login |

Veep: ezt hogy csinálják?

2012. 05. 16. 23:56 - Írta: winnie

34 hozzászólás | kategória: kritika,

A Veep-et nem tudom semennyire sem várni. /winnie – anno/

Állat lett. Majd lefostam a bokám a röhögéstől, miközben néztem. /sixx – a premier előtt, kommentben/

Ennyit a várási fokokról, mi? Nem vagyok Julia Louis-Dreyfus-rajongó, és még az sem tekerte fel a várakozási fokomat, hogy a The Thick of It-et angolok készítették az HBO-s Veep-et, amely ha bejön, akkor irány olvasni a The Thick of It-ről (sorozatkritika itt – itt pedig az 1×01 nézhető meg). Azonban a premier után, human 9/10-es pilotkritikájának kommentjeiben már írtam is, hogy mennyire jó lett a pilot. Tényleg 9/10. Nem is tudom, hogy a Pushing Daisies óta adtam-e ilyen magas pontszámot. (Érdekes, azt is mindketten 9/10-re hoztuk ki.) A kommentekből egyébként az is kiderült, hogy a Veep-pilot azért megosztja a népet – többen voltak, akik szerint nézhetetlen.

I’d mix ape-shit with bat-shit, raise it to a whole new level of fury, and then I’d probably rip your face off and use your eye sockets as a sex toy

A nagyobb röhej az, hogy a 9/10-es pilot után a 2., a 3. és a 4. rész is simán hozta a 9/10-et, bár mintha rémlene az 1×03-ban egy kisebb hullámvölgy, így az legyen sorozatminimumos 8/10 – egyszerűen zseniális. De elég a számháborúból. Mondjuk a sorozatról sok újdonságot nem tudok elmondani a fenti pilotlinken kívül, de az biztos, hogy remekül adja vissza az egykoron nagy jövő előtt álló, de később veszítő elnökjelölt történetét, aki alelnökként egy karnyújtásnyira van attól, hogy a világ legnagyobb hatalommal bíró embere legyen, de már a titulusa is csak arra emlékezteti folyton-folyvást, hogy veszített.

– You can’t just make up acronyms, Jonah.
– Somebody has to, Mike.

És egyrészt ez az a hangulat, ami átlengi a sorozatot, az alelnök jelentéktelenségének hangulata: próbál ő csinálni értelmes dolgokat, de ha az elnök (akit egyébként sosem látunk) leszól neki az emberével, akkor haptákba kell vágnia magát és tennie, amit a haza megkövetel – hogy aztán minden adandó alkalommal megkérdezze, hogy kereste-e őt az elnök – nem. Persze ennyi közel sem lenne elég az üdvösséghez. Fontos tudnivaló, hogy az alelnök inkompetens, ezért kábé minden a stábjára van bízva, akik között szerencsére több a profi, mint az inkompetens, de még így is sikerül kínosabbnál kínosabb szituációkba keverednie és lejáratnia magát olykor.

De még ez sem biztos, hogy elég lenne a bősz 9/10-ezéshez, hiszen már a pilot után megjegyeztem abban a bizonyos kommentben, hogy már 30 perc alatt született pár klasszikus karakter, amihez azért kell írói tehetség és színészi játék. És nem, nem az alelnökre gondolok, hanem a többiekre, élükön az elnök emberére, Jonah-ra, akinek muszáj mindig megjegyeznie, hogy visszamegy a Fehér Házba. Ritka az olyan, amikor az ember szinte mindenki megszólalását izgalommal várja.

Nemsokára lesz magyar premier, kíváncsi vagyok, hogy a szinkronban mi fog átjönni, mert nagyon pörög a szöveg és sokszor elég politikai (naná!), így várható, hogy mint az ilyen, gyorsbeszédű sorozatoknál általában (Psych, Gilmore Girls, The West Wing) 30-40%-kal kevesebb lesz a tartalom.

34 hozzászólás Ne habozz!

dima - 2012. 05. 17. 00:02

A helyzet az, h engem (is) Julia Louis-Dreyfus tart vissza attól h nekiálljak. S, h nem igazán érdekel ez az elnökös-alelnökös vonal. A PnR-ben se csípem most(bár még nem tom mi lett a vége a kampánynak).

hmhmhmhmhm…

CyClotroniC - 2012. 05. 17. 00:03

Nem tudok mit hozzátenni… Nálam is 9/10 mind a 4 rész. Ha így folytatja ez lesz nálam az all-time #1 comedy, de ezt azért 4 zseniális epizód után MÉG nem adnám oda.

JLD-ért én sem rajongok, sőőőt… viszont furcsamód pont azért jó, mert elveszik a zseni mellékszereplők tengerében, akik úgy fantasztikusan jók, hogy kb egyiknek se tudom a nevét még. Tudom, hogy ez az én felszínességem, de egyszerűen Veep nézés közben nincs idő ilyennel foglalkozni, hogy kit hogy hívnak, mert lemaradsz rögtön 2 poénról.

Talán csak Jonah-t ismerem névszerint, de ő a legnagyobb figura. Ahogy csak éppen hogy beugrik, de még abba is beleugat (amúgy ÉRVEKKEL), hogy milyen fagyit egyet az alelnökasszony, mert hogy azt precízen ki kell brainstormingolni a whiteboardon.

Az benne a legjobb, hogy szürreálisan elvont, DE simán el tudom képzelni, hogy bármikor ez megtörténhet. Úgy jó ahogy van.

macilaci - 2012. 05. 17. 00:07

A magyar premier mikor várható?

CyClotroniC - 2012. 05. 17. 00:11

Én passzolom a kérdést, de ezt szerintem szét fogja gyilkolni a szinkron.

winnie - 2012. 05. 17. 00:14

“A magyar premier mikor várható?”

az hbo go-n van felirattal már most, a szinkronos Az aleknönő címmel elvileg nyáron.

MargieM - 2012. 05. 17. 00:17

Én Juliától konkrétan sikítófrászt kapok, de ha ennyi jót írtok akkor nem lehet olyan rossz. Azt hiszem be fogom próbálni.

Boolash - 2012. 05. 17. 00:23

Brilliáns kreálmány lett, megérte várni erre a sorozatra. Időnként eljutok arra a pontra, hogy röhögni szeretnék, de már hang sem jön ki belőlem, érzem, hogy fáj a hasam. Aki dolgozott már hasonló helyen (és most CyClotroniC kommentjére is reagálok), számos szitut még inkább át tud érezni (a “What colossal f_ck up are we dealing with this morning?”-tól és a partin lobbizásig minden).
A karakterek kitűnőek, mindenkibe tettek valami érdekességet; régen volt már olyan sorozat a “kezemben”, amelyiknél ennyire vártam a következő részt – bízom benne, hogy marad a színvonal.
Magyar premier: uhh, nem akarok belenézni, nehogy széttörjék véletlenül a szívemet és a füleimet.

winnie - 2012. 05. 17. 00:44

“de ha ennyi jót írtok akkor nem lehet olyan rossz. ”

mint írom, azért megosztja a népet, van, aki: “de ha ennyi jót írtok akkor nem lehet olyan rossz. Egyszer ha elmosolyodtam. Gyakorlatilag az élvezhetetlen kategória.” – szóval nem olyan biztos, hogy be fog jönni:)

Gizurr - 2012. 05. 17. 00:49

Nagyon oda vagyok az ilyen tipusu sorozatokert, de sajnos azt kell hogy mondjam, hogy ez eddig nem eleg vicces szamomra. Ezzel viszont nem azt akarom mondani, hogy nem jo, hanem lehet hogy csak a legtobb poent (es karakter tipust) mar lattam a masikokban vagy eleve nagyon kiszamithatok. Ettol meg maradok nezoje a Veep-nek es nagyon remelem hogy kicsivel kesobb humorban is fel fogja venni a versenyt (lehet hogy csak a karaktereket kell jobban megszokni?).

Eddig nekem igy nez ki az ilyen tipusu sorozatok sorrendje:

Hollowmen (etalon szamomra) > The Thick of It (elso nehany season) > Twenty Twelve > Veep

CyClotroniC - 2012. 05. 17. 00:50

Kell hozzá szerintem egy beállítottság, és ez most nem elitizmus, hogy aki nem ért(ékel)i, az kullogjon el, szó sincs erről, csupán eleve a politikai lobbizós téma egy megosztó plusz. Nekem az egyik kedvenc terepem, másnak meg száraz és riasztó, ráadásul a környezetből átragadó nyüzsgés, hadarás, kapkodás, harsánykodás sok embert ugyanúgy riaszthat.

Ha nagyon szenvedős már a pilot, akkor később se fog tetszeni, viszont ha olyan felemás érzései vannak valakinek nézés közben, akkor az 1×02-t még érdemes bevállalni, mert szerintem könnyedebb, játékosabb, már megalapozták addigra a karaktereket, és sokkal jobb indikátor az egész stílusát illetően, mint az első rész. Ha 2 rész után se tetszik, akkor meg már pláne kár vele “szenvedni”, nincs olyan a sorozat, ami mindenkinek bejönne, vagy mindenki utálná.

i1988 - 2012. 05. 17. 00:54

Holnap bepróbálom:D ha ti valamire 9/10-t írtok, azt muszáj meglesni:D

betonfelhő - 2012. 05. 17. 01:17

Nekem inkább “meh” volt az egész pilot, a viccesebb szövegek ellenére.

robot karate - 2012. 05. 17. 03:12

Legyünk őszinték, a Thick of It-es Malcolm mély levegővételt követően egyetlen mondatban lerendezné a Veepet castostul stábostul, kamerástul. :)

A Veep számomra langyos. Nem annyira éles, mint a Thick of it, ugyanakkor nem is annyira elegáns/esetlen, mint mondjuk a Yes Minister.

Azért nem lenne rossz, ha az évad végére kikerekedne.

TorrenteXY - 2012. 05. 17. 07:27

Nekem az elején szokni kellett picit, mert azért nagyon pörög az egész, de most már simán a legjobb komédia lett az évadban. Vicces, de neveket én se jegyzek meg, túlságosan nagy a beszédsűrűség, hogy ezzel időzzek. Mellém is kéne egy súgóember aki mondogatja ki kicsoda. :D
Kicsit még mindig zavarnak az üresjáratok, persze ez is kell a történetépítéshez. A kedvenc-utált karater nekem is Jonah, csomó emlékezetes poén hozzá kötődik.(“A fehér házban dolgozol? Lesz.phatlak?”) JLD meglepően jól hozza a minimális hatalommal bíró alelnöknőt, minden fenntartásom feloldódott vele szemben.

Eddig a 4. rész a kedvencem, az Office-os vendég minden feltűnésén mosolyogtam. :D

bikkbakk - 2012. 05. 17. 07:36

nekem is minimum 9/10, de a szezon végére nőhet.

Garru - 2012. 05. 17. 08:31

A pilot nekem nem igazán jött be, de a 2-3. résznél már én is ráéreztem az ízére – mostanra meg már imádom!
Engem egy picit egyébként az Arrested Development-re is emlékeztet, de lehet, hogy csupán Tony Hale miatt. :)

rokkantkocsi - 2012. 05. 17. 08:48

even fucking gary knew????

tiktak - 2012. 05. 17. 08:54

“Engem egy picit egyébként az Arrested Development-re is emlékeztet”
“politikai lobbizós téma egy megosztó plusz. Nekem az egyik kedvenc terepem”
“Is sikerül kínosabbnál kínosabb szituációkba keverednie és lejáratnia magát olykor”

Na, ezekkel meggyőztetek. Mai program lesz. Bár a női főszereplőtől engem kiver a víz.

sohse - 2012. 05. 17. 08:58

Én is 9/10-et adnék neki. Nagyon igényes, és a második részre a karaktereket is sikerült megszeretnem. Viszont úgy vagyok vele, hogy a heti egy adag tökéletesen megfelel, hiába várom nagyon a következő részt. Nem olyan hátradőlős kikapcsolódós, éppen a pörgés és a sok infó miatt, így pedig nem nagyon tudom elképzelni, hogy darálom (újranézéskor is szerintem a napi egyet fogom tartani). Viszont amikor elindítom a következő részt, biztos vagyok benne, hogy erőteljes minőségi anyagot kapok, s néha éppen erre van szükség, nem a gondolkodás nélküli szórakozásra (ami attól még lehet minőségi). Arra van más.
Szerencsére Dreyfus engem nem idegesít(ett), izgalmasnak találom a szerepben. Viszont a flegma titkárnőből, Sue-ból szeretnék többet kapni, mondjuk egy-egy mellékszál épülhetne rá. Bár lehet, neki tényleg csak ennyi van megírva.

Lajosék a másodikról - 2012. 05. 17. 09:07

“Bár a női főszereplőtől engem kiver a víz.”

Ugyan sose láttam a Seinfeldet, de JLD itt nagyon jó. Pontosan annyira játssza túl a szerepet, amennyire kell, a mimikája néha egészen zseniális.

nnd - 2012. 05. 17. 09:55

Haha. Egy nevet biztosan megjegyeztem : Gary-oke :)

korrezio - 2012. 05. 17. 10:58

eléggé odavert a hbo a girls-el és a veep-el…
és végre van annak a mondatnak értelme, hogy julia louis- dreyfus 4 president!:)

CyClotroniC - 2012. 05. 17. 12:02

Érdekes módon nekem a The Thick of It-nél jobban bejött, pedig pont amiatt vártam. Vannak olyan esetek, ahol hiába zseniális a brit “eredeti”, valahogy a US átdolgozást közelebbnek érzem, mint a The Office esetében. Lehet, hogy csak belemagyarázom, de szerintem jobb a kínosság, ha ott van mellette a feelgood is. Talán pont azért, mert elveszi a élét.

AJ - 2012. 05. 17. 12:04

Nálam a 4. rész a 9/10-es. Nagyon durván fejlődik a sorozat, az első két rész nem tetszett, de a harmadik óta zseniális.

Ez a negyedik rész, nagyon ütött.
“Mike, Mike don’t touch the… You gonna launch a nuclear something.”
Meg ami utána volt, hogy kihányok egy lábat. Nem tudtam figyelni a röhögéstől utána, újra kellett néznem.

balint - 2012. 05. 17. 12:39

Hat nem tudom, biztos csak azert mert part hete daraltam le az ‘In the thick of it’-et, de ez igy szinte egy az egyben ugyanaz…

Kovasz - 2012. 05. 17. 12:46

Nekem az első rész végig hangosan röhögős volt, nem is nagyon emlékszem, hogy mikor volt utoljára ilyen sorozatnál:). A második egy fokkal visszafogottabb volt, de az is hozta a szintet:) Azóta kötelező néznivaló nálam. Viszont a szinkron… hát, na attól tartok, pedig általában jobb szeretem szinkronosan nézni az ilyesmit, de itt nagyon könnyen beletörhet a fordító bicskája (ugye 30 percen keresztül végig pörög+speckó nyelvezet+poénok tömkelege)… de azért drukkolok, h jó legyen:)

naughtyL - 2012. 05. 17. 13:46

én nagyon vártam, de még így is sikerült meglepniük. Zseniális az egész.

Brynon - 2012. 05. 17. 14:39

Szerintem is elképesztő sorozat. Én vártam nagyon, még JLD se akaszt ki ilyen kisebb adagokban, de a pilot anno nem rántott be annyira. Viszont a 2. rész óta zsínórban 9-10/10-es részeket hoz, zseniális. Valahogy tényleg egy csipetnyi AD-utánérzésem van tőle, avval meg bármit el lehet adni nekem :)

montanosz - 2012. 05. 17. 18:54

az alelnöknő lánya amikor felbukkan az a rész szerintem üti a pilotot is, a kutyával-üstökössel-a végén a büdis résszel..a csurgós-nyálkás olvadt krémfagyival együtt…

jjncaa - 2012. 05. 17. 19:33

Engem a My girl-ös mellékszereplőcsajjal vettek meg kilóra :)

emeric - 2012. 05. 18. 18:50

Ez a sorozat jó. Nagyon jó.

Jayy - 2012. 05. 19. 12:54

Az lenne az igazi WTF, ha mondjuk az évad végén kideülne, hogy az eddig nem látott elnök Larry David! :D

junglegymer - 2012. 05. 21. 21:38

hát szerintem eddig a 1×05 volt a legjobb, erősen konvergál a 10/10 felé.

naughtyL - 2012. 06. 04. 21:45

Az HBO Youtube-os Veep csatornáján, minden rész után raknak fel, az adott részre vonatkozó kivágott jelenetes videókat!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz