login |

The Ricky Gervais Show

2012. 05. 18. 23:01 - Írta: CyClotroniC

30 hozzászólás | kategória: kritika,

Blood Pressure: Leave it. It’s happening. Don’t be measuring it.

Jelenleg is fut az HBO-n a The Ricky Gervais Show harmadik szezonja, eddig összesen 30 epizódnyi Karl Pilkingtonnal ajándékozva meg a világot, no meg a jelenlegi legegyedibb és legszórakoztatóbb 20 perces tévéműsorral, ami tényleg nem hasonlítható semmihez sem.

A The Ricky Gervais Show alapvetően nem más, mint Ricky Gervais, Stephen Merchant és Karl Pilkington rádióbeszélgetéseinek vágott verziója, feldobva egy nagyon egyszerű, de mégis hihetetlenül frappáns animációval.

If I was Noah, I would have gone, “Hang on a minute, I’ve just seen somethin’ that looks a bit like this, let it drown”, have a bit of a clear out, but he was messin’ about savin’ everythin’.

A műsor egyáltalán nem scriptelt, nincsenek megírva a beszélgetések, Karl tényleg olyan, amilyen, ellenben ügyesen terelgetik a beszélgetést Ricky-ék, hiszen minden adásra készülnek kérdésekkel és témákkal Karl számára, aki – a címmel ellentétben – egyértelműen a főszereplője ennek a zsenialitásnak.

Fontos leszögezni, hogy egyáltalán nem hasonlítható a humora Gervais sorozataihoz, de nagyon máshoz sem, mert leginkább egy hihetetlenül szokatlan, végtelenül szórakoztató, minden percében meglepetést okozó és elgondolkodtató stabil 9/10-es kocsmafilozófiát kapunk tőlük. A tovább mögött, néhány videó segítségével, megpróbálom elmagyarázni, hogy mitől is különleges és kötelező Karl világa.

Seal… It’s between a fish and a dog!

Kezdjük azzal, hogy mikor csak a háttérben hallgatva, podcast formájában ismerkedtem a műsorral, nem fogott meg elsőre a hangulata, lehet, hogy több figyelmet kellett volna szentelnem rá, lehet, hogy nem voltam abban a hangulatban, lehet, hogy segített, hogy a szintén durván kötelező An Idiot Abroad-ban megismerhettem Karlt jobban, de később az animált műsor hatalmas kedvencemmé vált, és tényleg a jelenlegi legjobb 20 percesnek tartom.

Azt hiszem, hogy egyébként az animáció is segít, mert ráerősít a hangulatra, az érzelmekre, és mivel Karl gondolatai néha annyira elvontak és elrugaszkodottak, ezért egyszerűen tökéletes vizuális eszköz is ahhoz, hogy ezeket megmutassák a nézőknek.

You never see an old man eating a Twix.

Az alapfelállást úgy kell elképzeli, hogy Ricky vagy Stephen felvezet egy témát, és Karl elmondja róla a véleményét, amik tényleg nagyon vegyesen csapódnak le, és pont ebben rejlik az egész varázsa. Néha hihetetlenül naiv és hiszékeny megjegyzéseket ejt el, néha viszont olyan idealista meglátásai vannak, amin tényleg csak hümmögni tud az ember, és sose lehet tudni, hogy éppen telibe talál-e.

Persze többnyire Ricky nyíltan idiótázza és barmozza szegény fickót, sokszor belé is fojtja a szót, ami csak még jámborabbá teszi a karaktert, és hiába harcol egy ideig az igazáért, néha csak rájuk hagyja a témát. Ez az a pont, ami sokakban kiválthat visszatetszést, és elsőre talán ezen a legnehezebb túljutnia a nézőnek, de amint ráérez arra, hogy Karlt ez egy csöppet sem zavarja, hiszen hétről-hétre újra elmegy a felvételre, már rögtön nem lesz olyan zavaró.

If you haven’t got eyes, you shouldn’t have wings!

A témák nagyon szerteágazóak, de rendre visszatér az állatvilág, az orvostudomány, a művészet, a technológia, a jövő, hová halad az emberiség és még sok minden más is, de talán ezek a fő sarokpontjai a beszélgetéseknek. Ezen kívül az első szezon során még akadnak olyan állandó rovatok, mint a majomhírek, Karl naplója, amiből felolvasgatnak, illetve jó párszor elgondolkodnak néhány híresebb szóláson és közmondáson is, vagy volt, amikor pár epizódig verselgettek is.

Igazából nyújthatnám még tovább az írást nagyon-nagyon sokáig, mert pont az a remek a sorozatban, hogy bármennyire is naiv és idealista Karl néhány meglátása, mégis azt érzi az ember, hogy nem csak hogy elgondolkodtatja és megnevetteti, hanem kipróbálná pár napig, hogy milyen lenne egy Karl által megálmodott világban élni és létezni.

Jellyfish are 97% water or something, so how much are they doing? Just give them another 3% and make them water. It’s more useful.

Ez lenne tehát a The Ricky Gervais Show, ami tényleg nem több egy animált beszélgetésnél, de pont ezért nagyszerű. Nekem már a pilot is elég volt, hogy Karl Pilkington-hívő legyek, de itt vannak a bevágott videók kedvcsinálónak, lehet bölcsességet halászni bátran a Pilkipedia-ról is, mert hogy van ilyen is, persze a legjobb megnézni az egész sorozatot, sokszor, egymásután és nagyon szeretni.

30 hozzászólás Ne habozz!

endel - 2012. 05. 18. 23:28

egyertelmu, hogy minimum 9/10. anno idiot abroad-dal kezdtem szerencsere, majd ricky extras, life’s too short, es aztan talaltam ra erre a csodara, addigra mar megvolt a szemelyiseg, es 2 nap alatt le is ment a 2 evad. nem lehet megunni, es tenyleg, neha amilyen hulyen hangzik az, amit mond, pont annyira elgondolkodtat :D (+ isteni akcentus)

ja, es megjosolta a google glasses-t :D
ezt azert meg bedobtam volna, kedvenc: http://www.youtube.com/watch?v=cRi70ws7dis

dima - 2012. 05. 19. 00:02

Nem tudok többet mondani, csak hogy, igen. :)

RolloJuve - 2012. 05. 19. 00:09

Az tényleg az egyik legjobb, amikor Ricky leesik a székről :D
Bár a podcastban ez nem volt benne.

CyClotroniC - 2012. 05. 19. 00:11

Igen, az ilyen székből felpattanós, asztalcsapkodós dolgok is sokszor soundbite-ok, amik színezik egy kicsit a podcastokat.

zagloba - 2012. 05. 19. 00:11

Szó szerint könnyesre röhögöm magam minden epizódon!
És ez a mai szitkomokkal túlzsúfolt világban nem semmi!
Az ajánló minden szava igaz!
Kötelező darab!

Nabu - 2012. 05. 19. 00:30

Hát nem tudom, a broadcast természetesen zseniális, de, hogy minek kell ehhez animációt készíteni azt nem tudom.

CyClotroniC - 2012. 05. 19. 00:38

Aki úgy hallotta először, és szerette már akkor is, annak ez nyilván felesleges önismétlés, de szerintem rengeteg pluszt ad hozzá.

Egyszerűen felnagyítják a hatást. Remek eszköz arra az animáció pl, hogy mikor Rickyék belekötnek Karl ötleteibe, az rendszerint vizuálisan megváltozik a kontrájára, meg eleve animált Karlnak nagyon eltalálták az arckifejezéseit, amik ugye podcaston keresztül nem jönnek át, sőt odáig mennék, hogy szerintem jobb is, mint élőben látni a srácot, mert úgy hihetetlenül pókerarca van, ami animációs formában érzelem-gazdagabb, sarkítottabb.

Szóval szerintem sok benne a plusz, itt nem egy Star Wars felújításról beszélünk vagy Titanic 3D-ről, szóval a Pilkington-szüzeknek ez szerintem jóval többet fog adni, mint maga a rádióadás önmagában.

Malachi - 2012. 05. 19. 00:44

hű, hát ez eddig kimaradt.
pótolom, azonnal.

viszont én is kép nélkül hallgatom majd, most megnéztem néhány részletet és szerintem baromi zavaró és gyenge és felesleges a kép hozzá. egyszerűen nem tudom összekapcsolni a rajzolt figurákat a hanggal, én sem értem miért, de ez van.

DM - 2012. 05. 19. 01:13

a kedvencem az űrbe lőtt majom sztorija :))))))

sol - 2012. 05. 19. 01:59

@DM : az is zseniális de nekem mindig is ez marad a kedvencem: http://www.youtube.com/watch?v=G1mxk2wGJ_k

paranoid android - 2012. 05. 19. 04:34

Abszolút egyetértek mindennel. Imádom. Nem volt olyan rész, amin nem röhögtem szét magam. Nagyon bírom Ricky és Stephen humorát, Karl pedig isten ajándéka. Az egész úgy zseniális, ahogy van.
Az animáció is nagyon jó. Nemcsak ráerősít a poénokra, de gyakran önmaga jogán is vicces. Plusz nekem vizuális inger nélkül könnyen elkalandoznának a gondolataim.

Malachi - 2012. 05. 19. 06:46

jó, mondjuk aláírom, én szerelmes vagyok RG hangjába (persze semmi buzulás) és egyszerűen elvonja róla a rajz a figyelmemet. de azóta megnéztem az első részt és végül is talán tűrhető így is.

bikkbakk - 2012. 05. 19. 10:12

a mai rész zseniális volt, s nem is emlékeztem rá a podcastokból

Cataflam - 2012. 05. 19. 10:30

Nézve ezeket a részeket, arra a következtetésre jutottam, hogy Karl vagy egy meg nem értett zseni, vagy egy idióta. :D Én még nem tudtam eldönteni, melyik. Elkezdtem hallgatni a podcastokat, de még nagyon az elején járok. A harmadik évad is azokból van összevágva, vagy erre már külön készültek?

endel - 2012. 05. 19. 10:44

a 3. evadban mar van uj anyag, es elvileg terveznek is meg felvenni tobbet a 4.-hez

CyClotroniC - 2012. 05. 19. 10:52

Cataflam: Ha jól tudom, akkor a most futó 3. szezon még részben régi anyag (mától elérhető a 3×05 és 13 részes egy évad), de állítólag egy esetleges 4. szezonnál már teljesen új anyagot használnának.

Amúgy a műsor a több platform miatt és azonos címek miatt picit nehezen követhető. 2001-től volt az xfm-es rádióadásuk 2005 közepéig. Pont onnantól kezdték el podcast formátumban bemutatni az egészet, az 3 normál szezont élt meg, jött rá egy The Podfather címe negyedik ünnepi tematikájú kiadás (halloween, karácsony), majd az “5. szezon” egy audiobook gyűjtemény formájában, de az csak pár órás volt.

Az animációs sorozat 2010-től fut, és Karlnak vannak már könyvei is ;)

A 4. szezont még nem rendelték be, viszont az tuti, hogy lesz egy “spin-off”-ja/3. speckó szezonja az An Idiot Abroad-nak, ahol Karl és Warwick (Life’s Too Short) egy biciklivel Olaszországból Kínába “tekernek”.

Cataflam - 2012. 05. 19. 11:07

Azt még meg tudná valaki mondani, hogy a podcastokba Karl mikor kapcsolódik be aktívabban? Mert az első évadban még inkább Steve és Ricky viccelődik.

m76 - 2012. 05. 19. 11:28

Nincs olyan, hogy hopp ebben az adásban még nincs, aztán ebben meg már van. Folyamatosan kapcsolódik bele, először talán csak egyetlen egyszer szól bele a műsorba aztán később egyre több kérdést intéznek hozzá meg kapcsolják adásba, míg végül már teljesen beleépül.

m76 - 2012. 05. 19. 11:28

Ill bocs, a podcastokba elejétől fogva benne van, az XFM-es rádióműsorban nincs benne az elejétől fogva.

Cataflam - 2012. 05. 19. 11:37

Értem. Csak azért kérdezem, mert nekem dátumok szerint van meg a teljes anyag, nincs szétbontva, így nem tudom, hogy hol érdemes hallgatni.

CyClotroniC - 2012. 05. 19. 11:42

Egyébként szerintem ezért is barátibb az animációs verzió, mert az tényleg töményen a best of… Persze ha pont az a cél, hogy útközben hallgassa az ember, akkor nem szóltam :P

m76 - 2012. 05. 19. 11:44

Flumpf telly

m76 - 2012. 05. 19. 11:52

@CyClotroniC

szerintem erősen nem best of azért az animáció. Én úgy érzem mintha a legjobb momentumokkal spórolnának, mintha későbbre tartogatnák hogy minél tovább húzhassák a műsort. Ill. az lehet még, hogy az xfm-es felvételekhez nincs joguk, így abból nem vághatnak bele, és azért a poénok fele ott volt, meg a monkey news 90%-a.

@Cataflam

Egyékbént nincs olyan sok amiben még nincs Karl, ha úgyis végig tervezed hallgatni az egészet, akkor érdemes az elejétől kezdeni egy kis történelem, hogy milyen volt gervais meg merchant mielőtt igazán híresek lettek volna. Ha jól emlékszem talán az első 2 évad amiben nincs Karl, ami talán 6-8 órányi adás lehet (most hasra ütök) Ha dátum szerint nézzük akkor 2001ben kezd Karl bekapcsolódni.

CyClotroniC - 2012. 05. 19. 11:57

Pedig elvenni nem vesz el semmit, hacsak azt nem, hogy hosszabb a fullos rádiós/podcastos anyag. Oké, lehet azzal jönni, hogy júj az animáció megöli a képzeletet, ellenben absztraktabbá is teszi Karl gondolatait, mert sok esetben túlzó, amitől szerintem viccesebb is.

Mindenesetre ott a 3 formátum, a rádióadás, a podcast és az animációs, szóval mindenki válogathat kedvére, ezen nem veszünk össze, főleg hogy azért olyan durva lényegi különbség nincs köztük, csak a tartalom mennyisége :)

Egyébként az benne van, hogy sok jó kimaradt, de szerintem is spórolnak csak. Én utólag hallgattam a podcastot végig, és ezután fogom a rádiót, mert így kapok mindig többet..

m76 - 2012. 05. 19. 12:20

Ez nem meglepő, nem egy egyszerű ezt fordítani, főleg amikor Karl új szavakat talál fel :)

CyClotroniC - 2012. 05. 19. 12:34

Mondjuk nem volt szerencsém még a magyar felirathoz, nem tudom, hogy milyen, de abból a szempontból a South Park felé kéne tendálnia szemléletben, hogy itt tényleg egy teljesen sajátos kifejezési rendszerrel van dolgunk, rengeteg visszatérő szöveggel, és néha tényleg talál fel szavakat, és nagyon következetesen tudja őket használni, ami amúgy pont ellentmond annak a felvetésének, hogy kezdünk kifogyni a szavakból :)

Cataflam - 2012. 05. 19. 13:44

@m76
Tervezem én végighallgatni, csak rohadt sok. :D Meg azért preferálom inkább az animációt, mert a sima rádióadásoknál hajlamos vagyok közben elbambulni vagy mást csinálni, és így nem figyelek oda eléggé. Amúgy engem csak az elején zavart az animáció, de az is csak azért, mert szerettem volna látni Ricky arcát, amikor röhög. Már azon tudok nevetni.

m76 - 2012. 05. 20. 11:42

Ja amikor először láttam engem is zavart, hogy nem őket látni hanem az animációt, de mivel ez korábbi hangfelvételekből van összevágva is nem is lett volna lehetséges az, hogy valóban ők legyenek.

Réku - 2012. 05. 20. 13:16

Imádom, olyan végtelenül egyszerű/naiv/zseniális :D
És mindig azon gondolkozom, vajon Karl az egyik legjobb humorista a világon vagy tényleg ilyen.. általában utóbbira szavazok magamban. Suzanne pedig egy igazi hero :D

pytta - 2012. 06. 04. 22:40

Szvsz ez egy erőltetett szar. Így 3 rész után. De komolyan, nekem ez Gervais-ból sok, iszonyú erőltetettnek tűnik az egész attitűdje. Karl egy arc, ez rendben is van, de néha tényleg nem mond hülyeségeket, és akkor is idiótán erőltetetten kinevetik csak…
Áhh… rohadt ötlettelen ez a sorozat, annyira sajnálom, pedig röhögni akartam, de el se mosolyodok egy-egy részen!!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz