login |

Criminal Minds: vége a 7. évadnak – írta Rusalka

2012. 05. 21. 15:30 - Írta: vendegblogger

17 hozzászólás | kategória: 2011/12 finálék, kritika,

Az kell, hogy mondjam a Criminal Minds alkotói mintha ebben az évadban magukra találtak volna. Vagy csak kezdünk leadni az elvárásainkból? Ellentétben a tavalyi évaddal, idén nem kellett belenéznem az epizódokba, mielőtt megírtam volna ezt a kritikát, már a címek alapján beugrottak a részek, az aktuális gyilkos elmék.

Két kirívóan gyenge epizód volt a szezonba, ha az évadot nyitó és záró részeket nem számolom, mert azok egyenesen katasztrofálisak voltak. Azonban a maradék 19-et csak dicsérni tudom. Ami különösen tetszett idén: mintha a gyengébb gyilkosoknál érezték volna az írók, hogy ez így kevés, ezért csavartak a rész közben is egyet a gonosz motivációin, így jól tudtak kijönni a helyzetből. A nézőben a csodálkozás maradt meg, nem a rész eleji érdektelenség, mint a 7×11. vagy 7×17 esetében.

Az évad első felében eléggé lehúzós volt a hangulat, nem egyszer gondoltam arra, hogy ideje darálva nézni a sorozatot, hiszen akkor csak havonta egyszer kerül az ember maga alá –  például különösen nehéz azt figyelni, amikor gyerekek szenvednek, de gondolom mindenki így van ezzel, idén pedig erre a témára különösen rágyúrtak az írók, így jó párszor kellett a zsebkendő után nyúlnom. Spoileresen folytatom a tovább mögött.

Az évad közepén oldódott a hangulat, hiszen a 10. rész után már kedvem lett volna a kardomba dőlni (haldokló kisfiú + apuka búcsújelenete) így jól jött a lazítás. Az szezon második felében pedig a megdöbbenés és az álmélkodás időszaka jött el. Több részre jellemző volt, hogy egymással vetélkedtek az elmebetegek, s nehéz volt eldönteni, hogy ki a nagyobb őrült a sorozatgyilkos, vagy az őt fogva tartó korábbi áldozat – vagy éppen a saját családja, esetleg a családot protezsáló politikus.

A karakterizálásra is jobban odafigyeltek idén, talán az írók is rájöttek, hogy a sok kicsi, sokra megy. Elég volt részenként pár perc a szereplőkre, annyi idő alatt is sok mindent el lehet mondani. Rossi és felesége volt az egyik ilyen jól felépített karakterizált történet, a naiv kezdéstől a szomorú végkifejletig, és ha a 12 percnyi játékidőre 3-4 rész jutott, akkor sokat mondok. Ugyanígy Hoch magánéleti szála is jól ki volt domborítva, sőt még Prentiss távozását is elkezdték korábban megalapozni. Végre nem a családi nagy idillt és az amerikai álmot akarták megjeleníteni, hanem a karakterek kapcsolatait vagy motivációját akarták bemutatni.

Az évadzáró után viszont rájöttem, hogy úgy kell Criminal Minds-ot néznem, hogy a kezdő és a záró epizódot kihagyom . Oké, olvastam a külföldi fórumokat, melyeken mindenki el van ájulva a résztől, a Junkie-n is bőven találtam pozitív véleményt, szóval már szinte biztos vagyok abban, hogy az én készülékemben van a hiba, valószínűleg azért, mert elveszek a részletekben és a apró hibák vagy zavaró momentumok verik ki a biztosítékot. Minél hosszabb egy rész ezek a hibák úgy sokasodnak, hiszen 40 percben, ahol pörögnek az események, kevésbé tűnik fel, és kevesebb idő van ezeken agyalni. MInt például a remek 7×22-es esetében.

Az utolsó rész nem volt rossz, de túl hosszúnak tűnt. Volt itt minden, bombarobbantás, bombahatástalanítás, közelharc, túszdráma, fű, fa, virág, koszorú. Akadtak nagyon hatásvadász, de jól eltalált, sokkoló jelenetek is. Mégis, a finálé nézése közben meg kellett állnom és járni egyet, többször néztem az órát, mikor lesz vége már. Azt nem tagadhatom, hogy a záró rész hatással volt rám, mert dühös voltam, és az alkotók ezzel is célt értek, hisz ki provokáltak belőlem érzelmet.

Miért voltam dühös?

 • Ha a tárgyalás úgy kezdődik, hogy egy túszt nem elengednek, hanem lelőnek (igaz így legalább egy klisét elkerültek), majd egymás után végeznek a túszokkal, akkor beküldök egy osztagot, mert egyértelmű, egy ilyen csapatnak semmi sem számít. Ebből fakadóan már kiabáltam a képernyőnek, menjetek már be nem mindegy, hogy a megmaradt túszokat a bankrablók vagy a rendőrök szedik le?
 • Nincs bajom a nagy mártír karakterekkel, ha a cselekvésük ésszerű. Will besétálása a bankba azért fájt, mert tudta jól, ha bemegy lelövik. Utána így is-úgy is tovább folytatódik a mészárlás. Ennyi erővel a bank előtt látványosan főbe lőhette volna magát. Tudom, azért kellett történetileg bemennie, hogy a többi túsz kijöhessen, és a családja veszélybe sodródjon, de amúgy is kijöttek volna a túszok a titkos gyilkos szerelemes pajtás miatt. A családját meg másképp is veszélybe lehetett volna sodorni.
 • A legütősebb jelenetet egy rövid idézettel tudom prezentálni, amit megnyugtatásnak szántak a nézőknek mégis egy percig hangosan röhögtem rajta:
  – A mentős meghalt – De legalább az tudjuk, hogy Will életben van.
  Tényleg! Tök jó! Egy valószínűleg családos embert megöltek, és hamarosan a mennybe küldenek több száz embert egy vasútállomáson, mert Will hőst játszott, de legalább életben van! Ez több mint morbid humor, ez a fájdalmas átgondolatlanságból fakadó humor, amit nem annak szántak. Hisz csak a két mondatot kellett volna felcserélni és mindjárt drámaibb a szituáció.
  – Azt már tudjuk, hogy Will életben van. – De sajnos az őt segítő mentőst megölték.
  Mondom, apróság, de nagyon kiverte a biztosítékot.

A 7. évad megérdemel egy 7/10-et, de az évadzáró nálam csak 4/10 volt, mert túl kukacoskodó vagyok, sajnos a génjeimben van elemző szülő. Ám felsorolt hibák mellett jár +1 pont, mert Prentiss kapott egy szép esküvővel egybekötött búcsúztatót, + még 1 pont, hogy nem ölték meg, hátha a színésznő egy-egy cameóra feltűnik, egy újabb pont Rossi és Strauss jelenetére a szállónál, ismét egy pont Garcia és Read nézésére, sőt, még arra is, hogy Sebastian Roché karaktere ebben az évadban először nem halt meg egy sorozatban az általam nézettek közül, szóval akkor valójában 9/10-nél járunk. Ami nem is rossz.

17 hozzászólás Ne habozz!

Kitti - 2012. 05. 21. 15:44

Nekem nagyon tetszett, bár elfogult vagyok, egyik kedvenc sorozatom. Örültem, hogy a tipikus bankrablásoknál valami többet adtak és hogy sikerült végre Prentiss történetét tisztelettel lezárni. A kedvenc jelenetem JJ és Izzy harca volt, hogy egy klasszikus idézzek: “Another life saved by girl-on-girl action.” (House)

trisshh - 2012. 05. 21. 16:00

Sok mindenben egyetértek, én is úgy látom, hogy az írók kezdenek visszatalálni arra az útra, ami miatt megszerettem ezt a sorozatot. Nekem az abszolút kedvenc részem a 19. volt (Heathridge Manor), amit ugye Matthew G. Gubler rendezett. Olyan hangulata volt, ami miatt egyszerűen nem is éreztem, hogy telik az idő, és szívesen néztem volna még tovább. Nekem az évadzáró tetszett (ízlések és pofonok :D), volt benne pár klisé és néha felmerült bennem, hogy mi jöhet még, meg volt pár ilyen oh komolyan?! pillanat de összeségében megérdemel egy 6,5/10 vagy legyen inkább 7, de akkor nagyon elfogult vagyok :D Az évad összeségében egy erős 7/10 de kap még egy fél pontot, mert Prentisst (megint) kiírták :D (nem tehetek róla, vmiért egyáltalán nem sikerült megkedvelnem szegényt az évadok folyamán).
Szóval Criminal minds s07: 7,5/10 – sima továbbjutás, várom a következő évadot, már csak azért is, hogy kapunk-e új szereplőt Prentiss helyett vagy marad-e csapat így ahogy van, és remélem az íróknak sikerül ezt a javuló tendenciát tartani.

Lalolib - 2012. 05. 21. 16:37

Prentiss úgyis megunja a házaséletet és gyorsan visszajön az elmebetegek és a tömeggyilkosok közé. Ha a halálból vissza tudott jönni, akkor egy kis házasság már igazán nem lehet akadály.

Bár nem tudom miről van, mert én az AXN csatornán nézem, és ott még csak 5 rész ment le. De legalább tudom, hogy a végén lesz esküvő. :)

Kitti - 2012. 05. 21. 16:39

@Lalolib
Szerintem inkább nézd végig az AXN-en, mert szerintem nem minden úgy lesz, ahogy azt te most gondolod a szezonzárós spoilerek alapján. :)

betti - 2012. 05. 21. 17:05

én az évadnyitó után kaszáltam a sorozatot, de lehet most, hogy viszonylag pozitívak a kritikák és hozzászólások adok neki még egy esélyt és ledarálom a nyáron. Végül is a hatodik évadnál csak jobb lehet :)

sam - 2012. 05. 21. 17:36

csak a 2. évadnál tartok, de akkor ideje belehúznom :)

Bea - 2012. 05. 21. 17:39

Szerintem jó évadzáró volt, normálisan sikerült elbúcsúztatni egy karaktert és imádom őket :D Természetesen megvolt minden klisé ami kellett, gondolok itt a bombás jelenetre, de imádtam.
Tetszik, hogy ebben az évadban J.J. igazi bad-ass anyuka lett és jól visszailleszkedett a csapatba és örülök, hogy Ő és Will… :D
Igazából részben elfogult vagyok a sorozattal kapcsolatban, de tény, hogy ez egy igen jó kis sorozat…szerintem :)

Lalolib - 2012. 05. 21. 18:10

@Kitty
Végig fogom nézni mert az egyik kedvencem. És nem csak a történetek miatt. J.J. miatt is. Jó, hogy visszajött.

Johnyyy - 2012. 05. 21. 18:31

Hát részemről a Gyilkos elmék történetének leggyengébb évadának tartom ezt a 7. szezont, többször (szinte minden rész után)gondoltam az évad közbeni kaszára. Sablonos és unalmas volt az évad. De a régi szép idők emlékére és mert a karakterek már nagyon hozzám nőttek ezért persze ott leszek a következő évadnál is, de már nem a régi jó szájízzel.

Alexa - 2012. 05. 21. 18:45

Az egyik szünet után már egyszerűen nem tértem vissza rá. Kikopott a ragyogása, olyan lassúsággal folytak a dolgok és lapossá vált az egész. Most hogy látom, Sebastian nevét, már csak miatta is összeszedem magam és végiglesem az évadot.

qwertz - 2012. 05. 21. 18:52

Nekem tetszett ez az évad, 7,5/10 :)

abstractelf - 2012. 05. 21. 19:26

Nagyrészt egyetértek veled. Az évadzáró kissé gyenge lett, semmi cliffhanger, semmi…
A kedvenc részem, amit Matthew Gray Gubler rendezett – az 10/10 volt (7×19, ha jól emlékszem – a testvérpárról). De nálam is volt két törés a sorozatban. Az egyik a The Company-s résznél, a másik a katonásnál (címekre nem emlékszem, csak a tartalomra).
De remélem, a 8. évadban jobban figyelnek mondjuk Reid-re – nagyon hiányzott nekem ebből az évadból. Általában volt 3-4 mondata…

Zsu - 2012. 05. 21. 20:53

Hát, szerintem is elég gáz az évad. Nem tetszik, elcsépelt, néhol butuska…
Azonban én is imádom a sorozatot és az egész témát, amit hétről-hétre körüljár, és valahogy “csakazértis” végigszenvedem magam rajta, mert reménykedem, hogy kijönnek a gödörből, és ezután felfelé ível majd újra…
Amúgy nálam ez az első évad, ami annyira nem jött be… A többit mindig a premierkor néztem, most döcög csak, a 14. rész jön majd, ha rászántam magam… Uh, és most volt olyan is, hogy belepörgettem a részbe, mert már nem bírtam a szenvedést… De reménykedem, még mindig reménykedem…

Sue - 2012. 05. 22. 18:22

Nagyon szeretem a CM-t, de az az évadzáró nagyon felemás lett szerintem. A történet maga több helyen kicsapta a biztosítékot: annyira ordított már az első pillanattól, hogy Izzy meg magát jófejnek kiadó extengerész “túsz” egy pár, a pasi csak kamutúsz (és a háttérből ő mozgatja a szálakat), hogy az gáááááz. Will egész cselekménysora egy nagy AUUUUUU-t érdemelt nálam – egyáltalán nem pozitív értelemben.
Cserébe Prentiss nagyon szép búcsút kapott, az utolsó jelenetsor az alatta menő zenével – hát majdnem könnyekig hatódtam, pedig mostanában ezt nehéz elérni nálam.
Az évad egészében véve nekem jobban bejött, mint a 6., de könyörögve kérek egy Reid-központú többrészes szálat, mert nagyon hiányzik. Az is tetszett, ahogyan ügyes megoldották a karakterizálást. Reméljük, sikerül az íróknak még jobban visszatalálni a régi ösvényre. :)

Dani - 2012. 05. 25. 23:20

Nekem nagyon tetszett a finálé, igaz kicsit talán nagyobbat vártam volna, pl. egy karakter megölését. Viszont ha Garcia-t megölik, esküszöm sorozatgyilkos leszek.

Julcsi - 2012. 07. 10. 14:51

Én még csak a 7. évad 2. részénél tartok. Nekem az első rész sem volt szörnyű. Mivel a kedvenc sorozatom, 100%,hogy elfogult vagyok. Még nem tudom, hogy mi lesz a többi részben, de nekem egy Morgan-központú rész hiányzik. Szerintem az egyetlen ilyen még a második évadban volt (mikor letartóztatták)

Rebi - 2014. 07. 25. 17:20

Én a18.résznél tartok és szerintem egész jó.De az évadnyitó nekem se jött be annyira.Annak viszont örülök hogy JJ vissza jött.:-)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz