönnyedebb, legszórakoztatóbb sorozata volt. A főszereplő teli találat, ahogy a köré rakosgatott karakterek is rendben voltak. Az egész csapat együtt pedig nagyon szerethető volt. Kár érte.

Gyurk - 2012. 05. 14. 19:07

Ez a kis összefoglaló meghozta a kedvem hogy megnézzem. Majd nyáron dara.

wuwinso - 2012. 05. 14. 19:52

Azt lehet tudni, hogy miért lett kasza áldozata? Nézettségi átlagja 4 millió fölött, kevesebb nézővel is futnak sorozatok már évek óta?…

ptr - 2012. 05. 14. 19:53

Ezek az amcsik nem normálisak. Ez egy piszok jó sorozat volt, aranyos hangulattal, erre kinyírják, miközben a többi hulladék pedig pörög. Eh.

winnie - 2012. 05. 14. 19:58

“Azt lehet tudni, hogy miért lett kasza áldozata? Nézettségi átlagja 4 millió fölött, kevesebb nézővel is futnak sorozatok már évek óta?…”

más csatornán lehet, de minden csatornát magához kell mérni. azt nézni, hogy az idősávben mit nyújt a sorozat – fent, a GYIK-ben leírtam, hogy mi számít.

az nbc elkaszálta a harry’s law-t is, aminek 9 millió nézője volt. a cbs elkszálta a 12 millió nézős unforgettable-t. a fox-nak ez volt az egyik legkevésbé nézett sorozata, általában a nézettségi riportoknál leírtam a státuszát. anno, amikor még nem tették át a gyenge szánmok miatt péntekre, írtam is, hogy sajnos nagyon gyengén nyitott: http://www.sorozatjunkie.hu/2012/01/16/csutortoki-amerikai-nezettseg-01-12-remek-rob-nagyon-gyenge-the-finder/

a fontos tényező a nézettségben a 18-49 és a finder csütörtökön nem tartotta meg túl jól a nézőket, pénteken pedig még azok felét is elbukta, ez sajnos a számok alapján érthető és papírforma kasza. hiába lett maga a sorozat jó:(

Casey Novak - 2012. 05. 14. 22:35

Ezért félek minden kaszától. Gyönyörűen nyitva hagyták a végét, és így bekerült a “Kérdések, amin életem végéig rágódni fogok” mappámba. Igen, mert nekem ilyen hatalmas problémáim vannak.
Hiányozni fog, jók voltak a sztorik, meg hát tényleg, feelgood.

bestyen - 2012. 05. 14. 23:41

Ezért nem nézek soha 1.évasos sorozatot.

winnie - 2012. 05. 14. 23:47

nem az aggodalom beszél belőlem, félre ne érts, de te tudod, de akkor lemaradsz a legjobb sorozatokról. vagy ez a célod?:)

mert itt azt olvasom, hogy mindenki áradozik, hogy milyen jó. – én például már alig várom, hogy végre nézhessem.

(ráadásul egy krimisorozatról van szó, mi a különbség a 13 vagy a 26, esetleg a 39 rész között azon kívül, hogy kétszerannyi meg háromszorannyi lehet a jóság, plusz az esély is, hogy elromlik. bele sem merek gondolni, hogy mi lett volna, ha minden idők legjobbja, a boomtown kap normális 2. évadot, esetleg 6. évadot:)

ha a nyitva hagyés a para, akkor megnyugtatlak, hogy a 2. évadot, de a 15.-et is nyitva lehet hagyni. de inkább egy egy évadosat ne fejezzenek be, mint egy 10-eset.

fm! - 2012. 05. 15. 10:47

Annak ellenére, hogy nyomozós, ezen írás alapján még én is bepróbálom a nyáron. :)

sorozat/gyilkos - 2012. 05. 15. 12:36

Nagy vonalakban igen. Egyetértek.

A férfi-női főszereplő önkínzó cölibátusát, a sorozat karakterizálás egyik alapkövét sose értettem. Van, ahová passzol, ahol hozzátesz, de hoszabb távon mindig kínosan valószerűtlenné válik, mert az.

Értem én, hogy a párkapcsolati édeskedés-zrikák átírják egy sorozat dinamikáját, de az azért valahol röhej, hogy sorozatgyilkosok, terroristák, narkósok, a pedofilek kivételével a világ minden bugyrában lazán elkalandoznak, de a két főhős nem dughat, mert akkor beborul az egész network, vagy visszajönnek a cylonok.

A mozipszichológia egyik legsötétebb tabuja.

owlman - 2012. 05. 15. 16:42

Nagyon jó soroz volt. Walter az egyik legeredetibb sorozatkarakter.

“nem az aggodalom beszél belőlem, félre ne érts, de te tudod, de akkor lemaradsz a legjobb sorozatokról.”

Ott a pont!
Legalább 20 olyan sorozat van, ami csak 1 évados és baromi jó. De erről már sokszor volt szó.

Nina73 - 2012. 05. 19. 13:40

Human kritikájának köszönhetően daráltam le a sorozatot 3 nap alatt és annyira de annyira sajnálom, hogy ennyi volt. Faltam a részeket mint azelőtt a Pushing Daisies-t. Hangosan nevettem a szereplőkön és Michael Clark Duncan az egyik kedvencem legédesebb óriás. Hiányozni fog a sorozat.

Nielykki - 2012. 05. 21. 00:16

Valoszinuleg velem nem stimmelhet valami, de en akkor kezdtem bele vegre a daraba, mikor olvastam, hogy elkaszaltak, addig csak ugy erdekelt, de nem annyira, hogy nekiessek. A kasza tenye maskor is trigger. Valahogy a tudat, hogy veges es rovid, jobba teszi, amig nezem.
Imadtam, irto jo volt.

Whitelighter - 2012. 05. 21. 09:02

Végre (nagy köszönet érte)kijött a magyar felirat így megtekintettem a befejező részt. Kicsit sötétebb volt a hangulatvétele az tény. Ettől függetlenül tetszett, második évadra lett volna történetszál: Willa visszatérése, Walter hogyan kerül ki a börtönből és addig “megzakkan-e”, hogy nem tudta teljesen befejezni a keresést, mert végül is nem volt benne akkora szerepe mint a többi részben a keresésben. Pedig utaltak rá, hogy motoszkál a fejében az esett és a 4 év. Az is egy jó jelenet volt amikor elintézte a három pasast, kicsit visszajött a korábbi énje(gondoljunk csak a Pilot-ra, nem a Bones felvezető részére, ott is inkább elfutott a fegyveres elől és kiabált Isabellának, hogy lője le :D ). Érdekes az ember ízlése. Egyszerűen nem értem mért nem volt akkora nézettsége USA-ban, hogy ne kapott volna kaszát. Mondjuk az amerikaiak egy külön “állatfaj” az biztos. De az azért mond valamit, hogy gyakorlatilag kivétel nélkül itthon is mindenki csak pozitívan nyilatkozik a sorozatról. Érzésem szerintem még azért megélhetett volna pár évadot, lett volna benne még lehetőség. Aki eddig nem nézte meg tegye meg. Egy nyári délután egy – egy rész azért egy könnyed kikapcsolódást biztosít az a 40 percre. :)

clark - 2012. 05. 22. 12:58

én nagyon megszerettem!sokkal jobban hozott mint a fringe pénteken mégis kaszálták ,simán maradhatott volna!megkedveltem a karaktereket is,eléggé vicces is volt,kivéve az évad/sori zárót.az esetek is érdekesek voltak!nekem 9/10,még simán megnézem párszor.

swallow - 2012. 05. 27. 14:47

Sziasztok, valaki nem ismeri annak a számnak a címét ami az utolsó rész végén hallható?

Llew - 2012. 05. 27. 15:28

Eliza Gilkyson – Is It Like Today

http://www.tunefind.com/show/the-finder

swallow - 2012. 05. 27. 20:42

Llew köszi szépen :)

Eszti - 2012. 06. 03. 16:46

Sziasztok!

A történetet azért lezárták? Most szeretném elkezdeni, de ha nincs normális vége, csak úgy összecsapva abbahagyták, akkor meggondolom :)

köszönöm!

Llew - 2012. 06. 03. 17:26

Valami befejezés féle van, de mivel nem igazán szérializált sorozat, annyira nem kérdés. Ha egyébként érdekel, szerintem simán belevághatsz.

winnie - 2012. 06. 03. 20:15

ahogy llew mondja. egy krimisorozaton nem nagyon lehet mit lezárni:)

Watt666 - 2013. 02. 26. 16:53

Sok agyon unott sorozat van ami már 4-5 évados(minimum),semmi újdonság,semmi kreativitás,nézők száma is csökken,de még húzzák. Ja igen még valami,kapásból tudnék mondani 2-3 mai sorozatot ami nem rég indult nagy jóindulattal is 2/10. De pont ezt a sorozatot hagyják abba a sok gagyi közül…

Dani - 2013. 03. 22. 15:30

AA nagyon gáz hogy csak egy évad a szorozat!!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz