login |

Missing: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is. – írta eClipse

2012. 05. 19. 15:13 - Írta: vendegblogger

30 hozzászólás | kategória: 2011/12 finálék, kritika,

A 24 befejezése óta várunk egy jó kis összeesküvéses akciósorozatra. (Igen, tudom a Strike Back nagyon jó kis sorozat, de az mégis más műfaj, számomra túlságosan sok “akcióval”.) Így amikor megtudtam, hogy berendeltek egy új pilotot a Liam Neeson-féle Taken mintájára, rögtön dörzsölni kezdtem a tenyerem. Aztán kiderült, hogy Ashley Judd lesz a főszereplő, benne lesz Sean Bean és még Keith Carradine is. Már csak hab a tortán, hogy javarészt európai helyszíneken forgattak.

Azonban – mint ez már annyiszor bebizonyosodott – nem minden arany, ami fénylik. Tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Már az elején felvetődött bennem (és gondolom még elég sok emberben), hogy hogyan is fognak egy szimpla emberrablásos ügyet elhúzni 10 részen át. Persze várható volt, hogy lesz emellett valami komolyabb átívelő szál is. Szinte adta magát, hogy ez valamilyen módon Sean Beanhez fog kapcsolódni, aki már a pilot 2. percében meghal (azt hiszem, ez új rekord neki – egyébként a készítők tuti, hogy szándékosan játszottak rá a Sean Bean mindenben meghal-kultuszra). Persze nyilvánvaló volt, hogy egy ilyen nevet nem vesznek meg azért, hogy két percig szerepeljen csak. Emiatt nem volt nehéz kitalálni, hogy valahogy, valamiképpen visszajön még az Ashley Judd karakterének férjét alakító meghalóművész.

A főszáltól egyébként senki ne várjon eget rengető újítást: van egy nemzetközi, volt kémekből álló bűnszervezet, amely Európa-szerte szinte minden piszkos üzletben benne van: embercsempészet, kábítószer, prostitúció, fegyvercsempészet. Nem túl eredeti, de fátylat rá, ha jó a megvalósítás. És itt kezdődnek a gondok.

Egyrészt nagyon hamar rá lehet jönni, hogy Sean Bean nem állt át a rosszakhoz, másrészt meg a főgonosz,, suspect zero személyét szintén könnyen ki lehet találni, emiatt, a nagyon hatásosnak szánt leleplezés cseppet sem lesz az. A másik viszont, hogy Violet (Laura Donnelly- a Merlin Freyája) árulásán meg érezni, hogy a készítők akarták, hogy a néző jól meglepődjön, hogy van egy belsős áruló is a CIA-ben és ez micsoda fordulat lesz. Hát meglepetést valóban okoztak – legalábbis nekem – mivel teljesen logikátlan volt, mondhatni semmiből jövő, igazi wtf (és nem pozitív értelemben).

Egyébként sem kell túl sok logikát elvárni a sorozattól, és úgy általánosságban nem is lesz túlterhelve az agyunk, de lehet, hogy egy akciósorozatnál ez nem is baj. Az, hogy karakterfejlődésről sem nagyon lehet beszélni már egy kissé komolyabb probléma, de ezt meg fogjuk arra, hogy 10 részben nem lehet kiteljesedni. Na, meg a sok dráma is átmegy néha giccsbe, de még elviselhető keretek közt marad. És a lövések hangjai is nagyon furák.

Sajnos a színészi játékról sem tudok pozitívan nyilatkozni: Ashley Judd ugyan nem rossz a szerepben, de néha, mintha görcsölne, főleg a drámaibb jelenetekben. A Michaelt alakító Nick Eversman eszköztára pedig kimerül a “bambán nézek”, illetve a „szomorúan nézek” végleteiben. Keith Carradine (Martin) teljesen rutinból játszik. Amíg nem derül ki, hogy ő a főgonosz, és nem kezd el genyán viselkedni, addig nem nagyon lehetne megmondani, hogy nem éppen Frank Lundy-t alakítja a Dexterből.

Az Oksanát alakító lányról (Tereza Vorisková) végképp nem lehet nem lehet beszélni: csinosnak csinos, de nagyjából ennyi is. Sean Bean viszont legalább Sean Bean: hozza a kötelezőt, bár ebben a sorozatban közel sem brillírozik, míg így is messze ő a leghitelesebb. A CIA alfőnökét játszó Cliff Curtis szintén nem rossz, és az olasz Interpolost megszemélyesítő Adriano Gianniniről is elhisszük, hogy érző szívű macsó. Viszont, hogy a főszereplő barátnőjét (Aunjanue Ellis) minek kellett EGYÁLTALÁN bele tenni a piloton kívül, na az számomra megfejthetetlen.

Hogy ne csak rosszat mondjak, nagyon nagy pozitívum, hogy rengeteg külső helyszín valóban külső tereken lett felvéve és nem műteremben, vászon előtt, ráadásul szerte Európában, ami mindenképpen üde színfolt. Aztán az sem elhanyagolható, hogy eléggé hiány van mostanában az ilyen típusú sorozatokból, úgyhogy számomra ez a jó helyen, jó időben klasszikus esete lett.

A sok logikai bukfenc, ostobaság (először a Michaelt fogva tartó fickó még csak meg se üti a gyereket, mondván, nem eshet baja, aztán meg meg akarja ölni; vagy a rengeteg inzulin nem messze a hasadóanyagtól; vagy a CIA töketlenkedése és idiótáskodása…) és rengeteg klisé ellenére szerethető. Annak meg külön örültem, hogy megpróbáltak a realitás talaján állni: Ashley Judd nem terminátor, néha jól elverik őt is.

Az évadzáróban volt pár eléggé rosszul elkészített, vászon előtt felvett jelenet, és a hülyeségeket sem sikerült maradéktalanul elkerülni (Dax és Violet egymás mellett 10 méterre mennek az erdőben, de nem szúrják ki egymást…). És persze a nagyon meghatónak szánt, de inkább giccsesre sikerült monológok, illetve snittek sem maradhattak el.

Viszont annak örültem, hogy Ashley Judd jól hozta a mindenre elszánt anyát, úgyhogy Jack Bauer módszerei is előkerültek. Amikor azonban meglőtték Sean Beant, hát ott azért hangosan felröhögtem. Kaptunk egy korrektnek nevezhető lezárást (happy enddel természetesen, a csöpögősebb fajtából), na meg egy cseppet sem kiszámítható, és kicsit sem elcsépelt cliffhangert (– Sarcasm? – You think?). Azonban, hogy mit akartak kihozni belőle, hogy mi lett volna a 2. évadban, már nem tudjuk meg a kasza miatt.

Mindent összevetve jól indult, de tisztes iparosmunka lett belőle. A rengeteg hibája miatt egy 6/10-et érdemelne, de kap egy 6.5/10-et a szép helyszínei miatt. Messze nem az év legjobbja, de azért még bőven nézhető és élvezhető.

30 hozzászólás Ne habozz!

sityu8411 - 2012. 05. 19. 15:37

Nem mindenben de azért egyetértünk :D csak én 7/10 adok :D

McFly - 2012. 05. 19. 15:49

tőlem kap egy 8/10 et mert azért én szerettem:) még nem láttam a finálét ezért át is ugrottam a posztot:)

Dani - 2012. 05. 19. 16:00

Nekem is nagyon tetszett, a vicc egyébként, hogy kerek 10 perce fejeztem be az évadzárót, és tegnap estefele kezdtem el, úgyhogy még friss az élmény. Darálva meg tök jó volt. Kár, hogy nem lesz 2.évad, mert tényleg hiányozni fog a sorozat stílusa.

Viszont végre egyszer az írók tartották magukat ahhoz amit mondtak és kaptunk rendes lezárást (most nem ezzel a sorozattal és írókkal kapcsolatban mondom, de sok más sorozatnál is ígérgettek már az írók, de elég ritkán szokták betartani)

Bazsi - 2012. 05. 19. 16:27

Teljesen korrekt sorozat volt szerintem, sajnálom, hogy nem lesz folytatás. 7/10 szerintem

annak5604 - 2012. 05. 19. 16:29

Nekem nem jött be… :(
Nagyon (nagyon) kevés sorozatot szakítottam eddig félbe, ez az egyik közülük. Egyszerűen nem bírtam nézni. Bugyuta, giccses, műanyag, nemjó… (Ha olyanokat végig bírtam nézni, mint a Terra Nova, akkor elég gáz, hogy ezt meg nem.) Színészek és helyszínek, ide-vagy-oda…
Pedig tényleg jó lett volna egy normális akció-sorozat. (A StrikeBack sem “normális”, de legalább nézhető, bár ott is rezgett a léc néha.)

plantag - 2012. 05. 19. 16:44

a finalet meg en sem lattam, de a 9. reszben vicces volt, mikor a ket fiatal a kocsiban menekül, es michael felszolal, “hogy hol vagyunk? nem tudom elolvasni a tablakat, de az biztos, hogy nem orosz.” aztan a korhazban mondjak neki, hogy Magyarorszagon vannak :))

en szinkronosan neztem, mert alapjaban lusta vagyok olvasni, ha van szinkron, de borzalmas volt, asszem orosz helga volt a hangja ashley judd-nak, de csak sipakolt vegig..jo szinesznö minda kettö, de nem voltak “szikronban”..

m76 - 2012. 05. 19. 16:57

“Hát meglepetést valóban okoztak – legalábbis nekem – mivel teljesen logikátlan volt, mondhatni semmiből jövő, igazi wtf (és nem pozitív értelemben). ”

Hát akkor tökéletesen sikerült lemásolni a 24-et ugyanis az 1. évadbeli árulás ott is tökéletesen logikátlan és megmagyarázhatatlan volt.

Amúgy meg áldom az eget, hogy nem kezdtem nézni ezt a sorozatot, ez a kritika tökéletesen igazolta, minden félelmemet vele kapcsolatban.

sityu8411 - 2012. 05. 19. 16:58

planstag nem kötekedésből az 8. rész a 9. be csak rohannak meg utaznak szinte

$$$$$ - 2012. 05. 19. 17:14

nem ugy volt hogy ez nemzetkozi koprodukcioban keszul, es amerikan kivul is keszulhet folytatas, ha sok helyre el tudjak adni?, vagy az a the firm volt?

winnie - 2012. 05. 19. 17:16

az a the firm. ez is olyan, de itt az abc studios elsődleges gyártó partner. olyan az együttműködés, mint a mental, a persons unknown, scoundrels vagy a the gates esetében – vagy most, a mistresses-nél. ezek mind külföldön készültek, pilot nélkül rendelték be a sorozatot. de a the firm az nbc nélkül is elkészült volna elvileg

Rannak - 2012. 05. 19. 17:55

Olyan volt, mint egy hosszabbra nyúlt akciófilm. Én az AXN-en néztem, esténként jó volt rajta-közbe aludni. Nem tudtam elképzelni, mi lehetne benne még több évadon át, de azért én is sajnálom, hogy kasza. Örültem, hogy voltak Magyarországon is.

dragon1986 - 2012. 05. 19. 17:59

épp most fejeztem be a finálét :) Ön már vártam, hogy megint robbanjon a kocsi, de kitaláltak helyette valami mást.

SPOILER

Mondjuk hogy a francba indult meg előre a kocsi? Mármint senki sem nyomott gázt :D

Vajon ki rabolta el őt? Martin halott vagy ha nem, láthattuk a tetőn madártávlatból ezért ő kizárva. Violet sérülten nem hiszem, hogy elbánt volna vele, senki más sem maradt. :))

sityu8411 - 2012. 05. 19. 18:25

Az interpolos hős szerelmes mert elfelejtete őt :P

symor - 2012. 05. 19. 18:40

Érdemben egyenlőre nem tudok nagyon hozzászólni az egészhez, a részhez annyiban igen, hogy a 4. epizódig bírtam nézni ezt a görcsösen rossz sorozatot.

Végig az járt a fejemben eközben is, hogy ilyet, vagy ehhez hasonlót már láttam valamelyik olasz tévétől. Szép helyszínek, nyögvenyelős izgalom és rosszullétig ismerős panelek egy teljesen átlátható és erőltetett útvesztő-történetben.

Ezt pedig a 4. részig viselte el a türelmem, a logikát, vagy realitást még nyomokban sem számon kérve. Pedig milyen szép Taken utóérzés lehetett volna az egész, ha kicsit keményen oda merik tenni magukat, ahelyett, hogy melodrámáznak és körbelihegik az összes karaktert.

Ashley Judd nagyon tudta volna hozni ezt a figurát, ha nem ilyen hülyén keverik ki neki a cselekményt, a lelkizésétől meg a falra tudtam volna mászni. Ha hagyják, hogy legalább feleannyira kemény legyen, mint Liam Neeson volt a saját porontyáért ez egy állat lehetőség lett volna karrierjében. Így épphogy csak elmegy :/

A CIA-szál már nem csak nyögvenyelős, egyenesen nevetséges adaléka volt a látott részeknek. Az “engedem is meg nem is” meg az az egészen amatőr hozzáállás, amit adtak a történethez és ráadásképp az abszolút amatörizmuson túl azok a jelenetek, mikor egy asztali gépről elérik bármely biztonsági kamera képét Európában, kész röhej.

Engem teljesen elkeserített az amennyit láttam a sorozatból és még nem is említettem belőle mindent. Egyszer majd bepótolom a kihagyott részeket is nagyon nagy unalmamban, viszont az amennyit láttam, szenvedtem a sorozatból 4/10 jóindulattal :P

eClipse - 2012. 05. 19. 19:40

m76: igen, pontosan olyan Csak ott még – zsenge koromban, amikor épp, hogy elkezdtem járni a junkie-ság felé vezető úton – hatalmasat ütött. Manapság, ennyi évvel később, már valóban erőltetett.

symor: igen, sajnos nagy lehetőség volt a pilotban. Nem éltek vele, talán majd a következő ilyen alkalommal.

opalisc - 2012. 05. 19. 20:59

Érdekes, másik bejegyzésnél mennyien dicsérték. Tartom, 7/10, pár hiba bizony volt, azt viszont nem értettem, miért gondolják sokan, hogy minden ügynök robot (lásd, elsírja magát, mert nem tudja él-e még a gyereke vagy látja, hogy elrabolják), ügynökből is van mindenféle, nem csak vallatótiszt képzettségű, és feladatú, nekem kicsit fura indok, hogy ettől hiteltelen, jó a földre rogyása kicsit sok volt. Kitaláltam azt is, hogy K.C. áruló mielőtt kiderült, de néhány estén szórakoztatott, az utolsó mondatával winnie-nek szóról szóra egyetértek, ilyen helyszínekkel meg egyhamar tuti nem látunk sorozatot.:)

opalisc - 2012. 05. 19. 21:15

Na ezt jó értelmetlenül sikerült leírnom, bocsi, szóval amit az előző posztba winnie írt, hogy „remélem megmutatják, hogy mi lett volna a tervük” – én is szerettem volna megtudni még bővebben:P

glarion - 2012. 05. 20. 10:01

“A 24 befejezése óta várunk egy jó kis összeesküvéses akciósorozatra.”

A Homeland kimaradt? :)

winnie - 2012. 05. 20. 10:03

a homelandben volt akció? nekem az 24 volt akciók nélkül:)

csermely - 2012. 05. 20. 11:31

Idegesítően ostobán voltak összedobálva a szálak, rengeteg felesleges lelkizés, Ashley Judd sem tetszett, mert semmi olyat nem láttam tőle amiről egy pillanatig is elhittem volna, hogy komolyan gondolja. A hu de kemény vagyok feje meg egyszerűen nevetséges volt. Egyedül a helyszínek miatt volt érdemes nézni, de azt is csak úgy, hogy leveszed a hangot.

fan8 - 2012. 05. 20. 15:48

Én nagyon szerettem, a kliséivel együtt. Jó kis sorozat volt ez. Nagyon szerettem volna egy második évadot, dehát nem kphatunk meg mindent. :)

9/10

owlman - 2012. 05. 20. 19:20

“(- Sarcasm? – You think?)” :D

Egyébként nem hiszem hogy megnézem, talán Sean Bean miatt.

Lalolib - 2012. 05. 20. 19:24

Kedveltem én is, kár a kaszáért. Arra kíváncsi lennék, hogy egy ilyen befejezés után miért nincs folytatás.
Ha a sorozat vetités közben jöttek rá, hogy nem akarják folytatni, akkor annyira azért tisztelhetnék a nézőt, hogy rendesen lezárják és kész. Az utolsó egy-két percet kellett volna csak újra forgatni.
Számtalan nézhetetlen sorozat kapott két-három évadot, a Missingnek ennyi nem jutott.
Nálam 7/10 – a hibái ellenére szórakoztató időtöltés volt.

winnie - 2012. 05. 20. 20:49

amit tegnap írtam: a sorozatokat nem szokás befejezni. többek között logisztikai okok miatt. ezt például leforgatták tavaly nyáron és lehetetlenség összeszedni megint a stábot, hogy más befejezést forgassanak. plusz pénz sem lenne rá, pluszt meg nem szerezhetnek igazán. nagyon ritka, hogy vakahogy mágis forgatnak a netre valami lezárást, de igazából ez is ellentmondásos dolog, mert ha nyitva marad a vége, akkor látod, hogy mi lett volna az eredeti terv. viszont, ha lezárják, hogy 1. nem tudod meg, hogy mi lett volna a terv – megismered a készítői víziót, 2. kapsz ugyan lezárást, de tudni fogod, hogy soha, senki sem tervezte ezt lezárásnak, csak random összedobtak valamit egy óra alatt, hogy leforgassa. az írók összedobtak 10 ötletet tök random, kiválasztották a legjobbat és az a lezárás. ez ugyan látszólga megnyugtathat valakit, de az ember tudja, hogy csak a megnyugtatás miatt van, egyébként teljesen random.

“Számtalan nézhetetlen sorozat kapott két-három évadot”

olyan nincs, hogy nézhetetlen sorozat, csak annak, aki nagyon fanatikus, mert ha valami nem tetszik, akkor nem nézed és sosem lesz róla fogalmad, hogy a 10. résztől kezdve nem változik-e át fenomenálissá:) így a legtöbben csak a nézhetetlen első x résszel rendelkező sorozatok 2-3. évadjai ellen tudnak tiltakozni.

Lalolib - 2012. 05. 21. 16:48

winnie – köszi a reagálást. Ráadásul még igazad is van. :)

red - 2012. 05. 21. 21:43

Nem ragoznám túl…

iszonyatosan középszerű lett, nagy jóindulattal 5/10.

aXXon - 2012. 05. 27. 19:26

Nekem tetszett, én hétről hétre nagyon vártam mindig, persze ez lehet, hogy engem jellemez, de én megvoltam vele elégedve ;)

csabber - 2012. 06. 01. 12:51

múltkor volt egy kérdés, nem tudom már posztban-e, vagy csak valamilyen kibeszélőben. azt hiszem winnie tette fel a kérdést valakinek, hogy miért nem próbál be olyan sorozatokat, amiket elkaszálnak 1 évad után. hiszen nagyon sokszor azok közt vannak a legjobbak.

részemről, pont azért, ami miatt ezt a sorozatot se néztem volna meg egyébként. a sorozat elment, kellett már egy kis durvulás (hawaiit és a strike backet is nézem) a 24 után, ahol mindenki áruló. na de most így mit csináljak a végével? hova tegyem? ez lezárás? nem ez egy második évadra felkészítő CH, ami soha nem készül. és akkor így lett vége. ez egy olyan dolog, hogy végignéztem 10×42 percet, amikor bárhol megölhették volna, de nem, vége lett, megmentette, majd egy utolsó utáni 2 perces shotban simán meglövik, és the end.

pont ezért nem nézem az 1 évados elkaszált sorozatokat, hiába jó a sorozat, engem az ilyen dolgok túlságosan zavarnak. zavar ha nincs normális lezárása, márpedig ennek nem volt. amikor megtudták, hogy nem lesz 2. évad, akkor simán el kellett volna vágni a megmentős csöpögésnél. még az is jobb lett volna the endnek, mint így. most őszintén, ha nem lesz 2. évad, akkor kit érdekel ez a cliffhanger? engem konkrétan felbaszott…

winnie - 2012. 06. 01. 12:58

ez a sorozat lezárt, ha nem nézed meg az utolsó 2 percet. erre írtam már a premier előtt is, hogy ez a modell, mint a missing (vagy a the river) olyan, hogy ad neked egy előre meghatározott fix történetet. kezdéssel és zárással. a végére pedig belőnek egy irányt, hogy merre menne a folytatás. az kell, különben senki nem várná a folytatást, senki nem tudná, hogy lesz/lehet 2. évad.

abban lehet valami, hogy elvéghatták volna, de mi van, ha más megveszi a projektet? vagy máshogy folytathatják.

amit leírsz, az teljesen logikus, de ez nem 1. évados probléma. ahogy írtam, a sorozatok 95%-nak nincs lezárása, s ez nem függ az évadszámtól. a 4., a 8. vagy a 12. évadban ugyanúgy lehet cliffhanger, félbehagyott sztori. és éppen a missing az, ami megadta a teljes lezárást, hiszen általában azt ígérik, hogy a fő sztorit teljesen elvarrják, maximum elindítanak egy újat. (ez utóbbit nem idegesítésnek szoktam venni, szeirntem érdekes látni, hogy merre ment volna a történet, ha folytatták volna. ők még ezt is elmondták.)

Flanker - 2013. 03. 29. 18:13

Egész korrekt kritika, pontos pontozás. Közel se hibátlan, néha kapartam a falat, tartottam is egy 10 hónapos szünetet, de végül nem bántam, hogy megnéztem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz