login |

NCIS: Los Angeles: vége a 3. évadnak – írta Sue

2012. 05. 17. 23:16 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: 2011/12 finálék, kritika,

Annak idején az NCIS: Los Angeles-t úgy harangozták be, hogy high-tech kütyük és beépülések lesznek benne. Ha valaki átküzdötte magát a lassan csordogáló első évadon, akkor rájött: ebből az előbbit kaptuk meg igazán, utóbbit kevésbé. A második évadra már sokat javult a helyzet, határozottan jót tettek az új szereplők (különösen Deeks karaktere), megtalálták a fokozat-kapcsolót, és ennek köszönhetően egész élvezhető 24 részt zártunk tavaly májusban.

Ezután megérkezett a harmadik évad, ami egészében véve messze a legjobban sikerült. Külön érdeme, hogy idén folytatták azt a tavaly megkezdett vonalat, miszerint egyes szereplők (nem csak Callen) több részen átívelő történetszálat kapnak (tavaly Hetty, idén Sam és Kensi), amelyek legfőbb hozománya a karakterek motivációinak, hátterének alaposabb megismerése. Innentől spoileresen folytatom a tovább mögött a finálé történéseivel.

Ebben az évadban elintézték a G. családját kiirtó Comescu-családot, ezért kellett egy újabb, G. megölését életcélul maga elé tűző rosszfiú. Így az írók megajándékoztak minket a Kaméleon karakterével, aki azért válhatott Callen nemezisévé, mert ő is vérprofin adja ki magát másnak, mint aki valójában. S most, 3 hónappal első felbukkanása utána ismét feltűnt a színen – ahogyan az várható volt.

Mr. Janvier (alias Mr. Lambert), you won. Ha nagyon röviden akarnám összefoglalni a 3. évad zárását, ezzel a mondattal mindent el is mondok. Ha bővebb akarok lenni: kaptunk még mellé két halott ügynököt, két robbantást, egy szakmai öngyilkosságot és egy felmondást

A dupla évadzáró tartogatott pár meglepetést. Tudtuk, hogy lesznek halott ügynökök, kilétük azért okozott meglepetést, mert két mellékes szereplő halálának lehettünk tanúi. Renko még a felvezető részekben és első évad pár részében szerepelt, azóta nem hallottunk felőle, halála így inkább a csapatnak volt sokkoló, nem nekünk, nézőknek. Hunter ügynök újbóli felbukkanása borítékolható volt azok után, ahogyan anno lelépett, de arra én személy szerint nem számítottam, hogy amikor legközelebb látjuk, fel is robban, mert a Kaméleonnak így állt szándékában fájdalmat okozni a csapatnak – elsősorban Callennek.

Az illegálisan is üzletelő fegyverkereskedők utáni nyomozás volt a finálé kevésbé érdekes része, szerepe is csak annyi volt, hogy eljussunk a Kaméleonhoz, aki rajtuk is bosszút akart állni. A Kaméleon, alias Janvier (Christopher Lambert zseniális rosszfiú) kihallgatása, és G.-vel folytatott sakkjátszmája már sokkal érdekesebb volt, bár látszólag jócskán lelassította a történetet. Minden esetre az olyan sakkpartit, ahol az egyes lépések épületrobbantással, izraeliek üldözésével, valamint féltucat agyonlőtt pasas megtalálásával járnak, annyira nem neveznék unalmasnak.

Tény: az első pillanattól egyértelmű volt, hogy Janvier mindent teljes aprólékossággal előre eltervezett, és nem csak egy lépéssel jár a csapat előtt. Nem véletlenül mondja Callennek, amikor a csónakházban fegyvert szegez rá, hogy “Ha megölsz, én nyerek”. Csak azt hallgatja el, hogyha nem teszi meg, akkor is. Igaz, Callen remekül ráérez erre, és Granger igazgatóhelyettesnek szerez pár kellemetlen pillanatot, amikor Janvier kifizetéséről és szabadon engedéséről vitáznak: gyanítja, hogy Janvier úgy állt neki alkudozni az NCIS-szel, hogy közben az irániak már kifizették és megkapták az elrabolt nemzetbiztonsági ügynökből kiszedett titkos információkat.

A finálé záró perceire csak a pislogás maradt: Callen teljesen elveszíti az önuralmát, amikor beigazolódik a sejtése, ezért egy tévéstáb kamerája és egy parknyi civil szeme előtt végez a fegyvertelen Kaméleonnal. Ez egy beépülő ügynök esetében a szakmai öngyilkosság, mivel ezek után – amennyiben kijut a börtönből – nem dolgozhat többet terepen, de sanszos, hogy ügynökként sem. Mindezek mellé Hetty is beadja a felmondását – ismét. Már a két ügynök halála (pláne, hogy Huntert a lányaként szerette) is sok volt neki, G. tette már csak a hab lett a tortán.

Őszig találgathatunk, hogy hogyan fogják megoldani ezt a helyzetet. Remélem, ütős és frappáns módon, és nem elnagyzolva, készen kapjuk meg. Ez eddig nem volt jellemző erre a sorozatra, bízom benne, hogy nem most kezdik el. Az biztos, ha Hetty távozik, akkor a lelkesedésem a sorozat iránt nagyot fog esni, mert egyszerűen imádnivaló a karaktere. Ugyanez igaz Callen esetében is: Sam mellé más társat nem igazán tudok elképzelni. És ezt nem csak a megszokás mondatja velem. Marad hát a várakozás.

9 hozzászólás Ne habozz!

RichardDiNozzo - 2012. 05. 17. 23:50

Jó írás, egyet értek kb mindennel, különösképp a végével, hogy kettejük nélkül nem lenne olyan a dolog. De hát a vezető szereplőket nem gyakran írják ki ok nélkül, csak kitalálnak nekünk valami cool-t. :D

Bazsi - 2012. 05. 18. 00:51

Az első évadot képtelen voltam végignézni, elakadtam a 7-8. rész környékén. Nos a kérdésem az volna, hogy ha a 2. évadot kezdem el nézni, akkor lemaradok valami fontosról?

Bullseye - 2012. 05. 18. 01:44

NCIS írócsapat most úgy tűnik bértárgyalásokhoz írt befejezést… LA-ból főleg a két sztárt lógatták ki a levegőbe (de egy Grangeres átszervezés után bárki eltüntethető), sima NCIS-ben SPOILER meg szinte bárkit ki lehet lőni. Aztán mindent ki is lehet dumálni 5 perc alatt.

fran - 2012. 05. 18. 08:24

Bazsi, vaaki írta, hogy a S2E6-tól szórakoztató az NCIS:LA, s én onnan kezdve annak találtam. A szőke csávó érkezése nagyon megdobja a sorozatot.

Ambriel - 2012. 05. 18. 09:10

Teljesen egyetértek a kritikával!
Az első évad elég unalmas volt, de amióta Deeks “betette a lábát” nagyon jó lett az egész sorozat. Amit Kensivel levágnak eszméletlen jó. :D Szerintem nyugodtan fel lehet venni a fonalat a 2. évadtól.
A 3. évad tetszett eddig a legjobb. Egy részt sem tudok mondani, amit untam volna. Egyetlen negatívum, hogy G karaktere el van túlozva szerintem. Egy Gibbs korabeli férfiről hinném el, hogy olyan sok éve profi ügynök.

Sue - 2012. 05. 18. 17:57

én abszolút Deeks-fan vagyok :) elképesztően el van találva a karaktere, az interakciói a többiekkel meg egyszerűen kééész :D. Kensivel együtt meg annyira jók, hogy elérték azt, amit nem hittem volna: az S03E22 vége felé könnyesre röhögtem magam rajtuk:) (jó, ebben valszeg a fáradtságom is benne volt, de mókás volt az egész, nna)

RichardDiNozzo: nekem is volt egy ilyen érzésem, hogy részben a bértárgyalosokhoz szabták a dolgokat
Ambriel: G. szerintem is eltúlzott, éppen ezért nekem nem annyira a szívem csücske azok a részek, aminek ő van a középpontjába helyezve. De az elejétől ő a központi karakter a sorozatban…
Bazsi: igen, a 2. évad első pár része még inkább az első évadra hajaz, de a 6. résztől már abszolút élvezhetővé válik – és nem maradsz le semmi lényegesről.

Még egy személyes észrevétel: nem tudom, ki mennyire nézi a szinkronizált verziót is, én falnak megyek tőle, több okból: a csipkelődések, ugratások éle/lényege hajlamos elveszni + olykor kivágnak fontos képsorokat (én meg utána magyarázhatom apámnak, hogy mi van, mert néha még neki is feltűnik, hogy onnan hiányzott vmi, és nem érti)+ nagyon idegesítő és életszerűtlen, hogy bő másfél év közös meló után még mindig csak Kensi tegezi benne Deekset, a többiek nem…

Zora - 2012. 06. 01. 14:22

Nekem Deeks továbbra is unszimpi, de nagyon. A többivel egyetértek: a 2. évadtól jobb lett, a 3. meg még jobb. Én azon szorítottam, hogy a végén G igenis lője le azt a szemetet. Ha a színész marad – remélem igen -, később kimagyarázható a tévénél, hogy csupán egy filmet forgattak. Ha akarják az élő Kaméleont látni, majd valakit az ügynökségtől azzá maszkíroznak…
Jó a sorozat, örülök, hogy előnyére változott.
Az jó poén lenne, ha a készítők a 4×01-ben valahogyan utalnának az NCIS.9×24 utolsó perceiben történtekre… Ha már testvérsorozat, meg Vance olyan sokat van LA-ben.

icefox - 2012. 06. 02. 20:03

Én kampányoltam itt a 02×06-al azoknak, akik az első évadban feladták.
Az első évadból az
01(valahol el kell kezdeni),
02(nem rossz sztori),
09(Abby szerepel),
15(másik önmagában tűrhető rész),
19(Deeks megjelenése) részeket ajánlom megnézésre.

Második évadból a 02×04 elejét-végét (Hetty szülinapja a kerettörténet, elég vicces) érdemes még megnézni, aztán a 06-tól beindul.

A harmadik évad egész jó lett. Ez a dupla részes befejezés is tetszett, kíváncsi vagyok, hogy oldják majd fel. Lassan jobban szeretem ezt, mint a sima NCIS-t.

P.I.D. - 2012. 06. 20. 10:45

Lehet, hogy nem teljesen illik ide, de részben mégis…

Az utolsó részekben szeritem nagyon elrontották a román szöveget. Lehet, hogy csak én nem értem ilyen akcentussal, de pl amikor Hunter mondja a telefonszámot… egy kukkot nem értek belőle. Pedig amikor először megjelentek a románok, majdhogynem teljesen értettem mindent. De ezeket leszámítva tetszett az évad. Deeks… ő Deeks. Nélküle sivárabb lenne a sorozat. Ha akár csak Hettyt kiírják a sorozatból, akkor én megyek. Van amikor a történet fog meg egy-egy sorozatnál, van amikor csupán a szereplők. Hetty egy ilyen szereplő.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz