login |

Once Upon A Time: vége a 1. évadnak

2012. 05. 14. 20:58 - Írta: winnie

129 hozzászólás | kategória: 2011/12 finálék, kritika,

Búcsúzott egy nyár erejéig az év legsikeresebb országos újonca – mind nézettségileg az volt, mind pedig a hazai népszerűségét tekintve, elég a 800 hozzászólással bíró kibeszélőt előcitálnom, ergó ősztől szerintem már heti posztokat is fog kapni a Once Upon A Time. Az előző mondatban linkelt pilotkritika és a spoilermentes 1×03-as, 1×07-es és 1×11-es írás nagyjából tartalmazza a véleményemet a sorozatról, ismételni nem akarom magam, hogy miért is olyan érdekes és mi hiányzik belőle, hogy fanfavorit legyen, mert egyelőre még “csak” nagyon átgondolt, ügyes szerkezetű, ötletes és szerethető.

Az 1. rész után többen azon rugóztunk, hogy miképpen lehet a Once Upon A Time-ból sok évadon át futó sorozatot készíteni, hiszen viszonylag le van korlátozva az alapfelütés. Nos, a finálé előtt azt lehetett sejteni, hogy valami Nagy fog történni, ami más irányba fogja taszítani a sorozatot, s bár nem biztos, hogy mindenki ezt várta, de valami Nagy valóban történt. Remélhetőleg a jó kis cliffhanger valódi következményekkel is fog járni, nem törlik el egy legyintéssel.

Más kérdés, hogy hiába a jelentős események, én speciel továbbra sem tudom, hogy fogják alakítani a 2. évadot, de ezért vannak az írók, nem dolgom tudni ezt. Az viszont már az én dolgom lenne, hogy tudjam, miért nem jött be annyira a finálé. Vagyis…, inkább mondom azt, hogy miért jött be sokkal jobban a finálé előtti jó pár rész, mint a záró – az összességében 7/10-es évadnak ez nálam csak 5/10-es zárása, de ahogy olvasom szinte mindenki pozitív véleménnyel van, így felfogom a létezésemet egy hibának a Mátrixban.

Lehet, hogy ha nem tudom, hogy ez az évadzáró, akkor másképpen hat, de valahogy úgy éreztem, hogy az 1×22-nek nem a történetmesélés volt a célja, hanem az, hogy eljussunk az utolsó jelenetig. Akadt pár jelenet mindkét világban, aminek a kifejtését szívesen vettem volna, de a Storybrooke-béli történések is kissé túlzott gyorsasággal pörögtek: ahhoz képest, hogy a mesevilág nélkül csak nagyjából fél műsoridő jut az evilági sztorikra, annyi minden történt (varázslat, meglepetés szereplők, többen meghaltak, szövetségek köttetek, “árulások” történtek, hatalmas felfedezésekre került sor, stb.), hogy ezeknek nem volt igazi hatásuk, mintha csak kipipálták volna őket a cliffhanger fele vezető úton. Ha elhangzott egy fontos mondat vagy történt valami lényeges, vártam, hogy mi fog történni, erre snitt.

Én ennek tudom be, hogy ezúttal, nyilván a kiemelt jelenetektől eltekintve, még érzelmi téren sem volt megfelelően erős a finálé, márpedig az OUAT ebben kiemelkedő szokott lenni. Szerencsére a karakterek hozták magukat és szerintem Emma-ra sem lehetett panasz, akinek a szkepticizmusát érte pár vád, de hát teljesen érthető, hogy abszurditásokban és mesékben nem hisz. Kár, hogy kéne, de legalább a fináléban a kétkedőknek is megmutatta.

Persze gond egy szál sem, “összecsapott” finálé ide vagy oda, a sorozatról nyilván jottányit sem változott a véleményem. Kötelező program, de még mindig kéne valami bele amitől lángoló lelkesedés lobbanna lelkemben. Addig is megmarad a nagyon aranyos státusz és még azt is elnézem, hogy az 1×21 kaszabolásait nem tudtam hova tenni.

Sok mindent láttunk, sok mindent várunk, de kérdésem azért ezer meg egy lenne. Nem egyszerű működésű világ ez, na.

129 hozzászólás Ne habozz!

A. - 2012. 05. 14. 21:06

szigorú vagy, winnie:)

Platschu - 2012. 05. 14. 21:08

Évek óta az első sorozat, amely szó szerint elvarázsolt és egyik ámulatból esek a másikba, hogy mennyire nagyszerű. 1-2 gyengébb rész természetesen itt is volt, de közben voltak látványos fantasy betétek, szerethető karakterek és pörgős cselekmény is. Számomra kötelező sorozattá vált. ;)

Xsz - 2012. 05. 14. 21:08

Amikor mindenki emlékezni kezdett és találkoztak egymással, akkor tisztára olyan érzésem volt, mint a Lost utolsó részében, az emlékezős rész, nagyon feelgood pillanatok voltak. Remek rész, jó kis cliffhanger. Az év legjobb újonca egyértelműen. 8/10

wondorog - 2012. 05. 14. 21:10

Nekem nagyon tetszett, minimum 8/10, jó néhány kérdés azonban bennem maradt:

– egyrészt most kaptunk egy totális rebootot a 2. évadra, és az eddig megismert valós karakterek végleg eltűntek? (magyarul az évadbeli cselekedeteiknek nem volt értelme és célja)
– ugye elvileg a mágia rátört a való világra, ez miképpen változtat a dolgon, és így vajon August meghalt?

Örülök, hogy arra is gondoltak, a mesevilágban, hogy folytatják, úgy tűnik a George király és Evil Queen elleni háború kerül a középpontba, várom már.
A sárkány is egész jól nézett ki, elején féltem a CGI-től, de megoldották. Várom nagyon a folytatást, kb. 3 rész után azonnal felkelés utáni nézős lett (na jó csak GOT) után, nálam legjobb újonc.

julcsi - 2012. 05. 14. 21:14

nekem is simán egy 8/10, nem a finálé volt a legjobb rész, nyilván, de azért jó pár nagyot ütött (lásd: Piroska, hát az valami k.jó volt). én imádom, ahogy felbukkannak össze-vissza mesékből szereplők, pl. a Mad Hatter, bár a Joker-t hiányolom még:)

de összességében tényleg az idei legjobb újonc.

JD - 2012. 05. 14. 21:18

Nálam is a legjobb országos újonc, hétről hétre beszippantott. A finálé nagyon tetszett, pörgős volt, eseménydús, izgalmas és megható egyszerre. Engem most nem zavart, hogy bizonyos dolgokra kevesebb idő volt, az évadzárótól pont ezt a tempót vártam el :)
Ja és külön öröm volt számomra a vadász feltűnése, ott azért egy kicsit elolvadtam :D

zolee - 2012. 05. 14. 21:20

10/10 es számomra mert csak azért is mert idén nem is volt ennél jobb sorozat amit hétről hétre ártam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dentorel - 2012. 05. 14. 21:26

“Amikor mindenki emlékezni kezdett és találkoztak egymással, akkor tisztára olyan érzésem volt, mint a Lost utolsó részében”

Nekem is ugyanez ugrott be!

Mondjuk én az első epizód után kaszáltam a sorozatot, de annyi pozitív hozzászólást olvastam itt, hogy végül ismét belekezdtem. Azt hiszem akkor épp a 17. résznél járt a sorozat. Nem bánom a második esélyt, mert az idei évadból az egyetlen eredeti ötlettel rendelkező valóban lebilincselő sorozat. Még több ilyet!!

symor - 2012. 05. 14. 21:29

Kaszáltam.
Sokáig próbáltam magamra erőszakolni, mert lényegében nagyon ígéretes alapjai vannak, mégis hiányzik belőle minden spontán varázslat. Mindaz, amit mondjuk a Pushing Daisies esetében végig éreztem.

Ebben a sorozatban a varázs, a fordulat csupa sablon, ezerszer látott trükközés, ami megöli a remek eredeti ötletet.

Ráadásul a nagyon eltalált karakterek mellett van két olyan kulcsszereplő akiket be kéne lapátolni egy mézeskalács ház kemencéjébe:

Az egyik Hófehérke Iszonyúan Érdektelen Hercege, az őt játszó színész totál unalmas alakítást nyújt, bosszantóan rebegi a romantikus sorokat, de minden jelenete alatt azt firtatom minek egy ilyen szerepre egy “statiszta”.

A másik a kölök, ahányszor meghallom az olyan mintha egy nedves krétával húznának egy végtelen vonalat közvetlenül a fülem mellett. Ennél idegesítőbb orrhangú kis patkányt rég láttam “aranyos kis srác” szerepben iszkolni egy sorozatban.

Morrison pedig, hát mit ne mondjak elég középszerűen teljesít a “fejvadász/ anyuka/ megváltó” szerepben.

Ezeket pedig szomorúan kell megállapítanom, annak ellenére, hogy Ginnifer Goodwin tündéri, Lana Parrilla egy nagy felfedezés, Robert Carlyle meg egyszerűen remek és minden megjelenésével lopja a showt.

Nem az én sorozatom, egyértelműen, többszöri próbálkozás árán sem. Ha másnak tetszik, szíve rajta, de szerintem ez az év leginkább túlbecsült sorozata.

Pingvinúr - 2012. 05. 14. 21:34

Jó sorozat a hangulata pedig magával ragadó nem is csoda, hogy oly népszerű.

Harlequin - 2012. 05. 14. 21:35

Az évad 8.5/10-es, viszont a finálé az csak egy gyengusz 4.5/10 – ahogy winnie is mondta, kicsit súlytalanná váltak a dolgok, annyi mindent akartak belezsúfolni.

Ám természetesen maradok, nagy kedvenc lett :)

Gwen - 2012. 05. 14. 21:37

Hááát, ez a finálé nekem is csalódás volt inkább, mint húúú, de jó. Nekem kevés volt, nagy rohanás az egész, ide-oda ugrunk, hirtelen minden kipipálva, tényleg én is így éreztem, aztán olyan nesze semmi, fogd meg jól!
Pedig amúgy a sorozat jól belejött…

Cápi - 2012. 05. 14. 21:40

Abszolút a szívemcsücske lett nekem is a sorozat, a végefelé kicsit félretettem, de a dara alatt ugyanúgy beszippantott, mint az elején. Végre tényleg egy eredeti ötlet és nem csak abszolút sablonos karakterekkel, pl. Piroska nálam is egy akkora WTF volt, egyik kedvenc szereplőm lett :D Az elején meg imádtam találgatni ki kicsoda lehet.
Nagyon szépen összeértek a szálak a végére, aki emlékszik, ott ért véget, ahol valahol az első részekben, Hófehérke üvegkoporsójánál indult az egész. És onnan tovább :)
A befejezés néhol tény, kissé összecsapott, legalábbis én így érzem, de ettől függetlenül izgatottan várom mit hoznak ki belőle a 2. évadra.
A főgonosz gondolom mostmár a Királynő helyett Rumpelstiltskin lesz, kérdés, hogy mit művelt a mostani világgal (visszakapja mindenki az erejét ?!) vagy pedig visszajutnak a sajátjukba? Csupa csupa kérdőjel, remélem ütős ötletekkel állnak elő az írok, van még a sorozatban potenciál. Egyrész ugye hogy akkor mi ez az új átok (?) meg azt is folytathatnák, hogy Hófehérkéék a megmentése után hogy építettek birodalmat… Ergó várós! :) Maga az évad nálam 8,5/10.

szendroib - 2012. 05. 14. 21:41

Tetszett nagyon a sorozat, egyedül az zavart, hogy a vége felé kiszámítható lett a kissrácos szál, (SPOILER) előző részben lehetett tudni, hogy ő eszi meg a pitét, az évadzáróban pedig már az elejétől, hogy a főszereplő szeretete fogja feltámasztani. Ellenben a cliffhanger felkészületlenül ért, és nagyon jó ötletnek tartom. Nem tudtam elképzeli, hogy ha megtörik az átok, akkor mennyire lesz érdekes egy meseország beli 2. évad. Ez a csavar viszont nagyon tetszik. 8/10-et megérdemel az évad szerintem.

geryx18 - 2012. 05. 14. 21:43

Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra, most hogy vége a Desperate HW-nak,első helyre lépett a GOT és True Blood mellé :P

Dentorel - 2012. 05. 14. 21:43

“Piroska nálam is egy akkora WTF volt”

Igen, ezt ki is felejtettem. Én mikor néztem majdnem seggre ültem úgy meglepődtem. Nagy húzás volt az tény!

Mondjuk nekem az se esett le sokáig, hogy August maga Pinokkió. De érdekes volt, hogy a fináléra szépen visszaváltozott fabábúvá. Bár nem értem miért, mert ugye az volt a célja, hogy Emma higgyen, és ugye végül hitt.

Timy - 2012. 05. 14. 21:50

Nekem nagyon tetszett a finálé. Csak egy dologra vagyok nagyon kíváncsi:D Flashback-ek a 2. évadban már nem lesznek minden részben?

Naya - 2012. 05. 14. 21:52

ez az egyik nyari daralasom lesz :) szerintem jo lesz/ez

paranoid android - 2012. 05. 14. 22:07

Én inkább mérsékelten elégedett vagyok. Aranyos és ötletes, kicsit hullámzó színvonal, de összességében remek szórakozás. Viszont ahogy winnie-nél, nálam is hiányzik valami, ami a 7/10-es pontszám felé emelné. Talán a naivitása, a gyerekessége (ami csak ritkán zavaró, és természetesen a témából adódóan elkerülhetetlen) tartja ezen a szinten, de az biztos, hogy az igazi high-conceptre vágyó énem sokszor kielégítetlen marad.
A karakterek terén viszont tényleg van pár nagyon jó, akik eljátszására remek színészeket találtak.

Harlequin - 2012. 05. 14. 22:10

Tényleg, el is felejtettem, hogy nekem Pinokkió alteregója szintén felkészületlenül ért, hogy kicsoda is ő :)

emeric - 2012. 05. 14. 22:20

Az évad végig egyenletesen tetszett, egy-két különösen jó résszel. A finálé viszont kicsit felemásra sikerült. Nem is igazán tudom megfogalmazni mi volt vele a gondom… Mert jó volt, de valahogy… Talán azért, mert ez a rész volt a leginkább “mesés”, így, hogy kicsit elrugaszkodtunk a valóságtól a való világban is. Ezért lehetett fura. Ha ez az érzés megmarad a 2. évadban, akkor nem lesz nézős. Eddig kifejezetten szerettem a kontrasztot a mesevilág és a való élet között. Most, hogy a szereplők emlékeznek, és a mágia megjelent, ez az ellentét el fog tűnni. Meglátjuk mi lesz így a sztorival. És vajon már elhagyhatják a várost? Mert, ha igen: Rumpelstiltskin for President!

Nabu - 2012. 05. 14. 22:20

Létezésed nem hiba a mátrixban, a finálé valóban nem volt valami jó szerintem se. Arra amit írtál (hogy a cél eljutni a zárójelenetekig) tökéletes példa, amikor Mr. Gold tök logikátlanul úgy gondolja, hogy varázsol egy rucit Charmingnak, plusz “foglaljuk vissza a birodalmat” kijelentéssel el is van intézve, hogy hogyan lett Snow-ból és Charmingból uralkodó. Ettől függetlenül a sorozat tényleg nagyon szerethető volt és jól átgondolt, sok érzelemmel, én nagyon bírtam és várom jövőre is.

wondorog - 2012. 05. 14. 22:32

“plusz “foglaljuk vissza a birodalmat” kijelentéssel el is van intézve, hogy hogyan lett Snow-ból és Charmingból uralkodó.” szerintem ez inkább a 2. évad meseszálára utalt

Shalafi - 2012. 05. 14. 23:06

Jó kis sorozat lett ez, Rumpelsitskin karakterét és a szinészt olyan szinten találták el hogy ihaj, az a neveté smikor izgatott, imádom!

Spoiler

Mikor bezsélgetett charming a boszival akkor igy előrehajolva mondtam hangosan ugye “ugye nem az ugye nem az”, Erre átváltozik és kitörtem ” Basszus egy Sárkány, mekkora király” Pedig nem szeretem ezeket a lényeket, de jol el lett találva a jelenet!

Spoiler end

Nikki - 2012. 05. 14. 23:14

Összességében én elégedett voltam a fináléval és a sorozattal is. A kritikával is egyet kell értenem, nekem is van egy olyan felemás érzésem, valami még hiányzik; de nálam ez akkor is 8/10 a sorozatra és a fináléra is :)

Anon - 2012. 05. 14. 23:29

Legjobb újonc sorozat :) Hamar heti program lett. Amúgy az is lehet hogy még mindig két világ lesz párhuzamosan, csak most fordítva, a való világ lesz a flashback :D Emma bostoni élete, vagy a városlakók élete Emma érkezése előtt :D Ez mondjuk inkább csak poén, mert nem tudnám így elképzelni, de ki tudja mi lesz.

Szaby - 2012. 05. 14. 23:29

Szerintem azért volt ez az összecsapottság, mert amikor forgatták a részt még nem tudták, hogy kapnak e egy második évadot és a kései berendelés miatt nem akarták, hogy túlzottan félbemaradjon a story ha esetleg el is kaszálják.
Szerintem a legjobb idei sorozat, a második évad meg gondolom arról fog szólni hogyan jussanak vissza a mesevilágba.

dima - 2012. 05. 14. 23:33

Maradok jövőre is, max a nyögvenyelős első részek után csak a finálé előtti nap kezdem el darálni, mint most is tettem volt :)
Az a plusz valaminek a hiánya az ami nem vesz rá h hétről hétre leüljek elé.

winnie - 2012. 05. 14. 23:33

nem hiszem. a második rész után biztosra lehetett venni a 2. évadot, mindvégig a legnézettebb újonc volt, egy percig sem merülhetett fel, hogy nem folytatódik. jelenleg az is elképzelhetetlen, hogy 5 évadig ne jusson el.

Harlequin - 2012. 05. 14. 23:35

@emeric:
“Mert, ha igen: Rumpelstiltskin for President!”
:))))))))))))
Így van :D

Platschu - 2012. 05. 14. 23:41

Új értelmet nyert a “leszállt a lila köd” kifejezés. :D

Llew - 2012. 05. 14. 23:59

Átlagban nagyon jó, magával ragadó mesés évad, néhány kiemelkedő résszel (vadász, Piroska), és gyenge zárással.
A lassú építkezés után egyáltalán nem gondoltam volna, hogy évad végére megtörik az egész átkot.
A rész alapján viszont olyan érzésem van, mintha a készítők sebtében az egész sorozatot akarták volna lezárni, még olyan áron is, hogy beáldoznak eddigi szálakat.
Ott már nagyon húztam a számat, mikor Emma küldetés előtt búcsúzva csak azért sem csókolta homlokon Henryt.
Egész évadban az jött le, hogy Gold jól járt az átokkal, varázslat nélkül uralja a várost, még Reginát is lazán kézben tartja, úgy, hogy a nő azt hiszi ő a főnök. Aztán az utolsó pár részben kiderült, hogy az egész elátkozást hátterében is Rumpi áll, hogy átjöhessen a mágia mentes világba, hogy megtalálja és együtt lehessen a fiával.
Erre most gyorsan előránt egy varázslatot, hogy a nem varász világból is varázs világ legyen, és ugyan ott legyen, mint előtte?
Mert a látottak alapján ez volt a terve végig. Bella, csak egy pillanatra zavarta meg, és hozta vissza az emberségét.
Viszont az almás sütit, meg Henry elalvását nem tervezhette be előre. Ezek tényleg a csekklistás előrehaladásából jönnek csak.
És mi értelem volt elrejteni a sárkányban az italt? Akkor láttam volna értelmét, ha az átoktól kell megvédeni, és csak így hozható át, de nem ez a helyzet, mert a sárkány, sárkány maradt itt is. Hogyan ha nincs varázslat? Akkor már jobb csavar lett volna, hogy a sárkányban elrejti, de Emmának a nőt kell megölnie itt érte. Kicsit sötét lett volna ebben a cukormázas mesében, de legalább érdekes.
Sajnálom, hogy gyakorlatilag az eddigieket lezárták, és most tisztalappal új sztori indul. Most majd Gonosz Boszi, meg ronda Rumpi Storybrookban fog varázsolni, Emma meg kard helyett stukkerral harcol ellenük?

mmonitor - 2012. 05. 15. 00:17

Ez nekem a hét csalódása volt, nyugodtan megelőlegezhetem. Imádtam a pilotot aztán szép lassan eltűnt belőle minden ami izgalmasnak látszott, a befejezés méltón pocsék lett pedig direkt nem tekertem bele hátha..

breakaway - 2012. 05. 15. 00:18

Magasan a legjobb ujonc sorozat, hianyozni is fog nagyon, Robert Carlyle meg egy zseni.

SnowCat - 2012. 05. 15. 07:33

Szerintem zseniális ez a sorozat, úgy érzem, ez pont nekem találták ki. Az évadzárót nem éreztem kapkodósnak, bár az tény, hogy sok minden sűrítettek bele 40 percbe. Rumple-tól oda meg vissza vagyok, ennyire még sohasem rajongtam egy karakterért :D
Nem fogom kibírni a nyarat… :-/ Már most tűkön ülök, és azon agyalok, mi lesz. A finálét teljes katarzisban néztem végig, komolyan, pisszenni sem mertem, és amikor Rumple meglátta Belle-t, azt a jelenetet 5x is visszatekertem :D Kár, hogy nem csókolták meg egymást.

simplyface - 2012. 05. 15. 09:57

SPOILERkedem egy picit, aki nem látta a végét, ne olvasson tovább!
Hm, hm, most mindenki azt várja, persze nem minden ok nélkül, hogy Rumpli lesz a főgonosz és az Ő kezében fog összefutni minden szál. Azért részemről ez nem teljesen egyértelmű. Lásd Regina képét, amikor az ablakon kinézett és meglátta a “lila ködöt” (hatalmas beszólás volt). Szóval, ha belegondolunk meglehet, hogy Rumpli – Belle -lel való kapcsolata sokat fog változtatni a genya kis manó stílusán. Szerintem Regina lesz a hunyó továbbra is, sőt, most hogy a kölköt totál elbukta, most jön igazán a krucifix világ! Nem mellesleg, hülyeség volna ms. Evil Queen -ből bűnbánó lelket csinálni. Nyilván Robert Carlíle simán elvinné a hátán a sorozatot, de akkor is a banya az banya, ennek így volna értelme. Amúgy is, Rumpli mindig is kettős személyiség volt, kár volna egyértelműen gonosszá kihegyezni!

JKJ - 2012. 05. 15. 10:19

Ez tipikusan az a sorozat, amit más szemmel néz, aki már megtalálta élete párját, gyermeke van, ingatag a szülővel a kapcsolata, stb. Magyarul megtapasztalt sok mindent az életből. Én biztosan más szemmel néztem volna mondjuk 5-10 évvel ezelőtt.

Számomra egyébként az év legjobb sorozata, amit nem szabad túlelemezni, vagy akkor azt rizikózza az ember, hogy elveszti szem elől a mese varázsát.

Nina - 2012. 05. 15. 12:54

A sorozat alapötelte az egyik legzseniálisabb az idei palettán. Más kérdés a megvalósítás. Nekem úgy tűnt, kidolgozatlan finoman szólva a storyline, ami persze nyilván nem igaz; túl sok volt a kvázi töltetél-epizód, túl sokat tököltek Emma meggyőzésén, illetve inkább nem elég hatékonyan.
Mentségükre legyen mondva, hogy a finálé és az előtte lévő két-három rész már javuló tendenciát mutatott, és Robert Carlyle miatt tutibittttos, hogy nem kaszálom el… megamúgysem ;)) Nem a legjobb sorozat azok közül, amiket követek, de szívesen nézem. És valamiért imádom Jen Morrisont…

Gigi - 2012. 05. 15. 15:50

Szeretem ezt a sorozatot, és tetszett a finálé is, egészen az utolsó pár percéig. Azaz odáig, hogy Emma megtörte az átkot. Egyszerűen túl hirtelen történt minden, hogy mindenki emlékezni kezdett, és bár az a rész is megindító volt, kicsit sajnáltam az eddig felépített szálakat, amit ilyen hirtelenséggel rendeztek le.
Itt azt a vélemény vallom, hogy a kevesebb bizony több lett volna, elég, ha csak a finálé végén kezd el hinni Emma, és csak a 2. évad végén megtörni az átkot. Így nem tudom, annyira nem jött be a lezárás. Persze gyönyörű volt, és megindító a maga módján, de emiatt csalódtam is benne.

Sherlock20 - 2012. 05. 15. 16:09

Hát, ha 8/10 az évad, a finálé egy 6.5-7/10-et érdemel. Nem e leggyengébb, de messze nem is a legjobb rész volt. Kicsit nekem is túlzsúfoltnak tűnt, ezt a részt kettészedve szerintem jobb lett volna megvalósítani, jobban kibontva a szálakat. Kiskölyök miatt nem paráztam, amennyire várható volt, hogy Emma helyett ő kajálja be, az is várható volt hogy nem hal meg tőle. Lana Parilla meg fantasztikusan lubickol a szerepében, öröm nézni. :)
Álmomba se gondoltam volna, hogy az évad végén megtörik az átok, főleg úgy, hogy Emma csak most lett “hívő”. Végén viszont a jött a lila füst, éljen a mágia.
Az az ördögi mosoly a végén… Megnyugodtam, nem fulladt ki a sorozat egy évad után, remélem a 2. évad tartja ezt a szintet az új cuccal a középpontban.

Neoprimitiv - 2012. 05. 15. 16:11

Na, normálisan megnéztem végre. Vegyes érzelmeim vannak, csakúgy, mint az évad egészével. Kivételesen inkább a negatív dolgokkal kezdem.

Sajnos nálam bármilyen sorozat nézhetőségét erősen lerontja, ha a színészek nem tudnak megnyerni itt pedig sajnos a David-Henry-Emma trió végig emészthetetlen maradt. MM is csak egy hajszálnyival volt beljebb, sajnos Ginnifer Goodwin bár beleillik a klasszikus Walt Disney Hófehérke képbe, nekem hősszerelemként nem működik. Ez végtelenül szubjektív, tudom, semmi köze egyikük tehetségéhez sem, de ez van. Ez aztán végigkísérte az évadot nálam és tartok tőle, hogy fogja a következőket is.

A másik negatívum a fináléban volt, valóban ez a gyorsvonati tempó, amivel mindent kipipáltak elvette a feszültséget az egyes pillanatokból. Kár érte, egy dupla részt azt hiszem megért volna.

Viszont. Az, hogy a hatból négy nem tetsző főszereplővel is maradtam a sorozatnál, a számomra mindennél többet mond. Ötletes volt, érdekes, a hibáival együtt is szerethető. A Sherlock-hoz tudnám hasonlítani, amelyik szintén olyan sztorikat dolgoz fel, amelyeket mindenki ismer, mégis meg tud lepni, ez a sorozat is ezt hozta. Bármelyik történetet harangozták be, mindig vártam, hogy milyen csavar lesz benne és általában nem is csalódtam.

Robert Carlyle és Lana Parilla miatt már magában érdemes nézni a sorozatot. Az előbbi nagyobb élmény volt, az utóbbi nagyobb meglepetés. A második vonal már nem volt ilyen erős, de azért ott is voltak nagyon jó alakítások.

Biztosan azért is vagyok megengedőbb és elnézőbb a finálé (és az évad) hibáival, mert nekem nagyon nagy pozitívum, hogy a készítők mernek tovább lépni. Lehet, hogy rosszul fog elsülni, de a Castle után, ahol négy évad nem volt elég arra, hogy egyetlen nyomorult gyilkosságot (ami ráadásul már a kutyát nem érdekli) végre lezárjanak és egy egész évadból elég volt az első és az utolsó részt megnézni ahhoz, hogy semmiről se maradj le, ez hatalmas pozitívum. Nem agyalok azon, milyen szabályok fognak a következő évadban megváltozni, kire hogyan hat majd az új helyzet, de nagyon kíváncsi vagyok rá, biztosan nézni fogom.

simplyface - 2012. 05. 15. 16:34

Váá, szarvashiba: Robert Carlyle – helyesen! Bocsánat! Köszi, hogy “rámsms-tél” Vityek!!! :-))

cyborgwings - 2012. 05. 15. 17:00

ma nincs kedvem hosszasan szófosni arról, miért is nagy kedvencem a sorozat, de tényleg nagyon tetszik a kezdetektől. a finálé is bejött, bár én is megálltam volna annál a pontnál, hogy emma emlékezik, a többit meg átvittem volna az évadnyitóba. de ha tudnak ennél is jobbat kezdésnek a következő szezonra, hát nem bánom.

két hozzáfűznivalóm még: carlyle egy zseni, parillát pedig nézzétek meg a swingtownban is – nagyon hangulatos kis sorozat, nem tudok eleget kampányolni mellette.

winnie - 2012. 05. 15. 17:46

OFF: swingtown! swingtown! swingtown! swingtown! (mindent elmond a színlszekről az, hogy szinte mindegyiknek van most saját sorozata (smash, firm, cougar town, secret circle, gcb) – és a készítőnek is, ő a revenge-et csinálta)

cyborgwings - 2012. 05. 15. 18:12

off

te! mit gondolkodtam, hogy vajon ki játszik a tsc-ben. :D pedig a téli újranézés alkalmával rácsodálkoztam a kiscsajra, hogy nahát…!

Ilovecooking - 2012. 05. 15. 18:16

Szerintem Robert Carlyle aka Rumpi karaktere a legfontosabb, a katalizátor az egész sorozatban, nélküle nem sok sz.rt érne (az új kedvenc színészem BTW:), elég ha arra gondolok hogy pl. a “krályi párnál” érdektelenebb karaktereket szándékosan sem ötölhettek volna ki, de ez lehet, csak az én defektem. És ha igaz az, amit a sorozatkészítők nyilatkoztak, h Rumpi szerepét Carlyle-nak írták, ez így az első évad végén úgy hangzik, mintha azt mondanák, h neki írták az egész sorozatot.

winnie - 2012. 05. 15. 18:20

szerintem nélküle is ugyanolyan jó lenne – abszolút nem érzem, hogy egy személyen függne a sorozat. (a királyi pár is bőven szerethető, lehet nekik szurkolni, de ott mondjuk érthető, hogy ha valaki nem érdeklődik. de addig jó nekem, míg nem érzem én is így, hogy sz.rt se érne gold nélkül. biztos, hogy azonnal kaszálnám:)

Ilovecooking - 2012. 05. 15. 18:32

Persze ki hogy látja, ezen kár vitázni, de azt azért kicsit erősnek érzem, hogy nélküle is ugyanolyan jó lenne, lehet, h ok lenne, de elég ha csak arra gondolunk, hogy szinte minden karakter történetében fontos szerepet játszott, amolyan görbe tükörként szolgált (pl Cinderella) és alapvetően meghatározta a sztori irányát. I rest my case.

Dreamy - 2012. 05. 15. 18:44

19 éves fiú vagyok és egyszerűen beleszerettem a Once upon a time-ba, már az első rész alatt. :D Igaz, mostanában szinte divat lett feldolgozni a meséket, de ez a sorozat más… tényleg szinte isteni sugallat volt, pont ez kellett nekem, hogy higgyek újra :)

Nagyon tetszik, hogy a karakterek nem feketék-fehérek, hanem VALÓDIAK. És az, hogy sokkal több van, mint gondolnánk azok mögött a mesék mögött amiket gyerekkorunk óta ismerünk…
A valóságban élő bonyolult, árnyalt személyek (Mary Margaret, David, Regina, stb.) mögött ott vannak a mesebeli tiszta ideák, erkölcsök. Imdb-n olvastam egy hozzászólást amiben valaki leszólta a sorozatot, hogy erkölcstelenségre buzdítja a gyerekeket a MM és David közti viszonnyal, de aki ezt mondja, az pont nem érti, mit is akarhattak a készítők. Ugyebár az átok miatt sokkal sebezhetőbbek, néha azt sem tudják mit csinálnak (főleg David), de pont ettől lesznek emberiek, ettől olyan szívhez szóló. Mint ahogy a mi eszméink is lehet, hogy tiszták, igazak, de a cselekedeteink már sajnos nem biztos, hogy ezt tükrözik is.

Engem megfogott a sorozat nagyon, örömmel fogadtam, hogy a fináléban Emma megtörte az átkot, tényleg bátor volt a készítőktől, nem tudom meddig bírtuk volna nézni és ” áááá hidd már el, hidd már el^^!!! “. Abban egyet értek, hogy lehetett volna két részes, de csak azért mert szívesen néztem volna még egy epizódot, remélem a következő évad 44 részes lesz xD
Regina karakterét pedig egyszerűen imádom :) “Evil isn’t born dearie… it’s made.” Lana Parrilla hihetetlenül jól alakít, tényleg nem lehet eldönteni mikor színészkedik a szerepén belül is, például mikor megöleli Snow-t és együtt sírnak annak apjának halála után.
ó igen, és hogy nekünk kell kitalálni dolgokat és fejben összerakni a történetet! Izgi:)
Kíváncsi leszek mi lesz a második évadban.
“The final battle will begin!”

Gerdina - 2012. 05. 15. 21:10

A negatív vélemények pár karakterről azt juttatták eszembe, hogy nekem ez az egyetlen sorozat ahol mindenkit szeretek. Senki nem irritál, senkinél nem érzem, hogy túl sokat szerepel…persze van, aki kevésbé szimpi és vannak abszolút kedvencek de valamilyen szinten minden karaktert “élvezek”. A gyerekszereplőket minden sorozatban/filmben utálom és itt még azt sem. Talán ezért is annyira jó érzés ezt a sorozatot néznem minden hibája ellenére.

Benjy - 2012. 05. 15. 21:12

Nálam évad 7/10, zárórész 6/10 környékén.Én is éreztem, hogy nagyon kapkodnak, és valahol anyáztam is, de az összkép pozitív.Számomra a cliff nem volt igazán cliff, inkább megmutatták, hogy milyen irányt akarnak felvenni következő évadra.Lényeg, hogy PoI mellett egyik legnézősebb újonc lett, és nem kérdéses, hogy szeptemberben ott leszek kezdésnél.

Plusz kiemelném, hogy mesevilágban ordít néhol, hogy ez 100% CGI, ami néha rettentően zavaró.Tudom, hogy nem engedi a budget a jobb díszletet, de lehetnének kissé igényesebbek.A dragonfight is ezért volt kissé komikus, na meg persze a vicces halálától.

col1l - 2012. 05. 15. 23:25

Üdv mindenkinek

Ha 5 perccel hamarabb vége lett volna egy csodalatos (ez azért kicsit túlzás, mert szükségét éreztem volna valami csattanósabb “happy end”nek) 1 évados sorozat lett volna. Az elvárásomat.. vagyis félelmeimet már kifejetettem a “Upfronts – FOX: 2 dráma, 3 komédia” poszt kommentjében.
sajnos most sem élhetem át azt az élményt, amint boldog és elégedett mosollyal az arcomon konstatálom a “Not To Be Continued” kiírást egy évadzáró epizód végén. (e helyett marad a “happy And” )
De
Csodálatos volt amikor Mr Gold szemében megjelenik egy könnycsepp (35perc 53 másodp. (LOL verzio)), ezt nevezem én színészi teljesítménynek (és remélem senki sem próbál sáros lábban belerondítani az így sem hamvasnak mondható lelkivilágomba azzal, hogy bebizonyítja a CGI munkát a jelenetben).

Ilovecooking - 2012. 05. 15. 23:56

Az bizony nem CGI, hanem egy vérbeli színész;)

Lemoni - 2012. 05. 16. 00:07

Imádtam a sorit az első pillanattól……… az utolsó előtti részig. Mert nekem nagy csalódás a finálé, egy érzelgős giccsparádé, tele klisékkel, a sárkánnyal való harc képi kivitelezése meg no comment. :((( Ettől függetlenül csak a szépre emlékezem és biztos néző leszek az új évadban is. És Kristin Bauer van Straten rövid felbukkanása az utolsó részben megint eszembe juttatta, hamarosan TB, jee! :)

i1988 - 2012. 05. 16. 00:41

A sorozat 8,5/10. A finálé… 4/10 az utolsó 2 percet leszámítva, nem volt méltó a sorozathoz.

3:23 perc telt el a részből és máris megoldódott minden hit körüli kérdés…
Összecsapott volt, és nem tetszett az se igazából, hogy hogy tört meg az átok (erre van egy számomra jobb verzió is, ami nekem jobban bejött volna).
Viszont az utolsó percek és a Queen mosolya:D kemény volt. Számomra rohadt jó lezárása volt az évadnak és csak dörzsölöm a tenyerem mi jöhet a következő évadban, tudva a mostani állapotokat Storybrooke-ban:D.

owlman - 2012. 05. 16. 10:37

Kérdés (SPOILERES, bár nem értem miért olvasna bárki 1. évad megnézése nélkül 1. évad kritikát)

Ha jól emlékszem Rumpelstiltskin azért alkotta meg az átkot,
mert a FIA beteg lett a mágiától és átkerült egy mágiamentes világba (Föld) és ő először nem ment vele, mert nem akart lemondani a hatalmáról, de aztán mégis utána akart menni.

Ha most visszahozta a mágiát, akkor sose találkozhat a fiával.
Vagy August átverése miatt (amikor azt hazudta, hogy Rumpelstiltski fia) feladta a reményt, hogy megtalálja fiát?

Söge#42 - 2012. 05. 16. 12:20

@owlman: szerintem ez nagyon is illik Rumpelstiltskin gondolkodásmódjához. Először a mágiát választotta a fia helyett. Aztán elintézte, hogy kövesse őt ebbe a dimenzióba, így adott a lehetőség, hogy rátaláljon. Ugyanakkor túlságosan is ragaszkodik a mágiához, hogy ne használjon ki egy ilyen lehetőséget. Rumpelstiltskin már az előző világban is egyszerre akart apa és varázsló lenni, és most is ugyanez a helyzet.

jersey - 2012. 05. 16. 17:02

Nekem tetszett a finálé, mégha kicsit összecsapott is volt. Nem tudom mi volt a nagyobb meglepetés, két percre újra látni Huntsmant, vagy Pam-et a True Bloodból sárkánnyá változni :D

viky - 2012. 05. 16. 17:46

Kétségtelenül az év legjobb újonca számomra is, még akkor is, ha a finálét kicsit túlpörgették.
Emmán kívül minden karaktert nagyon megkedveltem, annyira fog nekem hiányozni a sorozat :(
Én azért kíváncsi vagyok Emma és a szülei közötti jelenetekre most, hogy már tudják, ki kicsoda, hiszen kb egykorúak :)

winnie - 2012. 05. 16. 17:56

ez volt az egyik dolog, amit sajnáltam. hogy annyira erős és érzelmes jelenet lehetett volna, ahogy snow meglátja a gyerekét.

Gwen - 2012. 05. 16. 19:17

Érdekes, hogy anno, abból a világból ide átkerültek az átokkal, de most itt ragadtak, nem kerültek vissza. Lehet, hogy valami még nem oké?

Neoprimitiv - 2012. 05. 16. 19:31

@owlman: úgy emlékszem nem lett beteg a fia, az ő visszaváltozásához kellett volna neki átkerülnie a mágia nélküli világba (ahová persze a fia vele tartott volna). Csak aztán ő az utolsó pillanatban meggondolta magát. Ez érdekes kérdés lesz, hiszen elvileg (vagy legalább is a forgatókönyv sugallata szerint) a fia itt van valahol, találkozhatnak, viszont ő közben – vélhetően – megint az a Rumpelstiltskin lesz, akit meg akart változtatni.

Az biztos, hogy vagy az átkot sikerült csak részben feloldani és ezért maradt itt mindenki, vagy volt még egy része az átoknak, amiről eddig nem volt szó. Vagy azért, mert senki nem tudott róla, vagy azért mert EQ és Rumpli szokás szerint még túl akart járni a másik eszén.

superpityu - 2012. 05. 16. 21:39

vicces volt h Belle végigment a fél városon a kórházi cuccban miközben rumpihoz sietett, és senkinek sem tűnt fel. annak viszont örülök h Jefferson és Belle is fontos volt a fináléban.
Összességében a finálé kicsit ugyan összecsapott volt, de nem tudtam nem szeretni.
Maga a sorozat pedig az évad meglepetése lett.

winnie - 2012. 05. 16. 22:37

“annak viszont örülök h Jefferson és Belle is fontos volt a fináléban.”

ilyenkor egyébként eszembe jut, hogy mi lehetett az eredeti terv, mert ugye nem tervezték, hogy jefferson szerepel többet az évadban. de látszik, hogy milyen rugalmasan át tudják írni a sztorit másmilyenre, anélkül, hogy ne tűnne úgy, mintha ez lett volna az eredeti elképzelés.

oxigen - 2012. 05. 17. 00:51

Jajj de gyorsan végigpörgették a részt… Nagyon gyorsan, túl gyorsan.
Vagy a korábbi részekre kellett volna többet (pl. az előzőt zárhatták volna a mostani rész első pár percével, addig hogy Emma megfogja a könyvet és TÁDÁÁÁÁ) vagy ezt kellett volna hosszabbra húzni.

Ezt leszámítva imádnivaló pillanatok tömkelege, Rumple valami istenkirály, nameg Lana Parilla mosolya a végén :D

“Imdb-n olvastam egy hozzászólást amiben valaki leszólta a sorozatot, hogy erkölcstelenségre buzdítja a gyerekeket a MM és David közti viszonnyal”

LOOOOL
Biztos valami “aggódó szülő” volt…

Hor1 - 2012. 05. 17. 03:24

Jhajj, a sárkányos jelenet valami borzalom volt, azért az átok megtörésekor vigyorogtam mint a vadalma. :)
Emilie de Ravin ugye marad?

SnowCat - 2012. 05. 17. 07:03

Emilie de Ravin marad :))) Imádom ezt sorozatot, én megadom neki a max, 10/10 pontot! ^^

winnie - 2012. 05. 17. 07:24

“Emilie de Ravin ugye marad?”

erről egyelőre nincs szó. előfordulhat. de, hogy mennyi ideig, nem tudni.

superpityu - 2012. 05. 17. 09:13

Emilie de Ravin maradására most gondolom h kicsit több az esély, mivel nem rendelték be a pilotját.

egyébként érdekes ha marad a helyszín storybrook, gondolom nem változnak vissza a karakterek, mármint úgy értem h nem lesznek tündérek, tücskök… bár elég durva lenne ha piroska rászabadulna a városra.

Lora - 2012. 05. 17. 12:44

szerintetek most, hogy megtört átok, megmaradnak a valóságbeli meg a mesevilági emlékek is?

Sasha86 - 2012. 05. 17. 15:29

“elég durva lenne, ha piroska rászabadulna a városra”, ezen nagyon nevettem, de igaz.
Tegnap végre megnéztem az epic finalet, nekem nagyon tetszett, nem ugrott feljebb a szint, de nem is esett, ami jelenleg is elég magas, szóval az alap az, hogy ez egy elég jól sikerült évad volt. A két nagy jelenet egyértelműen az átok megtörése (mi magyarok kezdhetjük átértékelni a true love’s kiss fogalmát), illetve snow és charming, újra egymásra találása (az, hogy bűbájos nem egy név emberek, remélem a szinkron nem fogja majd ezt tulajdonnévként használni, mert akkor lefordulok a székről a nevetéstől), bár itt csatlakoznék az előttem szólókhoz, hiányoltam az emmával való találkozásukat. És igen, elkelt volna a dupla évadzáró a látottak fényében, mivel a készítők elég sok mindent el akartak még nekünk mesélni, de ez legyen a legkevesebb gond, így legalább láthatjuk, van ötlet a második évadra. Rumpelstinskin továbbra is zseniális színészileg és karakterileg is, Anna Parilla szintén, ismét új színeket hozott a karakterben, de most még Jennifer Morrison is kiemelkedett különösen az ominózus Henry-s jelenetnél, lemértem, több mint 2 perc tömény arcjáték, mindig ott dől el, jó-e a színész. Jelentem, nálam átment, szimpatikusabb is lett.
Kicsit furcsa valóban, hogy egy varázs nélküli világban csak úgy ott lapul a föld alatt egy sárkány, és senkinek fel sem tűnik, habár újabb rész témája lehet, hogy ez a boszi hogy is húzta föl úgy reginát, hogy végül sárkánnyá változtatta, mert gondolom így történt. Két karakter visszatérése nagyon megmelengette a szívem, az egyik a vadászé (örülnék, ha flashbackekkel még újra láthatnánk) és persze Belle, aki a látottak fényében még többet fog szerepelni és ez jó. Részemről azért volt jó Emma hívővé válása és az átok megtörése, mert annyira kézenfekvő volt mindkettő, hogy nem is gondoltam rá, így meglepett.
A második évad tehát hoz egy varázslatos storybrookot ( a regefalva továbbra sem megy sorry), na ez érdekes, de nem annyira tetszik, mert így felborul az egyensúly, nekem tetszett, hogy van egy varázsvilágunk és egy valós, de hátha megoldják ezt is, mondjuk titokban marad a dolog vagy ilyesmi, de kíváncsi leszek, mi lesz a lila köd után, és megmaradnak-e a szereplők emlékei (inkább ne, az izgisebb).
Kedvenc kalaposom megint volt, már jó a rész ugye, bár nem tudtuk meg, honnan tudott belleről, nem is baj, mert ez a kavargatása tetszik nekem, bár még több önbizalmat elbírna a srác. Pinokkió meg nagyon érdekes volt (bár kevés), ahogy átalakult, de szerintem nem halt meg, hisz jön a mágia, így bármi megtörténhet, meg ő sem tudott így az apjával találkozni, akárcsak Emma. Ja igen, pluszpont, hogy Emmát nem erőltették hozzá senkihez a vadász után, a második évadban el tudnék képzelni egy kalapos “badass”, pinokkió “jófiú” és emma szerelmi háromszöget, de ez persze csak ötlet.
Írtátok előttem többen, hogy zavaró a technika “nem értek hozzá CGI” vagy mi, nekem kifejezetten tetszenek így a a palotás jelenetek, mert még mesésebbek.
A második évad gondolom a mesevilágban főként a birodalom visszaszerzéséről szól majd meg a további mesefigurákról, így talán még több lehet a harc, és ha jól csinálják, jelenleg nálam nem kizárt a második utáni (jó pár) évad sem, hisz mese van még bőven, mi pedig imádjuk.
A vége meg zseniális volt, ahogy Regina mosolygott az ablakban, fel is kiáltottam, hogy megint nyert ez a bitch, ugyanakkor örültem is neki, mert még szimpibb a boszi, ha nyeregben van, ejjjj, igen nagy fight-ok várhatók itt még regina-rumpi szálon.
Szóval nekem bejött, a finálé 10/9, a sori 10/9,5, mert eredeti volt az alapötlet, mindezt jóval felülmúlta a kivitelezés, és az évad igen erős szintet tartott végig. Köszönjük az élményt, várjuk a folytatást!

söge#42 - 2012. 05. 17. 16:41

@Sasha86: a Shrek talán precedens prince Charming szinkronjára, ott Szőke herceg lett, végig Szőkének is hívták…

winnie - 2012. 05. 17. 17:24

ott még poén is volt, de ilyenben hiba lenne. simán hercegezni is lehet, ha kell.

egyébként a 2. évadban ki fog derülni a neve:) nem tudom, hogy ettől ki indul be, de hír.

Sasha86 - 2012. 05. 17. 18:16

söge#42: Nekem is a Shrek ugrott be, bár az inkább vígjáték volt, mégis ötletesebb, mint a bűbájos jesszus! A herceg tényleg jó, nem kell ezt túlparázni, mi úgyis tudjuk, hogy ki ő.

Rannak - 2012. 05. 17. 18:37

Pontosan ki is maga a sárkány ember alakban?

Rannak - 2012. 05. 17. 18:51

Jaj, visszakerestem, teljesen elfelejtettem, hogy Charming az elején egy boszival harcolt, és nem végig egy sárkánnyal.

ann86 - 2012. 05. 17. 20:37

Egyetértek a kritikával.
Maguk a történések átlagban tetszettek az évadzáróban, de az nem, hogy milyen gyorsan lezavartak mindent, nem volt időm meghatódni, örülni, átérezni, stb, csak néztem, hogy jó, ez is megvan, az is megtörtént… Emma hívővé válása és harca a sárkánnyal valahogy nem volt nekem hiteles; sokáig tartott neki eljutni idáig, most meg hirtelen teszi is a dolgát a mesevilágban. De majd újra megnézem a részt, lehet, hogy változik a véleményem. :)
Emellett viszont Rumpli és Belle egymásra találását annyira vártam, számomra több időt, küzdelmet érdemeltek volna, bár Carlyle így is kihozta belőle a maximumot.
A színészeket amúgy szeretem, mindegyikük nagyon jó. :)
Az viszont le se esett a kommentek olvasásáig, hogy Charming, Snow és Emma közös nagyjelenete eddig elmaradt. De jobb is, azt talán rendesen ki tudják majd bontani a következő évadban.

simplyface - 2012. 05. 17. 21:01

Apropó, nem tud valaki infót, melyik magyar tvcsati vette meg az OUaT -ot?

winnie - 2012. 05. 17. 21:16

az rtl van szerződésben a disney-vel, vagyis az abc studios-szal, így ők. persze ettől valami kábeles is beszerezhette második sugárzásra.

Cathy07 - 2012. 05. 17. 21:36

Nade tudjuk, hogy James, nem?

winnie - 2012. 05. 17. 21:39

én csak automatikusan írom, amit olvastam:) közben nem gondolkodom, most meg nem találom a forrást, amire mutogathatok, ha hülyeséget beszélek. valóban. de ez a valódi is? vagy csak a hercegi. (ilyesmire nem emlékszem, minden összefolyik.)

winnie - 2012. 05. 17. 21:41

megvan: “As Josh Dallas reminded us in our Q&A, we still don’t know Charming’s real name, but co-creator Adam Horowitz says it will definitely be revealed in Season 2. P”

Cathy07 - 2012. 05. 17. 21:44

Jaja, akkor lehet birkaterelgetésnél még más volt a neve… De kicsit sok neve lesz akkor már, David, Charming, James és a real néve…

Gerdina - 2012. 05. 18. 07:28

Igen. Amikor azt mondta, hogy James a neve, épp a testvérének adta ki magát. A testvér volt James, őt még mindig nem tudjuk.

Dark Archon - 2012. 05. 18. 10:19

Szerintem remek finálé lett, végre nem húzták tovább Emma hitét, nem kell tovább a Herceg és Hó sírós fejüket nézni (ez a hol összejövök, hol nem, hol megsértődök hol nem, de végül valami miatt sosem jönnek össze, ez pl. a Castle-ben már rohadt unalmas), jól felépített, kerek történet lett az első évad, amit lehet folytatni, de így is kerek egészet alkot. Remekül összekapcsolták a mesevilág 1. részét a záró résszel, maga az ötlet, hogy időben visszafelé haladva ismerjük meg az ottani sztorit, szintén mesteri húzás. Bár minden sorozat ilyen finálét kapna legalább, nem olyan semmilyen, nézőt semmibe vevő szart, mint pl. az Alcatraz vagy a legnagyobb szívfájdalmam, a Sliders.

Mr. Gold szerepe és persze a színész remek, a királynőt játszó színésznő is telitalálat. Tulajdonképpen e kettő a legérdekesebb karakter, noha a Piroskás rész ütött a legjobban.

Gyöngy - 2012. 05. 19. 22:39

Most jutottam a végére és csak nyáladzó jelzőket tudnék használni…lehet hogy vannak benne meg kiforratlan dolgok, vagy logikai bukták, de sokszor annyira jól nyúlnak az eredeti történetekhez, hogy fikarcnyit sem bánom. Mese habbal:)és ennek megfelelően be is rántja szerintem azt aki erre van kihegyezve.Jó hogy lesz folytatás!

Llew - 2012. 05. 20. 09:44

Kíváncsi leszek a flashbackek maradnak-e, mert jelenleg nem nagyon látom értelmüket a továbbiakban. Eddig szépen kibontották bennük a karakterek valódi énjét, elmesélték a mesevilágbeli múltat, mellette meg történtek a valós idejű dolgok. Most viszont már ismerjük őket, az egymáshoz való viszonyaikat, simán nézhetjük majd a jelent, ahogy harcolnak Rumpival és a Boszival.

winnie - 2012. 05. 20. 09:49

jó kérdés. nincs ötletem a hogyanra, de én nem tudom elképzelni, hogy ne maradnának, mert a sorozatnak a folyamatosan bővülő univerzum is egy varázsa volt és, ha ennyi lenne, akkor a többiekről nem tudnánk meg semmit. bár nem tudom, hogy merre, de szerintem a megismert mesekarakterek sztorijait bővítgetni fogják és, ami fontosabb, behoznak újakat. ez utóbbi miatt gondolom, hogy lesznek. főleg, hogy akadnak olyan storybrooke-karakterek, akikről még mindig nem tudjuk, hogy mi a helyzet velük:)

Gwen - 2012. 05. 20. 10:00

Mivel itt maradtak Storybrookba, simán beleférnek még a flashback-ek, folytatódhat a mese-történet, és a mi világunkban lévő is.

kkk - 2012. 05. 20. 11:10

sztem is egy naaagyon király sorozat :D egyértelműen az idei éve legjobb újonca :D alig várom a 2. évadot :PP

Gerdina - 2012. 05. 20. 13:37

Szerintem mindenképpen lesznek még Snow White/Charming flashbackek arról, hogyan foglalták vissza a királyságot a királynőtől.

Platschu - 2012. 05. 20. 14:50

Szerintem Mr. Gold nem kalkulálta bele a varázslatba, hogy nem csak az övé, hanem Regina mellett mindenki más varázsképessége is visszatér, tehát a tündéreké is. Ebből kifolyólag lehet a város is két táborra fog szakadni, most hogy az emlékeiket visszakapták, hiszen így lenne logikus, hogy marad a jók vs. rosszak felállás.

De ez hogy valósulhat meg? Lövészárkot csak nem húzhatnak a főutcában és Harry Potter módjára lövöldöznek varázslatokat? Megpróbálnak majd a rosszak kitörni? Azt is kétlem, hiszen az átok városban tartó ereje valószínűleg továbbra is keretet ad a történetnek.

Annyi bizonyos, hogy Regina túl sok ember életét keserítette meg, így ő örülhet, ha nem lincselik meg. A sok egymásra találó pár és család így is úgy is undorral fogja elfogni Őfelségét. :)

A történet egyik fordulópontja lehet a Kalapos is, hiszen mostantól vele együtt egy embert mindig elvihet valahová. Így akár lehet kimenekíti a lányát, de aztán szépen egyesével “visszaviszi” a mesevilágba a szereplőket, bár nem tűnik ő ehhez túlságosan önfeláldozó léleknek. :D Vagy Mr. Gold és Regina megpróbálja megint valahogy sakkban tartani, hogy ne mesterkedjen semmiben sem.

Esetleg bemesélhetnék, hogy a Földön is volt korábban mágia (ld. dzsinn, Merlin), de aztán valamiért ez semleges övezet lett. :D

Vagy akár maga a Szívkirálynő is ellátogathatna ide a seregével…

Szóval ötleteim lennének a 2. évadra, de majd meglátjuk, hogy mit találnak ki az írók és hogy lehet ezt majd mindig össze is kapcsolni a jelennel. Harc a városért, harc a királyságért flashback?

winnie - 2012. 05. 20. 14:55

vagy éppen tabula rasa, eltörölnek mindent:) (a kalapossal nem hiszem, hogy érdemes számolni, mint fontos szereplővel, főleg, hogy eredetileg sem tervezték fontosnak.)

Platschu - 2012. 05. 20. 15:38

Csak eljátszottam a gondolattal, hogy milyen idősíkban lehet még folytatni a sorozatot. A LOST után az ember elvárna egy mesevilág előretekintést, városi múltat stb. :D

Sasha86 - 2012. 05. 20. 20:52

winnie: Neeeeeeee, a kalapost neeeeeeee!!!! Maradnia kell, hát nagyon erős karakter!!!! Kell Reginának egy szárnysegéd, aki rendesen kavargat nem úgy, mint a szerelmes mr. Glas, ő szegény mintha nem is lett volna, most így visszagondolva szerettem a bemutatkozó, önálló részét, de ginnyként lehetett volna erősebb is. Na hátha!

winnie - 2012. 05. 20. 20:55

én is nagyon bízok benne, hogy fognak számolni vele, ezt szeretném. remélem jó híreket kapunk majd nyáron.

Sasha86 - 2012. 05. 20. 22:08

Reméljük, reméljük!

winnie - 2012. 05. 20. 23:18

egy jennifer morrison videóinterjú: http://veja.abril.com.br/blog/temporadas/entrevistas/video-jennifer-morrison-fala-sobre-once-upon-a-time/

amiben elmondja, hogy a 2. évadban emma is kap romantikus szálat.

Sasha86 - 2012. 05. 21. 00:29

ÉN TUDTAM, ÉN TUDTAM!
Továbbra is támogatnám a kalapos “badass” és pinokkió “jófiú” szerelmi háromszöget! De csak akkor, ha nem lép fel a TVD szindróma! :)

Platschu - 2012. 05. 21. 00:55

Már az első évadban is volt neki. Vadász, Pinnokió… :)

Russel - 2012. 05. 21. 16:35

Kedves community, hadd self-promózzam magam egy fan OUAT-főcímmel: http://fav.me/d50opd7

Még nem kommenteltem ide, de december óta követem a fórumozást a pilotnál, és titokban tagnak éreztem magam :)

Sasha86 - 2012. 05. 21. 20:11

Platschu: végülis igaz, de én kicsit egyértelműbb jeleneteket várnék….. Persze ez már csak szőrszálhasogatás, a 99 százalék utáni problémák, mert már most hiányolom a show-t.
Apropó, olvastátok, hogy egyik nagy hazai csatorna sem vette meg a sorit nyárra? Kérdezem én miért? Ja persze, mert a dél amerikai szappanok meg az ötszáz-féle ismétlés költségtakarékosabb, pedig az esti krimiktől ez a sorozat azért hoz némi újdonságot, nem ugyanaz a célközönsége, mint mondjuk egy criminal minds-nak vagy mittomén castle-nek…. Nem értem.

Platschu - 2012. 05. 21. 23:04

Winnie azt mondta, hogy az RTL Klub bezsákolta, de visszatartják…

Sasha86 - 2012. 05. 22. 03:08

Az RTL ne keménykedjen, hanem adja elő, mi van! :)
Már csak azért is, mert különben: “magic is coming” haha :D

Cathy07 - 2012. 05. 22. 16:03

Mondjuk legalább poénból elhangozhatna, hogy Mirror, Mirror on the wall who is the fairest in the land? :D Bár Sidney kiszállásával erre kevés az esély.

Whitelighter - 2012. 05. 25. 21:32

Egyetértek Cathy07-tel. Én is vártam mikor lövik el ezt a poént. De hiába. Esetleg flashback-ben majd a 2. évadban. :)

mse - 2012. 05. 29. 05:00

Sajna, vagy nem sajna, de egyeznem kell. Imádtam a finálét, viszont alapban úgy jöttem ki a nézéséből, hogy ennek bizony kellett volna egy duplarész. Sokkal tovább el lehetett volna játszani egy “hívő” Emmával, és a finálé történéseit alapból szét lehetett volna húzni még 43 percre.

Kíváncsi vagyok, mit főznek ki a következő évadra.

sannagy - 2012. 05. 30. 02:11

Itt egy videó, amit most találtam.
Rumple összes jelenete kronológia sorrendben.
http://www.youtube.com/watch?v=_oeTIkZNokE
Jó szórakozást:)

vidor - 2012. 05. 30. 16:06

Na ledaráltam a sorozatot, úgyhogy kicsit jöttem hozzászólni úgy összességben.
Bennem nagyon kettős érzések voltak/vannak folyamatosan. Nem tudom eldönteni, hogy tetszik e a sorozat, vagy nem – tudom, ez nagyon fura, de így van. Vannak benne remek ötletek és kivitelezések, de ugyanakkor egy-egy dologgal azt szét is tudják zúzni. Gondolok itt például a vadászra – egyik legjobb karakter volt, sok potenciállal, erre kiiktatták. A másik Prince Charming – a mesében/flashbackben működik, viszont a valóságban Davidként szörnyű, sőt egyenesen utálni való. De magára az egész sorozatra érvényes ez a kettősség. Voltak kiemelkedően jó részek (1×07, 1×12, 1×15, 1×17 – sőt nekem az 1×20 is), de a többi néhol sok. Tudom mese, és én tényleg imádom a meséket, de néhol Snow és Charming párosától már tényleg rosszul voltam – ehhez kapcsolódik a kedvenc beszólásom a Királynőtől, mikor megszólalt, hogy nem akarja, h. Snow összenyálazza a tükrét xD Amúgy egész megkedveltem a karakterét a végére. De a legjobb mégsem ő, hanem egyértelműen Rumpli/Mr. Gold – a színész is nagyon jól hozza a figurát, mindig örülök, amikor feltűnik. Nekem még a további személyes kedvenceim: Mad Hatter (és igen, kicsit Sebastian Stan miatt is) és Pinocchio/August (nagyon remélem, hogy ő most, hogy mágia ismét van, megmarad, nem szeretnék még egy jó karaktertől megválni.)
Akit viszont máglyára kívánok az Emma – még csak nem is a karakter, hanem a “színésznő” miatt – ilyen szörnyű alakítást már rég láttam esküszöm, pedig Kat Graham se panaszkodhat a TVDből… de ez a nő, egyszerűen brutálisan rossz! Komolyan bárkit szívesebben látnék a szerepben, tényleg – és a legrosszabb, hogy tudom, nem fogunk a sorozat végéig megszabadulni tőle. Ez meg abszolút mínusz pont :S
Kikapcsolódásnak tökéletes sorozat, de nem hiszem, hogy megnézném újra. Lehet, majd a második évadot is így, darával fogom lenyomni, mert nem érzek késztetést rá, hogy becsatlakozzam szeptembertől heti nézősre… még ilyen cliffhangerrel sem. De majd meglátjuk.
(Amúgy addig nem tűnt fel a Lost hatása, amíg nem olvasgattam itt a hsz-eket, de így meg az a fura, hogy nem szúrta ki a szemem előtte :D)

kini - 2012. 06. 02. 16:04

Sziasztok!
Én most azt olvastam, hogy az M1 fogja adni a sorozatot itthon…

Whitelighter - 2012. 06. 03. 13:46

Igen, ezt a cikket én is olvastam. Kicsit furcsa. :D

winnie - 2012. 06. 03. 13:53

Igen, az m1 atvette az rtl klub-tol, mint anno az rtl-tol a szivek szallodajat, vagy mint a tv2-tol a smash-t

Llew - 2012. 06. 03. 17:30

Pedig nagyon ráfért volna RTL-re valami nem krimi vagy kórházas sori. Így meg majd verhetik a fejüket később a falba, hogy egy – előre láthatólag – sok évig sikeres sorozatot lepasszoltak. Azért kíváncsi leszek milyen nézettséggel meg főleg milyen időpontban fogja majd adni a királyi.

Serena22 - 2012. 06. 04. 21:40

Háháhá,mostmár tudom miért láttam chemistry-t Mad Hatter és Emma között:elvileg járnak a való életben.Így mostmár értem :D

Evangeline03 - 2012. 06. 05. 12:13

Sebastian Stan, alias Kalapos, Jefferson, korábbab Leighton Meester-rel járt, nem rég szakítottak. És most Jennifer Morrisonnal kavar???

Na mindegy. A sorozat nagyon tetszik, most daráltam le. Várom a 2. évadot.

Serena22 - 2012. 06. 06. 16:10

Igen,valamint Dianna Agronnal is járt.

Gyöngy - 2012. 06. 06. 21:13

http://www.askthemagicmirror.com/
Ha valaki kérdést szeretne intézni a Tükörhöz.:)

Andro - 2012. 07. 04. 09:08

Már egy ideje készülök ide írni, de eddig még nem jött össze. Az egész sorozatot imádom, úgy, ahogy van. Szerintem fantasztikus volt, jó volt visszanézni kedvenc gyerekkori meséinket egy kissé másként, mint ahogy mi ismerjük őket. A készítők tényleg beleadtak apait-anyait a sorozatba – főleg a fináléba -, így nem volt hiányérzetem. A függővég pedig igazán remek ötlet, és úgy hallottam, maradnak még a mesevilágos visszaemlékezések a második évadban is, hiszen sok dolog még nem derült ki. Sőt, sok kérdésre választ kapunk a következő évadban – októberben érkezik -, amelyekre még nem létezik válasz (Henry apja, a könyv, mi történt Corával, mi történt Rumple fiával, stb.).

A karakterek nagyon jók voltak, a színészeknek nem lehetett könnyű két eltérő karaktert megformálni, de mindenki megtette, amit tudott, és szerintem senkire sem lehetett panasz. Az abszolút kedvencem természetesen, mint sokaknak Rumplestiltskin/Mr. Gold, és Robert Carlyle-nál jobb színészt keresve sem találhattak volna a szerepre. De nagyon tetszett Lana Parilla Reginája, valamint Ginnifer Goodwin Hófeherkéje is. Jennifer Morrison is kiváló választás volt Emma szerepére, ő is az egyik kedvenc karakteremmé vált. Erős, határozott, racionális nő, aki csak a végén hisz, és mindenre képes a fiáért. Bár az elején igazából csak lepasszolná a kölyköt, de később megszereti.

Az tetszett igazán a történetben, hogy nem feketén-fehéren mutatja be a karaktereket, hanem megmutatja, miért is váltak olyanná, amilyeneknek ismerjük őket. Senki sem jó, vagy rossz, hanem nagyon is színes egyéniség, mindenkinek van oka, amiért úgy viselkedik, ahogy.

Tetszettek a mesevilágbeli képek, a CGI – nem értek hozzá, de szerintem jól megoldották -, a hangulat, a ruhák, minden. Sokszor azt kívántam, bár én is ott élhetnék, abban a világban, ahol van mágia, ahol bármi megtörténhet. Talán gyereklelkű vagyok, de nem bánom.

Szerintem ezt a sorozatot az tudja igazán élvezni, akiben még megvan a kisgyerek, aki szereti a meséket.

Ja igen, a magyar bemutató augusztus 12-e környékén lesz az M1-en! ^^

winnie - 2012. 07. 15. 14:04

Speaking of family, when Barbara Hershey was cast, there was an option for her to return in Season 2. Will we see her return? Especially considering magic is abound and she’s more powerful than her daughter… or is she?
Kitsis: I mean, to not have Barbara Hershey come back would be such a travesty of Season 2. That is exactly the question. In the episode “Stable Boy,” she talked about how she was the miller’s daughter and she had to do a lot to keep Regina. If I remember correctly, the miller’s daughter was given to a prince because she could spin straw into gold. Therefore, she owed Rumpelstiltskin a baby. The question is, is that baby Regina? … When you get that Regina is the baby that’s promised to Rumpel, then you’re like, what did Cora do to get out of a deal with a man who usually kills people?
Horowitz: Right. So there’s the connection between Cora, Rumpel, and Regina that we’re quite excited to explore. It was meant to be subtle.
Kitsis: Everyone was like, why does the queen hate Snow? We were able to hide that. Now we’re like, everyone go back and look!

Anzi - 2012. 07. 28. 15:44

Belőlem vegyes érzelmeket váltott ki a finálé. Egyrész tetszik, imádom, és már alig várom a 2. évadot. Másfelől viszont hiányérzetem van. Hiányoltam, hogy a végén nem volt Emma-Mary Margaret/Snow-David/Charming találkozás, meg ölelés, így hogy rájöttek a kapcsolatukra. Meg nekem is túl gyors volt, hogy Emma egyszercsak elkezdett hinni, 30 perccel később, pedig meg is törte az átkot. És valamit nem értem. Most akkor Mr. Gold/Rumplestiltskin (bocsi ha rosszl írom) gonosz vagy nem? Nem az lett volna a lényege, hogy megjelenik Belle, Mr. Gold szívét pedig elönti a melegség, és csak a szerelemnek él ezentúl? (Na jó, lehet hogy kissé túl romantikus vagyok:)) De mindettől függetlenül, az évad megérdemel egy 9/10-est, a fináálé pedig 8/10-est.

Sokan írtátok, hogy milyen jó volt újra látni Huntsmant, mégha csak rövid ideig is. Nem tudom, hogy de én lemaradtam róla. Valaki leírná, hogy kb. hányadik percben volt ott, vagy legalább azt hogy mi történt vele??

winnie - 2012. 07. 28. 19:38

nem emlékszem már annyira, de ott volt a királynőnél, nem?

Anzi - 2012. 07. 28. 22:06

igen, azóta már figyelmesebben megnéztem, és láttam:) de azért köszönöm :)

egyébként nincs rá esély, hogy valahogy visszahozzák állandó szereplőmnek? Összeillettek Emmával :/

winnie - 2012. 07. 28. 22:07

nincs sajnos, de hátha még feltűnik., most egy angol sorozatban fog amúgyis főszerepelni.

Anzi - 2012. 07. 29. 21:02

húú, nem tudnád megmondani melyikbe??

Dark Energy - 2012. 08. 27. 13:49

Kicsit megkésve de nekem is megvolt.

A mesevilág történései abszolút rendben voltak, mégha olykor brutális részleteséggel a Disneyre hajaztak is (pl Kuka lila sapija akárcsak a Disney’s Hófehérke és a hét törpében, ha jól emlékszem), a mesevilág abszolút Disney-féle ábrázolását pedig elfogadni és megszokni kell. Ugynakkor pl. a Piroska-sztori abszolút ütött akárcsak Kalapos.
Karakterek terén részemről mindenki rendben volt de villogni igazán csak Lana Parilla és Robert Carlyle tudott, előbbitől hatalmas meglepetés, utóbbitól számomra “elvárás” és egyben megdöbbenés, hogy tényleg mennyire zseniálisan tudja a két világbeli karakter úgy hozni, ahogy. Mr Goldként számomra sokkalta félelmetesebb és ijesztőbb, olyan feszültséget teremt bárhol, ahol megjelenik és akár anélkül, hogy csak egy szót is szólna, amiért csak dicsérni lehet ezt a színészi játékot.
Jennifer Morrisonban végre többet láttam, mint anno a House-ban, volt egy-két villantása, amiben határozottan színészi fejlődést véltem felfedezni.

Nyári darára szántam mert “normál” menetrendben a többi sorozat mellé már nem fért be, pedig Robert Carlyle már nagyon hosszú évek óta nagy kedvencem, nem szokásom kihagyni a filmjeit, de ezúttal máshogy hozta az élet.
Úgy éreztem kár lenne magamra erőszakolni a sorozatot, miközben a pilot nem rántott be, így inkább beáldoztam későbbre, hátha. És milyen jól tettem! Habár, így darálva nem olyan, mint amikor az ember ősztől tavasz végéig nyomon követ egy sorozatot, ezt sajnálom is, hogy ezúttal ez az élmény kimaradt.
Idén szeptember végén viszont ott leszek a 2. évadra, ezúttal nem fogok várni jövő nyárig!

Noár - 2012. 09. 04. 19:49

Ledaráltam én is. Alapvetően elvitt magával, mint a gyorsvonat, faltam a részeket, de azért volt benne pár dolog, ami nem tetszett. Ezzel a 2 párhuzamos világgal pl. nem tudok kibékülni. Egyrészt nekem elcsépelt megoldás, másrészt illúzióromboló is. Nekem ezek a történetek pont attól olyan varázslatosak, hogy több száz évvel ezelőtt íródtak egy másik korban, amikor még minden teljesen más volt. De így, hogy ezek a sztorik most is itt vannak a “szomszédban”… hát.. vhogy nem tudom ezt úgy felfogni, mint anno a Harry Potternél, hogy jéé, de jó, van egy külön varázsvilág (ok, ott nem párhuzamos világokról volt szó).

A finálé sztem is gyenge volt. Túl sok idő ment el a Henry körüli cécóra, és nagyon elsiették emiatt az átok megtörését (gondolom, pont ez volt a céljuk, mindenki azt várta, hogy az egész rész az átok körüli megoldásról szól majd).

Ami nagyon tetszett, hogy a meséket egész elegánsan írták át, nem erőltették a modernizálást.

Bízom a jó folytatásban, remélem, nem egy erőltetett menet lesz, amit csak muszájból csinálnak a magas nézettség miatt.

Noár - 2012. 09. 04. 19:51

@Dark Energy: Carlyle tleg zseniálisan hozta a két karaktert, bár én nagyon jól szórakoztam volna, ha Mr. Gold egyszercsak hirtelen megereszt egy Rumplestiltskin-féle nevetést. :)))

Lili Cz. - 2012. 10. 30. 20:39

Hello Lili vagyok lehet hogy ezt már kérdezték de szeretném tudni hogy a vadászt végleg kiírták a sorozatból ? Vagy fel fog bukkani ?

winnie - 2012. 10. 30. 21:52

a jelenben már nem, de a mesevilágban még szerepelni fog. (legalábbis az 1. évad vége felé benne lesz egy részben.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz