login |

Pilot: Munkaügyek

2012. 05. 22. 22:44 - Írta: Desmond Wallace

41 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Mindjárt befejeződik a Munkaügyek 1. évadja, így ideje, hogy mi is sort kerítsünk erre a pilotra. Már a premier idején is kíváncsi voltam arra, hogy a gyenge Hacktion és a méltatlanul elkaszált Szájhősök után milyen lesz az m1 idei harmadik sajátgyártású sorozata, de valahogy sose láttam belőle egy-két jelenetnél többet. Eddig. Most viszont megnéztem az első részt, ami egész jó lett.

Tulajdonképpen a Munkaügyek egy szitkom. Bő 20 percben a Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelet dolgozóinak életébe nyerhetünk bepillantást. A pilot bemutatja a fontosabb szereplőket, akikről már első blikkre látszik, hogy nagy ívben szeretik elkerülni a komolyabb munkát. Gyakorlatilag az ő szerencsétlenkedésüket figyelhetjük, ami nem is állhat túl messze a magyar valóságtól.

A Showder Klubos humor szinte kézzel tapintható volt az epizódban, ami nem véletlen, hiszen az írók között Litkai Gergely, Kovács András Péter és Hadházi László is ott van. A poénok jó része abszolút működőképes, s bár azért volt egy-két nagyobb röhögés, de inkább az volt a jellemző, hogy folyamatosan vigyorgok a jelenetek közben – ami pedig mindenképp jó.

A színészek nem ismeretlenek számunkra. Molnár Piroska alakítja a főnökasszonyt, aki teljesen olyan, mint egy szocializmusból itt ragadt bútordarab. A sorozat másik nagy ásza Mucsi Zoltán, aki az unott, ironikus osztályvezető figuraként mutatkozott be. De van még itt egy tipikus szőke nő is, Timi (Fodor Annamária), aki csak belülről szőke, ahogy ez ki is derült a pilot során, illetve más tipikus alakok, akikről egyelőre még nem alakulhatott ki komolyabb benyomásom a kezdőepizód után.

A Munkaügyek startja tehát abszolút pozitív csalódás volt. Igazi magyar humorral szolgálja ki a nézőket, olykor fárasztó bár, de azért legtöbbször mosolyra fakasztó poénokkal támad. 6/10-et minimum megértek a látottak.

41 hozzászólás Ne habozz!

geha - 2012. 05. 22. 22:49

első 2 rész még nekem is bejött, de kb a 6. után kaszáltam, egyre kínosabb kezdett lenni…azóta nem tudom hol tartanak minőségileg

Snooker_ - 2012. 05. 22. 22:55

Szerintem is, az első részek tényleg jók voltak, majd onnan szép fokozatosan esett vissza a sorozat.

Zirowe - 2012. 05. 22. 23:02

Egyáltalán nem így éreztem.

Kezdetektől követem, mert az író trió a kedvenceim közé tartozik, de ez egy sótlan és humortalan vmi lett.

Kínosak és erőltetettek a poénok, nem sikerült az officet sikeresen átültetni.

Azért később kicsit jobban beindul, de az első pár rész borzalmas volt.

Matthew - 2012. 05. 22. 23:02

Szerintem elég hullámzó teljesítményt mutat, de a nagyon jó részekért érdemes követni. Amúgy idővel egyre jobban átvette a komédia helyét a szatíra. Ami nem baj.

Lengabor - 2012. 05. 22. 23:03

Semmiféle visszaesést nem tapasztaltam, sőt pont, hogy idővel forrta ki magát még jobban. Eleinte én is csak az egész jó jelzőt adtam rá, de most már eljutott nálam a zseniális kategóriába. Ha az Office ilyen lett volna, amikor még próbálkoztam vele, akkor azt is szeretném. De itt jó történetszálak, szerethető, együgyű karakterek vannak, az iróniát nagyon jól ragadták meg az írók. Bevallom én Mucsi munkásságát ezelőtt nem nagyon ismertem, azóta pótoltam a hiányosságot, de rendkívül jól hozza ezt a fajta szerepet. Az elején Timit és Karest nem igazán csíptem, de aztán rájöttem, hogy igenis kellenek. Teljesen jó hazai Parks and Recreation feelinget ad, márpedig az a sorozat igen magasra tette a lécet, de a Munkaügyek sem lebecsülendő, olyannyira, hogy a nézettséges posztnál is ez az első, amit megnézek, hogyan áll. Az MTVA megcsinálta. Bár a Hacktiont is nézegetem, bár óriási lemaradásban vagyok vele (ez sokat elmond), de erre mindenképpen szívesen rááldozom a heti kétszer 25 percet.

Matthew - 2012. 05. 22. 23:08

(Egyébként 18 ment le a 32 részből, szóval még van az évadból.)

Solmyr - 2012. 05. 22. 23:15

Office ripoff. Nem rossz, de hát ezt már láttam én egyszer. Ja, kétszer, mert az amerikait is néztem az elején.

pytta - 2012. 05. 22. 23:16

Ez az egyetlen magyar sorozat, amit kb. a Kisváros óta nézek. Szerintem a 5-6/10-es szintet végig tartja, nyilván csak azért nézem, mert magyar (meg mert Mucsi játszik benne), egyébként két rész után kaszáltam volna. Valóban nem annyira hangosan felröhögős humor, inkább megmosolyogtató, meg ha az ember ilyen helyen dolgozik, akkor néha helyeslően bólogat is egyes szituációkon.
Viszont ami nem tetszik benne, hogy egy csomó dolog meg irreális, ami benne van, és én nem tudom, milyen az a Showder klubos humor, de ez ami a Munkaügyek-ben van, néha brutálisan izzadságszagú, és olyan magyarosan elb*aszott némelyik poénosnak szánt jelenet (értsd: rohadtul nem vicces, de látod rajta, hogy az akart lenni). Dehát tanuljuk a műfajt még, egyszer talán lesz jobb is :)

szerintem - 2012. 05. 22. 23:27

amellett, hogy valoban vannak benne jo poenok, nekem nagyon modoros benne minden szinesz, elen mucsi zoltannal, ezert mar nem is nezem.

dave - 2012. 05. 22. 23:28

A 7. epizód magasan a sorozat csúcsa. Az nálam Office szinten van, azok közül is a jobbakból. Ha valaki csak be akarja próbálni, akkor a 7. részt nézze meg.
http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/04/15/21/Munkaugyek__IrReality_Show_7_resz.aspx

elliot - 2012. 05. 22. 23:41

Én azért röhögök minden alkalommal hangosan, mert ezek ténylegesen ilyen emberek. Tényleg begyöpösödött, nyelveket nem beszélő, öreg, kövér emberek dolgoznak a közigazgatásban.

És szerintem ez a sorozat kicsit nekünk is szól, hogy megismerjük őket, és még hülyébbnek tűnjenek, mert így nem csak szomorkodhatunk, hanem nevethetünk is, és többnek érezhetjük magunkat náluk. :)

elliot - 2012. 05. 22. 23:43

Nekem egyébként nem Office-os, hanem Városfejlesztési osztályos a sorozat. Mivel a hivatali arcok alkalmatlanságára épít:)

fsanyee - 2012. 05. 22. 23:46

en nezem folyamatosan az 1. resz ota, egesz rendben van a sorozat szerintem es nem erzek visszaesest.

canaze - 2012. 05. 23. 00:12

Kellemes csalódás a sorozat, esetenként nézem, volt már jobb, rosszabb, de a múlt heti (bolondok napjás) részen végig hangosan nevettem!

Halál a szutyok Marslakókra és ezt a helyére!

Lannister - 2012. 05. 23. 00:26

Két rész után

Közigazgatásban dolgozom és baromira jó. Aki ismeri a közeget, annak mindenképpen érdemes kipróbálnia. Versenyszférásoknak nem tudom mennyire élvezhető, de nekünk hihetetlenül “valóságos”. Természetesen némileg sarkított eseteket látunk, de ismerős szituációkkal találkozunk :) Eddig tökéletes. Holnaptól indul a dara.

Casey Novak - 2012. 05. 23. 00:50

Kábé 10 percig bírtam az első részt, de már a főcímdal szövegénél éreztem, hogy ebből arckaparás lesz. Igen, vannak hasonlóságok a sorozat és a valóság között, ami nem a véletlen műve, ez viszont nekem nem vicces, inkább csak szomorú. Pedig azt hittem jobban fog tetszeni, Litkait nagyon komálom, KAP könyvét meg egyenesen imádtam. De ez kuka.

Binky - 2012. 05. 23. 00:53

Egyetértek Lannisterrel. Néha mintha egy átélt idióta helyzetet látnék vissza a képernyőn. nem ennyire gáz a közigazgatás, de vannak benne féligazságok és a jellemeket is felismerem itt-ott a kollégák között.
A minőségen azért javítani kéne és többen néznék. Gyanítom nincs ötletük, vagy nem tudom minek köszönhető, hogy több rész elég gázra sikeredett. Ennek ellenére próbálom követni, bár pár vasárnap kimaradt már. Elég rossz jel, ha elfelejtem nézni… :(

Kissur - 2012. 05. 23. 02:48

A 7.részt néztem meg. Csak azon tudtam elmosolyodni, hogy Mucsi majdnem kiakadt. Őneki az őrület állna jól, mint a reklámjaiban. Janklovics Péter meg egy jó színész, őt mindig is bírtam. Ettől függetlenül nem tudtam elmosolyodni egyszer sem az egész rész alatt.

waces - 2012. 05. 23. 04:05

Jo irok es tobbe/kevesbe jo szineszek (molnar piroskat imadom,mucsi meg szokasos,harsany), jo irok (kulon-kulon es egyutt is). Csak nagyon erzodik (par resz alapjan), hogy egy magyar officet (pedig mar az us verzio se volt jo) vagy parks and recr.-t (amit en spec nezhetetlennek tartok) akartak csinalni. Ahol csak sajat poenok vannak ott vicces,de egyebkent nem. Us office es parks and recreation rajongoknak meger egy probat. (mondjuk marslakokhoz meg hacktionhoz kepest zsenialis :) )

WestHammer - 2012. 05. 23. 08:05

Szerintem már az első rész is szörnyű volt… A színészek jók csak az anyag gyenge, bár szeretem a munkahelyi komédiákat, az egészben volt kb. 3 jó poén.

Matthew - 2012. 05. 23. 08:18

A hetedik rész pont nem tetszett annyira nekem, mint mondjuk a tizedik vagy tizenhatodik.

Bambusznád - 2012. 05. 23. 09:40

Nekem nagyon tetszik. Minden vasárnap megnézem a tv-ben, pedig mást nem szoktam.
Az meg pláne érdekessé teszi számomra, hogy mindennap elhaladok az épület előtt ahol forgatták. Bár a forgatást sajnos nem láttam :(

AJ - 2012. 05. 23. 10:05

Nekem a kedvenc részem az, amelyikben az új főnököt próbálják kitalálni, hogy ki lesz. A legjobb magyar új szitkom szerinem és a legjobb m1-es saját gyártású sorozat.

Egy-két ilyen poénért szerintem megéri megnézni (nem lesz pontos):
– Elvira vagyok.
– Mint a menetrend? Mondd meg mikor megyek haza?

– Miért vizsgálnak át minket?
– A múltkori incidens miatt.
– Az lesz az, amikor Katalin átszúrta saslikkal a nyelvét.
– Nem az, a méhes incidensről van szó.
– Katalin átszúrta a méhét?

Miroku - 2012. 05. 23. 10:20

Az első mondjuk 4 rész remek volt. Voltak sírva nevetős poénok is, pl. megbüntették az egyházat mert a pap nem viselt leesés elleni hevedert a szószéken, vagy az amikor a pizza futár fejvédő sisak nélkül ment fel az irodába azok nagyon jók voltak (mondjuk van egy kis közöm a munkavédelemhez), de utána átment valami ripacskodó, óbégató gagyiba.
A hétvégén már nem is néztem. Esetleg, ha az évad vége tér akkor bele nézek.
Pedig a színészek jók, és az író trió is ért a dolgához de valahogy út közben elromlott. Kár érte.

elliot - 2012. 05. 23. 11:48

@Bambusznád: hol van? próbáltam találgatni, hogy vajon egy Pest megyei városban forgatták-e vagy Bp-en. mert valszeg új épület, új beruházás, a bp-i épületek meg eleve szépek, ergó nem kell beruházni, de akár lehet egy külső kerületben is.

Sanyi49 - 2012. 05. 23. 12:10

Minden hétfőn megnézem a legújabb részeket a videótárban, szerintem jó kis sorozat, felülmúlja a többi magyar sorozatot, amit eddig láttam. Örülök, hogy van végre nézhető sorozat, ami magyar.

that cool guy with the sunglasses - 2012. 05. 23. 12:30

Még csak az első rész 5. percénél járok, de a rész elején a megnyitó beszéd modorossága (dolgozni csak lassan szépen lol) megvett kilóra.

symor - 2012. 05. 23. 16:24

Kezdem azzal, hogy Desmond már a Hecktionnal is “kicsit” (nem kicsit!) megbocsátó volt :)

És most ezzel itt vagyunk a Munkaügyek terén, ami elismerem van akinek tetszhet. Hiszem szerintem ez a sorozat a komédiák Jóban rosszbanja, tehát valami iszonyat az egész, mégis vannak rajongói (sok kis mazochista él szép hazánkban, na!).

A Munkaügyek első 10 percéig tartottam magam, aztán az “ez az asztal, az az asztal” résznél mondtam azt, hogy köszönöm szépen, ez is legyen az önpusztítóké. Bár egy zombi is simán végigvigyoroghatja a poénjait, én viszont inkább kikapcsoltam mielőtt lerohad az arcom :D

Késöbb, hogy Desmond írt róla a blogjában gondoltam fene belé megpróbálom még egyszer, szóval irány a videótár és rögtön a 18. rész.
És szépen végigszenvedtem az “állománygyűlés” jelenetet ezzel a “minisztériumi” lenyalt ürgével. Pörgetés és jött “a tízezer és a krokodilos kapocskiszedő” poén, ez már nekem volt kínos, tényleg.

A verbális poénok, hogyha egyáltalán lehet ezeket annak minősíteni, azok rohadt fárasztóak!
A színészek viszont igazán nem tehetnek róla, valamiből meg kell élniük és ha ilyen szar lehetőségek vannak csak, akkor ebből.

A nekem kínos részt ki kell emelnem ismét a mondani valómból, mivel Desmond azt írta “igazi magyar humort” kapunk az első részben. Ritkán reméltem ennyire, hogy egy bloggernek ne legyen igaza emiatt, mert ha ilyen az igazi magyar humor akkor én érzem magam rosszul a bőrömben…

Lengabor - 2012. 05. 23. 16:45

Már elnézést, de azért mazochista bárki is, mert valami olyat néz, ami másnak nem tetszik? Itt még csak nem is arról van szó, hogy a kommentelők elenyésző százalékának jön be, a többi lehordja a sárga földig, hanem viszonylag kiegyenlített a pro és kontra véleményt megfogalmazók. Attól, hogy valaki valamit néz, jobb esetben nem saját magát kínozza, mivel azért nézi az adott sorozatot, mert feltehetőleg neki tetszik, elégedett a látottakkal, számára hoz egy elvárt szintet vagy minőséget. Ha valaki azért néz valamit, hogy utálkozhasson, trollkodhasson, elmondhassa, hogy mennyire ramaty az egész, az már külön kategória. Nekem is volt olyan műsorom, ahol beleestem abba a csapdába, hogy pár részt megnéztem, nagyon nem tetszett, vagy épp a nézetem ellen szóló tartalmat közöl, és úgy éreztem, hogy ennek sok helyen nyomatékot kell adnom. Erre legfőbb példa az Office, amit egy nézhetetlen szemétnek tartottam, amikor a sok pozitív hang miatt bepróbálkoztam vele, de aztán rájöttem, hogy nincs jogom mást becsmérelni, mazochistának tartani azért, mert neki tetszik. Ebből egyetlen kivétel az olyan műsorok, amelyek jelentős társadalomformáló, sok esetben agymosó, butító szerepkört vesznek fel, de azok általában nem sorozatok, és nem is tartozik szorosan ehhez a témához. Ott már megengedhetőbbnek tartom a negatív kritikák erőteljes megjelenését is. De itt semmi ilyenről nincs szó, a Munkaügyek csak szórakoztatni, kifigurázni akar. Ez egyeseknek bejön, másoknak nem.

Desmond Wallace - 2012. 05. 23. 16:48

“Ritkán reméltem ennyire, hogy egy bloggernek ne legyen igaza”

Ez nyilván nézőpont kérdése. Szerencsére csak a saját véleményemet tudom leírni, így talán nem olyan nagy baj, ha nincs igazam, ergo nem ért velem egyet az olvasók egy része.

Hacktion: Továbbra is tartom magamat ahhoz a véleményemhez, hogy az első néhány rész simán nézhető volt (sok rosszabb amerikai sorozathoz volt már szerencsém). Utána viszont gagyi lett az egész, ahogy a legutolsó Hacktion-írásomból ez ki is derülhetett.

Desmond Wallace - 2012. 05. 23. 17:04

“Egyébként 18 ment le a 32 részből, szóval még van az évadból.”

Úgy rémlett, hogy nem lesz több 20 résznél.
32 rész esetén viszont a foci-EB is bezavarhat akkor a menetrendbe. Bár még akár profitálhat is a sportból.

Kaposzta - 2012. 05. 23. 17:32

Nekem nagyon tetszik, szerintem a jelenleg futó magyar sorozatok közül a legjobb. Néha vannak kevésbé jó részek, de annyira “életszagú” az egész, és a színészek annyira át tudják adni a semmittevő közszolgát (főleg Molnár Piroska, zseniális!), hogy igazán érdemes nézni.

symor - 2012. 05. 23. 20:40

Desmond ne vedd komolyan, amit szurkálódom :)

Örülök, hogy legalább veszi a fáradságot valaki írni ezekről a magyar “remekművekről” :D

ryzsy - 2012. 05. 28. 17:58

Tényleg a Szájhősök miért halt meg? Nem volt rossz.

winnie - 2012. 05. 28. 19:14

http://www.kulturpart.hu/uzenet_a_foldrol/28706/kozszolgalati_havibaj

eleve érthetetlen volt, hogy havi egyszer volt.

Haver - 2012. 06. 05. 19:06

Azért azt is vegyük figyelembe, hogy amióta a dumaszínház ilyen erőteljesen beindult, lásd showder klub és rádió kabaré, meg a rengeteg élő fellépés is, nehéz mindig friss poénokat kitalálni, pláne, hogy a szitkomnál azért nemárt egy story is minden egyes részben.

winnie - 2012. 06. 05. 20:09

ha nehéz poénokat kitalálni, akkor nem kell csinálni. aki pénzt kap, annak dolgoznia kell. ez nehogy kifogás legyen. amerikában 70 éve találnak ki poénokat hetente 30-40 komédiának.

pytta - 2012. 06. 10. 13:54

Valaki meg tudja mondani, hogy akkor 20 részes lesz az évad, vagy 32? Mert most egy ideig úgy láttam, szünetelni fog az EB miatt valóban, meghát amúgy is itt a nyár…

disfear - 2012. 07. 07. 14:37

Valamiért még csak most volt meg az első rész, de annyira nem rossz…is lehetne, viszont a megvalósítás teljesen ótvar. Ha már mockumentary-szerű sorozatot csinálnak,
mi a francnak kell keverni ezt a vurstlis-giccses magyar vigjátéki hangulattal, gondolik
itt a zenére, a főcimre, és a vágásra.
Ha van egy stílus, ami, és ahogy ez tök jól működne, és a poénok nagy része is pont abból a stílusból fakad (mégpedig: nem mutatjuk, hogy vigjáték, se zenében, se vágásban, hanem komolyan vesszük, és pont ezért üt), akkor minek bele rakni ezeket a trombitaszó zenéket?
Kálomista ül a vágó mellett és megszólal: “Jó akkor most induljon el az elefántinduló-zene, hogy lássák, hogy ez vigjáték”
Lehet, hogy sokakat ez nem zavar, de engem borzasztóan bosszant:)

Alex - 2012. 08. 31. 17:43

Nekem a 9. rész, mikor a brüsszeli delegáció érkezik, z sírva röhögős volt. Timike eltáncol egy William Blake verset, Katalin meg József Attilát próbál angolul szavalni, zseniálisan és életszerűen béna volt! És Albert, aki be sincs jelentve…..:)

Flanker - 2013. 02. 23. 11:14

29 rész után azt kell mondanom, naggyon jó sorozat. a poénok nem futószalagon érkeznek, sokat épít a kínosságra, de a karakterek, figurák remekül eltaláltak, és a színészi játék is nagyon erős. A 29. rész eddig a csúcs nálam..:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz