login |

Pilot: Derek

2012. 05. 21. 19:17 - Írta: CyClotroniC

25 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Az angol Channel 4 áprilisban adta le a Derek első részét, majd a fogadtatást követően úgy döntöttek, hogy berendelik a teljes évadot. Ez a jó hír. Az már kevésbé, hogy most először ingott meg nálam Ricky Gervais zsenije, mikor a Derek kapcsán a kissé megfoghatatlan dramedy műfaj drámaibb oldalára csatangolt, és elkövette azt a hibát, hogy ezúttal annyira tanítani és mesélni szeretne egy jelenségről (vagy leginkább többről), hogy elfelejti ezt a karakterein keresztül bemutatni, még ha a sorozat pont a főszereplőjének a nevét is viseli.

Az alapfelállás szerint Derek (Ricky Gervais) amolyan önkéntes szociális munkásként tevékenykedik egy szeretetotthonban a nyugdíjasok között, kölcsönösen árasztva egymás iránt az elfogadást  és a szeretetet, amit talán a cinikusabb, kirekesztőbb társadalomtól nem kapnának meg. A csavar persze az, hogy Derek értelmi fogyatékos, a helyszín hihetetlenül nyomasztó, a néző pedig durván feszeng a székben, és nehezen tud mit kezdeni a helyzettel.

A keret természetesen most is dokumentarista, talán dokumentaristább minden korábbi munkájánál, viszont képtelenség önfeledten követni Dereket a történeten keresztül, ami igazából nincs is a pilot során, pusztán bemutatják az életterét és felskiccelik egy átlagos napját. Azonban míg a Life’s Too Short-ban főszereplő Warwick Davis már a pilotnál szimpatikus volt, sőt 2-3 rész alatt kifejezetten annyira megkedveltem minden taplósága ellenére, hogy komolyan szurkoltam a boldogságáért, addig itt Derek karaktere megfoghatatlan. Nem érezni igazán se szimpátiát, se sajnálatot, se szánalmat iránta, de valahogy mégis mindegyik ott motoszkál az aurájában, és mégsem áll össze az érzés semmivé.

Talán az zavar a legjobban a címszereplő kapcsán, hogy nincs hibája, akaratán kívül olyan, amilyen, és mire kezdeném megszokni a figurát, már vége is az epizódnak, pedig voltak bőven jelek az utolsó 10 percben, hogy ez még egy könnyedebb Száll a kakukk fészkére irányba is elmehetne, de ehhez pont az az elhatározás hiányzik belőle, hogy valami gyermekien naiv feelgoodsággal csempésszenek fényt a szürke díszletek közé.

Ami még zavarta a belerázódást, hogy Karl Pilkington Dougie-ként túlságosan is önmagát hozzá, ami a pilotnál nagyon lelógott az összképről a negédes zeneválasztásokkal együtt. Derek betegsége és a dokukeret így párban viszont túl sok és túl szájbarágós, ellenben vannak kifejezetten jó pillanatai, főleg olyankor, amikor valaminek rosszul méri fel a súlyát és oda nem illően viselkedik, valamint a bárjelenet is a mérleg pozitív oldalára írható fel.

A negatív kritika ellenére mégis örülök, hogy berendelték, mert hiába lett csak 5.5/10-es a pilot, nagyon mélyről kapaszkodott fel ide, és a potenciál ott van benne, csak kevesebb cukor és több mosoly kéne a folytatáshoz.

25 hozzászólás Ne habozz!

Arky - 2012. 05. 21. 19:32

sose szabad fullba nyomni a kretént

endel - 2012. 05. 21. 19:50

“Ami még zavarta a belerázódást, hogy Karl Pilkington Dougie-ként túlságosan is önmagát hozzá”
ez nalam csak felfele vitte a pontokat, nalam megert egy 7/10-et, jo volt, s varom a folytatast.

Dohi - 2012. 05. 21. 19:50

szerintem sem volt az igazi, de a sorozat azert kap eselyt.

that cool guy with the sunglasses - 2012. 05. 21. 20:05

én imádtam minden pillanatát, pont ez az ambivalencia fogott meg benne. állítólag Gervais azt nyilatkozta, hogy Derek nem értelmi fogyatékos. nekem simán 7,5/10 volt a pilot, pilkington pedig egy zseni. egyébként az érdekelne, hogy ez az akcentus, vagy nyelvjárás amivel karl is beszél (myself helyett meself pl.) az bizonyos régióhoz köthető, vagy inkább társadalmi osztályhoz? Ezért szeretem az angol sorozatokat. Azok az ízes akcentusok :D

bikkbakk - 2012. 05. 21. 20:09

Gervais kifejezetten hangsúlyozta, hogy Derek nem értelmi fogyatékos. Lehet, persze, hogy ezt azért mondta, mert sokat támadták Derek karakteréért.

Egyébként érdekes, hogy angol értelmiségi barátaim nagy többsége már évek óta kiégett, magát ismételgető celebként tekintenek Gervaisre, aki az egyetlen igazán jó munkájából (Office) él meg évek óta, s ezzel egyáltalán nincsenek kisebbségben. Én meg nem érten őket.

Karl karakterét nyílván pont rá írta, mást képtelen lenne eljátszani amúgy is.

endel - 2012. 05. 21. 20:16

@that cool guy with the sunglasses
manchester

CyClotroniC - 2012. 05. 21. 20:19

bikkbakk: Csak aki ismeri Karlt, annak olyan, mintha egy parókában belepofázna a forgatásba. Maga a cinikusabb, bogaras karakter ellenben jól fog működni, de ehhez szerintem pont lazítani kéne a stíluson.

Mondjuk szerintem az Extras egy unikum sorozat volt, a The Office-hoz képest én még szintlépésnek is nevezném amúgy, viszont a Life’s Too Short kapcsán azzal erősen tisztában vagyok, hogy feltehetőleg még 3-4 ember van a világon rajtam kívül, aki azt mondaná a kedvenc scriptelt R.G. sorozatának a háromból, nálam pedig simán #1 (de feltehetőleg nem is mindenki szimpatizált Warwickkal).

Szóval a Gervais oltás tényleg egy általános nézőpont, ellenben ha csökkenne is a minősége annak, amit csinál, akkor se temetném feltétlenül. Még az önismétléssel együtt is egyediek a munkáik, aztán lehet szeretni vagy nem, de nem csinál tucatsitcomot. Meg hát az önismétlés, és a saját stílusjegy között is vékony a határ.

vova666 - 2012. 05. 21. 20:48

hát én ezt nem bírtam végignézni. Pedig bírom Gervais munkáit. izzadtságszag.

vova666 - 2012. 05. 21. 20:49

“a Life’s Too Short kapcsán azzal erősen tisztában vagyok, hogy feltehetőleg még 3-4 ember van a világon rajtam kívül, aki azt mondaná a kedvenc scriptelt R.G. sorozatának a háromból, nálam pedig simán #1 (de feltehetőleg nem is mindenki szimpatizált Warwickkal).”
én egyike vagyok ezeknek!

m76 - 2012. 05. 21. 20:54

Én meg az vagyok aki szerint az office pocsék, extrasból nem is láttam, life is too short pedig ha nem is annyira szar mint office de nekem az sem jött be. Egyetlen pozitív dolog amit Gervais produkált az karl szerepeltetése, de az meg nem igazán az ő érdeme, hogy a sors pont odafújt mellé egy ilyen vicces idiótát. A standupjai egyébként nem rosszak, de a sorozataitól már menekülök.

new-york-islanders - 2012. 05. 21. 20:59

Jaja, L2S nekem is kegyetlenül bejött, erre valahogy nem vagyok kíváncsi.
Ricky egy one trick pony, de ezt a feszengős humort nem feltétlen ő találta fel, csak miatta lett inkább népszerű.
És hát elég régóta változó színvonalon tesz-vesz ő is.

BoKK - 2012. 05. 21. 20:59

A Life’s to short, a Extras és a Portal 2 után valami nem hibátlan és zseniális?:S Azért megnézem mindenképpen.

that cool guy with the sunglasses - 2012. 05. 21. 21:24

@endel
thx

SpockCooper - 2012. 05. 21. 21:51

Nekem nem tetszik ez a kritika, pedig ritkán kötözködöm. Nem megfejthetetlen okokból legalább háromszor láttam a Derek pilotját. Ezt hogy érted, hogy “önkéntes” szociális munkás? Miért önkéntes? Vastag betűvel kiírni és kijelenteni, hogy Derek értelmi fogyatékos, szintén nem korrekt. Derek learning disabled, azaz tanulási nehézség nevű problémája van, legalábbis Gervais harcosan kiáll eme véleménye mellett. A valóságban Derek valóban úgy viselkedik, mint egy valamilyen mértékben fogyatékos ember. Warwick lehet, hogy neked rokonszenves volt, de a karakter egy hülye, önző, stb negatív karakter, akivel nem együtt nevetünk, hanem rajta. A Life’s too short poénjainak magas arányát tették ki azok, melyekben azt szánták viccesnek, hogy elesik a little person. Mit jelent az, hogy Száll a kakukk fészkére irányába is elmehetne? Ez nekem körkörös hivatkozás. Ja, nem láttam a filmet. Tudom, kellett volna. Karl karakterét tökéletesen megírta Gervais, ugyanis Pilkingtonnak szinte nem is kell színészkednie. Jól mondod, szájbarágós a mondanivaló, szinte a fülembe üvölt a Kindness is magic and being kind is more important that being clever or good-looking. Napokat töltöttem brit fórumok olvasgatásával, azt kutatva, hogy mit látnak mások ebben és én mit nem. Arra jutottam, hogy nem mondhatom, hogy ez rossz lenne, csak nem nekem készült.

pytta - 2012. 05. 21. 22:32

Én is megnéztem a pilot-ot nemrég, és nagyon nem tetszett. Nem tudom, Gervais mit akar kezdeni ezzel az egésszel, annyi viccesebb témát találhatott volna, miért pont ezt? Szóval tényleg mindegyik karakter tök gáz, Derek-en kívül a vénlány ápolócsaj, meg Karl karaktere is, a környezet meg ugye egy idősek otthona… Egyébként már az Extras-ban is megvolt ez a keserédes dramedy-feeling, főleg a második évadban, de azon a szinten meg lehetett volna maradni.

Az egésszel kapcsolatban a “sose szabad fullba nyomni a kretént” komment nevettetett meg a legjobban, kösz Arky :))

adamban - 2012. 05. 21. 23:04

Imádom Ricky Gervaist, de egyszerűen képtelen voltam végignézni még a pilotot is. Óriási csalódás. Nem humoros. Egyszerűen nézhetetlen.

Pancs - 2012. 05. 21. 23:28

Arky: Nagyon hiányzik a like gomb a kommented alól…:D

Dixi - 2012. 05. 22. 11:50

A Derek NEM vígjáték ! Ricky Gervais egy zseni. Aki nem szereti, ne nézze.

winnie - 2012. 05. 22. 12:34

és a derek milyen, mert az hiányzik. jó? nem jó? mert a két állítás evidencia.

“Aki nem szereti, ne nézze.”

:))) ilyet ki ír? főleg egyetlen epizódról. aki nem szereti, persze, hogy nem nézi. de ahhoz meg kell nézni, hogy tudja az ember, hogy szereti-e vagy sem.

egyébként meg miért ne nézze, aki nem szereti. irigység? személyes fájdalom? nézze inkább minél több ember, annál több véleményt lehet olvasni, pozitívat és negatívat.

Dan Abnormal - 2012. 05. 22. 18:20

Akkor jöjjön egy pozitív vélemény is….
Szerintem nagyon jó a Derek. Nálam nem ingott meg Gervais zsenije egy percre sem. Igaz én már inkább a 40-hez közelítek, talán ezért fog meg a szentimentalizmus. De ez nagyon jó volt. Várom a többit.

Dixi - 2012. 05. 22. 18:26

A Derek egy hatalmas pofon a brit bulvarsajtonak, akik szerint RG egy ripacs, televizios munkassagai a biztos bukasba vezetik majd Ot. Evek ota ezzel ocsarolja Ot a 4-5 legolvasottabb bulvarshit. Azt, hogy ez mindblowing PR vagy nem, nem szeretnem eldonteni. A Derek NEM vigjatek, hanem nevetest fakaszto drama. Szo szerint melo-drama.

“Aki nem szereti, ne nezze” RG a Twitter-en.

Azert ne nezze aki nem szereti, mert az eltulzott mazochizmus mely depresszioba torkolhat, amin viszont pl. RG vidamsagai segithetnek :)

badadada - 2012. 05. 23. 11:31

Hát ez fura volt. Ismerem talán a teljes RG életművet, standupokat meg mindent, kb imádom, de ez valami nagyon fura sorinak néz ki, nem értem mi lesz ebből, vagy mit akar ezzel. Talán az Extras-ra hasonlít hangulatban kevesebb poénnal.
Néha olyan érzésem volt, hogy pont RG-Derek a zavaró elem, nélküle jobban működne.
Esélyt adok persze, de ha ennyi lesz végig akkor nagyon nem leszek boldog.Áh, szeretem RG és ezért vagyok türelmetlen.

deus - 2012. 12. 27. 21:19

@Arky Ezen sírva röhögtem 5 percig. :D

clark - 2013. 02. 09. 12:47

most megnéztem a pilotot,annyira nem jött bejó volt egy -két jó jelenet,de kb ennyi.még egy részt majd megnézek.eddig nekem ez a leggyengébb sorija Ricknek.az office,life is too short,extras,rg show mind bejöttek,de vhogy eddig nem.a kövi résznél biztos kiderül.

clark - 2013. 02. 17. 15:24

megnéztem a 2 részt is.elvileg derekről szól a sori,de ő a legérdektelenebb karakter szerintem.egy szellemileg visszamaradott emberben szerintem nincs semmi poén.ez inkább az öregekről szól.nem sok poén van,azok nagyrészét is a Kev karakter szállítja,ami egyáltalán nem vicces,inkább gáz.nem tudom mi volt ezzel a célja,de elég mellékvágány szerintem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz